|
استقبال باشکوه مردم یاسوج از رئیسجمهور و امیدواری برای گرهگشایی مشکلات
آغوش گرم دنا
گروه سیاسی: روز گذشته حجتالاسلام والمسلمین رئیسی در ششمین مقصد دور دوم سفرهای استانی به منظور انجام سفری 2 روزه وارد استان کهگیلویهوبویراحمد شد.
رئیسی در بدو ورود به استان کهگیلویهوبویراحمد، در گفتوگو با خبرنگاران درباره اهداف و برنامههای این سفر، با بیان اینکه کهگیلویهوبویراحمد از مردمی سختکوش و مجاهد برخوردار است، اظهار کرد: با تلاش مسؤولان و مدیران پرتلاش و با مدیریت استاندار کهگیلویهوبویراحمد، برخی پروژههای مصوب در سفر اول دولت به این استان به ثمر رسیده که گزارش آن در این سفر خدمت مردم ارائه خواهد شد.
رئیسجمهور با اشاره به اینکه در سفر دوم دولت به این استان، مسائل گستردهتری نسبت به مسائل ضروری سفر اول مدنظر قرار دارد، افزود: در آن سفر برخی مسائل ضروری وجود داشت که حالا به ثمر رسیده و در این سفر علاوه بر پیگیری پروژههای باقیمانده از مصوبات سفر اول، نیازهای جدیدی که نسبت به بخشهای مختلف استان احصا شده پیگیری خواهد شد.
* وعدههای رئیسی برای جامعه عشایری
رئیس جمهور در جریان سفر به استان کهگیلویهوبویراحمد، در جمع عشایر دشت سقاوه این استان حاضر شد. وی در این دیدار با اشاره به مطالبات مطرح شده درباره مساله آب اظهار داشت: این منطقه از پربارشترین نقاط کشور است و کاری که باید انجام شود برنامهریزی برای توزیع و مصرف آب به بهترین شکل برای مصارف شرب، کشاورزی و صنعت است. رئیسی با بیان اینکه با بهرهبرداری از سد چمشیر در استان بخش قابل توجهی از مشکل تامین آب رفع شده و 70 هزار هکتار از اراضی استان تحت پوشش منابع آبی این سد قرار خواهد گرفت، افزود: علاوه بر این سد، سد دیگری هم در مدت کوتاهی در دشت سقاوه احداث خواهد شد تا مشکل تامین آب پایدار عشایر را نیز برطرف کند. رئیسجمهور با اشاره به تامین اعتبار و اقدامات انجام شده برای توزیع و نصب پنلهای خورشیدی برای عشایر در راستای تامین برق و نیازهایی مثل آبگرم آنان، تصریح کرد: در سالهای گذشته اقدامات خوبی در زمینه ایلراهها انجام شده اما کمبودهایی نیز وجود دارد که در این سفر اعتبارات لازم برای رفع این کمبودها در نظر گرفته شده و تخصیص خواهد یافت.
رئیسی با بیان اینکه عشایر یکی از مولدترین اقشار جامعه هستند و همه ما به نوعی میهمان سفره آنان هستیم، خاطرنشان کرد: همه باید به تقویت تولید در میان عشایر کمک کنند. پرواربندی قراردادی دام که از گذشته وجود داشته باید تداوم و گسترش یابد تا عشایر از ناحیه تامین نهادهها برای دامهای خود نگرانی و دغدغه نداشته باشند و تولید آنها دچار اختلال نشود.
رئیسجمهور اضافه کرد: اولویت ما برای تامین مواد پروتئینی و لبنی تولیدات داخلی است و واردات باید فقط در جایی انجام شود که امکان تولید وجود ندارد اما در جایی که به همت عشایر میتوان گوشت قرمز و مواد لبنی تولید کرد، همه باید از افزایش تولیدات آنها حمایت کنیم و اطمینان دارم با همت عشایر و حمایت دولت امکان تامین نیازهای پروتئینی کشور در داخل وجود دارد.
* هنر تبدیل تحریم به فرصت
رئیسجمهور در ادامه برنامههای سفر خود به استان کهگیلویهوبویراحمد، در آیین آغاز عملیات راهاندازی پتروشیمی گچساران، ضمن تقدیر و تشکر از همه مسؤولان، مدیران، پیمانکاران، مشاوران، متخصصان و کارگران، این پروژه بزرگ صنعتی را گامی مهم در جهت رشد تولید، افزایش اشتغال و امیدآفرینی در مردم دانست.
رئیسی «تولید زنجیرهای»، «طراحی، مهندسی، ابزار و تجهیزات استفاده شده تماما ایرانی» و «افزایش 3 هزار نفری اشتغال» را از جمله ویژگیهای مهم مجتمع پتروشیمی گچساران برشمرد و افزود: همچنین بهرهبرداری از این پروژه منجر به جلوگیری از هدررفت ثروت ملی و گاز مشعلها و مانع آلایندگی خواهد شد که اقدامی بسیار ارزشمند است. رئیسجمهور با تاکید بر اهمیت نقش شرکتهای بزرگ صنعتی در توسعه و تامین نیازهای شهرهای محل احداث در قالب مسؤولیت اجتماعی تصریح کرد: بیش از 2 هزار و 600 میلیارد تومان برای مصوبات استان از محل مسؤولیت اجتماعی شرکتهای بزرگ تصویب شده و طبعا مجتمع پتروشیمی گچساران نیز باید در این راستا و در جهت رفع نیازهای مختلف استان کهگیلویهوبویراحمد و بویژه شهرستان گچساران به وظایف خود عمل کند.
رئیسی با بیان اینکه بخش قابل توجه و کار اصلی در تکمیل این پروژه بزرگ صنعتی در دولت مردمی محقق شده، از همه دستاندرکاران و خانوادههای آنان که در گرمای 50 درجه بهصورت چندشیفته برای تکمیل پتروشیمی گچساران همت گماردند، قدردانی کرد.
رئیسجمهور همچنین جذب 17هزارمیلیارد سرمایه برای تکمیل این پروژه را اقدامی بسیار مهم و شایسته تقدیر دانست. رئیسی مجتمع پتروشیمی گچساران را جلوهای از شعار «ما میتوانیم» و تبدیل ظرفیتهای کشور به ثروت توصیف کرد و گفت: ملت ایران این هنر را دارد که تحریم و تهدید را به فرصت و ثروت تبدیل کند و تکمیل و بهرهبرداری از این پروژه یکی از جلوههای این هنر ملت ایران است.
* جشن احیای کارخانه قند یاسوج با حضور رئیسجمهور
در ادامه برنامههای سفر استانی دولت مردمی به استان کهگیلویهوبویراحمد، مراسم جشن احیای کارخانه قند یاسوج به عنوان نماد صنعت و تولید استان و همچنین 44 واحد تولیدی و صنعتی راکد با حضور دکتر سیدابراهیم رئیسی برگزار شد. رئیسجمهور با حضور در کارخانه قند یاسوج ضمن بازدید از خط تولید و بخشهایی از این کارخانه، با توضیحات مسؤولان آن در جریان وضعیت این کارخانه قرار گرفت. رئیسی همچنین در جریان این بازدید گفتوگویی صمیمانه و بیواسطه با کارگران این کارخانه داشت و وضعیت کاری و معیشتی آنها را جویا شد. کارخانه قند یاسوج پس از یک دهه تعطیلی ابتدا سال 99 و در زمان ریاست دکتر رئیسی بر دستگاه قضا قفل آن شکسته شد و در ادامه و با تلاشهای صورتگرفته از سوی دولت مردمی و به ریاست ایشان، طی 22 ماه گذشته به مرحله احیای مجدد و بازگشت به چرخه تولید قرار گرفته است. سرمایه احیا شده در این کارخانه 2 هزار میلیارد تومان بوده و تعداد اشتغال احیا شده مستقیم در گام اول 130 نفر و در گام دوم به 200 نفر خواهد رسید. همچنین با احیای این کارخانه برای 600 نفر نیز به صورت غیرمستقیم اشتغالزایی شده است.
* استقبال باشکوه مردم یاسوج از رئیسی
حجتالاسلاموالمسلمین رئیسی عصر روز گذشته و در ادامه برنامههای دومین سفر دولت به استان کهگیلویهوبویراحمد، مورد استقبال گرم و باشکوه مردم یاسوج قرار گرفت.
رئیس جمهور با قدردانی از استقبال گرم مردم یاسوج از خادمان خود و ابراز خرسندی از حضور در جمع پرشور آنان، این حضور باشکوه را نشانه عشق مردم به نظام و انقلاب و ولایتمداری آنان دانست که ریشه در سلحشوری اهالی کهگیلویهوبویراحمد در تاریخ و در عرصههای دفاع از ارزشها و آرمانها دارد.
رئیسی با اشاره به بهرهبرداری از برخی طرحهای مصوب دور اول سفر استانی دولت مردمی به کهگیلویهوبویراحمد از جمله سد چمشیر، مجتمع پتروشیمی گچساران و دهها کارخانهای که روز گذشته پس از سالها رکود و تعطیلی به مدار تولید بازگشتند، اظهار کرد: پیش از این سفر نیز نیازهای استان شناسایی و تصمیمات لازم برای تامین آنها اتخاذ شده است. رئیسجمهور تامین مسکن مورد نیاز مردم و نیز توجه به ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری را از جمله مطالبات اصلی مردم و مسائل مورد توجه دولت در این سفر برشمرد و افزود: شخصا پیگیر مساله مسکن مردم هستم و در این راستا جلسات شورای عالی مسکن را حداقل ماهی یک بار تشکیل میدهم. در زمینه اشتغال نیز آمار حاکی از کاهش نرخ بیکاری است اما همچنان به تلاش بیشتر برای رسیدن به وضعیت مطلوب در این زمینه نیاز داریم.
رئیسی توسعه جادههای مواصلاتی به منظور توسعه گردشگری و کاهش سوانح جادهای را از دیگر اولویتها و زیرساختهای مورد نیاز استان دانست و اظهار داشت: امروز در راستای توسعه زیرساختهای استان، سد چمشیر به بهرهبرداری رسید و تکمیل آن نیز در دست پیگیری است. رئیسجمهور خطاب به کارگزاران و مدیران دستگاهها در کهگیلویهوبویراحمد، کار و مدیریت جهادی را نیاز اصلی امروز کشور عنوان و تصریح کرد: نباید در ادارات شاهد روابط ناسالم، اعمال نفوذ و پارتیبازی باشیم؛ مردم انتظار دارند ادارات و سازمانها مسؤولانه در خدمت آنها باشند و از هر گونه رابطه ناسالم پرهیز کنند.
رئیسی همچنین با اشاره به بازدید خود از منطقه زلزلهزده سیسخت در ابتدای دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: امروز شاهد هستیم که 2 هزار واحد مسکونی در این منطقه بازسازی و مقاومسازی شده است.
رئیسجمهور با ابراز خشنودی از آمار 20 درصدی عضویت زنان در هیات علمی دانشگاهها و مراکز علمی استان، گفت: رهبر معظم انقلاب نیز در سفر به کهگیلویهوبویراحمد بر اهمیت کرامت اجتماعی زنان تاکید داشتند و امروز خوشحالیم که زنان استان همت کرده و حضور موثری در فعالیتهای اجتماعی، علمی و سیاسی دارند.
رئیسی همچنین با اشاره به حضور 70 درصدی نیروهای بومی در ترکیب کارکنان پتروشیمی گچساران افزود: بومیگزینی در شرایط برابر قطعا اولویت دارد و توصیه ما به مدیران همواره توجه به توانمندیهای استانهاست.
رئیسجمهور به فرمایش امام راحل که عشایر را ذخایر کشور معرفی کردند نیز اشاره کرد و اظهار داشت: مسؤولان باید در عمل و نه صرفا با سخن قدردان عشایر باشند و از آنان حمایت کنند. البته اقدامات خوبی در این زمینه از سوی دولت انجام شده که باید تکمیل شود.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش به مدیران استان تاکید کرد در زمینه انجام مسؤولیتهای خود و انتخاب نیروها از دیگر مسؤولان استانی مشورت بگیرند اما به هیچ وجه تحت نفوذ آنان نباشند، چرا که مسؤولیت اقدامات و انتصابات استانی شرعا بر عهده آنان است و آنها باید نسبت به آن پاسخگو باشند. رئیسجمهور با بیان اینکه مکرر اعلام کردهام هر کس آمادگی کار تحولی، انقلابی و جهادی ندارد از مسیر ایجاد تحول کنار گذاشته شود، گفت: دولت مردمی لحظهای آرام ندارد و همه موجودیت خود را در خدمتگزاری به شما زنان و مردان باغیرت کشور تعریف میکند؛ تمام همّ و غم ما تامین مطالبات شماست و هیچ شأنی جز خدمتگزاری و نوکری شما مردم برای خود قائل نیستیم و به این خدمتگزاری افتخار میکنیم.
******
پتروشیمی گچساران با هدف تقویت زنجیره ارزش نفت و گاز توسط رئیسجمهور افتتاح شد
گرهگشایی بعد از ۱۷ سال!
تزریق ۲۰۰ میلیون یورو اعتبار برای تکمیل پروژه عقبمانده
گروه اقتصادی: در پی سفر دوم رئیسجمهور به استان کهگیلویهوبویراحمد، پتروشیمی گچساران پس از ۱۷ سال با هدف تقویت زنجیره ارزش نفت و گاز که منجر به ایجاد اشتغال و جلوگیری از خامفروشی میشود، افتتاح شد.
زندگی شهروندان گچساران با نفت و گاز آمیخته شده بود. ۲۰ درصد نفت کشور در سرزمینشان تولید میشد. قریب به ۵ دهه بود در کنار تاسیسات نفتی روزگار میگذراندند و آلودگیهای زیست محیطی ناشی از این صنعت، میهمان ناخوانده همیشگیشان بود. با این وجود نقش چندانی در چرخه صنعت نفت نداشتند. خامفروشی بلایی گریبانگیر این صنعت بود. این مردم حق خود میدانستند که سازوکاری ایجاد شود تا آنها نیز از این همسایه قدیمی بهره ببرند. بهترین وجه این سازوکار، صنعت پتروشیمی بود. مردم گچساران از دیرباز امید داشتند که با بهرهبرداری از یک کارخانه پتروشیمی، افزون بر ایجاد اشتغال مستقیم، زمینه رونق اقتصادی در منطقهشان هم فراهم شود.
پتروشیمی یکی از ارکان اصلی زنجیره تولید در صنعت نفت به حساب میآید و نقش بسزایی در تولید ناخالص ملی دارد. همچنین به عنوان بخشی از صنایع شیمیایی، موتور محرک توسعه اقتصادی و اجتماعی هر منطقهای است که فرآوردههای شیمیایی را از مواد خام حاصل از نفت یا گاز طبیعی تولید میکند. ایجاد کارخانه پتروشیمی از سویی با فرآوری محصولات، در پیشگیری از خامفروشی اهمیت ویژهای دارد و از سوی دیگر مزایای اقتصادی قابل توجهی برای منطقه و کشور ایجاد میکند.
در دهه 80 شمسی سخن از ایجاد یک کارخانه پتروشیمی در شهرستان گچساران به میان آمد که بالاخره عملیات اجرایی آن سال ۱۳۸۵ آغاز شد. این مجتمع قرار است سالانه یک میلیون تن اتیلن و ۱۸۴ هزار تن سیتری پلاس تولید کند. همچنین دهمین مجموعه تولید اتیلن کشور به حساب میآید و زمینه ورود صنایع جدید در حوزه نفت و گاز را به استان کهگیلویهوبویراحمد فراهم میکند.
تنوع محصولات تولیدی این کارخانه پتروشیمی و تأمین مواد اولیه هزاران کارگاه و کارخانه صنایع پاییندستی در اشتغالزایی استان نقش مهمی خواهد داشت. از سوی دیگر کسب درآمدهای ارزی و قطع وابستگی به بیگانگان از دیگر ارمغانهای بهرهبرداری از این کارخانه است. پتروشیمی گچساران مواد اولیه کارخانههای پتروشیمی بروجن، کازرون، ممسنی و پلیمر دهدشت را تأمین میکند و به لحاظ اشتغال، بیش از ۲۰۰۰ نفر را به طور مستقیم و غیرمستقیم مشغول میسازد.
آورده اولیه صنعت پتروشیمی گچساران برای استان سالانه ۸۰ میلیون دلار خواهد بود و بهرهبرداری از این طرح تحول شگرفی در بهبود رشد اقتصادی کهگیلویهوبویراحمد ایجاد میکند.
تحریم، سنگ بزرگی را بر سر راه تکمیل این طرح قرار داده بود. خرید تجهیزات لازم با مشکل مواجه بود که با اعتماد به شرکتهای دانشبنیان و تلاش مهندسان ایرانی این تجهیزات در کشور تولید شد. سایه تحریمها حالا با اعتماد به توان متخصصان ایرانی کماثر شده است، در این زمینه بیش از ۱۱ مورد تجهیزات به شرکتهای دانشبنیان ایرانی سفارش داده شد که توانستند با کیفیت مطلوب تولید و به موقع تحویل دهند. یکی از موارد بسیار مهم، شیر اطمینان خطوط بخار این مجتمع بود که به همت متخصصان ایرانی تولید شد. فناوری ساخت این شیرها تنها در دست ۵ کشور دنیا بود.
پتروشیمی گچساران دارای ۲ واحد الفین و یوتیلیتی بوده و فعالیت واحدهای مختلف این مجتمع متکی به تجهیز شیر اطمینان خطوط الفین است که از سوی یک شرکت دانشبنیان ایرانی ساخته شد. جداسازی هوا و تولید نیتروژن دارای فرآیند بسیار مهم و پیچیدهای است که در این فرآیند، هوا را به میزان ۹ بار فشرده میکند و سپس با استفاده از مکانیزمهای مهندسی و روشهای ترمودینامیکی دمای آن تا منفی ۱۷۲ درجه سانتیگراد سرد میشود تا جداسازی نیتروژن از هوا انجام گیرد.
از دیگر موارد اعتماد به نیروی داخلی در شرکت پتروشیمی گچساران ساخت واحد تصفیه پساب شیمیایی توسط پیمانکاران اجرایی داخلی است. همچنین برای نخستین بار همه مشعلهای کورههای الفین که شامل ۶۶۸ مشعل است در این مجموعه با استفاده از توان داخلی ساخته شد.
پتروشیمی گچساران از آغاز عملیات اجرایی در سال ۱۳۸۵ تا نخستین سفر رئیس دولت سیزدهم به استان کهگیلویهوبویراحمد ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشت. پس از سفر رئیسجمهور، تکمیل پتروشیمی گچساران سرعت مطلوبی به خود گرفت.
با پیگیریهای ویژه دولت و تزریق ۲۰۰ میلیون یورو اعتبار برای تکمیل این مجموعه، حالا پس از گذشت ۱۷ سال چشمانتظاری مردم استان، با استفاده از ظرفیت متخصصان داخلی پتروشیمی گچساران وارد فاز جدیدی شده است. امید میرود با راهاندازی این واحد صنعتی، شکوفایی صنایع پاییندست صنعت پتروشیمی در گچساران اتفاق بیفتد.
***
تأمین آب شرب ۲,5 میلیون نفر با افتتاح سد چمشیر
در پی دور دوم سفر رئیسجمهور به استان کهگیلویهوبویراحمد، سد چمشیر به صورت رسمی آبگیری و واحد اول نیروگاهی آن نیز به شبکه برق کشور متصل شد.
کارشناسان اعتقاد دارند همزمان با آبگیری سد چمشیر به عنوان تنها سازه مدیریت منابع آب رودخانه زهره، با ارتقای کیفیت آب، حیات استان کهگیلویهوبویراحمد و شرق خوزستان احیای مجدد میشود.
سد چمشیر تنها سازه مدیریت منابع آب روی رودخانه زهره است، رودخانهای که یک ویژگی منحصربهفرد دارد. بر اساس مستندات کارشناسی ثبتشده از روند فعالیت رودخانه زهره، بیشتر از 75 درصد از آورد آبی سالانه این رودخانه در 3 ماه زمستان از رودخانه عبور کرده و طی 9 ماه دیگر سال نیز کمتر از 25 درصد از آورد آبی از رودخانه عبور میکند.
* چرا رودخانه زهره به یک سازه مدیریت منابع آب نیاز داشت
در این راستا امیرحسین صداقت، کارشناس مدیریت منابع آب اذعان داشت: سالهای طولانی، کارشناسان و متخصصان آب کشور راهکارهای متعددی را بررسی کردند تا بتوانند از این 2 میلیارد مترمکعب آب رودخانه زهره زمینه رونق حیات چندین استان را فراهم کنند.
این کارشناس مدیریت منابع آب تاکید کرد: راهکارهای متعددی در این رابطه بررسی شد و در نهایت مطالعات به این نتیجه رسید که تنها راه استفاده از آب رودخانه زهره در جهت تحول حیات استانهای کهگیلویهوبویراحمد و خوزستان احداث یک مخزن بزرگ است.
* سد چمشیر در بهترین نقطه رودخانه بنا شد
با توجه به این بررسی، فرآیند ساخت سد چمشیر در محل کنونی کلید خورد. در این راستا حسن عباسی، زمینشناس در رابطه با انتخاب محل ساخت سد چمشیر روی رودخانه زهره به فارس گفت: طبیعت در محل فعلی دریاچه سد، یک دریاچه طبیعی ساخته بوده و رسوبات دریاچهای با عمق بالا در این منطقه دلیلی بر این مدعا است.
وی افزود: شواهد حاکی از حضور یک دریاچه است و همین الان نیز با افزایش دبی در بازه زمانی سیلابی، ارتفاع آب در محل تنگه چمشیر به بالای 30 متر میرسید و به مرور زمان این دریاچه در دل سنگ حفره ایجاد کرده و تنگه چمشیر را شکل داده که سد در این محل ساخته شده است.
عباسی با اشاره به اینکه در محل مخزن سد چمشیر150 متر سازند نفوذناپذیر داریم، گفت: بخشی از مخزن سد روی یک کپراک(نوعی سنگ) میادین نفتی است و فشارهای بالای میادین نفتی را تحمل کرده و اگر نفوذپذیر بود، نفتی در این منطقه باقی نمیماند.
این زمینشناس ادامه داد: محل سد چمشیر برای سدسازی بسیار عالی است و یک سازند سخت داریم که بخوبی فشارهای ساختمان سد را تحمل میکند.
* واکاوی فرآیند ساخت پنجمین سد بزرگ کشور
پس از انتخاب ساختگاه، فرآیند مطالعات برای ساخت این سد فارغ از مساله تأمین مالی از سال ۱۳۶۷ روی میز قرار گرفت. در همین راستا، سازمان آب منطقهای استان فارس، کهگیلویهوبویراحمد و بوشهر مطالعات شناخت و مقدماتی در سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۶۸ را به انجام رساندند. مطالعات مرحله اول سد مخزنی چمشیر، گشایشهای وابسته توسط مشارکت مهندسان مشاور پاراب فارس و مهندسان مشاور تهران سحاب در سال ۱۳۷۳ شروع شد و در سال ۱۳۸۱ مصوبه فاز ۱ را اخذ کرد.
شروع مطالعات فاز ۲ بر مبنای تکمیل مطالعات مرحله اول توسط مهندسان مشاور تهران سحاب در سال ۱۳۸۵ انجام و اسناد مناقصه به صورت EPCF تهیه شد.
پس از برگزاری مناقصه، شرکتهای سایبر، مهاب قدس و صفا نیکو سپاهان برنده آن شدند که قرارداد در سال ۱۳۸۶ عقد شد. با توجه به اهمیت مسائل زیستمحیطی در حوضه آبریز، دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دانشگاه شیراز و دانشگاه تهران از دیگر نهادهای پژوهشی کشور به منظور تکمیل مطالعاتشناختی و زیست محیطی در مساله بودند.
با توجه به روند بررسیهای انجامشده، سد زمستان سال گذشته وارد فاز آبگیری آزمایشی شد و حال با حضور رئیسجمهور به صورت رسمی آبگیری و نیروگاه برقابی آن به شبکه برق کشور متصل میشود.
* تحول در حیات 2 استان با آبگیری سد چمشیر
کارشناسان و استادان متعدد دانشگاه ساخت سد چمشیر را به عنوان شاخص یک تحول مهم در حیات کهگیلوبهوبویراحمد و شرق استان خوزستان و پایین است رودخانه زهره تلقی کردهاند.
هماکنون سد چمشیر بیش از 500 میلیون مترمکعب آب با شاخص شوری 1500 در خود ذخیره کرده است که در صورت عدم آبگیری سد این آب به دریا میریخت. حال شیرینسازی و انتقال همین میزان آب از دریا به محل سد چمشیر 1.5 میلیارد دلار هزینه دارد. این سد میتواند آب آشامیدنی ۲۰ شهر و ۲ هزار روستا با جمعیت ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر را در استانهای کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس تأمین کند.
ارسال به دوستان
چرا روسیه توافق ابتکار صادرات غله از طریق دریای سیاه را متوقف کرد؟
بحران زنجیره جهانی غذا علیه نظم غربی
روز دوشنبه 17 ژوئیه 2023 میلادی (26 تیر)، یک روز نمادین دیگر بود برای اثبات این واقعیت که نظم بینالمللی غربمحور تا چه میزان بر اثر ادامه جنگ اوکراین آسیبپذیر شده است. بر اساس دادههای معاملاتی بازارهای جهانی، دیروز قیمت گندم پس از اعلام روسیه مبنی بر توقف مشارکت خود در قرارداد صادرات غلات اوکراین از طریق دریای سیاه، افزایش یافت.
معاملات آتی ماه آگوست در بورس کالای شیکاگو در عرض چند دقیقه پس از انتشار خبر فسخ توافق توسط مسکو با 4.24 درصد افزایش به 6.89 دلار در هر واحد تن حجمی (تقریبا 27 کیلوگرم) رسید. این افزایش قیمت تا پیش از ظهر دیروز کمی تعدیل شد و به 2.9 درصد رسید. در همین زمان معاملات آتی ذرت و سویا نیز افزایش یافت. توافق صادرات غلات اوکراین سال گذشته در چنین روزهایی میان مسکو و کییف، ۲ همسایه درگیر جنگ با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه منعقد شد. هدف اول آن صادرات گندم و غلات استپهای اوکراین از طریق گشودن یک راه آبی بینالمللی به روی 3 بندر جنوب این کشور و آبهای ساحلی جدید فدراسیون روسیه، متعاقب انضمام کریمه و خرسون که درگیر جنگ یا محاصره دریایی هستند و سپس عرصه دریای سیاه و تنگه داردانل (ترکیه) بوده است. به این توافق، تفاهمنامهای میان دولت روسیه و سازمان ملل با هدف تسهیل صادرات محصولات کشاورزی روسیه بویژه غلات نیز منضم شده بود. این در حالی است که از زمان شروع جنگ اوکراین (5 اسفند 1400) اگرچه صادرات این محصولات توسط آمریکا و متحدانش مستقیما تحریم نشده اما تحت تاثیر محدودیتهایی قرار گرفته که غرب علیه تجارت روسیه با خارج وضع کرده است.
از تابستان گذشته توافق بر سر گشودن راهروی تجاری دریای سیاه به طور مکرر تمدید شده بود تا اینکه به 18 ژوئیه (امروز) یعنی تاریخ انقضای قطعی آن رسیدیم.
ولادیمیر پوتین نیز پنجشنبه گذشته هشدار داده بود مسکو مشارکت در این توافق را تعلیق میکند، مگر اینکه صادرات مواد غذایی و کود این کشور رفع انسداد شود. سخنگوی کرملین همچنین تاکید کرد فسخ توافق به حمله دیروز اوکراین به پل کریمه ارتباطی ندارد.
با وجود موضع رسمی روسیه اما منابع نظامی این کشور اعلام کردهاند یکی از دلایل بستن کریدور صادرات غلات دریای سیاه، سوءاستفاده نظامی اوکراین و حامیان غربیاش در ناتو از آن است. بر این اساس مسیر تجاری دریایی گشوده شده به روی بنادر جنوب اوکراین که از نزدیک شبهجزیره کریمه میگذرد، به منفذی برای حملات نظامی به مواضع روسیه تبدیل شده که نمونهاش حمله بامداد دوشنبه به پل کریمه بود.
در آستانه انقضای این توافق، صبح دیروز مسکو به آنکارا، کییف و دبیرخانه سازمان ملل اطلاع داد روسیه زمانی به توافق بازمیگردد که همه طرفهای ذیربط موارد توافق شده قبلی را اجرا کنند.
بر خلاف تبلیغات غربی که همه تقصیرات را گردن طرف روس میاندازد، با یک نگاه کارشناسانه میتوان دریافت 3 عامل اصلی، ضرورت توافق موسوم به «ایجاد تضمین راهروی تجاری دریای سیاه» را ایجاد کرد؛ نخست تحریمهای آمریکا و غرب علیه روسیه، سپس دستورالعمل ناتو به ارتش اوکراین برای مینگذاری همه آبهای ساحلی و مسیرهای آبی داخلیاش و سرانجام مانعتراشی اتحادیه اروپایی برای صادرات غلات روسی و اوکراینی از مسیرهای زمینی شرق اروپا.
همین باعث شده بود در بند انضمامی توافق صادرات غلات از دریای سیاه، سازمان ملل متعهد شود برخی موانع ایجادشده توسط غرب را بردارد. از جمله اتصال مجدد بزرگترین تامینکننده مالی بخش کشاورزی روسیه (راسلخوز بانک) به سامانه بینالمللی پرداخت سوئیفت، لغو تحریمهای غرب در زمینه بیمه و محمولههای لجستیک روسیه، امکان تحویل قطعات یدکی برای ماشینآلات کشاورزی و باز کردن انجماد داراییهای این کشور در بانکهای آمریکایی و اروپایی.
با این حال طی یک سال هیچ پیشرفتی در رابطه با منافع روسیه یعنی واسطه اصلی توافق حاصل نشد.
همانطور که دیروز دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین تاکید کرد، روسیه پیش از فسخ توافق ابتکار دریای سیاه، بارها هشدار داده بود اگر خواستههایش برآورده نشود، دلیلی برای ماندن در توافق ندارد. او پیش از آنکه اعلام کند «معامله غلات متوقف شده است» اظهار کرد اگر همه طرفهای ذیربط گامهای توافق شده قبلی را اجرا کنند، روسیه بلافاصله به این توافق باز خواهد گشت. اشاره او به قولهایی بود که طرفهای غربی از جمله واشنگتن و لندن به سازمان ملل هنگام آغاز ابتکار دریای سیاه داده بودند؛ ابتکاری که باعث شد در این فاصله تنها 50 میلیون تن گندم از روسیه به خارج صادر شود. همچنین طی 11 ماه گذشته 36.2 میلیون تن غلات از اوکراین به دنیا صادر شد که حالا با کارشکنی غرب این روند مختل شده. این اما به منزله شلیک غرب به پای خودش بود، چرا که با رد میانجیگری سازمان ملل برای رفع تحریمها توسط ایالات متحده، بریتانیا، کانادا و اتحادیه اروپایی، زنجیره تامین جهانی دچار بحران شد؛ زنجیرهای که
چند دهه متضمن حاکمیت غرب بر نظم جهانی بود.
پیش از آغاز جنگ اوکراین و توقفی که در بهار سال 1401 در صادرات غلات ۲ همسایه درگیر جنگ شرق اروپا پیش آمد، روسیه و اوکراین تامینکننده 28 درصد گندم، 29 درصد جو، 15 درصد ذرت و 75 درصد روغن آفتابگردان بازارهای جهانی بودند. به عنوان مثال این 2 کشور حدود نیمی از غلات وارد شده توسط لبنان و تونس و دوسوم غلات وارد شده توسط مصر و لیبی را تامین میکردند. بسیاری دیگر از کشورهای فقیرتر آفریقایی و آسیایی به همین شکل وابسته به غلات روسی و اوکراینی بوده و هستند. در کل کالری اصلی مورد نیاز 400 میلیون انسان در جهان وابسته به استپهای حاصلخیز شمال و شمال شرق دریای سیاه است که به عنوان «سبد نان» دنیا شناخته میشود. علاوه بر این روسیه و اوکراین، جزو بزرگترین صادرکنندگان کود شیمیایی هستند که بویژه کشورهای فقیرتر متکی به اقتصاد کشاورزی بشدت به آن وابسته هستند. حتی اگر این کشورهای اصطلاحا متعلق به جنوب جهانی واردکننده مستقیم این محصولات نباشند، طی بیش از یک سالی که از جنگ اوکراین میگذرد، بر اثر افزایش شدید قیمت گندم، جو، ذرت، سویا و دیگر دانههای روغنی و کود شیمیایی دچار اختلال در تامین قوت غالب مردمان خود شدهاند.
مسکو بارها هشدار داده بود بیش از هر چیز به این توافق به چشم مکانیزمی برای جلوگیری از قحطی در کشورهای فقیرتر نگاه میکند، حال آنکه اکثریت قریب به اتفاق غلاتی که از طریق ابتکار دریای سیاه از اوکراین صادر شده، به واسطه دلالان غربی سر از اروپا درآورده است. در مقابل، بررسی مسیر صادرات محصولات کشاورزی و کود شیمیایی روسیه در این فاصله نیز نشان میدهد واردکنندگان آفریقایی و آسیایی در اولویت بودهاند. غلات صادره از طریق ابتکار روسیه، از جمله تامینکننده شماره 2 برنامه جهانی غذا به میزان 725 هزار متریک تن برای کمک غذایی بشردوستانه به کشورهایی مثل اتیوپی، افغانستان و یمن بوده که در آستانه قحطی قرار دارند.
«کیتلین ولش» مدیر برنامه امنیت جهانی غذا و آب در مرکز مطالعات راهبردی (واشنگتن) وضعیت فعلی را «بحران جهانی غذایی» برمیشمرد.
در چنین شرایطی به رغم توقف صادرات غلات اوکراین در چارچوب ابتکار روسیه، ترکیه و سازمان ملل، نه تنها آمریکاییها به دنبال افزایش مجدد قیمت غلات صادراتی خود هستند، بلکه 5 کشور عضو اتحادیه اروپایی شامل مجارستان، بلغارستان، لهستان، رومانی و اسلواکی نیز خواستار تمدید ممنوعیت واردات غلات اوکراینی به این اتحادیه شدهاند. به گفته «ایستوان ناگی» وزیر کشاورزی مجارستان، تداوم این ممنوعیت اقدامی ضروری برای محافظت از کشاورزان اتحادیه اروپایی است که به دلیل تخلیه محصولات کشاورزی اوکراین آسیب دیدهاند. این موضعگیری در عین حال عاملی است برای یک رسوایی؛ اینکه اروپا تقریبا به اندازه مصرف خودش غلات تولید میکند. حال این سوال به وجود میآید: آیا کشورهای اروپایی که طبق گزارشهای مختلف، واردکننده بیش از دوسوم صادرات 36 میلیون تنی غلات و میلیونها تن دیگر دانههای روغنی اوکراین از طریق ابتکار دریای سیاه بودهاند، این حجم عظیم از غذا را احتکار کرده یا به بازار سیاه بینالمللی فروختهاند؟
این تنها بخشی از زنجیره معیوبی از اقدامات غرب است که زنجیره جهانی تامین غذایی و در نتیجه نظم غربی را مختل کرده است.
ارسال به دوستان
سفر به سرزمین آپارتاید
مهدی بختیاری: رژیم صهیونیستی در روزهای گذشته 130 نفر از یهودیان اتیوپی را در ادامه عملیاتی با نام «صخره اسرائیل» به فلسطین اشغالی منتقل کرد.
این عملیات از سال 2020 که دولت ائتلافی نتانیاهو بر سر کار بود، آغاز شد؛ بویژه آنکه وزیر مهاجرت اسرائیل در آن مقطع، «پنینا تامانو شاتا» از حزب راستگرای آبی و سفید (به رهبری بنی گانتس) بود که خودش یک یهودی اتیوپیاییتبار است.
امروز جامعه اتیوپیاییها در اسرائیل به حدود 170 هزار نفر میرسد که چیزی کمتر از 2 درصد جامعه اسرائیل را تشکیل میدهند. هیچ منبع مکتوبی جز چند روایت شفاهی درباره منشأ حضور یهودیان در اتیوپی و زمان تاریخی ورود آنها به این کشور وجود ندارد که مشهورترین آنها میگوید بیش از 3 هزار سال قبل، یهودیانی با همراهی ملکه سبا همسر حضرت سلیمان(ع) به این منطقه رفتند.
با تشکیل دولت صهیونیستی در فلسطین اشغالی و حتی سالها قبل از آن، یکی از چالشهای بزرگ معتقدان به صهیونیسم، ایجاد یک ملت یهودی در فلسطین بود و برای همین موضوع «مهاجرت به فلسطین» از دههها قبل از تشکیل دولت اسرائیل در دستور سازمانهای یهودی قرار گرفت اما این موضوع آنها را با یک چالش بزرگ نیز مواجه میکرد: تشدید اختلافات فرهنگی و اجتماعی در جامعه اسرائیلی با حضور مهاجران از ملیتهای متفاوت.
در آن سالها تعداد کمی از یهودیان اتیوپی توانستند به فلسطین بیایند اما سال 1977 وقتی دولت راستگرای مناخیم بگین بر سر کار بود، دستور انتقال یهودیان اتیوپی را صادر کرد، چه آنکه 4 سال پیش از آن، عوودیا یوسف خاخام ارشد یهودیان شرقی در حکمی این اتیوپیاییها را به عنوان یهودی به رسمیت شناخت که نهایتاً منجر به مهاجرت 30 خانواده از اتیوپی به اسرائیل شد و این رقم تا سال 1984 به 4 هزار نفر رسید.
بعدها موساد عملیات مخفی بزرگی را با نام «عملیات موشه» در سال 1984 برای این منظور اجرا کرد که طی آن حدود 7 هزار یهودی از اتیوپی به فلسطین اشغالی آورده شدند. با افشای برنامههای مخفی اسرائیل برای انتقال یهودیان اتیوپیایی و پایان ناگهانی «عملیات موشه»، دولت اتیوپی که مخفیانه با اسرائیل همکاری داشت، تغییر کرد و جلوی انتقال باقیمانده یهودیان از این کشور نیز گرفته شد.
این جداافتادگی خانوادهها از هم، کمکم فشار را زیاد کرد تا اینکه ماه مه 1991 اسحاق شامیر، نخستوزیر وقت اسرائیل دستور انجام عملیات دوم با نام «عملیات شلومو» را صادر کرد تا هواپیماهای جامبو شرکت آلعال و هواپیماهای هرکولس نیروی هوایی ارتش، حدود 14 هزار مهاجر را در عرض 36 ساعت به فلسطین اشغالی بیاورند.
این انتقالها البته بعدها به شکل راحتتری و از طریق توافقات سیاسی ادامه داشت اما انتقال یهودیان بویژه از آفریقا به فلسطین اشغالی موافقان و مخالفان زیادی دارد. مهمترین موافقان آنها خانوادههای اتیوپیاییهایی هستند که سالها قبل به اسرائیل آمدند و حالا خواهان انتقال مابقی اعضای خانواده خود هستند. سال ۲۰۱۹ نیز اسرائیلیهای اتیوپیاییتبار تظاهرات بزرگی به راه انداختند که چند هفته به طول انجامید و در نهایت به سرکوب آنها توسط پلیس انجامید و در جریان همین تظاهرات، یکی از معترضان نیز کشته شد.
در سالهای اخیر، در مرحله اول عملیات صخره اسرائیل در دسامبر 2020، حدود 2 هزار مهاجر جدید از اتیوپی به اسرائیل منتقل شدند و قرار بر این بود مابقی افراد که در گوندار و آدیسآبابا بودند و اقوام درجه یک در اسرائیل داشتند نیز بتوانند به فلسطین اشغالی مهاجرت کرده و به خانوادههای خود ملحق شوند. به همین منظور، سال 2022، این عملیات برای انتقال 3 هزار مهاجر دیگر از اتیوپی، تجدید شد. با این حال، مخالفان انتقال مهاجران اتیوپیایی به اسرائیل هم قدرت زیادی داشتند. آنها معتقدند یهودی بودن این افراد همچنان محل تردید است و آنها تنها برای جستوجوی کار و زندگی جدید است که میخواهند به اسرائیل بیایند. برخی وزرا، شخصیتهای سیاسی و شورای امنیت قومی اسرائیل و بسیاری از جامعه اسرائیلی همچنان اینطور فکر میکنند و این موضوع در یک جامع آپارتاید، شرایط سختی را برای این قبیل مهاجران ایجاد کرده است. بسیاری از آنها که در سالهای دهه 80 میلادی به سرزمینهای اشغالی آمدند و گمان میکردند به بهشت میروند، چیزی جز تحقیر و زندگی در پستترین طبقه اجتماعی اسرائیل به دست نیاوردند. برخی جامعهشناسان اسرائیلی بیان کردهاند مهاجران جدید از اتیوپی با انواع مشکلات سازگاری مواجه شدهاند که منجر به شکلگیری مشکلات روانی حاد و در موارد شدید، منجر به خودکشی در بین مهاجران در سالهای اول پس از مهاجرت آنها به اسرائیل میشود. این در حالی است که اواخر دهه 90 میلادی، میزان خودکشی در میان جامعه اتیوپیایی از سایر جوامع اسرائیلی بیشتر شد.
سال گذشته نیز صدها نفر از شهرکنشینان آفریقاییتبار سرزمینهای اشغالی و حامیان آنها در اعتراض به اقدامات نژادپرستانه مقامات رژیم صهیونیستی و خشونت فزاینده نظامیان این رژیم علیه سیاهپوستها اقدام به برگزاری تظاهرات گسترده در تلآویو کردند؛ کشته شدن یک جوان 24 ساله شهرکنشین اتیوپیاییتبار یهودی به دست نظامیان رژیم صهیونیستی، منجر به برافروخته شدن آتش خشم شهرکنشینان یهودی علیه تبعیض و نژادپرستی مقامات و نظامیان رژیم صهیونیستی علیه این قشر از شهرکنشینان شده بود.
شرکتکنندگان در این تظاهرات پلاکاردهایی را در دست داشتند که روی آنها عباراتی را در محکومیت اقدامات نژادپرستانه و تبعیضآمیز نظامیان رژیم صهیونیستی علیه شهرکنشینان آفریقاییتبار نوشته بودند.
ارسال به دوستان
خواب در وقت یاری امام، بیداری با لگد دشمن
حسین سعیدی: در روزهای آخر ذیالحجه در آستانه محرم سال 63 هجری اتفاقی دردناک در شهر مدینه افتاد که به «واقعه حره» معروف است. تاریخ و حوادث این فاجعه هولناک برای همه شیعیان و مسلمانان و بلکه همه حقجویان و عدالتطلبان عالم درسی بزرگ دارد. زمانی که سال 61 هجری پسر پیامبر نسبت به فساد یزید و حکومت بنیامیه به جهان اسلام هشدار دادند و از همه مسلمانان خواستند برای مقابله با یزید بهپا خیزند و در کربلا با غربت و تنهایی با آن شکل فجیع به شهادت رسیدند، شاید کمتر کسی تصور میکرد کمتر از 2 سال بعد همان یزید دستور لشکرکشی به مکه و مدینه را صادر کند و حرمت کعبه و شهر رسول خدا را نگه ندارد. این فاجعه درسی جاویدان به همه مردم جهان بویژه مسلمانان و شیعیان داد: «کسی که هنگام یاری ولیّ (رهبر) خود بخوابد، با لگد دشمن از خواب بیدار خواهد شد».
اما ماجرای حره چه بود؟ پس از حادثه خونین کربلا و آگاهى مردم از ماهیت یزید و پلیدى و خباثت وى و اعلام قیام و جهاد از سوى «عبدالله بن حنظله» (غسیل الملائکه) و برخى دیگر از صاحبنفوذان، انقلاب خونینى در مدینه آغاز شد.
مردم مدینه نخست با عبدالله بن حنظله تا پاى جان بیعت کردند و آنگاه «عثمان بن محمد
بن ابوسفیان» والى مدینه را بیرون کردند. بنىامیه در منزل مروان بن حکم اجتماع کردند و همگى در آنجا محبوس شدند.
مردم مدینه یزید را از خلافت خلع کرده و به بدگویى و سب و لعن وى پرداختند. یزید که از ماجرا مطلع شد، لشکر عظیمى فراهم کرد و فرماندهى آن را بر عهده مردى خونریز به نام «مسلم بن عقبه» گذاشت.
این فرمانده سفاک، پس از محاصره مدینه، مقاومت آنان را درهم شکست و به قتل و غارت مدینه پرداخت و کشتار وسیعى را در این شهر به راه انداخت.
ابن اثیر مىنویسد: مسلم بن عقبه، مدینه را 3 روز بر لشکریانش مباح ساخت که هرگونه بخواهند در آن عمل کنند. آنان به کشتار وسیع مردم پرداخته و اموال آنان را نیز غارت کردند.
مسلم بن عقبه وقتى بر مردم مسلط شد، از آنان به عنوان بردگان یزید بیعت مىگرفت که اختیار اموال و خانواده آنها به دست یزید است که هرگونه بخواهد در آنها تصرف کند. هر کس امتناع مىورزید، کشته مىشد. در این فاجعه از بزرگان مهاجر و انصار 1700 تن و از سایر مسلمین 10 هزار نفر به قتل رسیدند.
مورخان نوشتهاند از بس مسلم بن عقبه خون بىگناهان را ریخت به «مسرف» (خونریز بىحد و حصر) معروف شد.
در این فاجعه به زنان مسلمان نیز بىحرمتى شد و جمعى از آنان مورد تجاوز قرار گرفتند.
یاقوت حموى در «معجم البلدان» مىنویسد: در این فاجعه مسلم بن عقبه، زنان را نیز بر سربازان خویش مباح ساخت.
سیوطى (دانشمند معروف اهل سنت) نقل مىکند حسن بصرى از این فاجعه یاد کرد و گفت: به خدا سوگند هیچکس از آن حادثه نجات نیافت (یا کشته یا زخمى شد یا مورد آزار و توهین قرار گرفت) و گروه زیادى از صحابه و دیگر مسلمانان در آن ماجرا به قتل رسیدند. مدینه غارت شد و هزار دختر مورد تجاوز قرار گرفتند.
سپس از روى تأسف و اندوه گفت: «إِنَّا لِلهِ وَ إِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ».
آنگاه ادامه داد: این در حالى است که رسول خدا صلىالله علیه وآله فرمودهاند:
«مَنْ أَخَافَ أَهْلَ الْمَدِینَهِ أَخَافَهُالله وَ عَلَیْهِ لَعْنَهُالله وَ الْمَلاَئِکَهِ وَ النَّاسِ أَجْمَعِینَ)؛ هرکس اهل مدینه را بترساند، خداوند او را مورد خوف و خشم خود قرار خواهد داد و لعنت خدا و فرشتگان و همه مردم بر او باد!»
ارسال به دوستان
برنامههای متنوع رسانه ملی برای ماه محرم
حسینیه تلویزیونی
ماه محرم از راه رسید. پرچمهای عزای حسینی از امشب برافراشته میشود و شور حسینی گوشهگوشه ایران را با برپایی تکیهها، مواکب، هیئات و دستهجات عزاداری فرامیگیرد. در این میان رسانه ملی نیز همچون هر سال برنامههای ویژهای را در گونهها و سبکهای مختلف به فراخور مخاطبان هر شبکه تدارک دیده است. بسیاری از عزاداران در این ایام، بخشی از زمان خود را صرف تماشای برنامههای عاشورایی رسانه ملی میکنند؛ مسالهای بسیار مهم که برنامهسازان و هنرمندان را بر این داشته در این ایام برنامههای درخور و شایسته مخاطب تولید و روانه آنتن کنند. در این میان جدا از بحث فرم و محتوای مناسب در تولید آثار عاشورایی، موضوع کمیت برنامههای تولیدی هم باید مورد توجه باشد.
* شبکه یک سیما
ویژهبرنامه «کلمه» با محوریت بیانات امام خمینی(ره) درباره محرم از ۲۸ تیر هر شب ساعت ۲۰ از شبکه یک روی آنتن میرود. در این برنامه با اجرای وحید یامینپور و با حضور کارشناسان، خبرگان و اندیشمندان فاضل در حوزه مباحث معارفی، به سلسله مباحث مربوط به قیام عاشورا پرداخته میشود.
همچنین مجموعه «روضه خانگی» در قالب مستند به معرفی روضههای خانگی در سراسر کشور میپردازد. این برنامه از ابتدای محرم هر روز ساعت ۱۷:۵۰ پخش میشود.
ویژهبرنامه «حسینیه ایران» نیز با حال و هوای ایام سوگواری ماه محرم هر روز ساعت ۱۶:۱۵ روی آنتن شبکه یک میرود.
«حسینیه ایران» هم تولیدی از شب هفتم محرم مراسم عزاداری در حضور رهبر معظم انقلاب اسلامی را پوشش میدهد. این برنامه به مدت ۶۰ دقیقه ساعت ۲۲ پخش میشود.
همچنین برنامه «ایران امروز» هر بعدازظهر ساعت ۱۸:۳۰ با حال و هوای ایام سوگواری تقدیم علاقهمندان میشود.
برنامه مداحی با تصاویری از مداحان و خادمان اهل بیت(ع) حاج منصور ارضی، مجید بنیفاطمه، مهدی سلحشور، میثم مطیعی و امیرعباسی نیز هر روز ساعت ۹:۳۰ و ۱۲ پخش میشود.
همچنین در این ایام برنامه «صبح بخیر ایران» و «سیمای خانواده» با موضوعات مربوط به محرم و امام حسین (ع) و یارانش شنبه تا پنجشنبه به ترتیب ساعت ۶ و ۱۲:۳۰ پخش خواهد شد.
* شبکه ۲ سیما
برنامه «ناگهان حسین(ع)» در دهه اول محرم با محوریت نمایشنامهخوانی محرمی روانه آنتن میشود. بخش نمایشنامهخوانی این برنامه توسط میرطاهر مظلومی، بهاره نوحیان و حامد عزیزی روایت میشود که با توجه به روزهای نامگذاری شده دهه اول محرم و انتقال حس حزن و اندوه به مخاطبان، سعی شده فضاسازی و صداگذاری قسمتهای برنامه با روایتهای انتخابی هر شب همخوانی داشته باشند. در بخش دیگری از برنامه، صحنههای محرمی بر اساس صحنههای نمایشی به صورت مینیمال بازسازی خواهد شد. بخش پایانی برنامه نیز به مداحی پیرغلامان اهل بیت اختصاص دارد. این برنامه کاری از گروه معارف اسلامی شبکه ۲ سیما به تهیهکنندگی سیداحمد موسویان، کارگردانی سیدمحمدصادق بیبیشهربانویی و نویسندگی حامد قدیری است که در ۱۰ قسمت ۴۰ دقیقهای همزمان با آغاز محرم، ساعت ۲۱ روانه آنتن میشود.
برنامه «علامت» که برای نخستینبار در حسینیه ارشاد تولید میشود نیز به مناسبت دهه اول محرم با موضوع «عاشورا؛ به خوانش مونث» میهمان خانه مخاطبان خواهد بود. حجتالاسلام قنبریان به عنوان کارشناس مذهبی برنامه به بررسی نقش طیفهای مختلف بانوان حاضر و غایب در حماسه حسینی خواهد پرداخت. همچنین فصل جدید برنامه «علامت» کاری از گروه معارف اسلامی شبکه ۲ به تهیهکنندگی سیدمجید اکرمی و کارگردانی مصطفی ملوان در ۸ قسمت ۴۰ دقیقهای از چهارشنبه ۲۸ تیر ساعت ۲۳ پخش خواهد شد.
بخشی از «نوحهسرایی حاج محمود کریمی» در رثای سید و سالار شهیدان از پادگان ۰۶ ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز به صورت زنده روانه آنتن میشود. این برنامه هر سال قبل از اذان مغرب در امامزاده علیاکبر چیذر برگزار میشد اما امسال با توجه به گرمای هوا بعد از اذان مغرب برگزار میشود که به صورت زنده از چهارشنبه ۲۸ تیر همزمان با آغاز محرم ساعت ۲۱:۳۰ روانه آنتن شبکه ۲ میشود.
همچنین سخنان حاجحسین انصاریان با محوریت محرم، قیام امام حسین (ع) و شناخت راه سیدالشهدا(ع) از امامزاده صالح تجریش روی آنتن خواهد رفت. این برنامه کاری از گروه معارف اسلامی شبکه ۲ به تهیهکنندگی محمدحسین صابریان است که همزمان با آغاز ماه محرم، از چهارشنبه ۲۸ تیر ساعت ۱۲:۳۰ به مدت ۳۵ دقیقه پخش خواهد شد.
«طنین محرم» با جمعآوری کارهای تولیدی خوانندگان و مداحان خارجی، برشهایی کوتاه از نواها و مداحی مداحان جهان اسلام را تهیه کرده که در قالبی خاص با لوگوی برنامه روانه آنتن میشود. این برنامه به تهیهکنندگی محمدحسام مدنی و کارگردانی و پژوهش محسن رضوانی در ۱۰ قسمت ۵ دقیقهای در فواصل برنامههای شبکه پخش خواهد شد.
«انسان ۲۵۰ ساله» کاری از مرکز رسانهای نهضت نیز در ایام محرم به پخش سخنان ارزشمند مقام معظم رهبری مدظلهالعالی پیرامون ایام محرم، نقش امام حسین(ع) در قیام عاشورا و... خواهد پرداخت. این برنامه بعد از اخبار ۲۰:۳۰ به مدت تقریبی ۵ دقیقه روانه آنتن میشود.
سری ششم برنامه «نشان ارادت» هم به مناسبت ایام محرم، با چهرههای مردمی، نخبگان، پیرغلامان، دختران محجبه قهرمان، کارآفرینان، خیرین و... به همراه مردم عادی که در ماههای محرم و صفر در دستگاه امام حسین(ع) فعالیت دارند، از جمله موکبداران، هیاتهای قدیمی و... به گفتوگو میپردازد. همچنین با توجه ویژه به آیینها و مناسک عزاداری اقوام، به پخش مراسم عزاداری در شهرستانها، گفتوگو با صاحبان مشاغل مختلف در محل کارشان، روضههای خانگی و مجالس قرآنی، خوانش وصیتنامه شهدا، معرفی فعالیتهای ستاد بازسازی عتبات عالیات در کربلا، مستندهای قدیمی از کربلا و عزاداریها، پویش روضه خانگی و پویش پرچم بارگاه امام حسین(ع) میپردازد. این برنامه کاری از گروه معارف اسلامی شبکه ۲ سیما با مشارکت ستاد بازسازی عتبات عالیات به تهیهکنندگی پویان هدایتی است که از دهه سوم محرم در ۳۰ قسمت ۳۰ دقیقهای روانه آنتن میشود.
همچنین «چند روایت معتبر» که به مناسبت ایام محرم در حال تهیه و تولید است، شامل تغییراتی در دکور برنامه، تغییر در ۲ آیتم برنامه و حضور تماشاگران در برنامه است. در فصل دوم این برنامه، با اقشار مختلفی همچون تعزیهخوانان، پژوهششناسان محرم، موکبداران، متولیان هیات و خادمان حرمهای مطهر، مداحان نوجوان، گروههای جهادی و... که اشتراک تمام افراد یا در بحث محرم است یا انجام کارهایی در راستای مفاهیم محرمی همچون امر به معروف و نهی از منکر، ایثار، نماز، کمک به همنوع، اتحاد، جهاد و... گفتوگو میشود. این برنامه به کارگردانی و تهیهکنندگی هادی خفاجی و سردبیری رضا زنگنه در ۲۶ قسمت ۵۰ دقیقهای از دهه دوم محرم (۷ مرداد) روانه آنتن میشود.
یکی دیگر از برنامههای شبکه در این ایام، پخش «ملودی و نماهنگ از دستههای عزاداری یزدیها» است که در ۱۰ قسمت پخش خواهد شد.
«مرد و نامرد» با واکاوی شخصیتهای واقعه کربلا هم سعی میکند مخاطب را به شناخت بهتری از انسانهای درست و نادرست یا به عبارتی شناخت بهتر مرد از نامرد برساند. این برنامه کاری از مرکز رسانهای نهضت به تهیهکنندگی و کارگردانی هادی سمیعی در ۱۲ قسمت است که بعد از دهه اول محرم به مدت ۲۵ دقیقه پخش خواهد شد.
«هیات باران دست کی بالا» نیز به مناسبت ایام محرم در ۱۰ قسمت پخش میشود. از مهمترین ویژگی این ویژهبرنامه، دعوت از هیاتهای مختلف مذهبی در هر قسمت است تا علاوه بر اجرای یک نوحه مختص به هیاتشان، ۳ نوحه «سلام بر محرم»، «سلام بر ابوالفضل (ع)» و «سلام بر علیاصغر (ع)» را نیز اجرا کنند. این برنامه کاری از گروه کودک و نوجوان شبکه ۲ به تهیهکنندگی سیدمحسن مناجاتی و کارگردانی داوود روستاست که به مناسبت ایام محرم با اجرای محمدرضا بهروز (عمو بهروز)، سمیرا حاجیفتحعلی (پریماه) و گیتی خامنه (گیتی خانم) در بخش قصهگویی پخش میشود.
برنامههای «خیلی دور خیلی نزدیک» و «صبحانه ایرانی» نیز در ایام محرم به صورت منعطف و متناسب با ایام سوگواری سید و سالار شهیدان روانه آنتن خواهند شد.
* شبکه ۳ سیما
فصل جدید برنامه «حسینیه معلی» در دهه اول محرم بعد از خبر شبانگاهی روی آنتن میرود.
این برنامه با اجرای نجمالدین شریعتی و حضور سیدمجید بنیفاطمه، میثم مطیعی، مهدی رسولی و رضا هلالی روی آنتن شبکه ۳ سیما خواهد رفت. «حسینیه معلی» از سهشنبه ۲۷ تیر تا شام غریبان هر شب ساعت ۲۲:۳۰ از شبکه ۳ سیما پخش میشود.
برنامه «در آستان خورشید» نیز ویژه این ایام از شبکه ۳ سیما پخش میشود.
همچنین سریال «عشق کوفی» به کارگردانی حسن آخوندپور و تهیهکنندگی سعید سعدی از ۲۹ تیر همزمان با ایام محرم در ۱۵ قسمت به صورت هفتگی، پنجشنبهها و جمعهها ساعت ۲۰:۳۰ از شبکه ۳ پخش میشود.
* شبکه ۵ سیما
«سدره» که در ۶۰ قسمت ۵۰ دقیقهای هر شب از کربلای معلی به صورت زنده روانه آنتن میشود، در دهه اول پیرامون اصحاب سیدالشهدا (ع) با مهدی امینفروغی به گفتوگو میپردازد. این برنامه در دهه منتهی به اربعین حسینی(ع) نیز میزبان حاج ابوالقاسم دولابی است و درباره حال و هوای زیارت اربعین صحبت خواهد شد.
این برنامه در شبهای دیگر نیز با حضور میهمانانی در حوزههای مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و... همچنین چهرههای شاخص کشور عراق روانه آنتن میشود.
«سدره» به تهیهکنندگی و کارگردانی مهیار عبداللهی کاری است از گروه معارف که در ایام محرم و صفر هر شب راس ساعت ۲۴ از شبکه 5 سیما میهمان خانههای مخاطبان این شبکه خواهد شد.
همچنین این برنامه یکشنبهها با حضور سیدمحسن میرباقری با موضوع اخلاق عملی و سیره اباعبدالله (ع) و سهشنبهها با همراهی حاجابوالقاسم دولابی با محوریت درسها و عبرتهای عاشورا پخش میشود و راوی و مجری «تا نیایش» در این ۲ روز «آگوستین ژواریوس» تازهمسلمانی از کشور آرژانتین است.
این برنامه چهارشنبه با کارشناسی حجتالاسلام محمدمهدی عباسی با موضوع «حبیب خدا باشیم» به موضوع احکام کسب و کار میپردازد و پنجشنبهها با حضور حجتالاسلام مسلم داودینژاد با عنوان «از حال بد به حال خوب» به بیان مهارتها و تکنیکهایی برای تبدیل حال بد به خوب میپردازد.
سریال مناسبتی «شب آخر» به کارگردانی مهسا فتحعلی و تهیهکنندگی رضا علیپور که سال ۱۴۰۱ تولید شده نیز هر شب ساعت ۱۹ به علاقهمندان فیلم و سریال این شبکه تقدیم میشود. سریال «شب آخر» روایتی از زندگی ۲ خانواده است که یکی از آنها اخلاقمدار و دینمحور است و دیگری مالاندوز و غرق در ظواهر زندگی که کشمکشهای فرزندان این ۲ خانواده حوادث دراماتیک سریال را رقم میزند. در این سریال ۱۰ قسمتی مجید مشیری، ساناز سماواتی، شیوا خسرومهر، گیتی معینی، اسدالله یکتا، زندهیاد شهرام عبدلی، محمود مقامی، مجید شهریاری، زندهیاد اسماعیل خلج، زهره صفوی و... به ایفای نقش میپردازند.
* شبکه آموزش
شبکه آموزش سیما با ویژهبرنامه «با کربلا» در 50 قسمت یک ساعته، از ۲ استودیوی تهران و کربلا به آموزش آداب زیارت سفر کربلا و اربعین به عموم مردم بویژه جوانان دانشآموز و دانشجو پرداخته و تلاش دارد مخاطبان را با سبک زندگی حسینی بیشتر آشنا کند. این برنامه از ابتدای ماه محرم هر شب ساعت ۲۲ روی آنتن این شبکه میرود.
همچنین برنامه «نوای عاشقی» در قالب گفتوگویی صمیمی با معلمان به موضوع محرم و مقتلخوانی خواهد پرداخت. این برنامه در قالب ۱۰ قسمت 30 دقیقهای تولید و پخش خواهد شد.
* شبکه قرآن و معارف سیما
برنامه «یاد خدا» از اول محرم در ۱۸ قسمت ۳۰ دقیقهای با کارشناسی آیتالله رمضانی، حجج اسلام حمید ملکی و سیدحسین مومنی و اساتید دکتر محمدرضا سنگری، محمدرضا رمزی اوحدی، قاسم تبریزی و دکتر مریمالسادات سقایت هر روز ساعت ۱۱ صبح (بازپخش ساعت ۲۰ و ۲:۳۰ بامداد) پخش خواهد شد.
ویژهبرنامه «امام جان» نیز هر روز به صورت زنده از ساعت ۱۷:۳۰ به مدت ۱۲۰ دقیقه با بخشهای متنوع به انعکاس برنامههای عزاداری هیاتهای مذهبی در اقصی نقاط کشور خواهد پرداخت.
پخش مستقیم عزاداری از کربلای معلی نیز هر شب ساعت ۲۱:۳۰ به مدت ۳۰ دقیقه روی آنتن خواهد رفت.
* شبکه افق
برنامه زنده تلویزیونی «تکیه» هر شب ساعت ۲۳ با اجرای سیدعلیرضا قوامی و مادحین مختلف و کارشناسی حجتالاسلام محمدمهدی طباخیان (با موضوع نقش جریانهای سیاسی در مدیریت جامعه با بهرهمندی از ابزار رسانه در سالها بویژه ماههای منتهی به واقعه عاشورا) پخش خواهد شد.
همچنین مراسم عزاداری هیات فدائیان حسین (ع) اصفهان با نوای سیدرضا نریمانی هر شب ساعت ۲۱ به صورت زنده از این شبکه پخش خواهد شد.
ارسال به دوستان
امیرعبداللهیان در واکنش به توضیحات غیر قابل قبول روسیه درباره بیانیه مشترک با برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس:
بر تمامیت ارضی کشورها از جمله اوکراین تأکید داریم
گروه سیاست خارجی: سخنگوی وزارت امور خارجه تمامیت ارضی ایران بویژه جزایر سهگانه خلیجفارس را غیرقابل مذاکره دانست. ناصر کنعانی روز گذشته در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره بیانیه مشترک روسیه و شورای همکاری خلیجفارس درباره جزایر سهگانه ایرانی و اینکه سفارت ایران قبل از امضای بیانیه، طرف روس را در جریان حساسیتهای ایران قرار داده بود؟ عنوان کرد: احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها یک اصل شناخته شده و انکارناپذیر در حقوق بینالملل و مبتنی بر منشور ملل متحد است. ایران رعایت این اصل را در ارتباط با تمامیت ارضی خود از سوی همه طرفها اصل واجبالاحترام و لازمالاجرا میداند و نسبت به هر اقدامی که خلاف این اصل باشد، واکنش جدی و مناسب نشان خواهد داد، بیان کرد: ایران موضوع تمامیت ارضی و سرزمینی و حاکمیت خود را بر جزایر سهگانه مورد اشاره هیچگاه قابل مذاکره و گفتوگو ندانسته و دخالت هر طرفی اعم از دولت امارات، دولت روسیه و هر طرف دیگری را در این ارتباط غیرقابل قبول و مردود تلقی میکند و نسبت به آن واکنش جدی نشان میدهد. در این ارتباط واکنش ایران کاملا صریح و شفاف و بدون هیچگونه مسامحه بوده است. سخنگوی وزارت امور خارجه عنوان کرد: ایران به صورت رسمی به دولت روسیه اعتراض کرده و مواضع سیاسی، غیردقیق و غیرسازنده هیچ خللی در حق مسلم ایران در حاکمیت کامل، بلامنازع و غیرقابل مذاکره بر جزایر سهگانه ایرانی نخواهد داشت.
همچنین حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه در نشست خبری با وزیر خارجه عمان که دیروز در تهران برگزار شد، گفت: اخیرا در بیانیه کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس و روسیه در مسکو، بندی درباره تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران گنجانیده شده بود. ما با هیچ طرفی در مسیر حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران هیچگونه تعارفی نداریم. از آنچه در یکی از بندهای این بیانیه درباره جزایر سهگانه دارای تعلق همیشگی و ابدی به ایران درج شده، ناخرسندیم. در پی احضار سفیر روسیه به وزارت خارجه، روز گذشته از کانالهای دیپلماتیک توضیحاتی را در این رابطه از مقامات روسیه دریافت کردیم. ما این توضیحات را کافی نمیدانیم و هرگز تکرار این رویه را در بیانیهها و مداخله روسیه یا هر طرف دیگری در مسائل مربوط به تمامیت ارضی ایران را برنمیتابیم.
وی افزود: درباره اوکراین همچنان تأکید داریم بر سیاست اصولی خود مبنی بر توقف جنگ و تمرکز بر راهحل سیاسی. معتقدیم احترام به تمامیت ارضی یکایک کشورها بر مبنای حقوق بینالملل باید مورد توجه قرار گیرد. بر تمامیت ارضی کشورها از جمله اوکراین تأکید داریم و بر موضوع توقف جنگ و تمرکز بر راهحل سیاسی اصرار میکنیم و از طرفین درگیری میخواهیم به مسیر مذاکرات سیاسی بازگردند.
ارسال به دوستان
تیم ملی والیبال جوانان ایران با شکست ایتالیا قهرمان جهان شد
بر بلندای شادی
پیام تبریک رهبر انقلاب
تیم ملی والیبال جوانان ایران در فینال مسابقات والیبال قهرمانی جوانان جهان ۲۰۲۳ مقابل ایتالیا به پیروزی رسید تا بدون شکست به عنوان قهرمانی این مسابقات دست یابد؛ عنوانی فاخر که نشان میدهد بنزین سبز تازه در باک خودروی این رشته ورزشی محفوظ است. یکشنبه شب جوانانی را دیدیم که بیتردید در چند سال آینده به بزرگان والیبال جهان مبدل خواهند شد. از سویی این قهرمانی، تسکینی بود بر ناکامی اخیر والیبال ایران در لیگ جهانی. در فینال بیستودومین دوره مسابقات والیبال قهرمانی مردان زیر ۲۱ سال جهان در منامه بحرین، تیم ملی والیبال ایران در یک بازی حساس به مصاف تیم ملی والیبال ایتالیا رفت و موفق شد به پیروزی ۳ بر ۲ برسد تا با این برد، قهرمان این رقابتها شود. جوانان والیبال ایران با ترکیب مبین نصری، امیرمحمد گلزاده، شایان سپهریفرد، عرفان نوروزی، عرشیا بهنژاد، پوریا حسین خانزاده و سجاد جلوداریان بازی را مقابل ایتالیا شروع کرد. در ست نخست این بازی، تیم ایران موفق شد با نتیجه ۲۵ بر ۲۰ به پیروزی برسد. در ست دوم این دیدار، ملیپوشان ایران با نتیجه ۲۳ بر ۲۵ بازی را واگذار کردند. در ست سوم، ایتالیا تیم برتر میدان بود و توانست ۲۵ بر ۲۳ به پیروزی برسد تا ایران در ست شماری ۲ بر یک عقب بیفتد. بچههای ایران اما دست از تلاش نکشیدند و در ست چهارم موفق شدند با نتیجه قاطع ۲۵ بر ۱۶ به پیروزی برسند تا تکلیف تیم برنده به ست پنجم این دیدار کشیده شود. در ست پنجم، تیم ایران با سرویسهای خوب خود ایتالیا را زمینگیر کرد تا بلندقامتان ایران با نتیجه ۱۵ بر ۹ به پیروزی برسند. با این نتیجه، شاگردان غلامرضا مومنیمقدم با اقتدار و 8 برد متوالی قهرمان جوانان جهان شدند و جام بیستودوم را بدون شکست به دست آوردند. تیم ملی والیبال جوانان ایران با شکست ایتالیا علاوه بر کسب مقام قهرمانی این دوره از رقابتها، جایگاه چهارم افتخارآفرینان این رقابتها را نیز با 3 مدال شامل 2 طلا و یک برنز به دست آورد تا ایتالیا به رتبه پنجم سقوط کند.
* جوانان ایران چگونه قهرمان والیبال جهان شدند؟
تیم ملی جوانان ایران در فینال مسابقات والیبال قهرمانی جوانان جهان ۲۰۲۳ مقابل ایتالیا به پیروزی رسید تا بدون شکست برای دومینبار در تاریخ به عنوان قهرمانی این مسابقات دست یابد. در پایان این رقابت، امیرمحمد گلزاده از تیم ملی والیبال ایران با کسب ۲۰ امتیاز بهترین بازیکن ایران نام گرفت. در تیم ایتالیا نیز بوولنتا با کسب ۲۱ امتیاز بهترین بازیکن ایتالیا و زمین شناخته شد. در بخش حمله، تیم ملی والیبال ایتالیا موفق شد ۵۹ امتیاز کسب کند و این در حالی بود که تیم ملی والیبال ایران در این بخش ۵۲ امتیاز به دست آورد. در بخش دفاع روی تور، والیبال ایران عملکرد خوبی از خود نشان داد و توانست ۱۲ امتیاز کسب کند. در این آیتم تیم ملی والیبال ایتالیا ۵ امتیاز به دست آورد. در بخش سرویس، والیبال ایران تیم برتر میدان بود به طوری که والیبالیستهای ایران ۱۳ امتیاز از سرویس کسب کردند و این در حالی بود که ایتالیا ۸ امتیاز از این بخش به دست آورد. ایتالیا در این بازی پراشتباه ظاهر شد به طوری که ایران ۳۴ امتیاز از اشتباهات ایتالیا به دست آورد. همچنین در طرف مقابل، ایتالیا از اشتباهات ایران ۲۳ امتیاز کسب کرد.
* ۳ ایرانی در تیم رؤیایی والیبال جوانان جهان
کمیته فنی این مسابقات، برترین بازیکنان حاضر در این مسابقات را معرفی کرد که نام نمایندگان ایران هم در این بین به چشم میخورد. امیرمحمد گلزاده، ملیپوش والیبال ایران با عملکرد خوب خود در این مسابقات توانست عنوان ارزشمندترین بازیکن را به نام خود کند. همچنین مبین نصری به عنوان یکی از بهترین مهاجمان قدرتی مسابقات قهرمانی جهان شناخته شد. در بخش پاسور، عرشیا بهنژاد عنوان بهترین بازیکن در این پست را به نام خود کرد. همچنین گلزاده توانست بهترین قطر پاسور در بین بازیکنان حاضر شناخته شود.
* لیست تیم رؤیایی این رقابتها
ارزشمندترین بازیکن: امیرمحمد گلزاده (ایران)
بهترین مدافعان میانی: لازار بوچکوو (بلغارستان) و فیلیپو بارتولوچی (ایتالیا)
بهترین مهاجمان قدرتی: مبین نصری(ایران) و اورییلی ماتیا (ایتالیا)
بهترین لیبرو: گابریل لارنزانو (ایتالیا)
بهترین پاسور: عرشیا بهنژاد (ایران)
بهترین قطر پاسور: امیرمحمد گلزاده(ایران)
* پیام تبریک رئیسجمهور درپی قهرمانی تیم والیبال زیر ۲۱ سال
رئیسجمهور به مناسبت قهرمانی تیم والیبال زیر ۲۱ سال کشورمان در مسابقات والیبال قهرمانی جوانان جهان ۲۰۲۳ پیام تبریکی صادر کرد. متن پیام تبریک سیدابراهیم رئیسی بدین شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
پیروزی مقتدرانه، امیدآفرین و بدون باخت تیم ملی والیبال زیر ۲۱ سال کشورمان در رقابتهای قهرمانی جهان در منامه، با به نمایش گذاشتن جلوه دیگری از توانمندی و استعداد جوانان کشورمان، مایه مسرت و خوشحالی آحاد مردم عزیزمان شد.
اینجانب این موفقیت ارزشمند را به ملت شریف ایران تبریک میگویم و از همه مربیان و دستاندرکاران تیم ملی والیبال بویژه از جوانان لایق کشورمان که با اهتزاز پرچم مقدس جمهوری اسلامی، نام ایران را بلندآوازه کردند، صمیمانه قدردانی میکنم و از درگاه خداوند متعال تداوم پیروزی آنان را در دیگر مسابقات ورزشی خواستارم.
سیدابراهیم رئیسی
رئیسجمهوری اسلامی ایران
* واکنش فدراسیون جهانی والیبال به تصاحب تاج و تخت توسط جوانان ایران
فدراسیون جهانی والیبال پس از قهرمانی جوانان ایران نوشت: ایران پس از برتری مقابل ایتالیا در فینالی هیجانانگیز، بار دیگر به تاج و تخت جهان در بخش زیر ۲۱ سال دست یافت. در فینال هیجانانگیز مسابقات والیبال قهرمانی زیر ۲۱ سال مردان جهان در بحرین، ایران پیروزی در 5 ست را مقابل ایتالیا جشن گرفت تا به تاج و تختی که سال ۲۰۱۹ آن را کسب کرده بود، مجددا دست یابد. این دومین طلای ایران در این مسابقات بود. همچنین بلغارستان به مدال برنز این مسابقات رسید. پیش از این بلغارستان در سال ۱۹۹۱ قهرمان شده و در سال ۲۰۰۳ به مدال برنز دست یافته بود. فدراسیون جهانی ادامه داد: والیبال ایران با حمایت پرسروصدا از سکوها، به بازی برگشت و با نتیجه 2-3 پیروز شد.
* ستاره والیبال جوانان ایران: حالا وقت قهرمانی جهان با تیم بزرگسالان است
امیرمحمد گلزاده بعد از دریافت جایزه ارزشمندترین بازیکن جهان در رده نوجوانان و جوانان میگوید به دنبال کسب این جایزه در رده بزرگسالان و قهرمانی در بالاترین سطح است. به گزارش سایت volleyballworld، امیرمحمد گلزاده به عنوان ارزشمندترین بازیکن مسابقات قهرمانی جهان زیر ۲۱ سال در بحرین انتخاب شد. این مهاجم 205 سانتیمتری پس از اینکه در مسابقات قهرمانی آسیا زیر ۲۰ سال به عنوان MVP انتخاب شد، حالا بالاترین جایزه فردی مسابقات جوانان جهان را به خود اختصاص داد. ستاره نوظهور ایران گفت: من پیش از این جایزه MVP را با تیم نوجوانان ایران دریافت کردهام. حالا هدف من کسب جایزه MVP با تیم بزرگسالان و قهرمانی جهان در بالاترین سطح است. بسیار خوشحالم این جام را به دست آوردم. در این سالها همیشه برای رسیدن به این هدف تلاش کردهام. والیبال یک ورزش فوقالعاده و شیرین است. شما نمیتوانید بدون درد چیزی به دست آورید. او همچنین درباره پیروزی مقابل ایتالیا در فینال گفت: خدا را شکر میکنم. از کسب این جام قهرمانی بسیار خوشحالم. برای تیم ایتالیا بهترینها را آرزو میکنم. آنها در فینال خیلی خوب بازی کردند. ما تیم بسیار خوبی هستیم. پتانسیل خود را میدانیم و برخی ستارههای ما میتوانند به تیم بزرگسالان بپیوندند.
***
پیام تشکر رهبر انقلاب درپی قهرمانی تیم ملی والیبال جوانان در جهان
رهبر حکیم انقلاب اسلامی از تیم ملی والیبال جوانان جمهوری اسلامی ایران درپی قهرمانی در جهان تقدیر کردند. حضرت آیتالله العظمی خامنهای در پیامی، از تیم ملی والیبال جوانان جمهوری اسلامی ایران درپی قهرمانی در جهان تقدیر کردند.
متن پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسمه تعالی
جوانان عزیز قهرمان والیبال
دل ملت ایران را با بازی خوب خود شاد کردید. از همه شما متشکرم.
سیدعلی خامنهای، 26 تیر 1402
ارسال به دوستان
دیدار بذرپاش و معاون نخستوزیر آذربایجان
دیپلماسی روی ریل
نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان با حضور وزیر راهوشهرسازی و معاون نخستوزیر آذربایجان به عنوان روسای این کمیسیون در شهرستان مرزی بندر آستارا آغاز شد.
بر این اساس مهرداد بذرپاش و شاهین مصطفییف به عنوان روسای کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی 2 کشور با یکدیگر دیدار و مذاکره کردند.
وزیر راهوشهرسازی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان، استاندار گیلان، استاندار اردبیل، معاون وزارت امور خارجه، نمایندگان شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل، راهداری و حملونقل جادهای، راهوشهرسازی، مرزبانی، پایانههای مرزی و گمرک، رایزن اقتصادی ایران در جمهوری آذربایجان، نماینده مردم آستارا در مجلس شورای اسلامی و نمایندگانی از وزارت نیرو و نفت به عنوان هیات ایرانی در نشست رؤسای کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و آذربایجان حضور داشتند.
همچنین شاهین مصطفییف، معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان و رئیس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی جمهوری آذربایجان و ایران، معاونان وزیر خارجه، وزیر توسعه دیجیتال و حملونقل، وزیر انرژی، وزیر دفاع، معاون آژانس مدیریت منابع آب، معاون کمیته دولتی گمرک، معاون فرمانده نیروهای مرزی سرویس دولتی مرزبانی، معاون شرکت احیا و مدیریت آب، معاون آژانس دولتی راهداری، معاون شرکت سوکار و همچنین معاون شرکت آذرانرژی جمهوری آذربایجان نیز در این نشست به عنوان هیات آذربایجان حاضر بودند. پس از استقبال وزیر راهوشهرسازی از معاون نخستوزیر جمهوری آذربایجان در پل فلزی آستاراچای در نقطه صفر مرزی، طرفین از پل جدید در حال احداث و پایانه ریلی آستارا بازدید کردند.
مرز زمینی آستارا با جمهوری آذربایجان هر شبانهروز شاهد تردد حدود ۴۰۰ دستگاه کامیون حامل کالاست و فرسودگی پایهها و استهلاک این گذرگاه فلزی قدیمی، سبب نگرانی گمرکات 2 کشور و توجه به ضرورت تعمیر آن یا احداث سازه جدید شده بود.
بندر مرزی آستارا در منتهیالیه غرب استان گیلان، حاشیه دریای خزر با 3 راه مرزی دریایی، زمینی و ریلی با جمهوری آذربایجان در ارتباط است و با وجود اینکه آستارا با بندرش شهرت یافته اما سابقه ورود و پهلوگیری نخستین کشتی در این بندرگاه به سال ۹۲ بازمیگردد اما مرز زمینی این شهرستان با جمهوری آذربایجان از حدود ۸۵ سال قبل فعال بوده است.
مرز قدیمی آستارا با جمهوری آذربایجان شامل پلی فلزی و قدیمی بر فراز رودخانه آستاراچای است که حدود ۸۰ متر طول و ۱۰ متر عرض دارد و بر اساس تفاهم بین گمرکات ایران و جمهوری آذربایجان، نیمی از پل و رودخانه به ایران و نیم دیگر آن به کشور همسایه تعلق دارد. یکبار در سال ۸۷ به مرمت و بتنریزی و تقویت پایههای پل اقدام شده بود.
اکنون اما به همت وزارت راهوشهرسازی، پل جدید آستاراچای با حضور رؤسای کمیسیونهای مشترک 2 کشور در حال احداث است. بر همین اساس امید است با این اقدام رو به جلو بتوان مبادلات مالی را افزایش داد و موجب گشایشهای اقتصادی در کشور شد. همچنین در ادامه این نشست، رؤسای کمیسیونهای مشترک 2 کشور در زمینه ارتقای سطح همکاریها، امکانات مرزی، طرحهای مشترک ریلی و جادهای و کریدور شمال - جنوب ایران در راستای توسعه مناسبات و مبادلات مذاکره کردند.
از سویی مهرداد بذرپاش در این نشست با اشاره به ظرفیتهای موجود بین 2 کشور گفت: با استفاده بهتر از ظرفیتهای موجود میتوان فرصتهای بینظیری برای توسعه روابط اقتصادی 2 کشور فراهم کرد.
وی با اشاره به ۸۰۰ کیلومتر مرز مشترک ایران و آذربایجان افزود: تاکید رئیسجمهوری ایران بر توسعه روابط از طریق استفاده بهینه از ظرفیتهای بین 2 کشور است.
ارسال به دوستان
با اجرای قانون جدید چک، تعداد زندانیان چک برگشتی 96 درصد کاهش یافت و بیش از 90 درصد چکها در حال وصول است
زمان پاس شدن چکها
گروه اقتصادی: آمارها نشان میدهد اجرای قانون جدید چک با اثرات مثبتی از جمله کاهش نسبت تعداد و ارزش چکهای برگشتی به چکهای مبادلهشده و کاهش زندانیان ناشی از چک همراه شده است؛ اصلاحی که بدون کارشکنی و فوت وقت انجام و در دوران کرونا و تحریمهای مجدد، مانع زیان بیشتر کسبوکارها شد.
به گزارش «وطن امروز»، قانون جدید چک سال ۱۳۹۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و به مرور تا سال ۱۴۰۰ آماده اجرا شد. تا پیش از آن ابزار چک در معاملات اعتبار خود را از دست داده بود؛ حجم بالای چکهای برگشتی، ریسک بالای معامله با چک، نااطمینانی بازار و شوکها و تلاطمات کلان اقتصادی، همگی از دلایلی بود که معاملات مدتدار با چک را چه برای مردم و چه برای حاکمیت با چالش مواجه کرده بود.
در همین رابطه، مرکز پژوهشهای مجلس طی یک گزارشی (نمودار شماره یک) که تحت عنوان پایش محیط کسبوکار ایران در زمستان ۱۳۹۵منتشر کرد، یک ارزیابی از ۲۳۲ تشکل اقتصادی سراسر کشور به روش دلفی انجام داد. طبق این گزارش و از جانب این تشکلهای اقتصادی، مساله چک برگشتی از بین ۲۳ مورد، در رتبه پنجم موانع کسبوکار معرفی شد. این در حالی بود که مساله چکهای برگشتی به زعم این تشکلها مهمتر از سایر عوامل، از جمله عرضه کالای قاچاق، بیثباتی قیمت مواد اولیه، بیثباتی قوانین و مقررات مربوط به تولید و سرمایهگذاری و حتی اعمال تحریمهای بینالمللی علیه کشورمان شناخته شد.
از طرف دیگر، آمارها حاکی از آن است که در سال ۱۳۹۶ به لحاظ ارزشی، بیش از ۲۰ درصد کل چکهای مبادله شده در بازار برگشت میخوردند. همچنین در این سال، به لحاظ تعداد نیز بیش از ۱۵ درصد کل چکهایی که مبادله میشدند، برگشت میخوردند.
برای روشن شدن بیشتر ابعاد این ماجرا باید گفت سال ۱۳۹۶ از بین ۱۱۲ میلیون فقره چک صادر شده به ارزش ۷۴۹ هزار میلیارد تومان، ۱۷ میلیون فقره چک به ارزش ۱۶۱ هزار میلیارد تومان برگشت خورد! این اعداد حاکی از آن است که در این سال، مقادیر زیادی از چکها به قصد پاس نشدن صادر میشد! این گزاره را میتوان از آمار چکها بعد از رواج و الزامی شدن ثبت و تایید چکهای جدید صیادی تبیین کرد.
سال ۱۴۰۰ پس از الزامی شدن ثبت و تایید چکهای جدید بنفش در سامانه صیاد بانک مرکزی، کل چکهای مبادلهشده در این سال به عدد ۸۲ میلیون فقره و به ارزش ۲۷۵۴ هزار میلیارد تومان رسید؛ این در حالی بود که کل چکهای برگشتی 7.5 میلیون فقره و به ارزش ۳۲۹ هزار میلیار تومان بود. بنابراین نسبت تعداد و ارزش چکهای برگشتی به مبادلهشده در این سال به ترتیب برابر با ۱۲ و ۹ درصد شد.
از سویی طی این سالها تا زمانی که قانون جدید چک اجرایی شود، ۱۱۲ میلیون فقره چک به ۸۲ میلیون فقره کاهش یافت که 9.5 میلیون از این کاهش ۳۰ میلیون فقرهای، تنها به علت کاهش چکهای برگشتی از ۱۷ میلیون فقره به 7.5 میلیون فقره بود. مابقی این کاهش در چکهای مبادلهشده نیز میتواند به سختگیریهای این قانون در برخورد با چکهای برگشتی و حتی به عدم امکان صدور چک برای دارندگان چکهای برگشتی رفع سوءاثرنشده و همچنین افراد معسر و ورشکسته ارتباط داشته باشد.
البته نباید این نکته را نیز نادیده گرفت که طی این سالها تا اجرای کامل قانون جدید چک، به علت تحریمهای مجددی که برای کشور وضع و ریسکهایی به کسبوکارها وارد شد و از طرفی به علت وقوع بیماری همهگیر کرونا و رکود بازار و کسبوکار، این چکهای برگشتی میتوانست خیلی بیشتر از این مقادیر باشد اما قانون جدید چک را میتوان به عنوان مانعی دانست که اجازه نداد مانند روند قبل از اصلاح قانون چک، این ریسک از طریق زنجیره انتقال به وسیله ابزار پرداخت پرریسک چک، به سایرین منتقل شود.
نمودار شماره ۲، مربوط به روندی است که نسبت تعداد و ارزش چکهای برگشتی به چکهای مبادلهشده در این سالها طی کردند.
همانطور که در نمودار شماره 2 مشخص است، روند نسبت تعداد و ارزش چکهای برگشتی به چکهای مبادلهشده همواره کاهشی بوده و در سال گذشته به زیر ۱۰ درصد رسیده است.
از طرف دیگر، بحث زندانیان ناشی از چک برگشتی نیز یکی از معضلات فراگیر در دادگاهها و دادسراها بود. همانطور که از نمودار شماره ۳ که مربوط به تعداد زندانیان چک است مشاهده میشود، در 2 ماهه اول سال ۱۴۰۲ بهطور متوسط در هر 3 روز تنها یک نفر به جرم چک برگشتی وارد زندان شده است که این رقم در مقایسه با اردیبهشت سال قبل کاهش ۴۳ درصدی را نشان میدهد. این در حالی است که سال ۱۳۹۶ و پیش از تصویب و اجرایی شدن این قانون، تعداد زندانیان چک در هر روز بالغ بر ۱۰ نفر بوده است. بدین ترتیب، از سال ۱۳۹۶ تا اردیبهشت ۱۴۰۲، آمار زندانیان چک بیش از ۹۶ درصد کاهش یافت.
* درسهایی از قانون جدید چک؟
همانطور که بیان شد، اصلاح قانون چک از سال ۱۳۹۷ شروع و روند تکمیل آن تا سال ۱۴۰۰ ادامه یافت و از آن زمان تاکنون اجرا و پیگیری شده است. بر اساس آمار میتوان گفت اگر این اصلاح و بازنگری قانون در آن زمان انجام نمیشد و همچنان مطابق با روند سال ۱۳۹۶ چکها برگشت میخوردند، میبایست در سال ۱۴۰۰، از میان ۸۲ میلیون فقره چک به ارزش ۲۷۵۴ هزار میلیارد تومان، 12.3 میلیون فقره چک به ارزش ۵۷۸ هزار میلیارد تومان برگشت میخورد، در حالی که آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که 7.5 میلیون فقره به ارزش ۳۲۹ هزار میلیارد تومان برگشت خورد. به عبارت دیگر، قانون جدید چک باعث شد تا تعداد چکهای برگشتی ۶۴ درصد و ارزش چکهای برگشتی 75.6 درصد کاهش یابد.
به صورت کلی، میتوان چندین عامل را موثر در دستیابی به این نتیجه برشمرد؛ از جمله اینکه در ابتدا آسیبشناسی و درک صحیحی از نیاز بازار و ابعاد موضوع انجام شد و مجلس در اصلاح قانون بهموقع تصمیم گرفت و اقدام کرد. بانک مرکزی نیز در جهت اجرای قانون پیگیری و جدیت به خرج داد. از طرفی برنامهریزی و هماهنگی بین نهادهای مربوط در پروسه تصمیمگیری، ارائه راهکار، اجرا و پیگیری و تقنیع ذینفعان در جهت همراهی با تغییر مدنظر به صورت مستمر انجام شد. این تغییر رویکرد در استفاده از ابزار پرداخت چک به واسطه تغییر در قانون مربوط به آن، میتواند به عنوان مدلی در سایر تصمیمگیریهای مهم کشور استفاده شود تا در کنار تشخیص و اقدام بهموقع، تصمیمات به نتایج مثبتی نیز ختم شود.
***
گام به گام تا اجرای بهتر قانون
اجرای قانون جدید چک، بویژه الزام به ثبت و تایید چک در سامانه صیاد، از ابتدای سال ۱۴۰۰ انجام شد؛ از این رو ایجاد الزامات این امر و تسهیل فرآیند و افزایش دسترسی به این سامانه، از جمله راهاندازی امکان ثبت، تایید و انتقال چک از طریق دستگاههای خودپرداز از جمله اقداماتی است که توسط دولت سیزدهم بدین منظور انجام شد. همچنین از دیگر اقداماتی که در دولت سیزدهم انجام شد، بهبود فرآیند رفع سوءاثر از چکهای برگشتی است؛ تا پیش از این، تنها در صورتی چک برگشتی رفع سوءاثر میشد که شخص به اندازه 2 برابر مبلغ چک در حساب خود پول تعبیه میکرد اما اکنون فقط کافی است به اندازه مبلغ حدفاصل بین موجودی حساب تا مبلغ چک در حساب پول واریز شود تا در مدت زمانی کوتاه، عملیات رفع سوءاثر از چک اتفاق بیفتد. این کار زمان رفع سوءاثر از چک را به یک تا 2 روز کاهش داده است. لازم به ذکر است که راهاندازی چک الکترونیکی، ایجاد مکانیزم چکهای موردی و همچنین ارائه گزارش چکها به منظور ارتقای سازوکار تقارن اطلاعاتی از کارهایی است که باید در دست اقدام قرار بگیرد تا قابلیت این ابزار پرداخت، بیش از پیش ارتقا یابد.
ارسال به دوستان
تظاهرات اعتراضی بزرگ علیه نتانیاهو تا آخر هفته ادامه مییابد
روز اختلال و تمرد!
گروه بینالملل: در حالی که نتانیاهو و کابینه راست افراطی رژیم صهیونیستی از تصمیم خود برای عقبنشینی از اصلاحات قضایی کوتاه نیامدهاند، تظاهرات بزرگی در سرزمینهای اشغالی با نام «روز اختلال» برگزار شد. در شرایطی که نتانیاهو و نزدیکانش، با تمام امکانات و ظرفیتها به کمک رسانههای صهیونیستی تلاش داشتند بحران جسمی او را کماهمیت جلوه دهند، خیابانهای تلآویو و دیگر شهرکهای صهیونیستنشین پذیرای جمعیت بیسابقهای از معترضان بود. با وجود وخامت حال نتانیاهو، شنبه شب شهرکنشینان صهیونیست برای بیستوهشتمین هفته متوالی علیه طرح تغییرات قضایی به خیابانها آمدند. پایگاه خبری واللا دیروز در این باره گزارش داد ۱۹۰ هزار تظاهراتکننده در خیابان کاپلان تلآویو و ۲۰۰ هزار نفر در شهرکهای اشغالی دیگر در تظاهرات علیه طرح کابینه نتانیاهو شرکت کردند. تبعات تشدید بیماری نتانیاهو به همین جا ختم نمیشود و ضربهای هم به ساختار حکومتی رژیم اشغالگر خواهد زد، چرا که کابینه تلآویو نه معاون نخستوزیر دارد و نه سرپرست! پایگاه خبری واللا با مطرح کردن این موضوع، در مقدمه گزارشش نوشت: بستری شدن نتانیاهو در بیمارستان، این سوال را مطرح میکند که در صورت ناتوانی وی از ادامه فعالیت در سمت نخستوزیری، روند کار کابینه تلآویو چگونه خواهد بود؟ و نتیجه این میشود که در صورت عدم توانایی نتانیاهو برای انجام وظایف، او یا باید راضی شود از بین وزرای کابینه جانشینی برای خود انتخاب کند یا طبق قوانین، جانشین او با سهچهارم آرای کابینه و دوسوم اعضای کنست انتخاب خواهد شد. راهی شدن نتانیاهو به بیمارستان، احتمالا نخستین شوکی بود که او از جانب معارضان و مخالفانش دریافت کرده است. هفته سخت نتانیاهو که از دوشنبه هفته قبل با تمرد خلبانان و نیروهای ذخیره از خدمت در ارتش رژیم اشغالگر آغاز شده، هنوز شگفتیهای دیگری برای او دارد. مشکلات هفتهای که قرار است در آن طرح تغییرات قضایی به تصویب برسد، تازه برای نتانیاهو آغاز شده است. صبح روز یکشنبه رسانههای صهیونیستی در گزارشهایی اعلام کردند در مقابل عجله کابینه نتانیاهو برای تصویب طرح جنجالی، سازماندهندگان اعتراضات برنامهریزی برای فعالیتهای مستمر خود را تحت عنوان «دوشنبه، روز اختلال» آغاز کرده و میخواهند اقدامات خود را تا سهشنبه حتی بعد از تصویب احتمالی این طرح در کنست ادامه دهند. روزنامه صهیونیستی هاآرتص در گزارشی از تحلیل برنامههای شهرکنشینان برای روز اختلال تاکید کرده بود روند افزایش فشارها بر کابینه نتانیاهو، وضعیت اسرائیل را از «اختلال» به سمت «فلج شدن» خواهد برد.
به گفته ناظران تحولات رژیم صهیونیستی، خود نتانیاهو هم از خطرات پیش رو درباره این طرح آگاه است اما هر گامی که بخواهد به عقب بردارد، باعث از هم پاشیدن ائتلاف کابینهاش خواهد شد؛ بنابراین نتانیاهو اول از همه با پذیرش تبعات اعتراضات سراسری، به دنبال حفظ کابینه است. معارضان هم در مقابل این تلاش مستمر نتانیاهو کم نیاورده و حالا بعد از 28 هفته اعتراضی، برای اعتصاب عمومی در سرزمینهای اشغالی آماده میشوند. طبق گزارشهای منتشرشده، در ابتدای هفته رهبران ائتلاف مخالفان با مقامات عالی رتبه اقتصادی در تلآویو دیدار و درباره موضوع اعتصاب عمومی با آنان گفتوگو کردند. سازماندهندگان اعتراضات و ائتلاف مخالفان پیشبینی میکنند در روزهای آینده فشار بر شرکتها و سازمانها برای اعلام اعتصاب فراگیر افزایش یابد. برنامه معترضان برای ناآرامیهای این هفته جدی است. علاوه بر تظاهرات خیابانی گسترده، در میان برگزارکنندگان اعتراضات کسانی نیز هستند که در حال آماده شدن برای رقم زدن رویدادهای اعتراضی مهمتر هستند و درخواست دادهاند یک روز به روزهای اعتصاب و اختلال اضافه شود. این معترضان صبح سهشنبه (امروز) کار خود را با مسدودکردن جادهها آغاز میکنند و میخواهند عصر به جای تجمع در فرودگاه بنگوریون، با تظاهرات در مقابل مقر کابینه در حیفا به روند اعتراضی خود ادامه دهند. گزارش رسانههای صهیونیستی حاکی از آن است معترضان برای روزهای چهارشنبه و پنجشنبه هم برنامه دارند و میخواهند در مقابل خانههای اعضای کنست و منزل رئیس سازمان «هیستادروت» که به عنوان کمیته اجرایی آژانس یهود فعالیت میکند، تظاهرات برپا کنند؛ همچنین راهپیمایی اعتراضی شهرکنشینان در بسیاری از مناطق اشغالی ادامه خواهد داشت. یکی از رهبران معترض به طرح تغییرات قضایی در گفتوگو با هاآرتص درباره تداوم اعتراضات حتی بعد از تصویب طرح در کنست تصریح کرده است: «اجازه دهید قانون بگذارند. به جای ناامیدی، در ما خشم وجود دارد. خشم، مردم را به خیابان میآورد». در مقابل گفته میشود تظاهراتی توسط حامیان طرح تغییرات قضایی در تلآویو برنامهریزی شده که معترضان قصد دارند در مقابل آنها هم صفآرایی کنند؛ امری که احتمالا صحنههایی از درگیری داخلی را به نمایش خواهد گذاشت. افزایش تمرد نظامیان رژیم صهیونیستی همزمان با تشدید نگرانی نهادهای امنیتی این رژیم، صدای بنیامین نتانیاهو را درآورده و او را به اظهارنظر در این باره در جلسه کابینه واداشته است. منابع رسانهای در فلسطین اشغالی خبر دادند نخستوزیر رژیم صهیونیستی در جلسه کابینه به نظامیان این رژیم درباره تمرد از خدمت در ارتش هشدار داد و اقدام آنان را غیرقانونی خواند. به گزارش روزنامه صهیونیستی جروزالم پست، بنیامین نتانیاهو درباره اعتراض نیروهای ذخیره ارتش به طرح اصلاح ساختار قضایی این رژیم گفت: «تحریک به امتناع [از خدمت در ارتش] و خود امتناع، مغایر دموکراسی و قانون است». وی افزود: «دعوت برای سرپیچی از دستورات نظامی در ارتش، دشمنان اسرائیل را برای حمله تشویق میکند. عاقلانه نیست مجموعهای در داخل ارتش تهدید کند که دیگر از امنیت اسرائیل دفاع نمیکند». واکنش نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس به افزایش تمرد نظامیان در اعتراض به طرح کابینه برای تغییر ساختار قضایی رژیم صهیونیستی، در شرایطی مطرح شده که نهادهای امنیتی تلآویو درباره افزایش طغیان نظامیان هشدار دادهاند. روزنامه صهیونیستی معاریو اخیرا با انتشار گزارشی هشدار داد نهادهای نظامی و امنیتی رژیم صهیونیستی از اینکه قابلیتها و توانایی عملیاتی ارتش تحت تأثیر تمرد تعدادی از خلبانهای نیروی هوایی قرار گیرد، بشدت در نگرانی به سر میبرند. تمرد خلبانان ذخیره نیروی هوایی رژیم صهیونیستی با واکنش هشدارآمیز و ابراز نگرانی مقامهای این رژیم مواجه شد. «هرتزی هالوی» رئیس ستاد ارتش رژیم در این باره گفته بود: «استعفای چندصد خلبان و ناوبر هوایی به کارایی نیروی هوایی، آسیب واقعی وارد میکند». طغیان نظامیان رژیم صهیونیستی منحصر به برخی خلبانان نمیشود و روز شنبه هشدار تکاورهای ذخیره ارتش برای تمرد نیز خبرساز شد. به گزارش شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی، تعدادی از تکاورهای ذخیره رژیم صهیونیستی هشدار دادند در صورت تداوم اقدامات کابینه از خدمت خودداری خواهند کرد. در پی اصرار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی بر پیشبرد قانون تغییر در ساختار نظام قضایی با وجود مخالفتهای شدید داخلی، بیش از۴۲۰ نیروی ذخیره در یگان تکاوری فوق ویژه نیروی دریایی ارتش این رژیم (شایِتِت ۱۳) اعلام کردند تا زمانی که روند ادعایی موسوم به اصلاحات قوانین قضایی متوقف نشود، حضور داوطلبی خود در نیروهای ذخیره را لغو خواهند کرد. یگان فوقویژه تکاوری شایتت ۱۳، یکی از ۳ یگان فوقویژه اصلی در ارتش رژیم صهیونیست و یکی از ۳ یگان ویژه تحت امر نیروی دریایی ارتش این رژیم است که مسؤولیت برخی عملیاتهای نجات موسوم به ضدتروریست ارتش را بر عهده دارد. در پی تشدید اعتراضات در صفوف ارتش رژیم صهیونیستی، ۸۰۰ نفر از کهنهسربازان سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی موسوم به «شاباک» در نامهای خطاب به بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و یوآف گالانت، وزیر جنگ هشدار دادند در صورت ادامه روند تصویب «اصلاحات قضایی» که به اعتقاد آنها استقلال سیستم قضایی را محدود میکند، یک خطر واقعی و آشکار که مستقیما بر امنیت رژیم اثر خواهد گذاشت، آن را تهدید میکند.
ارسال به دوستان
بارشهای سیلآسا راه 50 روستا در اردبیل را مسدود و خساراتی به مزارع وارد کرد
سیل در تابستان
روزگذشته بارش شدید باران و جاری شدن سیل موجب مسدود شدن راه ارتباطی 50 روستای شهرستان بیلهسوار مغان در اردبیل شد. در پی این واقعه، امدادگران جمعیت هلالاحمر بیلهسوار در کنار اعضای مدیریت بحران این شهرستان برای بازگشایی راههای ارتباطی مسدودشده و وصل کردن جریان برق، بازسازی پلها و ابنیه واقع شده در مسیرهای بروز سیل وارد عمل شدند. این در حالی است که جاری شدن سیلاب به چندین واحد مسکونی در جعفرآباد، بیلهسوار و روستای چالماکندی خساراتی وارد کرد که تیمهای عملیاتی اقدام به تخلیه آب از واحدهای مسکونی کردند. فرماندار شهرستان بیلهسوار گفت: بر اثر وقوع سیل در شهرستان بیلهسوار بویژه منطقه جعفرآباد، جاده ارتباطی 50 روستا در این شهرستان مسدود شده است.
صاحبعلی اصغری، در گفتوگو با فارس اظهار کرد: از صبح دوشنبه (دیروز) شاهد بارش باران شدید در شهرستان بیلهسوار بویژه منطقه جعفرآباد بودهایم که بر اثر این بارشها جاده ارتباطی ۵۰ روستا در این شهرستان مسدود شده است. وی افزود: بیشترین میزان بارندگی در شهر جعفرآباد و حومه قشلاق دشتی با ۴۸ میلیمتر بوده است و در کنار آن روستای بابک با ۳۸ میلیمتر و شهر بیلهسوار با ۱۶ میلیمتر. فرماندار شهرستان بیلهسوار بیان کرد: در پی وقوع سیل در این شهرستان ۲۰ واحد مسکونی در شهر جعفرآباد دچار آبگرفتگی شد. اصغری تشریح کرد: با توجه به شدت بارشها شاهد آبگرفتگی معابر سطح شهر جعفرآباد هستیم و در پی این بارشها برخی پلهای ارتباطی بین روستاها نیز آسیب دیده که به دلیل ادامه بارشها تا بدین لحظه تعداد این پلها و میزان خسارتها مشخص نشده است. فرماندار شهرستان بیلهسوار گفت: سیل در این شهرستان خسارتهای دیگری نیز به اراضی کشاورزی، دام و طیور و... وارد کرده و مدیریت بحران در شهرستان به صورت آمادهباش بوده و در حال امدادرسانی به سیلزدگان است. وی گفت: در مسیر عزیزکندی به خلیفهلو نیز یک خودروی پراید گرفتار سیل شده بود که با ورود سریع نیروهای امدادی این خودرو و سرنشینانش از سیلاب خارج شدند. خرداد امسال نیز جاری شدن سیل خسارتهای زیادی در بیلهسوار مغان بر جا گذاشت. بر اساس ارزیابی کارشناسان مدیریت بحران سیل خردادماه 5 هزار و ۲۰۰ میلیارد ریال به بخشهای مختلف این شهرستان خسارت زد.
* تداوم بارشهای پراکنده تابستانی تا پایان هفته
به دنبال فعال شدن سامانه بارشی بویژه در شمال و شمال غرب کشور روز گذشته استانهای اردبیل، گیلان، مازندران، آذربایجان غربی و شرقی، گلستان و خراسان شمالی و ارتفاعات البرز مرکزی شاهد رگبار باران بودند به طوری که شدت بارشها در اردبیل باعث جاری شدن سیل شد. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در این باره از بارش باران در استانهای شمالی و وزش باد شدید و خیزش گرد و خاک در برخی استانها خبر داد. صادق ضیاییان درباره وضعیت جوی کشور اظهار کرد: سهشنبه (امروز) بارش در سواحل دریای خزر و اردبیل و به صورت پراکنده در خراسان شمالی و گلستان ادامه خواهد داشت. به گفته رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا چهارشنبه (فردا) برای سواحل دریای خزر و شمال آذربایجان غربی و پنجشنبه در ارتفاعات البرز مرکزی بارش پراکنده پیشبینی میشود. وی ادامه داد: جمعه 30 تیر نیز در اردبیل و گیلان ابرناکی و بارش خفیف باران پیشبینی میشود.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا ادامه داد: طی ۵ روز آینده در شمال شرق، شرق و جنوب شرق کشور وزش باد شدید همراه با گردوخاک پدیده غالب خواهد بود. همچنین طی ۲ روز آینده در دامنههای جنوبی البرز و مناطقی از مرکز کشور نیز در بعضی ساعات وزش باد شدید و در برخی مناطق گردوخاک رخ خواهد داد.
ضیاییان در ادامه گفت: دریای خزر طی ۲ روز آینده و طی ۵ روز آینده شرق دریای عمان مواج خواهد بود. رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا درباره وضعیت جوی تهران در پایان اظهار کرد: آسمان تهران سهشنبه 27 تیر صاف تا قسمتی ابری و گاهی غبار محلی با حداقل دمای ۲۴ و حداکثر دمای ۳۵ درجه سانتیگراد و روز چهارشنبه صاف، در بعضی ساعتها وزش باد و گاهی قسمتی ابری با حداقل دمای ۲۶ و حداکثر دمای ۳۵ درجه سانتیگراد پیشبینی میشود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|