|
کنایه ایلان ماسک به ادعای زلنسکی درباره استقلال اوکراین
چقدر بانمکی ولودیمیر!
تمسخر مجدد ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین توسط یکی دیگر از نزدیکان دونالد ترامپ، نشان داد عمر سیاسی این دستنشانده آمریکا در کی یف به شماره افتاده است. ایلان ماسک به مصاحبه اخیر زلنسکی که گفته بود «آمریکا نمیتواند ما را مجبور کند پای میز مذاکره بنشینیم؛ ما یک کشور مستقل هستیم» واکنش نشان داد و در شبکه ایکس نوشت: «حس شوخطبعی او شگفتانگیز است!»
ارسال به دوستان
«محمد عفیف» مسؤول رسانهای حزبالله در حمله هوایی رژیم صهیونیستی به بیروت شهید شد
شهادت روشنگری
حزب بعث سوریه در بیانیهای اعلام کرد در حمله رژیم صهیونیستی به منطقه راسالنبع بیروت، ساختمان رهبری حزب هدف قرار گرفت. این بیانیه آورده است: هنگام این تجاوز رژیم صهیونیستی، علی حجازی دبیرکل این حزب در ساختمان حضور نداشت. بر اساس این بیانیه، جزئیات بعد پس از آواربرداری از این ساختمان بمباران شده اعلام خواهد شد. در حمله دیروز جنگندههای رژیم صهیونیستی به منطقه راسالنبع، خسارت زیادی به ساختمان مرکزی این حزب وارد شد. پس از این حمله تجاوزکارانه و بدون اعلام قبلی، طبق گزارش وزارت بهداشت لبنان ۵ نفر شهید و ۷ نفر زخمی شدند. حزبالله لبنان پس از این اقدام تروریستی ارتش صهیونیستی شهادت «محمد عفیف»، مسؤول رسانهای حزبالله را تایید کرد.
علی حجازی نیز طی مصاحبهای با شبکه المیادین در واکنش به اقدام صهیونیستها گفت: ساختمانی که امروز در منطقه رأسالنبع هدف حملات هوایی رژیم صهیونیستی قرار گرفت، متعلق به حزب سوسیالیست عربی بعث است. حجازی افزود: در طول جنگ، جلسات زیادی در این ساختمان برگزار کردیم و این ساختمان برای همه شناختهشده بود. وی گفت: یکی از افرادی که ۲ ماه پیش به اتهام مزدوری برای رژیم اسرائیل دستگیر شده بود، اعتراف کرده بود به او ماموریت داده شده از ساختمان حزب بعث عکسبرداری کند. دبیرکل این حزب در لبنان شهادت محمد عفیف، مسؤول روابط عمومی حزبالله لبنان را تأیید کرد و افزود: حاجمحمد عفیف، مسؤول روابط عمومی حزبالله در این حمله به شهادت رسید که به طور اتفاقی در ساختمان حضور داشت. حجازی در این گفتوگو اظهار داشت: محمد عفیف نه با سلاح جنگید و نه فرماندهی یک واحد نظامی در حزبالله را برعهده داشت، بلکه او فقظ مسؤولیت رسانهای داشت.
شهید محمد عفیف طی هفتههای گذشته به عنوان مسؤول رسانهای حزبالله لبنان با برگزاری نشستهای رسانهای علنی بویژه با برگزاری نشست خبری روی خرابههای ضاحیه بیروت در منطقهای باز، بین رسانههای عربی مطرح شده بود. وی پس از شهادت آیتالله سیدحسن نصرالله با روایت جنگ در مرزهای جنوب لبنان و مقابله با جنگ رسانهای دشمنان عبری، عربی و غربی مقاومت لبنان به مجاهدت خود ادامه داد. حجازی، رهبر حزب بعث در لبنان پس از شهادت محمد عفیف به نقل از وی گفت: عفیف به من گفته بود بعد از شهادت سیدحسن، زندگی برایم معنا ندارد.
عفیف در طول جنگ و اشغالگری رژیم صهیونیستی در خاک لبنان بارها به صورت علنی از سوی برخی تریبونهای رسانهای داخلی لبنان و جهان عرب تهدید میشد. وی پیش از این در نشستهای خبری پس از شهادت سیدحسن نصرالله بارها از شیطنت رسانهای برخی جریانات سیاسی داخلی لبنان و رسانههای خارجی غربی و عربی انتقاد کرده و آنها را همسو با صهیونیستها معرفی کرده بود.
شهید محمد عفیف به عنوان خبرنگار و شخصیت رسانهای در حزبالله لبنان فعالیت کرده و مسؤولیت نظامی یا حتی سیاسی بر عهده نداشت اما رژیم صهیونیستی که تاکنون بارها دست به ترور و کشتار خبرنگاران در غزه و لبنان زده است، در اقدام تروریستی دیروز خود، وی را به شهادت رساند تا کلکسیون جنایات ضدانسانیاش را بیش از گذشته تکمیل کند.
ارسال به دوستان
کلانپروژههای راهبردی با شرق پیشران توسعه متوازن روابط خارجی
ایران راه و نظم نوین جهانی
دکتر مهرداد بذرپاش: روندهای جهانـــی و محیط سیال بینالمــلل در پرتو وقایعی نظیر جنگ اوکراین، عملیات توفانالاقصی و همچنین تاسیس نهادهای بینالمللی نظیر شانگهای و بریکس، نشان میدهد نظم جهانی در حال تغییر و شکلگیری مجدد است.
این گزاره به معنای انتقال کامل قدرت از غرب به شرق نیست، بلکه نشان میدهد در آینده نزدیک، شرق و سایر قدرتهای نوظهور وزن قابل توجهی در تحولات بینالمللی خواهند داشت.
* تجارب ارزشمند ملی
تجربه نشان داده است رویکرد تکبعدی و تقلیلگرایانه در روابط خارجی آفت منافع ملی کشور خواهد بود. از این رو برای پیشبرد منافع ملی ایران لازم است رویکردی شبکهای و چندبعدی اتخاذ شود و با تعریف کلانپروژههای راهبردی با کشورهای مختلف، نگاه بلندمدت و استراتژیک به روابط خارجی مبتنی بر منافع ملی شکل بگیرد. در نتیجه، ضمن تکمیل پروژههای تحولآفرین با کشورهای شرق، باید موضع ایران در رابطه با غرب را نیز تقویت کرد.
ایران در برهههای مختلف تاریخی، روابط اقتصادی و تجاری مناسبی با کشورهای قارههای مختلف نظیر آسیا، آمریکای لاتین و آفریقا داشته که بعضا به دلیل رویکرد تکبعدی و تمرکز بر ترمیم روابط با غرب رو به افول رفته و در نتیجه علاوه بر به بنبست رسیدن روابط با غرب، روابط اقتصادی با سایر کشورها نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
* همکاری راهبردی با شرق
طی سالهای گذشته همکاریهای موثر و راهبردیای میان جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورها شکل گرفته است؛ تدوین برنامه همکاری جامع ۲۵ ساله ایران و چین، موافقتنامه همکاری ۲۰ ساله ایران و روسیه و فراهم آوردن زمینه همکاری بلندمدت با هند از آن جمله است که در ذیل آن، کلانپروژههای راهبردی مهمی در راستای منافع ملی ایران تعریف شده است.
* پروژههای راهبردی پیشران (ایرانراه)
تحریم ترانزیتی و حذف مزیتهای ژئوپلیتیک ایران از جمله طرحهایی بود که خنثیسازی آن با ارائه ابتکار و انعقاد قراردادهای راهبردی در سالهای گذشته دنبال شد.
با پیگیری مستمر آیتالله شهید رئیسی در دولت سیزدهم، ابتکار «ایرانراه» بهعنوان نخستین ابتکار ترانزیتمحور کشور با هدف افزایش درآمدهای ترانزیتی کشور ارائه شد و سال 1402 با 17.7 میلیون تن رکورد ترانزیت تاریخ ایران شکسته شد.
آغاز عملیات اجرایی خطآهن رشت - آستارا به طول 162 کیلومتر با مشارکت روسیه بهمنظور تکمیل کریدور شمال - جنوب، انجام مقدمات اجرای پروژه قطار سریعالسیر تهران - مشهد و آغاز عملیات اجرایی فاز ۲ فرودگاه امام خمینی(ره) با چین، انعقاد قرارداد توسعه بندر چابهار با هند و پیگیری اتصال بندر چابهار به شبکه ریلی کشور در راستای تکمیل شاخه شرقی کریدور شمال - جنوب، طراحی و اجرای عملیات احداث کریدور ارس با کشور آذربایجان، احداث و بازسازی جاده کاجاران - سیسیان با ارمنستان، طرح ریلی مرند - چشمه ثریا با همکاری ترکیه و احداث راهآهن شلمچه - بصره با مشارکت عراق، از جمله پروژههای راهبردی پیشران با کشورهای شرق است.
* جمعبندی
با عنایت به موارد ذکرشده، تسریع در فرآیند تکمیل این قبیل کلانپروژههای راهبردی با کشورهای شرق و قدرتهای نوظهور و اعضای گروه بریکس، موجب تقویت موضع کشور در روابط با غرب و ایجاد توازن در روابط اقتصادی و تجاری مبتنی بر روندها و واقعیتهای نظام بینالملل خواهد شد.
علاوه بر این، ضمن تسهیل فرآیند تحقق منافع ایران در مذاکره با غرب، ایجاد تنوع در سبد شرکای تجاری و بازرگانی کشور را نیز به همراه خواهد داشت.
ارسال به دوستان
نامه سرگشاده بیش از 500 روشنفکر آلمانی در سرزنش برلین به خاطر حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی چه ابعادی دارد؟
شرمساری
گروه بینالملل: بیش از 500 نفر از روشنفکران و دانشگاهیان آلمان و دیگر کشورهای جهان در نامهای سرگشاده و شدیداللحن دولت آلمان را فراخواندند تا مواضع خود در قبال اسرائیل را بازنگری کند و سیاست خود را در برابر این رژیم تغییر دهد. این حرکت نمودی است از اینکه تلاش اکثریت جامعه ژرمنها برای جدا کردن مسیر خود از احزاب صهیونیستی این کشور ادامه دارد. در این نامه سرگشاده که برای تمام نمایندگان پارلمان آلمان ارسال شده، آمده است: دولت آلمان اکنون بیش از یک سال است فعالانه در کشتار و زیر پا گذاشتن حرمت انسانی فلسطینیها از طریق پشتیبانی سیاسی، مالی، نظامی و حقوقی از اسرائیل سهیم است. نویسندگان در این نامه شدیداللحن، دولت آلمان را به مشارکت با رژیم صهیونیستی در جنایات مربوط به حقوق اقوام متهم کرده و خواهان پایان دادن به این رویکرد شدهاند. دبورا فلدمان (نویسنده آلمانی - آمریکایی)، توماس پیکتی (اقتصاددان فرانسوی)، آمیرا هاس (روزنامهنگار اسرائیلی)، راز سگال (تاریخنگار اسرائیلی) و مایکل بارنبویم (موسیقیدان فرانسوی- آلمانی) از جمله افرادی هستند که این نامه سرگشاده را امضا کردهاند. دولت آلمان از ابتدای جنگ غزه (۷ اکتبر 2023) به صورت فعالانه و داوطلبانه از جنایات اسرائیل علیه مردم غزه و فلسطینیان حمایت کرده و حمایت خود را در قالب بستههای اقتصادی و نظامی و حمایتهای سیاسی به رژیم موقت صهیونیستی ارائه کرده است.
دولت آلمان برخلاف شعارهای حقوق بشری و ادعای حمایت از جنبشهای حقوق بشری و فعالان محیط زیست، از ابتدای جنگ غزه عملکردی متناقض را علیه فلسطینیان از خود بر جا گذاشته است. دولت این کشور پس از دولت آمریکا بیشترین حمایت مالی، تسلیحاتی و سیاسی را از رژیم صهیونیستی انجام داده و سران این کشور تمام توان خود را برای نابودی مقاومت و ملت غزه به کار گرفتهاند. دولت آلمان به منظور حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی در سال 2023 بیش از 335 میلیون دلار تسلیحات به تلآویو صادر کرد و این در حالی است که این کشور مدعی وضع قوانین حقوق بشری به منظور محدودیت ارسال سلاح به کشورهای جهان است و طبق ادعای مقامات آلمان در صورت نقض حقوق بشر از سوی کشور واردکننده سلاح، دولت این کشور مجوز صادرات سلاح به آن را نخواهد داد؛ قوانینی که به نظر میرسد مشمول استاندارد دوگانه است و برای تمام کشورهای دنیا به یک شکل اجرا نمیشود. اداره فدرال امور اقتصادی و کنترل صادرات آلمان (BAFA) ماه نوامبر ۲۰۲۳ درباره صادرات تسلیحات آلمان به خارج از کشور اعلام کرد در نتیجه عملیات توفان الاقصی در ۷ اکتبر، «برنامههای صادرات تجهیزات نظامی به اسرائیل» در اولویت تصمیمگیری دولت این کشور قرار گرفته است. بر این اساس سهم صادرات تسلیحات آلمان به اسرائیل از ۲ درصد سال ۲۰۲۲ به ۶ درصد افزایش یافت. اسرائیل هم اکنون در رتبه هفتم در میان دریافتکنندگان اصلی فناوری نظامی آلمان قرار دارد.
این در حالی است که دولت آلمان پیش از این در جنگ اوکراین مدعی حمایت از حقوق بشر بوده و بیشترین صادرات سلاح این کشور نیز به اوکراین اختصاص دارد. دولت آلمان پس از آغاز جنگ اوکراین با شعارهای حقوق بشری و اعلام حمایت از حقوق ملت اوکراین به حمایت تمام عیار از دولت کییف پرداخت و با ارائه بستههای اقتصادی و نظامی بلاعوض، ارتش این کشور اروپای شرقی را تجهیز کرد.
آلمان همچنین بیشترین هزینه را از جنگ اوکراین متحمل شد و اقتصاد و صنایع این کشور به دلیل قطع ارتباط با روسیه در حمایت از اوکراین با بحرانی بیسابقه مواجه شد؛ بحرانی که منجر به تورم، افزایش هزینههای زندگی و تعدیل نیروی کار وحشتناک در این کشور شد. مقامات این کشور در توجیه اقدام حمایتی خود از اوکراین شعارهای حقوق بشری و دفاع از آرمانهای دموکراسی غربی را بهانه قرار میدادند اما با وقوع عملیات توفان الاقصی در ۷ اکتبر سال گذشته میلادی، نقاب از چهره آنها افتاد و استاندارد دوگانه مقامات سیاسی آلمان در قبال مردم خاورمیانه افشا شد؛ استانداردی دوگانه که پیش از این نیز برای بسیاری از کشورهای منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران واضح و مشخص بود و سند آن نیز تجهیز ارتش صدام به سلاحهای شیمیایی بود. دولت آلمان در حال حاضر با حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه و اخیرا در خاک کشور لبنان بار دیگر نشان داد در سمت غلط تاریخ قرار دارد و نازیسم و فاشیسم در این کشور همچنان حکمفرماست.
* شرمساری تاریخی ژرمنها
حرکت اخیر نشان از شرمساری تاریخی ژرمنها در قبال عملکرد دولت آلمان است. شرمساری آنها نیز ناشی از تناقض در شعار و عمل دولت کشورشان در قبال مساله حقوق بشر در جنگ غزه است؛ تناقضی که نهتنها منجر به رسوایی دولت آلمان، بلکه بسیاری از قدرتهای غربی دیگر شده است و سالها تبلیغات دروغ آنها درباره مساله فلسطین و پروپاگاندای رسانهای غرب درباره خاورمیانه و فعالیت کشورهای غربی در این منطقه را نابود کرده است، به شکلی که منجر به اعتراضات گسترده شهروندان غرب علیه سیاستهای دولتهای غربی در قبال مساله فلسطین شده و بسیاری از آرمانهای جوامع غربی زیر سوال رفته است. در حال حاضر در جهان پسا 7 اکتبر، تناقضات فکری و رفتاری بسیاری در جهان غرب به وجود آمده است که تنها یک نمونه آن سخنان وزیر خارجه آلمان بود که کشتار غیرنظامیان در غزه را توجیه کرده بود و این تناقضات در آینده نزدیک منجر به بروز بحرانهای بسیاری برای بنیان جوامع غربی خواهد شد؛ بحرانهایی که نظام ارزشی این کشورها را به خطر انداخته و دست سیاستمداران این کشورها را بیش از پیش در جنگافروزی در نقاط مختلف جهان خواهد بست. نامه ۵۰۰ روشنفکر غربی - آلمانی به اعضای پارلمان این کشور نیز تنها یک نمونه از چالشهای ارزشی جوامع غربی است که گریبانگیر سیاستمداران ژرمن شده است.
* رقابت احزاب آلمانی در حمایت از صهیونیسم
دولت آلمان در سیاستهای حمایتی خود از صهیونیستهای نژادپرست سنگ تمام گذاشته است اما با این حال از سوی احزاب رقیب به کمکاری در حمایت از جنایات رژیم صهیونیستی محکوم میشود! این وضعیت نشان از وجود نژادپرستان در سیاست آلمان دارد. این سیاستمداران خود و جوامع خود و دموکراسی تحمیلی خود را بر هر فرهنگ و ملتی برتر میبینند و به همین دلیل نیز کرامت انسانی و حقوق ملتهای دیگر بویژه ملت فلسطین را پایمال میکنند. همین خودبرتربینی نیز پیش از این در قرن 20 منجر به ایجاد ۲ جنگ جهانی و کشتار دهها میلیون انسان شد و با توجه به وضعیت فعلی دولت آلمان این وضعیت ادامهدار خواهد بود. در حال حاضر دولت ائتلافی آلمان به رهبری سوسیال ـ دموکراتها، سبزها و حزب دموکرات آزاد، از سوی اصلیترین حزب مخالف این کشور یعنی اتحادیه دموکرات ـ مسیحی، به دلیل تلاش ناکافی در حمایت از اسرائیل مورد انتقاد قرار گرفته است. «فریدریش مرز» رهبر بزرگترین حزب مخالف دولت آلمان در جریان یک مناظره پارلمانی گفت: «دولت برای هفتهها و ماهها از صدور مجوزهای صادرات بویژه برای ارسال مهمات و حتی تحویل قطعات یدکی تانکها به اسرائیل خودداری کرده است».
این مساله با توجه به سقوط کابینه دولت آلمان در روزهای گذشته و برگزاری انتخابات زودتر از موعد طی هفتههای آینده نشاندهنده تداوم حمایت دولت آلمان از جنایات رژیم صهیونیستی است که با شعارهای آنها مبنی بر لزوم دستیابی به آتشبس در جنگ غزه متناقض است؛ تناقضی که منجر به اعتراض روشنفکران آلمانی و حتی یهودی شده و آنها را مجبور به موضعگیری علیه اقدامات افراطی و نژادپرستانه دولت آلمان کرده؛ اقداماتی که دامنه آنها به داخل خاک آلمان نیز رسیده و منجر به سرکوب خشن تظاهرات آلمانیهای حامی فلسطین شده است.
***
دخالت صهیونیستها در پارلمان هلند
رسانههای محلی هلند گزارش کردند واحدهای امنیتی در این کشور نارضایتی خود را از تلاشهای اسرائیل جهت اعمال نفوذ و مداخله در امور سیاسی هلند اعلام کردهاند. طبق این گزارش، وزارت امور مقابله با یهودستیزی رژیم صهیونیستی یک گزارش ویژه را به صورت غیرقانونی و مداخلهآمیز به اعضای پارلمان هلند ارائه کرده است. این گزارش قبل از برگزاری یک جلسه پارلمان هلند که قرار است به بحث درباره رفتارهای خشونتآمیز و تنشزای اخیر طرفداران تیم فوتبال مکابی رژیم صهیونیستی در آمستردام بپردازد، ارائه شده است. رسانههای عبری مدعی شدهاند برخی سازمانهای هلندی در حمله به صهیونیستها دست داشتهاند و حامی حماس هستند. «کریس استافر» نماینده پارلمان هلند با استناد به گزارش مذکور پیشنهاد داده برخی سازمانهای هلندی که اسرائیل آنها را طرفدار حماس میداند، از سوی دولت هلند به عنوان نهادهای تروریستی شناخته شوند و هدف تحریم قرار گیرند. در همین راستا نیز مقامهای عالی رتبه هلندی مداخله اسرائیل در حوزه سیاست داخلی هلند را نامطلوب توصیف کردهاند.
***
پاپ: باید درباره نسلکشی در غزه تحقیق شود!
رهبر کاتولیکهای جهان هنوز درباره وقوع نسلکشی در غزه توسط رژیم صهیونیستی تردید دارد!
پاپ فرانسیس با گذشت بیش از یک سال از جنگ غزه و شهادت نزدیک به ۴۴ هزار فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی گفت: «جامعه بینالمللی باید بررسی کند آیا جنگ اسرائیل در غزه، مصداق نسلکشی علیه مردم فلسطین است یا خیر».
وی در اظهاراتی که دیروز منتشر شد، اعلام کرد: «برخی کارشناسان بینالمللی میگویند آنچه در غزه اتفاق میافتد ویژگیهای یک نسلکشی را دارد. باید به دقت بررسی شود آیا آنچه در غزه رخ میدهد، با تعریف حقوقدانان و سازمانهای بینالمللی درباره نسلکشی مطابقت دارد یا خیر».
رهبر کاتولیکهای جهان، پیش از این کشتار کودکان فلسطینی در حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه را محکوم کرده بود.
ارسال به دوستان
دیدگاه
شگفتی انصارالله برای آمریکا
مهدی گرگانی: حملات ارتش مردمی یمن به ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و ۲ ناوشکن آمریکایی باعث حیرت تحلیلگران نظامی و سردرگمی کشورهای غربی شده است. سرلشکر «یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن هفته گذشته اعلام کرد: «ما با تعدادی موشک بالدار و پهپاد، ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن را در دریای سرخ و با تعدادی موشک بالستیک ۲ ناوشکن آمریکایی را در دریای عرب هدف قرار دادیم»؛ تحول مهمی که به باور تحلیلگران میتواند تغییردهنده قواعد بازی در منطقه باشد و اقدام تحسینبرانگیزی که واکنشهای زیادی را در میان کارشناسان و رسانههای جهان برانگیخت.
1- حملات ارتش یمن به کشتیهای تجاری مرتبط با رژیم صهیونیستی که نوعی محاصره خفهکننده دریایی را برای اسرائیل از زمان شروع جنگ غزه به وجود آورده، موجب ضررهای هنگفت اقتصادی و امنیتی برای اسرائیل شده و تلاشهای آمریکا و متحدانش برای شکستن این محاصره از طریق حضور نظامی پرقدرت در دریای سرخ و دریای عرب تاکنون با شکست کامل مواجه شده است. نیروهای دریایی آمریکا و انگلیس با پلن «الف» که حضور پررنگ نظامی در منطقه دریای سرخ بود، تلاش کردند نوعی بازدارندگی در برابر حملات یمن ایجاد کنند و کریدور تجاری دریایی را برای شرکتهای غربی از طریق تنگه بابالمندب و کانال سوئز باز نگه دارند اما خیلی زود دریافتند طرح آنها در برابر قدرت و توان نظامی انصارالله کاری از پیش نخواهد برد. با شکست پلن الف، آمریکا و انگلیس با همکاری برخی کشورهای دیگر مثل استرالیا و بحرین، پلن «ب» را برای تضعیف و از بین بردن تهدید ارتش یمن پیاده کردند و طی آن با دستور جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا از ژانویه 2024 حملات هوایی متعددی را با هدف کاهش توان نظامی و موشکی انصارالله به نقاط مختلف و اهداف گسترده در یمن اجرا کردند. با این حال هیچ یک از نقشههای آمریکا کارساز نشد و آمریکاییها حتی در جلوگیری از حملات موشکی و پهپادی یمن به اراضی اشغالی نیز ناکام ماندند و روزانه شاهد حملات دقیق یمن به اهداف مهم و حیاتی در فلسطین اشغالی هستیم.
2- حملات اخیر ارتش یمن به ناو هواپیمابر آمریکایی که از زمان جنگ دوم جهانی تاکنون بیسابقه است، تعجب بسیاری را برانگیخته و باعث ترس و سردرگمی آمریکاییها شده است. پایگاه خبری آکسیوس در واکنش به شاهکار انصارالله نوشت: «زرادخانه ارتش یمن، پنتاگون را شوکه کرده است». «بیل پلانت» پیمانکار نظامی و معاون وزیر دفاع آمریکا نیز در واکنش به حمله ارتش یمن به ناوهای آمریکایی گفت: حوثیها (انصارالله) سلاحهای پیچیده و ناشناختهای دارند که میتوانند با آنها کارهای شگفتانگیزی انجام دهند. پلانت در سخنرانی خود در یک رویداد دفاعی - نظامی در واشنگتن تاکید کرد: «در تمام دوران حرفهای با موشک سروکار داشتهام. آنچه من از حوثیها در ۶ ماه گذشته دیدهام، برایم شوکهکننده است؛ آنها بسیار ترسناک شدهاند». «اندرو رولاندر» تحلیلگر نظامی آمریکایی نیز در یادداشتی در پایگاه «استراتژیست» به تحسین عملیاتهای نظامی یمن پرداخت و نوشت: حوثیها بخوبی ترکیبی از موشکهای بالستیک ضدناو، موشکهای کروز و پهپادهای تهاجمی را برای کنترل خطوط دریایی در سواحل دریای سرخ به نمایش گذاشتهاند. رولاندر با اشاره به رقابت دیرینه دریایی آمریکا با چین با طعنه افزود: ارتش آمریکا که تلاش میکند در محیطی مشابه بر رقیب دیرینه خود، چین غلبه کند، باید از حوثیها جنگ دریایی را یاد بگیرد!
3- واقعیت این است که آمریکا و انگلیس به عنوان ۲ قدرت دریایی و هوایی جهان نتوانستهاند در نبرد با انصارالله توازن قوا را در دریای سرخ به سود خود تغییر دهند و ارتش یمن بسادگی به آنها نشان داد چه کسی در این منطقه رئیس است. این در حالی است که طبق گفته رسانههای غربی ارتش آمریکا طی 9 ماه گذشته برای تضعیف و از بین بردن توان نظامی و موشکی انصارالله، 13 هزار سورتی شامل 29500 ساعت پرواز انجام داده، بیش از 80 موشک هوا به هوا خرج کرده، بیش از 350 موشک هوا به سطح پرتاب کرده و بالغ بر 100 موشک استاندارد و تاماهاوک شلیک کرده است اما ضربه موشکی انصارالله به ناو هواپیمابر آبراهام لینکلن و ناوشکنهای آمریکایی و حملات متعدد به بنادر ایلات، عسقلان، یافا و پایگاههای رژیم صهیونیستی در صحرای نقب نشان میدهد این اقدامات هیچ خللی در توان نظامی ارتش یمن ایجاد نکرده و صنعا قادر است هر روز دشمنان خود را سورپرایز کند!
4- با قدرتنمایی اخیر ارتش یمن، دریای سرخ دیگر جای امنی برای ارتش تروریست آمریکا نیست و پروژه آنها برای جلوگیری از حمایت یمن از مردم غزه و فلسطین و حمله به اراضی اشغالی و منافع آن در منطقه با شکست کامل مواجه شده است. «سیدعبدالملک حوثی» رهبر انصارالله در سخنرانی آخر خود بر ادامه حمایت یمن از فلسطین و لبنان و مقابله با آمریکا در دریای سرخ تاکید کرد و گفت: توان نظامی ارتش یمن، آمریکا را از دریای سرخ فراری داده است و ناوهای آمریکایی اکنون (از ترس یمن) با پنهانکاری و استتار، در دریای عمان یا حومه اقیانوس هند یا در دریای عرب حرکت میکنند.
ارسال به دوستان
نکته
نخبگان دانشگاهی و آینده فلسطین
حسین میرزایی: دانشگاه هاروارد معروفترین و قدیمیترین دانشگاه آمریکاست که بهترین و معتبرترین دانشگاه جهان محسوب میشود. وقتی نگاهی گذرا به فهرست دانشآموختگان این دانشگاه انداخته میشود، نام 168 نفر از کسانی که جایزه نوبل کسب کردهاند به چشم میخورد. ۸ نفر از روسای جمهور آمریکا چون روزولت، کندی، بوش و اوباما نیز در این فهرست قرار دارند، همچنین در بین دانشگاههای آمریکا، این دانشگاه شامل بیشترین دانشآموختگانی است که عضو کنگره آمریکا بودهاند.
10 اکتبر 2023 یعنی درست ۳ روز بعد از حمله ددمنشانه اسرائیل به نوار غزه، دانشجویان این دانشگاه طی بیانیهای اسرائیل را مسؤول تمام خشونتهای آشکار این جنگ دانستند. آنها معتقدند اتفاقات امروز فلسطین در خلأ رخ نمیدهد. در ۲ دهه گذشته، میلیونها فلسطینی در غزه مجبور شدهاند در زندانی بدون سقف زندگی کنند. این دانشجویان مقامات اسرائیلی را با شعار «قول میدهند درهای جهنم را باز کنند» شماتت و اعلام کردند قتلعام در غزه، نه از اکتبر 2023، بلکه از سالها قبل آغاز شده است. فلسطینیها در غزه پناهگاه و جایی برای فرار ندارند و در روزهای آینده، فلسطینیها مجبور خواهند شد بار سنگین خشونت اسرائیل را به دوش بکشند. آنها به صراحت اعلام کردند مقصر تمام این خشونتها نه فقط امروز، بلکه در 75 سال گذشته رژیم آپارتاید اسرائیل است: از تصرفات سیستماتیک زمین و خانهها گرفته تا حملات هوایی مداوم، بازداشتهای خودسرانه تا ایستهای بازرسی نظامی و جدایی اجباری خانوادهها تا قتلهای هدفمند. این دانشجویان، فلسطینیها را مردمی توصیف کردند که مجبور شدهاند در حالت مرگ زندگی کنند؛ چه مرگ آهسته و چه ناگهانی. دانشجویان هاروارد آن روز در بیانیه خود اعلام کردند مصیبت فلسطین وارد وادی ناشناخته شده و روزهای آینده مستلزم ایستادگی قاطع در برابر انتقامجویی استعماری اسرائیل است. دانشجویان این دانشگاه از اهالی هاروارد خواستند برای توقف نابودی مداوم فلسطینیان اقدام کنند.
کلودین گی، رئیس دانشگاه هاروارد، پس از امتناع از محکوم کردن گفتمانهای رو به رشد ضدیهود در دانشگاه، مجبور به استعفا شد و مدتی بعد، دانشجویان به حیاط دانشگاه آمدند و به طور آشکار خواستار قطع همکاری دانشگاه با رژیم صهیونیستی شدند. بیشتر معترضان دانشگاه هاروارد به دعوت چند سازمان حامی فلسطین مانند «دانشجویان برای عدالت در فلسطین» پا به میدان گذاشته بودند، همچنین گروههای یهودی ضدجنگ و ضدصهیون نیز در این اعتراضات حضور داشتند. یکی از شعارهایی که منجر به جنجال شد، شعار «جهانیسازی انتفاضه» بود که مخالفان اعتراضات، آن را در زمره اقدامات یهودستیزانه گنجاندند. دیگر شعارهایی که در دانشگاه هاروارد برجسته شد، «غزه را آزاد کنید»، «از رودخانه تا دریا فلسطین آزاد خواهد شد» و «ما متوقف نخواهیم شد، ما استراحت نخواهیم کرد؛ قطع روابط» بود. مراسم دانشآموختگی دانشگاه نیز با شعارهایی در حمایت از فلسطین همراه شد. همچنین دانشآموختگان به مدیریت دانشگاه انتقادی سخت وارد کردند که مانع دانشآموختگی چند دانشجو به دلیل حمایت از فلسطین شده بودند. اردیبهشت امسال دانشگاه هاروارد، بعد از تحصنهای بیسابقه در حمایت از فلسطین و محکومیت جنایتهای اسرائیل، به طور رسمی اعلام کرد دیگر درباره مسائل غیرمرتبط با عملکرد آموزشی برنامهای نخواهد داشت. در گزارشی در وبسایت دانشگاه، اشاره شد هاروارد بار دیگر بر رسالت اصلی خود تأکید میکند: «ایجاد محیطی که در آن بتوان تبادل نظر و استدلال سالم، سازنده و آزادانه بین دیدگاههای مختلف درباره مسائل علمی، جامعه و ارزشها داشته باشیم». در دنیای دانشگاهی و انجمنی آمریکا، بسیاری این نهاد را به ادعای دروغ درباره بیطرفی در زمینه درگیری در غزه متهم کردند، چرا که همگان به نیکی میدانند دانشگاه هاروارد یکی از اصلیترین دانشگاههای جهان در ارتباط با سرمایهگذاری در اسرائیل است. برای نمونه، شرکت مدیریت موقوفههای هاروارد، نزدیک به 200 میلیون دلار در شرکت بوکینگ هولدینگز؛ شرکتی که در ساخت شهرکهای اسرائیلی در کرانه باختری مشارکت دارد، سرمایهگذاری کرده است. در بیانیه اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه هاروارد برای عدالت در فلسطین آمده است: نسلکشی در غزه نمیتواند از ۷۵ سال تصرف فلسطین جدا شود. دولت ایالات متحده، رسانهها و دیگر نهادهای تولید دانش به مدت طولانی پوشش مالی، نظامی، اخلاقی و سیاسی برای اشغالگری اسرائیل و خشونتهای استعماری و نژادپرستانه آن فراهم کردهاند. دانشگاههای آمریکا نقش اساسی در این ساختارهای خشونت دارند. علاوه بر سرمایهگذاری در شرکتهایی که اشغالگری را حفظ میکنند، بسیاری از دانشگاهها از جمله هاروارد، به طور سیستماتیک به سانسور، نظارت و تنبیه دانشجوها، اعضای هیات علمی و کارکنانی میپردازند که در انتقاد از اسرائیل سخن میگویند. در این بیانیه خاطرنشان شده است: بسیاری از حامیان فلسطین به عناوینی مانند دشمن، تروریست و هیولا، بهخاطر سازماندهی اعتراضات صلحآمیز در دانشگاهها در مخالفت با نسلکشی اسرائیل نامیده شدهاند. با توجه به تبعیض سیستماتیک مذکور، در این بیانیه تاکید شده است از دانشجوها، اعضای هیات علمی، کارکنان و تمام وابستگان هاروارد که برای حقوق فلسطینیان، عدالت و صلح در فلسطین اقدام میکنند، حمایت، دفاع و حفاظت خواهند کرد. آنها از دانشگاه خواستند سرمایهگذاریهای خود را از اسرائیل و تمام شرکتهایی که آپارتاید، استعمارگری و نقضهای سیستماتیک حقوق بشر علیه فلسطینیان را تداوم میبخشند، خارج کند.
این رخدادها در حالی اتفاق میافتد که استادان و دانشجویان این دانشگاه، همه جزو نخبگان آمریکا هستند و این نهاد اصولا برای این تاسیس شده که نسل بعد مدیران و حکمرانان آمریکا در فضای نخبگانی برای اجرای سیاستهای آینده ایالات متحده آماده شوند. در نظرسنجی انجامشده، بیش از نیمی از دانشجویان فعلی این دانشگاه که عمدتا فرزندان مدیران و سیاستمداران عالیرتبه آمریکا هستند، از مقاومت حماس در برابر اسرائیل حمایت کردهاند. این بدین معناست که اکثر سیاستمداران و مدیران آینده آمریکا شاید راه اخلاف خود را در حمایت از اسرائیل پیش نگیرند. با این خیزش انسانمحورانه، شاید دوباره شاهد داستان حضرت موسی(ع) و فرعون باشیم و اگر اینچنین باشد میتوان آینده فلسطین را روشن قلمداد کرد. قطعا واکنش آزاداندیشانه دانشگاهها به محکومیت جنایات اسرائیل، جریان مقاومت را تقویت و مسیر نابودی این غده سرطانی را هموارتر خواهد کرد. این امتداد همان شعار است که میگوید «دانشگاه مبدا همه تحولات است».
ارسال به دوستان
عراقچی: اسرائیل میداند حمله به تأسیسات هستهای ما عیناً پاسخ میگیرد
هستهای مقابل هستهای
گروه سیاسی: وزیر امور خارجه گفت: «اگر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران قطعنامهای صادر کند، ما اقدامات جدیدی را انجام خواهیم داد که حتما آنها خوشحال نخواهند شد». دکتر «سیدعباس عراقچی» دومین نفر از مقامات کشورمان است که به صراحت عنوان میکند ایران در برابر هرگونه قطعنامهای از سوی شورای حکام، اقدام متقابل انجام خواهد داد. چند روز پیش نیز در پی سفر رافائل گروسی به ایران، محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: «مکرر اعلام کردیم هر گونه قطعنامه مداخلهجویانه در امور هستهای ایران حتما با اقدامات بلادرنگ مواجه خواهد شد».
وزیر امور خارجه کشورمان شامگاه شنبه در گفتوگوی ویژه خبری که در رسانه ملی داشت، به تشریح مواضع کشورمان در حوزه سیاست خارجی پرداخت. او در این گفتوگو به موضوعات مختلفی اعم از مسائل هستهای، مناسبات منطقهای، بحث مذاکره با آمریکا و رویارویی با رژیم صهیونیستی پرداخت.
عراقچی در این گفتوگو خطاب به اسرائیل و حامیانش گفت: اگر زمانی رژیم صهیونیستی اقدامی را علیه جمهوری اسلامی ایران انجام دهد مشابه آن را، متناسب آن انجام خواهیم داد. در واقع آنها میدانند اگر به تاسیسات هستهای ما حملهای کنند چه اتفاقی خواهد افتاد.
* «وعده صادق 2» لازم بود
عراقچی با اشاره به ترورها و تجاوزهایی که از سوی اسرائیل انجام شد و در نهایت به عملیات «وعده صادق 2» منجر شد، گفت: ما در نهایت به این تجاوزات با عملیات «وعده صادق 2» پاسخ بسیار قاطع و محکمی دادیم، تعداد موشکهای شلیکشده، آمار اصابت به اهداف با تمام لایههای دفاعیای که وجود داشت و اینکه بیش از ۹۰ درصد موشکها به هدفها برخورد کرد نشان موفقیت عملیات ما بود. در آن شرایط مقاومت وضعیت سختی را تجربه میکرد، در غزه یک سال بود این وضعیت ادامه داشت و در لبنان هم به تازگی شروع شده بود و حزبالله لبنان هم ضرباتی را متحمل شده بود.
عراقچی افزود: لازم بود در آن شرایط ما نمایشی از حمایت جمهوری اسلامی ایران از مقاومت را داشته باشیم، لازم بود در صحنه حضور یابیم و به دوستانمان در جبهه مقاومت و دوستان خودمان در حزبالله لبنان این اطمینان خاطر را بدهیم که ایران کماکان پشتیبان مقاومت است و اعتمادبهنفس آنها که بر اثر این ضربات شاید مقداری کمرنگ شده بود احیا شود. همچنین لازم بود نمایشی هم در عین حال از اقتدار جمهوری اسلامی ایران باشد که نشان دهد در هیچ شرایطی از اهداف و آرمانهایش عقبنشینی نمیکند.
وزیر امور خارجه درباره سفر به بیروت آن هم ۳ روز پس از عملیات «وعده صادق 2» بیان کرد: درباره آن سفر از رئیسجمهور سوال کردم و ایشان بلافاصله گفتند باید بروید. در سفر لبنان ملاقاتهای مهمی با مقامات آن کشور انجام شد. البته وضعیت الان نسبت به آن روزها خیلی بهتر شده و مقاومت مجدد کمر راست کرده است و تلفات زیادی را از رژیم صهیونیستی میگیرد. به هر حال آن روزها، روزهای سختی بود؛ چه در عرصه سیاسی و چه در عرصه میدانی.
عراقچی گفت: هدف اصلی من از سفر به منطقه، چند نکته بود؛ اول اینکه به کشورهای منطقه اطمینان داده شود مقاومت همچنان مقاوم و محکم در جای خودش هست و تصوراتی که ایجاد شده بود و تبلیغاتی را که رژیم صهیونیستی، آمریکا و دیگران انجام داده بودند مبنی بر اینکه مقاومت از بین رفته خنثی کنیم. به عنوان شاهد میدانی به کشورهای مختلف رفتم و گفتم چه دیدم و گفتم اگر حزبالله ضرباتی هم خورده است به رأس آن خورده و بدنه آن سالم است و پایگاه اجتماعی آن همچنان سر جای خودش هست.
وی بیان کرد: ما الان در منطقه یک حرکت واحد، یک فهم مشترک و نگرانی مشترک نسبت به تهدیدات رژیم صهیونیستی داریم که این در کنترل ماشین جنگی رژیم صهیونیستی موثر خواهد بود.
* تکذیب دیدار سفیر ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک
عراقچی درباره برخی ادعاها مبنی بر ملاقات نماینده ایران در سازمان ملل با ایلان ماسک بیان کرد: قطعا این دیدار اتفاق نیفتاده و صرفاً یک خبرسازی است که توسط برخی رسانههای آمریکایی انجام شده است اما چون تکذیب ما با کمی تاخیر انجام شد باید بگویم انتشار این خبر به وقت ایران، ساعت یک بامداد جمعه انجام شد، وقتی جمعه من برای نماز صبح بیدار شدم، دیدم چنین خبری هست اما چندان به نظرم جدی نیامد و گفتم شاید یک خبرسازی معمولی باشد.
وزیر امور خارجه عنوان کرد: تا ظهر هم به نظر ما ارزش پاسخگویی نداشت، ضمن اینکه منتظر بودیم در نیویورک صبح شود و ما از همکاران خود سوال کنیم که پشت این قضیه چه میبینند، چرا که من مطمئن بودم ملاقاتی انجام نشده است، چرا که بدون هماهنگی من چنین ملاقاتی نمیتواند انجام شود، بنابراین منتظر بودم به وقت نیویورک صبح شود تا ببینم توضیح دوستان ما چیست.
وی ادامه داد: با دوستان که تماس گرفتیم آنها معتقد بودند یک خبرسازی عادی است و ارزش پاسخگویی ندارد اما من خواهش کردم این موضوع را یک بررسی بکنند و اگر لازم است آن را تکذیب کنند اما کماکان آنها نظرشان این بود که ارزش پاسخگویی ندارد. شنبه صبح دیدم این خبر خیلی بازتاب داشته و در داخل هم بازتابهای مختلفی پیدا کرده و از طرف آمریکاییها هم این موضوع در حال کار شدن است.
عراقچی گفت: بنابراین چنین موضوعی (دیدار نماینده ایران با ایلان ماسک) را خیلی قاطع تکذیب میکنم و تاخیر در تکذیب این خبر را هم چندان زیاد نمیبینم، چرا که ما ابتدا فکر میکردیم این خبرسازی چندان ارزش پاسخگویی ندارد.
عراقچی تصریح کرد: به طور طبیعی ما منتظر هستیم دولت جدید آمریکا سیاست خود را اعلام کند و افراد خودش را در کابینه بچیند و ما بر اساس اعلام سیاستهای آنها نسبت به تنظیم روابط با آنها و برخورد با آنها در سطوح بالا تصمیمگیری خواهیم کرد. به هر حال الان زود است بخواهیم قضاوت کنیم و منتظر هستیم آنها سیاست خود را اعلام کنند و بر اساس آن رفتار کنیم.
* سفر گروسی فنی بود
وزیر امور خارجه درباره سفر اخیر رافائل گروسی مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تهران و دیدارش با وی اظهار کرد: رفتار ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی یک رفتار کاملا حرفهای است. آژانس یک نهاد فنی است و باید به وظایف خودش در حوزه فنی عمل کند و حق ندارد وارد حوزههای سیاسی شود و تا زمانی که آژانس به وظیفه حرفهای خودش عمل میکند ما هم با آنها همکاری میکنیم. وقتی ملاقات من با آقای گروسی انجام شد نخستین جملهای که گفتم این بود که آقای گروسی! سفر شما سفر فنی است یا سیاسی؟ ایشان هم گفت سوال مرتبط و خوبی است و بعد توضیح داد سفر کاملا فنی است.
عراقچی افزود: در چارچوب برجام مدتهاست تعهدات ما متوقف شده و این نیز در پاسخ به خروج آمریکا از برجام، بازگشت تحریمها و ناتوانی کشورهای اروپایی در جبران خروج آمریکا بود. ما از برجام خارج نشدیم اما تعهدات خود را نسبت به آن متوقف کردیم که این نیز در پاسخ به بیتعهدی طرف اروپایی بود.
رئیس دستگاه دیپلماسی بیان کرد: صحبتهایی مطرح بود مبنی بر اینکه شاید شورای حکام بخواهد قطعنامهای را علیه ایران صادر کند اما هر بار که آنها قطعنامهای صادر کردند ما واکنش نشان دادیم و این سری هم مسؤولان ما گفتند و بنده هم بار دیگر میگویم اگر این اتفاق بیفتد ما اقدامات جدیدی را انجام خواهیم داد که حتما آنها خوشحال نخواهند شد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: چون من الان نمیخواهم فضا را تقابلی کنم، آنهایی که باید بدانند میدانند ما چه کارهایی را میتوانیم انجام دهیم. من الان میخواهم از دیپلماسی و همکاری صحبت کنم، اگر مسیر آنها مسیر تعامل و همکاری باشد ما در این مسیر خواهیم ماند.
* حق دفاع در برابر تجاوز اخیر اسرائیل محفوظ است
وی درباره فضای ایجادشده در دولت جدید گفت: در مواضع رسمی کشور من هیچ تفاوتی ندیدم و قائل نیستم. از فردای تجاوز رژیم صهیونیستی موضع ما کاملا روشن بوده؛ اینکه این یک تجاوز آشکار به تمامیت ارضی ایران بوده و تهران کماکان حق دفاع مشروع خودش را دارد و بر اساس منشور ملل متحد این حق محفوظ است و زمان و چگونگی آن را خود ما تصمیم میگیریم و این کار را انجام خواهیم داد و از فردای آن روز تجاوز تا امروز این موضع را بیان کردیم.
عراقچی بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته هم این موضوع را ثابت کرده است که همواره حکیمانه و هوشمندانه رفتار کرده و تصمیمهای خودش را بر اساس عزت، حکمت و مصلحت به عنوان ۳ اصل سیاست خارجی انجام داده است.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: در اینکه رژیم صهیونیستی به هیچیک از قوانین و اصول بینالملل پایبند نیست و هر عملی را ممکن است انجام دهد هیچ تردیدی وجود ندارد، در اینکه هیچ جنایت جنگی باقی نمانده که این رژیم انجام نداده باشد هیچ تردیدی وجود ندارد و البته در اینکه سازمانهای بینالمللی به خاطر نفوذ و حضور آمریکا و قدرتهای اروپایی چشم خود را بر جنایات و نسلکشی رژیم میبندند نیز هیچ شکی وجود ندارد.
وی بیان کرد: تهدیدهایی را که علیه تاسیسات هستهای ما از سوی رژیم صهیونیستی تا امروز انجام شده است به مقامات آژانس بینالمللی انرژی اتمی گزارش کردیم و از اینها مهمتر اینکه در طول سفر منطقهای که انجام دادم و رایزنیهایی که با مقامات کشورهای منطقه داشتم، این موضوع را به صراحت گفتم که اگر زمانی رژیم صهیونیستی اقدامی را علیه جمهوری اسلامی ایران انجام دهد مشابه آن را، متناسب آن انجام خواهیم داد. در واقع آنها میدانند اگر به تاسیسات هستهای ما حملهای کنند چه اتفاقی خواهد افتاد و این بزرگترین ضامنی است که در این موضوع وجود دارد.
وی در پایان درباره FATF خاطرنشان کرد: این موضوع الان در مجمع تشخیص مصلحت نظام در حال بررسی است و موافقان و مخالفان آن نیز همواره ادله و نظرات مختلفی را ارائه دادهاند و همین باعث شده تا امروز تصمیمی در این باره گرفته نشود. وزارت اقتصاد این موضوع را پیگیری میکند. امیدوارم مسیر طبیعی خودش را طی کند و کشور به یک تصمیم درست در این رابطه برسد.
ارسال به دوستان
چرا خشونت علیه پرسنل بیمارستانی افزایش یافته است؟
کادر درمان مراقبت میخواهد
گروه اجتماعی: خشونت علیه پزشکان و کادر درمان به عنوان یک معضل جدی در حالی مطرح است که هر از گاهی خبرهای ناگوار از ضرب و شتم کادر اورژانس از سوی همراهان بیمار منتشر میشود؛ معضلی که گویا پایان ندارد تا کادر درمان همواره در معرض انواع خطرها، استرس و حتی تهدید به مرگ ناشی از برخورد برخی همراهان بیمار قرار گیرند. تحقیقات نشان میدهد پیامدهای خشونت علیه کادر درمان میتواند بسیار جدی باشد؛ از جمله مرگ یا آسیبهای تهدیدکننده زندگی، کاهش علاقه به کار و...؛ مساله نگرانکنندهای که اخیرا با قتل یک پزشک متخصص قلب در یاسوج (مرحوم دکتر مسعود داوودی) موجی از شوک و اندوه را در جامعه پزشکی ایران به همراه داشت.
این حادثه ناگوار بار دیگر بر مخاطرات و چالشهایی که کادر درمان با آن مواجه است، تأکید میکند. این در حالی است که پزشکان و پرستاران در محیطهای بیمارستانی و مراکز درمانی همواره با استرس بالا، فشارهای کاری شدید و گاه با خشونتهای کلامی و فیزیکی فراوانی روبهرو هستند. این حادثه نگرانیها را در میان جامعه پزشکی و کادر درمان افزایش داده و خواستههای مکرری برای ایجاد امنیت بیشتر در محیطهای درمانی به همراه داشته است. پزشکان و فعالان حوزه سلامت بر این باورند که اقدامات پیشگیرانه، تقویت امنیت بیمارستانها و ایجاد قوانین بازدارنده برای مقابله با خشونت علیه کادر درمان باید به عنوان اولویتهای اساسی در دستور کار دولت قرار گیرد. نتایج یک پژوهش بیانگر آن است که به طور کلی بیش از 60 درصد پرسنل درمان در معرض هر نوع خشونت در محل کار قرار دارند که از این آمار، 42.5 درصد در معرض خشونت غیرفیزیکی بودهاند و 24.4 درصد خشونت فیزیکی را تجربه کردهاند.
به گفته کارشناسان، دلایل متعددی برای افزایش خشونت علیه کادر درمان در ایران وجود دارد که عوامل فرهنگی و اجتماعی، نبود فرهنگ تقدیر و احترام کافی به کادر درمان و ناآگاهی عمومی نسبت به محدودیتها و وظایف پزشکان میتواند از عوامل زمینهساز برخوردهای خشن باشد، همچنین مشکلات مالی و فشارهای اقتصادی بر بیماران و همراهان آنها نیز مساله دیگری است که باعث افزایش تنشها میشود و در مواقعی که هزینههای درمانی بالا باشد، کادر درمان را مقصر اصلی میدانند، در حالی که چنین نیست. در چنین شرایطی خشونت علیه کادر درمان و پزشکان موجب میشود آنها در انجام وظایف خود با استرس و تهدید مواجه شوند، البته مشکلات فراوانی چون کمبود کادر درمان در کنار نبود برخی تجهیزات یا بالا بودن هزینههای درمان زمینهساز خشونت همراهان بیماران میشود، در حالی که بر اساس ماده ۶۰۸ قانون مدنی، توهین و فحاشی به پرسنل درمانی حین انجام وظیفه جرم است. همچنین در مواردی که شخص حین توهین مرتکب ضرب و جرح عمدی شود و به پرسنل صدمه بزند، اقدام وی علاوه بر مجازات ضرب و جرح عمدی موجب اخلال در نظم، صیانت و امنیت جامعه محسوب میشود.
سردار منتظرالمهدی سخنگوی فراجا گفته است: «بیشک درد و رنج همراهان بیمار را درک میکنیم و آنها را به شکیبایی دعوت میکنیم اما اجازه نمیدهیم به هر دلیلی، کادر درمان مورد حمله، هجوم، تعدی و ضرب و شتم قرار گیرند؛ درک و رأفت نسبت به رنج «مریضداران» نباید این شبهه را ایجاد کند که در برابر تعدیها نسبت به کادر درمان و سایر شهروندان اغماضی داریم؛ فراجا نهتنها این صحنهها را تحمل نمیکند بلکه باور داریم «پلیس منعطف» در این صحنهها یک «پلیسِ اشتباهی و منفعل» است و باید مقتدرانه، جلوی چنین رفتارهای خشن را که به «ساحت شهروندی» تجاوز میکنند با شدت و بگیرد تا آرامش واقعی و روانی، در محل درمان حاکم شود».
دکتر مجید ابهری، جامعهشناس در گفتوگو با «وطن امروز» درباره علل افزایش خشونت همراهان بیمار یا بستگان متوفی در قبال پزشکان و کادر درمان گفت: شوربختانه خشونت مدتی است از خانهها و خیابان به اماکن درمانی و پزشکی انتقال یافته است به طوری که کادر زحمتکش درمان که استراحت و آسایش خود و خانوادهشان را فدای بهبود شهروندان میکنند، گاهی بدون هیچ قصوری جان خود را از دست میدهند یا مورد فحاشی و هجوم اطرافیان بیمار و بستگان متوفی قرار میگیرند. حتی رانندگان آمبولانس و پرستاران و افراد دیگر کادر درمان هم قربانی پرخاشگری، خشونت و هنجارشکنی اطرافیان بیمار میشوند. وی با بیان اینکه خشونت نتیجه پرخاشگری است که عوامل متعددی باعث بروز آن میشود، افزود: عوامل بیرونی مثل سر و صدا، آلودگی هوا، مشکلات اقتصادی و علل درونی مانند بیکاری، فقر، مشکلات شغلی و خانوادگی در این امر دخیل است که در صورت عدم تمرکز و مدیریت فرد بر هیجانهای رفتاری اتفاق میافتد.
جامعهشناس اظهار داشت: مولا علی(ع) میفرمایند «بپرهیز از خشم که آغاز آن جنون و فرجامش پشیمانی است». بر اساس علل گفته شده شاهد افزایش درگیریهای لفظی و فیزیکی در جامعه هستیم که با کوچکترین بهانهای مثلا بوق زدن یا جای پارک، همچنین دیر رسیدن آمبولانس یا عوامل درمان گاهی از سوی برخی به فحاشی، قتل و نقص عضو ختم میشود. این در حالی است که اگر فرد توانایی مدیریت هیجانات از جمله خشم و پرخاشگری را داشته باشد، هیچ گاه اتفاقات ناگواری چون قتل و نقص عضو و... نمیافتد. ابهری در ادامه با بیان اینکه این روزها کادر درمان در معرض برخورد تند و فحاشی برخیها که همراه بیمار هستند قرار دارند، با طرح این پرسش که چگونه میشود از چنین ناهنجاریهایی که باعث فحاشی و قتل میشود جلوگیری کرد و کادر زحمتکش درمان را مورد حمایت قرار داد، افزود: آموزش همگانی و آگاهسازی جامعه درباره نتایج پرخاشگری و ضرب و جرح و تبعات آن، گامهای اساسی در پیشگیری و کاهش خشونت است. از طرفی تشدید مجازات هنجارشکنان که با هتاکی و ضرب و جرح خستگی را بر روح و جسم پرسنل زحمتکش درمان باقی میگذارند، میتواند اهرمهای اساسی در پیشگیری و کاهش آسیبها در این زمینه باشد. درواقع سبک بودن مجازات حملهکنندگان به کادر درمان نیز در تکرار چنین حوادث تلخی موثر است.
ارسال به دوستان
نقدی بر نامه اخیر انجمن تولیدکنندگان خودرو به عارف برای افزایش 80 درصدی قیمت خودرو
اتوبان زیادهخواهی
* قیمت خودروی داخلی از سال 97 تاکنون بیش از نرخ ارز افزایش یافته اما خودروسازان ضررشان را به تورم و قیمتگذاری نسبت میدهند
گروه اقتصادی: بتازگی احمد نعمتبخش، دبیر انجمن خودروسازان در نامهای به معاون اول رئیسجمهور خواستار افزایش قیمت کارخانهای خودرو شده و عنوان کرده «با افزایش ۸۰ درصدی قیمتها تازه به قیمت تمامشده میرسیم». این در حالی است که از سال ۹۷ تاکنون قیمت خودرویی مانند پراید ۱۵ برابر افزایش یافته، در حالی که قیمت دلار در کشور کمتر از این میزان تغییر کرده است. نکته جالب توجه اینکه در قیمتگذاری، مقوله قیمت تمامشده ملاک نرخگذاری برای فروش است و خودروسازان مدعیاند به دلیل افزایش قیمت ارز، هزینه تمامشده آنها بالا رفته است.
نکته جالب توجه اینجاست که ادعای خودروسازان نشان میدهد قیمت تمامشده آنها هیچ ارتباطی با نرخ ارز یا تورم عمومی در کشور ندارد، چرا که در ۶ سال گذشته میزان تورم عمومی در ایران بین ۳۰ تا ۵۰ درصد بوده است، به همین دلیل با در نظر گرفتن تورم ۵۰ درصدی، قیمت خودرو از سال ۹۷ تاکنون باید ۳۰۰ درصد افزایش مییافت ولی قیمت برخی خودروها تا ۲۰ برابر افزایش داشته است.
مساله دیگر این است که برخی از همین شرکتهای خودروسازی کشور مدعی هستند که در صنعت خودرو به خودکفایی رسیدهاند و حتی میتوانند با خودروهای خارجی رقابت کنند اما در عمل حیات آنها به انحصار در بازار خودرو گره خورده است و حتی در زمینه واردات خودرو نیز تلاش دارند خودروها از کانال آنها وارد بازار شود یا اینکه تعرفه واردات خودرو به قدری بالا باشد که آنها بتوانند در سایه تعرفه سنگین، خودروی تولیدی خود را با قیمت بالا عرضه کنند. در طول چند ماه اخیر اظهارنظرهای مختلفی درباره تغییر قیمت خودرو مطرح شده است اما وزارت صمت به عنوان متولی اصلی صنعت خودروی کشور به جای شفافسازی این موضوع، روزه سکوت گرفته و تمایلی به پاسخ ندارد. هرچند وزیر صنعت دولت چهاردهم در زمان رای اعتماد اعلام کرده بود با آزادسازی واردات خودرو به دنبال رقابتی کردن این صنعت است اما در عمل شاهدیم بعد از چند ماه فعالیت هنوز تکلیف صنعت خودرو را مشخص نکرده است. سکوت وزارت صمت در حالی ادامه دارد که دبیر انجمن خودروسازان بدون ارائه سند، با طرح ادعاهایی درباره هزینه تمامشده خودرو در نامه به رئیسجمهور تاکید کرده است «سایپا و ایران خودرو ماهانه حداقل ۲۰۰ میلیارد تومان ضرر میکنند و بدهی آنها به قطعهسازان از ۱۰۰ هزار میلیارد گذشته است». در حالی که طبق مصوبه شورای رقابت محاسبات قیمتی خودروسازان درباره تولید محصولات انجام شده و تیر امسال این صورتهای مالی برای معاونت خودرویی وزارت صنعت جهت اعمال تصمیمات لازم ارسال شده اما این معاونت هنوز پاسخی نسبت به این موضوع نداده است.
از طرف دیگر جریان جدیدی برای عرضه خودرو در بورس کالا شکل گرفته است. برخی مسؤولان مانند وزیر اقتصاد و رئیس کل سازمان بورس و اوراق بهادار بر عرضه خودرو در بورس کالا تاکید دارند. رویکرد آنها این است که ۲ خودروساز را به هر قیمتی از زیان خارج کنند اما مساله این است که بخش عمده زیان ۲ خودروساز به هزینه سربار برمیگردد و عملا ارتباطی به قیمت مواد اولیه محصولات آنها ندارد.
به عبارت دیگر این ۲ خودروساز از سالهای بسیار دور تسهیلات گرانی را از بانکها دریافت کردهاند و در این سالها همواره با استمهال آن بر نرخ بهره آن افزودهاند. به همین دلیل به هزینه تمامشده خودرو افزودهاند. این مساله موجب شده هزینه سوءمدیریت صنعت خودروی ایران از جیب مردم پرداخت شود. همچنین بخش دیگری از هزینه تمامشده خودرو مربوط به نیروی انسانی مازاد است. حالا در چنین شرایطی چگونه درخواست افزایش قیمت خودرو را دارند. در همین ارتباط سعید مدنی، کارشناس اقتصاد به «وطن امروز» گفت: «در حال حاضر یکی از مشکلات صنعت خودروی ایران به هزینه سربار برمیگردد. این شرکتها برای تأمین سرمایه در گردش خود تسهیلات کلانی را با نرخ بهره بالا از بانکها گرفتهاند و از آنجا که زیانده بودهاند، نتوانستهاند این زیان انباشته را تسویه کنند. به همین دلیل همواره به هزینههای آن افزوده شده است. به همین دلیل خودرویی که به دست مردم میرسد، بسیار گرانتر از قیمت تمامشده آن است».
وی افزود: «در صورتی که دولت به دنبال اصلاح بازار خودرو است، ابتدا باید تلاش کند خودروسازان بدهی خود به نظام بانکی را تسویه کنند. همچنین عامل دیگری که میتواند به بازار خودروی کشور کمک کند، این است که شرکتهای خودروسازی دولتی به طور کامل خصوصی شوند. در کنار واگذاری شرکتهای خودروساز، موضوع واردات خودرو باعث میشود خودروسازان در شرایط رقابت قرار بگیرند، بنابراین مردم گزینه انتخاب بیشتری خواهند داشت. از طرف دیگر خودروسازان داخلی برای اینکه بتوانند محصولات خود را بفروشند، مجبور میشوند کیفیت را بالا ببرند و حتی قیمتها را بهگونهای مدیریت کنند که امکان فروش داشته باشند». در ماههای اخیر بازار خودروی ایران با رکود سنگینی مواجه بوده است. به همین دلیل خودروسازان به دنبال این هستند خودرو را وارد بورس کالا کنند تا بتوانند از این طریق با حاشیه سود بالاتری خودرو را بفروشند. به همین دلیل به نظر میرسد پیشنهاد افزایش قیمت خودرو در راستای تحریک مصرفکنندگان است. از سوی دیگر برخی اعضای انجمن خودروسازان با مصاحبههای تند و آتشین درباره زیان خودروسازان و نامهنگاری با دفتر ریاستجمهوری بر طبل گرانی میکوبند تا از این طریق بتوانند حداکثر فشار را به شورای رقابت وارد کنند. همچنین در این هیاهوی گرانی مردم را وارد بازار کنند.
به طور قطع نابسامانی بازار خودروی ایران به سیاستها و سوءمدیریتی بازمیگردد که از سالهای دور در صنعت خودرو وجود داشته است. خودروسازان ایرانی بعد از چند دهه فعالیت نتوانستهاند خود را با نیاز روز جامعه تطبیق دهند و همچنان در رقابت با خودروهای وارداتی کم میآورند. به همین دلیل در شرایطی که قرار شده واردات خودرو افزایش یابد تا کمی بازار به حالت تعادل برسد، به دنبال فشار بر دولت هستند تا بار دیگر امتیاز واردات را به آنها بدهد یا در قیمتگذاری محصول دست آنها را باز بگذارد. اگر خودروسازان به دنبال افزایش قیمت خودرو هستند، دولت میتواند در شرایط رقابتی با این موضوع موافقت کند. در واقع واردات خودروی اقتصادی با تعرفه بسیار پایین و در سطح بسیار بالا انجام شود تا عیار خودروسازان داخلی مشخص شود. در شرایط کنونی خودروسازان میدانند دولت نمیخواهد با واردات خودرو بخش عمدهای از ذخیره ارزی کشور را در این مسیر خرج کند به همین دلیل بر سیاست افزایش قیمت خودرو تمرکز کردهاند. به عبارت دیگر نگاه آنها این است که واردات چند هزار خودرو عملا نمیتواند نقشی در بازار داشته باشد، به همین دلیل دوباره بازار انحصاری خواهد ماند و کماکان تعیینکننده قیمت خودرو در بازار خواهند بود. بنابراین دولت باید با آزادسازی واردات خودروهای اقتصادی و واردات خودروهای دست دوم، مانع تحمیل سیاستهای خودروسازان بر بازار خودرو و مردم شود.
ارسال به دوستان
نگاهی به احتمالات پیش روی تیم ملی فوتبال در آستانه بازی با قرقیزستان
صعود هنوز دستاورد است؟
گروه ورزشی: تیم ملی فوتبال کشورمان در شرایطی خود را آماده نخستین بازی برگشت مرحله نهایی مقدماتی جامجهانی میکند که فضای دوگانهای پیرامون عملکرد تیم ملی شکل گرفته است. ایران احتمالا در هفته هفتم یا هشتم صعود زودهنگام خود را به جامجهانی 2026 جشن خواهد گرفت و در عین حال شکننده بودن عملکرد تیم ملی در مقابل رقبای نه چندان قدرتمندش اما و اگرهای زیادی را پیرامون امیدوارکننده بودن نتایج در جامجهانی به وجود آورده است.
به گزارش «وطن امروز»، بازیکنان تیم ملی فوتبال ایران عصر روز گذشته از ساعت ١۶ در ورزشگاه دولن اومورزاکف نخستین تمرین خود را در قرقیزستان برگزار کردند. پیش از آغاز تمرین، امیر قلعهنویی ۱۰ دقیقه برای شاگردانش صحبت کرد. در این تمرین که در هوای سرد بیشکک برگزار شد، بازیکنان تمرینات تاکتیکی را زیر نظر قلعهنویی پشت سر گذاشتند. علیرضا جهانبخش پس از تمرین صبح دیروز، همزمان با تمرین عصر ملیپوشان، در هتل محل اقامت به فیزیوتراپی پرداخت. مهدی قائدی هم که با پروازی جداگانه از اعضای تیم به بیشکک سفر کرد، شب گذشته به جمع ملیپوشان اضافه شد. بخش اصلی تمرین دیروز تیم ملی به مرور برنامههای تهاجمی و گلزنی اختصاص داشت. خبرنگاران و عکاسان ایرانی که همراه تیم ملی حضور دارند، به طور کامل تمرین دیروز ملیپوشان را پوشش خبری و تصویری دادند. تیم ایران امروز آخرین جلسه تمرینی خود را پیش از دیدار برابر قرقیزستان در همین ورزشگاه برگزار خواهد کرد.
در این فضا اما مصاحبه روز گذشته علیرضا بیرانوند درباره بازی پرانتقاد تیم ملی برابر کرهشمالی مورد توجه رسانهها قرار گرفت. دروازهبان تیم ملی فوتبال ایران در این مصاحبه درباره دیدار تیم ملی ایران برابر کرهشمالی و پیشبینیاش از بازی با قرقیزستان گفت: «خدا را شکر بازی قبل را بردیم و توانستیم 3 امتیاز را بگیریم. 3 امتیاز بازی با کرهشمالی برایمان مهم بود و هدفمان کسب ۶ امتیاز کامل در این فیفادی است. در بازی برابر کرهشمالی خدا به ما رحم کرد. نیمه اول فوقالعاده بودیم و میتوانستیم با نتیجه ۴ بر صفر یا ۵ بر صفر به رختکن برویم. نیمه دوم متاسفانه شجاع خلیلزاده اخراج شد و هنگامی که کرهشمالی گل اول را به ما زد، از نظر روحی ـ روانی بهتر شد و فشار زیادی به ما وارد کرد. یک سفر طولانی برای بازی قبلی داشتیم و ۲۰ ساعت در پرواز بودیم.
هرچند بسیار دور از ذهن است که بتوان برای بازی فردای تیم ملی ایران و قزقیزستان نتیجهای جز پیروزی کشورمان را متصور شد اما اکثر انتقادات از تیم ملی دقیقا پس از بازی رفت ایران و قرقیزستان مطرح شد؛ بازی پرحاشیهای که در زمین نامساعد فولادشهر اصفهان برگزار شد و در نهایت با خفیفترین نتیجه ممکن یعنی یک بر صفر به نفع ایران به پایان رسید. هرچند در آن بازی دروازه ایران به لطف کمدقتی مهاجمان قرقیزستان بسته ماند اما ضعف جدی خط دفاع تیم ملی مقابل دیدگان همه هویدا شد. از سوی دیگر ایران در 4 تقابل نخست خود با قرقیزستان مجموعا 21 گل به ثمر رسانده بود و پیروزی یک بر صفر برابر این تیم به نوعی بدعت به حساب میآمد.
تعداد زیاد اخطاری و اخراجی در 5 بازی گذشته نیز انتقادهای زیادی را در پی داشته است. ایرنا در گزارشی با اشاره به اخراج شجاع خلیلزاده در بازی تیم ملی با کرهشمالی که تیم ملی را تا آستانه از دست دادن 3 امتیاز پیش برد، به بررسی آماری کارتهای زرد و قرمز تیم ملی پرداخت. بررسی آمار کارتهای زرد و قرمز در ۵ هفته گذشته از مرحله سوم و نهایی انتخابی جامجهانی نشان میدهد تیم کشورمان در ۵ بازی، ۹ کارت زرد که معادل 8.1 کارت زرد در هر بازی است، دریافت کرده است. تیم ملی همچنین در ۵ بازی اخیر، ۲ کارت قرمز هم دریافت کرده و در مجموع ۱۱ کارت به نام بازیکنان ایران ثبت شده است. علیرضا جهانبخش، مهدی قائدی، محمدحسین کنعانیزادگان و میلاد محمدی در بازی با امارات، سامان قدوس در بازی با ازبکستان، سردار آزمون، محمد محبی و مهدی قائدی در بازی قطر و آریا یوسفی در بازی با کره شمالی، ۹ کارت زردی ایران در ۵ هفته گذشته از مرحله نهایی انتخابی جامجهانی هستند. صالح حردانی در بازی با ازبکستان و شجاع خلیلزاده در بازی با کرهشمالی هم ۲ کارت قرمز گرفتهاند. نکته قابل تامل اینکه تیم کشورمان تنها در بازی هفته اول با قرقیزستان کارت نگرفت و در ۴ مسابقه بعد بدون دریافت کارت زرد یا قرمز از زمین خارج نشده است. مقایسه آمار کارتهای تیم کشورمان با سایر تیمهای گروه یک هم نشان میدهد تیم ملی همچنان که در صدر این گروه با کسب ۱۳ امتیاز قرار دارد، از نظر دریافت کارت هم با کسب ۹ کارت زرد و ۲ کارت قرمز و در مجموع ۱۱ کارت صدرنشین است(!) این در حالی است که بررسی آمار کارتهای دیگر تیمهای گروه نشان میدهد کرهشمالی با دریافت ۹ کارت زرد و یک کارت قرمز و مجموع ۱۰ کارت در رده دوم است؛ آن هم تیمی که در جدول گروه یک با کسب تنها ۲ امتیاز از ۵ مسابقه قعرنشین است و در رده ششم و آخر قرار دارد. قطر با ۸ کارت زرد، امارات با ۶ کارت زرد و یک کارت قرمز، ازبکستان با ۷ کارت زرد و قرقیزستان با ۳ کارت زرد، در ردههای بعد دریافت تعداد کارتهای زرد و قرمز تا پایان هفته پنجم انتخابی جامجهانی در گروه ایران قرار دارند.
در کنار بیبرنامه بودن خط دفاع تیم ملی و رکوردشکنی بازیکنان در دریافت کارت زرد و قرمز، دیگر نگرانی مهم درباره آینده تیم ملی به میانگین بالای سنی ملی پوشان مربوط میشود. تیم ملی در 6 سال اخیر کمترین تغییر را در ترکیب خود شاهد بوده است. بخشی از این انعطافناپذیری به طلایی بودن نسل فعلی تیم ملی مربوط میشود که مربیان را کمتر به فکر ریسک برای یافتن جانشین جوان یا خط زدن لژیونرها انداخته است. بخش دیگر این انعطافناپذیری اما ریشههای پایهایتری دارد؛ از جمله اینکه در نخستین شکست پس از چیدن ترکیب جوان، سیل انتقادات به سمت سرمربی و کادر تیم ملی سرازیر میشود. از سوی دیگر پیر بودن ترکیب تیم ملی نتیجه دوری باشگاههای لیگ برتری از اتخاذ سیاست جوانگرایی است. با این حال علت هر چه باشد، تیم ملی به احتمال بسیار زیاد کمتر از 20 ماه دیگر در آمریکا، کانادا و مکزیک باید به مصاف رقبای خود در جامجهانی برود و از همین حالا میتوان انتظار ترکیبی را داشت که عمدتا بالای 30 سال سن دارند. برای نمونه از ترکیب 11 نفره ایران مقابل کرهشمالی 8 نفر در سال 2026 بالای 30 سال سن خواهند داشت. این میانگین بالای سنی هم احتمال غافلگیری بر اثر مصدومیتها در آستانه جامجهانی را افزایش میدهد و هم عملا زنگ خطر را برای احتمال افت اکثر بازیکنان تیم تا رسیدن به تورنمنت اصلی به صدا درمیآورد.
* آمار را کنار تاریخ ببینیم!
فردا همزمان با دیدار ایران مقابل قرقیزستان، در دیگر دیدار گروهمان قطر و امارات نیز مقابل یکدیگر صفآرایی خواهند کرد. اگر این ۲ تیم حاشیه خلیج فارس مقابل هم به تساوی برسند و ایران هم قرقیزستان را شکست دهد، فاصله تیم ملی کشورمان تا تیم سوم گروه به 8 امتیاز میرسد و این معنایی جز قرار گرفتن در یک قدمی صعود به جامجهانی ندارد. قابل تصور است که با این صعود زودهنگام مربیان تیم ملی بار دیگر برای پرده انداختن روی ضعفهای تیم به زودهنگام بودن صعود ایران به جامجهانی 2026 و مقایسه با ادوار پیشین رو آورند. این تردستی پیشاپیش یک چالش جدی دارد و آن هم افزایش سهمیه آسیا در نخستین جامجهانی 48 تیمی تاریخ است. با این حال حتی اگر بر این واقعیت مهم نیز چشم ببندیم، نمیتوان منکر آن شد که سالهاست انتظارات از فوتبال ایران به فراتر از صعود به جامجهانی رسیده است. نتایج درخشان ژاپن، کرهجنوبی و استرالیا در جامجهانی 2022 انتظارات را از فوتبال آسیا ارتقا بخشیده است و ایران به عنوان یکی از قدرتهای کلاسیک این فوتبال نمیتواند کماکان با عینک قرن بیستمی به جامجهانی بنگرد و صرف صعود به مرحله نهایی را دستاورد تلقی کند. ایستگاه آمریکا، کانادا و مکزیک قطعا ایستگاه پایانی برای نسلی است که بسیاری از آنها در 3 جامجهانی پیراهن تیم ملی را بر تن کردهاند. نسلی که هر چند به طور انفرادی آمار خوبی را برای خود ثبت کرد اما در شکستن طلسم فوتبال ایران (رسیدن به 16 تیم نهایی جامجهانی یا قهرمانی در جام ملتهای آسیا) ناکام ماند. اگر بهای تکیه به این نسل در آستانه بازنشستگی عدم کسب توفیقی جدید باشد تمام استراتژیهای فوتبالی ایران در سالهای اخیر با یک علامت سوال بزرگ روبهرو خواهد شد.
***
دعوت تاج از رئیس فیفا برای حضور در لاهیجان
جانی اینفانتینو رئیس فیفا با انتشار پستی در صفحه اینستاگرامی خود، عکسی زیبا از زمین فوتبالی در شهر لاهیجان منتشر کرد و نوشت: ایران عاشق فوتبال است و این زمین در روستایی نزدیک لاهیجان در استان گیلان است که به طرز شگفتانگیزی توسط دوربین مهرداد گرامی شکار شده است. این عکس نمایش مناسبی از علاقه آنها به فوتبال زیبای ما است. فوتبال برای همه و همه جا است.
حالا مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال با ارسال نامهای به اینفانتینو، از وی برای حضور در شهر لاهیجان دعوت به عمل آورد. نامه تاج به شرح زیر است: بر خود لازم میدانم مراتب تشکر و قدردانی خود را بابت انتشار تصویر زمین فوتبال که در یکی از شهرهای ایران (لاهیجان) در صفحه اینستاگرام شما قرار گرفته است، به عمل آورم. همچنین در نظر داریم در زمان حضور شما در ایران، به این خطه سرسبز و فوتبالدوست سفر کرده و از نزدیک با جاذبههای لاهیجان آشنا شویم.
ارسال به دوستان
نگاهی به عملکرد ۱۰۰ روزه دولت چهاردهم
اولویتنشناسی!
میثم مهرپور: اصولا پیدایش علمی تحت عنوان «دانش اقتصاد» را باید ناشی از محدود بودن منابع و نامحدود بودن نیازهای انسانها دانست. همین مساله موجب شد علم تخصیص منابع یا همان اقتصاد متولد شود. در واقع مهمترین وظیفه سیاستگذاران یا دولتها در تمام دنیا را میتوان تخصیص بهینه منابع موجود با توجه به اولویتهای آن جامعه دانست. مثلا هر جامعهای برای افزایش نشاط اجتماعی نیازمند هزینهکرد در حوزه ورزش یا تفریحات اجتماعی است اما برای بقا یا به عبارتی تداوم حیات خود نیازمند آب و غذا، اکسیژن کافی، سلامت و درمان و... است. بعید است کشور یا جامعهای در دنیا وجود داشته باشد که بدون تامین هزینههای مورد نیاز برای امور جاری خود اعم از پرداخت حقوقها یا تامین مواد غذایی و کالاهای اساسی مورد نیاز آن جامعه، به سمت افزایش بودجه برای تامین نیازهای ثانویه حرکت کند. در عرف کلی نیز میتوان نیازها را به ۲ دسته نیازهای اولیه و ثانویه یا عباراتی شبیه آن تقسیمبندی کرد. از این رو است که میتوان توجه به ورزش عمومی یا حتی قهرمانی و هزینهکرد دولتها در این حوزه را به عنوان یکی از شاخصههای توسعهیافتگی یا رفاه اجتماعی قلمداد کرد، چراکه اگر جامعهای در تامین مسائل اولیه خود ناتوان باشد، طبیعتا تلاش یا توجه کمتری در حوزه تامین نیازهای ثانویه خواهد داشت. از طرفی هزینهکرد یا توجه دولت یا سیاستگذار هر قدر به مسائل یا اقداماتی باشد که منافع عموم مردم را پوشش میدهد، این اقدامات به عدالت اجتماعی نزدیکتر و هر قدر مجموعه این سیاستگذاریها صرفا تامینکننده منافع قشر محدودی از جامعه باشد (به واسطه اینکه اولویتبندی از عام به خاص تغییر یافته) از عدالت اجتماعی دورتر است.
در دولت چهاردهم یکی از شعارهای اساسی توجه به معیشت مردم و بهبود کیفیت زندگی عموم مردم بوده است. در 100 روز گذشته میتوان چند اقدام یا اتفاق مهم دولت را که از سوی مقامات دولتی مطرح شده، بیان کرد؟
شاید آزاد کردن واردات آیفون، بازگشت یک مجری ورزشی به تلویزیون و تلاشهای دولت و شخص رئیسجمهور برای رفع فیلترینگ را بتوان ۳ اقدامی دانست که دولت و رسانههای منسوب به آن، طی 100 روز اخیر تمرکز زیادی برای تبلیغ و دیده شدن اخبار مربوط به آنها داشتهاند. در کنار این ۳ اقدام همچنین افزایش قیمت نان، آغاز قطع سراسری و برنامهریزی شده برق و خاموشی منازل برای نخستین بار در فصل پاییز و افزایش 25 درصدی نرخ ارز نیمایی طی مدت کمتر از یک ماه را میتوان ۳ تصمیم یا اقدامی دانست که طی 100 روز گذشته رخ داده است.
تفاوت اصلی ۳ اقدام دسته اول با ۳ اقدام دسته دوم را میتوان جامعه آماری و نقش نتایج این تصمیمات در زندگی عموم مردم ایران دانست. برای مثال واردات آیفون یا بازگشت یک مجری به تلویزیون دغدغه چند درصد جمعیت ایران است؟! واردات گوشی آیفون در حالی هزینهای بیش از یک میلیارد دلار در سال برای کشور در پی دارد که بر اساس آمار کمتر از 10 درصد جمعیت ایران دارای این نوع گوشی تلفن همراه هستند. حتی رفع فیلترینگ اگرچه موضوعی است که بخش زیادی از مردم به دلیل فراگیری اپلیکیشنهای فیلترشده با آن درگیر هستند اما طبیعتا اولویتی همردیف با قیمت نان یا بهرهمندی از برق به عنوان نیازهای اساسی شهروندان ندارد.
در واقع آنچه از عملکرد 100 روزه دولت چهاردهم به ذهن متبادر میشود این است که دولت برای جلب و کسب رضایت مردم به سمت انجام اقداماتی رفته که یا از شمولیت کافی برخوردار نیست یا در دسته نیازهای اساسی و اولیه جامعه تعریف نمیشود اما در نقطه مقابل اقداماتی را انجام داده که تبعات منفی آن یا تمام افراد جامعه یا حداقل بخش قابل توجهی از شهروندان جامعه را درگیر و متضرر خواهد کرد. قطع سراسری برق به بهانه جلوگیری از آلودگی هوا (که مشخص شد برق تولیدشده توسط ۳ نیروگاه با توقف مازوتسوزی در آنها تنها ۲ درصد برق کشور است!)، افزایش دستوری نرخ ارز نیمایی که طبعا منجر به افزایش قیمت کالاهای اساسی خواهد شد و افزایش قیمت نان به عنوان قوت غالب مردم، از جمله اقداماتی است که برخلاف دسته اول اقدامات دولت، کاملا فراگیر و با اولویت بالاست و بر زندگی همه شهروندان ایرانی بویژه اقشار آسیبپذیر جامعه تاثیر داشته و تبعات آن را لمس خواهند کرد. به نظر میرسد دولت محترم در شناسایی اولویتها و جامعه آماری افراد متاثر از هر تصمیم، دچار اشتباهاتی است که میتواند خیلی زود آسیبهای جدی به سرمایه اجتماعی آن وارد کند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|