خنثیسازی فشار ترامپ با تبدیل ایران به هاب گازی منطقه
علیرضا رحماندوستی کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با اهمیت موضوع تجارت حداکثری گاز ایران در زمینه خنثیسازی تحریمها با تکیه بر ایجاد ارتباط مستقیم گازی از کف دریا بین ایران با هند و روسیه گفت: یکی از مهمترین برنامهها در راستای خنثیسازی تحریمها، توسعه تجارت گازی ایران تبدیل شدن به هاب گازی منطقه است که جزو اهداف کلان کشور است که طی سالهای طولانی مدنظر بوده است. از یک طرف، با روسیه همسایه هستیم که تحت تحریم قرار دارد و نمیتواند گازش را به اروپا بفروشد و قصد دارد آن را به کشورهای منطقه، کشورهای حوزه خلیج فارس و شرق و جنوب شرق آسیا بفرستد و از طرف دیگر، با کشورهایی ارتباط داریم که تشنه دریافت گاز روسیه هستند.
وی در ادامه گفت: در دولت شهید رئیسی اقداماتی در راستای رایزنی برای تسهیل تبدیل شدن به هاب گازی منطقه انجام شد. این سیاست در دولت فعلی نیز ادامه یافته است. اخیراً رئیس جمهور سفری به مسکو داشت و درباره ارتباطات گازی بیشتر تهران و مسکو رایزنیهایی صورت گرفت.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اثرات راهبردی این اتصال مستقیم گازی و شکلگیری تجارت گاز بین ایران و روسیه گفت: اثرات راهبردی اتصال مستقیم گازی به هند و روسیه فراتر از یک قرارداد ساده تجارت گاز است؛ این قرارداد یکی از قطبهای انرژی دنیا را به قطب صنعتی جدید آسیا متصل خواهد کرد و به این ترتیب با اتصال یافتن مستقیم گاز بین ایران و هند و همچنین ایران و روسیه، این دو کشور به صورت کامل به ایران وابسته خواهند شد و منافع اقتصادی قرارگیری ایران در نقطه ثقل اتصال گازی روسیه و هند بسیار زیاد خواهد بود.
رحماندوست در ادامه افزود: علاوه بر این با تحقق این مسیر راهبردی در حوزه تجارت گازی، ایران نیز میتواند علاوه بر گاز روسیه، بخشی از نیاز فزاینده هند به گاز جهت توسعه صنعتی خود را تامین کند و در نهایت به دلیل صادرات گاز روسیه به هند در سریعترین و امنترین مسیر ممکن بین دو کشور از طریق خط لوله، قیمت تمام شده گاز برای هند نیز بسیار پایینتر از lng خواهد بود.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به آورده اقتصادی و سیاسی تبدیل شدن ایران به مرکز تجارت و ترانزیت گاز منطقه خاطرنشان کرد: این ارتباط مستحکم گازی، شرایط را برای ایران در جهت تبدیل شدن به هاب گازی منطقه فراهم خواهد کرد و به این ترتیب، ایران به مرکز تجارت و ترانزیت گاز منطقه تبدیل خواهد شد. این فرصت بینظیر در تامین گاز 15 کشور همسایه با خط لوله، ایران را به درآمد ارزی سرشار و تحریم شدن کشور را به یک امر محال تبدیل خواهد کرد. موضوعی که باید هر چه سریعتر در دست اجرا قرار گیرد تا ایران به مرکز اصلی تجارت گاز منطقه تبدیل گردد. تبدیل شدن ایران به هاب گازی منطقه با تکیه بر ارتباط یافتن مستقیم خط لوله گازی از مسیر کف دریا به هند و روسیه گامی بزرگ به سمت خنثیسازی تحریمها است.
وی در پایان گفت: وقت آن رسیده است که اقدامات جدی در راستای تبدیل شدن به هاب گازی منطقه به اجرا بگذاریم. از نظر بسیاری، به هر طریقی که گاز روسیه را در اختیار بگیریم، برایمان منفعت دارد. انتقال گاز روسیه از کشورمان به صورت سوآپ، خط لوله و... شدنی است. برخی به دریافت گاز روسیه از طریق کف دریا و انتقال آن به شرق آسیا از کف اقیانوس اشاره میکنند. برخی دیگر، به انتقال گاز روسیه به کشورهای همسایه همچون افغانستان، پاکستان، عراق، ترکیه و... تأکید دارند.
انتهای پیام/