07/ارديبهشت/1404
|
19:03
۲۲:۳۲
۱۴۰۴/۰۲/۰۶
افشاگری نیویورک‌تایمز درباره اختلافات بر سر پیشنهاد کی‌یف برای مذاکرات

بن‌بست زلنسکی

روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز درباره طرح صلح پیشنهادی زلنسکی نوشت: طرح صلحی که ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین در مقابل پیشنهاد صلح آمریکا ارائه داد، از احتمال سازش بر سر برخی مسائل خبر می‌دهد اما همچنان با موانع کلیدی مواجه است. این رسانه آمریکایی در ادامه نوشت: در طرحی که به رویت این روزنامه رسیده است، هیچ محدودیتی برای اندازه ارتش اوکراین وجود نخواهد داشت، «یک گروه امنیتی اروپایی» با حمایت آمریکا برای تضمین امنیت در خاک اوکراین مستقر و از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای ترمیم آسیب‌های ناشی از جنگ استفاده می‌شود. در ادامه گزارش آمده است: رئیس‌جمهوری اوکراین، طرحی را در مقابل طرح صلح دولت دونالد ترامپ پیشنهاد کرده است که به برخی مطالبات اولیه کی‌یف می‌پردازد. هر چند که به توافق احتمالی بر سر مسائلی که مدت‌ها حل‌نشدنی قلمداد می‌شدند، اشاره دارد. نیویورک‌تایمز همچنین گزارش داد: مقامات کی‌یف طرح خود را به تیم ترامپ انتقال خواهند داد. اوکراین پیش‌تر طرح کاخ سفید را که بیشتر خواسته‌های کرملین را تامین می‌کرد، رد کرد. در طرح اوکراین اشاره‌ای به کنترل کامل این کشور بر همه اراضی تصرف‌شده توسط روسیه نمی‌شود. همچنین تاکیدی بر عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) ندارد. بازپس‌گیری همه اراضی و عضویت در ناتو ۲ موضوع کلیدی بود که تا پیش از این زلنسکی بر غیرقابل مذاکره بودن آنها تاکید داشت که به نظر می‌رسد طبق این گزارش از آنها چشم پوشیده‌ است. پیش از این زلنسکی با طرح کاخ سفید درباره به رسمیت شناختن شبه‌جزیره کریمه توسط آمریکا مخالفت کرد؛ مخالفتی که واکنش رئیس‌جمهوری آمریکا را برانگیخت و ترامپ روز چهارشنبه به زلنسکی هشدار داد رد خواسته‌های آمریکا باعث طولانی‌تر شدن جنگ خواهد شد. یکی از افرادی که در نشست مقامات آمریکایی با اوکراینی در پاریس حضور داشت، گفت دولت آینده آمریکا می‌تواند دوباره درباره عضویت اوکراین در ناتو تصمیم‌گیری کند. نیویورک‌تایمز نوشت: کاخ سفید درباره آینده ارتش اوکراین از کی‌یف حمایت می‌کند. کرملین خواستار آن است که ارتش اوکراین که اکنون بزرگ‌ترین و جنگ‌زده‌ترین ارتش اروپا به استثنای ارتش روسیه است، تحت محدودیت‌های شدیدی در اندازه و توانایی‌های خود قرار گیرد. مقام‌های دولت ترامپ به طرف اوکراینی گفته‌اند از چنین محدودیت‌هایی حمایت نخواهند کرد. در حالی که ترامپ و جی‌دی ونس (معاون او) هفته پیش آمادگی خود را برای به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر کریمه ابراز کردند، آمریکایی‌ها بارها به وضوح اعلام کرده‌اند این کار ضرورتی را برای اوکراینی‌ها ایجاد نمی‌کند. نیویورک‌تایمز در بخشی از گزارش خود آورده است: اوکراینی‌ها در پیشنهاد جدید خود عنوان کردند کشورشان باید «به طور کامل بازسازی شود»، بدون اینکه مشخص کنند این به چه معنایی است. اگر چه زلنسکی بارها گفته است که هدف نهایی دولت او بازگرداندن تمام سرزمین‌هایی است که در زمان اعلام استقلال اوکراین از اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ جزو این کشور بودند و از جمله به کریمه اشاره دارد، به نظر می‌رسد پیشنهاد اخیر کی‌یف در این زمینه عمدا مبهم است. در پیشنهاد اوکراین آمده است: «مسائل سرزمینی می‌تواند پس از آتش‌بس کامل و بدون قید و شرط مورد بحث قرار گیرد». مقام‌های دولت ترامپ هدف زلنسکی برای وادار کردن روسیه برای عقب‌نشینی از همه اراضی تحت تصرف را غیرواقع‌گرایانه توصیف کرده‌اند. 
در پیشنهاد آمریکا از اوکراین خواسته شده بود کنترل روسیه بر همه این اراضی را بپذیرد اما اوکراین و شرکای اروپایی او می‌گویند این امر به مثابه پاداش دادن به روسیه است. ونس نیز اخیرا هشدار داده بود اگر ۲ طرف با امتیازات ارضی موافقت نکنند، ایالات متحده از مذاکرات کنار می‌رود. مقامات آمریکا سپس توضیح دادند اگرچه بعید است حجم کل قلمرو تحت کنترل روسیه در مذاکرات آینده تغییر کند اما مقام‌های اوکراینی به صراحت گفته‌اند قصد دارند مبادله ارضی را برای بهبود مواضع دفاعی کشور پیشنهاد کنند. دولت ترامپ به طور خصوصی به اوکراینی‌ها اطمینان داده برای مبادله‌ ارضی تلاش خواهد کرد اما نمی‌تواند تضمین کند روسیه نیز با آنها همراهی خواهد کرد. ترامپ نیز روز چهارشنبه به وقت محلی در شبکه اجتماعی خود موسوم به تروث سوشال نوشت: هیچ‌کس از زلنسکی نمی‌خواهد کریمه را به عنوان قلمرو روسیه به رسمیت بشناسد اما اگر او کریمه را می‌خواهد، چرا ۱۱ سال پیش که بدون شلیک یک گلوله به روسیه تحویل داده شد، برای آن نجنگید؟ 
این اظهار نظرات از سوی مقامات واشنگتن و کی‌یف در حالی مطرح شده است که روسای‌جمهور ۲ کشور در حاشیه مراسم تدفین پاپ فرانسیس در واتیکان با یکدیگر ملاقات کرده و به گفت‌وگو پرداختند. به نظر می‌رسد بحث و مذاکره درباره نقاط اختلافی طرح صلح اوکراین موضوع اصلی این گفت‌وگو بوده باشد.

ارسال نظر