آری ایرانیان به دستاوردهای هستهای
گروه سیاسی: تحلیل دادههای نظرسنجی یکی از مراکز معتبر نشان میدهد 70 درصد مردم ایران بهرغم فشارها و مسالهسازیهای کشورهای غربی، همچنان حامی برخورداری و استفاده از دانش و فناوری هستهای هستند. این امر در حالی است که تحریمها و تهدیدها پیرامون پرونده هستهای کشورمان، به چند دهه قبل بازمیگردد و مردم ایران سالهاست از اثرات اقدامات غیرانسانی و غیرمنصفانه غربیها آسیبهای فراوانی را متحمل شدهاند.
با مروری بر صنعت هستهای ایران، میبینیم بنیانهای این صنعت در بخش ساخت نیروگاههای اتمی به قبل از پیروزی انقلاب برمیگردد اما سالها بعد از پیروزی انقلاب تلاش شد دانش هستهای در داخل کشور نهادینه و بومی شود، هر چند تلاش جمهوری اسلامی ایران برای دستیابی به دانش هستهای که جزو علوم پیشرو محسوب شده و کاربردهای بسیاری در صنایع غیرنظامی دارد، باعث شد پرونده هستهای کشورمان عموما از سوی کشورهای غرب به یک مساله سیاسی با جنبههای بینالمللی و تبعات مختلف تبدیل شود.
از سالهای دهه ۸۰ خورشیدی که برای نخستین بار مذاکرت هستهای بین ایران و کشورهای غربی انجام گرفت، مردم ایران بیش از ۲ دهه است با واژهها و اصطلاحاتی چون مذاکرات، تحریمها، تخریبها، ترورها و نهایتا تهدید به عملیات نظامی علیه تاسیسات هستهای ایران آشنا هستند.
ترور دانشمندان هستهای در کنار حملات سایبری ۲ نمونه تلاش عینی دشمنان برای برچیدن دانش هستهای در ایران بود. این ۲ نمونه که میتوانیم آنها را تلاش سخت دشمن برای ضربه به صنعت هستهای ایران بدانیم، در کنار بهرهگیری گسترده از ابزار تحریمهای غیرقانونی و غیرمنصفانه، باعث شده مردم ایران اثرات مخرب اقدامات کشورهای غربی را به عینه درک و لمس کنند.
سالها تحریم به لحاظ اقتصادی آسیبهای بسیاری به مردم ایران تحمیل کرده است. هر چند تحریمهای اقتصادی حتی پیش از پرونده هستهای، با بهانههای دیگری چون «حقوق بشر» و مسائلی از این دست علیه کشورمان اعمال میشد اما دامنه هیچکدام از تحریمها، به نسبت تحریمهای مرتبط با مساله هستهای، گسترده نبود.
در ۴ سال اول دوران ریاستجمهوری ترامپ، او و تیم تندرو حاکم بر کاخ سفید، با خروج یکطرفه از برجام، طرح تشدید تحریمها علیه ایران موسوم به «کارزار فشار حداکثری» را بنا نهادند که عمدتا روی صادرات نفت و هرگونه سرمایهگذاری در ایران متمرکز بود. آمریکا سعی کرد فروش نفت ایران را به صفر برساند و همینطور با نظارت بر مبادلات بانکی، از ورود پول یا سرمایه به ایران جلوگیری کند. در این مسیر کشورهای اروپایی نیز برخلاف تعهداتشان در توافق برجام، خلف وعده کردند و اقدام خاصی برای تامین منافع ایران انجام ندادند.
هرچند ایران سعی کرد به اشکال مختلف تحریمها را دور بزند و در داخل کشور نیز طبق رهنمودهای رهبر معظم انقلاب سیاست «اقتصادی مقاومتی» تا حدی اجرا شد اما با این وجود اثرات تحریمها در بخشهای مختلف اقتصاد ایران رخ نشان داد.
به هر حال پس از گذشت سالها از طرح پرونده هستهای ایران و انواع تحریمها و مشکلاتی که کشورهای غربی ایجاد کردند، به نظر میرسد مردم ایران با آگاهی از فواید بومیسازی دانش هستهای، همچنین آیندهنگری در این باره، همچنان خواهان حفظ و حتی گسترش دانش هستهای در کشورشان هستند.
چنانکه اشاره شد، بر اساس تحلیل دادههای نظرسنجی یکی از مراکز معتبر، با وجود فشارها و مسالهسازیهای کشورهای غربی، مردم ایران همچنان حامی برخورداری و استفاده از دانش و فناوری هستهای هستند. بیش از ۷۰ درصد مردم، دستیابی به دانش هستهای را ضروری میدانند و به درجات گوناگون بر استفاده صلحآمیز از آن در کاربردهای پزشکی، صنعتی، داروسازی و... تأکید میکنند.
همچنین ۷۰ درصد جامعه از پیشرفتهای هستهای کشورمان احساس غرور میکنند و بیش از ۸۳ درصد آنان حفظ دانش هستهای را برای کشور ضروری میدانند. در این باره در پاسخ به پرسش یکی دیگر از مؤسسات خارجی نیز ۶۵ درصد جامعه بهرهبرداری از دانش هستهای در افزایش اقتدار و بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران را بسیار مؤثر دانستهاند.
توجه مردم ایران به حفظ و گسترش دانش هستهای در داخل کشور بهرغم مشکلات فراوانی که در این مسیر ایجاد شده است، خبر از سرمایه عظیمی میدهد که میتواند پشتوانهای برای مسؤولان بویژه تیم مذاکرهکننده کشورمان در گفتوگوهای دوجانبه با آمریکاییها باشد. وزیر امور خارجه و دیگر نمایندگان ایران در این مذاکرات، بارها اعلام کردهاند حفظ دانش بومی هستهای و غنیسازی به میزان مصارف صنعتی، پزشکی و غیرتسلیحاتی، خطوط قرمز ما در مذاکرات است و اکنون با نظرسنجیهای انجامگرفته مشخص شده است این اصول و خطوط قرمز خاستگاه اجتماعی و حمایت مردمی را نیز به همراه دارد.