18/بهمن/1404
|
01:47
بررسی وضعیت منابع آبی و پیش‌بینی بارش‌ها تا پایان سال در گفت‌وگوی « وطن امروز» با رئیس مرکز خشکسالی سازمان هواشناسی

رفع تنش‌ آبی 25 استان

استان‌های تهران، البرز، مرکزی، قم و قزوین با وضعیت بسیار نامناسب ذخایر آبی به دلیل کم بارشی‌های مستمر مواجهند/ ارتفاع انباشت بارش برف در برخی مناطق کشور طی روزهای گذشته به 3 متر رسید؛ بارش‌ها تا پایان سال به صورت نرمال ادامه خواهد داشت

به‌دنبال ورود سامانه‌های پی در پی بارشی به کشور ساکنان اغلب استان‌ها طی روز‌های گذشته  شاهد بارش برف و باران بودند؛ بارش‌هایی که در برخی مناطق چون الیگودرز لرستان ارتفاع انباشت برف بیش از 3 متر گزارش شده است. این حجم از بارش که در سال‌های اخیر کمتر تجربه شده، موجب تعجب و در عین حال خوشحالی ساکنان محلی شده و تصاویر منتشرشده از این مناطق، بازتاب گسترده‌ای در فضای مجازی داشته است. ساکنان منطقه می‌گویند شدت و تداوم بارش، چهره روستاها و مسیرهای ارتباطی را به ‌طور کامل تغییر داده و زمستانی متفاوت را رقم‌ زده است. 
تصاویر شگفت‌انگیز بارش برف ۳ متری در محور الیگودرز - شول‌آباد، از چشمه پَر تا مورزرین، نشان‌دهنده قدرت طبیعت در زمستان سرد ایران است. هر چند چنین رویداد‌هایی، بخشی از پدیده طبیعی آب و هوایی ایران به شمار می‌رود که هر سال تکرار می‌شود ولی برخی مناطق دیگر کشور چون استان‌های تهران، البرز، مرکزی، قم و قزوین به دلیل کم‌بارشی‌ها وضعیت ذخایر آبی مناسبی ندارند؛ وضعیت نگران‌کننده‌ای که به گفته رئیس مرکز ملی اقلیم و بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور چنانچه کم‌بارشی‌ها در این استان‌ها ادامه‌دار شود ساکنان این مناطق تابستان سختی را از لحاظ منابع آبی در پیش خواهند داشت.
احد وظیفه در گفت‌وگو با «وطن امروز» با بیان اینکه کلانشهر تهران با جمعیت 11 میلیون نفری عقب‌ماندگی بیش از 60 درصدی کمتر از نرمال بارندگی را در 5 ماهه سال دارد، گفت: علاوه بر تهران و البرز، استان‌هایی چون قزوین، قم و سمنان به دلیل کم‌بارشی‌های گذشته شرایط مناسبی از لحاظ ذخایر آبی ندارند و ساکنان این مناطق باید برای مواجه نشدن با تنش آبی در صرفه‌جویی آب کوشا باشند. 
وی با بیان اینکه سدهای این استان‌ها تا حدی خالی از آب هستند، اظهار داشت: مخازن زیرزمینی آب در این استان‌ها هم به دلیل برداشت‌های بی‌رویه وضعیت مناسبی ندارد. وظیفه به بارش‌های قابل توجه در اغلب استان‌های کشور به جز استان‌های نامبرده اشاره کرد و گفت: اکنون 26 استان کشور از لحاظ بارندگی‌ وضعیت قابل قبولی دارند؛ بارندگی‌ها از ابتدای سال آبی جاری تاکنون در غالب استاهای کشور مناسب بوده است و طبق پیش‌بینی‌ها این بارش‌ها در استاهای مناطق شمال غرب، غرب، جنوب، شمال شرق  و حتی نیمه شرقی و مناطق زاگرس‌نشین تا پایان سال نرمال پیش‌بینی  می‌شود. 
وی با بیان اینکه این احتمال وجود دارد که در فصل بهار بارندگی‌ها در خیلی از استان‌ها حتی به صورت سیل نیز رخ دهد، اظهار داشت: گزارش‌ها حکایت از مثبت بودن حجم مخازن آب اغلب سدها در بیشتر استان‌های کشور به جز تهران، البرز، قزوین، قم و مرکزی دارد؛ در چنین شرایطی ساکنان این مناطق باید مصرف آب را بخوبی مدیریت کنند. رئیس مرکز ملی اقلیم و بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور اضافه کرد: به دنبال بارش‌های قابل توجه در کشور نگرانی برای تامین آب بیشتر استان‌ها رفع شده است؛ در استان‌هایی که بارندگی کم و جمعیت مصرف‌کننده بالایی دارند مصرف بهینه و صرف جویی پیش‌بینی  می‌شود، زیرا بارندگی‌ها تا پایان فصل بهار برای این استان‌ها مناسب و نتیجه‌بخش به نظر نمی‌رسد.
* فعالیت سامانه بارشی در کشور
روز گذشته رئیس مرکز ملی پیش‌بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی از فعالیت سامانه بارشی در برخی مناطق نوار غربی کشور خبر داد و گفت شنبه در غرب، جنوب غرب، شمال غرب و بتدریج در برخی مناطق واقع در جنوب، مرکز و استان‌های واقع در دامنه‌های جنوبی البرز رگبار و رعد و برق و وزش شدید باد موقت و در مناطق سردسیر و کوهستانی هم بارش برف پیش‌بینی  می‌شود. به گفته صادق ضیاییان، یکشنبه هفته جاری هم فعالیت این سامانه در بیشتر مناطق کشور به جز جنوب سیستان‌وبلوچستان، شرق هرمزگان و بخش‌هایی از مرکز کشور ادامه خواهد داشت. دوشنبه در نوار شمالی، شمال شرق، غرب، شمال غرب و ارتفاعات زاگرس مرکزی بارش پیش‌بینی می‌شود. سه‌شنبه نیز در برخی مناطق شمال غرب و شمال شرق کشور بارش پراکنده رخ می‌دهد. وی افزود: همچنین شنبه در بیشتر مناطق بویژه مناطق واقع در نیمه شمالی کشور افزایش نسبی دما رخ می‌دهد. درباره وضعیت جوی تهران نیز طی روزهای آینده آسمان این شهر شنبه ۱۸ بهمن قسمتی ابری با غبار رقیق بتدریج افزایش ابر در بعضی ساعت‌ها بارش باران و وزش باد با حداقل و حداکثر دمای ۴ و ۸ درجه سانتیگراد پیش‌بینی  می‌شود. همچنین یکشنبه ۱۹ بهمن‌ماه نیز نیمه‌ابری تا ابری در بعضی ساعت‌ها رگبار و رعد و برق از بعدازظهر وزش شدید باد با کمترین و بیشترین دمای ۴ و ۹ درجه سانتیگراد پیش‌بینی می‌شود. اداره کل هواشناسی استان تهران نیز دیروز اعلام کرد: از بعدازظهر شنبه تا روز دوشنبه به تناوب در سطح استان بویژه بخش‌های شمالی و شمال غرب در بعضی ساعات بارش باران و برف، گاهی رگبار و رعد و برق در ارتفاعات بارش برف، مه، کولاک و در مناطق مستعد احتمال بارش تگرگ پیش‌بینی می‌شود. برپایه بررسی نقشه‌های پیش‌یابی آسمان استان تهران، طی ۵ روز آینده آسمان استان کمی ابری تا نیمه‌ابری در بعضی ساعات همراه با افزایش ابر و وزش باد پیش‌بینی  می‌شود. همچنین طی روز دوشنبه در سطح استان وزش شدید باد، در نیمه جنوبی و غربی استان گاهی وزش باد خیلی شدید و احتمال گرد و خاک و در ارتفاعات احتمال ریزش بهمن مورد انتظار خواهد بود.
* افزایش 1.1 درصدی بارش‌ها در کشور
بارش‌ها در کشور از ابتدای سال آبی جاری تا 12 بهمن 1404 در مقایسه با دوره بلندمدت 1.1درصد افزایش یافته است. بررسی اطلاعات پهنه‌ای بارش سازمان هواشناسی حاکی از آن است که در استان‌های آذربایجان غربی، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، سیستان‌وبلوچستان، کردستان، کرمان، هرمزگان و یزد بارش‌ها در مقایسه با دوره بلندمدت افزایش یافته است.  این رشد به ‌ترتیب 16.4 درصد، 134.4، 27.3، 53.9، 7، 88.6، 154.5 و 9.8 درصد بوده است. رکورد بیشترین کاهش بارش‌، همچنان در اختیار استان تهران است. در پایتخت طی بازه اشاره‌شده بارش‌ها از 113.2 میلیمتر دوره بلندمدت با رشد منفی 72.4 درصدی به 31.2 میلیمتر کاهش یافته است. در کشور نیز بارش‌ها از ابتدای سال آبی جاری تا 12 بهمن‌ماه 105.7 میلیمتر یعنی 1.1 درصد بیشتر از دوره بلندمدت بوده است.
* ارائه خدمات امدادی در ۲۱ استان در پی بارش‌ها
مطابق پیش‌بینی سازمان هواشناسی بارش‌ها در حالی در بیشتر مناطق کشور طی هفته جاری ادامه‌دار خواهد بود که  معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر، با اعلام اجرای گسترده عملیات امدادی این جمعیت در پی هشدار سطح نارنجی هواشناسی کشور گفته است از 14 بهمن تاکنون نیروهای عملیاتی جمعیت هلال‌احمر در ۲۱ استان کشور شامل آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل، اصفهان، چهارمحال‌وبختیاری، خراسان‌های جنوبی، رضوی و شمالی، خوزستان، زنجان، سمنان، فارس، قزوین، کردستان، کرمانشاه، گلستان، لرستان، مازندران، مرکزی، هرمزگان و همدان به هموطنان متأثر از مخاطرات آب‌ و هوایی خدمات امدادی ارائه کرده‌اند. 
به گفته محمدحسین کبادی، در این بازه زمانی، ۵ نفر از مصدومان حوادث جوی در استان‌های آذربایجان شرقی، اصفهان، خراسان شمالی و کردستان پس از دریافت اقدامات اولیه، به مراکز درمانی منتقل شدند. وی با اشاره به اقدامات حمایتی انجام‌شده گفت: در جریان این حوادث، ۱۷۷ نفر در استان‌های درگیر اسکان اضطراری داده شدند و ۱۷۰ نفر دیگر نیز به مناطق امن انتقال یافتند. همچنین نیروهای امدادی موفق به رهاسازی ۷۷۸ دستگاه خودروی گرفتار در حوادث طبیعی شدند که در مجموع به ۱۸۳۹ نفر خدمات امدادی ارائه شد. معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال‌احمر همچنین اعلام کرد: ۶۸ نفر نیز در استان‌های مختلف اقلام امدادی دریافت کردند و در مجموع ۷۴ تیم عملیاتی شامل ۲۳۵ نیروی امدادی متشکل از امدادگران و نجاتگران‌ در این عملیات‌ها مشارکت داشتند. این در حالی است که همچنان مرکز عملیات اضطراری EOC سازمان امداد و نجات جمعیت هلال به‌صورت مستمر وضعیت جوی را رصد می‌کند و تیم‌های امدادی و عملیاتی همچنان در آمادگی کامل قرار دارند.

ارسال نظر