|
آغاز روند حل اختلافات ارمنستان و آذربایجان با حضور روسیه
رفع انسداد قفقاز بدون دالان زنگزور
گروه بینالملل: نشست سهجانبه سوچی میان رهبر کرملین با سران ارمنستان و آذربایجان میتواند به منزله پایان جنگ مرزی در قفقاز جنوبی باشد. «ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه، «الهام علیاف» رئیسجمهوری آذربایجان و «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان روز جمعه همزمان با سالگرد امضای توافقنامه آتشبس 2020 با هدف رفع همه خصومتها در قرهباغ، دیداری سهجانبه و ۳ ساعته در سوچی برگزار کردند. این در حالی بود که باکو و ایروان، ۲ هفته پیش از این نشست وارد دور جدیدی از مناقشات مرزی در مناطق لاچین (قرهباغ) و سیونیک (ارمنستان) شده بودند که با تلفات و خساراتی برای هر ۲ طرف همراه بود ولی فورا با وساطت و میانجیگری مسکو وضعیت آرام شد.
بر اساس اعلام وزارت دفاع ارمنستان، در نتیجه درگیریهای آبان، ۱۳ سرباز ارمنی اسیر، ۶ نفر کشته و ۱۹ نفر مفقود شدند. جمهوری آذربایجان نیز به نوبه خود از کشته و زخمی شدن ۱۷ نفر از نیروهای خود توسط طرف ارمنی خبر داد. یکی از عوارض مهم درگیری در این منطقه، باز شدن پای بازیگران غیربومی از جمله رژیم صهیونیستی، ترکیه، آمریکا، انگلیس و دیگر اعضای ناتو به تحولات منطقه قفقاز جنوبی بود. رئیسجمهور روسیه به عنوان میزبان نشست سوچی که در این یک سال نقش حکم را در اختلافات میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان بازی کرده، در این دیدار از هر ۲ طرف خواست اختلافات را کنار بگذارند و ابراز امیدواری کرد طرفین در این ملاقات تصمیمات موثری اتخاذ کنند تا دیدار آتی حدودا ۳ هفته دیگر آنها در بروکسل، به حکمیت اتحادیه اروپایی در روز ۱۵ دسامبر نتیجهبخشتر باشد. پوتین همچنین بر ایجاد مکانیسمهایی برای تعیین مرزها و تعیین حدود بین ۲ کشور تاکید و پیشبینی کرد بزودی فعالیت گروه مربوط به رفع انسداد راههای مواصلاتی در منطقه قفقاز آغاز و تصمیمات مهمی در این ارتباط گرفته شود. او همچنین گفت: «به عنوان نخستین گام، ما درباره رفع انسداد کریدورهای حملونقل صحبت کردیم؛ این درباره ارتباطات راهآهن و جاده صدق میکند».
با این وجود نه رهبر روسیه و نه رئیس حکومت باکو، در این نشست و پس از آن، اشارهای به طرح دالان زنگزور نکردند که مدنظر جمهوری آذربایجان و ترکیه برای اتصال این ۲ کشور از طریق منطقه خودمحتار نخجوان و استان سیونیک در جنوب ارمنستان است. این در حالی است که نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان درست پیش از سفر به سوچی، به طور مطلق موضوعیت چنین طرحی را رد کرده و گفته بود حتی حاضر نیست در این باره مذاکره کند. او در حضور پوتین و علیاف تصریح کرد کشورش آماده آغاز گفتوگوها برای رفع انسداد راههای مواصلاتی منطقه و تعیین و علامتگذاری مرزی میان ۲ کشور است اما هیچ اشارهای به پذیرش دالان پیشنهادی باکو از خاک کشورش نکرد.
از سویی، علیاف در سوچی روسیه را شریکی راهبردی برای باکو خواند و گفت آماده همکاریهای جدید با همسایه غربی خود بعد از رویارویی طولانیمدت با ایروان است. پاشینیان نیز تمایل کشورش را برای عصر توسعه صلحآمیز در منطقه تأیید کرد. با آنکه در نهایت سران باکو و ایروان پیمانی قطعی را امضا نکردند اما عزمشان را برای گام برداشتن در مسیر صلح نشان دادند. مهمترین موضوعی که ۳ طرف در این نشست برای انجام آن تصمیم گرفتند، آغاز به کار یک کمیسیون دوجانبه آذری- ارمنی برای مشخص کردن حدود مرزی ۲ کشور و تعیین مرزهای بعدی آن با کمک روسیه
بود.
«نیکولای سیلایف» محقق روس در امور قفقاز در این باره معتقد است: «این امر به جلوگیری از تشدید تنش در مرزها (قرهباغ کوهستانی) که ثبات را در منطقه در ماههای اخیر تضعیف کرده، کمک میکند».
ارسال به دوستان
با ثبت سویه جدید جهش یافته کرونا موسوم به «اُمیکرون» در بلژیک، انگلیس و آلمان چشمانداز همهگیری در قاره اروپا وخیمتر شد
جهش مرگ در اروپا
با ثبت نخستین موارد ابتلا به اُمیکرون، خطرناکترین سویه کرونا نگرانی از موج همهگیری جدید زمستانی در اتحادیه اروپایی شکلی جدی به خود گرفته است.
در حالی که مقامات اروپایی بشدت نگران شیوع سویه جدید کرونا موسوم به اُمیکرون در این منطقه هستند و اقدامات بسیار سختگیرانه و فوری را در دستور کار قرار دادهاند، بلژیک، انگلیس و آلمان نخستین موارد آلودگی به این نوع جدید را در اروپا ثبت کردند. به گزارش روزنامه هندلزبلات آلمان، سازمان جهانی بهداشت کشف سویه جدید ویروس «کووید-19» موسوم به اُمیکرون در آفریقایجنوبی را بسیار نگرانکننده طبقهبندی کرده که به معنی ضریب سرایت بیشتر (تا 10 برابر کرونای دلتا) و شدت بیشتر ابتلاست. کارشناسان گفتهاند این ویروس جهشهای زیادی کرده که میتواند به طور بالقوه، روند انتقال و سرایت را آسانتر کند.
این در حالی است که اروپا با وجود واکسیناسیون گسترده با موجهای چهارم و پنجم همهگیری کرونا دست و پنجه نرم میکند و آلمان بشدت درگیر موجهای جدید شده است. اُمیکرون به عنوان خطرناکترین سویه جهشیافته کرونا تاکنون در آفریقایجنوبی، بوتسوانا، بلژیک، هنگکنگ و فلسطین اشغالی مشاهده شده است.
مرکز اروپایی کنترل و پیشگیری از بیماریها در اروپا (ECDC) هم از احتمال گسترش سویه جدید کرونای اُمیکرون در اروپا خبر داد. این نهاد بهداشتی در اروپا اعلام کرد خطر گسترش این سویه جدید در اتحادیه اروپایی و منطقه اقتصادی اروپا بالا تا بسیار بالاست. دولت آلمان که در حال رکوردشکنی متوالی نرخ هفتگی ابتلا به کروناست، به دلیل گسترش سویه جدید ویروس کرونا در جنوب آفریقا سفرها از ۸ کشور این منطقه را شدیدا محدود کرد. این کشورها شامل آفریقایجنوبی، نامیبیا، زیمبابوه، بوتسوانا، موزامبیک، اسواتینی، مالاوی و لسوتو هستند.
آلمان، آفریقایجنوبی را در رده کشورهای ویروسی دستهبندی کرده و مقررات قرنطینه ۲ هفتهای را از شنبه 27 نوامبر برای مسافران این کشور اجرا میکند. این قرنطینه برای همه، ولو آنها که به طور کامل واکسینه شدهاند، الزامی است و آنها باید بلافاصله پس از فرود هواپیما، تحت آزمایش «پیسیآر» قرار گیرند.
«ینس اشپان» وزیر بهداشت آلمان از مسافران آفریقایجنوبی که قبلا وارد این کشور شدهاند خواسته داوطلبانه آزمایش «پیسیآر» بدهند.
در مقابل وزیر بهداشت آفریقایجنوبی محدودیتهای سفر اعمال شده از طرف آمریکا، کانادا، بریتانیا و اتحادیه اروپایی علیه این کشور را غیرموجه خوانده و گفته هنوز مشخص یا قطعی نیست که سویه جدید از سایر گونهها مسریتر باشد.
طبق ارزیابی کارشناسان ستاد بحران در ارتش آلمان، موج چهارم کرونا حدودا در ایام کریسمس به اوج خود خواهد رسید و اوایل فوریه فروکش خواهد کرد. بیش از همه، ایالات تورینگن، زاکسن و بایرن که شاخص ابتلا به کرونا در آنها بشدت بالا رفته، از ارتش درخواست کمک کردهاند. تقریبا دوسوم امدادگران ارتش در مراکز درمانی و بهداشتی این ۳ ایالت مستقرند.
کشورهای اروپایی طرح گسترش پیشگیری از ابتلا به کرونا را همراه با واکسینه کردن کودکان خردسال و اعمال مجدد قرنطینه و افزایش محدودیتهای اجتماعی از سر گرفتهاند.
جمهوری چک به مدت یک ماه، هلند 3 هفته، اسلواکی 2 هفته و پرتغال نیز یک هفته قرنطینه کرونایی میشوند.
مقامات فرانسوی گفتهاند واکسن برای همه افراد بالای ۱۸ سال در دسترس خواهد بود. این محدودیتها بار دیگر باعث اغتشاش معترضان در شهرهای مختلف هلند شده است.
در همین راستا، اتحادیه اروپایی تزریق تمام واکسنهای مورد تایید سازمان بهداشت جهانی حتی چینی و هندی را برای دریافت مجوزهای مسافرتی پیشنهاد کرده است.
ارسال به دوستان
مراقب نخبهنماهای برآمده از ثروتهای بادآورده باشیم
دکتر علیرضا سلیمی*: برخی محافل که عمدتا سیاسی هستند، جوان نخبه ایرانی را تشویق به مهاجرت میکنند در صورتی که این اقدام آنها غلط بوده و ظلم به کشور است؛ زمینههای فراوانی در کشور برای ظهور و بروز نخبگان وجود دارد؛ متأسفانه برخی دستگاههای متولی نخبگان به وظایف خود بخوبی عمل نمیکنند. این در حالی است که یکی از زمینههایی که میتوان نخبه ایرانی را برای عدم مهاجرت قانع کرد، توسعه و تعمیق شرکتهای دانشبنیان است.
هیچ کس با مراودات علمی مخالف نیست و نخبگان هم میتوانند در این زمینه فعالیت داشته باشند، این در حالی است که جریانات سیاسی نباید در این باره هیاهو راه بیندازند که عدهای در کشور مخالف مراوده علمی هستند. همگان به دنبال تعمیق و توسعه مناسبات علمی بین دانشگاهها و دانشجویان هستند اما بحث اصلی آن است که ما باید از نظر علمی به حدی رشد کنیم که دارای مرجعیت علمی باشیم و زمانی هم میتوانیم در این زمینه گام برداریم که مهاجرت معنای دیگری پیدا کند؛ یعنی نخبه به خارج کشور رفته، برگردد و علم، دانش و فناوریای را که فراگرفته در داخل ایران توسعه دهد.
باید برای توسعه دانش در کشورمان قدمهای بلند و عملی برداریم تا در نهایت مرجعیت علمی ایران در دنیا تثبیت شود.
در حوزه نخبگانی در کشور شاهد عدم مدیریت متمرکز در این زمینه هستیم که بسیار آسیبزاست و همین موجب سرگردانی نخبگان شده است. از سوی دیگر با آنکه معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری متولی اصلی هدایت و اجرای برخی اقدامات در این زمینه است اما وظایف آنها در قبال نخبگان هماهنگ و کافی نبوده و حتی در برخی مواقع مخالف با اقدامات سایر دستگاههاست، در حالی که باید اقدامات عملی به منظور حمایت از نخبگان در کشور یکدست شده و توسعه پیدا کند. گاهی اوقات معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری یک نخبه را شناسایی میکند اما برخی دانشگاهها مخالف اقدام صورتگرفته عمل میکنند و شاهد عدم اقدام واحد در قبال نخبگان هستیم، در حالی که این مدیریت باید آنقدر قوی بوده و قدرت مانور داشته باشد که بتواند تصمیماتی نافذ گرفته و نخبه را برای عدم مهاجرت ترغیب کند.
با اینکه سامانههایی برای شناسایی نخبگان ایرانی در خارج از کشور وجود دارد اما به نظر میرسد این سامانهها ناقص بوده و کارکرد لازم را ندارند؛ این سؤال هم وجود دارد که با توجه به حجم انبوه نخبگان، آیا زمینهای برای جذب آنان در ایران ایجاد شده است؟ این زمینه باید در حدی باشد که جذابیت لازم را برای حضور نخبه در داخل کشورمان به وجود آورد. به عبارت روشنتر باید تلاش کنیم همان امکاناتی که در خارج از کشور برای نخبه ایرانی وجود دارد در داخل ایران به وجود آوریم و اگر این امکانات در تراز واقعی نخبه باشد، ظهور و بروز نخبهای که مؤثر بوده و میتواند در تولید علم راهگشا باشد را در داخل کشورمان داشته باشیم تا او بتواند در تجاریسازی علم، گامهای بلندی بردارد.
گاهی اوقات یک نخبه میتواند منشأ تحول بزرگی در داخل کشور باشد و باید تلاش کنیم از این دست نخبگان حمایت لازم را داشته باشیم.
باید به این موضوع هم توجه کنیم که هم نخبه داریم و هم نخبهنما؛ تفاوت بین این دو بسیار فاحش است، چراکه برخی افراد با ثروت فراوان تلاش میکنند برای خود مدرکسازی کرده و مسیر پیچیده نخبگی را دور بزنند تا خود را به عنوان نخبه جا بزنند؛ شناسایی نخبه واقعی از نخبهنما پیچیدگیهای خاصی دارد که دستگاههای متولی میتوانند آن را شناسایی کنند، این در حالی است که وجود برخی نخبهنماها فضا را برای نخبگان واقعی تنگ کرده است، بنابراین نباید اجازه دهیم نخبهنماها از امکانات حمایتی که در این مسیر وجود دارد استفاده کنند. متولیان شناسایی و اقدامات حمایتی از نخبگان باید آنقدر وزن علمی داشته باشند که براحتی بتوانند نخبه را از نخبهنما تمیز دهند، البته نباید این مسیر را آنقدر تنگ کنیم که نخبه واقعی به دردسر بیفتد و در مسیر آزمون و خطا قرار گیرد.
باید حمایت از نخبگان در حدی باشد که مسیرشان تسهیل شده و آنها را در پیچ و خم اداری نیندازیم. این در حالی است که یکی از انتقادات بحق نخبگان وجود بروکراسی شدید در حوزه فعالیت آنهاست.
رفع موانع حرکت نخبگان، شناسایی نخبه از نخبهنما و بالا بردن تراز علمی دستگاههای متولی نخبگان از موضوعاتی است که به آن باید توجه ویژهای داشته باشیم.
* عضو هیأترئیسه مجلس
ارسال به دوستان
با میراث فاخر
ایران در واکنش به شهادت دکتر محسن فخریزاده با احیای برنامه هسته ای خود، در مسیر بازدارندگی و موازنه منطقی با غرب قرار گرفت
گروه سیاسی: سال گذشته در چنین روزی خبر ترور و شهادت دانشمند هستهای و دفاعی کشور، شهید دکتر محسن فخریزاده موجب بهت و حیرت جامعه شد. نام این دانشمند ایرانی که در منطقه آبسرد دماوند با سلاح خودکار و کنترل از راه دور توسط رژیم صهیونیستی هدف قرار گرفت، به عنوان یکی از ۵ شخصیت ایرانی در فهرست ۵۰۰ نفره قدرتمندترین افراد جهان از سوی نشریه آمریکایی فارن پالیسی آمده بود.
به گزارش «وطنامروز»، شهید فخریزاده را باید از پیشگامان تثبیت دانش هستهای در کشور دانست که نقش بیبدیلی را در ارتقا و پیشرفت صنعت هستهای و دفاعی ایران ایفا کرد به طوری که هنوز ابعاد بسیاری از فعالیتهای این دانشمند کشورمان برای همگان روشن نیست. نقش شهید فخریزاده در این موضوع به اندازهای برجسته است که دشمنان ایران حتی پس از اتمام پروژههای کلان این دانشمند، دست از تلاش برای حذف فیزیکی او برنداشتند و برای سالهای طولانی این شهید در صدر فهرست ترور سازمانهای امنیتی و جاسوسی آمریکا و اسرائیل قرار داشت.
محسن فخریزاده تنها دانشمند هستهای ایرانی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر وقت رژیم صهیونیستی نام او را مستقیما در نمایش تلویزیونیاش علیه برنامه هستهای ایران به زبان آورد. همچنین ایهود اولمرت، نخستوزیر اسبق اسرائیل هم در گفتوگویی اذعان کرده بود: «من فخریزاده را خوب میشناسم؛ خودش نمیداند چقدر او را میشناسم. او مصونیتی ندارد!»
ابعاد فعالیتهای علمی و اقدامات شهید فخریزاده در صنایع دفاعی و هستهای کشور طی سالیان طولانی در رصد دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی آمریکا و رژیم صهیونیستی به واسطه دسترسی گسترده بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به برنامه هستهای ایران و افراد دخیل در آن قرار گرفته بود، تا جایی که نام فخریزاده تحت عنوان «دانشمند ارشد وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس پیشین مرکز تحقیقاتی فیزیک (PHRC)» ۲۴ مارس ۲۰۰۷ میلادی در فهرست تحریمشدگان ایران توسط شورای امنیت سازمان ملل قرار گرفت.
درباره نقش کارکنان سازمان بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) در ارائه اطلاعات به سرویسهای جاسوسی باید به گزارش سال 2008 واشنگتنپست اشاره کرد که طی آن مینویسد: کارکنان سازمان بینالمللی انرژی اتمی (IAEA) به خبرنگار واشنگتنپست گفتهاند آنها چندینبار از محسن فخریزاده برای صرف چای و صحبت درباره برنامه اتمی دعوت به عمل آوردهاند اما طی ۲ سال گذشته همه این دعوتها رد شده است. نکته حائز اهمیت اینکه پس از توافق هستهای برجام، حجم بازرسیهای آژانس به طور فزایندهای افزایش یافت به طوری که طبق گفته محمدجواد ظریف، 92 درصد فعالیتهای بازرسی آژانس مختص ایران بوده است. در همین راستا یوکیا آمانو، مدیرکل سابق آژانس بینالمللی انرژی اتمی در سفر تیر 94 به ایران از مقامات ایرانی خواسته بود اجازه مصاحبه با 25 دانشمند هستهای را بدهند. در صدر لیست درخواستی آمانو، نام شهید فخریزاده قرار داشت.
* بازدارندگی مخدوششده
ترور شهید فخریزاده در روزهایی انجام گرفت که دولت روحانی به عنوان دولت مستقر در ایران پس از شهادت و ترور سردار قاسم سلیمانی هم به دنبال حفظ برجام بود و این ادراک را در طرف آمریکایی و صهیونیستی شکل داده بود که احساس کنند در توان بازدارندگی ایران رخنه کردهاند و ایران، در صورت هر گونه ضربهای بنای پاسخ سریع و سخت ندارد. دلیل آن هم گویا بود؛ آنها به این برآورد رسیدند که در ایران یک جریان قدرتمند بقای خود را به انجام تعامل با دولت آمریکا و حفظ برجام به هر قیمت گره زده و برای رسیدن به آن حاضر است هر هزینهای را به کشور تحمیل کند. به عبارتی این جریان داخلی در ایران مانع ایجاد یک انسجام تصمیمگیری و تصمیمسازی در واکنش به تهدیدات است. دولت دوازدهم حتی در واکنش به اقدامات مخرب طرف آمریکایی مثل خروج از برجام و کلید زدن پروژه کارزار فشار حداکثری از سوی دونالد ترامپ، از واکنش و مقابله به مثل صرف نظر کرد تا توافق هستهای آسیب نبیند. این راهبرد منفعلانه که دولت آن را صبر استراتژیک مینامید، در مراحل بعدی هم ادامه پیدا کرد. گفتنی است صبر استراتژیک اصطلاحی است که پس از خروج آمریکا از برجام و بیخاصیت شدن این توافق، توسط دولت روحانی استفاده میشد. معنای عملیاتی این راهبرد معرفی شده نیز در عدم اقدام متقابل در برابر آمریکا و اروپا و دوری از بازگشت کامل به فعالیتهای هستهای گذشته کشور نمایان شد.
با درک همین شرایط، تیم ترور رژیم صهیونیستی در هماهنگی با کاخ سفید از لحاظ زمانی، حد فاصل بین انتخابات ریاستجمهوری 2020 آمریکا و زمان انتقال قدرت از ترامپ به بایدن را برای ترور شهید فخریزاده انتخاب کرد. این ادراک در طرف مقابل ایجاد شده بود که دولت ایران منتظر آغاز به کار بایدن است و به همین دلیل از هر گونه چالشی با آمریکا خودداری میکند و در برابر اقدامات آمریکا واکنشی نشان نخواهد داد. در آن مقطع گروه بینالمللی بحران از یک مقام ایرانی نقل قول کرد: «ایران با امید به تغییر در دولت آمریکا، سعی خواهد کرد کاری نکند احتمال بازگشت دولت بعدی آمریکا به برجام را به خطر بیندازد». واکنش ملایم رئیسجمهور سابق ایران این گزاره را تایید میکند.
حسن روحانی یک روز پس از شهادت شهید فخریزاده گفت: این ترور وحشیانه نشان میدهد دشمنان ما در هفتههای پراضطرابی هستند؛ هفتههایی که احساس میکنند دوران فشار آنها کم میشود و شرایط جهانی تغییر میکند و برای آنها مهم است که از این چند هفته حداکثر استفاده را ببرند تا هم بتوانند شرایط نامطمئنی را در منطقه به وجود بیاورند و هم توجهات جهانی در این روزها از ترور و ارعابی که در مناطق اشغالی به وجود آوردهاند، به مشکلات و مسائل دیگر معطوف شود. وی تصریح کرد: همه اتاقهای فکر و همه دشمنان ایران بخوبی بدانند ملت ایران هوشمندتر و حکیمتر از آن هستند که در دام توطئه صهیونیستها بیفتند. آنها در فکر یک آشوب و بلوا بودند و بدانند ما دست آنها را از پیش خواندیم و آنها موفق نخواهند شد به اهداف خبیثانه خودشان دست پیدا کنند.
جالب اینجاست که چند ماه قبل از ترور شهید فخریزاده تاسیسات نطنز هم مورد حمله وسیعی قرار گرفته بود و دولت باز هم واکنشی مشابه اتخاذ کرده بود. عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه دولت دوازدهم 4 روز پس از انفجار نطنز گفت: «نباید اجازه دهیم آمریکا ایران را مجددا به عنوان یک تهدید امنیتی معرفی کند. هر حرکتی که ایران را در عرصه بینالمللی به عنوان یک تهدید معرفی کند، بازی در زمین آمریکاست. تحولات اخیر آمریکا وضعیت ترامپ را دشوار کرده و در چنین شرایطی هر اقدامی ممکن است، بنابراین نباید بهانهای به آمریکا بدهیم که ایران را به وجهالمصالحه رقابتهای انتخاباتی آمریکا تبدیل کند». پس از این اتفاق «مارک دوبوویتز» مدیر اجرایی بنیاد دفاع از دموکراسی (FDD) و «جیکوب نیجل» مشاور ارشد این نهاد در مقالهای به تاریخ 31 آگوست2020 (10شهریور99) تحت عنوان «مقابله با ایران قبل از انتخابات نوامبر» توصیههایی را مبنی بر خرابکاری و اخلال در تاسیسات هستهای، زیرساختهای موشکی و نظامی ایران به سرویسهای اطلاعاتی آمریکا، اسرائیل و سایر کشورهای غربی انجام داد. وی در توصیهای به سازمانهای اطلاعاتی کشورهای غربی بیان کرد: «در حالی که آژانس انرژی اتمی وظیفه خود را دنبال میکند، سرویسهای اطلاعاتی ایالات متحده، اسرائیل و دیگر قدرتهای غربی باید به تلاشهای مخفیانه برای جلوگیری از برنامه هستهای غیرقانونی ایران و فعالیتهای هستهای ادامه دهند». وی صراحتا عنوان میکند: «ایالات متحده، اسرائیل و دیگر دولتهایی که احتمالا درگیر آن هستند، باید به ضربه زدن به تاسیسات هستهای ایران، زیرساختهای موشکی و نظامی ایران و همچنین نیروهای ایرانی و نیابتی در منطقه ادامه دهند».
نیویورکتایمز اواخر شهریور امسال در گزارشی با اشاره به جزئیات ترور شهید فخریزاده نوشت: آمادهسازی برای ترور پس از مجموعهای از ملاقاتها در پایان سال ۲۰۱۹ و در اوایل سال ۲۰۲۰ بین مقامات اسرائیلی، به رهبری مدیر موساد، یوسی کوهن و مقامات عالیرتبه آمریکایی از جمله رئیسجمهور دونالد ترامپ، وزیر خارجه مایک پمپئو و رئیس سازمان سیا جینا هاسپل آغاز شد.
در این گزارش آمده است: سال ۲۰۱۸ بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی، یک کنفرانس مطبوعاتی برای نشان دادن اسنادی که موساد از بایگانی هستهای ایران سرقت کرده بود، ترتیب داد. وی با استدلال اینکه ثابت کردند ایران هنوز برنامه تسلیحات هستهای فعال دارد، چندین بار از آقای دکتر فخریزاده نام برد. او گفت: «این نام را به خاطر بسپارید؛ فخریزاده!» در ادامه این گزارش ادعا شده است: هر دو کشور از واکنش نسبتا نازل ایران به ترور سرلشکر قاسم سلیمانی، فرمانده نظامی ایران در حمله پهپادی آمریکا که با کمک اطلاعات اسرائیل در ژانویه ۲۰۲۰ ترور شده بود، جسور شده بودند. این ضربه نشان داد ایران یا قادر به پاسخگویی شدیدتر نیست، یا تمایلی به آن ندارد.
***
میراث فخریزاده
اولین سالگرد شهادت دکتر فخریزاده با از سرگیری مذاکرات هستهای در وین همزمان شده است؛ مذاکراتی که ایران آن را نه مذاکرات احیای برجام که مذاکره برای لغو تحریمها نامیده است. اقداماتی که به واسطه تلاشهای شبانهروزی شهید فخریزاده موجب ایجاد زیرساخت هستهای در کشور شده، دست برتر را در مواجهه با طرف آمریکایی به ایران داده است. ایران پس از شهادت فخریزاده روند مخدوش بازدارندگی را معکوس کرده و با شتاب بخشیدن به «قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران» بلافاصله به سمت غنیسازی 20 درصدی حرکت کرد و به طرف غربی ضربالاجل چند ماهه برای عمل به تعهدات خود داد. ایران پس از بیعملی تروئیکای اروپایی و در شرایطی که دولت بایدن اهرم فشار تحریمی ترامپ را حفظ کرد، اسفند 99 اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف کرد تا یک ضربه کاری دیگر به طرف بدعهد در توافق وارد کند. اجرای پروتکل الحاقی به اندازهای برای طرف مقابل اهمیت دارد که باعث شده رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی 3 بار به ایران مسافرت کند تا دسترسیهای این سازمان در اماکن و تاسیسات ایرانی را بازگرداند. رافائل گروسی پس از توقف پروتکل الحاقی از سوی ایران بارها بشدت از اینکه تواناییهای نظارتی آژانس محدود شده ابراز نگرانی کرده و صراحتا گفته تحت فشار قرار دارد.
اما اینها اتمام کار نبود؛ پس از ۲ حمله خرابکارانه دیگر در تاسیسات ایرانی در نطنز و کرج، ایران دسترسیهای آژانس را محدودتر کرد. علاوه بر این آغاز غنیسازی 60 درصدی، استفاده از سانتریفیوژهای پیشرفته و حرکت به سمت تولید اورانیوم فلزی، چرخه بازدارندگی هستهای را تکمیل کرده تا بیشتر ارزش فعالیتهای شهید فخریزاده در دانش هستهای نمایان شود. نشریه اکونومیست آمریکا مهر امسال طی گزارشی درباره پیشرفتهای هستهای کشورمان نوشت: ایران به گونهای برنامه هستهای خود را ارتقا داده است که انگار به آمریکا طعنه میزند. 9 اکتبر ایران اعلام کرد بیش از 120 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 20 درصد تولید کرده است که نسبت به 84 کیلوگرم گزارش شده توسط بازرسان سازمان ملل در ماه گذشته، افزایش قابل توجهی یافته و به 170 کیلوگرم مورد نیاز برای رسیدن به آستانه هستهای نزدیکتر شده است. ایران همچنین در حال افزایش فزاینده ذخایر اورانیوم غنی شده 60 درصد است و استقرار سانتریفیوژهای بیشتر و پیچیدهتر به این شتاب کمک کرده است. از دیگر تحولات میتوان به تبدیل گاز هگزافلوراید اورانیوم غنی شده به فلز اورانیوم و نیز منع بخشی از بازرسیهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره کرد. این گزارش ادامه میدهد: بایدن در رقابت انتخاباتی وعده احیای برجام را داد اما در مقام ریاستجمهوری، به امید حفظ اهرم قدرت چانهزنی، بیشتر تحریمهای دوره ترامپ را حفظ کرد و به تعبیر «مارک فیتزپاتریک» عضو موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک «اکنون این ایران است که فشار حداکثری را بر بایدن اعمال میکند».
در آخرین وضعیت پیشرفت برنامه هستهای، معاون سازمان انرژی اتمی درباره حجم ذخیره اورانیوم در کشور هم عنوان کرد: در حال حاضر بیش از ۳۰ کیلوگرم اورانیوم ۶۰ درصد داریم و در یکی، دو روز آینده میزان اورانیوم ۲۰ درصد نیز به ۲ برابر ظرفیت تعیین شده توسط مجلس شورای اسلامی در قانون اقدام راهبردی خواهد رسید. بهروز کمالوندی، معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی پنجشنبه در گفتوگویی تلویزیونی درباره اقدام تروریستی در مجتمع تسا (کرج) و واکنش آژانس بینالمللی انرژی اتمی اظهار داشت: آژانس یک محکومیت نیمبند کرده است ولی این کفایت نمیکند. ما عنوان میکنیم که دوربینهای آژانس تخریب شده و آژانس حداقل برای دوربینهای خودش محکوم کند. وی در بخش دیگری از این گفتوگو اظهار داشت: اینکه آژانس آنطور که باید با ایران رفتار کند، نکرده یک واقعیت است. واقعیت این است که سازمانهای بینالمللی تحت نفوذ کشورهای قدرتمند هستند ولی باید تلاش کنیم در این وضعیت بتوانیم احقاق حقوق کنیم. وی بیان کرد: در کارگاه کرج ما مواد هستهای نداریم، بنابراین این مکان مشمول قوانین پادمانی نخواهد شد. در این مرکز سانتریفیوژ تولید میشود و با افتخار اعلام میکنیم سانتریفیوژهای پیشرفته با ظرفیت بالا میسازیم و برای این کار هم نیازی نیست از نهادی اجازه بگیریم چون طبق ماده ۴ «انپیتی» این فعالیتها حق ایران است.
***
عملیات خرابکاری به چشمان آژانس
این موضوع که فعالیتهای بازرسی آژانس مورد استفاده سرویسهای امنیتی آمریکا و اسرائیل علیه دانشمندان ایرانی قرار گرفته، ماجرای پنهانی نیست و عجیب نیست که رافائل گروسی در ایام سالگرد ترور دانشمند برجسته هستهای ایران تلاشهای بیوقفهای برای بازگرداندن چشم نظارتی آژانس در ایران انجام میدهد؛ اقدامی که برای سرویسهای جاسوسی صهیونیستی و آمریکایی برای تکرار عملیاتهای خرابکارانه در ایران ضروری به نظر میرسد.
اصرار مدیرکل آژانس برای بازگشت دسترسیهای نظارتی آژانس به مجتمع تسای کرج در حالی است که پرونده حمله خرابکارانه به این مکان هنوز بسته نشده و گروسی به همراه مجموعه تحت امرش هنوز از واکنش روشن نسبت به این اقدامات خرابکارانه اسرائیل که در نتیجه نشت اطلاعات تاسیسات هستهای ایران توسط بازرسان آژانس حاصل شده، امتناع میکند. اگر قرار به تکرار این فرآیند باشد، تهران به این ارزیابی میرسد که بازرسی آژانس ماهیتا معنای خود را از دست میدهد. جالب اینجاست که رافائل گروسی در آخرین موضع خود باز هم از این مساله فرار کرد. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه «پرس تیوی» درباره درز اطلاعات محرمانه از این نهاد بینالمللی اعلام کرد آژانس هیچ ظرفیتی برای کنترل این موضوع ندارد. گروسی در این باره گفت: آژانس از همه اطلاعاتی که کسب میکند، حفاظت میکند و اگر افرادی هستند که اطلاعات را درز میدهند، آژانس هیچ ظرفیتی برای کنترل این موضوع ندارد! مقامات ایرانی طی ماههای گذشته یادآور شدند آژانس، آمریکا و ۳ کشور اروپایی نمیتوانند هم در برابر اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی سکوت کنند و جلوی آن را نگیرند و هم خواهان تداوم نظارت و حضور دوربینهای آژانس در تأسیسات تحت خرابکاری تروریستی باشند. شاید مشهورترین گزاره درباره جاسوسی بازرسان آژانس اظهارنظر «جی کارنی» سخنگوی وقت کاخ سفید باشد که سال 1391 وقتی از زیر نظر بودن برنامه هستهای ایران توسط آمریکا صحبت به میان آورد، گفت: «بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی چشمهای ما هستند». جالب اینجاست که حتی چند ماه قبل از انعقاد برجام، اندیشکده بروکینگز در گزارشی نوشت: «حضور بازرسان فرصتهای جدیدی برای جمعآوری اطلاعات فراهم خواهد کرد. نه تنها سازمانهای اطلاعاتی از گزارشهای بازرسی درباره برنامه هستهای ایران سود خواهند برد، بلکه آزاد خواهند بود دیگر حوزههای علمی و زیرساختهای صنعتی ایران را نیز بررسی کنند»؛ موضوعی که نشان میدهد پذیرش بازرسیهای غیرمعمول و فراتر از مراکز هستهای نه تنها کمکی به تضمین صلح و امنیت برای ایران نکرد، بلکه کارکردی عکس داشت و راه را برای اقدامات ضدامنیتی بعدی هموار کرد. «ارنست مونیز» وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا صراحتا اعلام کرد بازرسان آژانس «تربیتشده آمریکا» هستند و تجهیزات بازرسی آژانس نیز از سوی آمریکا در اختیار آنها قرار گرفته است. چندی بعد ژنرال «فرانک جیکولتز» معاون مونیز با حضور در جلسه استماع کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفت: «ما بنا به درخواست آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شماری از نیروهای خود (حدودا 80 نفر) را برای بخش پادمانهای آژانس اختصاص میدهیم». کولتز با بیان اینکه آزمایشگاههای ملی ایالات متحده فناوریها و فرآیندهای بسیاری را طراحی میکنند، تصریح کرد: «بخشی از فرآیند آنها برای استمرار بازرسیها و پایشهای مستمر است و فعالیتها در این زمینه ادامه دارد». معاون وزیر انرژی آمریکا در نهایت گفت دوربینها و تجهیزات پایشی بازرسان آژانس نیز در یکی از این آزمایشگاهها ساخته میشود و در ایران مورد استفاده قرار میگیرد.
***
هشدار رئیس سازمان انرژی اتمی به رژیم صهیونیستی
رئیس سازمان انرژی اتمی، شنبه در گفتوگو با شبکه یمنی «المسیره» به رژیم صهیونیستی هشدار داد. محمد اسلامی اظهار داشت: «رژیم صهیونیستی باید پیش از تهدید به هدف قرار دادن سایتهای هستهای ایران، نگاهی به حد و اندازه واقعی خود در آینه بیندازد». اسلامی ادامه داد: «ایران در راهبرد ملی خود هیچ گاه برای دستیابی به سلاح هستهای تلاش نکرده و نخواهد کرد، بلکه مطابق استانداردها و چارچوب آژانس بینالمللی انرژی اتمی عمل میکند». وی اضافه کرد: «در تمام بازرسیهایی که تاکنون از سایتهای هستهای ما انجام شده است، هیچگونه انحرافی در برنامه هستهای ایران مشاهده نشده است». وی همچنین تأکید کرد: «استکبار فکر میکند با ترور یک دانشمند هستهای میتواند به انقلاب اسلامی ضربه بزند، در حالی که این بر عکس است و این اقدامات نه تنها موجب تضعیف برنامه هستهای ما نشده، بلکه آن را تقویت کرده و منجر به توسعه فعالیتهای هستهای صلحآمیز ما شده است». رئیس سازمان انرژی اتمی در پایان اظهار داشت: «مذاکرات آتی در وین درباره بازگشت طرفهای دیگر به اجرای تعهدات خواهد بود نه درباره مسائل هستهای. دیگر طرفها به تعهدات مندرج در توافق هستهای پایبند نبودهاند و در عین حال مدعی هستند که این فضای منفی و رسانهای علیه ما را نشان میدهد».
ارسال به دوستان
رئیس جمهور تأکید کرد؛ ضرورت پرهیز از عادیانگاری و دورهمی و رعایت پروتکلهای بهداشتی برای مقابله با ویروس جهشیافته
کرونا فعلا در ایران رنگ باخت
گروه اجتماعی: نقشه کرونایی کشور در حالی از رنگ قرمز پاک شده است که رئیسجمهور تاکید دارد همچنان باید نگران شیوع دوباره کرونا در کشور بود، بنابراین تردد در مرزهای کشور باید کنترل و از دورهمی و عادیانگاری پرهیز شود. به گزارش «وطنامروز»، آمار جانباختگان و مبتلایان به کرونا مدتی است در کشور نزولی و شهرهای با نشان قرمز کرونا نیز صفر شده است به طوری که خیلی از مناطق کشور در شرایط مساعد بیماری به سر میبرند و واکسیناسیون همچنان به شکل گسترده در حال انجام است. از طرفی اما ویروس جهشیافته کرونا با سویه جدید موسوم به «اُمیکرون» که این روزها تهدیدکننده سلامت جامعه جهانی شده است، این نگرانی را به وجود آورده که مبادا با ورود آن به ایران و در صورت کاهش پروتکلهای بهداشتی دوباره شاهد روزهای سخت کرونایی در کشور شویم. حساسیت موضوع تا جایی است که دیروز سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا ضمن قدردانی از تلاش و فداکاری کادر بهداشت و درمان و همه دستاندرکاران مقابله با کرونا و نیز همت و همراهی مردم در امر واکسیناسیون خاطرنشان کرد: خارج شدن همه شهرها از وضعیت قرمز کرونایی در این مقطع، از آثار تزریق ۸۴ درصدی دوز اول و حدود ۷۰درصدی دوز دوم واکسن کروناست و این کار باید تا رسیدن به شرایط مطلوب و اطمینانبخش ادامه یابد. وی با قدردانی صمیمانه از همراهی و همکاری مردم با دولت در رعایت شیوهنامههای بهداشتی، بر ضرورت تامین داروهای مورد نیاز مردم تاکید کرد و گفت: تامین دارو از اولویتهای اصلی دولت است. رئیسی همچنین بر تزریق دوز سوم واکسن برای کادر درمان و افراد مسن و دارای بیماری زمینهای تاکید کرد و از شهرداریها و مسؤولان شهری خواست نسبت به رعایت اصول بهداشتی در ناوگان حملونقل بین شهری بویژه مترو و اتوبوس حساس باشند. رئیسی با تاکید بر رعایت اصول و شیوهنامههای بهداشتی گفت: بر اساس توصیه دانشمندان و متخصصان، مراعات دستورالعملهای بهداشتی و پرهیز از دورهمیها و عادیانگاری همچنان ضروری است، لذا نباید از آن غفلت شود. رئیسجمهور با ابراز خرسندی از فراهم شدن زمینه بازگشایی حضوری مدارس تصریح کرد: براساس گزارشهای رسیده، تعدادی از مدارس از تجهیزات و تهویه مناسب برخوردار نیستند که باید به سرعت پیگیری و این مشکل برطرف شود. رئیسی با تاکید بر جدیت و دقت در کنترل مرزهای زمینی، هوایی و دریایی گفت: کنترل تردد از مرزها، بویژه مرزهای شرقی کشور ضروری است و باید در کنار قرنطینه با دقت و حساسیت انجام شود.
* تمهیدات برای جلوگیری از ورود جهش جدید کرونا به کشور
هشدارهای رئیسجمهور برای مقابله با ویروس جهشیافته جدید کرونا در حالی است که رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت درباره تمهیدات ایران برای جلوگیری از ورود جهش جدید ویروس کرونا به کشور میگوید این سویه جدید کرونا اگر منتشر شود با نگرانیای که در این رابطه وجود دارد، ممکن است برخورد با آن سخت باشد. چند هفته طول میکشد تا شخصیت سویه جدید کرونا با جهشهایی که داشته مشخص شود تا بتوان با قطعیت درباره آن نظر داد. دکتر محمدمهدی گویا افزود: فعلا شواهد نشان میدهد که باید عوارض شدیدتری در پی داشته باشد به همین دلیل ما هم تمهیدات ویژهای به کار گرفتهایم. او تاکید کرد: به افرادی که قصد مسافرت به آفریقای جنوبی، بوتسوانا، نامیبیا، زیمبابوه، لسوتو و اسواتینی را دارند توصیه میکنم سفر خود را به تاخیر بیندازند. ما همه اطلاعرسانیها را در فرودگاه و تمام مرزهای زمینی، هوایی و دریایی در اختیار میگذاریم، یعنی بدون آگاهی از کشور خارج نخواهند شد. گویا با تاکید بر اینکه نهایت سختگیری اعمال خواهد شد، اظهار کرد: ما پرواز مستقیم از این کشورها نداریم و اعلام کردیم برای ورود فرد غیرایرانی از کشورهای یادشده به ایران ممانعت ایجاد خواهیم کرد و ایرانیانی هم که میخواهند مسافرت داشته باشند تا دو نوبت تست PCR منفی نداشته باشند باید در مبادی مرزی در قرنطینه بمانند. حتی ممکن است فردی تا ۱۴ روز در قرنطینه مرزی بماند. این اطلاعرسانیها به مردم و سفارتخانههای ما در این کشورها انجام میشود. وی افزود: تمام توصیههای بهداشتی برای این سویه جدید هم موثر است. وی افزود: این سویه جدید 50 جهش ژنتیکی دارد و از قدرت سرایتپذیری بالایی برخوردار است.
* اُمیکرون، سویهای نگرانکننده
سویه جدید کروناویروس موسوم به «اُمیکرون» در حالی به نگرانی جهانی تبدیل شده که احتمالا هفتهها زمان ببرد تا دریابیم آیا این سویه که نخستینبار در آفریقای جنوبی پیدا شد، یک نگرانی جدی است یا یکی دیگر از بنبستهای تکاملی ویروس کروناست؟ در حال حاضر تنها اسمی از سویه جدید کروناویروس در اختیار کارشناسان و محققان است و هیچ ایدهای درباره ویژگیهای آن وجود ندارد. سویه اُمیکرون حداقل در اسناد پزشکی و تئوری، وحشتناک به نظر میرسد و نسبت به سویههای دیگر ویروس، جهشهای بیشتری در آن مشاهده شده است. این جهشها تنها ترکیبی تصادفی از تغییرات ژنتیکی نیست؛ تعداد نگرانکنندهای از جهشهای مشاهدهشده در بخشهایی از ویروس رخ داده که میدانیم در عفونیتر شدن ویروس و تاثیر بر عملکرد آنتیبادیها و سایر بخشهای سیستم ایمنی بدن مهم است. دامنه اتصال یک گیرنده ویروسی را در نظر بگیرید که بخشی کلیدی از پروتئین سنبله ویروس است و به آن اجازه میدهد به سلولهای بدن بچسبد. نوع دلتا، ۲ جهش در RBD دارد و نوع بتا که پیش از این به عنوان گونه آفریقای جنوبی شناخته میشد دارای ۳ جهش است اما اُمیکرون دارای ۱۰ جهش است. این موضوع موجب شده محققان نسبت به گزارش کارشناسان آفریقای جنوبی درباره توالی سویه جدید نگران شوند اما آنچه امروز واکنشهای بینالمللی را نسبت به این نوع جدید به همراه داشته، شواهدی است مبنی بر اینکه افزایش اخیر موارد ابتلا در جنوب آفریقا ممکن است به دلیل همین سویه اُمیکرون باشد.
* لزوم اخذ مجوز تردد برای شهرهای نارنجی
با آنکه در حال حاضر دیگر شهر قرمز کرونایی در نقشه جغرافیایی کشور وجود ندارد اما این به معنای رفع محدودیتهای تردد نیست، چرا که در شهرهای نارنجی همچنان محدودیت تردد وجود دارد. رئیس روابط عمومی فرمانداری تهران با اشاره به اینکه اکثریت مناطق کشور زرد و آبی هستند، از واکسیناسیون ۸۶ درصدی در استان تهران خبر داد. ایمان قربانی با اشاره به زرد شدن اکثر استانها و مناطق کشور گفت: هماکنون تنها ۲۲ شهر کشور نارنجی و سایر مناطق و شهرهای کشور زرد و آبی هستند. وی با اعلام اینکه با زرد شدن بسیاری از مناطق کشور دیگر به مجوز تردد هم نیازی نیست، افزود: تنها برای تردد در همان ۲۲ شهر که متاسفانه تاکنون نارنجی هستند نیاز است شهروندان تهرانی مجوز تردد از فرمانداری تهران اخذ کنند. مدیر روابط عمومی فرمانداری تهران با تأکید بر اینکه تمام خواهش و درخواست ما از شهروندان تهرانی این است که حتما پروتکلهای بهداشتی را مانند گذشته و حتی بیشتر از قبل رعایت کنند، تصریح کرد: هرگونه سهلانگاری و بیتوجهی به پروتکلهای بهداشتی ممکن است تمام دستاوردهای اخیر را از بین ببرد. قربانی تاکید کرد: حدود ۸۶ درصد جمعیت استان تهران دوز اول واکسن کرونا را تزریق کردهاند و این رقم آمار خوبی است که با تلاش شبانهروزی کادر درمان بهتر هم خواهد شد.
* کاهش ۱۲ درصدی بستری کرونا در تهران
در همین حال فرمانده ستاد مقابله با کرونا در استان تهران گفت: در حال حاضر میزان بستری بیماران در استان تهران نسبت به هفته گذشته نزدیک به ۱۲ درصد کاهش داشته است. دکتر علیرضا زالی گفت: سومین هفته متوالی است که تهران شهر قرمز نداشته و عمدتا رنگ شهرهای تهران زرد بوده است. وی ادامه داد: اکنون شرایط تهران باثبات تلقی میشود اما همانطور که استحضار دارید کماکان باید با توجه به پیچیدگیهایی که در تهران وجود دارد، بحث ناپایداری و شکنندگی شرایط را در نظر بگیریم. وی با اشاره به شکلگیری جهشهای جدید کرونا در دنیا اظهار کرد: با شکلگیری امواج جدید شبهطغیانی در اروپای شرقی، مرکزی و بویژه در مناطق غرب و شمال غرب ایران که ارتباط تنگاتنگ با اروپا دارند، باید مراقبتهای بیشتری اعمال شود؛ چون تجربه آلمان و اتریش نشان داد که اگرچه واکسیناسیون اثر کارا و مهمی در کاهش مرگومیر و عوارض بیمارستانی دارد ولی با عدم رعایت شیوهنامههای بهداشتی و سادهانگاری میتواند منجر به شبهطغیانهایی شود که این تجربه تلخ میتواند فراروی ما باشد که با جدی گرفتن پروتکلها و واکسیناسیون میتوانیم از این خطر دور باشیم.
* ثبت آمار صفر یا یک فوتی در 10 استان کشور
آمار جانباختگان کرونا در کشور طی یک شبانهروز همچنان زیر 100 نفر است. وزارت بهداشت دیروز اعلام کرد: آمار مرگومیر ناشی از کرونا در ۱۰ استان کشور طی شبانهروز گذشته صفر یا یک فوتی بوده است. بر این اساس از ظهر روز جمعه تا ظهر دیروز شنبه ۶ آذر بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۳ هزار و ۴۵ بیمار جدید مبتلا به «کووید-۱۹» در کشور شناسایی و ۵۸۳ نفر از آنها بستری شدند. متاسفانه در طول این مدت ۸۷ بیمار «کووید-۱۹» جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۱۲۹ هزار و ۵۴۹ نفر رسید. همچنین خوشبختانه تاکنون ۵ میلیون و ۸۵۳ هزار و ۶۶ نفر از بیماران بهبود یافته یا از بیمارستانها ترخیص شدهاند. از سویی ۳ هزار و ۳۵۶ نفر از بیماران مبتلا به «کووید-۱۹» در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. تاکنون ۳۸ میلیون و ۴۳۹ هزار و ۲۴۰ آزمایش تشخیص «کووید-۱۹» در کشور انجام شده است. در حال حاضر ۲۲ شهر در وضعیت نارنجی، ۲۰۷ شهر در وضعیت زرد و ۲۱۹ شهر در وضعیت آبی قرار دارند. همچنین هیچکدام از شهرها در وضعیت قرمز قرار ندارند. از سوی دیگر، مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت اعلام کرد: تاکنون ۵۷ میلیون و ۳۳۲ هزار و ۸۵۳ نفر دوز اول، ۴۶ میلیون و ۳۲۸ هزار و ۳۳۷ نفر دوز دوم و ۹۴۸ هزار و ۱۶۸ نفر دوز سوم واکسن کرونا را تزریق کردهاند. بر اساس این گزارش، مجموع واکسنهای تزریقشده در کشور به ۱۰۴ میلیون و ۶۰۹ هزار و ۳۵۸ دوز رسیده است.
ارسال به دوستان
اطلاعات یک میلیون و 200 هزار خانه خالی به سازمان امور مالیاتی ارسال شد
خانههای خالی در صف مالیات
بخش عمده واحدهای شناساییشده متعلق به مالکان حقوقی است
گروه اقتصادی: شناسایی 2/1 میلیون واحد خانه خالی نشان داد معضل تعدد خانههای خالی در کشورمان واقعی است و اخذ مالیات از آنها پیش از این باید صورت میگرفت.
به گزارش «وطنامروز»، فاز اجرایی ثبتنام در سامانه جامع املاک و اسکان کشور 19 فروردین 1400 آغاز شد اما تاکنون پیشرفت قابل توجهی نداشته و دولت باید سیاست تشویقی یا تنبیهی بازدارندهتری برای اجرای این قانون اتخاذ کند. البته زمزمههای اجرای این قانون و الزام شهروندان برای ثبت واحدهای مسکونیشان در سامانه جامع املاک و اسکان باعث کاهش نزدیک به 5 درصدی قیمت مسکن شد.
اوایل سال محمد اسلامی، وزیر وقت راهوشهرسازی از ثبت ۳ میلیون واحد مسکونی در فاز خوداظهاری ثبت اطلاعات ملکی در سامانه جامع املاک و اسکان کشور خبر داد، در حالی که بر اساس نتایج سرشماری نفوس و مسکن بین ۲۲ تا ۲۵ میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد و با احتساب ساخت سالانه ۳۰۰ هزار واحد مسکونی در ۵ سال اخیر، بین یک تا یکونیم میلیون واحد دیگر نیز به مجموعه مساکن کشور اضافه شده است. فاز خوداظهاری ثبت املاک مسکونی در سامانه جامع املاک و اسکان بر اساس اصلاحیه ماده ۶۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم موسوم به قانون مالیات بر خانههای خالی، اصلاح شده در دی ۱۳۹۹ در حال اجراست.
* آخرین اطلاعات از خانههای خالی
رستم قاسمی، وزیر راهوشهرسازی چهارشنبه چهارم آذرماه در حاشیه بازدید از کمربندی پاکدشت در گفتوگو با خبرنگاران درباره آخرین وضعیت اجرای قانون مالیات بر خانههای اظهار کرد: وزارت راهوشهرسازی آمار آن دسته از خانههای خالی را که بر اساس خوداظهاری تکمیل شده، شناسایی کرده است. همچنین بخش عمده خانههای خالی مربوط به اشخاص حقوقی است که به سازمان امور مالیاتی اعلام شده است.
* مالیات خانههای خالی حقوقیها، ۲ برابر حقیقیها
بر اساس اصلاحیه ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم در آذر ۱۳۹۹ که با عنوان قانون مالیات بر خانههای خالی شناخته میشود، در هر سال مالیاتی هر خانهای در مجموع بیش از 4ماه به عنوان خانه خالی شناسایی شود، به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، بدون لحاظ معافیتهای مندرج در ماده ۵۳ این قانون از نظر متراژ، به صورت ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح زیر میشود:
سال اول: معادل ۶ برابر مالیات متعلقه
سال دوم: معادل ۱۲ برابر مالیات متعلقه
سال سوم به بعد: معادل ۱۸ برابر مالیات متعلقه
همچنین در این ماده قانونی آمده: نرخهای فوق برای خانههای خالی متعلق به اشخاص حقوقی خصوصی، عمومی و دولتی، ۲ برابر میزان مذکور است.
* معاون وزیر راه: 2/1 میلیون خانه خالی به امور مالیاتی معرفی شد
محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزارت راهوشهرسازی درباره مالیات بر خانههای خالی و تکمیل اطلاعات سامانه ملی املاک و اسکان، اظهار کرد: سامانه ملی املاک و اسکان بر اساس اطلاعات قبلی در حال ثبتنام است و متقاضیانی که قبلا موفق به ثبتنام نشده بودند، در حال ثبتنام هستند. وی افزود: درخواستم از خانوارها بویژه سرپرستان خانوار این است که زودتر نسبت به تکمیل ثبت اطلاعات ملکی- سکونتی خود در سامانه ملی املاک و اسکان کنند.
* خانوادههایی که اطلاعات سکونتی را در سامانه اسکان ثبت نکنند، دچار چالش میشوند
معاون مسکن و ساختمان وزارت راهوشهرسازی با بیان اینکه بر اساس قانون مکلفیم هر چه سریعتر لیست خانههای خالی را به سازمان امور مالیاتی معرفی کنیم، گفت: کسانی که اطلاعات خود را ثبت نکرده باشند، ممکن است دچار چالش شوند، لذا درخواست داریم سرپرستان خانوارها هر چه سریعتر نسبت به درج اطلاعات خود در سامانه اسکان اقدام کنند.
وی درباره معرفی اطلاعات خانههای خالی اشخاص حقیقی و حقوقی به سازمان امور مالیاتی گفت: تاکنون آمار و اطلاعات یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد مسکونی خالی را به سازمان امور مالیاتی اعلام کردهایم. بخش عمدهای از این واحدها، واحدهایی هستند که در اختیار نهادها، شرکتها، دستگاهها و اشخاص حقوقی هستند که این اطلاعات در مرحله اول به سازمان امور مالیاتی ارسال شد.
محمودزاده بخش دیگری از این 2/1 میلیون واحد خالی از سکنه را مربوط به اشخاص حقیقی دانست و ادامه داد: اما غالب این واحدها به اشخاص حقوقی اختصاص دارد که سعی کردیم در مرحله اول اطلاعات مربوط به واحدهای مسکونی اشخاص حقوقی را به دستگاه مالیاتی مربوط ارائه دهیم. منتظریم اقدامات بعدی انجام شود.
* با مالیات از خانههای خالی؛ خانه از شکل سرمایهداری خارج میشود
اقبال شاکری، عضو کمیسیون عمران گفت: برای جهش تولید مسکن ۲ راه وجود دارد؛ یا زمین را در اختیار مردم قرار دهیم تا خودشان به ساخت مبادرت ورزند، یعنی افرادی که فاقد مسکن هستند، از سوی دولت برای ساخت مسکن زمین دریافت کنند.
وی گفت: در حال حاضر در رابطه با طرح جهش تولید مسکن زمین از هزینه خارج شده است.
وی با بیان اینکه باید ۲ قانون دیگر نیز اجرایی شود، ادامه داد: برای خارج کردن مسکن از این حالت باید آن را از شکل سرمایهداری خارج کرد و به یک کالای مصرفی تغییر داد. در این راستا باید خانههای خالی تحت یک قانون قرار گرفته و رها نشوند.
شاکری همچنین گفت: سایر کشورها 50 سال پیش به این امر مبادرت ورزیدند. اکنون مجلس قانون مالیات بر خانههای خالی را اصلاح و تصویب کرده است. وزارت راهوشهرسازی باید گزارش دهد که چند درصد از خانههای خالی شناسایی شده است.
وی با بیان اینکه دولت موظف است مسکن را برای مردم فراهم کند، افزود: بعضی بانکها دارای صدها خانه هستند و وارد ساختوساز غیرقانونی شدهاند که به آنها ربطی ندارد. اگر وزارت راهوشهرسازی و دولت به صورت جدی و محکم وارد نشوند، به مردم اجحاف کردهاند. مالیات بر عایدی سرمایه موضوعی است که باید حتما اجرایی شود. این قانون در گذشته نیز مطرح شده، لیکن تاکنون تصویب نشده و در حال حاضر در کمیسون مربوطه در مجلس است. اگر این قوانین دست به دست هم دهند، مشکل اجاره و مسکن مردم حل خواهد شد.
شاکری اضافه کرد: در تمام دنیا هر کس از سرمایه خود هر گونه استفادهای میکند باید مالیات آن را نیز بپردازد، در حالی که 50 سال است که این مساله در کشور رها شده است.
ارسال به دوستان
تیم مذاکرهکننده ایرانی برای آغاز دور جدید گفتوگوها با 1+4 وارد وین شد
دستهای باز در وین
امیرعبداللهیان: قطعا دست ایران بسته نیست و گزینههای مختلفی در مقابل ما قرار دارد اما در وین از گزینه گفتوگو کار را شروع میکنیم
گروه سیاسی: نخستین دور مذاکرات ایران و ۱+۴ برای بازگشت به برجام در دولت جدید فردا- دوشنبه - در وین آغاز خواهد شد.
در همین زمینه علی باقری، معاون سیاسی وزیر امور خارجه و مذاکرهکننده ارشد جمهوری اسلامی ایران و هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام روز گذشته در رأس هیأتی وارد وین، پایتخت اتریش شد. همچنین میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین در پیامی توئیتری از آغاز رایزنیهای غیررسمی دوجانبه در وین با حضور ایران و کشورهای 1+4 خبر داد. رسانههای جهان همچنین نامهای از تیم مذاکرهکننده چین در وین در اعتراض به معیارهای دوگانه آمریکا در قبال برنامه هستهای ایران منتشر کردند. در بخشی از این نامه به قلم «وانگ کان» دیپلمات چینی و رئیس هیات چین در مذاکرات رفع تحریمهای ایران که بین دیپلماتهای دیگر نیز توزیع شده، آمده است: چرا آمریکا و انگلیس میگویند ایران نمیتواند اورانیوم غنیشده بالای 7/3 درصد تولید کند، در حالی که از سوی دیگر آشکارا و مستقیم چند تن اورانیوم با غنای بالای 90 درصد را به استرالیا منتقل میکنند؟ این یک مورد مهم با معیار دوگانه است. وانگ کان در ادامه کشورهای غربی را متهم کرد از معیارهای دوگانه پیروی میکنند، زیرا آنها برای مذاکره مجدد درباره توافق هستهای با ایران تلاش میکنند جمهوری اسلامی را از تولید اورانیوم غنی شده با درجه نظامی مشابه آنچه ایالات متحده و انگلیس به استرالیا تحویل خواهند داد، منع کنند.
دور جدید مذاکرات اما در شرایطی برگزار میشود که حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به انتخاب گزینه مذاکره از سوی ایران، خبر از خالی نبودن دست کشورمان از گزینههای دیگر در مواجهه با طرف غربی داد.
وزیر امور خارجه کشورمان با ابراز امیدواری نسبت به اینکه گفتوگوهای وین موفقیتآمیز باشد، اظهار داشت: قطعا دست جمهوری اسلامی ایران بسته نخواهد بود و گزینههای مختلفی در مقابل ما قرار دارد.
حسین امیرعبداللهیان در پیامی ویدئویی گزارشی از عملکرد یکصد روزه دستگاه سیاست خارجی در زمان تصدی وزارت امور خارجه ارائه کرد. وزیر امور خارجه با بیان اینکه نخستین برنامه کاری این وزارتخانه واردات گسترده واکسن به کشور بود، گفت: امروز مایلم با کمال خرسندی اعلام کنم بیش از یکصد میلیون دوز واکسن به هموطنان ما در کشور تزریق شده و ما در شرایطی قرار داریم که قادریم بخشی از تولیدات واکسن داخلی را به خارج از کشور صادر کنیم. وی در ادامه این گزارش ویدئویی با بیان اینکه در چارچوب دیپلماسی اقتصادی، دیپلماسی همسایهمحور و آسیامحور اقدامات متمرکزی را در دستگاه دیپلماسی شروع کردیم، به عضویت دائم ایران در سازمان همکاری شانگهای اشاره کرده و گفت: در یک سال آینده بتدریج و مرحله به مرحله شاهد موفقیتها و توسعه همکاریهای تجاری و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه شانگهای و کشورهای عضو این سازمان خواهیم بود. امیرعبداللهیان با بیان اینکه یکی از موضوعات جدی و تحولات پیچیده در یکصد روز گذشته در کشورهای پیرامونی و همسایه ما تحولات سریع و شتابان در افغانستان بود، اظهار داشت: تلاشهای سیاسی گستردهای را به عمل آوردیم که تحت تاثیر ناامنیها و شرایط بیثباتی که در افغانستان در دوره انتقالی ایجاد شد قرار نگیریم و در عین حال تدابیری را بیندیشیم که بتوانیم مرزها را کنترل کرده و ورود آوارگان را مدیریت کنیم و از طرف دیگر راهحل سیاسی برای حل بحران افغانستان داشته باشیم. وزیر امور خارجه در این زمینه به برگزاری دومین نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران اشاره کرد و گفت: برگزاری حضوری نشست وزرای خارجه کشورهای همسایه افغانستان در تهران یکی از تدابیری بود که در این زمینه اندیشیده شد.
امیرعبداللهیان بیان کرد: برنامه دیگری که در دستور کار دستگاه دیپلماسی قرار داشت به دلیل نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد با توجه به اینکه دولت کارش را به سرعت شروع کرده بود و توجه به وضعیت داخلی کشور به عنوان اولویت اصلی در ماههای اول دولت مورد توجه بود، تصمیم بر این گرفته شد که اینجانب به عنوان وزیر امور خارجه به نیویورک سفر کنم و در نیویورک با بیش از ۵۰ وزیر خارجه از تمام حوزههای جغرافیایی جهان شامل همسایگان، آسیا، اروپا، اقیانوسیه، آمریکای لاتین و مقامات سازمان ملل متحد و مقامات اسبق آمریکایی که در چارچوب اندیشکدهها در این کشور فعالیت میکردند و اصحاب رسانه و سردبیران و مدیران رسانهها در آمریکا جلسات مختلفی برگزار شد. وی ادامه داد: در جریان سفر به نیویورک علاوه بر سخنرانی در چندین جلسه و نشست بینالمللی این فرصت فراهم شد که با کارکنان دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در واشنگتن هم دیدار و جلسه خوبی داشته باشیم و در جریان مشکلات ایرانیان مقیم خارج از کشور بویژه ایرانیان حوزه آمریکا قرار گرفتیم که در برگشت از نیویورک و نشستهایی که با ایرانیان خارج از کشور و همکاران در دفتر حفاظت منافع در واشنگتن داشتیم، اقدامات سریعی برای حل مشکل ایرانیان انجام شد و امیدواریم بتوانیم بتدریج همه آن مشکلات و مطالباتی را که وجود داشت برطرف کنیم و اقدامات خوبی هم توسط همکاران من انجام شده است.
وزیر امور خارجه در این زمینه خطاب به ایرانیان خارج از کشور و هموطنان داخل افزود: تلاش کردیم در سایت جدید وزارت امور خارجه بخشی را برای ارتباط مستقیم ایرانیان مقیم خارج از کشور و هموطنان در داخل کشور با وزیر امور خارجه اختصاص دهیم و اگر به سایت جدید وزارت امور خارجه مراجعه کنید این دسترسی را دارید و در روزهای آینده یک دسترسی بالاتر را هم که نگرانی بخشی از جامعه ایرانیان خارج از کشور است، در سایت وزارت امور خارجه ایجاد میکنیم. امیرعبداللهیان در عین حال یادآور شد: متاسفانه دشمنان و لابیهای صهیونیستی و رسانههای معاند تلاش میکنند نوعی ایرانهراسی را بویژه در نسل جدید ایرانیان خارج از کشور ایجاد کنند. ما در سایت وزارت امور خارجه بخشی را طی روزهای آینده فعال خواهیم کرد که هموطنان خارج از کشور میتوانند بپرسند آیا ما برای ورودمان به ایران و بازگشت، مشکلی از نظر نظام وظیفه یا هر موضوع دیگری داریم یا خیر.
وی در ادامه موضوع دیگری را که در یکصد روز گذشته به صورت جدی در دستگاه دیپلماسی مورد توجه قرار گرفت، بحث برجام، مذاکرات وین و تعامل و همکاری در راستای حقوق و منافع ملت ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی دانست و اظهار داشت: از این هفته گفتوگوهای وین را کلید خواهیم زد. رئیس دستگاه دیپلماسی خاطرنشان کرد: ما همه مقدمات را در صورتی که طرفهای مقابل به تعهدات کاملشان بازگردند، برای رسیدن به یک توافق خوب و سریع فراهم کردیم و به صراحت مواضع و مطالبات خودمان را در ادامه گفتوگوهایی که از گذشته وجود داشته و سندی که به عنوان برجام و قطعنامه سازمان ملل به تصویب رسیده، بیان کردیم. امیرعبداللهیان بیان کرد: نظر صریح و روشن جمهوری اسلامی ایران این است که در میز مذاکره حقوق و منافع ملت ایران باید تأمین شده و تحریمها لغو شود و ما امیدواریم در مسیر گفتوگوهای وین بتوانیم گامهای اساسی و موفقیتآمیز رو به جلویی برداریم. وزیر امور خارجه تصریح کرد: قطعا دست جمهوری اسلامی ایران بسته نخواهد بود. گزینههای مختلفی در مقابل ما قرار دارد. ما از گزینه گفتوگو و مذاکره در وین کار را شروع میکنیم. در مذاکره و در رسیدن به توافق جدی هستیم و امیدواریم آنگونه که طرفهای مقابل ما بویژه غربیها در کلام میگویند، جدیت آنها را هم ببینیم. وی گفت: ما با صراحت به آنها گفتیم یک دولت عملگرا و نتیجهمحور هستیم و امیدواریم در میز مذاکرات وین چنین اتفاقی رخ دهد. امیرعبداللهیان بیان کرد: توسعه تجارت خارجی و ارزآوری برای کشور از جمله موضوعاتی است که وزارت امور خارجه در دولت سیزدهم به آن توجه جدی خواهد کرد. در روزهای آینده کتاب سفید سیاست خارجی را برای اطلاع هموطنان و نخبگان و همه بخشهای کشور منتشر میکنیم و به عنوان سند سیاست خارجی دولت سیزدهم در ۴ سال آینده آن را در اختیار همه نخبگان و در دسترس همه هموطنان عزیز قرار میدهیم.
ارسال به دوستان
جدیدترین گزارش از ناآرامیهای روز جمعه اصفهان 19 نفر مجروح و 67 لیدر اغتشاشات بازداشت شدند
یک نیسان پر از کوکتل مولوتف
گروه سیاسی: سردار حسن کرمی، فرمانده یگانهای ویژه ناجا در گفتوگو با فارس درباره آخرین عملکرد ماموران یگان ویژه در حوادث اصفهان اظهار داشت: هفته قبل ۳۰ تا ۴۰ هزار نفر از کشاورزان و مردم ولایتمدار اصفهان با مجوز اقدام به تجمع کرده و به صورت آرام و قانونمند خواستههای خود را بیان کردند؛ در ادامه نیز رسانهها و صداوسیما مطالبات آنها را بیان و سپس مسؤولان مربوط نیز با کشاورزان و مردم اصفهان صحبت کرده و در نهایت تجمع مردم پایان یافت. وی افزود: تعداد اغتشاشگران در ناآرامیهای اصفهان ۲ تا ۳ هزار نفر بود که با شعار و سنگ و چاقو و آتش زدن چادر کشاورزان، مردم را سپر خواستههای نامشروع خود کردند. فرمانده یگانهای ویژه ناجا اعلام کرد: ماموران یگانهای ویژه ناجا در راستای حفظ و حراست از امنیت، آرامش و آسایش مردم و تجهیزات و اموال عمومی وارد صحنه شده و مثل همیشه با مدارا و صبر، سعی در آرام کردن محیط داشتند. کرمی با تاکید بر اینکه عوامل ضدانقلاب و اغتشاشگر در صدد آسیب به مردم، تاسیسات و اماکن بودند، اظهار داشت: یگان ویژه برای کنترل اوضاع از ابزار قانونی خود استفاده و تا آنجا که میتوانست اقدام به ارشاد و راهنمایی افراد کرد. وی در پاسخ به این پرسش که چه تعداد از مأموران یگان ویژه مصدوم شدند، گفت: با تجهیزات کافی ماموران یگان ویژه تعداد کمی مجروح داشتیم؛ تعدادی که در راستای مصالحه و با داشتن تحمل و صبر زیاد در مقابل سنگپرانی اغتشاشگران زخمی شدند. فرمانده یگانهای ویژه ناجا در این باره که چه تعداد از اغتشاشگران دستگیر شدهاند، اعلام کرد: عوامل اطلاعاتی نامحسوس یگان ویژه با مستندسازی و طبق روال قانونی عوامل و محرکان اصلی را شناسایی کرده و تا این لحظه ۶۷ نفر آنها را دستگیر کردهاند. ناآرامیهای روز جمعه شهر اصفهان هیچ کشتهای نداشت. نورالدین سلطانیان، سخنگوی دانشگاه علومپزشکی اصفهان در این زمینه در گفتوگو با خبرگزاری صداوسیما گفت: بر اساس آخرین گزارشها و استعلامهای رسیده، همه مجروحان از جمله نیروهای انتظامی، امنیتی و اغتشاشگران با آسیبهای سطحی ترخیص شدهاند و تنها ۱۹ نفر در بخشهای چشمپزشکی مراکز درمانی بستری هستند. وی افزود: در حوادث دیروز(جمعه) ۲ دستگاه از آمبولانسهای اورژانس آسیب جزئی دیدند و هیچ یک از عوامل اورژانس آسیب ندیدند. فرمانده انتظامی استان اصفهان هم با اشاره به کشف بسیار زیاد سلاح سرد از اغتشاشگران گفت: در یکی از ورودیهای اصفهان 7 قبضه کلت کمری از یک باند حمل سلاح گرم و یک قبضه وینچستر از اغتشاشگران کشف و ضبط شد. سردار محمدرضا میرحیدری افزود: با هوشیاری دستگاههای امنیتی یک نیسان پر از کوکتل مولوتف در حال انتقال به محل تجمعات کشف و ضبط شد و خانهای در نزدیکی زایندهرود که محل ساخت کوکتل مولوتف و مواد انفجاری بود نیز کشف شد. ارسال به دوستان
فرمانده نیروی دریایی ارتش: صهیونیستها جرأت رو در رویی با ما را ندارند
رجزخوانی ایرانی
گروه سیاسی: فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در مصاحبهای گفت تهدیدات صهیونیستها را نباید جدی گرفت و آنها جرأت رو در رو شدن با توان نظامی ایران را ندارند.
امیر دریادار شهرام ایرانی در مصاحبه با شبکه المسیره یمن گفت: تهدیدات و توطئهها و تحریمها در به زانو در آوردن مردم ایران به شکست انجامیده و دشمن در مقابل نیروهای نظامی عاجز است. فرمانده نیروی دریایی ارتش ادامه داد: نیروهای دریایی ما اخیرا توانستهاند ۴۵ هزار کیلومتر را با عبور از سواحل 50 کشور بدون توقف در بنادر طی کنند و این رویداد نشان از اقتدار نیروی دریایی ایران دارد. دریادار ایرانی افزود: نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران امنیت نفتکشها و کشتیهای تجاری را در اقیانوس اطلس و دریای سرخ تأمین میکند و قادر است هر اقدامی از سوی دشمن را به سرعت پاسخ دهد. وی تأکید کرد: نیروی دریایی ایران با تجهیزات و ابزارهای ساخت داخل امکان حضور با قدرت در هر نقطه را دارد.
* برداشته شدن تحریم در حوزه نظامی برای ما فاقد ارزش است
امیر دریادار شهرام ایرانی همچنین روز گذشته در نشست خبری به مناسبت هفتم آذر، روز نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه ماموریتهای نیروی دریایی موجب ایجاد آرامش برای کشور میشود، گفت: نیروی دریایی آماده انجام ماموریتهایی است که برای این نیرو در نظر گرفته میشود. وی در پاسخ به این پرسش که با رفع تحریمهای نظامی آیا قراردادهایی برای خرید و فروش سلاح داشتهاید، گفت: تحریم برداشته شود یا نشود برای ما فرقی نمیکند. امروز این توانمندی را داریم که ناوشکن سبک و سنگین بسازیم. برداشته شدن تحریم در حوزه نظامی برای ما فاقد ارزش است. فروش سلاح در حوزه اختیارات من نیست که در این زمینه پاسخ بدهم. امیر ایرانی در ادامه در پاسخ به این پرسش که کشور با چه تهدیدهایی در کشتیرانی مواجه است؟ اظهار کرد: صحنه امروز دریا با وجود تروریسم دریایی با شرایط چندوجهی مواجه است. ما با تمام تهدیدات مقابله کردهایم و امنیت کشتیرانی ایران و منطقه و جهان برقرار است. ناوگروه هفتادوهفتم نیروی دریایی با تمام حملات دزدان دریایی برخورد کرده و با آسیبی هم مواجه نشده است. وی در پایان درباره رونماییهای نیروی دریایی گفت: در حوزه ساخت تجهیزات به توانمندی ویژهای رسیدهایم و میتوانیم انواع شناورها را بسازیم. بزودی زیردریایی بعثت را ساخته و رونمایی میکنیم.
ارسال به دوستان
عزت نفس ایرانی با «منصور»
امیرحسین عربپور*: غرور ملی و داشتن قهرمان، یکی از عناصر ساخت درونی برند ملی هر کشوری است که ایران اسلامی از این ظرفیت ممتاز بیبهره نیست. فیلم سینمایی «منصور» که برشی کوتاه اما افتخارآمیز از سبک مدیریتی و سختیهای پیچیده سرلشکر شهید منصور ستاری را به تصویر میکشد، آنقدر خوشساخت و برای مخاطب گیرا بود که جای خالی تولید چنین هنرنماییهایی را بیش از پیش برجسته کرد.
* غرور ملی
با تشکیل تمدنها و سپس دولتهای ملی از سدههای گذشته، بتدریج روند ملتسازی و ساخت هویتهای گوناگون ملی سرعت گرفت و گرایشهای میهندوستانه و وطنپرستی در جوامع هویدا شد. تاریخ کهن، فرهنگ غنی، پهلوانان و اسطورههای نامدار، دستاوردهای علمی و تکنولوژیک، پیشرفتهای اقتصادی و رفاهی و حکمرانی خوب، از عوامل افزاینده غرور ملی و ایجاد تفاوتها بین ملتها به شمار میرود. غرور ملی احساس مثبتی است که افراد در نتیجه هویت ملی نسبت به کشورشان دارند. در واقع، میتوان غرور ملی را به عنوان احساس غرور و حس احترامی که یک شخص نسبت به ملت خود دارد یا احساس غرور یا عزت نفسی که یک شخص در نتیجه هویت ملی خود کسب میکند، تعریف کرد.
این پدیده ممکن است جنبه منفی نیز پیدا کند و بهسوی ناسیونالیسم افراطی تغییر جهت دهد که در آن، گرایشهای جنگطلبانه و بیگانههراسی در وجود یک ملت رشد و نمو مییابد. نبود غرور ملی یا لگدمال شدن آن، حس یأس و ناامیدی و خودباختگی ملی را در جامعه ایجاد میکند و نخبگان را به مهاجرت سوق میدهد که سم مهلک امنیت و پیشرفت پایدار هر کشور محسوب میشود، بنابراین آن جنبه از غرور ملی مطلوب است که حالتی از اعتدال را به وجود آورد، بدان معنا که فرد هم نسبت به فرهنگ و مملکت خویش احساس غرور کند و هم برای دیگر ملتها احترام و منزلت قائل باشد چرا که کرامت انسانی صرفا بر مبنای تقواست، نه نژاد و وطن. همچنین به خود اجازه نمیدهد غرور افراطی به میهنش، مانع آن شود که چشم بر ضعفها و کاستیها ببندد.
از مهمترین کارویژههای غرور ملی ایجاد، تثبیت و ترویج حس افتخار ملی در صحنههای بینالمللی است. بر این اساس فرد برای کشوری که بدان تعلق دارد نسبت به سایر کشورها، جایگاه رفیعتری قائل میشود. با تقویت این احساس در هر جامعهای میتوان به تداوم و پایداری نظام سیاسی حاکم بر آن جامعه امیدوار بود.
در همین رابطه میتوان به «رویکرد اجتماعی به مدیریت برند» اشاره کرد که در آن مصرفکنندگان یک برند روی آن اجماع میکنند. این اجماع میتواند بر اساس یک هویت مشترک مثل اسطورهها و قهرمانهای ملی باشد که علایق و ترجیحات مشترک بین آن اجتماع را برمیانگیزد. یکی از بهترین مؤلفههای سازه اجتماع برند، نقل یا روایت «داستان» برند است؛ به صورتی که مصرفکنندگان برند در یک اجتماع به نقل داستان آن برند میپردازند و خودبهخود، ارزش و ترویج برند را تقویت میکنند. این اجتماع محدود به جغرافیا نمیشود و میتواند در یک گستره بینالمللی، برند را ارتقا دهد. پدیدهای که نیاز به آن بشدت برای بازاریابی سیاسی جمهوری اسلامی ایران در ورای مرزها احساس میشود و ترویج برند قهرمانان ملی ایرانی با یک روایتگری جذاب و صحیح از مهمترین راهبردهای آن است.
* اثری پرمغز به نام منصور
فیلم سینمایی «منصور» که به معرفی شخصیت شهید منصور ستاری، فرمانده نیروی هوایی ارتش در سالهای پایانی جنگ 8 ساله با عراق میپردازد، توانسته در چند هفته گذشته بخش قابل توجهی از علاقهمندان به حوزه هنر دفاعمقدس را به خود جلب کند. داستان این فیلم به سالهای پایانی جنگ برمیگردد که ایران با کمبود تسلیحات نظامی روبهرو بود. سرلشکر ستاری با همه کارشکنیهای داخلی و تحریمهای خارجی، روی یک پروژه مهم ساخت هواپیمای جنگی ایرانی به نام «اوج 110» کار میکند.
در سراسر این اثر، مخاطب یک شخصیت باورپذیر و مدیر توانمند میبیند که به دور از شعارزدگی و اغراق، قهرمانانه با موانع داخلی و خارجی دستوپنجه نرم میکند و حتی در مواقعی با شکست مواجه میشود. فیلمساز بدرستی این قهرمان را یک سوپرمن معرفی نمیکند و ضعفهای او را نیز به ما نشان میدهد. بر این اساس، ما میتوانیم با او و تصمیمات مهم او همزادپنداری کنیم و خود را جای او قرار دهیم؛ چهرهای واقعی و باورپذیر از یک قهرمان ملی نخبه و ارزش مدار که شاید نسل جوان کمتر با او آشنایی داشته باشد.
پیامهای مدیریتی این اثر قابل توجه است؛ منصورِ «منصور» بیش از آنکه به فکر حفظ صندلی خود باشد، در اندیشه پیشبرد وظایف محوله است. منصورِ «منصور» حتی زمانی که برای عزل او از افراد جایگزین برنامه خواسته میشود هم از انگیزه کار کردن نمیافتد و اندیشه حفظ سمت، او را از وظایفش غافل نمیکند. اما علاوه بر این پیامها، خروجی و نتیجهای که مخاطب از تماشای «منصور» حاصل میکند یک عزت نفس عاری از توهم و تکلف است. بدان معنا که منصور سعی ندارد با حلواحلوا گفتن دهان را شیرین کند، بلکه سختیهای تکیه بر توان داخلی را نیز نشان میدهد. «منصور» به مخاطبش میگوید اتفاقا بسیاری از بهاصطلاح انقلابیها و بعضاً صف اولنشینها در مسیر تحقق شعارها و آرمانهای انقلاب، چه سنگاندازیها که نمیکنند.
* قهرمانهای واقعی، نه هالیوودی
نیاز امروز جامعه ایرانی یادآوری و نمایش چنین قهرمانهای واقعی و نه هالیوودی از اسطورههای معاصر خودش است. باید ایرانیان به داشتن مدیران و نخبههایی چون شهید ستاری افتخار و این افتخار را در تریبونهای بینالمللی طنینانداز کنند. یکی از بهترین ابزارهای مدیریت تصویر ملی جمهوری اسلامی ایران نمایش پرحجم آثار ملی و حماسی در خارج از کشور است که دیگران، ایران را به لکههای منفی برخی فیلمهای اسکاررفته نشناسند و از گرفتن جوایز جهانی احساس تلخی نکنند. پردههای سینمای ایران در 43 سالی که از انقلاب اسلامی گذشته بهندرت آرمانهای انقلاب و فرهنگ غنی ایرانی را با صورتی جذاب و در عین حال به دور از شعارزدگی به نمایش درآورده است. در بازنمایی شهدا و اسطورههای معاصر و حتی قدیم ما تنها نباید به نمایش افراد شجاع و اخلاق مدار بسنده شود، بلکه لازم است ظرفیتهای تازهای از چهرههای ملی هم به تصویر کشیده شود. از این منظر، «منصور» خصلتهایی همچون اقتدار، مدیریت، هوشمندی و حتی وقار و جذابیت ظاهری را نیز در ارائه خود از شخصیت شهید ستاری مورد توجه قرار داده و این چهره ماندگار دفاعمقدس را بهمثابه مدیری کارآمد و عمل گرا تصویر میکند که برای مخاطب امروزی، بسیار جذاب و درخور توجه است.
این همان جای خالی در سینمای ایران در عصر پس از انقلاب است که «منصور» میتواند نقطه آغازی برای پر کردن آن باشد. تولید آثار جذاب با محوریت قهرمانانی چون شهیدان همت، باکری، خرازی، صیادشیرازی، طهرانیمقدم و بویژه سپهبد شهید سلیمانی با تاکید بر پیوست بینالمللی، نیاز ضروری جامعه ایرانی است تا هم غرور ملی افزایش یابد و هم تصویر ایران قوی در صحنههای جهانی نمایان شود.
«عزت ملی و آنچه را که امروز به آن غرور ملی گفته میشود باید در ملت تقویت کرد تا احساس عزت و توانایی کند» (رهبر حکیم انقلاب اسلامی/ 1384).
***
پس از «چ» درباره شهید دکتر مصطفی چمران و «ایستاده در غبار» با محوریت شخصیت حاجاحمد متوسلیان، فیلم سینمایی «منصور» یکی از آثار جدید و پرمغز سینمای دفاعمقدس ایران محسوب میشود که بخشی از زندگی شهید منصور ستاری، فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در سالهای پایانی جنگ تحمیلی را روایت میکند؛ روایتی که برای نسل جوان جامعه که روزانه با قهرمانها و اسطورههای غربی و هالیوودی مواجه میشود و به دنبال قهرمان اصیل خود میگردد بسیار دلپذیر و غرورانگیز است. این غرور ملی صحیح و داشتن حس عزت نفس ملی در صحنههای پیچیده جهانی، یکی از راههای بهبود تصویر ملی جمهوری اسلامی ایران و ارتقای قدرت رویارویی با ترفندهای نرم دشمنان به شمار میرود که باید با تولید بیشتر و باکیفیت چنین آثاری تحکیم یابد.
* پژوهشگر هسته بازاریابی سیاسی مرکز رشد دانشگاه امام صادق(ع)
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|