|
مدعیان فعالیت در حوزه محیط زیست در بزنگاهها تریبون تولیدمحتوای ضد امنیتی میشوند
فعالیت ضد ملی با پوشش محیط زیست
گروه سیاسی: هیچ جاسوس، خرابکار یا فرد و جریانی که اهداف ضدملی را دنبال میکند و به دنبال پیشبرد پروژه تعریف شده از سوی کشورهای بیگانه است، به صورت مستقیم خود را با عناوین مورد اشاره معرفی نمیکند. با این حال هر کدام از افراد یا رسانهها و جریاناتی که در پازل ایرانستیزی فعالیت میکنند، هر چقدر هم که در پوشش و ظاهرسازی خود موفق عمل کنند، روزی ناخواسته باطن خود را به نمایش میگذارند.
به گزارش «وطن امروز»، در جریان اغتشاشاتی که پاییز سال گذشته به بهانه فوت مهسا امینی در برخی از نقاط کشور به راه افتاد، شاهد فعالیتهای سیاسی و اغلب ضد امنیت ملی فرد یا گروههایی بودیم که کارکرد خود را موضوعی جدا از حوزه سیاست معرفی میکردند. در روزهای آشوب، از سلبریتیها و برخی ورزشکاران سابق از جمله علی کریمی گرفته تا حسابهای کاربری فعال در حوزه محیط زیست، به تولید محتوای ضد ایرانی و ضد ارزشهای مردم ایران میپرداختند. اساسا آنچه در طول سال از این حسابهای کاربری مشاهده میشود، فعالیت در حوزه تخصصی است اما در بزنگاههای مهمی شاهد تغییر کاربری این حسابها به سمت سیاست هستیم.
به عنوان مثال برخی خبرنگاران محیط زیستی طی یکسال اخیر اقدام به فعالیتهای امنیتی و سیاسی آشکار علیه کشور و اعتقادات دینی و مذهبی مردم کردهاند. آنها به بهانه مسائل زیستمحیطی و در پوشش پیگیری دغدغههای محیطزیستی، مخاطب جلب میکنند اما در بزنگاههای سیاسی، در پروژههای ضد امنیتی علیه ایران نقش فعال و برجسته ایفا و مطالب ضدملی و ضددینی منتشر میکنند.
به طور ویژه یک حساب کاربری که در شبکه اجتماعی توئیتر مدعی است اخبار زیستمحیطی فلات ایران را منتشر میکند، از جمله این گروههاست. این حساب کاربری فعالیت خود را روی انتشار تصاویر و مطالبی از محیط زیست ایران و بناهای تاریخی متمرکز کرده است اما در روزهای اخیر شاهد آن هستیم با ورود به حوزه سیاست خارجی، محتوایی خارج از حوزه فعالیت منتشر میکند.
اگرچه صدور بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی حاشیه خلیجفارس درباره جزایر سهگانه ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک، اعتراض صریح ایران را به دنبال داشته و در همین راستا سفیر روسیه در تهران نیز به وزارت امور خارجه احضار شد اما این موضوع باعث شد حسابهای کاربری به ظاهر فعال محیط زیستی با سوءاستفاده از شرایط پیش آمده، پروژه غرب برای حمله به همکاریها و تعاملات تهران - مسکو را پیش ببرند. جدا از اینکه اقدام روسیه در اظهارنظر درباره جزایر سهگانه ایرانی غیرقابل قبول بوده و محکوم است، نکتهای که باید به آن توجه کرد، اظهارنظر سیاسی و مشکوک حسابهایی است که حوزه فعالیت خود را محیط زیست و بناهای تاریخی ایران معرفی کردهاند. البته این حسابهای کاربری به ظاهر فعال در حوزه محیط زیست، تنها با روابط بینالمللی جمهوری اسلامی ایران مشکل ندارند. برپایی جشن بزرگ عید غدیر در تهران که با حضور پرشور و گسترده مردم همراه بود نیز گروههای مذکور را وادار به واکنشی از روی بغض کرد.
این به ظاهر فعالان محیط زیست، همراه با جریان ترور و آشوب به انتقاد از برگزاری جشن عید غدیر در کشور پرداختند. به طور مثال یکی از این حسابها در انتقاد از میهمانی 10 کیلومتری غدیر در تهران و با ربط دادن آن به زندگی یوزپلنگ ایرانی نوشت: «امروز برای جشن خیابانی غدیر در تهران حداقل ۴۱۱ میلیارد تومان هزینه شده است. این مبلغ دست کم ۴ برابر بودجهای است که برای فنسکشی جاده میامی - سبزوار و جلوگیری از تصادف یوزپلنگ ایرانی نیاز است».
این ادعای برآمده از بغض نسبت به شادی مردم ایران در حالی است که هزینه عمده برپایی جشن عید غدیر از سوی مردم تامین شده بود و موکبهای مردمی که برای پذیرایی از شرکتکنندگان برپا شده بود نیز گواهی بر این مدعاست.
جدا از اینها، انتشار تصاویری از هنجارشکنانی که اقدام به قانونشکنی کرده و بیحجابی در اماکن عمومی را ترویج میکنند نیز از دیگر فعالیتهای حسابهای کاربری به ظاهر محیط زیستی در توئیتر فارسی است.
اما از همه اینها که بگذریم، حمایت و قهرمانسازی برخی از این فعالان به ظاهر دوستدار محیط زیست از قاتل شهید روحالله عجمیان بخوبی ماهیت آنها را به تصویر میکشد.
آبان 1401 در بحبوحه اغتشاشات زن، زندگی، آزادی، عدهای از اوباش به طرز وحشیانهای شهید روحالله عجمیان را به جرم بسیجی بودن به شهادت رساندند. طبق تصاویری که از این اقدام وحشیانه منتشر شد، آشوبگران با چاقو، سنگ و قمه روحالله عجمیان را دوره کرده و او را به شهادت رساندند. محمد حسینی یکی از این اوباش بود که پس از دستگیری و محاکمه، در دی 1401 به دار مجازات آویخته شد اما یکی از کاربران مورد اشاره بدون اینکه اشارهای به این قاتل وحشی کند، با انتشار تصویری از محمد حسینی، از او به عنوان یک کارگر یاد کرده است.
رفتارهای ضدامنیتی برخی خبرنگاران محیطزیستی و اکانتهایی که به نام پیگیری مسائل محیط زیست، فعالیتهای سیاسی و ضدامنیت ملی انجام میدهند، نشان میدهد پروژه فعالیتهای خرابکارانه و ضدامنیتی در پوشش محیطزیست از مدتها پیش کلید خورده بوده است.
چند سال پیش یکی از دستگاههای امنیتی کشور، عدهای افراد را که در پوشش فعالیتهای محیطزیستی اطراف مراکز حساس نظامی ایران پرسه میزدند دستگیر کرد و بعدها گفته شد برخی از آنها در پوشش مسائل محیط زیستی در حال فیلمبرداری و جمعآوری اطلاعات درباره مراکز دفاعی ایران بودهاند. اکنون که برخی خبرنگاران محیط زیستی، برخی افراد مسؤول در دولت روحانی که عنوان آنها مسؤولیتهای زیستمحیطی بوده و نیز اکانتهای توئیتری نقاب انداخته و صراحتاً مسائل سیاسی و ضدامنیتی را پیگیری میکنند، این واقعیت آشکار و علنی شده است که موضوع محیطزیست، پوشش اقدامات ضدامنیت ملی و خرابکارانه برخی خبرنگاران رسانههای اصلاحطلب و اکانتهای ساخته موساد در شبکههای اجتماعی است.
ارسال به دوستان
شورای نگهبان واردات خودروهای کارکرده را تأیید کرد
انتظار کاهش قیمت خودروهای خارجی
گروه اقتصادی: شورای نگهبان موضوع واردات خودروهای کارکرده را تأیید کرد. با اجرایی شدن این موضوع بازار دچار تکان اساسی خواهد شد به طوری که قیمت بسیاری از خودروهای خارجی کاهش جدی خواهد یافت. البته این روند از زمان گمانهزنیها درباره تصویب این طرح آغاز شده و اثرات آن بر بسیاری از خودروهای خارجی مشهود است و حالا با اجرایی شدن این مصوبه، سرعت بیشتری خواهد یافت.
پس از حدود 2 ماه از تصویب لایحه دوفوریتی خودروهای وارداتی و صدور اجازه واردات خودروهای کارکرده به دولت، مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز عدم مخالفت خود با این طرح را اعلام کرد، بر این اساس با توجه به عدم مخالفت هیچ نهادی از وزارت صمت و مجلس شورای اسلامی تا مجمع تشخیص، ورود خودروهای کارکرده به کشور با هدف تنظیم بازار در کنار خودروهای نو خارجی، تبدیل به قانون شد.
آخرین روزهای فروردین سال جاری بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت لایحه دوفوریتی خودروهای کارکرده را برای طی تشریفات قانونی به هیات دولت تقدیم کرد تا در صورت تصویب مراجع ذیربط، واردات خودروی دست دوم نیز در دستور کار قرار گیرد. در طرح پیشنهادی وزارت صمت برای واردات خودروهای کارکرده، عمر خودروها در محدوده نهایت 5 سال مدنظر قرار داشت و لزوم تایید استاندارد سازمان ملی استاندارد و سازمان محیط زیست هم شرط بود. همچنین در این پیشنهاد آمده بود هر شخص حقیقی میتواند بدون داشتن کارت بازرگانی نسبت به واردات خودرو اقدام کند.
* قیمت خودروهای خارجی شکسته شد
به گفته کارشناسان، با آغاز واردات خودروهای کارکرده و به شرطی که نرخ تعرفه آنها بالا نباشد، قیمت خودرو خصوصا خودروهای خارجی در بازار شکسته خواهد شد.
هماکنون با رصد قیمت خودروهای خارجی در بازار آزاد و مقایسه آنها نسبت به ماههای گذشته میتوان متوجه کاهش قیمت این خودروها شد. البته با تصویب این قانون نیز باید منتظر ماند تا این روند کاهشی سرعت بیشتری به خود بگیرد و قیمت این خودروها بیش از پیش کاهش یابد.
در همین باره سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودروی تهران اظهار کرد: در هر صورت واردات خودروها (نو و کارکرده) با هدف تنظیم بازار صورت میگیرد تا پاسخگوی نیاز و تقاضای بازار و خلأهای عرضه (عدم تناسب عرضه و تقاضا که منجر به افزایش قیمت نیز شده است) باشد. قطعا واردات خودرو به تنظیم بازار خودروی داخل و حتی شکستن قیمتها منجر خواهد شد. مهمتر اینکه حجم بالای تقاضا را هم که تولید داخل به تنهایی پاسخگوی آن نیست پوشش خواهد داد.
از سوی دیگر، جلال رشیدی کوچی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور و شوراها در مجلس نیز ضمن تاکید بر اینکه واردات خودروهای کارکرده، قطعا در روند کاهش قیمت خودروها تاثیر خواهد داشت، اظهار کرد: تعیین تعرفههای متعادل برای این منظور نیز ضرورت دارد. تعرفهای (سود بازرگانی) که دولت در بودجه برای واردات خودروی نو در نظر گرفته بود، افزایش بسیار و بعضا تا سه برابری داشت، البته قرار نیست خودروهای اقتصادی را نیز شامل شود اما تعیین این تعرفه بالا، بار روانی در جامعه ایجاد کرد که سرعت ریزش قیمتها را کند کرد، لذا انتظار است دولت این تعرفه را اصلاح کند. وی تاکید کرد: حتی اگر با تعرفه ۱۷۰ درصدی خودروهای بالای ۳۰۰۰ سیسی وارد شوند، باز هم درصد قابل توجهی، قیمت خودروها پایینتر (نسبت به قیمت نو) خواهد بود. خودروهای خارجی که تاکنون وارد کشور شدهاند با مدلهای مشابه خارجی بیش از ۱۰ برابر اختلاف قیمت داشته و گرانتر هستند، این بدان معناست که ۱۰ برابر (۱۰۰۰ درصد) در کشور ما گرانتر هستند اما قطعا واردات خودرو در کاهش قیمتها در بازار موثر خواهد بود.
* واردات خودروهای کارکرده، از تدوین تا اجرا
لایحه واردات خودروهای کارکرده که در دوره وزارت سیدرضا فاطمیامین، وزیر سابق صمت، برای ساماندهی بازار خودرو تدوین شده بود، با تایید شورای نگهبان به قانون تبدیل شد.
29 فروردین امسال بود که فاطمیامین، وزیر سابق صمت، پیشنویس لایحه دوفوریتی واردات خودروهای سواری کارکرده را به دولت ارائه کرد.
تا پیش از آن، واردات خودروهای کارکرده به کشور ممنوع بود. نمایندگان مجلس یک بار در چارچوب لایحه بودجه ۱۴۰۲ تلاش کرده بودند این ممنوعیت را بردارند اما با سد هیات نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شده و به نتیجه نرسیدند. هرچند برخی نمایندگان مجلس ابتدا تصور میکردند که دولت و وزارت صمت، برای عدم تصویب واردات خودروهای کارکرده لابی کردهاند اما با لایحهای که توسط وزارت صمت در دوره فاطمیامین تدوین و به مجلس ارائه شد، این موضع نمایندگان مجلس نیز به حاشیه رفت.
در نامه سیدرضا فاطمیامین خطاب به محمد مخبر، معاون اول رئیسجمهور که ۲۹ فروردین ۱۴۰۲ ارائه شد، در توجیه لایحه دوفوریتی واردات خودروی کارکرده و اصلاح مصوبه واردات خودرو آمده بود: با توجه به تقاضای بالای خودرو در کشور و ضرورت تنظیم بازار این کالا که مدتی است نقش کالای سرمایهای را پیدا کرده، وزارت صمت نسبت به برنامهریزی و بسترسازی برای افزایش تولید، تکمیل خودروهای ناقص قبلی و افزایش به بازار اقدام کرده و خوشبختانه طی سال ۱۴۰۱ بیش از یک میلیون و ۳۴۰ هزار دستگاه خودرو با رشد معادل ۳۹ درصد به صورت کامل تولید و روانه بازار شده است.
در ادامه نامه وزیر سابق صمت آمده بود: این میزان تولید و عرضه خودروی داخلی جوابگوی نیاز بازار در شرایط فعلی نبوده و ضرورت دارد ضمن تنوعبخشی به واردات خودرو، شرایط واردات (اعم از نو یا کارکرده) نیز تسهیل و محدودیتهای قانونی مرتفع شود. از همین رو پیشنویس لایحه دوفوریتی واردات خودروی کارکرده و پیشنویس لایحه اصلاح مصوبه واردات خودرو (موضوع مصوبه شماره ۹۵۲۴۰ مورخ ۳/۶/۱۴۰۱) به منظور تنوعبخشی و افزایش واردات خودروی نو برای طی فرآیند قانونی تقدیم میشود.
مجلس برخلاف مواضع رسانهای برخی نمایندگان درباره ضرورت فوریت در واردات خودروهای کارکرده، نهایتا در اواخر خرداد این لایحه دوفوریتی را بررسی و تصویب کرد و هماکنون با تایید شورای نگهبان، آخرین برنامه فاطمیامین، وزیر سابق صمت برای ساماندهی بازار خودرو به ثمر نشسته است.
البته نمایندگان مجلس با رای به استیضاح فاطمیامین در اواسط اردیبهشت، اجازه ندادند وی برنامه خود در این بخش را تکمیل کند. لازم به ذکر است در اواخر دولت گذشته میزان تولید خودرو در کشور به ۷۰۰ هزار دستگاه کاهش یافته بود و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو هم به علت نقص قطعه در کف پارکینگ خودروسازان یا دشت و جنگل مانده بود اما با اجرای برنامههای نجات صنعت خودرو در ۲ سال اخیر، میزان تولید خودرو ۲ برابر شد و به حدود ۱,۴ میلیون دستگاه رسید و تعداد خودروهای ناقص هم به حدود صفر رسید.
با تغییرات ایجادشده در صنعت خودروسازی و تصمیمات اتخاذشده در این باره، امید است وضعیت این صنعت دچار تحول شده و مراتب تناسب عرضه و درخواست ایجاد شود، چرا که همین امر میتواند قدرت مردم را در خرید خودرو افزایش دهد. البته ناگفته نماند که وزارت صنعت، معدن و تجارت در تلاش است با اجرایی کردن برخی تصمیمات بتواند وضعیت مطلوبی به این صنعت ببخشد.
بر همین اساس اجرایی شدن قانون واردات خودروهای کارکرده میتواند ضمن کاهش قیمت خودروهای خارجی در بازار آزاد، دست دلالان این بازار را قطع کند و مسیر هموارتری را برای تقاضاکنندگان واقعی فراهم آورد.
ارسال به دوستان
وزارت راه و شهرسازی: ساخت بیش از یک میلیون و ۳۰۱ هزار واحد نهضت ملی مسکن عملیاتی شد
پای کار ساخت مسکن
گروه اقتصادی: نیمه مرداد سال 1400 قانون جهش تولید مسکن پس از تایید شورای نگهبان توسط محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی به سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور ابلاغ شد. اصلیترین ماده این قانون، ساخت و عرضه سالانه یک میلیون واحد مسکونی است. همچنین طبق ماده 19 قانون جهش تولید مسکن، وزارت راه و شهرسازی مکلف است هر ۳ ماه یک بار نسبت به انتشار عمومی و ارائه گزارش عملکرد مکتوب و رسمی درباره اجرای مفاد این قانون به کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی اقدام کند. حالا پس از حدود 2 سال، معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی گزارشی در این باره منتشر کرده است که در ادامه به بررسی اصلیترین بخشهای آن میپردازیم.
بر اساس ماده یک قانون جهش تولید مسکن مبنی بر برنامهریزی برای ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی در ۴ سال نخست، نیاز ۴ ساله در کشور به تفکیک شهری و استانی برآورد و به دستگاههای تابعه و ادارات کل راه و شهرسازی استانها ابلاغ شد. به همین منظور از متقاضیان مسکن در قالب ۸ فاز ثبتنام شد که نتیجه پالایش این متقاضیان و همچنین عملکرد پروژههای تعریفشده حاکی است در مجموع ۶ میلیون و ۵۰ هزار و ۳۵۲ متقاضی در این طرح ثبتنام کردند که از این تعداد نیز در نهایت یک میلیون و ۴۷۱ هزار و ۵۵ نفر حائز شرایط نهایی شناخته شدند.
* بیش از یک میلیون و ۳۰۱ هزار واحد نهضت ملی مسکن عملیاتی شد
درباره اجرای طرح نهضت ملی مسکن نیز بر اساس گزارش اعلام شده، در مجموع یک میلیون و ۳۰۱ هزار و ۱۰ واحد عملیاتی شد که از این تعداد ۷۳۳ هزار و ۹ واحد روی زمینهای اجاره ۹۹ ساله، ۱۲۳ هزار و ۹۷۲ واحد در بافتهای فرسوده، ۱۰۴ هزار و ۱۴۵ واحد در قالب پروژههای نیروهای مسلح، ۹۵ هزار و ۵۷۸ واحد در قالب پروژههای خودمالکی و ۲۴۴ هزار و ۳۰۶ واحد مسکن روستایی در حال اجراست.
* تشکیل صندوق ملی مسکن
همچنین مجموعه وزارت راه و شهرسازی برای اجرای ماده ۳ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر ایجاد حساب ملی مسکن و تامین منابع مالی صندوق از محل واگذاری زمین، مالیاتهای مرتبط با ارز، زمین، مسکن و مستغلات، منابع بودجه سنواتی، منابع حاصل از اصل و فرع خط اعتباری مسکن مهر و صندوق پسانداز مسکن یکم، مجموعه اقداماتی را تدوین، برنامهریزی و اجرا کرد. با هدف تحقق ماده ۳ قانون جهش تولید مسکن، اساسنامه صندوق ملی مسکن توسط وزارت راه و شهرسازی در ۲۴ آبان ۱۴۰۰ به دولت ارسال شد و در ۱۸ آبان ۱۴۰۱ به تصویب هیات دولت رسید که هماینک صندوق ملی مسکن تشکیل شده است.
این گزارش حاکی است مجموعه وزارت راه و شهرسازی برای تحقق ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر تخصیص ۲۰ درصد تسهیلات پرداختی نظام بانکی به بخش مسکن، مجموعه اقداماتی را انجام داد. بخشی از این اقدامات شامل تدوین و ابلاغ دستورالعمل نحوه پرداخت تسهیلات ساخت و سهمیه بانکها برای پرداخت تسهیلات به میزان ۳۶۰ هزار میلیارد تومان برای سال اول، ۴۵۸ میلیارد تومان برای سال دوم با همکاری وزارت راه و شهرسازی و بانک مرکزی بود. بر اساس آخرین آمار، سیاستگذاری برای همکاری بانکهای مسکن، ملی، تجارت، صادرات، سپه، کشاورزی، رفاه، پست بانک، توسعه تعاون، توسعه صادرات، صنعت و معدن، کارآفرین، سامان، اقتصاد نوین، پارسیان، پاسارگاد، سرمایه، سینا، آینده، دی، شهر، گردشگری، ایران زمین، خاورمیانه، ملل و نور، در مجموع برای سال نخست ۳۶۰ هزار میلیارد تومان و برای سال دوم ۴۵۸ میلیارد تومان بوده است. درباره تسهیلات منعقده شهری بانکها، در مجموع در سالهای اول و دوم اجرای این طرح 95.2 هزار میلیارد تومان، در بخش روستایی ۱۹ هزار میلیارد تومان و در بخش ودیعه مسکن 13.5 هزار میلیارد تومان انجام شد. همچنین در مجموع تسهیلات منعقده طی اجرای این قانون تاکنون معادل 127.7 هزار میلیارد تومان تخمین زده شده که درصد تحقق تسهیلات منعقده نسبت به سهمیه سال اول و ۸ ماهه سال دوم معادل 18.2 است.
* آییننامه تأسیس، توسعه و تسهیل مقررات فعالیتهای صندوقهای سرمایهگذاری
در اجرای ماده ۵ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر تاسیس، توسعه و تسهیل مقررات فعالیتهای صندوقهای سرمایهگذاری برای تامین مالی ساخت و اجاره واحدهای مسکونی و اختصاص زمینهای موضوع قانون جهش تولید و تدوین آییننامه مربوط به راهاندازی این صندوق نیز وزارت راه و شهرسازی مجموعه فعالیتهایی را سیاستگذاری و اجرا کرد که از جمله این موارد میتوان به مراحل تدوین آییننامه مربوط به این ماده و ویرایش اولیه و غیرقابل انتشار آن اشاره کرد. مقرر شده تا بعد از نهایی شدن این آییننامه، موارد و جزئیات برای بررسی و تصویب به دولت ارسال شود. درباره ماده ۶ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر انتشار اوراق تامین مالی برای بخش مسکن و استفاده از منابع صندوق ملی برای تامین یارانه سود و انتشار این اوراق تاکنون اوراقی برای تامین مالی بخش مسکن منتشر نشده است.
* اراضی ۷۳۳ هزار واحد مسکن حمایتی واگذار شد
در اجرای ماده ۷ قانون جهش تولید مسکن مبنی برای واگذاری اراضی مورد نیاز ساخت مسکن برای اجرای برنامه حمایتی به صورت اجاره ۹۹ ساله، تاکنون به ظرفیت ۷۳۳ هزار واحد مسکونی برای متقاضیان واجد شرایط تامین شده است. از این تعداد به ظرفیت ۱۹۱ هزار واحد مسکونی در قالب انفرادی و گروهی به متقاضیان واجد شرایط واگذار شده و به ظرفیت ۵۴۱ هزار واحد جهت تعریف واحد در قالب پروژه انبوهسازی تامین شده است.
* تعیینتکلیف تغییر کاربری ۲ هزار و ۷۴۹ هکتار زمین
برای تحقق ماده ۸ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر بررسی و تعیینتکلیف خارج از نوبت پیشنهادهای مربوط به تغییر کاربری اراضی موضوع این قانون، وزارت راه و شهرسازی ظرف حداکثر ۲ ماه توسط شورای عالی شهرسازی و معماری و سایر مراجع ذیصلاح تغییر کاربری، مجموعه اقداماتی انجام داد. در همین خصوص از زمان تصویب قانون جهش تولید مسکن به میزان ۲ هزار و ۷۴۹ هکتار زمین از طریق کمیسیون ماده ۵ قانون تاسیس شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در استانها تعیینتکلیف شده است.
* تحویل ۸۳ هزار و ۴۲۲ هکتار اراضی ملی از سازمان جنگلها به وزارت راه و شهرسازی
در اجرای ماده ۹ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر تحویل اراضی مورد نیاز تامین مسکن، خدمات عمومی پشتیبان و شهرکسازی اعم از زمینهای واقع در محدوده و خارج از حریم شهرها به وزارت راه و شهرسازی توسط سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری و تامین زیرساختهای لازم برای خدماترسانی این اراضی، اقداماتی انجام شده است. در این خصوص تاکنون ۸۳ هزار و ۴۲۲ هکتار اراضی ملی از سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور به وزارت راه و شهرسازی تحویل شد. همچنین برای تامین زیرساختهای اراضی این موضوع، مشخصات اراضی تامین شده به دستگاههای خدماترسان جهت برنامهریزی ارسال شده است.
* شناسایی 10.5 هزار هکتار اراضی مازاد دولتی سایر دستگاهها
همچنین در اجرای ماده ۱۰ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر واگذاری و تحویل رایگان اراضی در اختیار تمام وزارتخانهها، موسسات و دستگاهها و شرکتهای دولتی در چارچوب مکانیابی موضوع ماده ۶ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن به وزارت راه و شهرسازی و صدور سند مالکیت اراضی دستگاههای دولتی مشمول این ماده به وزارت راه و شهرسازی توسط اداره ثبت اسناد و املاک در صورت عدم انتقال اراضی موضوع این ماده در مدت ۲ ماه از درخواست وزارت راه و شهرسازی تاکنون 10.5 هزار هکتار اراضی مازاد سایر دستگاهها شناسایی شد. از این میزان اراضی شناسایی شده، اسناد ۴ هزار و ۷۴۷ هکتار به نام وزارت راه و شهرسازی انتقال یافته است و اسناد ۲ هزار و ۶۳۵ هکتار اراضی به دلایل مختلفی از جمله در حال بهرهبرداری بودن، اراضی نیروهای مسلح یا به دلیل وضعیت خاک و قرار گرفتن در مسیل از دستور کار خارج شده است. همچنین درباره صدور سند و تغییر نمایندگی ۳ هزار و ۱۳۰ هکتار اراضی باقیمانده شناسایی شده دستگاههای دولتی، مکاتبات و پیگیریهای لازم با اداره ثبت اسناد و املاک انجام شده است.
این گزارش حاکی است به منظور اجرای ماده ۱۱ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر شناسایی اراضی مستعد توسعه شهری و انجام اقدامات لازم برای الحاق آنها به شهرها توسط سازمان ملی زمین و مسکن، حدود ۶۳ هزار و ۴۱۴ هکتار از اراضی مستعد مسکن در داخل حریم جهت الحاق به محدوده شهرهای شناسایی شد. از این میزان اراضی شناسایی شده جهت الحاق به محدودههای شهری، حدود ۱۶ هزار و ۱۴۲ هکتار اراضی در شورای عالی شهرسازی و معماری مصوب و ابلاغ شده است.
* شناسایی ۲ هزار و ۱۹۲ هکتار اراضی بلاتکلیف در محدودههای شهری
به منظور اجرای ماده ۱۲ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر اولویت استفاده از اراضی درونشهری در بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی، اراضی متصل به بافت شهری و اراضی دستگاهها، بازپسگیری اراضی واگذار شده در سنوات گذشته که مطابق مفاد قرارداد احداث نشده و تدوین آییننامه اجرایی این ماده، تاکنون ۲ هزار و ۱۹۲ هکتار از اراضی واگذار شده که مطابق با مفاد قرارداد بلاتکلیف ماندهاند، شناسایی شدهاند. بر همین اساس تدوین آییننامه مربوط به این ماده در دستور کار است و ویرایش اولیه آن تدوین شده که بعد از نهایی شدن جهت بررسی و تصویب به دولت ارسال خواهد شد. درباره اجرای ماده ۱۳ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر فراهم کردن امکان پیشخرید و سایر ابزارهای پوشش خطرپذیری خرید مصالح ساختمانی در بورس کالا توسط وزارت اقتصاد و دارایی، آییننامه مربوط به نحوه تامین مصالح ساختمانی در طرحهای مسکن حمایتی و فراهم کردن امکان خرید مصالح ساختمانی از بورس برای سازندگان مسکن با معرفی وزارت راه و شهرسازی، مجموعه اقداماتی انجام شد. بر اساس اعلام معاونت مسکن و ساختمان، بخشی از اقدامات وزارت راه و شهرسازی برای اجرای ماده ۱۳ قانون جهش تولید مسکن شامل تدوین نیاز به مصالح ساختمانی فولاد و سیمان به تفکیک استان و ارسال آن به وزارت صنعت، معدن و تجارت است. با وجود درخواست از وزارت اقتصاد و دارایی تاکنون امکان پیشخرید و سایر ابزارهای پوشش خطرپذیری خرید مصالح ساختمانی در بورس کالا فراهم نشده است. همچنین تدوین آییننامه مربوط به این ماده در دستور کار است و ویرایش اولیه و غیرقابل انتشار آن تدوین شده که بعد از نهایی شدن برای بررسی و تصویب به دولت ارسال خواهد شد.
* اعمال ۳۰ درصد تخفیف عوارض صدور و تمدید پروانه ساختمانی
این گزارش حاکی است که به منظور اجرای ماده ۱۴ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر اعمال ۳۰ درصد تخفیف عوارض صدور و تمدید پروانه ساختمانی، گواهی پایان کار ساختمان و سایر موارد برای تمام برنامههای حمایتی مسکن، این بند قانونی در عموم پروژههای حمایتی تامین مسکن اعمال میشود. همچنین به منظور کاهش هزینههای عوارض صدور پروانه ساختمانی و تسریع در صدور این پروانهها در طرح نهضت ملی مسکن، تفاهمنامه بین وزارت راه و شهرسازی و وزارت کشور منعقد شده است.
* اعمال تخفیف ۵۰ درصدی برای خدمات مهندسی
همچنین در اجرای ماده ۱۵ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر اعمال سیاستهای تشویقی برای مهندسان داوطلب ارائه خدمات مهندسی در برنامههای حمایتی مسکن و معافیت مددجویان، معلولان، ایثارگران و رزمندگان ناتوان از پرداخت هزینه نظام مهندسی، تفاهمنامهای بین معاونت مسکن و سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور امضا شده است. بر این اساس برای مهندسان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی داوطلب با اعمال ۵۰ درصد ظرفیت اشتغال در پروانه اشتغال به کار آنان و همچنین دریافت ۵۰ درصد حقالزحمه در صلاحیتهای طراحی و نظارت صرفا برای طرح نهضت ملی مسکن اعمال میشود.
* کاهش مالیات طرحهای حمایتی تأمین مسکن
درباره تکلیف دستگاههای خدماترسان برای دریافت صرفا حق انشعاب برای تمام واحدهای مسکونی برنامههای حمایتی مسکن موضوع ماده ۱۶ قانون جهش تولید مسکن مجموعه اقداماتی انجام شده است. بخشی از این اقدامات شامل تدوین و ارسال ابلاغیههای لازم به دستگاههای زیرمجموعه، تکلیف دستگاههای متولی تاسیسات زیربنایی برای تامین خدمات زیربنایی همزمان با اجرای طرح نهضت ملی مسکن است. همچنین در اجرای این ماده قانونی مقرر شده است وزارت راه و شهرسازی نسبت به تهاتر اراضی خود با بنیاد مسکن، شهرداریها، استانداریها، قرارگاه سازندگی خاتم، ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و بنیاد مستضعفان بر اساس قیمت کارشناسی اقدام کند. همچنین وزارت راه و شهرسازی مکلف شده است هر ۳ ماه یک بار گزارش عملکرد این بند را به کمیسیون عمران مجلس ارائه کند. طبق این گزارش، برای تعیین نرخ ثابت مالیات آمادهسازی، محوطهسازی، زیربنایی و روبنایی کلیه برنامههای حمایتی مسکن به میزان 10 میلیون ریال موضوع ماده ۱۷ قانون جهش تولید مسکن، از سازمان امور مالیاتی، تدوین و ارسال ابلاغیههای لازم به دستگاههای زیرمجموعه درخواست شده است. همچنین با پیگیری وزارت راه و شهرسازی درباره کاهش مالیات طرحهای حمایتی تامین مسکن مقرر شده میزان مالیات طرحهای مسکن مهر و نهضت ملی برای سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۲ با معرفی وزارت راه و شهرسازی معادل ۳ میلیون ریال برای هر واحد تعیین شود و هیچگونه مالیاتی به غیر از مالیات بر ارزش افزوده برای خرید مصالح به این طرحها تعلق نگیرد. سازمان امور مالیاتی نیز موظف به صدور مفاصا حساب مالیاتی پس از دریافت این مالیات است.
* اخذ کد رهگیری رایگان به موجران و مستأجران
در اجرای ماده ۱۸ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر الزام به اخذ کد رهگیری و ثبت تمام معاملات در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات، مشاوران املاک و وزارت راه و شهرسازی و انتقال سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات از وزارت صمت به وزارت راه و شهرسازی و الزام به اخذ کد رهگیری و ثبت تمام معاملات در سامانه مجموعه اقداماتی در مجموعه وزارت راه و شهرسازی انجام شد. بخشی از این اقدامات شامل امکان ثبت رایگان قرارداد اجاره مسکن توسط موجر و مستاجر بدون نیاز به مراجعه به دفاتر مشاور املاک در صفحه اصلی به نشانی http://amlak.mrud.ir است. درباره ایجاد ضمانت اجرایی برای اخذ کد رهگیری در قراردادهای اجاره، وزارت راه و شهرسازی دریافت تسهیلات ودیعه مسکن را وابسته به اخذ کد رهگیری کرده است. تمام افراد لازم است قرارداد خود را در سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات کشور ثبت کرده و کد رهگیری دریافت کنند. همچنین درباره انتقال سامانه ثبت معاملات املاک و مستغلات از وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزارت راه و شهرسازی، قرارداد پشتیبانی و نگهداری سامانه توسط وزارت راه و شهرسازی با شرکت پیمانکار در آبان ۱۴۰۱ منعقد شد.
* اجرای ۱۰۴ هزار واحد مسکونی در تفاهم وزارت راه و شهرسازی با وزارت دفاع
در اجرای ماده ۲۵ قانون جهش تولید مسکن مبنی بر فراهم کردن امکان اجرای قانون در پروژههای مسکن کارکنان و بازنشستگان نیروهای مسلح توسط وزارت راه و شهرسازی با همکاری وزارت دفاع، مجموعه اقداماتی انجام شده است. بخشی از این اقدامات شامل عملیات اجرایی ۱۰۴ هزار واحد مسکونی برای این اقشار است.
مجموعه اقدامات انجام شده باعث کاهش قیمت مسکن در حومه شهرها و تا حدودی خروج این کالا از شکل سرمایهای به مصرفی شده است به طوری که کاهش قیمت مسکن در برخی کلانشهرها همچون تهران و البرز به وضوح قابل لمس است و حتی این روند به بسیاری از شهرهای اقماری تهران نیز سرایت کرده است.
* کاهش ۵۰۰ میلیونی تا یک میلیاردی قیمت مسکن در پردیس
شهر جدید پردیس که در ابتدا با قیمتهای مناسب بسیاری را مسکندار کرده بود با روند افزایشی قیمت، داغ خانهدار شدن را بر دل بسیاری از افراد گذاشت. اکنون اما با آغاز روند کاهشی قیمتها، قیمت مسکن در این شهر اقماری نیز نزولی شده و مردم با ریزش شدید قیمتها مواجه شدهاند. در همین باره خلیل محبتخواه، سرپرست شرکت عمران پردیس ضمن اشاره به ریزش قیمتها در بازار مسکن شهر پردیس اعم از مساکن مهر و مساکن غیر از فازهای مسکن مهر و شخصیساز اظهار داشت: ریزش قیمت مسکن در پردیس بین 500 میلیون تومان تا یک میلیارد تومان بوده است و در مدت کوتاه شاهد کاهش محسوس و مشهود قیمت مسکن در پردیس بودیم. وی درباره دلایل ریزش قیمتها در بازار مسکن پردیس گفت: از مهمترین عوامل ریزش قیمت مسکن در پردیس مقابله و برخورد قانونی با مشاوران املاک متخلف در این محدوده بوده است. همچنین از دیگر دلایل، آغاز جدی ساخت و تکمیل پروژههای نیمهتمام در پردیس بوده که تکمیل ۳۰ هزار واحد مسکن مهر پردیس را از سر گرفتیم. در حالی که این پروژهها از بیش از ۶ سال گذشته غیرفعال روی زمین مانده بودند. سرپرست شرکت عمران پردیس با تاکید بر اینکه برخی مشاوران املاک متخلف عامل گرانی مسکن بودهاند، ادامه داد: به طور قطع یکی از عوامل مهم در گرانی مسکن، قیمتسازی مشاوران املاک است، بر این اساس تعطیلی بنگاههای غیرمجاز را در پردیس آغاز کردیم و در چند روز گذشته چندین بنگاه مسکن پلمب شدند. محبتخواه گفت: اتفاقی که در مشاوران املاک متخلف رخ میدهد و منجر به گرانی مسکن میشود این است که مشاوران املاک بدون جابهجایی پول یک ملک را چند بار معامله میکنند و در هر معامله، آن ملک چندین میلیون تومان افزایش قیمت پیدا میکند و در نهایت میزان افزایش قیمت آن ملک در یک مدت کوتاه با تکرار چند بار معامله تا یک میلیارد تومان میرسد و این معاملات هم بین خود مشاوران املاک انجام میشود.
* کاهش ۳۰ درصدی قیمت مسکن در هشتگرد
در حالی که فروردین امسال یک واحد مسکن مهر در شهر جدید هشتگرد تا 1.3 میلیارد تومان معامله میشد هماکنون همان واحد با قیمت کمتر از یک میلیارد آگهی شده است. در هشتگرد حدود 50 هزار واحد مسکن مهر در حال ساخت است که بیش از 40 هزار واحد آن تحویل متقاضیان شده است. برخی پروژههای مسکن مهر از جمله پروژه هسا، دارای بیشترین مشکل در شهر جدید هشتگرد هستند و مشخص نیست چه زمانی قرار است قفل بخش زیادی از 8365 واحد هسا باز شود. فارغ از مشکلات مذکور، در زمان حاضر به واسطه رکود حاکم بر بازار مسکن کشور میتوان با کمتر از یک میلیارد تومان در هشتگرد صاحب خانه شد. در این شهر یک واحد 80 مترمربعی با قیمت 950 میلیون تومان برای فروش آگهی شده است. عرصه این واحد خریداری نشده است و بدون انباری و پارکینگ است، قیمت واحدی با همین مشخصات در فروردین امسال حدود 1.3 میلیارد تومان بود.
یک دستگاه آپارتمان 78متری که وام و عرصه آن تسویه شده با قیمت هر مترمربع 17.8 میلیون تومان یعنی کل واحد حدود یک میلیارد و 390 میلیون تومان در فایل فروش قرار گرفته است. واحد مسکونی 85 متری آماده سکونت با قیمت یک میلیارد و 490 میلیون تومان، آپارتمان 78 متری مسکن مهر با قیمت 1.2 میلیارد تومان و واحد 85 متری با قیمت یک میلیارد و 250 میلیون تومان در فایل فروش قرار گرفته است.
* با ۹۰۰ میلیون تومان در پرند خانهدار شوید
کاهش قیمت مسکن در شهرهای تازهتاسیس صرفا مخصوص شهر پردیس نبوده و حتی این روند نزولی به پرند نیز رسیده است. پرند که یکی دیگر از شهرهای اقماری تهران محسوب میشود اخیرا دچار تغییرات بارزی شده است؛ به گونهای که با مبلغی حدود 900 میلیون تومان میتوان در این شهر تازهتاسیس صاحب مسکن شد. البته رکود غیرتورمی بازار مسکن همچنان ادامه دارد و میتوان گفت با وجود تخفیفات قابل توجه از سوی فروشندگان اما خرید و فروش چندانی انجام نمیشود. به نظر میرسد تقاضاهای مصرفی فعلا عجلهای برای ورود به بازار مسکن ندارند و در انتظار ریزش بیشتر قیمتها هستند؛ پدیدهای که باعث شده در بازار مسکن فایلهای متعددی با آفرهای متنوع برای فروش روزبهروز افزایش یابد. در این شرایط وضعیت شهرهای اقماری اطراف پایتخت برای خانهدار شدن به مراتب سهلتر از مناطق بیستودوگانه تهران است. به عنوان مثال در شهر جدید پرند که مسؤولان دولتی وعده افتتاح متروی آن را تا شهریور امسال دادهاند، بازار مسکن تفاوتهای اساسی با اوایل امسال دارد. فروردین امسال قیمت یک واحد مسکن مهر در این شهر به مرز 2 میلیارد تومان نیز نزدیک شده بود اما در زمان حاضر همان واحد با یک ریزش محسوس قیمتی به حدود 1.3 میلیارد تومان رسیده است. با این وجود به دنبال کاهش محسوس قیمتها در بازار مسکن شهر تهران، نرخهای پیشنهادی فروش آپارتمان در شهرهای اطراف از جمله پرند دچار افت تا ۳۰ درصد شده و در بسیاری موارد به محدوده ۹۰۰ میلیون تومان کاهش یافته است؛ بنابراین با وام ۶۴۰ میلیون تومانی اوراق میتوان بخش قابل توجهی از هزینه خرید مسکن در شهر جدید پرند را تامین کرد، منوط به اینکه آپارتمان مورد نظر دارای سند باشد.
* البرز هم از کاهش قیمت مسکن مصون نماند
مردم دیگر کلانشهرهای کشور همچون البرز نیز با روند کاهشی مسکن مواجه شده و پس از گذشت روند افزایشی در طول سال گذشته، حال با تغییرات امیدوارانهای روبهرو شدهاند. زمستان سال ۱۴۰۱ قیمت مسکن در استان البرز هر روز نرخ تازهای داشت و بسیاری از فروشندگان از بیم ناتوانی در خرید مسکن جدید دست نگه داشتند تا بازار به وضعیت سکون و آرامش برسد و برخی هم موقعیت را برای فروش واحدهای مسکونی به عنوان فرصت قلمداد کردند. بهار امسال این التهاب ادامه یافت تا جایی که افزون بر بالا رفتن قیمت مسکن، نرخ اجارهها هم چند برابر شد و مستاجران برای یافتن سرپناه دچار مشقت فراوان شدند. در این میان انتشار اخباری مبنی بر کاهش بهای برخی مصالح ساختمانی مانند میلگرد و آهن و رکود و ریزش قیمت مسکن پایتخت در دهه آخر خردادماه جاری بر بازار مسکن البرز نیز اثر گذاشت و ترمز قیمتها را کشید. با این وجود عزم دولت سیزدهم برای تنوعبخشی به سبد بازار مسکن نوساز موضوع دیگری است که در توقف قیمتها بیتاثیر نبوده، چرا که در این سبد از نوسازی بافتهای فرسوده و غیرمقاوم گرفته تا تامین زمین برای ساخت واحدهای ویلایی خودمالکی و انبوهسازی گنجانده شده است؛ به طور کلی میتوان گفت ضمن رونق بازار ساخت مسکن، قیمت آن هم به سمت متعادلسازی پیش میرود.
******
در دولت سیزدهم 32 هزار واحد مسکونی به معلولان تحویل داده شد
رسیدگی به معیشت بویژه تامین مسکن مورد نیاز معلولان در دولت سیزدهم قابل توجه است به طوری که طی این مدت 32 هزار واحد مسکونی به معلولان تحویل شده است. رئیس سازمان بهزیستی کشور دیروز در نشستی خبری بابیان اینکه افق ما برای خانهدار کردن معلولان، ۱۶۰ هزار واحد مسکن است تا بینیازی جامعه هدف بهزیستی را به همراه داشته باشد، گفت: در دولت سیزدهم 32 هزار واحد مسکونی به معلولان تحویل شده است. علیمحمد قادری گفت: ۲ میلیون و ۹۰۰ هزار خانوار از خدمات بهزیستی بهرهمند هستند که با نگاه سرپرستی این تعداد به ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر میرسد. وی در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت بزرگداشت هفته بهزیستی با شعار «برای مردم، برای به زیستن» افزود: برخی از این افراد تکخدمت و برخی دیگر خدمات متنوع دریافت میکنند. این کمکها گاهی مستمری و گاهی کمکهزینه نگهداری افراد دارای معلولیت در مراکز و خانوادهها و گاهی حق پرستاری است. قادری در پاسخ به سوالی درباره اینکه ۳ آسیب اجتماعی کودکان کار، معتادان و متکدیان قرار است به شهرداری واگذار شود، اظهار داشت: ۱۵ دستگاه در این حوزه مکلف هستند و این مسائل باید در هیات دولت مصوب شود. رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه افق ما برای خانهدار کردن معلولان، ۱۶۰ هزار واحد مسکن است تا بینیازی جامعه هدف بهزیستی را به همراه داشته باشد، گفت: در دولت سیزدهم 32 هزار واحد مسکونی به معلولان تحویل شده است. وی درباره کم بودن مستمری مددجویان گفت: این مقدار را قانونگذار از محل هدفمندی در اختیار سازمانهای حمایتی قرار میدهد و مصوبه مجلس است. امسال مستمری مددجویان ۴۰ درصد افزایش یافته است و هر ماهه قبل از سیام ماه پرداخت میشود. وی تصریح کرد: یک میلیون و ۴۶۱ هزار و ۸۸۰ خانوار تحت پوشش مستمری بهزیستی هستند و هیچ پشتنوبتیای در این زمینه نداریم. رئیس سازمان بهزیستی کشور گفت: سازمان استخدامی کشور تا پایان سال آزمون مستقل استخدام برای معلولان براساس امکانسنجی دستگاهها برگزار میکند که ۳۸۰۰ ردیف شغلی برای این افراد وجود دارد.
قادری افزود: در کمتر از یک ماه گذشته هیات دولت مصوب کرد منابع اعتباری صندوق حمایت از فرصت شغلی از ۲۰ میلیارد تومان به هزار میلیارد تومان ارتقا پیدا کرد. وی درباره فرزندخواندگی نیز گفت: تعداد خانوادههایی که کودکان دارای معلولیت را به فرزندخواندگی قبول کردهاند به ۴۰۰ خانواده رسیده است. رئیس سازمان بهزیستی کشور درباره ایجاد شغل برای جامعه هدف گفت: تکلیف قانونی ما ایجاد ۶۵ هزار شغل است اما سال ۱۴۰۱ بیش از ۸۷ هزار شغل ایجاد شده و عملکرد بهزیستی در این زمینه ۱۳۷ درصد است. قادری با بیان اینکه ۸۰ درصد کودکان کار از اتباع هستند، افزود: ۳۱ مرکز شبانهروزی و ۶۰ مرکز روزانه در حوزه کودکان کار وجود دارد. وی خاطرنشان کرد: حدود ۳۰۰ مرکز نگهداری سالمند داریم، اگر چه ما در زیستبوم ترویج میکنیم سالمندان در خانه بمانند و خدمات ما ترویج خدمات روزانه است.
ارسال به دوستان
۲۲ کشته در سیل ویرانگر کرهجنوبی
کُره آب شد
مقامات کرهجنوبی دیروز اعلام کردند شمار تلفات بارندگی شدید، سیل و رانش زمین در این کشور به ۲۲ تن افزایش یافته است. به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری فرانسه، همچنین ۱۴ نفر مفقود شده و هزاران نفر نیز دستور تخلیه خانههای خود را دریافت کردهاند. کرهجنوبی در اوج فصل بارانهای موسمی و تابستانی خود قرار دارد و در ۳ روز گذشته بارندگیهای شدیدی در این کشور رخ داده که باعث سیل گسترده، رانش زمین و سرریز شدن یک سد بزرگ شده است. وزارت کشور کرهجنوبی در آخرین گزارش خود تایید کرده است در پی حوادث مرتبط با بارندگی شدید و رانش زمین تاکنون ۲۲ نفر جان خود را از دست داده و ۱۴ نفر دیگر نیز همچنان مفقود هستند. گفته میشود ۱۶ کشته و ۹ مفقود تنها در استان «گیونگ سانگ شمالی» کرهجنوبی به دلیل رانش زمین در یک منطقه کوهستانی گزارش شده است. در همین حال خبرگزاری یونهاپ کرهجنوبی پیش از این به نقل از مقامات محلی امدادرسانی در حوادث غیرمترقبه از کشته شدن ۲۴ نفر خبر داده بود. یکی از امدادگران محلی گفت در مناطقی که بشدت از بارندگی و سیل آسیب دیدهاند، تمام خانهها به طور کامل تخریب شده است. وزارت کشور کرهجنوبی اظهار کرد به بیش از ۶۴۰۰ ساکن در «گوسان کانتی» به دلیل سرریزی سد در این منطقه دستور تخلیه داده شده است. همچنین انتظار میرود با ارزیابی سازمانهای دولتی و محلی در سراسر این کشور، تعداد کشتهها نیز افزایش یابد. اداره هواشناسی کرهجنوبی با صدور هشدارهای شدید باران اعلام کرد تا چهارشنبه بارندگی بیشتری پیشبینی میشود.
به گفته مقامات سئول به دلیل فوران سد در استان چونگچئونگ در صبح روز شنبه تا ساعت ۶ بعدازظهر به وقت محلی (۱۱ صبح به وقت اروپای مرکزی) ۴ هزار و ۷۶۳ نفر در سراسر کرهجنوبی مجبور به ترک خانههایشان شدند.
بنا بر اعلام مقامات استانی، دستور تخلیه بیش از 7 هزار نفر در زمانبندی متفاوت صادر شده است. اداره هواشناسی کرهجنوبی پیشبینی کرده است بارشهای سیلآسا در روزهای آینده در سراسر شبهجزیره کره ادامه خواهد یافت و به همین دلیل انتظار میرود آمار قربانیان افزایش یابد.
شرکت راهآهن کرهجنوبی اعلام کرد حرکت تمام قطارهای بینشهری معمولی و برخی قطارهای تندرو را به دلیل تهدید سیل و ریزش سنگ متوقف کرده است. همچنین حرکت دیگر قطارهای تندرو نیز ممکن است با تاخیر همراه باشد. همچنین بر اساس اعلام وزارت حملونقل کرهجنوبی، در پی رانش زمین یک قطار بینشهری در استان چونگچئونگ این کشور از ریل خارج شده است. بنا بر این خبر قطار خالی از مسافر بوده و تنها لکوموتیوران مجروح شده است. هان دوک سو، نخستوزیر کرهجنوبی در کنفرانس مطبوعاتی روز شنبه خواستار شرکت فعالانه ارتش در فعالیتهای امداد و نجات و همچنین همکاری نیروهای نظامی با مقامات دولتی برای بسیج تجهیزات و نیروی انسانی شد.
ارسال به دوستان
تبلور دیپلماسی فراگیر در قاره آفریقا
این ریلگذاری باید ادامه یابد
علی عالمی: سفر رئیسجمهور کشورمان به ۳ کشور اوگاندا، کنیا و زیمبابوه، با سکوت معنادار رسانههای غربی و طعنههای معنادارتر جریانات غربگرا در کشورمان همراه شده است. حجتالاسلام رئیسی در این سفر علاوه بر دیدار و گفتوگو با روسای جمهور ۳ کشور کنیا، اوگاندا و زیمبابوه با برخی تجار و فعالان اقتصادی و دانشگاهی نیز دیدار کرد. در این سفر همچنین به منظور ارتقای سطح روابط با کشورهای دوست و همسو، در مجموع ۲۱ سند همکاری میان مقامات عالیرتبه ایران و همتایانشان در ۳ کشور آفریقایی به امضا رسید. اما چرا در اینجا سخن از «سکوت معنادار غرب» و «طعنههای معنادارتر جریانات غربگرا» به میان میآوریم؟ به عبارت بهتر، چرا دیپلماسی متوازن دولت سیزدهم و بازگشت فوری ایران به بازارهای آفریقا تا این حد منجر به آشفتگی دشمنان و طرفداران سیاست خارجی کدخدامحور(!) شده است؟ در این باره لازم است ۳ نکته را مدنظر قرار دهیم:
سکوت خاص بسیاری از رسانهها و جریانات قدرت در غرب نسبت به احیای دیپلماسی ایرانی در آفریقا، ناظر بر نگرانی آنها نسبت به احصا و تبلور ظرفیتهای مشترک همکاری ایران و کشورهای عضو اتحادیه آفریقا در ابعاد اقتصادی و راهبردی است. ظرفیت 600 میلیارد دلاری بازار آفریقا، از قدیم مورد توجه استعمارگران کهن (و اکنون استعمارگران فرانو) بوده است. حضور مستمر شرکتهای دولتی و خصوصی غرب در قاره آفریقا و حتی صرف هزینههای هنگفت نظامی از سوی کشورهای عضو ناتو جهت حضور گسترده در کشورهای گوناگون آفریقایی و فراتر از آن، اصرار ۲ سوی آتلانتیک (آمریکا - اروپا) مبنی بر تزریق بحرانهای مزمن امنیتی در شمال و مرکز آفریقا از طریق تعریف عملیاتهای نظامی مشترک در کشورهایی مانند لیبی، جملگی ناظر بر اصالت و عیار همین بازار غنی است. با این حال غرب بازی را به گونهای هدایت میکند که اکثر سرمایهگذاریها و تحرکات ضدانسانی خود در قاره آفریقا را در قالب «سیاستگذاریهای پنهان» صورت داده و در مقابل، هرگونه تحرکی که مبتنی بر حفظ ارتباطات و کرامت مشترک ملتهای غیرآفریقایی و آفریقا باشد را مورد تمسخر و ابهام قرار میدهد.
نکته دوم، مربوط به جایگاه آفریقا در آینده نظام بینالملل است. ما در اینجا نه از یک مطلوبیت بلکه از یک ضرورت سخن میگوییم. با توجه به تغییر ماهیت جهان، قطببندیهای جدید و گذار از جهان تکقطبی و تثبیت قواعد جدید در حوزه هژمونی و امنیت، شکلگیری ارتباطات دیپلماتیک، اقتصادی و امنیتی با کشورهای حوزه آفریقا و آمریکای لاتین، هم یک «مزیت راهبردی» را برای کشورمان خواهد داشت. بنابراین، نگاه کلان نظام جمهوری اسلامی ایران نسبت به شکلگیری و استمرار این روابط، بر مبنای درک ضرورت این همافزایی در جهان جدید صورت گرفته است. از سوی دیگر، بسط مفهومی و مصداقی «سیاست خارجی متوازن و فراگیر» اقتضا میکند که حتی لحظهای از یکی از قطعات مهم این پازل یعنی آفریقا غافل نشویم. از کشور آفریقای جنوبی که یکی از تعیینکنندهترین بازیگران حوزه بریکس و جزو اقتصادهای برتر دنیاست تا دیگر کشورهایی که هر یک در عرصهای خاص قابلیت همپوشانی اقتصادی با کشورمان را دارند، جملگی برای کشورمان دارای اهمیت است.
نکته پایانی، مربوط به سکوت و طعنه مدعیان فهم سیاست خارجی و اقتصاد بینالملل در قبال سفر رئیسجمهور به قاره آفریقاست. بهتر است یک بار برای همیشه مدعیان درک ادبیات علوم سیاسی به این سوال مهم پاسخ دهند: اگر حوزه جغرافیایی و اقتصادی آفریقا نمادی از سکون، ایستایی و عقبگرد در حوزه اقتصاد بینالملل محسوب میشود، دلیل تمرکز تاریخی و معاصر غربیها بر این قاره چیست؟ جای بسی تامل دارد که سرمایهگذاریهای مستمر شرکتهای غربی در جای جای آفریقا (تا جایی که حتی دورافتادهترین نقاط آفریقا را نیز در بر گرفته است) و حتی اشغالگری و توحش بازیگران غربی در این قاره مصداق «هوشمندی» و «درایت سیاسی» و در مقابل، شکلگیری روابط دوجانبه و چندجانبه ایران و بازیگران آفریقایی بر مبنای احترام و درک متقابل و همافزایی مشترک، مصداق «فقدان فهم دیپلماتیک» محسوب میشود! مخابره این آدرسهای ناهمگون و عامدانه از سوی رسانههای غربگرا در داخل کشور، معنایی جز «سرسپردگی ذاتی به غرب» ندارد، اگر نه با حداقل درایت و محاسبهای میتوان اهمیت راهبردی و اقتصادی حوزه آفریقا را در قاموس سیاست خارجی و اقتصاد جمهوری اسلامی ایران دریافت. اتفاقا مخابره این سیگنالهای سلبی از سوی جریاناتی که خروج رسمی آمریکا از برجام و همپیمانی اتحادیه اروپایی با واشنگتن در اعمال استراتژی فشار حداکثری علیه ایران، محصول و خروجی دیپلماسی و سیاست خارجی مطلوب آنها بوده است، باید عزم دولت سیزدهم در پیمودن این مسیر صحیح و جامعالاطراف را دوچندان سازد. هر چند هنوز مسیر زیادی تا جبران خسارات ناشی از تعلل و انفعال عامدانه دیپلماتیک و اقتصادی دولت سابق در آفریقا و آمریکای لاتین و تبدیل کردن ظرفیتهای بالقوه جاری در این مناطق به ثمرات ملموس و عینی وجود دارد اما سفر اخیر رئیسجمهور کشورمان به آفریقا و صحنههایی که در این سفرها خلق شد، نشاندهنده ریلگذاری صحیحی است که باید آن را با سرعت و جدیت ادامه دهیم.
ارسال به دوستان
رسانههای رسمی رژیم صهیونیستی بعد از 23 سال به صرافت کلام نصرالله افتادند
نسخه عبری «اسرائیل سستتر از لانه عنکبوت»
جو بایدن دهانکجی به بنیامین نتانیاهو را کامل کرد و برای دومین بار در کمتر از یک سال، به جای او که نخستوزیر رژیم صهیونیستی (رئیس کابینه) است، رئیس حکومت را به کاخ سفید دعوت کرد. با آنکه اسحاق هرتزوگ و نتانیاهو هر ۲ از حزب لیکود هستند اما از همین حالا موج مخالفت با سفر سهشنبه آتی رئیس این رژیم به واشنگتن در کابینه رژیم بالا گرفته است. با وجود آنکه رسانههای عبری طی ماههای اخیر چند بار مدعی نزدیک بودن زمان سفر نتانیاهو به واشنگتن شدهاند اما او از زمان قدرت گرفتن مجدد تاکنون هیچ دعوتنامهای برای حضور در کاخ سفید دریافت نکرده و اخیرا در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی گفته بود «دلایل عدم سفرم به واشنگتن را باید از بایدن بپرسید».
روزنامه یدیعوت آحارانوت به نقل یکی از وزرای حزب لیکود در یک جلسه خصوصی نوشت: «دولت آمریکا به نتانیاهو توهین میکند و این برای نتانیاهو مایه شرمساری است که برای یک ملاقات التماس کند. قطعا این یک رویداد دشوار و مشکلساز است. این موضوعی است که بسیاری از افراد دولت اسرائیل به آن فکر میکنند اما علناً نمیگویند».
به این ترتیب به نظر میرسد حربه لیبرالهای آمریکایی برای تشدید شکاف میان دولت ائتلافی یهودیان افراطی با سایر بخشهای حاکمیت صهیونیستها تا حدودی محقق شده است. به نظر میرسد سگ هار آمریکا در منطقه خاورمیانه که زمانی کانون تمرکز حمایتهای سیاسی، نظامی، اقتصادی و تبلیغاتی واشنگتن در جهان محسوب میشد به طوری که حتی موجودیت دولت یهودی (اسرائیل) توسط سران هر ۲ حزب دموکرات و جمهوریخواه مقدم بر موجودیت ایالات متحده فرض میشد، حالا در روزگار افول هژمونی آمریکایی به تنها رژیمی در جهان تبدیل شده که زور سیاسی دولت بایدن به آن میرسد. حتی کار به جایی رسیده که دولت ایالات متحده، در واکنش به آنچه اصلاحات قضایی نتانیاهو خوانده میشود، به رژیم دستنشاندهاش در فلسطین اشغالی اخطار دموکراسی میدهد. جالبتر اینکه در روزهایی که روابط واشنگتن و تلآویو وارد بیسابقهترین بحران سیاسی از زمان موجودیت رژیم منحوس صهیونیستی شده و دولت ایالات متحده به لحاظ دیپلماتیک کابینه حاکم بر این رژیم را به رسمیت نمیشناسد، حس یتیم بودن بیش از پیش گریبان اسرائیلیها را گرفته است. در نتیجه ژانر وحشت بر بسیاری از تحلیلهای امنیتی و نظامی در رسانههای عبری جریان اصلی سایه میاندازد و برای نخستین بار صهیونیستها مجبور میشوند بر توصیف تاریخی سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان صحه بگذارند که «اسرائیل را سستتر از لانه عنکبوت» خوانده بود. پایگاه خبری واللا نزدیک به دستگاه امنیتی رژیم صهیونیستی در یادداشتی به سنخیت این توصیف با شکنندگی مشهود امنیت رژیم صهیونیستی پرداخت. امیر بوحبوط، کارشناس نظامی این تارنما ماه مه سال 2000 را نقطه آشکار شدن ضعف صهیونیستها در مقابل جبهه مقاومت خواند و نوشت پس از عقبنشینی ارتش عبری از جنوب لبنان، سیدحسن نصرالله جامعه اسرائیل را در سخنرانی مشهور خود، جامعهای ضعیف توصیف و آن را به خانه عنکبوت تشبیه کرد. وی افزود: «میتوان گفت اسرائیل امروز در نزدیکترین نقطه به توصیف مشهوری است که (سیدحسن) نصرالله در مه 2000 داشت و در آن جامعه اسرائیل را به تار عنکبوت تشبیه کرد؛ در سایه این شرایط نگرانکننده، ارتش اسرائیل هم رویکردهایی را در پیش میگیرد که بیشتر بیانگر آن است که تصور میکند (حزبالله) در وضعیت ضعیفی قرار دارد، برداشتی که بسیار غلط بوده و میتواند تبعات خطرناکی برای ما به همراه داشته باشد. امروز 23 سال بعد از این واقعه، اسرائیل به نزدیکترین نقطه از توصیف دبیرکل حزبالله رسیده است که اختلافات داخلی و چند دستگی اجتماعی بر این امر صحه گذاشته و این شرایط نگرانکننده را به وجود آورده است، این در حالی است که ارتش اسرائیل هم در برهه اخیر اشتباهات خطرناکی را مرتکب شده است که باعث شده، این ضعف در مقابل حزبالله و نصرالله نمود پیدا کند».
بوحبوط یادداشت خود را با یک گزارش هشداردهنده به مخاطبان اسرائیلیاش به پایان برد و نوشت: «اخیرا دهها غیرنظامی لبنانی در منطقه مرزی تجمع کرده بودند، ارتش اسرائیل تصمیم گرفت از یک بمب غیرآسیبرسان علیه آنها استفاده کند، انفجار این بمب (صوتی) هیچ تاثیری در حضور غیرنظامیان در طول مرز نداشت تا ارتش اسرائیل بار دیگر ضعف و دستپاچگی خود را در نحوه تعامل با شمال (فلسطین اشغالی) نشان دهد».
قیاس رژیم صهیونیستی با تار عنکبوت اگر چه در جریان تظاهرات ضددولتی بیسابقه ۶ ماه اخیر توسط مخالفان تبدیل به یک ترند فرعی نسبتا پرمخاطب در شبکههای اجتماعی شده بود اما تبدیل این مفهوم به یک «عنوان» در رسانههای عبریزبان رسمی آن هم تحلیلیترین و امنیتیترینشان یعنی پایگاه خبری واللا (walla.co.il) میتواند مقدمه شکلگیری یک شعار ساختارشکنانه در جریان کشمکشهای سیاسی و حتی اجتماعی در داخل فلسطین اشغالی باشد.
ارسال به دوستان
حمله معترضان محیط زیستی انگلیسی به کنسرت بیبیسی
یکی از مهمترین برنامههای زنده تلویزیون دولتی بریتانیا با هجوم معترضان ضددولتی مختل شد. شامگاه جمعه گذشته فعالان حامی محیط زیست در اعتراض به پوشش اخبار غیرواقعی درباره تغییرات آب و هوایی از شبکه تلویزیونی بیبیسی، به یکی از مشهورترین کنسرتهای هفتگی که به طور زنده از این شبکه پخش میشود، حمله بردند.
۲ عضو گروه «همین حالا نفت را متوقف کنید» (Just Stop Oil) نخستین اجرای دور جدید کنسرت «بیبیسی پرامز» در تالار ۶ هزار نفری رویال آلبرت هال لندن را قطع کردند. پرامز مجموعهای از کنسرتهای موسیقی کلاسیک است که از سال 1895 هر ساله در پایتخت انگلیس برگزار میشود و دور جدید آن از 14 جولای تا 9 سپتامبر در حال اجراست.
معترضان با حمل بنرها، بوقهای بادی و توپهای کاغذپاره، در میان فریادهای تماشاگران روی صحنه کنسرت هجوم بردند. آنها سپس به سرعت از مراسم اخراج شدند اما تصاویر این رویداد تبدیل به یکی از پربینندهترین ویدئوها در فضای مجازی شد.
حساب توئیتر این گروه حامی محیط زیست درباره هدف عملیات مزبور نوشت: «اقدام امشب در پاسخ به پوشش بیسابقه بیبیسی درباره وضعیت اضطراری آب و هوا انجام میشود».
از این دست حرکتهای اعتراضی گروه Just Stop Oil در هفتههای اخیر در اعتراض به آنچه «موازنه نادرست» شبکه سلطنتی بیبیسی از جمله از سرگیری تبلیغات برای دولت بریتانیا و شرکت نفت انگلیس خوانده میشود، کم نبوده است.
گروه «همین حالا نفت را متوقف کنید» نام ۲ معترض را «پیا باستید» 29 ساله و «کیت لوگان» 38 ساله هر ۲ از لندن معرفی کرده است. باستید در بیانیهای کتبی در این باره آورده است: «متاسفم که درباره آن صحبت میکنم اما تجارت میسوزاند».
در مقابل لوسی فریزر، وزیر فرهنگ دولت ریشی سوناک این دو را متعصبان محیط زیستی خوانده است. گروه «همین حالا نفت را متوقف کنید» در روزهای اخیر علاوه بر کنسرت بیبیسی، مسابقات تنیس ویمبلدون در اوایل ماه جاری میلادی در لندن را هم مختل کرده و باعث اختلال در برخی محاکم قضایی شده است. معترضان همزمان با کنسرت پرامز پخش زنده برنامه کمدی «آخرین پا» را نیز متوقف کردند. این فعالان اقلیمی از دولت انگلیس خواستهاند مجوز پروژههای نفت، گاز و زغالسنگ را لغو کند.
ارسال به دوستان
اقدام اخیر روسیه در بیانیه مشترک با اعضای شورای همکاری خلیج فارس را چگونه باید تحلیل کرد؟
از کریمه تا ابوموسی
گروه سیاست خارجی: با فروکش کردن نسبی التهابات درباره اقدام اخیر روسیه در بیانیه مشترک با وزرای خارجه شورای همکاری خلیجفارس شاید بهتر بتوان با دوری از فضای هیجانزده، تحلیل واقعبینانهای از آن ارائه داد.
در این بیانیه مشترک وزرای خارجه روسیه و شش کشور شورای همکاری خلیج فارس گفته شده است که «وزیران بر حمایت خود از همه تلاشهای صلحآمیز از جمله ابتکار امارات عربی متحده و تلاشهای آن برای دستیابی به راهحلی مسالمتآمیز برای موضوع جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی از طریق مذاکرات دوجانبه یا دیوان بینالمللی دادگستری تاکید کردند و آن را مرتبط با رعایت مقررات حقوق بینالملل و منشور ملل متحد خواندند». این بند درست یادآور بیانیهای است که شیجین پینگ، رئیسجمهور چین پاییز سال گذشته در عربستان امضا کرده بود. در پایان سفر رئیسجمهور چین به عربستان در بند 12 بیانیهای که پکن با اعضای شورای همکاری خلیج فارس امضا کرد، آمده بود: رهبران بر حمایت خود از همه تلاشهای صلحآمیز، از جمله ابتکار و تلاش امارات عربی متحده برای دستیابی به راهحلی مسالمتآمیز در موضوع جزایر سهگانه (تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی) از طریق مذاکرات دوجانبه با رعایت موازین حقوق بینالملل و حل این موضوع با رعایت مشروعیت بینالمللی تأکید کردند.
آن موقع هم کسانی که قرارداد 25 ساله ایران - چین را فروش کشور به چینیها و از دست رفتن استقلال ایران معرفی میکردند ناگهان نگران چرخش چین علیه ایران یا رویگردانی پکن از تهران و دور خوردن کشورمان شدند. مدتی بعد با سفر رئیسجمهور به چین و استقبال بینظیری که شی از سیدابراهیم رئیسی و هیات ایرانی به عمل آورد و توافقاتی که در این سفر به امضای ۲ کشور رسید، تمام آن تحلیلهای هیجانی و البته غیرعلمی رنگ باخت.
البته این به معنای نادیده گرفتن خطای محاسباتی پکن و مسکو نیست و در هر 2 مورد حساسیتهای بجا درباره منافع ملی ایران منجر به واکنش رسمی دیپلماتیک کشورمان شد که اقدامی ارزنده به شمار میرود. در همین مورد اخیر مشاور امور بینالملل رهبر انقلاب در یادداشت خود آورد: به دوستان روس خود میگوییم که سادگی نکنند. موضوع جزایر ایرانی ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک بر اساس قواعد بینالمللی کاملاً روشن است. اساسا حساسیت جامعه ایرانی به اقتدار کشور و هرگونه اقدامی که شائبه توهین به ایران داشته باشد، درخور ستایش و قابل تقدیر است.
درباره اتفاقات اخیر باید چند نکته را متذکر شد:
1- متاسفانه روابط بینالملل و سیاست خارجی در کشورمان به فضایی استادیومی و خیابانی تبدیل شده است. در واقع طی سالهای گذشته بویژه در دولت روحانی یکی از آفات، کشانده شدن سیاست خارجی و مباحث روابط بینالملل که عرصه بسیار نخبگانی، تخصصی و پیچیدهای است به حوزه عمومی بوده که دود آن بیش از هر چیزی به منافع ملی کشورمان لطمه خواهد زد.
2- سیاست خارجی عرصهای نیست که کشورها و دولتها در آن اصطلاحا با یک غوره سردیشان شود و با یک مویز گرمی! در روابط بینالملل که جوهره رفتار اعضای آن بر پایه منافع ملی است، مناسبات دولتها در یک بستر فرآیندمحور و در شبکهای از محاسبات رقم میخورد که بر پایه هزینه - فایده است، بنابراین رابطه ایران و روسیه با امضای یک بیانیه توسط مسکو درباره جزایر سهگانه ایرانی تعریف نمیشود. همانطور که همکاری 2 کشور در موضوعاتی خاص روابط تهران – مسکو را راهبردی نمیکند. همانطور که بیانیه رئیسجمهور چین و اعضای شورای همکاری خلیجفارس به منظور خارج کردن اعراب از دستان واشنگتن و اقدامی علیه آمریکا بود، اقدام مسکو هم در همین راستا ارزیابی میشود.
3- درباره اقدام اخیر روسیه باید توجه داشت همانطور که روسیه پای بیانیهای سیاسی را که فاقد هرگونه ارزش حقوقی است درباره جزایر سهگانه ایرانی امضا کرده - که البته به معنای رد حاکمیت ایران بر ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک نیست - ایران هنوز هم حاکمیت روسیه بر شبهجزیره کریمه و چهار منطقه جدید را به رسمیت نشناخته است. جالب است که این نکته بهمن سال گذشته مورد اشاره سفیر روسیه در ایران قرار میگیرد. الکسی ددوف، سفیر روسیه در تهران سال گذشته گفت موضع ایران در قبال الحاق شبهجزیره کریمه و دیگر مناطق جدید به روسیه، بر روابط با تهران و توسعه همکاریها تأثیری ندارد. پیش از این حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران گفته بود تهران با وجود روابط عالی که با مسکو دارد، الحاق کریمه و 4 منطقه جدید به این کشور را به رسمیت نمیشناسد.
4- این نخستین بار نیست که مسکو دچار خطای ادراکی و محاسباتی میشود. 2 سال قبل هم سفارت این کشور در تهران اقدام به بازسازی تصویری کرد که واکنشهای زیادی به دنبال داشت. سفارت روسیه در تهران عکسی از ملاقات سفیر این کشور و سفیر وقت انگلیس در حساب توئیتری خود منتشر کرد که در توضیح آن آمده بود: ملاقات «لوان جاگاریان» سفیر روسیه در ایران با رئیس جدید نمایندگی دیپلماتیک انگلیس در ایران «سایمون شرکلیف» در راهپله تاریخی؛ جایی که کنفرانس تهران سال ۱۹۴۳ در آن برگزار شد. در تصویر منتشرشده یک صندلی خالی برای طرف آمریکایی قرار داده شده بود. این تصویر بازسازی تصویر مشهور کنفرانس 1943 تهران به شمار میرفت. مسالهای که در این میان موجب رنجش جامعه ایرانی از رقم خوردن این تصویر شد و آن را توهینآمیز قلمداد کرد این بود که در آن مقطع ایران به بهانه همراهی با دولت هیتلر در اشغال نظامی انگلستان و شوروی بود و سران متفقین با تحقیر پادشاه ایران حتی بدون آنکه به وی اطلاع دهند، به ایران سفر کرده و جلسه تشکیل دادند. همین پیشینه ذهنی باعث شد آن تصویر، با این همانیسازی از آن واقعه، توهین به کشورمان برداشت شود. سفیر وقت روسیه البته اعلام کرد قصد وی از انتشار این عکس صرفا یادآوری اتحاد روسیه با بریتانیا علیه ارتش نازی در طول جنگ دوم جهانی بوده و به هیچوجه هیچ انگیزه و منظور ضدایرانی پشت انتشار این عکس وجود ندارد. جاگاریان تصریح کرد: از اینکه انتشار این عکس باعث سوءتفاهم و رنجش خاطر مردم کشور دوست، ایران شده، ابراز تأسف میکنم. البته سفیر وقت روسیه چند سال پیش از آن هم در سپتامبر ۲۰۱۷ عکسی مشابه با سفیر بریتانیا بر پلههای تاریخی کنفرانس تهران انداخته و در اینستاگرام منتشر کرده بود که در آن زمان هیچ واکنشی به همراه نداشت.
5- بزرگترین خطای محاسباتی روسیه را باید در بحران سوریه دنبال کرد. حوادث تلخ سوریه در ابتدای امر مسکو را در یک وضعیت منفعلانه و بیتفاوتی قرار داده و تحت تاثیر دیدگاهها و فشار غربیها، روسیه را در آن مقطع متقاعد کرده بود باید برای حفظ سوریه از بشار اسد عبور کرد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران در کتاب خاطرات خود درباره بحران سوریه، «صبح شام» که به تشریح مذاکرات فشرده خود به عنوان معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه ایران با مقامات روس برای ترغیب مسکو به حضور در سوریه میپردازد، مینویسد: «ما گفتوگو درباره سوریه را زمانی با مسکو شروع کردیم که نوعی سردی بر کلیت مناسبات دوجانبه حاکم بود». امیرعبداللهیان سپس از سفیر وقت ایران در روسیه نقل میکند مذاکرات درباره سوریه مانند کاتالیزوری در روابط دوجانبه عمل کرد و باب جدیدی برای همکاریهای دوجانبه باز شد. امیرعبداللهیان با شرح گفتوگوی خود با یک مقام امنیتی روسیه در کتاب خود در تشریح تغییر نظر مسکو پس از رایزنی با تهران از این مقام روس نقل میکند: «ما به این جمعبندی رسیدیم که ایرانیها در این سالها از متحدینشان در منطقه با قدرت حمایت کردهاند، حتی در مقابل لشکرکشیهای بزرگ آمریکا هم همین روش را داشتهاند و در نهایت ایران و متحدانش نقش مهمی در تحولات منطقهای ایفا کرده و نتایج قابل قبولی گرفتهاند». این مقام روسی ادامه میدهد: «با بررسی الگوی رفتاری ایران در افغانستان، عراق، لبنان و فلسطین به این نتیجه رسیدیم با حمایتی که ایران از سوریه میکند بشار اسد در قدرت خواهد ماند و ایران حرفش را به کرسی مینشاند».
6- نخستین عملیات مهم نظامی روسیه پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991 حضور در سوریه با اصرار ایران بود. مسکو بخوبی این نکته را میداند که بازسازی قدرت نظامی خود را در روزهایی که منفعلانه به قدرتنمایی غرب، کشورهای عربی و ترکیه در سوریه چشم دوخته بود، مدیون ایران است، بنابراین روسیه با منافع ژئوپلیتیک مشترکی که با ایران دارد به این نکته واقف است که نباید تهران را ناراحت کند.
ارسال به دوستان
ورود سامانه بارشی به کشور از امروز و احتمال آبگرفتگی معابر در 15 استان
باران در تابستان!
با ورود سامانه بارشی جدید به کشور از امروز برخی استانهای کشور شاهد بارشهای پراکنده و بعضا تند باران تابستانی خواهند بود؛ بارشهایی که طبق پیشبینی سازمان هواشناسی به دور از مخاطرات نیست، آنگونه که این سازمان درباره وقوع رگبار و رعد و برق و احتمال لغزندگی جادهها همچنین آبگرفتگی معابر برای ۱۵ استان و وزش باد شدید و خیزش گردوخاک در ۱۲ استان هشدار جدی صادر کرده است. این سازمان با صدور هشدار سطح نارنجی از افزایش سرعت وزش بادهای شمالی تا محدوده ۳۲ نات و افزایش ارتفاع امواج بین یک تا ۲ متر بویژه در روز دوشنبه (فردا) در سواحل و بین ۲ تا ۳ متر در فراساحل از بعدازظهر امروز تا اواخر وقت سهشنبه ۲۷ تیر خبر داده است. این شرایط جوی امروز در نواحی غربی و مرکزی دریای خزر، مناطق ساحلی و دور از ساحل استانهای گیلان و مازندران و سهشنبه در دریای خزر، مناطق ساحلی و دور از ساحل استانهای گیلان، مازندران و گلستان پیشبینی میشود. بر اثر این مخاطره جوی، غرق شدن شناگران و غواصان، اختلال در ترددهای دریایی با شناورهای سبک و نیمهسنگین و صیادی، اختلال در تردد شناورهای مسافری و آسیب به تورهای صیادی و قفسهای پرورش ماهی و ایجاد اختلال در فعالیتهای دریایی در سواحل و فراسواحل پیشبینی میشود. سازمان هواشناسی در این شرایط جوی اجتناب از فعالیتهای شنا و غواصی، جلوگیری از تردد شناورهای سبک و نیمهسنگین و صیادی و انجام فعالیتهای تفریحی دریایی، اتخاذ تمهیدات لازم جهت تردد کشتیهای تجاری و فعالیتهای دریایی فراساحل را توصیه کرده است. سازمان هواشناسی همچنین با صدور هشدار سطح زرد از فعالیت سامانه بارشی و رشد ابرهای همرفتی، رگبار باران و رعد و برق، وزش باد شدید موقت گاهی همراه با گردوخاک تا سهشنبه ۲۷ تیر خبر داد. این شرایط جوی امروز در نیمه شمالی آذربایجان غربی، نیمه شمالی آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان و مازندران، فردا در نیمه شمالی آذربایجان غربی، نیمه شمالی آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان، خراسان شمالی و ارتفاعات استانهای قزوین، البرز، تهران، زنجان و سمنان و سهشنبه در شمال شرق آذربایجان شرقی، اردبیل، گیلان، مازندران، گلستان و شمال خراسان شمالی پیشبینی میشود. بر اثر این مخاطره جوی احتمال آبگرفتگی معابر، لغزندگی جادهها، جاری شدن روانآب، صاعقه، وزش باد، در نواحی مستعد خیزش گردوخاک، احتمال خسارت به سازههای موقت از جمله بنرها، داربستها و تابلوهای تبلیغاتی و احتمال شکستن درختان کهنسال مورد انتظار است. سازمان هواشناسی برای کاهش آسیبها و مخاطرات جوی ناشی از این شرایط جوی اجتناب از اسکان و برپا کردن چادرهای مسافرتی در حاشیه و بستر مسیلها، احتیاط در سفرهای برونشهری بویژه در اطراف رودخانهها، احتیاط در فعالیتهای کوهنوردی و جابهجایی عشایر، آمادگی دستگاههای اجرایی و امدادی و پاکسازی دهانه پلها، لایروبی کانالها و آبروها را توصیه کرده است. این شرایط جوی فردا در نیمه شمالی سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان شمالی، شرق و جنوب سمنان، شرق کرمان، شمال و شرق اصفهان، یزد، البرز، جنوب تهران، قم و مرکزی، سهشنبه در نیمه شمالی سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، سمنان، شمال و شرق اصفهان، نیمه شمالی کرمان، یزد، قم، جنوب تهران، البرز و شمال مرکزی و چهارشنبه در شمال سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، شرق و جنوب سمنان، شمال و شرق اصفهان و قم پیشبینی میشود.
* رگبار پراکنده باران در برخی استانها
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از رگبار پراکنده باران در اغلب استانها و وزش باد شدید و خیزش گردوخاک در شمال شرق، شرق و جنوب شرق کشور خبر داد. صادق ضیاییان درباره وضعیت جوی کشور اظهار کرد: در شمال آذربایجان شرقی، شمال آذربایجان غربی و مناطقی از اردبیل رگبار پراکنده باران گاهی با رعد و برق و وزش باد پیشبینی میشود. یکشنبه (امروز) ضمن تشدید بارش در مناطق شمال آذربایجان شرقی و مناطقی از اردبیل، گستره بارش گیلان و غرب مازندران را نیز فرا میگیرد. دوشنبه (فردا) نیز در نوار شمالی کشور رگبار و رعد و برق و وزش باد شدید موقت رخ خواهد داد و سهشنبه بارش در سواحل دریای خزر و شمال شرق ادامه خواهد داشت.
وی ادامه داد: پدیده غالب طی ۵ روز آینده در شمال شرق، شرق و جنوب شرق وزش باد شدید همراه با گردوخاک است. همچنین در این مدت بویژه در ساعات بعد از ظهر یکشنبه تا سهشنبه در مناطقی از مرکز و دامنههای جنوبی البرز نیز وزش باد شدید رخ میدهد که در برخی از این مناطق با گردوخاک همراه خواهد بود.
***
اجرای طرحهای آبرسانی در اولویت
مدیرکل دفتر برنامهریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه بخش آب کشور گفت: بهرهبرداری از ۴۸ طرح تامین آب، ۴۴ هزار لیتر به ظرفیت تامین آب کشور اضافه میکند و نیاز آبی حدود ۱۹ میلیون نفر برطرف میشود. به گزارش ایرنا از شرکت مدیریت منابع آب ایران، عیسی بزرگزاده افزود: امسال کار بسیار گستردهای در بخش آب در دست اجراست و آن بهرهبرداری کامل یا بخشی از ۴۸ طرح آبرسانی از بین ۱۰۰ طرح اولویتدار در این برنامه است. وی اظهار کرد: با بهرهبرداری از این ۴۸ طرح، نزدیک به ۴۴ هزار لیتر بر ثانیه به ظرفیت تامین آب شرب کشور اضافه و بدین ترتیب آب حدود ۱۹ میلیون نفر تامین خواهد شد. بزرگزاده درباره طرحهای اولویتداری که سال ۱۴۰۲ به نتیجه خواهند رسید، خاطرنشان کرد: افتتاح و آبگیری ۳۰ سد با حجم مخزن 4.4 میلیارد متر مکعب و آب قابل تنظیم 3.4 میلیارد متر مکعب در برنامه تامین آب کشور وجود دارد. این مقام مسؤول درباره برنامه جمعآوری و تصیفه فاضلاب شهری که در ردیف پروژههای بهداشتی و زیربنایی قرار دارد، گفت: بهرهبرداری از ۲۳ طرح فاضلاب از میان ۵۹ طرح اولویتدار در این بخش، در سال ۱۴۰۲ هدفگذاری شده که با ظرفیت تصفیه بیش از ۵۰۰ هزار متر مکعب در روز، پوشش جمعیت افزون بر 3.2 میلیون نفر را در بر دارد. وی درباره برنامههای آب در بخش کشاورزی گفت: ساخت ۱۵ هزار و ۵۰۰ هکتار شبکه آبیاری و آباندازی ۳۳ هزار و ۷۰۰ هکتار در ۲۸ طرح، از جمله برنامههای اولویتدار در سال ۱۴۰۲ است. وی افزود: بهطور کل از بین ۲۴۰ طرح اولویتدار، نزدیک به ۱۰۵ طرح با هزینه ۹۳ هزار میلیارد تومان در سال ۱۴۰۲ به اهداف تعیینشده خواهد رسید.
ارسال به دوستان
عراق: دهها برجک و دوربین برای کنترل مرزها در مناطق مرزی با ایران نصب میشود
پیام اولتیماتوم رسید
گروه سیاسی: به نظر میرسد اولتیماتوم رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشورمان به عراق درباره فعالیت گروهکهای تجزیهطلب در اقلیم کردستان این کشور، از سوی بغداد جدی گرفته شده است.
هفته گذشته بود که سرلشکر محمد باقری در سخنانی با یادآوری تعهدات عراق برای پاکسازی مرزها از وجود تروریستهایی که علیه ایران فعالیت میکنند، هشدار داد عراق تا شهریور برای انجام این اقدامات فرصت دارد. باقری با هشدار به مقامات عراقی گفته بود: تا شهریور که زمان تعهد دولت عراق است، صبر میکنیم و امیدواریم دولت عراق به مسؤولیتش عمل کند اما اگر این زمان بگذرد و آنها مسلح باقی بمانند یا عملیاتی انجام دهند، قطعا عملیاتهای ما علیه این گروهها با شدت بیشتر تکرار خواهد شد.
حالا به فاصله چند روز از این هشدار رئیس ستادکل نیروهای مسلح ایران، عراق اعلام کرده است تمهیدات جدیدی برای تامین امنیت مرزهای خود با ایران به کار بسته است.
در همین رابطه مدیر روابط عمومی وزارت کشور عراق، در گفتوگو با خبرگزاری رسمی این کشور (واع) از استقرار نیروهای مرزبانی عراق در خط صفر مرزی با ایران خبر داد. «سعد معن» گفت: «به دستور فرمانده کل نیروهای مسلح و با تلاشها و پیگیریهای وزیر کشور، برای بازاستقرار تیپ ۲۱ نیروهای مرزبانی در استان سلیمانیه در مرز با ایران با منطقه کردستان هماهنگی صورت گرفته است».
وی اضافه کرد: «۵۰ برجک بتنی و ۴۰ دوربین نصب شده است و ۴۷ پاسگاه مرزی در خط صفر مرزی عراق و ایران احداث خواهد شد. این اقدامات در جهت فرآیند کنترل مرزها صورت میگیرد و طی هفته آینده، از شرکتهای پیمانکار برای مناقصه و آغاز این فرآیند دعوت به عمل خواهد آمد». معن همچنین اضافه کرد: «هفته آینده همچنین یک مرکز پایش با دوربینهای مرزی افتتاح خواهد شد که از ۱۳۰ دوربین استفاده خواهد کرد. اقدامات برای اضافه کردن دوربینهای بیشتر در جریان است. با استفاده از این دوربینها، زیرنظر گرفتن شهرستان سنجار و مرزهای عراق و سوریه امکانپذیر میشود و این دوربینها در طول مرزها کشیده میشوند، همچنین یک سالن نظارتی بزرگ افتتاح میشود که از این دوربینها برای اقدامات امنیتی استفاده خواهد کرد». بنا بر گزارش فارس، پیش از این نیز هیات وزیران عراق برای احداث پاسگاه در خط مرزی با ایران در اقلیم کردستان عراق، بودجهای به مبلغ ۱۰ میلیارد دینار به وزارت کشور این کشور اختصاص داده بود. نیروهای مسلح و مقامات سیاسی ایران بارها به دولت عراق هشدار دادهاند که نسبت به تامین امنیت مرزها و جلوگیری از فعالیت ضدایرانی گروهکهای تجزیهطلب در اقلیم کردستان این کشور اقدام کند. هشدار سرلشکر باقری نیز به منزله اولتیماتوم ایران به عراق برای اجرای تعهدات خود برای تامین امنیت مرزها و خلع سلاح گروهکهای تروریستی تجزیهطلب به شمار میرود.
***
آمادگی ایران و پاکستان برای برخورد با تروریستها
فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دیدار با فرمانده ارتش پاکستان، درگیریهای ناامنکننده محلی و بروز چالشهای امنیتی مرزی در مرزهای ایران و پاکستان را امتداد سیاستهای خطرناک نظام سلطه برای ایجاد تفرقههای خونین بین مسلمانان توصیف و تصریح کرد: با یک همت، اراده و راهبرد مشترک میتوانیم بر راهبرد شیطانی دشمن در مناطق مرزی 2 کشور غلبه کنیم و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی این آمادگی را دارد که با مشارکت و همکاری ارتش پاکستان، مرزهای امنیتی 2 کشور را از وضعیت امنیتی عبور داده و به مرزهای اقتصادی تبدیل کنیم. سرلشکر حسین سلامی با تاکید بر اهمیت ارتقای ظرفیتها و آمادگیها برای توسعه همکاریها در موضوع مقابله با گروهکهای تروریستی و تهدیدات امنیتی در مرزهای 2 کشور گفت: امنیت پاکستان را امنیت خودمان میدانیم و با گسترش تعاملات، همکاریها و اقدامات مشترک و همافزا به حیات گروهکهای تروریستی پایان خواهیم داد و امنیت پایدار را در مناطق مرزی 2 کشور برقرار میکنیم. سیدعاصم منیر نیز با تاکید بر اهمیت افزایش تعاملات دفاعی و امنیتی 2 کشور گفت: برای حل چالش ناامنیها و حضور و فعالیتهای عناصر تروریست در مناطق مرزی مشترک 2 کشور آماده هستیم همکاریهای فیمابین را تقویت کنیم و مناسبترین راهکارها را برای عبور از وضعیت کنونی و پیشرفت در دیگر زمینههای مورد علاقه 2 کشور به کار گیریم.
ارسال به دوستان
همزمان با تنش اسرائیل در مرز لبنان و درگیری با مقاومت در کرانه باختری اعتراضها در سرزمینهای اشغالی هم شدت یافت
اسرائیل در کما
* نتانیاهو راهی بیمارستان شد
گروه بینالملل: کابینه دست راست و افراطی نتانیاهو در چند جبهه دچار درگیری شدید شده است؛ صهیونیستها از طرفی بشدت غرق در اعتراضات داخلی و اختلافات درونی و از سوی دیگر دچار تنش مرزی با لبنان و روند تسلیح در کرانه باختری هستند که همه این موارد نشان میدهد اسرائیل از درون و برون دچار بحران شده است.
سهشنبه گذشته تظاهرات گسترده جدیدی در اراضی اشغالی در اعتراض به تصویب قانون کاهش اختیارات دیوان عالی برگزار شد که در جریان آن جادههای اصلی بسته شد و تنشهایی در فرودگاه بینالمللی بنگوریون رخ داد. بازگشت معترضان به خیابانها در فضایی کمی متفاوت با فضای نخستین اعتراضات یعنی حدود ۲۸ هفته قبل رخ داد. معترضان میدانند نمیتوانند با استفاده از تظاهرات و بستن خیابانها یا ابزارهای مخالفان در کنست (پارلمان رژیم صهیونیستی) دولت را به لغو طرح اصلاحات قضایی وادار کنند، از این رو در تلاش برای استفاده از عوامل فشار اضافی که بر دولت تأثیر بگذارد، هستند. از جمله مهمترین این عوامل فشار بینالمللی است، بویژه فشار دولت جو بایدن و در کنار آن تهدیدات مجدد ارتش ذخیره برای سر باز زدن از خدمت نظامی؛ از جمله واحدهای نیروی هوایی، سایبری، یگان ویژه و بخش اقتصاد و تجارت که قبلا در حمایت از اعتراضات اعتصاب سراسری اعلام کرده بودند. البته شرایط روزهای اخیر نشان داد استفاده از تمام این ابزارها مثل زمان آغاز اعتراضات بویژه در سایه تردید درباره مخالفت سربازان ذخیره با فعالیت در ارتش و کندی و سستی بخشهای اقتصاد و تجارت برای پیوستن به اعتراضات، ممکن نیست. برای نخستین بار از آغاز اعتراضات، معترضان تظاهراتی را مقابل سفارت آمریکا در تلآویو برگزار کردند و از دولت آمریکا خواستند فشار بیشتری را بر دولت رژیم صهیونیستی وارد کند. معترضان از حساسیت دولت رژیم صهیونیستی نسبت به فشار بینالمللی بویژه فشار آمریکا اطلاع دارند. معترضان، موضع بایدن در مصاحبه با شبکه «سیانان» و انتقاد شدید وی از بنیامین نتانیاهو را انگیزهای برای خود دانستند. بایدن در این مصاحبه توضیح داد با دعوت از نتانیاهو برای رفتن به کاخ سفید مخالف است و اختلافات عمیقی با کابینه نتانیاهو که تندروترین کابینه از دهه ۷۰ است، دارد. وی گفت اختلافات عمیقی درباره طرح اصلاحات قضایی وجود دارد.
در این میان رسانههای رژیم صهیونیستی اعلام کردند بیش از ۴۰۰ خلبان فعال در نیروهای ذخیره نیروی هوایی نشستی را برای بررسی تحرکات دولت برای تضعیف دستگاه قضایی و پیامدهای آن بر فعالیتهای نیروی هوایی برگزار کردند.
بیشتر شرکتکنندگان در این نشست پستهای مهمی در مأموریتهای عملیاتی دارند. صدها نفر از سربازان ذخیره واحد نخبه و یگانهای حساس ارتش نیز با انجام خدمت نظامی در صورت تصویب قانون کاهش اختیارات دیوان عالی مخالفت کردند. این مساله بر توانایی ارتش رژیم صهیونیستی و آمادگی آن تأثیر میگذارد. تحرکات نیروهای ذخیره قبلا در تأثیر بر تصمیم «یوآف گالانت» برای مخالفت با طرح اصلاحات قضایی به صورت علنی و به چالش کشیدن نتانیاهو موفق بود. همچنین فرماندهان تمام دستگاههای امنیتی از جمله ارتش، موساد و شاباک تلاش کردند نتانیاهو را از تصویب این طرح که تأثیر منفی بر نهاد نظامی و امنیتی دارد، بازدارند. شاید ضعیفترین حلقهها در ازسرگیری اعتراضات بخش اقتصاد باشد. بخش اقتصاد و کار که در ماههای اخیر شاهد شکستهای سختی بوده، همچنان در انتظار تغییرات است. روزنامه اقتصادی «مارکر» اخیرا برآورد کرد اقتصاد رژیم صهیونیستی از ژانویه به دلیل طرح اصلاحات قضایی 41.24 میلیارد دلار خسارت دیده است. احتمالا همین خسارتها باعث شده بخش اقتصاد به اعتراضات اخیر نپیوندد. برخلاف اوایل اعتراضات، بخشهای اقتصاد به اعتصاب سراسری تهدید نکردند. با این حال در صورت ادامه تصویب قوانین محدود کردن دستگاه قضایی، بخشهای اقتصاد و شرکتهای بزرگ به اعتراضات میپیوندند. ادامه تصویب قانون محدود کردن دستگاه قضایی به معنای ادامه اعتراضات و تشدید آن خواهد بود. نیروهای ذخیره و بخش اقتصاد نیز به آن میپیوندند، چراکه تجربه نشان داده نتانیاهو و کابینهاش تنها زور و فشار جدی را میفهمند. به این ترتیب تابستان اراضی اشغالی ملتهب خواهد بود.
از طرفی، اسرائیل در ماههای گذشته درگیریهای شدیدی در کرانه باختری داشت. حمله ناموفق رژیم صهیونیستی در جنین باعث یک بحران جدید برای این رژیم شد. نتانیاهو به امید اینکه یک پیروزی بزرگ در جنین به دست میآورد، وارد درگیری با مقاومت فعال در این اردوگاه شد اما با دادن چند تلفات و شکست خورده، مجبور به عقبنشینی از این اردوگاه شد. بماند که این تنها جبهه درگیری اسرائیل با محور مقاومت نیست. در چند ماه اخیر لبنان هم با اسرائیل وارد تنش مرزی شدید شده است. روز گذشته جمعی از مردم و خبرنگاران لبنانی به همراه یکی از نمایندگان مجلس لبنان در منطقه مزارع شعبا حضور یافتند که با حمله اسرائیلیها روبهرو شدند. چند ماهی است درگیریها بین اسرائیل و لبنان به مرز جنگ رسیده است. چند روز قبل جمعی از جوانان لبنانی به سمت مرز کفرشوبا رفتند و دوربینهای مداربسته اسرائیل در آن منطقه را تخریب کردند. این کار در پاسخ به تیراندازی اسرائیل به 3 جوان لبنانی بود. نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی بعد از حمله به چند خبرنگار در جنوب لبنان، اقدام به سرقت تجهیزات آنها کردند. «علی شعیب» خبرنگار شبکه «المنار» در حساب کاربری خود در شبکه توئیتر با انتشار تصاویری خبر داد: «یک نظامی اسرائیلی بعد از تعرض به خبرنگاران در داخل خاک اشغالی در مزرعه قفوه، یکی از مزرعههای شبعای اشغالی، سهپایه دوربین شبکه ماهوارهای «الغد» را دزدید». «قاسم هاشم» نماینده پارلمان لبنان که همراه این خبرنگاران لبنانی بود، در واکنش به این اقدام نظامیان اشغالگر در مزارع شبعا گفت: «چیزی به نام خط عقبنشینی و هیچ خط قرمزی در مقابل مناطق اشغالی سرزمین ما وجود ندارد و ما حق داریم وارد آن شویم». تنشها در مرز جنوبی لبنان، طی چند هفته اخیر افزایش یافته است. رسانههای صهیونیستی چندی پیش مدعی شدند نیروهای حزبالله حدود 2 ماه پیش در عمق ۳۰ متری فلسطین اشغالی و به طور مشخص در محل تحت کنترل تلآویو در مزارع شبعا، 2 چادر برپا کردهاند و تکاوران «رضوان» در این چادرها مستقر هستند. هر چند سپس ادعا کردند یکی از این چادرها برچیده شده و تنها یک چادر در آن سوی خط آبی بنا شده است: ادعایی که نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان آن را رد و اعلام کرد این چادر در خاک لبنان قرار دارد و نیروهای رژیم صهیونیستی باید از مناطق اشغالی نیز خارج شوند.
***
تجهیز نیروهای حماس در کرانه باختری به بمبهای «شواظ 1»
«کتائب عزالدین القسام» شاخه نظامی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در شهر جنین (شمال کرانه باختری)، یکی از بمبهای ضدزره خود را در کرانه باختری عملیاتی کرد. شاخه نظامی حماس در شمال کرانه باختری در بیانیهای کوتاه و با انتشار تصاویری خبر داد بمب ضدزره «شواظ ۱» به دست رزمندگان این جنبش در شمال کرانه باختری رسیده و عملیاتی شده است. شواظ بمب ضدتانک و ضدخودروهای نظامی است که واحد ساخت تسلیحات نظامی کتائب عزالدین القسام شاخه نظامی حماس در نوار غزه آن را توسعه داده است. ساخت این نوع بمب از زمان انتفاضه دوم فلسطین آغاز شده است. بر اساس گزارش پایگاه خبری «صفا»، شاخه نظامی حماس در شمال کرانه باختری اعلام کرد: «مهندسان ما یکی از بمبها را در مسیر خودروهای نظامی دشمن که در جریان یورش اخیر به اردوگاه جنین نفوذ کرده بودند، منفجر کردند. این بمبها از قدرت تخریب بالایی برخوردارند». شاخه نظامی حماس در شمال کرانه باختری همچنین اضافه کرد: «مهندسان ما شب و روز در تلاش برای افزایش تولید بمبها و توسعه نمونههای جدیدی از آن هستند».
***
نتانیاهو راهی بیمارستان شد
خبرگزاری جروزالم پست از انتقال نخستوزیر رژیم صهیونیستی به بخش اورژانس مرکز پزشکی «شیبا» در منطقه «تل هاشومر» در نزدیکی تلآویو خبر داد. دفتر نتانیاهو تایید کرد وی عصر دیروز به این بیمارستان منتقل شده است. به گزارش «واللا»، نتانیاهو پس از اینکه برای مدت کوتاهی هوشیاری خود را در خانهاش از دست داد، به بخش اوراژانس این بیمارستان منتقل شد. به نوشته جروزالم پست، با این حال او هنگام ورود به بیمارستان کاملا هوشیار بود. طبق این گزارش گفته میشود حال وی خوب است و تحت آزمایشات تکمیلی و ارزیابی کامل پزشکی قرار دارد.
ارسال به دوستان
بررسی چرایی نرسیدن بازیکنان تیمهای پایه به سطح اول فوتبال ملی
ستارههایی که گم میشوند
محمدحسین رضوی: بررسی تیم ملی نوجوانان ایران در ۴ دوره قبلی که توانسته بود به جامجهانی صعود کند، نشان میدهد حداکثر نصف این بازیکنان میتوانند به لیگ برتر یا تیم ملی برسند و استعداد بقیه آنها میسوزد و پرورش نمییابد. تیم ملی نوجوانان ایران توانست با صعود به مرحله نیمهنهایی جام ملتهای آسیا جواز حضور در جامجهانی زیر ۱۷ سال را به دست آورد. البته شاگردان حسین عبدی در نیمهنهایی با ۳ گل مغلوب ژاپن قدرتمند شدند و از حضور در فینال باز ماندند. بازیکنانی مثل آرشا شکوری، عرفان درویشعلی و رضا قندیپور در این بازیها درخشیدند تا شاید بتوانند سالهای بعد در فوتبال ایران یا خارج از ایران، حرفی برای گفتن داشته باشند. نگاهی به تاریخچه فوتبال پایه در ایران طی 4-3 دهه اخیر نشان میدهد بسیاری از بازیکنانی که با لباس تیم ملی نوجوانان درخشیدهاند، نتوانستهاند حرف زیادی برای گفتن در سطح اول فوتبال ایران داشته باشند. پیش از دوره کنونی که ایران در رده نوجوانان به جامجهانی راه یافت، تاکنون ۴ بار تیم ملی نوجوانان ایران توانسته به جامجهانی زیر ۱۷ سال صعود کند که از بین بازیکنان این ۴ تیم، فقط ۸ بازیکن توانستند بیش از ۱۰ بازی برای تیم ملی بزرگسال ایران داشته باشند. این ۸ بازیکن در حالی به ردههای بالای فوتبال راه یافتند که ۷۳ بازیکن دیگر که با تیم ملی ایران راهی جامجهانی نوجوانان شدند و از نخبههای نسل خود بودند، از این مهم جا ماندند!
* چرخه معیوب بازیکنسازی از تیم ملی به باشگاهها
این آمار نشان از ضعف فوتبال ایران در پرورش استعداد بازیکنان و تبدیل آن به یک پتانسیل بالفعل دارد. بازیکنانی که به واسطه درخشش در رده سنی زیر ۱۷ سال دارای توان تبدیل شدن به یک بازیکن با کیفیت بودند، پس از تغییر سطح و بزرگ شدن، به دلایل شخصی و بعضا غیرشخصی رها شدهاند و عده کمی از آنها میتوانند راه موفقیت را در بلبشوی فوتبال ایران پیدا کنند. البته ریشه اصلی این ضعف بزرگ، در این است که باشگاهها و آکادمیها به جای پرورش فوتبالیستها چشم به بازیکنان مستعد در تیمهای ملی دارند و در واقع به جای اینکه نقش بازیکنسازی را بر عهده داشته باشند، استعدادیابهای تیم ملی از سراسر ایران بازیکن پیدا میکنند و این بازیکنها در آینده سر از باشگاههای مختلف در میآورند. نگاه کوتاهی به فهرست تیم ملی نوجوانان ایران در ۴ دورهای که توانسته در جامجهانی زیر ۱۷ سال حضور یابد، داشتهایم:
* سال ۲۰۰۱
بازیکن ملیپوش (بیش از ۱۰ بازی ملی): یک بازیکن
بازیکنان در حد لیگ برتر: ۷ بازیکن
بازیکنان شاخص: حسن هوری، حسین کعبی، محسن ارزانی، سیاوش اکبرپور، محمد همرنگ و شیث رضایی
فهرستی ۱۸ نفره که بدون سرمربی به جامجهانی رفت و با ۳ باخت به مالی، پاراگوئه و کاستاریکا از گروهش حذف شد. از این تیم حسین کعبی، شاخصترین چهرهای بود که توانست لباس تیم ملی بزرگسالان را برای سالهای زیادی بر تن کند و با ۸۴ بازی ملی، یکی از با سابقهترین بازیکنان تاریخ فوتبال ایران به حساب بیاید. جز کعبی، بازیکنانی مثل محمد همرنگ، حسن هوری، سیاوش اکبرپور و شیث رضایی توانستند خود را به بالاترین سطح فوتبال ایران برسانند و در لیگ برتر توپ بزنند اما هیچ وقت نتوانستند جای ثابتی در تیم ملی بزرگسالان پیدا کنند.
* سال ۲۰۰۹
بازیکنان ملیپوش (بیش از ۱۰ بازی ملی): ۳ بازیکن
بازیکنان در حد لیگ برتر: ۶ بازیکن
بازیکنان شاخص: ایمان صادقی، امید عالیشاه، سیدحسین حسینی، کاوه رضایی، پیام صادقیان و مرتضی پورعلیگنجی
این تیم با هدایت علی دوستیمهر توانست در گروه هلند، کلمبیا و گامبیا به عنوان صدرنشین صعود کند اما در مرحله بعد با باخت ۲ بر یک به اروگوئه در اوقات تلف شده نتوانست به جمع ۸ تیم برتر صعود کند. از این تیم تنها ۳ بازیکن یعنی سیدحسین حسینی، کاوه رضایی و مرتضی پورعلیگنجی توانستند بیش از ۱۰ بازی ملی ثبت کنند و جایی برای خود در تیم ملی بزرگسالان پیدا کنند. البته نکته عجیب ماجرا اینجاست که نه پورعلیگنجی و نه حسینی جزو ترکیب اصلی این تیم نبودند و موفقیتهای این دو به دلیل تلاشهای فردی آنها بوده است.
امید عالیشاه، پیام صادقیان و ایمان صادقی از بازیکنانی بودند که توانستند در تیمهای قدرتمند لیگ برتر فوتبال ایران بازی کنند اما این بازیکنان آنقدری پرورش نیافتند که تبدیل به بازیکنان ثابت تیم ملی بزرگسال شوند. از فهرست ۲۱ نفره این تیم، تنها ۹ بازیکن توانستند در تیم ملی یا لیگ برتر بازی کنند و این یعنی تنها ۴۲ درصد از بازیکنان تیمی که در جامجهانی زیر ۱۷ سال توانست به عنوان صدرنشین از گروهش صعود کند، توانستند جایی برای خود در بالاترین سطح فوتبال ایران دست و پا کنند.
* سال ۲۰۱۳
بازیکنان ملیپوش (بیش از ۱۰ بازی ملی): ۴ بازیکن
حضور در لیگ برتر: ۷ بازیکن
بازیکنان شاخص: مجید حسینی، سعید عزتاللهی، صادق محرمی، ایمان سلیمی، علی قلیزاده و احمد گوهری
این بار شاگردان علی دوستیمهر در گروه آرژانتین، اتریش و کانادا به رده دوم رسیدند اما باز هم توانستند به مرحله بعد صعود کنند. آنها در یکهشتم نهایی به نیجریهای باختند که سرانجام قهرمان این رقابتها شد. مجید حسینی، سعید عزتاللهی، صادق محرمی و علی قلیزاده از بازیکنان شاخص آن تیم بودند که هنوز هم در فهرست اصلی تیم ملی بزرگسالان هستند. البته جز مجید حسینی که کاپیتان آن تیم بود، ۳ نفر دیگر جزو بازیکنان اصلی آن تیم نبودند.
تنها ۵۲ درصد فهرست ۲۱ نفره تیم ملی نوجوانان به لیگ برتر و تیم ملی بزرگسالان رسیدند و بقیه از دور فوتبال حرفهای کنار رفتند یا نهایتا در لیگ یک به دوران فوتبال خود ادامه دادند. ایمان سلیمی، احمد گوهری و رضا جعفری از بازیکنانی هستند که اکنون در لیگ برتر فوتبال ایران بازی میکنند که البته تبدیل به بازیکنان متوسطی شدند که در تیمهای میانه جدولی حضور دارند.
* سال ۲۰۱۷
بازیکنان ملیپوش (بیش از ۱۰ بازیکن ملیپوش): -
حضور در لیگ برتر: ۱۱ بازیکن
بازیکنان شاخص: اللهیار صیادمنش، امیرحسین حسینزاده، یونس دلفی و علیرضا کوشکی
بهترین عملکرد تیم ملی نوجوانان ایران در این دوره بود که شاگردان عباس چمنیان با ۹ امتیاز کامل صدرنشین گروهی شدند که در آن آلمان، کاستاریکا و گینه حضور داشتند. آنها در یکهشتم نهایی هم مکزیک را با نتیجه ۲ بر یک شکست دادند اما در یکچهارم نهایی با نتیجه ۳ بر یک مغلوب اسپانیا، نایب قهرمان آن دوره شدند و از گردونه رقابتها کنار رفتند.
هنوز هیچکدام از بازیکنان این تیم نتوانستند به ۱۰ بازی ملی برای تیم ملی بزرگسال برسند و اللهیار صیادمنش تنها عضو ثابت اردوهای اخیر تیم ملی است. البته درخشش آزمون و طارمی در ترکیب اصلی باعث شده تا فعلا فرصت کافی به صیادمنش نرسد. امیرحسین حسینزاده نیز دیگر بازیکن تیم سال ۲۰۱۷ بود که در فصل اخیر در شارلوا لژیونر بود اما عملکرد نه چندان مناسب او در باشگاه بلژیکی باعث شده خبرهایی از بازگشتش به فوتبال ایران به گوش برسد.
جز این ۲ بازیکن که بهترین بازیکنان تیمی بودند که بهترین عملکرد تاریخ تیم ملی نوجوانان را به ثبت رساندند، ۹ بازیکن دیگر تنها در سطح لیگ برتر به بازی گرفته شدهاند و نتوانستند بیش از آن خودی نشان دهند. حضور ۵۲ درصدی فهرست ۲۱ نفره تیم عباس چمنیان نشان میدهد حتی اگر تیم پایههای ایران در جهان هم بدرخشد، باز هم مسؤولان فوتبالی به فکر پرورش آنها نیستند و آنها را به امان خدا رها میکنند.
این بررسی نشان میدهد فوتبال در ایران نه تنها حرفهای نیست، بلکه در رده پایه مشکل اساسی دارد و بازیکنان فقط باید با تلاش شخصی خود به جایی برسند. شاید همین تیم حسین عبدی نیز نتواند عملکردی مثل دورههای قبل تیم ملی نوجوانان داشته باشد اما به هر حال وظیفه فدراسیون فوتبال، تیمهای لیگ برتر و دستاندرکاران فوتبال ایران است که از همین الان شروع به پرورش استعداد این بازیکنان کنند تا حداقل ۵ یا ۱۰ سال بعد، بیش از ۶۰ درصد آنها در تیم ملی بزرگسالان، لیگ برتر و حتی لیگهای خارجی حضور داشته باشند.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|