|
گفتوگوی «وطن امروز» با دکتر ناصر رفیعی درباره انحرافات بنیاسرائیل تا جنایات صهیونیسم
توهم برگزیدگی، جنون خونریزی
امروز چشم جهان برای غزه خون گریه میکند، چرا که شاهد یکی از وحشیانهترین جنایاتی است که بشر به چشم خود دیده است. این جنایت از قومی ناشی میشود که بزرگترین دروغ تاریخ را میگویند و خود را قوم برگزیده الهی و پیروان شریعت موسوی مینامند، در حالی که یکی از 10 فرمان شریعت موسی، حرمت قتل و آدمکشی بود؛ امروز اما اسرائیل روی همه قاتلان تاریخ را سفید کرده است! با خوانش آیات قرآن درباره قوم بنی اسرائیل، میبینیم از همان ابتدای تاریخ این قوم، گروهی لجوج و عنود در بین آنها میزیستند که بیشترین آزار و اذیتها را به انبیای این قوم وارد کردند و پیامبران الهی را به همان راحتی که الان کودکان را میکشند، به قتل میرساندند. در گفتوگویی که با حجتالاسلام والمسلمین دکتر ناصر رفیعی، کارشناس مسائل مذهبی داشتیم کندوکاوی کردیم در ویژگیهای مفسدانه قوم بنیاسرائیل که زمینهساز لعن و غضب الهی بر این قوم شد.
* آقای دکتر! متاسفانه این روزها شاهد جنایت صهیونیستها در غزه هستیم. از شما تقاضا میکنم به عنوان نخستین پرسش نگاه قرآن به قوم یهود و بنیاسرائیل را شرح دهید و اینکه چرا خداوند در قرآن، از بنیاسرائیل به عنوان قوم مغضوب نام میبرد؟
در آیات قرآن کریم شاید بیش از 700 آیه راجع به یهود، بنیاسرائیل و توطئهها و مسائل مختلف آنها وجود دارد که بیش از 100 آیهاش در سوره بقره است. پیش از آنکه به دیدگاه قرآن درباره یهود بنیاسرائیل بپردازم باید یک نکته بسیار مهم را بیان کنم.
ببینید! ما با یهود مشکل نداریم. در فلسطین هم یهودی زندگی میکند، در اسرائیل هم متأسفانه برخی فلسطینیها هستند که ممکن است تفکر صهیونیستی داشته باشند، بحث ما بحث یهود نیست، بحث حزب صهیونیسم برتریجوی متجاوزی است که بیهیچ استدلالی سرزمین فلسطینیها را میگیرد. رژیم صهیونیستی در این سالها به خاطر فشار کشورهای اسلامی متوقف شد اگرنه اینها شعار نیل تا فرات را میدادند و بنا داشتند از مصر تا عراق را غصب کنند.
بازگردیم به سوال شما؛ قرآن کریم در آیات متعددی روی نقاط ضعف و منفی قوم بنیاسرائیل دست گذاشته است. البته همان طور که عرض کردم قرآن همه یهودیها را نقد نمیکند. الان در تظاهراتی که علیه صهیونیستها در کشورهای اروپایی و جاهای دیگر انجام میشود برخی خاخامهای یهودی هم شرکت میکنند و مخالف رژیم صهیونیستی هستند. پیغمبر با یهودیها تعامل داشت و با اینها قرارداد و پیمان میبست، لذا قرآن به صورت کلی با یهودیها مشکل ندارد. پس این نکته مهم را باید در نظر داشته باشیم.
من چند آیه را میخوانم که ببینید مسائلی که قرآن 14 قرن پیش از یهود گله میکند و مینالد و افشاگری میکند امروز هم هست.
ویژگی اول آنها تحریف دین و کتاب بود. قرآن در سوره نسا آیه ۴۶ میفرماید: شما دین خدا را تحریف میکنید و مهمترین مشکل شما همین است: «مِنَ الَّذِینَ هادُوا یُحَرِّفُونَ الْکَلِمَ عَنْ مَواضِعِهِ»؛ نمیگوید همه یهودیان بلکه میگوید بعضی از یهودیان. اینها دست در تورات میبردند و کم و زیاد میکردند. نتیجه دست بردن آنها در کتاب تورات هم شد همین که تورات فعلی اصالت خود را از دست داده است. در سوره بقره آیه 79 خداوند 3 بار اینها را لعن میکند:«فَوَیْلٌ لِلَّذِینَ یَکْتُبُونَ الْکِتَابَ بِأَیْدِیهِمْ ثُمَّ یَقُولُونَ هَذَا مِنْ عِنْدِالله لِیَشْتَرُوا بِهِ ثَمَنًا قَلِیلًا فَوَیْلٌ لَهُمْ مِمَّا کَتَبَتْ أَیْدِیهِمْ وَوَیْلٌ لَهُمْ مِمَّا یَکْسِبُونَ»؛ وای بر یهودیان که از خودشان مطالبی را مینوشتند و صبح میگفتند این وحی است و جزو تورات است. بنابراین مشکل اصلی آنها تحریف است و امروز هم به نحو دیگری دارند دین خدا را تحریف میکنند. میگویند چون چند هزار سال پیش ما اینجا زندگی میکردیم، الان هم فلسطین برای ما است!
چه کسی گفته هر مردمی در سرزمینی سابقه دارند باید آنجا را به زور اشغال کنند؟ الان خیلی از کشورهای اطراف ایران در گذشته برای ما بوده و در قراردادهای مختلف از ایران جدا شده است، مثلاً در 100 تا 200 سال پیش یا دوران قاجار خیلی از این کشورها، جزو ایران بودند. خراسان بزرگ گذشته را ببینید و ایران بزرگ را ببینید، اینها همه در قرارداد ترکمنچای و پیمانهای ننگین شاهان قاجار و دیگران از ایران جدا شدند، آیا الان نظام جمهوری اسلامی میتواند بگوید اینها را به ما بازگردانید؟ صرف اینکه فلسطین یک منطقهای بوده که حضرت سلیمان اینجا حکومت میکرده دلیل بر اشغال این منطقه نمیشود.
ویژگی دومی که قرآن کریم برای برخی یهود ذکر میکند، تکذیب سایر انبیاست. اینها مدعی حضرت موسی بودند و سایر انبیا را نفی میکردند، در حالی که حضرت موسی را هم قبول نداشتند، اگر حضرت موسی را قبول داشتند که حضرت وعده پیغمبر ما را داد، حضرت موسی وعده حضرت عیسی را داد ولی آنها به حضرت عیسی و حضرت محمد(ص) کفر ورزیدند. قرآن در سوره بقره، آیه 87 میفرماید: «اَفَکُلَّما جاءَکُم رَسولٌ بِما لاتَهوی اَنْفُسَکُمُ»؛ هر پیغمبری آمد بعد از حضرت موسی و شما از او خوشتان نیامد، آنها را تکذیب کردید «استَکبَرتُم فَفَریقاً کَذَّبتُم و فَریقاً تَقتُلونَ»؛ بعضی از انبیا را تکذیب کردید و بعضی را کشتید. در روایات آمده است که 70 پیغمبر در بنی اسرائیل یک روز به قتل رسیدند، البته این پیغمبران تبلیغی بودند و مثل پیغمبر ما تشریعی نبودند که دین جدیدی بیاورند. مثلاً وقتی حضرت ابراهیم دین جدید آورده دیگر حضرت یعقوب، یوسف و اسحاق دین جدیدی نیاوردند و همان را تبلیغ میکردند. بنابراین دومین ویژگی آنها تکذیب و قتل انبیا بود.
ویژگی سوم آنها تبعیض در احکام الهی بود. قرآن به آنها عتاب میکند که هر چه به نفع شماست، قبول و هر چه را دوست ندارید تکذیب میکنید.
* این ویژگی سوم متاسفانه در جوامع اسلامی هم مشاهده میشود.
بله! ما هم اگر با احکام و دستورات دینی همینگونه رفتار کنیم میشود اخلاق یهود! قرآن میفرماید: «أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْکِتابِ وَ تَکْفُرُونَ بِبَعْضٍ»؛ چطور شما یک جای تورات را قبول میکنید و یک جای دیگر را انکار میکنید؛ اگر تورات خوب است همهاش خوب است و اگر بد است چطور بعضی از قسمتهایش را قبول دارید؟ شما درباره دین خدا و کتاب خدا تبعیض قائل میشوید.
* اگرچه همه این ویژگیها میتواند زمینهساز لعن و غضب الهی شود اما به نظر شما کدامیک از ویژگیهای بنیاسرائیل بیشتر زمینهساز این غضب الهی شده است؟
ویژگی چهارم اینها که سبب لعنت الهی و انبیا شده است عصیان و تجاوز و سکوت علمای اینها در برابر منکر بود. در سوره مائده، آیه 78 آمده است: لُعِنَ الَّذِینَ کَفَرُوا مِنْ بَنِیإِسْرائِیلَ؛ لعنت خداوند بر کافران بنی اسرائیل. نه فقط لعنت خدا، عَلی لِسانِ داووُدَ؛ به زبان حضرت داوود، وَ عِیسَیابْنِمَرْیَمَ؛ به زبان حضرت عیسی، خداوند از دست اینها چقدر ناراحت است که نه تنها خودش اینها را لعن میکند بلکه از زبان حضرت داوود و عیسی هم لعنت میکند. چرا؟ ذلِکَ بِما عَصَوْا؛ گناه میکردند. کَانُوا یَعْتَدُونَ؛ تجاوز میکردند. امروز هم همین کار را دارند میکنند، اوضاع فساد در اسرائیل خراب است به طوری که اینها در دنیا صادرکننده فساد هستند و هر روز به یک منطقهای تجاوز میکنند. کَانُوا لَا یَتَنَاهَوْنَ عَنْ مُنْکَرٍ فَعَلُوهُ؛ اگر کسی منکری انجام میداد، نهی نمیکردند و علمای یهود ساکت مینشستند.
ویژگی پنجم اینها خیانت اقتصادی است. الان بزرگترین شرکتهای آمریکایی متعلق به صهیونیستهاست. بزرگترین معاملات ربوی و غیر شرعی در آنجا انجام میشود، در صورتی که ربا در یهود هم حرام است. خداوند اجازه خوردن مال حرام را به آنها نداده و در قرآن به این موضوع اشاره کرده است. در سوره نسا، آیه 161 میفرماید: وَأَخْذِهِمُ الرِّبَا وَقَدْ نُهُوا عَنْهُ؛ سیستم کاری شما با ربا میچرخد در صورتی که شما از ربا نهی شدید، بنابراین اگر جامعه ما مبتلا به ربا شود، این اخلاق یهود است. وَأَکْلِهِمْ أَمْوَالَ النَّاسِ بِالْبَاطِلِ؛ شما مال مردم را به باطل میخوردید.
* عدهای مطرح میکنند درست است رژیم صهیونیستی رژیم غاصب و ظالمی است اما مورد حمایت تمامعیار قدرتهای جهانی، بویژه آمریکاست و شکست دادن آن بسیار سخت است. همان طور که در 75 سال گذشته مسلمانان نتوانستند اسرائیل را شکست دهند از این به بعد هم نمیتوانند؛ پاسخ شما به این حرفهای ناامیدانه چیست؟
ببینید! اسرائیل مشکلات فراوانی در داخل دارد، هم از نظر اقتصادی، هم از نظر سیاسی و هم از نظر اجتماعی در درون خودش دچار بحران شده است ولی به هر حال 75 سال است این رژیم را با چنگ و دندان و با همه مخالفتها، نگه داشتند اما امروز داستان فرق میکند. امروز مردم غزه مسلح هستند، امروز مردم کرانه باختری بیدار هستند، امروز لبنان و سوریه مثل سابق نیستند که مثل اعراب به آرمان فلسطین خیانت کنند. امروز اسرائیلیها تمام تلاش خود را میکنند تا همین چیزی که دارند را حفظ کنند. البته دولتهای خائنی به ملتهایشان پشت کردند و به حرمین شریفین پشت کردند و به آیات قرآن که به صراحت اینها را طرد میکند، پشت کردند. مطمئن باشید سرنوشت اینها هم به اسرائیل گره خواهد خورد و با هم سرنگون خواهند شد. به هر حال نظام اسلامی از 45 سال پیش اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد. این برای اسرائیل بسیار سنگین است که کشوری که شاه آن بزرگترین متحد اسرائیل بوده است حالا به بزرگترین دشمن آن بدل شده است. بعضی از مسنترها یادشان هست که وقتی حاجیان ما زمان شاه به مکه میرفتند برخی از مسلمانان اردن و جاهای دیگر ما را یهودی خطاب میکردند. زمان طاغوت، ایران بزرگترین همراه و همگام با اسرائیل بود و شاه تمام امکانات را در اختیار آنها قرار میداد و حالا این کشور شده نماد و سمبل مبارزه با اسرائیل. در زمان یاسر عرفات وقتی او صلح کرد خیلیها غصه خوردند و گفتند تمام شد و سازمان آزادیبخش فلسطین دست در دست دشمن صهیونیست گذاشت. نخستین سخنرانی که عرفات کرد، گفت جنگ دیگر کافی است و ما دیگر خسته شدهایم. خیلیها خیال کردند فاتحه مقاومت فلسطینی خوانده شد و فکر نمیکردند امروز جوانان مجاهد فلسطین مقابل اسرائیل بایستند و دهها برابر سازمان آزادیبخش فلسطین در آن روزها، مبارزه کنند. آینده متعلق به فلسطین است و اسرائیل را باید در زبالهدان تاریخ جستوجو کرد.
ارسال به دوستان
گزارشی از اعتصاب بیسابقه بازیگران هالیوود که بالاخره پایان یافت
بحران ناتمام هالیوود
یاشار یوسفی: اعتصاب «بیسابقه» اتحادیه بازیگران علیه استودیوهای بزرگ، استریمها، تهیهکنندگان و مدیران اجرایی ارشد آنها بالاخره پس از چند ماه با برآورده شدن نسبی خواستههای اعتصابکنندگان پایان یافت اما با این وجود، این اتفاق از یک مساله و بحران جدی در قلب صنعت سینما و تلویزیون هالیوود خبر میدهد.
اما چرا از واژه «بیسابقه» استفاده میکنیم؟ اولا این اعتصاب از حیث جمعیت و مدت زمان – اعتصاب حدود 160 هزار نفر در نزدیک به 4 ماه - در تاریخ هالیوود کمنظیر و در طی این 15-10 سال بینظیر است. هر چند اعتصابات و اعتراضات مشابهی در سالهای 1960، 1980 و 2008 هم به وقوع پیوست اما هیچیک تاثیرگذاری امروز را نداشته است. گره خوردن مطالبات بازیگران و کارگردانان و عوامل تولید با هم، سیستم هالیوود را فلج کرد و تولید و اکران فیلمها را به تعویق انداخت. استودیوها و مدیران ارشد، اکنون بیشتر از همیشه تحت فشار هستند. ثانیا ستارگان و سلبریتیهای سینمای هالیوود که از لحاظ سیاسی ارتجاعیترین و بیمسالهترین قشر جامعه هستند نیز لزوم اعتصاب و اعتراض را تشخیص داده و به میدان آمدند که این نشان میدهد چقدر مساله جدی و منافع آنها در خطر بوده است (اگرنه به هیچوجه به میدان نمیآمدند). ثالثا این اعتصاب زمانی رخ داد که تقریبا تمام کارگران و کارکنان ابرشرکتها و استودیوهای فیلمسازی بزرگ و زنجیرهای انحصاری، پس از سال 2020 دست به تشکیل اتحادیههای بیسابقهای زده بودند تا از خود در برابر مدیران ارشدی که حقوقشان در این چند دهه چندصد برابر شده و در عوض حقوق و شرایط زندگی کارگران خود را همواره بسیار پایین نگه میدارند، دفاع کنند. کنش اتحادیه بازیگران و نویسندگان (نویسندگان پیشتر به اعتصاب خود پایان داده بودند) در این بستر نیز قابل فهم است؛ وقتی کارکنان استارباکس، والمارت، آمازون، هتلهای بزرگ و ۳ غول خودروسازی موفق به تاسیس اتحادیههایی برای نخستین بار در این دههها میشوند و اعتصابهای گسترده قانونی و غیرقانونی – به تعبیر مدیران! – را سازماندهی میکنند، اتحادیه بازیگران و نویسندگان و عوامل تولید هم این جسارت را مییابند تا علیه سرویسهای بسیار پردرآمدی مثل نتفلیکس و اپل تیوی و اچبیاو و... قرار بگیرند. برای اینکه یک تصویر کلی از این مساله داشته باشیم، باید بدانیم 98 درصد سود پروژهها به جیب استودیوها و مدیران میرود و کمتر از 2 درصد به جیب عوامل! به علاوه اینکه بسیاری از نویسندگان از حداقل دستمزد مصوب و بسیاری دیگر از شرایط قانون کار مثل بیمه و خدمات درمانی محرومند؛ نویسندگانی که بار بسیار سنگینی در تولیدات سریالهای تلویزیونی به دوش میکشند و از همه کمتر حقوق دریافت میکنند؛ این را هم باید اضافه کرد که دستمزد عوامل پشت صحنه و بازیگران زن، همواره کمتر از ستارههای مرد بوده است.
مساله آخر که سویه تاریک ماجراست اینکه اکنون هوش مصنوعی نیز وارد زمین بازی شده است. مدیران هالیوود مثل هر صنعت دیگری مایلند هزینههای تولید را در پایینترین حد نگه دارند و هوش مصنوعی به آنها کمک میکند بازیگران فرعی و سیاهیلشکر را با بازسازی سهبعدی چهره و صدایشان، برای همیشه حذف کنند و به جای استخدام فیزیکی آنها، از نسخه اسکن شده آنها بینهایت بار استفاده کنند؛ بدون پرداخت هزینهای به آنها، بدون اطلاع دادن به ایشان و بدون پرداخت هرگونه حق کپیرایت! از آن سو جایگزینکردن نویسندگان با رباتهای هوش مصنوعی که هزینه – و البته خلاقیت را – به صفر میرساند و راه را برای تولید انبوهتر باز میگذارد نیز مساله دیگری است... با این وصف آینده سینما بدون وجود انسانها بسیار وحشتناک خواهد بود؛ هیچ بعید نیست رباتها در آینده در صف گیشه پاپکورن بخرند و به تماشای آثار خود بنشینند!
با این اوصاف نویسندگان و بازیگران این خطر بزرگ را نیز احساس کرده و مساله هوش مصنوعی را وارد مطالبات خود میکنند تا از بقا و آینده حرفه خود دفاع کنند. آنها میدانند استفاده کردن بدون اجازه از نسخههای اسکن شده خودشان، اوج رذالت و بیاخلاقی استودیوهاست و باید تا دیر نشده جلوی آن را بگیرند.
در انتها باید خاطرنشان کرد با اینکه اعتصاب ظاهرا با موفقیت به پایان رسیده و معترضان امتیازهایی مثل افزایش حداقل دستمزد و محدود و منضبط کردن هوش مصنوعی را به دست آوردهاند اما احتمالا این توافقها موقت خواهد بود و این صنعت دوباره ذات بیرحمانه خود را نشان خواهد داد؛ مدیران به محض اینکه فرصت کنند، خواستههای خود را بر عوامل تحمیل و تکنولوژی را جایگزین کار انسانی خواهند کرد. همانطور که تاریخ هالیوود نشان داده هر بار با ورود تکنولوژی فنی جدیدی در سینما، دوره کارگردانها و بازیگران سابق به یکباره به پایان میرسد. ورود صدا به سینمای صامت، رنگی شدن فیلمها، دیجیتال شدن دوربینها، ورود کامپیوتر و جلوههای ویژه (CGI) و... همگی شاهد این مدعاست.
هر چه تکنولوژی سینما بیشتر پیشرفت میکند، نقش کارگردان بیشتر و بیشتر نابود میشود و کارگردان تبدیل به یک تکنیسین یا اپراتور کامپیوتر میشود و همه چیز به جای اتفاق افتادن در صحنه فیلمبرداری، در اتاق پرده سبز و اتاق مسؤولان جلوههای ویژه اتفاق میافتد و روابط عوامل تولید با یکدیگر، تبدیل به روابط عوامل تولید با کامپیوتر میشود.
با این اوصاف این وظیفه منتقدان است که از خلاقیت انسان در برابر تکنولوژی ماشینی دفاع کنند. فراموش نکنیم هیچ هوش مصنوعیای قادر به خلق اثر هنری نیست؛ خلق کردن امری انسانی است.
البته اتحادیه بازیگران آمریکا توافقنامه آزمایشی را تصویب کردهاند که به طولانیترین اعتصاب بازیگران علیه استودیوهای فیلم و تلویزیون در تاریخ هالیوود پایان میدهد.
این اتحادیه در اطلاعیهای اعلام کرد اعتصاب ۱۱۸ روزه به طور رسمی ساعت ۱۲:۰۱ صبح روز پنجشنبه پایان یافت. کمیته مذاکره اتحادیه این توافق را به اتفاق آرا تصویب کرد. این توافقنامه روز جمعه برای تصویب به هیات ملی اتحادیه بازیگران سینما و تلویزیون آمریکا (SAG-AFTRA) رفت.
۲ طرف چند روز گذشته را صرف انجام کارهای نهایی روی این قرارداد کردند که مهمترین آن محافظت از بازیگران در برابر هوش مصنوعی و افزایش تاریخی دستمزد بود. بر اساس این توافق شاهد افزایش حداقل ۷ درصدی دستمزدها خواهیم بود که ۲ درصد بیشتر از افزایشهای دریافتی توسط انجمن نویسندگان آمریکا و انجمن کارگردانان آمریکاست.
بر اساس ایمیلی که به اعضای «SAG-AFTRA» ارسال شده است، این توافق همچنین شامل پاداش مشارکت در سامانههای نمایش آنلاین، همچنین افزایش کمکهای بازنشستگی و سلامت است. این اتحادیه گفت ارزش این قرارداد در مجموع بیش از یک میلیارد دلار است.
اتحادیه در این ایمیل گفت: «ما به قراردادی رسیدهایم که اعضای اتحادیه بازیگران را از هر گروهی قادر میکند مشاغل پایدار ایجاد کنند. هزاران بازیگر در حال حاضر و در آینده از این کار بهره خواهند برد».
پیش از این، طولانیترین اعتصاب بازیگران علیه شرکتهای تلویزیونی و فیلم در سال ۱۹۸۰ به مدت ۹۵ روز ادامه شد.
ارسال به دوستان
نشست اضطراری سران سازمان همکاری اسلامی امروز در عربستان برگزار میشود؛ مطالبه جهان اسلام از سران کشورهای اسلامی، اقدام عملی علیه رژیم صهیونیستی از جمله قطع صادرات به این رژیم با هدف توقف حملات وحشیانه به غزه است
مسلمان هستید؟
نشست سران سازمان همکاری اسلامی در حالی عصر امروز برگزار میشود که تاکنون تلاشهای دیپلماتیک برای خاتمه دادن به حملات رژیم اسرائیل به غیرنظامیان در نوار غزه بینتیجه بوده است. از سوی دیگر برخی کشورها نظیر ایران، قطر و مصر در حال رایزنی برای پایان جنگ در باریکه غزه هستند. بر اساس برخی اخبار واصله به «وطن امروز»، سران ۴ کشور عربستان، امارات، اردن و مصر پشت پرده پیامهایی مبنی بر رضایت درباره ادامه حملات تا از بین رفتن حماس به آمریکا و اسرائیل دادهاند. البته آمریکا در سناریویی هماهنگ با برخی کشورهای عربی درصدد است غزه به تصرف اسرائیل درآید و بعد از آواره کردن مردم و نابودی حماس، این باریکه را مثل کرانه باختری با شرایطی تحویل تشکیلات خودگردان فلسطین به رهبری محمود عباس دهد. در سطح منطقهای نشست شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب منتهی به نتیجه نشد و حتی در نشست قاهره بیانیهای در محکومیت این جنایات در حضور رهبران عربی صادر نشد. در عرصه بینالمللی هم غیر از قطعنامه غیرالزامآور مجمع عمومی، تحرک بینالمللی برای پایان دادن به جنگ رخ نداده و 3 پیشنویس تهیه شده درباره این جنگ در شورای امنیت بینتیجه مانده است. عصر امروز نشست سران همکاری اسلامی در عربستان برگزار میشود و اگر اقدامی عملی و محکم برای مقابله با جنایت اسرائیل نشود، دیگر سازمان همکاری اسلامی که عربستان، مصر و ترکیه داعیهدار آن هستند، خالی از محتوا خواهد شد و جامعه اسلامی از آنها سوال میکند: «آیا مسلمان هستید؟» اما سوال اصلی این است: در آستانه این نشست انتظارها از سازمان همکاری اسلامی چیست و آیا اکتفا به بیانیهای مرضیالطرفین تامینکننده انتظارها درباره بحران فلسطین خواهد بود؟ برای پاسخ به این سوال نیاز است نگاهی به گذشته داشته باشیم و یادآوری کنیم سال ۱۹۹۲ همزمان با جنایات صربها در بوسنی علیه مسلمانان، با پیشنهاد ایران حق مردم بوسنی برای دفاع مشروع از خودشان به رسمیت شناخته شد. ترجمه این پیروزی حقوقی در عرصه میدانی این بود که کشورهای اسلامی برای تامین حق دفاع مشروع مسلمانان بوسنی وارد عمل شدند و به آنها کمک تسلیحاتی ارسال کردند تا صربها را عقب برانند. این بار نیز باید بحث «حق دفاع مشروع برای مردم غزه» به رسمیت شناخته شود و این امر باید نخستین دستور کار اجلاس سران سازمان همکاری اسلامی درباره غزه باشد. نکته اینجاست که بر خلاف ادعای محور غربی بویژه وزیر خارجه آمریکا درباره حق اسرائیل برای دفاع مشروع(!) این رژیم به دلیل ماهیت اشغالگرانهای که دارد نمیتواند اقداماتش را دفاع مشروع بنامد و اصولا این اصطلاح حقوقی برای طرف اشغالگر اطلاق نمیشود. همچنین طبق اخبار رسیده به خبرنگار «وطن امروز»، کشورهای عربستان، مصر و اردن تلاش دارند در پازل آمریکا شرکت و با آتشبس موقت در ازای آتشبس دائمی حماس را مجبور به تسلیم شدن کنند و غزه را دوباره امنیتی کرده و تحویل تشکیلات خودگردان فلسطین بدهند؛ موضوعی که خود محمود عباس هم آن را تایید کرده است. نکته تاسفبرانگیز اینکه بیش از ۶۰ درصد گازوئیل اسرائیل از طریق خط لوله باکو - تفلیس - جیحان تامین میشود که منبع و مسیر آن از کشورهای اسلامی است. بر اساس آمار مجموع ظرفیت پالایشی اسرائیل در 2 پالایشگاه حیفا و اشدود در سرزمینهای اشغالی معادل ۳۰۰ هزار بشکه در روز و محل تأمین خوراک آن از نفت وارداتی، عمدتا از قزاقستان و باکو است که از کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی محسوب میشوند. علاوه بر این، مصر که سالها رهبر مقابله با اسرائیل بود، اکنون به مهمترین شریک تجاری این رژیم بدل شده و از سال ۲۰۱۹ به واردکننده گاز از اسرائیل تبدیل شده است. در حال حاضر سالانه ۵ میلیارد متر مکعب گاز معادل ۸ درصد کل مصرف مصر از خط لوله EMG به مصر صادر میشود.
هنوز درخواست انور سادات از ملک فیصل برای کمک عربستان به مصر در جنگ «یومکیپور» در اذهان عامه اعراب و بخشی از تاریخ اعراب است؛ زمانی که پادشاه سعودی چند میلیارد دلار به رئیسجمهور مصر داد و یک تحریم بزرگ نفتی علیه اسرائیل و غرب به راه انداخت؛ تحریمی که باعث زمینگیری یک ساله آمریکا و کشورهای اروپایی شد و نفت را از بشکهای 5 دلار به 12 دلار رساند. البته جنگ یومکیپور در سال 1973 در نهایت با پیروزی اعراب همراه نشد اما برای همیشه یاد ملک فیصل، پادشاه عربستان را در خاطر بسیاری از اعراب زنده نگه داشت. حالا 5 دهه پس از آن جنگ، مواضع 4 کشور مهم عربی درباره فلسطین و مقاومت با انتقادهای تند و شدید مردم جهان عرب روبهرو شده است؛ دولتهای که ادعای عربیت دارند اما هیچکدام در یک ماه اخیر کمک قابل توجهی به مردم غزه نکردهاند و حتی برخی کشورها مانند امارات در سخنانی حماس و جهاد اسلامی را هم محکوم کردهاند.
1- عربستان: پادشاهی سعودی از قدیمالایام و بعد از شکست مصر در جنگ 1973 و بستن پیمان کمپدیوید با اسرائیل، همواره یکی از کشورهای اثرگذار در جهان اهل سنت و عرب بود. ریاض اما در چند دهه اخیر مواضع متناقضی نسبت به مقاومت اسلامی داشته است و روابط بسیار بدی هم با گروههای مقاومت اسلامی مانند حماس و جهاد اسلامی دارد. عربستان در چند سال اخیر بسیاری از طرفداران حماس و حتی برخی رهبران آن را بازداشت کرد و برخی از آنها چندین سال در زندان بودند. از سوی دیگر محمد بنسلمان که ادعای توسعه و پیشرفت در خاورمیانه را دارد و بر این موضوع تاکید میکند که باید کشورهای عربی مانند سوییس شوند، در یک ماه گذشته هیچ عملکرد مثبتی درباره دفاع از مردم غزه نداشته است. بدتر اینکه عربستان در یک سال اخیر به روند عادیسازی با اسرائیل پیوسته است و قصد دارد با ایفای نقش در کریدور «کواد1 و 2» که از هند شروع شده و به بندر حیفا در سرزمینهای اشغالی میرسد، روند عادیسازی با تلآویو را در پیش بگیرد؛ موضوعی که شاید یکی از مهمترین دلایل عملیات توفان الاقصی توسط حماس باشد. در چند روز اخیر هم با توجه به اینکه عربستان روزانه بیش از 11 میلیون بشکه نفت تولید میکند و درآمد سرشار میلیارد دلاری در روز دارد، کمک خاصی به مردم غزه نکرده است و حتی یکی از بستههای ارسالی ریاض برای مردم غزه «کفن» بوده است! که همین موضوع باعث جنجال زیادی در فضای مجازی شد. همچنین محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی در سخنانی اعلام کرد این کشور خواستار تشکیل فلسطین در مرزهای 1967 است؛ موضعی که در فضای جنگی امروز نشان از ضعف کشورهای عربی دارد. حتی وزیر خارجه عربستان در اوج حملات اسرائیل به نوار غزه اعلام کرد: «آنچه در غزه رخ داد، نباید ما را از دستیابی به صلحی فراگیر و عادلانه برای مساله فلسطین بازدارد». از طرفی برخی کاربران فضای مجازی در عربستان اعلام کردند دولت این کشور برگزاری هرگونه تظاهرات در عربستان در حمایت از فلسطین را ممنوع کرده است. ریاض در چارچوب روند عادیسازی روابط با تلآویو در چند ماه اخیر میزبان برخی هیاتهای تجاری اسرائیلی بود و حتی آسمان این کشور برای نخستین بار اجازه پرواز به هواپیماهای اسرائیلی و همچنین نتانیاهو را داد. هیات تجاری رژیم صهیونیستی در ابتدای ماه جاری میلادی برای حضور در کنفرانس دولتی «امنیت سایبری» وارد عربستان سعودی شد؛ کنفرانسی که طی روزهای ششم و هفتم نوامبر در شهر نفت خیز الدمام برگزار شد. «فرانک ملول» مدیرعامل رسانه «آی ۲۴ نیوز» که خود در قالب این هیات به عربستان سعودی سفر کرده بود، به این وبسایت گفت مقامات سعودی با «نیریت اوفیر» کارفرما و پژوهشگر اسرائیلی در حوزه خاورمیانه تماس گرفته و از او خواسته بودند هیاتی را به سرپرستی خود به عربستان ببرد. به نوشته «آی ۲۴ نیوز»، در ماه مه گذشته نیز «نیریت اوفیر» پژوهشگر اسرائیلی برای سخنرانی در کنفرانس «امنیت در خاورمیانه» که در ریاض برگزار شد، دعوت شده بود. این وبگاه نوشت شاید این نخستینباری بود که یک یهودی اسرائیلی یک سخنرانی علنی را در مقابل تعداد زیادی از مردم منطقه بویژه لبنان، یمن و عراق ایراد میکرد.
حضور این هیات تجاری در عربستان سعودی، در شرایطی است که دولت جو بایدن تلاشهای خود برای عادیسازی روابط میان ریاض و تلآویو را شدت بخشیده است و «برت مک کورک» مسؤول پرونده خاورمیانه در کاخ سفید و «باربارا لیف» دستیار وزیر خارجه آمریکا در خاور نزدیک سهشنبه گذشته برای رایزنی با مقامات سعودی وارد ریاض شدند. در این میان سعودیها نیز شروط و خواستههای خود را دارند؛ از جمله غنیسازی اورانیوم در خاک خود و همچنین خرید جنگندههای «اف۳۵» و سامانههای دفاع هوایی و در حوزه فلسطین نیز، ریاض خواستار امتیازدهی قابل توجه به تشکیلات خودگردان در کرانه باختری است که جزئیات آن هنوز نامشخص است. این در حالی است که رژیم صهیونیستی تاکنون با تمام شروط سعودیها به جد مخالفت کرده است. در جدیدترین اظهارات مقامات عربستانی درباره اسرائیل، وزیر اقتصاد این کشور گفته است: «هنوز فرصتهایی برای عادیسازی روابط عربستان و اسرائیل وجود دارد و جنگ غزه نباید این فضا را مخدوش کند». از سوی دیگر رفتار و کنش سیاستمداران عربستان سعودی هم در ظاهر هیچ قرابتی با ویرانی و کشتار در غزه ندارد. در حالی که تاکنون 16 هزار واحد مسکونی در غزه نابود شده، چندین بیمارستان بمباران و افراد زیادی شهید و صدها هزار نفر از مردم این باریکه آواره شدهاند، عربستان سعودی با سردمداری محمد بنسلمان و ترکی آلشیخ دستیار ویژه او در امور سرگرمیها و تفریح بزرگترین محفل موسیقی جهان عرب را برگزار کرد و بدون نام بردن از فلسطین و درد مردم غزه، کنسرت بزرگ موسیقی و رقص و آواز برگزار شدکه با جنجال زیادی در فضای مجازی کشورهای عربی همراه شد. عربستانیها حتی نمیخواهند به پادشاه پیشین خودشان اقتدا و از حربه نفت برای مقابله با کشتار در غزه استفاده کنند. در همین رابطه وزیر سرمایهگذاری عربستان امکان استفاده از قیمت نفت را به عنوان اهرمی برای دستیابی به آتشبس در نوار غزه رد کرد. وی تاکید کرد: این موضوع در حال حاضر در دستور کار نیست، عربستان سعودی در تلاش است از طریق مذاکره به صلح دست یابد.
2- مصر: این کشور همواره تا قبل از کمپ دیوید در خط مقدم مبارزه با اسرائیل بود. قاهره 4 جنگ بزرگ با تلآویو انجام داده است که در ابتدای این جنگها به پیروزی دست یافته بود و بعد از آن شکست خورد. بدترین شکست مصر از اسرائیل در 1967رخ داد که صحرای سینا و غزه به تصرف اسرائیل درآمد و مصر تلاش کرد سال 1973 دوباره به پیروزی برسد که باز ناکام ماند. رادیو قاهره یک روز قبل از حمله مصر به اسرائیل اعلام کرد «بقای اسرائیل بیش از حد طول کشیده، ما از تهاجم به اسرائیل استقبال میکنیم. ما از جنگی که مدتها انتظارش را کشیدهایم استقبال میکنیم. نقطه اوج فرا رسیده است. زمان جنگی که نابودی اسرائیل را به همراه دارد فرا رسیده است».
اما این کشور در دوران انور سادات به سازش با اسرائیل روی آورد و با بازپس گرفتن صحرای سینا به شرط عدم حضور نظامی مصر در آن، اسرائیل را به رسمیت شناخت. مصر در ۳ دهه اخیر همواره به مقابله با نیروهای مقاومت اسلامی در غزه و فلسطین پرداخته است و در چندین جنگ غزه هیچ تلاش موثری برای کمک به مردم باریکه غزه و همچنین تلاش برای بازگشایی مرز رفح نکرده است. حتی زمانی که محمد مرسی، رئیسجمهور اخوانی مصر روی کار آمد کمک آنچنانی به مردم غزه و حماس نکرد. در جنگ اخیر هم مصر با طفره رفتن از بازگشایی نوار غزه به خواسته آمریکا برای پذیرش مردم این باریکه در صحرای سینا پیام منفی داد. به نظر میرسد مصر قصد دارد در پازل آمریکا دوباره غزه از حماس گرفته و در چارچوب یک انتقال سیاسی و نظامی به تشکیلات خودگردان سپرده شود که رابطه بسیار خوب و نزدیکی با سیسی دارد. مصر آنچنان که تلاش دارد با مذاکره اسرای اسرائیل را آزاد کند، به همان میزان تلاشی برای آتشبس و رساندن کمکهای بشردوستانه به مردم غزه نداشته است. از چند روز قبل هم برخی رهبران حماس به مصر سفر کردند تا روند مذاکرات امنیتی با مصر را انجام دهند اما نکته مهم آن است که مصر در چارچوب طرح آمریکا حرکت میکند و قصد دارد با آتشبس موقت نه دائم برخی اسرای اسرائیلی را آزاد کند. مصر بعد از سقوط مرسی در یک کودتا حماس و جهاد اسلامی را گروه تروریستی اعلام کرد؛ کاری که با استقبال شدید اسرائیل روبهرو شد. نکته مهم آن است که قاهره با این حجم از نیروی نظامی و سابقه رهبری جهان عرب چرا هیچ کاری برای مردم غزه انجام نمیدهد تا مرزهای مشترک با این باریکه باز شود و غذا، دارو و آب برای مردم غزه ارسال شود و تنها منتظر اجازه آمریکا برای ارسال کمکهای بشردوستانه مانده است.
3- اردن: این کشور و پادشاهی هاشمی متولی اصلی مسجدالاقصی هستند. اردن و اسرائیل سال 1994 در «وادی عربه» با یکدیگر صلح کردند و امان بعد از قاهره دومین کشور عربی بود که با تلآویو سازش کرد. پادشاهی هاشمی اردن که متولی اصلی مسجدالاقصی و بیتالمقدس است، هیچ عملکردی در چند سال اخیر برای مقابله با بیاحترامی اسرائیل به مسجدالاقصی بویژه در دوران نتانیاهو نداشته است. اردن دهههای قبل هم به آرمان فلسطین خیانت کرده بود و در جمعه سیاه با نیروهای فتح که آن زمان با اسرائیل در جنگ بودند وارد درگیری شد و در آخر فلسطینیها را از اردن به لبنان اخراج کرد. چند سال قبل بود که 20 سند منتشر شدکه موساد با ملک حسین پادشاه سابق اردن رابطه پنهان داشته است. این اسناد بیانگر آن بودند که ملک حسین از ابتدای دهه ۶۰ قرن گذشته میلادی ارتباطات مستقیم با سازمان اطلاعاتی موساد داشته است. بر اساس اعلام روزنامه هاآرتص، از دیگر نکات مورد اشاره در این اسناد که درباره جنگ اکتبر سال ۱۹۷۳ است ارتباط پادشاه پیشین اردن با گلدا مایر، نخستوزیر اسبق رژیم صهیونیستی و ملاقات آنها در ساختمانی متعلق به سازمان موساد در نزدیکی تلآویو است. این دیدار ۲۵ سپتامبر ۱۹۷۳ به درخواست ملک حسین برای ارائه اطلاعاتی جدید درباره تصمیم سوریه برای حمله به رژیم صهیونیستی با هدف پس گرفتن ارتفاعات جولان برگزار شد. در چند سال اخیر ملک عبدالله پادشاه فعلی اردن هم کمکی به مردم فلسطین نکرد و به عنوان «متولی مسجدالاقصی» هیچوقت در برابر بیاحترامیهای متعدد به قدس مقابله جدی انجام نداد، به حدی که مردم شهرهای اردن علیه این رفتار منفعلانه اردن در چند روز اخیر وارد خیابانها شدند. در عین حال پادشاه اردن در پاسخ به سوال شبکه آمریکایی سیانان درباره اینکه آیا کشورهای عربی دیگری بویژه عربستان، در صف سازش با «اسرائیل» هستند، گفت: «نمی دانم دولت بعدی کدام است اما متوجه چنین گرایشی در میان کشورهای عربی که نگران منافع خود در زمینه امنیت ملی هستند، شدهام. به اعتقاد من این کشورها در چارچوب منافع قانونی خود به دلیل نگرانی از فعالیتهای ایران و چالشهای منطقهای متعدد، در حال بررسی امکان برقراری روابط با اسرائیل هستند». در یک ماه اخیر هم پادشاه اردن جز درخواست آتشبس هیچ فعالیت جدی نداشته است و تنها در یک فعالیت یک بسته بشردوستانه به غزه فرستاد. همزمان، سیاست خارجی محافظهکار و محتاطی که ملک حسین بنیان گذاشت، توسط پسرش ملک عبدالله دوم تغییر نکرده است. خاندان هاشمی با اتکا به رابطه استراتژیک خود با آمریکا (و تا اندازهای کمتر انگلیس) همچنین صلح با اسرائیل، دستکم در سطح بینالمللی نگرانی قابل ملاحظهای ندارد. در یک ماه اخیر پادشاه اردن هیچ کمک ملموسی به مردم فلسطین نکرده است. مرز بزرگ این کشور با کرانه باختری میتوانست به یک کابوس بزرگ برای اسرائیل تبدیل شود اما چنین کاری از طرف اردن انجام نشد.
4- ترکیه: رئیسجمهور ترکیه در واکنش به تحولات فلسطین اشغالی در روزهای ابتدایی، از طرفها خواست از تشدید تنشها اجتناب کنند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، رجب طیب اردوغان بعد از حملات مقاومت فلسطین از نوار غزه به فلسطین اشغالی گفت: از همه طرفها دعوت میکنیم منطقی عمل کنند و از گامهای نسنجیده که تنش را افزایش میدهد، خودداری کنند! واکنش اردوغان موجی از انتقادها را به سوی او روانه کردتا اینکه او قصد کرد صحنه رسانهای و روانی را تغییر دهد و به نفع فلسطینیها موضعگیری کند. ترکیه بعد از عملیات توفان الاقصی موضعی دوگانه از خود در قبال مردم و مقاومت فلسطین نشان داد و حتی برخی رسانههای عبری مدعی بودند آنکارا از برخی سران حماس خواسته است این کشور را ترک کنند و به قطر بروند. اردوغان از سویی در تظاهرات بزرگ مردم استانبول در دفاع از مردم فلسطین شرکت و حملات شدید تلآویو را محکوم میکند و از طرف دیگر روابط خوب اقتصادی با اسرائیل دارد و قصد هم ندارد این روابط را قطع کند. روابط ترکیه و اسرائیل از زمان یورش نظامیان صهیونیستی به کشتی مرمره و شهادت 9 شهروند ترکیه در سال 2010 رو به وخامت نهاد اما در چند ماه اخیر روابط تلآویو - آنکارا بشدت مطلوب شده است و حتی اردوغان و نتانیاهو در حاشیه نشست سازمان ملل با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند، همچنین رئیس رژیم صهیونیستی از ترکیه بازدید کرد. برخی منابع اخیرا اعلام کردند 60 درصد نفت اسرائیل از مسیر خط لوله باکو - تفلیس - جیحان عبور میکند که ترکیه و آذربایجان نقش عمدهای در این موضوع دارند. در همین رابطه نماینده مجلس ترکیه اعلام کرد خلبانان اسرائیلی که بمب بر سر مظلومان فلسطین میریزند، در آسمان شهر قونیه ترکیه آموزش میبینند! تراز تجاری ترکیه و اسرائیل از 1.8 میلیارد دلار در سال ۲۰۰۲ به ۱۰ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ رسیده؛ افزایش ۵ برابری تجارت ترکیه و اسرائیل در دوره زمامداری اردوغان! روابط ترکیه و اسرائیل هنوز ابعاد پنهان و ناگفته زیادی دارد! از سوی دیگر حجم تجارت خارجی بین ترکیه و اسرائیل در سال ۲۰۲۲ به 8.91 میلیارد دلار رسید. از این حجم تجارت، 6.7 میلیارد دلار مربوط به صادرات ترکیه به اسرائیل و 2.2 میلیارد دلار آن مربوط به صادرات اسرائیل به این کشور است. در رتبهبندی حجم صادرات، اسرائیل هفتمین مشتری تجاری ترکیه در میزان صادرات است. در عین حال با واردات 3.6 درصد از محصولات تولید اسرائیل، ترکیه نیز هفتمین شریک تجاری اسرائیل است. این میزان در سال ۲۰۲۲، بیشترین حجم تجارت بین ترکیه و اسرائیل بوده و در ۲۰ سال گذشته ۵۳۲ درصد افزایش یافته است. با توجه به اینکه ترکیه و اسرائیل در میزان صادرات و واردات هر ۲ دولت، جزو 10 دولت اول هستند اما حجم تجارت آنها هنوز به 10 میلیارد دلار نرسیده که این گزاره نادرست است. کاربری در ایکس مدعی شده اسرائیل و ترکیه ۱۳ میلیارد دلار تجارت دارند و شرکای تجاری مهمی هستند. از طرف دیگر برخی منابع هم مدعی شدند 200 میلیون لیتر سوخت معادل 250 میلیون دلار از ترکیه به اسرائیل ارسال میشود که نشانگر ارتباط مهم بین تلآویو و آنکاراست. ترکیه همچنین با پذیرش ملاحظات امنیتی مدنظر رژیم صهیونیستی پذیرفته است با حضور نیروهای امنیتی اسرائیلی در فرودگاههای ترکیه روند پرواز شرکتهای هواپیمایی اسرائیلی به خاک ترکیه را پس از 15 سال احیا کند. در مجموع با مروری بر روند تحولات اخیر در روابط سیاسی ترکیه و رژیم صهیونیستی میتوان دریافت که آنکارا و تلآویو با اشتیاق فراوان در مسیر تقویت همکاریهای سیاسی، اقتصادی و امنیتی - نظامی گام برمیدارند، در این بین به نظر میرسد مجموعهای از مؤلفههای تأثیرگذار در عرصه سیاست داخلی، منطقهای و بینالمللی ترکیه و اسرائیل، محرک اردوغان و نتانیاهو به منظور پیریزی همکاریهای همهجانبه میان ترکیه و اسرائیل بوده است. این در حالی است که اردوغان 15 سال قبل در اجلاس داوودس ژست ضد اسرائیلی گرفت. رجب طیب اردوغان، آن زمان که نخستوزیر ترکیه بود در سال 1387، در جریان میزگردی در کنفرانس «مجمع اقتصاد جهانی» در داووس سوییس، به اظهارات شیمون پرز، رئیس رژیم صهیونیستی، درباره عملیات نظامی اسرائیل در غزه اعتراض کرد و در واکنش به اقدام مجری برنامه گفت: دیگر در این کنفرانس حضور نخواهد یافت. رفتار و اظهارات اردوغان در چند سال اخیر بویژه در دوران عملیات توفان الاقصی پر از تناقض بوده است.
5- امارات: ابوظبی در چند سال اخیر روابط بسیار حسنه و گرمی با تل آویو داشته است. ۱۳ اوت ۲۰۲۰، اسرائیل و امارات توافقنامهای را با میانجیگری دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده امضا کردند. بر اساس این معامله، اسرائیل و امارات متحده عربی روابط دیپلماتیک کاملی برقرار کردند. امارات عربی متحده سومین کشور عربی، بعد از مصر و اردن است که اسرائیل را به رسمیت میشناسد. حتی نخستوزیران اسرائیل سفری به امارات داشتند و دیدارهای زیادی بین روسای 2 رژیم صورت گرفت. از سوی دیگر امارات و اسرائیل قصد دارند کریدور دوبی- حیفا را تکمیل کنند. همچنین امارات به دلایل متعدد همواره دشمنی بزرگی با اخوانالمسلمین و به تبع آن حماس و جهاد اسلامی داشته و در یک ماه گذشته علاوه بر اینکه کاری نکرده است، در جاهایی حماس را هم محکوم کرد. «ریم الهاشمی»، وزیر دولت امارات در امور همکاریهای بینالمللی بامداد ۲۵ اکتبر طی شرکت در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد، ضمن توصیف عملیات جنبش حماس به «جنایت»، خواستار آتشبس در فلسطین اشغالی شد. براساس گزارش پایگاه اینترنتی شبکه «المیادین»، الهاشمی افزود: در حالی که ما تکرار میکنیم حملات حماس در ۷ اکتبر حملاتی وحشیانه و شنیع بوده است، خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط اسرای اسرائیلی هستیم تا خونریزی متوقف شود و همه غیرنظامیان، از رنج بیشتر در امان بمانند. وزیر اماراتی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: باید یک آتشبس انسانی فوری و پایدار برقرار شود، زیرا تشدید سرعت بمباران اسرائیل تأیید میکند که هرگونه تأخیری در خاموش کردن شعله این جنگ به معنای تلفات و ویرانی بیشتر و تهدیدی برای گسترش دامنه درگیری به منطقه است. البته چندی پیش هم امارات فعالیتهای تجاری و اقتصادی خود با اسرائیل را بشدت افزایش داد. در زمینههای گردشگری، همچنین فرهنگی و نظامی هم تلآویو و ابوظبی قصد دارند روند رو به افزایشی داشته باشند اما در منطقه، عادیسازی اسرائیل و امارات در حال پیشرفت است. مارس 2023، توافقنامه تجارت آزاد منعقدشده بین 2 دولت در ماه مه 2022 به اجرا درآمد و باعث کاهش یا حذف عوارض گمرکی بر تمام محصولات وارداتی شد. به گفته سفیر اسرائیل در ابوظبی، ظرف 3 سال اخیر یک میلیون اسرائیلی از امارات دیدن کردهاند.
ابراهیم کامیسار، مجری تور، یکی از نخستین کسانی بود که به آنجا رفت. نوامبر 2020 ابراهیم کامیسار که در آن زمان مدیریت آژانس مسافرتی در تلآویو به عهده داشت، همراه همسرش سوار نخستین پرواز مستقیم به دوبی شده بود. در آنجا، این زوج جاذبههای فراوان امارت، بویژه سفر با قایق در نهر، در سایه سرگیجهآور برج خلیفه، بلندترین برج جهان را چشیده بودند. در عرشه قایق، بین بوفهای که زیر نظر یک خاخام تهیه شده و سخنرانانی که آهنگهای فولکلور عبری را پخش میکنند، مسافران از «امنیت» حاکم بر امارات شگفتزده میشوند. مرد جوانی که با تمام خانوادهاش از حیفا آمده است، توضیح میدهد: «به عنوان اسرائیلی، ما در کشورهای عربی احساس راحتی نمیکنیم اما در امارات احساس خوبی داریم. اینجا به محض پیاده شدن از هواپیما، ذهنیتها تغییر میکند. قومیت شما دیگر اهمیتی ندارد».
روابط امارات و اسرائیل در حالی بهبود یافته که کشورهای عربی متعهد بودند تا زمان حل نشدن اختلافات کشورهای عربی با اسرائیل بویژه حل نشدن مناقشه فلسطین از به رسمیت شناختن اسرائیل خودداری کنند و هیچ گامی در این زمینه برندارند. رفتار کشورهایی نظیر امارات عربی متحده و بحرین در عادیسازی روابط با اسرائیل پشت پا زدن به آرمانهای عربی و خیانت به آرمان فلسطین است. فلسطینیانی که در سایه آشتی ابوظبی و تلآویو همچنان زیر ظلم و ستم اسرائیلیها به سر میبرند و روزی نیست که تنشی را تجربه نکنند.
ارسال به دوستان
عصر جدید توحش آمریکا و غرب
عصری را که در آن پرندههای مرگ ارتش تروریست آمریکا به خود حق میدادند هر تجمعی در فضای باز در افغانستان، پاکستان، عراق، سوریه، یمن، سومالی و... را چه عروسی باشد چه عزا، تبدیل به عزا کنند به فراموشی بسپارید. حتی جنایات یانکیها علیه بشریت در کشورهای جنگزده یادشده با هدف قرار دادن گاه و بیگاه بیمارستانها و مدارس از جمله حمله به بیمارستانی در قندوز در سال 2015 که به قتلعام 22 نفر از جمله 12 کارمند سازمان پزشکان بدون مرز انجامید نیز به عصری سپریشده از وحشیگری ماشین کشتار استکبار غربی - صهیونیستی تعلق دارد. در آن موارد، دستکم فرماندهان پنتاگون یا ایساف، در صورت رسانهای شدن جنایتهایشان خود را ناچار میدیدند در مقابل افکار عمومی قرار بگیرند و توجیهی مثل خطای شناسایی یا خطای هدفگیری بتراشند، یا بعضا حتی مانند همان مورد قندوز عذرخواهی هم بکنند.
پس از 7 اکتبر 2023 با آغاز جنگ ائتلاف اسرائیل، آمریکا و ناتو علیه 2 میلیون و 300 هزار شهروند فلسطینی ساکن غزه اما عصر جدیدی از نمایش توحش در مقابل دیدگان حیرتزده بشریت آغاز شده است؛ عصری که در آن ارتش صهیونیستی و شرکای غربیاش نه تنها خود را مقید به توجیه رسانهای محکمهپسند برای روندی که در قتل عام و ویرانی هر چه بیشتر در غزه در پیش گرفتهاند نمیدانند بلکه نمایش توحش خود را آگراندیسمان هم میکنند.
وقتی آویخای الیاهو، وزیر میراث کابینه نتانیاهو از ضرورت کاربرد بمب اتم برای پاکسازی جمعی مردم غزه صحبت میکند، هیچ رسانه مهم عبری و غربی معترض او نمیشود که انگیزهاش نسلکشی فلسطینیهاست، بلکه الیاهو فقط به این خاطر مورد ملامت قرار میگیرد که از کاربرد تسلیحات نامتعارف برخلاف موازین بینالمللی سخن گفته است.
همانطور که هزاران معترض آمریکایی، انگلیسی، آلمانی و فرانسوی در روزهای اخیر با زیر سوال بردن حمایت کورکورانه دولتهایشان از کارزار جنایتآمیز نتانیاهو در غزه فریاد سر دادهاند، این دیگر نه یک جنگ، بلکه یک نسلکشی کلاسیک است.
برنامه کوچاندن ساکنان غزه به صحرای سینا که در همین هفتههای اخیر از وزارت اطلاعات رژیم صهیونیستی به بیرون درز کرد، ثابت کرد اسرائیلیها هیچ فرقی با اجداد آدمکششان و نسل اول صهیونیستهای غاصب نکردهاند.
هدف سگ هار نجس آمریکا در خاورمیانه از این نوع کارزار وحشت علنی که در باریکهای کاملا تحت محاصره به وسعت 360 کیلومتر در پیش گرفته، آشکارا کشتن هرچه بیشتر ساکنان آن برای پاک کردن اصل صورت مساله مقاومت مردمی غزه است. سیلیهای محکمی که اشغالگران قدس از حماس و جهاد اسلامی به عنوان بازوهای مردم قهرمان غزه خوردهاند، چنان کینهای در دل صهیونیستها بهجا گذاشته که باعث شده تمام شعارهای تبلیغاتی رسانههای آنگلوصهیونیست در حمایت از کارزار حمله همهجانبه به غزه در یک عبارت ضدبشری خلاصه شود: «تمام فلسطینیها تروریست هستند». با این شعار آنها افکار عمومی عبری را برای قتلعام حداکثری طرف مقابل آماده کردهاند.
این ما را به یاد شعارهای نازیستی هیتلر میاندازد که با توجیه اینکه «یهودیان قوم پست هستند» زمینه اخراج آنها از قلمروی رایش سوم را فراهم آوردند. به عبارت دیگر توجیهات اسرائیلی برای ادامه جنگ در غزه، مستقیما از منطق هولوکاست نازیها آب میخورد.
با این حال نباید برای پیدا کردن ریشههای تئوریک این هولوکاست تا قبل از جنگ دوم جهانی عقب برویم. کافی است ۲ دهه به عقب برگردیم تا به شعار صلیبی معروف جرج بوش پسر، برای آغاز عملیات اشغال بخشهایی از خاورمیانه (افغانستان و عراق) برسیم: «در این جنگ صلیبی علیه تروریسم، یا با ما هستید یا علیه ما!» یعنی هر که مقابل بایستد، شامل میلیونها نفر از افغانها و عراقیها و چند میلیارد مخالف اشغالگری آمریکا، همه تروریسم هستند. جنگی که آن رئیسجمهور جمهوریخواه آمریکا راه انداخت و امروز دوست سابقش در تلآویو تحت نظر یک رئیسجمهور دموکرات ادامه میدهد، هر ۲ اعلان رسمی هولوکاست به مردم جهان بوده و هست.
حملات مکرر ارتش کودککش عبری به بیمارستانهای غزه در 35 روز گذشته، تابلوی اصلی این هولوکاست رسمی با حمایت واشنگتن و اقمار اروپایی، همچنین نشانه سادیسم نژادپرستانه سلطهگران غربی است. این ادعا که ارتش صهیونیست قبل از هدف قرار دادن بیمارستانها به مدیران آن اخطار تخلیه میدهد، تنها عذر بدتر از گناه است، چرا که اساسا هیچ بیمارستانی قابل تخلیه آن هم ظرف نیم ساعت نیست. بیمارستان محل درمان و بستری افراد بیمار و ناتوان است که هر یک به مراقبتهای خاصی نیاز دارند. به فرض هم که مسؤولان یک مرکز درمانی بزرگ بخواهند پس از اخطار صدها بیمار را تخلیه کنند، چنین کاری در کمتر از چند روز شدنی نیست.
حال در عصر جدید توحش استکبار جهانی، اسرائیل و شرکای غربیاش حتی بیمارستانهایی با بیش از هزار بیمار، همراه، کادر درمان و البته آوارههایی را که در آن پناه گرفتهاند بدون اخطار میزنند، آن هم در حالی که دقایقی قبل، اخطار داده بودند که نزدیکترین بیمارستان را خواهند زد که طبیعتا باعث فرار بسیاری از بیماران و پناهجویان به بیمارستان دیگر شده بود.
این همان اتفاقی بود که در فاجعه بیمارستان معمدانی - بیمارستان قدیمی مسیحیان در غزه - رخ داد. قتل عام بیش از 470 نفر و مجروح کردن چندصد نفر دیگر با هدف قرار دادن مرکز درمانی بزرگ با بمبهای سنگرشکن که باعث فروریختن کل بنا میشود، آن هم بدون هیچ اخطار قبلی، در حقیقت تکرار همان آگهی بینالمللی آمریکایی دوران بوش بود اما به زبان عبری: «هر که با ما نباشد قتل عام میشود!»
بیش از ۳ هفته از آن جنایت که دنیا را تکان داد گذشته و هنوز هیچ دولت حامی اسرائیل، آن را محکوم هم نساخته است. آنها به سادگی ادعای ارتش کودککش را کافی میدانند که ساختمان بزرگ بیمارستان معمدانی با یک راکت سرگردان کوچک جهاد اسلامی فرو ریخته است. جالب اینکه طبق کنایه سخنگوی وزارت خارجه روسیه، تلآویو باید برای این ادعا، دادههای ماهوارهای عصر آن روز را ارائه میکرد که نکرد.
در حقیقت عصر روز 17 اکتبر (ماه گذشته میلادی) لحظاتی پس از هدف قرار گرفتن بیمارستان معمدانی توسط یک موشک سازهشکن اسرائیلی، خبر آن همانند بمباران بقیه اهداف ارتش کودککش در نوار غزه، بلافاصله توسط فعالان مجازی این رژیم در شبکههای مجازی منتشر شد.
یکی از آنها «هانانیا نفتالی» دستیار فضای مجازی نتانیاهو بود که در پستی در شبکه ایکس نوشت: «نیروی هوایی اسرائیل یک پایگاه تروریستی حماس در داخل بیمارستانی در غزه را بمباران کرد».
در حقیقت حتی دستیار نخستوزیر رژیم صهیونیستی هم باور نمیکرد که مافوقهایش قصد یک جنایت نمادین علیه بشریت را دارند. او چند دقیقه بعد وقتی در شبکههای خبری، ساختمان ویران بیمارستان معمدانی با صدها قربانی دفنشده زیر آوار را دید، بهسرعت پست خود را پاک کرد. سپس همان شب ساعت ۱۰:۵۸ برای ماستمالی پست اولیه نوشت: «از آنجا که ارتش اسرائیل بیمارستانها را بمباران نمیکند، من تصور میکردم اسرائیل یکی از پایگاههای حماس در غزه را هدف قرار میدهد». این در حالی است که تقریبا ۲ ساعت قبلتر در ساعت ۹:۰۴ همان شب، حساب رسمی رژیم اسرائیل در ایکس @Israel بیانیهای منتشر کرده بود که ادعا میکرد این حمله در نتیجه موشک دشمن بوده است. همین گاف بزرگ یکی از چهرههای رسانهای کابینه نتانیاهو، جنایت رژیم را رسوا کرد.
با این حال هر کس تصور میکرد با این رسوایی و به رغم فریادهای جهانی علیه جنایت در بیمارستان معمدانی، سگ هار آمریکا از ادامه نمایش توحش صرفنظر میکند، سخت در اشتباه بود. اسرائیلیها همان فردای قتلعام محله الاهلی در شمال باریکه غزه، بیمارستان اندونزیاییها را چند کیلومتر آنطرفتر زدند. به گزارش دیروز رویترز، بیمارستانها رسما در بانک اهداف ارتش کودککش اسرائیل قرار دارند. غیر از بیمارستان مسیحیان (المعمدانی) که کاملا ویران شد، بخشهایی از بیمارستان اندونزی، بیمارستان اطفال و سرطان شهید رنتیسی، بیمارستان کودکان النصر و بیمارستان الشفا، بزرگترین مرکز درمانی غزه هم مورد حمله هوایی صهیونیستها قرار گرفته و بخشهایی از آنها ویران شده است. خبرنگار العالم در غزه نیز دیروز گزارش داد ساختمان سالن خارجی بیمارستان الشفا و حیاط آن که پذیرای آوارگان و زنان و کودکان و سالخوردگان و نیز خبرنگاران بود، توسط ۴ بمب هدف قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، در حال حاضر داخل بیمارستان کودکان سرطانی شهید دکتر عبدالعزیز رنتیسی که در محاصره تانکهای اسرائیلی است، فریاد امدادخواهی بلند است.
این بیمارستان در وضعیتی است که به خاطر بمباران نمیتوان کودکان را از آنجا خارج کرد و به طور کامل از فعالیت افتاده، برق ندارد و پزشکان و کادر درمان آن از صلیب سرخ خواستهاند آن را تخلیه کند. نه تنها در این بیمارستان بلکه در بقیه مراکز درمانی غزه هم عملهای جراحی بدون بیهوشی و زیر نور شمع انجام میشود. بر اساس این گزارش بیمارستان کودکان النصر هم در معرض حملات گسترده ارتش کودککش قرار گرفته و خبرها حکایت از نزدیک شدن تانکهای اسرائیلی به آنجا دارد. بیمارستان الشفا هم که بارها از جمله دیروز هدف حمله قرار گرفته با توقف فعالیت بانک خون خود مواجه شده و به همین دلیل مجروحان این بیمارستان به خاطر فقدان خدمات بهداشتی در آستانه مرگ قرار گرفتهاند. چند حساب کاربری در شبکه ایکس فاش کردهاند دیروز لاشه یک بمب آمریکایی بدنام در حیاط بیمارستان الشفا رویت شده است؛ موشک هلفایر آر 9 ایکس. همان موشکی که پنتاگون برای هدف قرار دادن سران داعش، القاعده و طالبان از آن استفاده کرده است. این سلاح که در حقیقت یک بمب غیرانفجاری براساس پرتابههای خنجرمانند به افراد مورد هدف است، بیش از آنکه برای کشتار استفاده شود، جنبه تبلیغاتی و وحشتآفرینی برای ماشین جنگی آمریکا داشته است. در حمله دیروز به بیمارستان الشفا هم ظاهرا فقط یک نفر به شهادت رسیده و چند نفر زخمی شدهاند. اگر چه این کمتلفاتترین حمله ارتش کودککش اسرائیل به یک مرکز درمانی و عمومی در غزه در جنگ اخیر بوده اما قدر مسلم این است که جنبه سادیسمی و وحشتآفرین آن مدنظر بوده، چرا که موشکهای هلفایر باعث جراحات وحشتناک و قطع اعضای بدن میشوند.
نشان به آن نشان که رژیم جنایتکار دیروز ساعاتی پس از هدف قرار دادن بیمارستان الشفا، در یک نمایش توحش دیگر به راحتی یک مدرسه در غزه را هدف بمب ویرانگر قرار داد که باعث شهادت دستکم 50 نفر از جمله کودکان شد. این تنها یکی از 60 مدرسه ویرانشده غزه در این مدت است. متعاقب حملات دیروز، مدیر بیمارستان الشفا در مصاحبه با شبکه الجزیره گفت: «رژیم صهیونیستی در حال جنگ با بیمارستانها و مراکز درمانی نوار غزه است. در صورت از کار افتادن بیمارستانهای غزه، هزاران بیمار جان خود را از دست خواهند داد. مکان امنی برای انتقال بیماران و مجروحان از بیمارستانها وجود ندارد».
طبق آخرین اعلام وزارت بهداشت فلسطین در روز جمعه 19 آبان، شمار شهدای حملات مستمر رژیم صهیونیستی به نوار غزه به 11 هزار و 78 نفر رسیده که اکثر آنها کودک و زن هستند. این وزارتخانه شمار شهدای امدادرسان و کادر درمان را نیز 195 نفر اعلام کرد. همچنین دیروز اخباری نگرانکننده در برخی شبکههای خبری منتشر شد مبنی بر اینکه آمار شهدا که تاکنون توسط منابع رسمی فلسطینی منتشر میشده تنها بخشی از این فاجعه انسانی است، چرا که ظاهرا در سرشماری تلفات اماکن بمباران شده در غزه تنها اجساد یافته شده از زیر آوار محاسبه میشوند نه مفقودان؛ مفقودانی که حالا به نظر میرسد شمارشان بیشتر از شهدا شده باشد.
ارسال به دوستان
فشار کارزارهای تحریمی بر اقتصاد رژیم صهیونیستی
عابد اکبری*: تنها چند روز پیش از توفان الاقصی بود که نتانیاهو از فصل جدیدی در صلح و شکوفایی اقتصادی در سرزمینهای اشغالی به دلیل پذیرش این رژیم در منطقه و توسعه روابط با کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس خبر داد اما 35 روز بعد از آغاز جنگ اسرائیل و حماس و در حالی که هنوز چشمانداز روشنی از صلح وجود ندارد، بسیج ۳۶۰ هزار سرباز صهیونیست بسیاری از کسبوکارها را در سرزمینهای اشغالی بیرونق کرده است. کشورهای زیادی خطوط پروازی بسیاری از پروازهای خود به اسرائیل را لغو کردهاند و گردشگران هم دیگر میلی به سفر به سرزمینهای اشغالی ندارند. برآورد میشود جنگ اخیر بیش از ۵۰ میلیارد دلار هزینه روی دست صهیونیستها بگذارد. در چنین شرایطی طرح موضوع تحریم شرکتهای وابسته به رژیم صهیونیستی فشار روانی گستردهای بر افکار عمومی ساکنان سرزمینهای اشغالی برجا میگذارد. فارغ از اینکه چه بخشی از تحریمها علیه این رژیم قابلیت عملیاتی شدن داشته باشد طرح جدی و گسترده این موضوع آثار تخریبی جدی بر اقتصاد این رژیم به همراه خواهد داشت. هرچند موضوع تحریم محصولات تولیدی رژیم صهیونیستی برای عملیاتی شدن نیازمند پیگیری جدی از جانب شهروندان کشورهای مختلف است و نه دولتها، چرا که امید چندانی به ادامه روند موضعگیری سران دولتهای منطقه علیه این رژیم نمیرود و به نظر میرسد دولتهای منطقه مانند ترکیه و آذربایجان و کشورهای عربی هرچند به ظاهر مواضع تندی علیه این رژیم داشته باشند اما از انگیزههای لازم برای کاهش سطح تعاملات اقتصادی با صهیونیستها برخوردار نیستند. از مجموع ۲۲ کشور عربی، 6 کشور با رژیم اشغالگر صهیونیستی روابط رسمی دارند. مصر، اردن، امارات، بحرین، مراکش و سودان اگر قراردادهای تجاری مهمی را که با تلآویو دارند، باطل کنند، میتواند تاثیر منفی قابل توجهی بر این رژیم داشته باشد. در این بین بهرغم بدبینی نسبت به برخی تصمیمات سران کشورهای اسلامی در غرب آسیا، اعلام بحرین در دوم نوامبر ۲۰۲۳ مبنی بر خروج سفیر اسرائیل از این کشور، بازگشت سفیر بحرین از اسرائیل و قطع روابط اقتصادی با تلآویو، هشدار جنگ اقتصادی است که اگر کشورهای دیگر نیز همین رویکرد را دنبال کنند، آسیب سنگین اقتصادی به اشغالگران صهیونیست وارد خواهد شد. بر اساس گزارشی که وبسایت بریتانیایی میدل ایست آی سپتامبر گذشته (شهریور) منتشر کرد، کشورهای عربی که تعاملات سیاسی با رژیم برقرار کردهاند حدود ۲۵ درصد از کل رکورد صادرات تسلیحات اسرائیل به ارزش 12.5 میلیارد دلار در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص دادند.
این گزارش تایید میکند سال گذشته رکورد جدیدی برای حجم صادرات نظامی و امنیتی اسرائیل به ثبت رسیده است، زیرا این صادرات نسبت به 3 سال گذشته ۵۰ درصد افزایش یافته است. بدیهی است در صورت کاهش حجم تبادلات اقتصادی با رژیم صهیونیستی توسط این کشورها، فشار اقتصادی واردشده به این رژیم میتواند مکمل فشارهای حقوقی و دیپلماتیک بر رژیم صهیونیستی باشد. به نظر میرسد لغو معاهدات تجاری کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی میتواند منجر به چیزی شود که مسلمانان دههها منتظر آن بودهاند، یعنی کشورهای اسلامی و منطقه با تحریم اسرائیل میتوانند در ارائه کالاها و خدمات همکاری خود را با یکدیگر تقویت کنند. در این حالت میتوانند ثبات را به جهان اسلام بازگردانند و طرحهای توسعهای درونمنطقهای را آغاز کنند. برای مثال سودان سبد غذایی کشورهای عربی است، مصر هم از نیروی انسانی آموزشدیده برخوردار است و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هم که از سرمایه برخوردارند به خوبی میتوانند مکمل اقتصاد یکدیگر باشند و حذف تعاملات اقتصادی با این رژیم را به فرصتی برای اقتصادهای خود مبدل کنند. نکته پایانی اینکه نقطه قوت اقتصاد رژیم صهیونیستی توانمندی در توسعه فناوریهای نوین است. راهکار مقابله با این توانایی نیز تحریم علمی و دانشگاهی است. تحریم علمی اسرائیل در آوریل ۲۰۰۴ توسط جنبش فلسطینی تحریم علمی و فرهنگی اسرائیل (PACBI) به عنوان بخشی از جنبش بایکوت، عدم سرمایهگذاری و تحریم اسرائیل آغاز شد. این جنبش خواستار فعالیتهایی برای اعمال فشار بینالمللی بر اسرائیل بویژه موسسههای دانشگاهی این رژیم بود، چرا که این موسسات در برقراری اشغال فلسطین توسط اسرائیل نقش داشتند. از آن زمان، دانشگاهیانی حتی در ایالات متحده و بریتانیا و بسیاری دیگر از کشورها، طرحهای پیشنهادی برای تحریم علمی دانشگاهها و موسسات خاص اسرائیل انجام دادهاند. امروز هم با توجه به موج گسترده نفرت از رژیم صهیونیستی به نظر میرسد فرصت مناسبی جهت راهاندازی کارزارهای تحریم علمی و دانشگاهی این رژیم وجود داشته باشد.
کارشناس مسائل بینالملل *
ارسال به دوستان
رایزنیهای رئیسی با رؤسای کشورهای عضو اکو؛ پیگیری راهبرد قطع رابطه و مراودات اقتصادی با رژیم صهیونیستی
دعوت به شرافت
* رئیسی: حمایت از فلسطین ملاک شرافت کشورهاست
گروه سیاسی: جمهوری اسلامی همه تلاش خود را برای وحدت کشورهای مسلمان در مقابل رژیم صهیونیستی به کار بسته است. همزمان با اقداماتی که در راستای محکومیت جنایات رژیم اشغالگر فلسطین در حال انجام است، جمهوری اسلامی ایران برخی کشورهای اسلامی را نیز که مراودات اقتصادی و تجاری با اسرائیل دارند دعوت به قطع ارتباط با رژیم تروریست صهیونیستی میکند. این موضوع در اجلاس اخیر اکو کاملا مشهود بود.
* حامیان اسرائیل، بیشرفترین و پستترین موجودات روی زمین هستند
حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان در بخشی از سخنان خود در اجلاس اکو، با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه اظهار کرد: در زمانی گرد هم جمع شدهایم که بیش از یک ماه است مردم فلسطین در نوار غزه تحت شدیدترین بمبارانهای رژیم غاصب و نژادپرست اسرائیل قرار گرفتهاند و تاکنون، بیش از 10 هزار فلسطینی شامل بیش 4 هزار و 300 کودک و 2 هزار و 800 زن در بزرگترین نسلکشی قرن در غزه به شهادت رسیدهاند و در این مدت نظام بینالملل موجود از جمله شورای امنیت سازمان ملل در مواجهه با این حجم از جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی ناتوان و شکست خورده است. رئیسجمهور در ادامه تصریح کرد: جنایات هولناک رژیم صهیونیستی در حمله به بیمارستانها، مدارس، دانشگاهها و اردوگاه جبالیا که منجر به شهادت و مجروح شدن صدها نفر از بیماران، مجروحان و آوارگان بیدفاع و بیپناه شد، بیانگر ماهیت تجاوزکارانه این رژیم و مصداق بارز نسلکشی و جنایت علیه بشریت است. ارتش کودککش صهیونیستی به پشتوانه و با حمایتهای سیاسی، مالی، تسلیحاتی و اطلاعاتی آمریکا و برخی کشورهای اروپایی، همچنان ماشین جنگی خود را علیه مردم بیدفاع فلسطین روشن نگه داشته است. رئیسی افزود: جمهوری اسلامی ایران حمایتهای همهجانبه غرب و در رأس آنها دولت آمریکا از تهاجم صهیونیستها به غزه را عامل تداوم این جنایات میداند. اینک بر همه جهان واضح است آمریکا شریک جنایات صهیونیستهاست و دست ایالاتمتحده به خون ملت فلسطین آغشته است.
رئیسجمهور در ادامه با اشاره به تظاهرات مردم سراسر جهان در محکومیت رژیم صهیونیستی گفت: تظاهرات میلیونی ملتهای مختلف در سراسر جهان نشان میدهد فلسطین در قلب ملتها قرار دارد. امروز حمایت از فلسطین و مردم مظلوم غزه، ملاک شرافت کشورهاست و دولتهای حامی رژیم اسرائیل، بیشرفترین و پستترین موجودات روی زمیناند. اکنون تداوم کشتار و جنایت، همه انسانهای آزاده را بیتاب کرده است و ابعاد و پیامدهای آن به منطقه غرب آسیا، محدود نخواهد ماند. رئیسی ادامه داد: در حال حاضر، توقف حملات و رساندن کمکهای بشردوستانه به مردم غزه، از جمله مهمترین اولویتهای حیاتی است. انتظار داریم تمام آزادگان و عدالتخواهان در سراسر جهان از همه ظرفیت خود برای توقف این جنایات استفاده کنند. معتقدیم تشدید جنایات رژیم صهیونیستی باعث پیچیدهتر شدن شرایط در فلسطین و منطقه خواهد شد. جمهوری اسلامی ایران بر توقف هر چه سریعتر حملات و کشتار، تسهیل ارسال کمکهای بینالمللی به غزه و رفع محاصره غزه تأکید دارد.
* ایران دولتهای کشورهای اسلامی را به شرافت فرامیخواند
«فلسطین» یکی از مهمترین محورهای سخنان رئیسجمهور در اجلاسیه اکو و دیدارهای وی با همتایان خارجیاش در حاشیه این اجلاس بود. حجتالاسلام رئیسی به عنوان رئیسجمهوری اسلامی ایران در جریان دیدار رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، از لزوم قطع مراودات کشورهای اسلامی با اسرائیل سخن گفت. هشدار رئیسی مبنی بر اینکه اگر نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی منجر به نجات مردم فلسطین نشود، باعث خشم ملتهای مسلمان میشود نیز در همین چارچوب قابل تحلیل و بررسی است.
رئیسجمهور در دیدار اردوغان مساله فلسطین و جنایات هولناک رژیم غاصب صهیونیستی در غزه را مهمترین دغدغه امروز جهان اسلام و بلکه جامعه بشری دانست و با تاکید بر ضرورت فشار همهجانبه جهان اسلام بر رژیم جنایتکار صهیونیستی، قطع روابط سیاسی و اقتصادی کشورهای اسلامی با رژیم صهیونیستی را بهعنوان اقدامی موثر و بازدارنده در توقف جنایات صهیونیستها علیه مردم مظلوم فلسطین خواستار شد. رئیسی قتلعام فلسطینیان بیدفاع و سکوت مرگبار سازمانها و نهادهای بینالمللی و مدعیان حقوق بشر را مایه تاسف دانست و تاکید کرد: اکنون همه کشورهای اسلامی از جمله ایران، ترکیه و مصر در معرض امتحانی الهی قرار دارند تا با اقدامات بهموقع خود با این جنایت بیسابقه مقابله کنند. رئیسجمهور با ضروری دانستن اقدام هماهنگ جهان اسلام در دفاع از فلسطینیان تاکید کرد: ارزیابی بنده این است که اگر نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی در عربستان منجر به کمک به ملت فلسطین و نجات آنها نشود، دامنه درگیریها در منطقه افزایش مییابد، چراکه ملتهای منطقه متوجه میشوند که دولتهای اسلامی در کمک به مردم فلسطین و غزه ناتوان هستند.
بدونشک انگشت اشاره رئیسجمهور برخی کشورهای اسلامی را نشانه رفته است که بدون توجه به جنایات و اشغالگری رژیم صهیونیستی، روابط و مراودات متعدد اقتصادی و سیاسی با اسرائیل برقرار کردهاند. مصر، اردن، امارات، سنگاپور، قزاقستان، جمهوری باکو و بویژه ترکیه از جمله کشورهای اسلامی هستند که بیشترین مراودات تجاری و اقتصادی را با رژیم صهیونیستی دارند. بر اساس آمار سایت اقتصاد تجارت (Trading Economics) در سال ۲۰۲۲ سوختهای معدنی، نفت و محصولات نفتپایه، بالاترین ارزش وارداتی رژیم صهیونیستی را تشکیل داده است. پس از آن تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی، ماشینآلات و رآکتورهای هستهای، وسایل نقلیه غیر از راهآهن و تراموا در ردههای دوم تا چهارم واردات رژیم صهیونیستی از نظر ارزش قرار دارند. همچنین بر اساس دادههای Trading Economics، در سال ۲۰۲۲ کشورهای ترکیه با 5.70 میلیارد دلار، سنگاپور با 2.17 میلیارد دلار و امارات عربی متحده با 1.89 میلیارد دلار در کنار ایالاتمتحده، آلمان، فرانسه و انگلیس مهمترین صادرکنندگان کالا به سرزمینهای اشغالی بودهاند.
جمهوریهای باکو و قزاقزستان پشتیبان انرژی اسرائیل
به گزارش پایگاه تخصصی «اساندپی گلوبال» اسرائیل تقریبا هیچ نفتی در داخل تولید نمیکند و روزانه ۳۰۰ هزار بشکه نفت خام برای فرآوری در پالایشگاههای حیفا و اشدود وارد میکند. بر اساس آمارهای این منبع، تقریبا نیمی از این حجم شامل نفت خام قزاقستان است که از طریق بندر «نووروسیسک» روسیه در دریای سیاه و نفت آذری لایت آذربایجان از طریق خط لوله باکو - جیحان (شهری در ترکیه) در دریای مدیترانه به این رژیم صادر میشود. قزاقستان و آذربایجان هر دو عضو سازمان همکاری اسلامی هستند. همچنین به گزارش بلومبرگ، واردات به ایلات، از بنادر مهم تجاری رژیم صهیونیستی، در سالهای اخیر کاهش یافته است، زیرا اسرائیل بیشتر نفت خود را از طریق دریای مدیترانه از صادرکنندگان دریای سیاه مانند قزاقستان و باکو دریافت میکند. بلومبرگ همچنین گزارش داده بود در روزهای پایانی مهر و در حالی که رژیم صهیونیستی مشغول بمباران مردم غزه بود، کشتی Seaviolet با بیش از یک میلیون بشکه نفت باکو به سمت بندر ایلات رژیم صهیونیستی در حال حرکت بود. علاوه بر اینها، رژیم صهیونیستی از صادرکنندگان اصلی انرژی به مصر و اردن است. طبق قرارداد ۱۵ سالهای که سال 2016 میان اردن و رژیم صهیونیستی منعقد شد، تامین ۶۰ درصد گاز مصرفی اردن بر عهده رژیم اشغالگر فلسطین است. همچنین بر اساس آمار واردات تبادل تجاری صهیونیستها با کشورهای اسلامی، ترکیه در ۱۰ سال گذشته نزدیک به ۱۱ میلیارد لیتر سوخت که بیشتر آن را گازوئیل تشکیل میدهد از سرزمینهای اشغالی وارد کرده است. این محمولههای سوختی به ارزش 5 میلیارد دلار بوده است.
اکنون باید منتظر ماند و دید وجدان خفته این کشورها با دیدن جنایات ضدبشری رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین بیدار میشود یا مراودات اقتصادی آنها با سرزمینهای اشغالی ادامه خواهد یافت؟ همه اینها از نتیجه نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی که قرار است عصر امروز در ریاض پایتخت عربستان برگزار شود، قابل درک خواهد بود.
***
تجمع مردم و دانشجویان در مقابل سفارت ترکیه
پنجشنبه گذشته جمعی از مردم و دانشجویان در محکومیت و اعتراض به صادرات نفت و ارزاق به رژیم صهیونیستی، مقابل سفارت ترکیه در تهران تجمع کردند.
تجمعکنندگان رفتار دوگانه کشور ترکیه در موضوع فلسطین را محکوم کردند و خواستار توقف صادرات نفت و ارزاق این کشور به رژیم صهیونیستی شدند. دانشجویان و مردم حاضر در این تجمع با سر دادن شعارهایی کشتار مردم مظلوم فلسطین را محکوم کرده و از مجامع بینالمللی خواستند در مقابل کودککشان غاصب صهیونیستی سکوت نکنند.
گفتنی است دانشجویان دانشگاههای سراسر کشور طی روزهای گذشته با برپایی تجمعات مختلف و انتشار بیانیههایی، انزجار خود را از جنایات صهیونیستها نشان دادهاند.
ارسال به دوستان
از ۷ اکتبر ۱۸۳ نفر در کرانه باختری شهید شدهاند
کرانه غیرت
* شمار شهدای غزه از 11 هزار نفر گذشت/ * حمله پهپادی حزبالله به اسرائیل
وزارت بهداشت فلسطین روز جمعه از افزایش شمار قربانیان درگیریها با ارتش رژیم صهیونیستی در کرانه باختری خبر داد. بر این اساس شمار شهدا از هفتم اکتبر تاکنون به ۱۸۳ شهید رسیده است. به گزارش ایسنا به نقل از روسیا الیوم، این وزارتخانه در بیانیهای کوتاه اعلام کرد صبح دیروز جوان فلسطینی «لیث محمد باکیر نصاصره» ۲۱ ساله بر اثر جراحتی که در درگیریها در شهرک «بیت فوریک» در شرق نابلس برداشته بود به شهادت رسید و تعداد شهدای کرانه باختری از هفتم اکتبر تاکنون به ۱۸۳ شهید رسید. همچنین گزارشها حاکی از آن است که شمار قربانیان عملیات ارتش رژیم صهیونیستی در اردوگاه جنین به ۱۴ شهید و در کل کرانه باختری به ۲۰ شهید رسید. در جریان این عملیات گسترده ارتش رژیم صهیونیستی در مناطق مختلف کرانه باختری که به شهر جنین و اردوگاه آن یورش بردند، ۱۸ فلسطینی از جمله ۱۴ تن در جنین به شهادت رسیده و ۴۰ تن زخمی شدند. در این عملیات برق شهر جنین قطع و زیرساختهای آن تخریب شد. ارسال به دوستان
دبیر کانون بانکهای خصوصی عملکرد صفر این بانکها را در نهضت ملی مسکن پذیرفت
اعتراف به کمکاری
گروه اقتصادی: دولت با همراهی بانک مرکزی باید پرداخت تسهیلات هر بانک را منوط به پرداخت تسهیلات بخش مسکن کند و همه عملیاتهای بانکی هر بانک اعم از عملیات با بانک مرکزی، سایر بانکها و مشتریان در صورت عدم پرداخت صفر شود. همراهی نکردن نظام بانکی در عمل به تعهد قانونی پرداخت تسهیلات ساخت مسکن یکی از مهمترین دلایل سرعت کند پروژههای نهضت ملی مسکن است.
* دستور رئیسجمهور
اواسط مهر پس از چند بار تاکید و اخطار، رئیسجمهور در جلسه شورای عالی مسکن دستور داد فورا جرایم مالیاتی از بانکهایی که به نهضت ملی مسکن تسهیلات ندادهاند، اخذ شود. در جلسه شورای عالی مسکن که با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی برگزار شد، مسؤولان مربوط از پیشرفت طرحهای در حال اجرای مسکن در کشور، همچنین مطالعات انجامشده درباره اختصاص زمین در مناطق مختلف کشور برای ساخت مسکن گزارش دادند و سپس گزارشی از عملکرد بانکها در عمل به تعهدات در حوزه اعطای تسهیلات مسکن ارائه شد. رئیسجمهور با گلایه از عدم اجرای تعهدات برخی بانکها بویژه بانکهای خصوصی در این زمینه افزود: طبق قانون همه بانکها موظفند ۲۰ درصد تسهیلات اعطایی خود را به حوزه مسکن اختصاص دهند و بانکهای متخلف باید برابر ۲۰ درصد این رقم جریمه شوند. وزارت اقتصاد و سازمان امور مالیاتی موظفند به فوریت جریمههای بانکهای متخلف را طبق قانون در قالب مالیات وصول و گزارش آن را ارائه کنند. رئیسی همچنین رئیس کل بانک مرکزی را موظف کرد با دعوت از مسؤولان بانکهای خصوصی، آنها را نسبت به الزام اجرای نظامات قانونی مجاب کند و در صورت عدم پایبندی آنها به اجرای این نظامات قانونی، تصمیمات مناسب اتخاذ شود. رئیسجمهور تاکید کرد اجرای نهضت ملی مسکن و همه پروژههای مرتبط با بخش زمین و مسکن به عنوان پیشران اقتصاد کشور همچنان با قوت و جدیت از سوی دولت دنبال خواهد شد.
پس از دستور سیدابراهیم رئیسی در شورای عالی مسکن مبنی بر اینکه بانکهایی که به مردم تسهیلات مسکن ندادهاند جریمه شوند، رئیس هیات عامل صندوق ملی مسکن گزارشی از میزان تعهدات معوقه بانکها و میزان مشارکت بانکهای خصوصی ارائه کرد. به گفته رئیس هیات عامل صندوق ملی مسکن، میزان جریمه بانکهای استنکافکننده حدود 150 هزار میلیارد تومان است که در صورت اخذ میتواند صرف تامین مالی 300 هزار واحد مسکونی نیمه تمام شود. محمدرضا مهدیاراسماعیلی افزود: 3000 هزار میلیارد تومان برای ساخت 4 میلیون واحد مسکونی نیاز است.
* ۲۱ درصد تعهد بانکها در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن محقق شد
چند هفته پیش ارسلان مالکی، مدیرعامل سازمان ملی زمین و مسکن درباره میزان همکاری بانکها با نهضت ملی مسکن گفته بود تنها 21 درصد تعهد بانکها در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن عملی شده است. وی در این باره گفت: «بانکها در سال اول باید ۳۶۰ هزار میلیارد تومان و سال دوم ۴۵۸ میلیارد تومان پرداخت میکردند که تا امروز تنها ۱۷۱ همت پرداخت شده که معادل ۲۱ درصد تعهدات است. مالکی افزود: میزان همکاری بانکهای دولتی و خصوصی جز بانک مسکن کمرنگ بوده که البته بانکهای دولتی قول دادند عقبماندگی را جبران کنند.
* «خاورمیانه» و «سرمایه» هیچ وامی برای مسکن ندادهاند
رئیس هیات عامل صندوق ملی مسکن همچنین از سهم ناچیز بانکهای خصوصی در پرداخت تسهیلات مسکن گلایه کرد. محمدرضا مهدیاراسماعیلی گفت: از زمان تصویب قانون جهش تولید مسکن، بانکهای خاورمیانه و سرمایه هیچ تسهیلاتی در حوزه مسکن پرداخت نکردهاند.
اسماعیلی افزود: بانکهای اقتصاد نوین، کارآفرین، پاسارگاد، سامان و آینده هم به کمتر از 4 درصد تعهدات خود در پرداخت تسهیلات مسکن عمل کردهاند. وی با اشاره به تاکید رئیسجمهور در سیزدهمین جلسه شورای عالی مسکن مبنی بر اخذ مالیات عدم پرداخت تسهیلات مسکن از بانکهای استنکافکننده تصریح کرد: مالیات مذکور حدود 150 هزار میلیارد تومان است که با اخذ و تزریق آن به پروژههای مسکن، بالغ بر 300 هزار واحد مسکونی نیمهتمام، تکمیل و آماده تحویل به متقاضیان خواهد شد. مدیرعامل صندوق ملی مسکن با بیان اینکه تکلیف قانونی بانکها برای اعطای تسهیلات مسکن در سالهای 1400 و 1402 به میزان 818 هزار میلیارد تومان است، خاطرنشان کرد: تسهیلات پرداخت شده طی 24 ماه پس از تصویب قانون جهش تولید مسکن 175 هزار میلیارد تومان معادل حدود 21 درصد تکلیف قانونی بانکها و موسسات اعتباری در حوزه مسکن و 4.7 درصد کل تسهیلات آنهاست. به استناد ماده 4 قانون جهش تولید مسکن، بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی مکلفند حداقل 20 درصد تسهیلات پرداختی نظام بانکی در هر سال را به بخش مسکن اختصاص دهند و در صورت عدم رعایت این موضوع، سازمان امور مالیاتی موظف است مالیاتی برابر 20 درصد تعهد انجام نشده از آنها اخذ و به خزانهداری کل کشور و سپس به حساب صندوق ملی مسکن واریز کند.
* عملکرد صفر بانکهای بخش خصوصی در قانون جهش تولید مسکن
بر اساس اطلاعات منتشر شده در سایت بانک مرکزی، مجموع تسهیلات پرداختی توسط ۴ بانک پاسارگاد، خاورمیانه، سامان و اقتصاد نوین در ۳ ماه نخست سال ۱۴۰۲ از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان فراتر رفته است که معادل ۲۰ درصد کل تسهیلات پرداختی بانکهای کشور در این مدت به حساب میآید.
با اینکه حجم بالایی از کل تسهیلات پرداختی توسط نظام بانکی توسط این ۴ بانک خصوصی پرداخت شده است اما مشاهده میشود همکاری این بانکها در پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن نزدیک به صفر است.
بر اساس ماده ۴ قانون جهش تولید مسکن، ۲۰ درصد تسهیلات پرداختی بانکها باید صرف بخش مسکن شود. با این حال همکاری بانکها در این زمینه تاکنون رضایتبخش نبوده و به طور مشخص بانکهای خصوصی همکاری لازم را نداشتهاند و کمتر از 10 میلیارد تومان توسط 4 بانک اشاره شده به نظام بانکی پرداخت شده است. این اتفاق در شرایطی رقم میخورد که بر مبنای ماده 4 قانون جهش تولید مسکن، ۲۰ درصد تسهیلات پرداختی بانکها باید صرف بخش مسکن شود.
* اعتراف بانکهای بخش خصوصی به عملکرد صفر در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن
با وجود عملکرد غیرقابل قبول بانکهای خصوصی در عمل به قانون، محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانکهای خصوصی در توجیه این عملکرد میگوید: علت پرداخت نشدن تسهیلات مسکن از سوی بانکهای خصوصی، نبود شرایط لازم برای پرداخت و تاخیر در راهاندازی سامانه مورد نظر توسط وزارت راه و شهرسازی بوده است و بانکها کوتاهی یا استنکافی نکردهاند.
پیش از اینکه اظهارات دبیر کانون بانکهای خصوصی در رابطه با دلیل عدم پرداخت تسهیلات توسط بخش خصوصی اهمیت داشته باشد، این مساله مهم است که خود این بخش نیز به عملکرد صفر در پرداخت وام ساخت مسکن و اجرای قانون جهش تولید مسکن اعتراف کرده است.
* بانکهای خصوصی حسننیت خود را نشان دهند
در واکنش به این موضوع هادی عباسی، قائم مقام وزیر راه و شهرسازی در امور مسکن گفت: بانکهای خصوصی در صورتی که برای اجرای قانون در حوزه پرداخت تسهیلات ساخت مسکن عزم جدی دارند، شرایط و ضوابط پرداخت تسهیلات ساخت مسکن اعم از شیوه خودمالک و اجاره 99 ساله را در همه شعب خود نصب و این اطلاعات را به صورت مستمر به مردم انتقال دهند.
عباسی تاکید کرد: مطابق روال گذشته این شرایط وجود دارد تا در صورت تقاضای بانکها بویژه بانکهای خصوصی، بانک مسکن، عاملیت پرداخت تسهیلات این بانکها را بر عهده گیرد.
این مقام مسؤول بیان کرد: واگذاری عاملیت پرداخت تسهیلات به بانک مسکن و تامین منابع پیشتر توسط 2 بانک خصوصی انجام شده بود و این شرایط هم اکنون نیز وجود دارد.
* دولت ضمانت اجرایی قانون جهش تولید مسکن را جدی بگیرد
محمدرضا جمشیدی، دبیر کانون بانکهای خصوصی در حالی پرداخت نشدن وام مسکن را متوجه وزارت راه و شهرسازی کرده است که بانکهای دولتی با همین دست فرمان 97 درصد تامین مالی ساخت مسکن را بر عهده گرفتهاند.
از طرفی 2 بانک بخش خصوصی نیز با واگذاری منابع خود به بانک مسکن، نسبت به اجرای قانون اقدام کردهاند.
به عبارت دیگر به نظر میرسد آن دسته از بانکهای خصوصی که عزمی برای پرداخت تسهیلات ساخت مسکن و عمل به وظیفه قانونی خود داشتند، با انتقال عاملیت یا با پرداخت تسهیلات ساخت مسکن نسبت به اجرای ماده 4 قانون جهش تولید مسکن اقدام کردهاند.
بر اساس قانون جهش تولید مسکن، آن دسته از بانکهایی که به وظیفه خود در پرداخت 20 درصد تسهیلات به ساخت مسکن اقدام نکردهاند، باید با جریمه مالیاتی مواجه شوند. البته برخی کارشناسان اقتصادی اعتقاد دارند این شیوه ضمانت اجرایی پسینی برای اجرای قانون است.
در این راستا، دولت با همراهی بانک مرکزی باید پرداخت سایر تسهیلات هر بانک را منوط به پرداخت تسهیلات بخش مسکن کند و همه عملیاتهای بانکی هر بانک اعم از عملیات با بانک مرکزی، سایر بانکها و مشتریان در صورت عدم پرداخت صفر شود.
با توجه به جزئیات یاد شده، به نظر میرسد دولت باید با اجرای ضمانت اجرایی قانون جهش تولید مسکن نسبت به جریمه بانکهای متخلف اقدام کرده و جای هرگونه چانهزنی در این زمینه را مسدود کند.
ارسال به دوستان
داوطلبان 4 روز مهلت اعتراض دارند
اعلام نتایج اولیه بررسی صلاحیتها
ثبتنام داوطلبان انتخابات دوره ششم مجلس خبرگان رهبری در ششمین روز به طور همزمان در ستاد انتخابات وزارت کشور و فرمانداریهای مراکز استانها از ساعت ۸ صبح تا ۱۸ عصر دیروز انجام شد و با آخرین آمار اعلامی از سوی محسن اسلامی، 287 داوطلب برای حضور در انتخابات مجلس خبرگان ثبتنام کردند.اسلامی همچنین پیرامون روند بررسی صلاحیت داوطلبان دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بر اساس قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی که مردادماه امسال ابلاغ شد، بررسی صلاحیتها بعد از پایان ثبتنام نهایی در سوم آبانماه به مراجع پنجگانه ارسال و وزارت کشور و این 5 دستگاه صلاحیتهای داوطلبان را تا ۱۳ آبان بررسی کردند که با انجام استعلامها این فرآیند به اتمام رسید. سخنگوی ستاد انتخابات کشور ادامه داد: همچنین نتایج استعلامها از ١۵ آبانماه به هیاتهای اجرایی مراکز فرمانداریهای حوزه انتخابیه ابلاغ شد و تا ساعت ٢۴ پنجشنبه ١٨ آبانماه ادامه داشت. اسلامی افزود: با پایان یافتن بررسی صلاحیتهای داوطلبان انتخابات مجلس دوازدهم در هیاتهای اجرایی، از صبح روز جمعه ۱۹ آبان نتایج جهت اطلاع داوطلبان ابلاغ شد و این روند تا ٢٠ آبان ادامه دارد.
* مهلت 4 روزه به داوطلبان انتخابات مجلس برای اعتراض به نتایج بررسی صلاحیتها
هیات مرکزی نظارت بر دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در اطلاعیه شماره 2 خود اعلام کرد داوطلبان برای اعتراض به نتایج بررسی صلاحیتها، 4 روز فرصت دارند.
متن کامل این اطلاعیه به شرح زیر است:
به اطلاع داوطلبان محترم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی میرساند: به استناد تبصره ماده ۶۱ قانون انتخابات و در راستای رعایت حقوق داوطلبان مجلس شورای اسلامی، اشخاصی که صلاحیت آنها در هیاتهای اجرایی مراکز حوزههای انتخابیه، مورد تأیید قرار نگرفته و یا احراز نشده، میتوانند به مدت ۴ روز از تاریخ 21/8/1402 تا 24/8/1402 از ساعت ۸ الی ۱۸ اعتراض خود را به صورت مستدل ثبت کنند.
گفتنی است دلایل ردصلاحیت داوطلبان انتخابات مجلس از طریق فرمانداریها به اطلاع افراد رسیده است.
ارسال به دوستان
برگزاری جلسهای در دیوان محاسبات به منظور بررسی عملکرد دستگاهها در اجرای قانون هوای پاک
بازگشت آلایندهها به کلانشهرها
هوای تهران و برخی کلانشهرها دیروز برای دومین روز متوالی در شرایط ناسالم قرار گرفت! گویا با ورود به ماههای سرد سال مردم همچون سالهای گذشته باید منتظر ادامه ناسالمی هوا باشند، چرا که نهادها و دستگاههایی که قرار است قانون هوای پاک را اجرا کنند، اقدام قابل توجهی در این زمینه انجام ندادهاند؛ معضلی که به گفته کارشناسان حوزه بهداشت و آلودگی هوا سومین علت مرگ و میر در کشور است و سالانه بیش از 4 هزار نفر از هموطنان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند. اگر چه عوامل متعددی باعث میشود هوا آلوده شود اما مهمترین عامل آلودگی هوا در کلانشهرها وجود خودروهای فرسوده است. در این بین آمارها حکایت از وجود بیش از 17 میلیون خودروی فرسوده و غیراستاندارد در کنار موتوسیکلتها دارد. در کنار استفاده از سوختهای فسیلی در نیروگاهها و وجود کارخانههای آلاینده. در چنین شرایطی وارونگی هوا در فصول پاییز و زمستان این معضل را دوچندان میکند. رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «وطن امروز» درباره اقدامات انجام شده برای اجرای قانون هوای پاک گفت: ارگانها، سازمانها، نهادها و دستگاههای مرتبط که قرار بود گزارش عملکرد مثبتی را در اجرای این قانون داشته باشند، متاسفانه عملکردشان خیلی مشخص و نمایان نیست، چرا که اهداف مدنظر در این بخش به گونهای که هر دستگاه یا ارگان و سازمانی وظایف خود را در جهت اجرای قانون پاک انجام دهد، محقق نشده است. سمیه رفعیی با بیان اینکه قرار است بزودی موضوع توجه به اجرای قانون هوای پاک و گزارش سازمانها و دستگاهها مرتبط در دیوان محاسبات بررسی شود، گفت: جلساتی با وزرا برگزار شده است تا آنها به تکالیف خود در این زمینه عمل کنند اما گزارش کامل سازمانها و نهادها درباره چگونگی انجام تکالیف و اقدامهای انجام شده بزودی ارائه و نتایج آن اعلام میشود. وی با بیان اینکه در قانون هوای پاک تاکید شده است کیفیت سوخت بهتر و خودروهای فرسوده نیز از چرخه خارج شوند، گفت: بخش عمده آلودگی هوا ناشی از وجود خودروهای فرسوده است که با وجود تاکید فراوان بر از رده خارج کردن آنها ولی توجه چندانی به این مساله نشده است. رئیس فراکسیون محیطزیست مجلس با بیان اینکه ۱۷ میلیون خودروی فرسوده در کشور وجود دارد، گفت: سالانه باید ۵۰۰ هزار خودروی فرسوده از رده خارج شود اما به دلایلی چون سازوکار ناقص و بیپشتوانه مراکز اسقاط خودرو و کمبود منابع همچنین بیتوجهی به تولید انبوه برای جایگزینی خودروهای فرسوده، اقدام آنچنانی در این زمینه نشده است.وی درباره اسقاط خودروهای فرسوده تاکید کرد: باید خودروها و موتوسیکلتهایی اسقاط شوند که کماکان امکان تردد دارند، اگرنه اسقاط خودروهای متروکه قطعا نمیتواند اهداف قانون هوای پاک را محقق کند؛ در این زمینه انتظار داریم متولیان تدابیر لازم را بیندیشند.
* کیفیت هوای تهران در شرایط ناسالم برای گروههای حساس
بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، میانگین کیفیت هوای پایتخت دیروز ۱۹ آبان در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت. آلاینده شاخص هوای پایتخت طی ۲۴ ساعت گذشته «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» با میانگین ۱۰۱ بود و کیفیت هوای پایتخت در شرایط ناسالم برای گروههای حساس قرار داشت. آلاینده شاخص دیروز «ذرات معلق کمتر از 2.5 میکرون» با میانگین ۱۰۳ بود و کیفیت هوا در وضعیت ناسالم برای گروههای حساس قرار گرفت. گفتنی است شاخص کیفیت هوا (AQI) به 5 دسته اصلی تقسیمبندی میشود. بر اساس این تقسیمبندی از عدد صفر تا ۵۰ هوا «پاک»، از ۵۱ تا ۱۰۰ هوا «قابل قبول (سالم) یا متوسط»، از ۱۰۱ تا ۱۵۰ هوا «ناسالم برای گروههای حساس»، از ۱۵۱ تا ۲۰۰ هوا «ناسالم برای همه گروهها»، از ۲۰۱ تا ۳۰۰ هوا «بسیار ناسالم» و از ۳۰۱ تا ۵۰۰ شرایط کیفی هوا «خطرناک» است. دستورالعمل بهداشتی برای این شرایط این است که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی یا ریوی، سالمندان و کودکان باید فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.
* افزایش غلظت آلایندهها در شهرهای پرجمعیت
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از افزایش غلظت آلایندهها در شهرهای صنعتی و پرجمعیت و کاهش محسوس دما در استانهای شمال و شمال شرق خبر داد. صادق ضیاییان درباره شرایط جوی کشور اظهار کرد: شنبه (امروز) بارش باران، گاهی رعد و برق و وزش باد شدید موقت در استانهای ساحلی دریای خزر وشرق اردبیل رخ میدهد اما طی روزهای یکشنبه تا سهشنبه (۲۱ تا ۲۳ آبان) جوی پایدار در غالب مناطق کشور حاکم بوده و با توجه به سکون نسبی هوا افزایش غلظت آلایندههای جوی در شهرهای صنعتی و پرجمعیت انتظار میرود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|