|
رهبر انقلاب در پیامی به سیامین اجلاس سراسری نماز تأکید کردند
ترویج نماز در میان نسل جوان و نوجوان
حضرت آیتالله العظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی در پیامی به سیامین اجلاس سراسری نماز، این فریضه بزرگ را نیازی فراتر از نیازهای جاری فرد و جامعه مسلمان و همچون روح و هوا برای انسان دانستند و تاکید کردند: متصدیان کارهای مرتبط با جوانان و نوجوانان باید راههای آموختن و گزاردن نماز و کیفیت بخشیدن به آن را برای نسل نو هموار کنند.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، متن این پیام بدین شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
والحمدلله رب العالمین و صلیالله علی محمد و آله الطاهرین سیما بقیهالله فیالعالمین ارواحنا فداه
خدای متعال را بر ادامه سنت مبارک و نیکوی بزرگداشت نماز سپاس میگویم و از جناب حجتالاسلام قرائتی عالم مجاهد و روشنبین که پایهگذار این حرکت پربرکتند، صمیمانه تشکر میکنم.
نماز را نمیتوان در شمار نیازهای جاری فرد و جامعه مسلمان دانست. این فریضه بزرگ بسی فراتر از این نیازها نقش میآفریند. آن را باید همچون روح برای اندامهای بدن انسان یا همچون هوا در مقایسه با دیگر نیازهای مادی انسان دانست. اینکه قبول همه عبادتها و خدمتهای خدایی به قبول نماز وابسته شده و اینکه امر به نماز و ایستادگی بر آن از پیامبر مطالبه شده و اینکه نماز نخستین الزام در حاکمیت صالحان دانسته شده و اینکه اقامه آن و تاکید بر آن بیش از هر واجب دیگر در قرآن تکرار شده، همه دلیل بر جایگاه بیمثال این فریضه الهی است.
ترویج نماز در میان نسل جوان و نوجوان، کلید گسترش این نعمت الهی و جایگزین شدن آن در جایگاه شایسته آن است. کارهای مرتبط با جوانان و نوجوانان از خانواده، تا مدرسه و تا دانشگاه و تا محیطهای ورزشی و تا عالمان دینی در مدارس و دانشگاهها و تا مجموعههای بسیجی در مساجد و تا همه واحدهای بسیج و تا مجموعههای جهاد سازندگی و گروههای جهادی و نظایر اینها باید خود را مخاطب: اقیموا الصلاه بدانند، راههای آموختن و گزاردن نماز و کیفیت بخشیدن به آن را برای نسل نو هموار کنند. به نماز، به مسجد، به حضور قلب، به توجه به معانی نماز، به دانستن احکام نماز جاذبه ببخشند و به معنای واقعی، نماز را اقامه کنند. از خداوند متعال توفیقات همگان را خواستارم.
سیدعلی خامنهای
1402/10/15
ارسال به دوستان
در سفر استانی هیأت دولت به زنجان انجام شد؛ بهرهبرداری از 7 هزار واحد مسکونی در زنجان
کارستان مسکن
* بذرپاش: کشور پس از ۸ سال رکود دوباره به تولید مسکن بازگشته است
گروه اقتصادی: رئیسجمهور در دوازدهمین مقصد دور دوم سفرهای استانی دیروز وارد استان زنجان شد. حجتالاسلاموالمسلمین سیدابراهیم رئیسی در سفر خود به استان زنجان، ضمن بررسی اجرای مصوبات سفر اول دولت مردمی، پروژههای نهضت ملی مسکن در استان را افتتاح کرد. شرکت در مراسم بزرگداشت شهدای جنایت تروریستی کرمان در جمع مردم شریف زنجان، شرکت در اجلاسیه سراسری نماز و شرکت در شورای برنامهریزی و توسعه استان از دیگر برنامههای دومین سفر استانی رئیسجمهور به زنجان بود.
* صدور ۳ دستور برای تسریع در تکمیل ورزشگاه
سیدابراهیم رئیسی در ابتدای سفر خود ضمن بازدید از پروژه معطلمانده ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان، دستور داد ضمن واگذاری عملیات احداث از وزارت ورزش و جوانان به استان و جذب و تامین اعتبار مورد نیاز برای تکمیل آن، این پروژه حداکثر تا پایان شهریور سال آینده تکمیل و آماده بهرهبرداری شود. ورزشگاه ۱۵ هزار نفری زنجان با ۶۰ هزار و ۶۰۶ متر مربع زیربنا یک پروژه ملی است که کلنگ آن سال ۸۴ به زمین زده شد و مسؤولیت ساخت آن به شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی کشور واگذار شده بود.
ابتدا قرار بود این پروژه طی ۴ سال در کنار مجتمع تفریحی گاوازنگ این شهر به بهرهبرداری برسد اما روند اجرای آن از آنچه تصور میرفت طولانیتر شد و پس از گذشت ۱۸ سال، شهروندان زنجانی بویژه علاقهمندان به فوتبال همچنان در انتظار افتتاح این پروژه بزرگ ورزشی هستند. رئیسی در جریان بازدید از این ورزشگاه نیمهکاره دستور داد ضمن واگذاری ادامه عملیات احداث از وزارت ورزش و جوانان به استان و جذب و تامین اعتبار مورد نیاز برای تکمیل آن، این پروژه حداکثر تا پایان شهریور سال آینده تکمیل و آماده بهرهبرداری شود.
* افتتاح ۷ هزار و ۱۸۳ واحد مسکونی
در ادامه این سفر با حضور رئیسجمهور علاوه بر بهرهبرداری از ۷ هزار و ۱۸۳ واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن، ۱۰ هزار و ۷۰۰ قطعه زمین برای ساخت مسکن روستایی و شهری و همچنین به متقاضیان مشمول قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت واگذار شد. از ۷ هزار و ۱۸۳ واحد مسکونی از جمله ۱۲۰۰ واحد مسکونی طرح نهضت ملی مسکن ساخته شده در اراضی دولتی نیز بهرهبرداری شد. واحدهای افتتاح شده دیگر نیز شامل ۱۲۱۳ واحد مسکونی خودمالک طرح نهضت ملی مسکن، ۷۷۰ واحد مسکونی نوسازی شده بافت فرسوده در طرح بازآفرینی شهری و ۴ هزار مسکن روستایی در استان زنجان است.
* تحقق اهداف ساخت در زنجان
وزیر راهوشهرسازی در این مراسم گفت: کشور پس از ۸ سال رکود، دوباره به تولید مسکن بازگشته است. مهرداد بذرپاش گفت: در ۲ سال اخیر از ۲۷ هزار واحد مسکن هدفگذاریشده برای استان زنجان، ۲۰ هزار واحد آن در مرحله عملیات ساخت قرار گرفته است. وی به تکمیل و تحویل 1200 واحد مسکونی به متقاضیان مسکن در قالب طرح حمایتی اشاره کرد و افزود: حدود ۴ هزار واحد دیگر از این تعداد مسکن روستایی و هزار و ۲۱۳ واحد هم خودمالکی است.
* خط دوم راهآهن قزوین - زنجان سال آینده وارد مدار میشود
فارغ از پروژههای مسکن، اقداماتی نیز در راستای تسریع در وارد مدار شدن خط دوم راهآهن قزوین - زنجان انجام شد. وزیر راه و شهرسازی از تلاش برای تخصیص منابع کافی برای خط دوم راهآهن قزوین - زنجان به عنوان مصوبات رئیسجمهور خبر داد و گفت: محور دوم این خط ریلی تا سال آینده وارد مدار میشود.
مهرداد بذرپاش در حاشیه بازدید از عملیات اجرایی خط دوم راهآهن قزوین - زنجان که صبح دیروز طی سفر به استان زنجان انجام شد، در جمع خبرنگاران با اشاره به اینکه این پروژه ۸۶ درصد پیشرفت کرده است، گفت: یکی از خطوط اصلی شاهراههای شرقی - غربی کشور در امتداد این مسیر ریلی است. وزیر راه و شهرسازی یکی از برنامههای دولت سیزدهم را تکمیل کریدور شرقی - غربی ریلی کشور و دوخطه کردن خطوط با هدف افزایش ظرفیت دانست. بذرپاش با بیان اینکه دوخطه شدن مسیرهای ریلی منجر به افزایش ۲ برابری ظرفیت جابهجایی بار و مسافر میشود، افزود: خط دوم راهآهن قزوین - زنجان یکی از محورهای پرترافیک از نظر بار و مسافر است و نیاز به دوخطه شدن دارد. وی با بیان اینکه بخش زیادی از زیرسازی و روسازی این مسیر ۱۸۰ کیلومتری انجام شده است، گفت: سفر قبلی رئیسجمهور به استان زنجان مصوباتی برای تخصیص منابع به این پروژه ریلی را به همراه داشت اما تنها بخشی از این منابع تخصیص یافت که در ۴ ایستگاه این مسیر مصرف شده است. وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: با حضور رئیسجمهور چند پروژه اصلی در سطح استان بررسی خواهد شد که از جمله آنها دوخطه کردن محور ریلی قزوین - زنجان است. بذرپاش یادآور شد: طبق برآورد شرکت راهآهن جمهوری اسلامی حدود هزار و ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل این پروژه ریلی نیاز است.
وی افزود: در این سفر تلاش میکنیم منابع خوبی برای تکمیل این پروژه مصوب کنیم تا سال آینده محور دوم این خط ریلی وارد مدار شود.
وزیر راه و شهرسازی در پایان اظهار کرد: محورهای مواصلاتی در استانهای پسین و پیشین نیز تأثیرگذار است و علاوه بر مردم استان زنجان و قزوین، هموطنانمان در سایر مناطق نیز از مزایای این پروژه در حوزه جابهجایی بار و مسافر بهرهمند خواهند شد. گفتنی است خط دوم راهآهن قزوین - زنجان به طول ۱۸۱ کیلومتر دارای ۱۱ ایستگاه است که زمان سفر از تهران به زنجان را به میزان یک ساعت کوتاهتر میکند.
* افتتاح دومین گلخانه شیشهای مدرن شمالغرب کشور
دومین گلخانه شیشهای مدرن شمالغرب کشور و بزرگترین شهرک گلخانهای استان با حضور رئیسجمهور در شهر هیدج زنجان افتتاح شد. این گلخانه به آخرین فناوریهای روز دنیا مجهز است و در وسعت ۶۰ هکتار زمین و ۳۰ هکتار سطح زیر کشت، انواع محصولات کشاورزی در آن تولید میشود. طبق اعلام سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان، ۱۵ هزار تن ارزش فعلی تولیدات این گلخانه است و 7 هکتار دیگر آن در دست احداث است که به آن اضافه خواهد شد. با افتتاح این گلخانه برای ۵۰۰ نفر در استان اشتغال ایجاد خواهد شد و در این میان کشت محصولات در این گلخانه به صورت سفارشی و برای صادرات به روسیه است. این شهرک گلخانهای توسط سازمان جهاد کشاورزی و شرکت شهرکهای کشاورزی استان احداث و پس از اهلیتسنجی به شرکت بخش خصوصی واگذار شده است. محصولات زیر کشت این مجتمع گلخانهای شامل فلفل دلمهای، گوجه فرنگی و توت فرنگی و دیگر محصولات است. از مزیتهای کشت گلخانهای، اشتغالزایی، ارزآوری، ارتقای بهرهوری، تقلیل مصرف آب، استحصال بیشتر محصول در واحد سطح، افزایش کیفیت و کمیت محصول و صرفهجویی در مصرف سم، کود، بذر و نهادههای کشاورزی است. همچنین امکان مبارزه بهتر و بیشتر با آفات و بیماریها، عرضه محصول در خارج از فصل، اصلاح بستر کشت و اقتصادی کردن تولید در اراضی کوچک را به دنبال دارد. در حال حاضر ۱۶۰ واحد گلخانهای تجاری و کوچکمقیاس در زنجان فعال است و سالانه ۴۷ هزار تن محصول از ۴۱ هکتار از گلخانههای استان برداشت میشود. این شهرک در حال حاضر به عنوان بزرگترین شهرک گلخانهای استان زنجان محسوب میشود.
******
استقبال متفاوت زنجانیها از رئیسجمهور همراه با شعار علیه اسرائیل و همدردی با خانوادههای شهدای کرمان
گروه سیاسی: زنجانیها را با حماسه آیینی یومالعباس میشناسند. عزاداری میلیونی مردم زنجان هر سال در هشتم محرم تبدیل به یکی از آیینهای ملی و مذهبی ایران شده است و مردم از گوشه و کنار کشور خود را به زنجان میرسانند تا در این آیین بزرگ شرکت کنند. نوع عزاداری و حجم کمسابقه عزاداران باعث شده تا زنجان به عنوان پایتخت شور و شعور حسینی در ایران شناخته شود. به گزارش «وطن امروز»، روز گذشته در مراسم استقبال از رئیسجمهور، زنجانیها جلوه دیگری از شور و شعور خود را به نمایش گذاشتند. سفر استانی هیات دولت به زنجان دیروز در حالی انجام شد که مردم ایران همچنان سوگوار و عزادار شهدای حادثه تروریستی کرمان هستند. مردم زنجان دیروز در مراسم استقبال از سیدابراهیم رئیسی، مراسم و برنامههای معمول استقبال از هیات دولت را تغییر دادند و استقبال از رئیسجمهور را در قالب گردهمایی و مراسم بزرگداشت شهدای کرمان برگزار کردند. در همین راستا، گروههای مردمی استان زنجان ضمن استقبال گرم از رئیسی و کاروان دولت، با برگزاری راهپیمایی بسیار گسترده، حادثه تروریستی کرمان و جنایات تروریستهای کوردل را محکوم کردند. مردم ولایتمدار، مومن و انقلابی استان زنجان از صبح با حضور در میدان قائم، کوچه مشکی و خیابانهای منتهی به مصلای نماز جمعه منتظر استقبال از رئیسجمهور بودند و در ادامه با حضور در راهپیمایی مردمی، جنایت تروریستی کرمان را که به شهادت و مصدومیت شماری از هموطنان منجر شد، محکوم کردند. مردم ولایتمدار استان زنجان با سر دادن شعارهای «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» خشم و نفرت خود را از استکبار جهانی اعلام کردند. پخش مداحی در سوگ شهدای کرمان نیز یکی از برنامههای این استقبال متفاوت بود. سخنرانی رئیسی در جمع مردم زنجان نیز با عنوان سخنرانی رئیسجمهور در مراسم گرامیداشت شهدای جنایت تروریستی کرمان انجام شد. رئیسی بر همین اساس ضمن قدردانی از مردم باغیرت و بزرگوار زنجان به خاطر اجتماع عظیم آنان در خیابانهای این شهر، تصریح کرد: این اجتماع امروز شما معنای خاصی داشت؛ اول تبریک و تسلیت به خانوادههای شهدای کرمانی، دوم اعلام بیزاری و نفرت از رژیم صهیونیستی و سوم اعلام حمایت از فلسطینیان مظلوم و مقتدر غزه.
* گزارش توسعه در زنجان
رئیسی در ادامه سخنرانی خود در جمع مردم زنجان با اشاره به اینکه در سالهای سپری شده از انقلاب اسلامی دشمنیهای زیادی با جمهوری اسلامی شده و دشمن از تحریم و تهدید تا حمله نظامی و محاصره اقتصادی را علیه ما به کار گرفته، گفت: با وجود همه این دشمنیها، ملت ایران اراده کرده با پایبندی بر ارزشها و دین روی پای خود بایستد و با همین پایبندی توانسته در این نبرد و جنگ ارادهها پیروز شود. رئیسجمهور با بیان اینکه دشمنان میخواستند اقتصاد ما رشد نکند اما آمارها نشان میدهد طی 6 ماه اول امسال، بیش از 5 درصد رشد اقتصادی داشتهایم، تصریح کرد: در استان زنجان بیش از 60 واحد تولیدی تعطیل و نیمهتعطیل راهاندازی شده و بیش از 13 هزار میلیارد تومان نیز سرمایهگذاری انجام شده است. هدف دشمن حذف سرمایهگذاری داخلی و خارجی در کشور بود اما امروز فقط در استان زنجان بیش از 60 میلیون دلار سرمایهگذاری شده و تولید و صادرات این استان نیز رو به افزایش است. رئیسجمهور با اشاره به مساله اشتغال در استان زنجان، تاکید کرد: نرخ بیکاری در استان زنجان 5 درصد کاهش یافته و روند ایجاد اشتغال نیز رو به افزایش است اما پیگیری و توجه به این مساله همچنان در اولویت دولت قرار دارد. به گفته رئیسی، دشمن نمیخواهد ما در کشور تولید و رشد اقتصادی داشته باشیم اما ملت ایران اراده کرده است که در عرصههای مختلف اقتصادی و اجتماعی اثرگذار باشد.
رئیسجمهور با بیان اینکه یکی از نگرانیهای مردم زنجان در حوزه مسکن است، خاطرنشان کرد: کار در حوزه مسکن با سرعت ادامه دارد و در این راستا بیش از 7 هزار مسکن در سراسر استان زنجان آماده تحویل و بیش از 10 هزار قطعه زمین نیز برای تحویل به متقاضیان آماده شده است. رئیسی با اشاره به بازدید سال گذشته خود از یکی از مناطق حاشیهای شهر زنجان، گفت: من در سفر سال گذشته خود دیدم که مردم یکی از مناطق حاشیهای شهر زنجان در شرایط خاصی زندگی میکنند و همان جا از آقای استاندار خواستم مساله مسکن مردم این منطقه پیگیری شود و خوشبختانه امروز دیدم همان خانوادهها صاحبخانه شده و خانهها به آنها واگذار شده است. رئیسجمهور در ادامه تاکید کرد: انتظار ما این است که سایر اقدامات و مسائل چه در شهر، چه در روستا و چه در بافتهای فرسوده با قوت دنبال شود تا بتوانیم مساله مسکن را با توجه به امکاناتی که داریم حل کنیم. شاید در شهر زنجان زمین کمی برای ساخت مسکن وجود داشته باشد اما در سایر شهرهای استان کمبود زمین وجود ندارد. رئیسی با اشاره به مساله کشاورزی و آب در استان زنجان، گفت: بیشترین آب مصرفی در کشور مربوط به بخش کشاورزی است. باید یک الگوی مصرف در حوزه کشاورزی داشته باشیم. در این الگوی مصرف مردم میتوانند همکاری خوبی انجام بدهند. با اجرای طرحهای آبرسانی قطرهای و زیرسطحی میتوانیم مصرف را یکچهارم و تولید را 4 تا 5 برابر کنیم. رئیسجمهور با تاکید بر اینکه برنامه ما در دولت عبور کردن از کنار چالهها و مشکلات نیست، بلکه برنامه ما حل مسائل است، گفت: یکی از اولویتهای دولت در استان زنجان، حل مساله آب است.
رئیسجمهور در ادامه به پروژه ورزشگاه زنجان اشاره کرد و گفت: 18 سال است که ساخت ورزشگاه زنجان آغاز شده است و جوانان انتظار داشتند مورد بهرهبرداری قرار بگیرد اما من تاسف خوردم که درصدی از کار این پروژه باقی مانده و موجب تاخیر در بهرهبرداری آن شده است. قرار شده کار اتمام ساخت این ورزشگاه به استان واگذار شود تا بتوانیم شهریورماه سال آینده از آن بهرهبرداری کنیم. رئیسی با تاکید بر اینکه کارها و پروژههای نیمهتمام در استان زنجان باید با سرعت به پایان برسد، تصریح کرد: شأن بنده، همکاران من و مدیران محترم استان زنجان، خدمتگزاری به مردم است. وقتی کسی به اداره و سازمانی مراجعه میکند باید با رضایت برگردد. اینکه اداره و سازمانی با روابط ناسالم و بروکراسی آزاردهنده و پیچ دادن کارها موجب تاخیر در امور مردم میشود، به هیچ عنوان قابل قبول نیست. رئیسجمهور در پایان با اشاره به موضوع تعاونیها در استان زنجان و ضرورت حل مسائل مربوط به آن تاکید کرد: قرار است آقای استاندار و معاونت اجرایی رئیسجمهور مسائل را به صورت متمرکز دنبال کنند. در واقع لازم است کارها با سرعت انجام شود و دچار وقفه نشود، البته سرعت در کار به معنای دقت نکردن نیست.
ارسال به دوستان
چرا حادثه کرمان تبدیل به لحظه عینیت یافتن انسجام ملی ایرانیان شد و چگونه میتوان این انسجام را به خدمت کشور درآورد؟
همخونی و همخوانی
علیمحمد هنرمند: جنایت تروریستی کرمان باعث شهادت 90 نفر از هموطنانمان شد. صاحب عزایی این 90 جان عزیز اما تنها به خانوادههایشان محدود نشد و یک ایران در عزای این خونهای به ناحق ریخته شده سیاه پوشیدند. حداقل در چند سال اخیر و در بزنگاه حوادث تلخ، جامعه ایران تا این اندازه واکنش یکسانی از خود نشان نداده بود. تا جایی که بارها این بحث مطرح شد که چنددستگی در جامعه ایران احتمالا امکان شکلگیری یک حس مشترک را از ایرانیان دریغ میکند. با این حال حادثه تروریستی کرمان در چند ساعت بسیاری از این پیشفرضها را با یک مثال نقض آشکار بیاعتبار ساخت، به گونهای که پس از مدتها تمام جریانهای سیاسی و بخش غالب چهرههای شناختهشده و مرجع اجتماعی در یک واکنش مشترک خود را شریک عزای این فاجعه تروریستی خواندند. از همین جهت چهارشنبه سیاه کرمان را میتوان به عنوان یک مصداق مهم در فهم جامعه ایرانی مورد مداقه و بررسی قرار داد.
1- انسجام ملی مفهومی پایهای و متضمن مدنیت و امنیت هر کشوری به حساب میآید. برخلاف تصور عام این انسجام نه به معنای همنظر بودن است و نه باید فقدان شکاف سیاسی، اجتماعی و معرفتی را از آن برداشت کرد. انسجام ملی باور به یک «ما»ی جمعی در دل تکثر و اختلافات گوناگون است. از همین جهت انسجام ملی نه لزوما یک عینیت مستمر که یک ذهنیت موجود در ناخودآگاه جامعه است. اتفاقا لحظات عیان شدن انسجام لحظاتی معدود و عمدتا در دل یک حزن یا جشن جمعی است. لحظهای که کلیت یک جامعه مشترکا در سوگ یک چهره مینشینند، نوروز و یلدا را جشن میگیرند، در آیینی مذهبی همچون محرم شرکت میکنند، از پیروزی یک ورزشکار یا تیم ایرانی در برابر ورزشکار یا تیم خارجی خوشحال میشوند و... در واقع در حال رقم زدن همان لحظه انسجام هستند؛ لحظاتی که افراد از حصار تفرد خود خارج و به یک محیط بزرگ جمعی با ارزشها، آیینها، احساسات و مقصدی مشترک وارد میشوند. این لحظات استمرار نمییابند و اساسا خاصیتشان در همین مقطعی بودنشان است. بسیار در مطالعه تاریخ ملل بر نقاط عطفی تاکید میشود که سرآغاز یک مسیر تاریک یا روشن برای یک ملت بوده است. عمده این نقاط عطف یا لحظه تبلور این انسجام بوده یا لحظه فروپاشیشان. از همین جهت لحظات انسجام ملی به علت ناب و معدود بودنشان میتواند آغازگر یک مسیر حیاتی برای هر ملتی به حساب آید.
2- دشمنان خارجی ایران در سالهای اخیر بیشترین تمرکز خود را بر از هم پاشیدن همین لحظات انسجام معطوف کردهاند. به طور مشخص از اواسط دهه90 رسانههای فارسیزبان خارج از کشور خط روایی خود را به سمت بیاعتبار کردن هر آنچه از ایرانیان یک «ما»ی مشترک میسازد بردند. با این حال آشوبهای خیابانی سال گذشته نقطه اوج این مسیر بود تا جایی که ضدانقلاب این پیشفرض را برای حامیان آشوب به وجود آورد که همراهی با هر آیین و مناسبت انسجامبخشی را فعلی قبیح به حساب آورند. بیراه نبود که آنها در این مسیر هزینه زیادی کنند تا لحظات به ظاهر کماهمیتی همچون برگزاری مسابقات ورزشی نیز به صحنه افتراق جامعه از همدیگر تبدیل شود. ضدانقلاب بخوبی میدانست تنها در سایه بیاعتبار شدن لحظات انسجام است که میتواند جامعه را برای همراهی با ویرانی خویش همدل سازد. آنچنان که حرف نهایی تمام چهرههای برانداز در یک سال گذشته به دعوت از قوای خارجی برای حمله نظامی به ایران و افزایش تحریم و فشارهای اقتصادی ختم میشد. یقینا جامعهای که انسجام و همین باور به «ما»ی مشترک خود را از دست نداده باشد نمیتواند این چنین در بازی ویرانی خویش مشارکت داشته باشد.
3- با این نگاه اگر به حادثه کرمان نظر بیندازیم، لحظات بعد از این حادثه را باید یک نقطه عطف دانست. در این لحظات هر اندازه جامعه و گروههای مرجع آن با جنایت همراهی میکردند یا حداقل در محکومیت آن لکنت نشان میدادند این گزاره بیشتر تثبیت میشد که ایران انسجام و «ما»ی مشترک خود را از دست داده است. به همین خاطر برخی چهرههای ضدانقلاب که در آشوبهای سال گذشته برای خود جایگاه لیدری نیز پیدا کرده بودند از همان ساعات نخست با استفاده از شنیعترین ادبیات تلاش کردند آغازگر یک موج همراهی با تروریسم باشند. اما در صحنه عمل آنچه اتفاق افتاد این بود که برافتادن نقاب از چهره این خنّاسان خبیث اتفاقا لایههای زیادی از جمعیت سرخورده جامعه را در همدردی با این جنایت به میدان آورد. کرمان در لحظهای که دشمنان انسجام ملی ایرانیان به دنبال اثبات یک فروپاشی اجتماعی میگشتند به همان نقطه انسجامآفرین تبدیل شد. جامعهای متکثر با هزاران اختلافنظر و سلیقه در یک نقطه به «ما»ی مشترک خود رجوع کرد. این لحظه همان لحظه عیان شدن روح جمعی یک کشور بود.
4- انفجارهای تروریستی در نزدیکی گلزار شهدای کرمان مولفه «امنیت» جمعی ایرانیان را نشانه گرفت. عملیاتی که باعث به شهادت رسیدن دهها کودک بیگناه شد. از سوی دیگر عامل آن یک فرد خارجی بود که برای پیادهسازی این جنایت، مزار چهرهای امنیتآفرین را انتخاب کرده بود. کنار هم قرار دادن این موارد نشان میدهد این حادثه در وجه روانیاش قصد نشانه گرفتن عالیترین اهرم شکلگیری هر اجتماع یعنی امنیت را داشته است. به میدان آمدن همه ایرانیان برای پاسداری از این اهرم و همدردی با قربانیانی که نزدیک مزارش در خون خود غلتیده بودند میتواند آغازگر مسیری برای تفاهم و تعامل میان انسانهایی باشد که دشمن مشترک برای ریختن خون هیچکدامشان تردیدی به خود راه نمیدهد. از همین جهت فهم این انسجام و لحظه شکلگیری آن در کنار توجه به این واقعیت که دشمن نقشه بلندمدتی برای از بین بردن آن دارد (و در این سالها ضربات مهمی نیز به آن وارد شده است) میتواند تمام دلسوزان سرنوشت ایران را دور یک میز جمع کند تا در مرزبندی با ویرانیطلبان، از ایده خود برای آینده بگویند.
ارسال به دوستان
یکی از رهبران گروهک صحابه پاکستان کشته شد
ترور مولوی تندرو
گروه بینالملل: در حمله مسلحانه به خودروی «مسعودالرحمن عثمانی» یکی از رهبران برجسته سپاه صحابه، وی به هلاکت رسید. پلیس پاکستان تایید کرد که مسعود الرحمن عثمانی، از رهبران سپاه صحابه در پی تیراندازی افراد ناشناس در اسلامآباد کشته شده است. تاکنون هیچ گروهی این ترور را بر عهده نگرفته است. سپاه صحابه یکی از گروههای تروریستی وهابی با منشا پاکستانی و منشعب از جمعیت علمای به اصطلاح اسلامی پاکستان است که بنا بر اخبار منتشر شده از رسانههای محلی، عمده منابع حمایتی خود را از عربستان دریافت میکند. هیلاری کلینتون در یکی از مکاتبات محرمانه خود که بعدها فاش شد، منابع مالی اغلب گروههای تروریستی منطقه را عربستان و شیخنشینان حاشیه خلیج فارس دانسته بود. این گروه تروریستی پس از حمله شوروی سابق به افغانستان و در سالهای نخست انقلاب اسلامی، توسط «حق نواز جنگوی» تاسیس شد. از مهمترین اهداف این گروه، مبارزه با عزاداری امام حسین(ع) و زیر سوال بردن اهداف متعالی قیام آن حضرت بود. همچنین این گروه از ابتدای تاسیس به صورت اختصاصی به مقابله با یک گروه شیعی به نام «تحریک جعفری» میپرداخت. به طور کلی، هدف این گروه مقابله با خطر احتمالی قدرت یافتن شیعیان در پاکستان و تلاش برای جلوگیری از افزایش قدرت نظامی، سیاسی و مذهبی آنان است. مهمترین هدف تهاجمات این گروه نیز شیعیان پاکستان، بویژه ایرانیان مقیم این کشور بودهاند که به بهانههای مختلف مورد حملههای نظامی و تروریستی قرار گرفتهاند. این گروه در کشورهای امارات، عربستان، بنگلادش و کانادا پایگاههایی برای خود ایجاد کرده است. سال ۲۰۰۲ این گروه از سوی پرویز مشرف، رئیسجمهور وقت پاکستان به عنوان سازمان تروریستی معرفی شد و مورد حمله دولت این کشور قرار گرفت. در این حملات تعداد زیادی از اعضای سپاه صحابه کشته یا دستگیر شدند. پس از آن رهبر این گروه فعالیت خود را با نام جدید «ملت اسلامیه» ادامه داد که یک سال بعد این گروه نیز ممنوعالفعالیت شد و مورد حمله قرار گرفت. منابع این گروه بیشتر از سوی تکفیریهای عربستان سعودی و شیخنشینان حاشیه خلیج فارس تامین میشد. همچنین این گروه از سوی نظامیان طالبان مورد حمایت بود، بویژه زمانی که اعظم طارق آشکارا حمایت خود را از ملا عمر اعلام کرد. پایگاههای نظامی سپاه صحابه بیشتر در مناطق جنوبی پاکستان و نیز منطقه مرکزی و پرازدحام پنجاب و مرزهای کراچی است. گفته میشود مراکز فعالیت این گروه در زمان اوج قدرت خود به بیش از ۵۰۰ مرکز میرسیده و بیش از 100 هزار عضو داشته است. آگوست ۲۰۱۴ مصادف با مردادماه سال ۱۳۹۳ بود که اورنگزیب فاروقی، رهبر سپاه صحابه در کراچی رسما حمایت خود از ابوبکر بغدادی را اعلام کرد و به عضویت داعش درآمد. این گروه تلاش کرد به اختلافات بین شیعه و سنی دامن زده شود. در واقع شیعه و سنی اختلافات آنچنانی ندارند و اختلافات فکری در بین 4 مذهبی سنی هم وجود دارد، اما سپاه صحابه تلاش کرد به اختلاف شیعه و سنی دامن زده شود. خیلی از شیخهای عربستانی چون بندر بن سلطان پولهایی را به سپاه صحابه تزریق کردهاند. حتی میتوان گفت در زمان جنگ و ترور دیپلماتهای ایران در مزار شریف سپاه صحابه نقش داشت. به گزارش برخی رسانههای پاکستان و تحقیقات بینالمللی، سپاه صحابه طی نزدیک به 4 دهه (2023-1985م) متهم به دست داشتن در ترور رهبران و روحانیون شیعه پاکستان، دیپلماتهای ایران، عزاداران عاشورای حسینی، پزشکان شیعه و حمله به زیارتگاهها و مراکز تجمع شیعیان بوده است و افراد این گروه بهطور مکرر از سوی پلیس پاکستان بازداشت و در مواردی مجازات شدهاند. ارسال به دوستان
بایدن با چالشهایی نظیر خیزش چین، جنگ اوکراین و شکست در خاورمیانه روبهرو است
سال بنبست هژمونی آمریکا
گروه بینالملل: اندرو باسویچ، استاد بازنشسته روابط بینالملل و تاریخ در دانشگاه بوستون آمریکا در گزارشی برای وبگاه اندیشکده کوئینزی، به طور خاص به این مساله پرداخته که چرا در سال 2024، جلوههای عینیتر سقوط هژمونی بینالمللی آمریکا خود را نشان خواهد داد.
باسویچ در گزارش خود مینویسد: «جو بایدن، رئیسجمهور کنونی آمریکا، نه یک متفکر اصیل و نه فردی عمیق در این کشور است. البته شمار معدودی از افرادی که در حوزه سیاست معاصر آمریکا در وضعیت کنونی فعالیت دارند، میتوانند چنین ادعایی را داشته باشند. از این رو، اینکه شاهدیم برخی منتقدان در آمریکا، به فقدان عمق و اصالت تفکرات و رویههای بایدن اشاره میکنند، در واقع اشاره به یک امر بدیهی است. در این میان، مساله مشکلسازِ دیگر درباره جو بایدن این است که وی سعی میکند سخنان و مواضع دیگران را به تصاحب خود درآورد و البته هیچ ارتباطی نیز با افرادی که آنها را ارائه میکنند، ندارد. این عادت، شهرت و برجستگی را برای بایدن در عرصه سیاست داخلی و خارجی آمریکا به همراه نداشته است. با این حال، جو بایدن به تازگی در موضعگیریای، آمریکا را یک ملت ضروری و مهم در جهان امروز توصیف کرده است. در این رابطه، او اندکی عادلانهتر رفتار کرد و منشأ بهکارگیری این اصطلاح را به دوست و همکار سابق خود مادلین آلبرایت که پیشتر وزیر خارجه آمریکا بوده است، نسبت داد. اگر چه صداقت بایدن در این مورد خاص ستودنی است اما برخی آمریکاییها احتمالا مشکلات جدی با موضعگیری اخیر رئیسجمهور کشورشان دارند. مادلین آلبرایت از این اصطلاح که آمریکا یک ملت ضروری و مهم برای جهان است در سال 1998 میلادی و در جریان یک خطابه تلویزیونی استفاده کرد تا بنیانهای دکترین مد نظر خود را برای مردم کشورش تشریح کند. او در آن زمان با اعتماد به نفس گفت: اگر مجبوریم از زور و قوه قهریه استفاده کنیم، این مساله تا حد زیادی به دلیل اینکه ما آمریکا هستیم، مشروعیت دارد و درست است. ما ملتی ضروری و مهم برای جهان هستیم. ما با قدرت ایستادهایم و البته آینده را نیز بهتر و بیشتر از دیگر کشورها میبینیم و پیشبینی میکنیم. مادلین آلبرایت زمانی این سخنان را ایراد کرد که آمریکا و نخبگان سیاسی آن، پیروز یک نبرد فرسایشی و طولانی در قالب جنگ سرد علیه اتحاد جماهیر شوروی شده بودند. در آن دوره، در چرخهها و گروههای سیاسی آمریکا، حس غرور و پیروزی زیادی موج میزد. مجموع این حالت و وضعیت سبب شد در دهه 1990 میلادی، آمریکا و آمریکاییها خود را به مثابه قدرت شماره یک جهان و منشأ رونق و شکوفایی به جهانیان معرفی کنند. با این حال، این قبیل سرخوشیهای آمریکایی، خیلی زود به نقطه پایان خود رسید. در ابتدا شاهد وقوع حملات تروریستی 11 سپتامبر بودیم و البته چالشها و آسیبهای قابل تامل و جدی جنگ جهانیِ اعلامی دولت آمریکا علیه به اصطلاح تروریسم نیز خود را به نمایش گذاشت. شکستهای سنگین آمریکا در عراق و افغانستان نیز تا حد زیادی اعتبار بینالمللی متصور دولت آمریکا را در هم شکست و موجب ایجاد چالشهای جدی برای آن شد. در عین حال، وقوع شمار زیادی از تحولات دیگر نیز تا حد زیادی این ادعای آمریکا را که این کشور از تواناییهای زیادی جهت حدس زدن روند تحولات آتی جهان برخوردار است زیر سوال برد. در نهایت شاهد ظهور و قدرتگیری «دونالد ترامپ» در آمریکا به عنوان رئیسجمهور این کشور بودیم؛ رویدادی که به هیچ عنوان هیچ پیشبینیای درباره تحقق آن در آمریکا وجود نداشت. باید بپذیریم آیندهای که دکترین آلبرایت سعی در ترسیم آن داشت، اکنون گذشته آمریکاست. اینکه میبینیم اکنون بایدن در حال استفاده از اصطلاحات مادلین آلبرایت است و میگوید آمریکا یک ملت ضروری و مهم برای جهان است، حقیقتا نگرانکننده است. انگار این فرد هیچ نسبتی با واقعیتهای میدانی ندارد. مادلین آلبرایت -که سال 2022 مُرد- معتقد بود آمریکا هم میتواند آینده را ببیند و هم به روندهای آتی در جهان شکل بدهد. با این حال، اکنون که آمریکا با اما و اگرهای زیادی درباره حفظ دموکراسی خود در بحبوحه نزدیک شدن به زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری 2024 این کشور روبهرو است، شاید بیراه نباشد اگر بگوییم دولت بایدن حتی نمیتواند حدس بزند پنجشنبه آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. اکنون آمریکا با چالشهای جدی و عدیدهای برای حفظ موقعیت ادعایی برتر خود در قالب معادلات جهانی رو به رو است: خیزش چین، بنبست در جنگ اوکراین، تزلزل در سیاستهای مرزی آمریکا و تهدیدات وجودی جدی از ناحیه بحران تغییرات اقلیمی، همه و همه فضایی بحرانی را برای آمریکا ایجاد کردهاند. با این همه، هیچکدام از این تحولات به اندازه جنگ غزه، حامل آزمونهای مهم و معنادار برای واشنگتن نیستند. درباره جنگ غزه، روند تحولات بیش از هر مورد دیگری آمریکا را فرا میخواند تا ادعای برتری جهانی خود را اثبات کند و به نمایش بگذارد؛ همین حالا و بدون تاخیر. در این رابطه، آمریکا باید از قدرت و نفوذ خود استفاده و هر چه سریعتر جنگ غزه را به سمت پایان آن رهنمون کند اما دولت بایدن عملا در مسیر مخالف با این موضوع حرکت کرده است. در این راستا، این دولت با ارائه مقادیر قابل توجهی مهمات و بمب به اسرائیل، عملا فرسایشی شدن جنگ غزه را تضمین و کشتار و قتل عام غیرنظامیان را تسهیل میکند. در عین حال، واشنگتن با وتوی قطعنامههای مختلف مطرحشده در شورای امنیت سازمان ملل متحد جهت برقراری آتشبس در جنگ غزه، تا حد زیادی خود را در نقطه مقابلِ آنچه افکار عمومی بینالمللی درباره جنگ غزه میاندیشند و میخواهند، قرار داده است. در این میان، فعالیتهای گسترده دیپلماتهای آمریکایی در اقصی نقاط جهان نیز حامل هیچ دستاوردی برای این کشور نیست. تحلیل من این است که مادلین آلبرایت اکنون از ایده خود که تاکید میکرد آمریکا یک ملت ضروری و مهم برای جهان است شرمنده است و البته جو بایدن نیز باید چنین باشد».
ارسال به دوستان
سر کیسه را شل کن!
مادرانه
فال حافظ
آوردهاند شخصی در برابر مادر خویش تندی کرده و با درشتی با وی لب به سخن برآورده بود؛ به همین سبب مادر از وی روی برگردانده و در قهری ابدی فرو رفت. شخص که از کرده خود نادم بود و کاسه چهکنم بهدست گرفته بود، متوسل به حضرت حافظ شد و تفالی به دیوان زد و حاصل شد غزل ذیل و تفسیری بس شگرف:
بر تو خوانم ز دفتراخلاق
آیتی در وفا و در بخشش
هرکه بخراشدت جگر به جفا
همچو کان کریم، زَر بخشش
تفسیر: ای صاحب خطاکار فال! خبطی کردهای و رشته کار و زندگی از دستت در رفته و افتاده و نالان شدهای و شخصی روی از تو برگردانده. حال که بسیار نادم و پشیمان هستی گوشت را بیاور جلو تا در گوشت به صورت بخشبخش و کلمه به کلمه از دفتر اخلاق بخوانم تا به وضوح به سمع و نظرت برسد و دیگر کار زشتت را تَکرار نکنی و بخشیده شوی! بدجفایی کردهای و جگر شخصی را خراش دادهای! ای صاحب جفاکار فال! به خاطر داشته باش که برای به دست آوردن دل کسی که دوستش داری باید تلاش کنی! حال تنها راه نجاتت را امتحان و سر کیسه را شل کن و از باب کرم و بخشش دستی بر آن ببر و نزد کریم آقای زرگر برو و مثقالی زر تهیه کن و با فضل و بخشش تقدیم شخصی که به نیت آن فال گرفتی بکن؛ باشد که بخشیده شوی و دفعه آخرت باشد!
ارسال به دوستان
شناورهای جدید سپاه گزینه مناسب سبد صادرات
مهدی بختیاری: نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ادامه سلسله رونماییها و تحویل انبوه تجهیزات، روز گذشته تعداد زیادی از شناورهای جدید را به یگانهای رزمی مستقر خود در آبهای جنوب کشور ملحق کرد.
شناورهای جدید الحاقی شامل یک ناو گشتی رزمی به نام شهید «ابومهدی مهندس»، 4 فروند شناور ذوالفقار موشکانداز و 5 فروند شناور عاشورا با موشکانداز پدافند هوایی کوثر، 5 فروند شناور عاشورای اژدرافکن، 9 فروند شناور شناسایی رزمی مرصاد، یک فروند شناور آتشخوار ساحلی، یک فروند شناور طارق موشکانداز سطح به سطح برد متوسط و 2 فروند شناور عاشورای فرماندهی با بدنه کربن است. در این میان، شناور موشکانداز شهید ابومهدی مهندس از مابقی محصولات رونمایی شده، متفاوتتر است. این دومین شناور نیروی دریایی سپاه است که در کلاسی جدید طراحی و عملیاتی شده است.
پیش از آن، شناور رزمی «شهید سلیمانی»، نخستین نمونه شناورهای جدید سپاه بود که شهریور 1401 به یگان رزم این نیرو ملحق شد. این شناور نخستین شناور ایرانی بود که به موشکهای پدافند هوایی عمودپرتاب نیز مجهز شد. شناور شهید ابومهدی مهندس که روز گذشته در خلیجفارس عملیاتی شد اما با داشتن تفاوتهایی نسبت به نمونه قبلی، از 4 موتور دریایی بهره میبرد که قابلیت دریانوردی بردبلند با سرعت بالای ۳۷ گره دریایی و قدرت بالا در مانور را به آن داده است.
همانطور که از تصاویر ناو رزمی ابومهدی میتوان فهمید، این شناور علاوه بر توانایی حمل و بهکارگیری پهپادهای عمودپرواز، امکان پرتاب هواپیماهای بدون سرنشین در هر ساعت شبانهروز را دارد و برای دفاع از خود در برابر تهدیدات هوایی نیز به سامانه کشف و رهگیری و پرتابگرهای دریاپایه و سامانههای خودکار و نیمهخودکار توپهای ۲۰ میلیمتری و ۳۰ میلیمتری مجهز شده است. این شناور همچنین به 6 پرتابگر موشک کروز سطح به سطح از برد 35 تا 750 کیلومتر مجهز شده و میتواند در دریاهای خراب با «فورس(sea force/ قدرت دریایی) 6» حاضر شده و در فورس 5 به مدت 14 روز (12 هزار مایل دریایی) به اجرای ماموریت بپردازد.
اما نکته مهمتر در رونمایی این تجهیزات، اعلام دستیابی ایران به توانایی ساخت 3 فروند از این شناور طی یک سال است.
نیروی دریایی سپاه علاوه بر استفاده از توان داخلی و نیز توانمندیهای وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، از لااقل 3 شرکت دانشبنیان نیز در طراحی و ساخت این شناورها کمک گرفته است.
شناور ابومهدی، طی 15 ماه ساخته شده و کاهش این زمان به 3 فروند در یک سال، علاوه بر اینکه در تجهیز نیروی دریایی سپاه در خلیجفارس و دریای عمان به شناورهای جدید و با قابلیتهای بسیار زیاد در حوزه رزمی موثر است، میتواند یکی از گزینههای مهم سبد صادرات محصولات دفاعی کشور نیز باشد.
جمهوری اسلامی ایران در سالهای گذشته تمرکز زیادی بر صادرات محصولات نظامی خود که عموما از کیفیت بالا و قیمت ارزان برخوردار هستند، دارد که نمونههای تسلیحات رزم زمینی، پهپاد و موشک از جمله آنهاست.
در کنار این، نیروی دریایی سپاه از اواخر دهه 80 خورشیدی با تفکیک ماموریت از نیروی دریایی ارتش، مسؤول اصلی حراست از خلیجفارس و تنگه هرمز است اما در سالهای اخیر، حضور در آبهای دوردست و اقیانوسی نیز به ماموریت این نیرو افزوده شده است و برای این منظور، طراحی، ساخت و بهکارگیری تجهیزات جدید از جمله شناورهای سطحی و زیرسطحی در دستور کار قرار گرفته است.
ارسال به دوستان
پنجاهوششمین سالروز درگذشت یک قهرمان ملی سینما چه تصویری از غلامرضا تختی را به جامعه ایرانی نشان داد
کدام تختی؟
گروه فرهنگ و هنر: سینما همواره یکی از مهمترین و موثرترین ابزارها برای نمایش تاریخ یک سرزمین است؛ از دین و مذهب گرفته تا آداب و رسوم اما با نیمنگاهی به تاریخچه سینمای ایران، میتوان دریافت هنر هفتم در نمایش رشادتها، دلاوریها و پهلوانیهای مردم ایران آنچنان که باید و شاید چندان موفق هم نبوده و این در حالی است که سینمای هالیوود هر سال بخش قابل توجهی از هزینههای خود را صرف ساخت آثاری با موضوع قهرمانمحوری میکند؛ قهرمانانی که یا برآمده از تخیل هستند و رنگ واقعیت نداشته یا سرباز یک جنگ متجاوزگرانه بودهاند اما از آنها برای مردم جهان، قهرمانانی شجاع ساخته و معرفی میکند؛ چالش و مسالهای که بیش از 4 دهه گریبان سینمای سرزمینی را گرفته است که در آن رشادتها و دلاوریهای قهرمانان و پهلوانانش شهره عام و خاص است. البته طی سالهای اخیر حجم تولیدات قهرمانمحوری به نسبت دهههای گذشته چند برابر شده است اما با مروری بر تولیدات پرترهمحور از دهه 60 و در مقایسه با اکران 7 هزار فیلم طی 4 دهه در سینما، قطعا میتوان به روشنی دید که سبد سینما در این ژانر بهشدت خالی است.
از جمله فیلمهایی که در سالهای اول انقلاب درباره قهرمانان ملی کشور ساخته شد، فیلم سینمایی «سردار جنگل» به کارگردانی امیر قویدل بود که سال ۱۳۶۲ ساخته شده است. «تیرباران» به کارگردانی علیاصغر شادروان در سال ۱۳۶۵ با محوریت زندگی و چگونگی شهادت سیدعلی اندرزگو نیز از جمله آثار بعدی و ماندگار با محوریت قهرمانمحوری در دهه 60 به شمار میرود که با استقبال مخاطبان نقش مهمی در استمرار این مدل تولیدات در سینما داشت.
دهه 70 را میتوان دورانی مهم در تولیدات سینمای قهرمانمحوری نامید. تولید فیلم «جهان پهلوان» به کارگردانی مرحوم علی حاتمی در سال 73 یکی از مهمترین آثاری بود که در این برهه ساخته شد؛ فیلمی پیرامون زندگی جهانپهلوان تختی که آن را آخرین حضور کارگردان نامدار و سرشناس سینمای ایران در پشت دوربین باید نامید، فیلمی که با درگذشت حاتمی ناتمام ماند تا بهروز افخمی پس از رد پیشنهاد توسط سیفالله داد و محمد بزرگنیا با کارنامهای چون عروس، روز فرشته و روز شیطان به عنوان جایگزین برای کارگردانی این اثر انتخاب شود.
البته فیلم «تختی» با توجه به حواشی پیش آمده مبنی بر تغییر کارگردان آن با چند سال وقفه در حالی سال 78 روی پرده رفت که از بین حدود 300 فیلم اکرانشده در آن سال، با 400 هزار مخاطب در رتبه 20 قرار گرفت که با وجود فیلمهای مطرح آن سال میتوان تختی را جزو آثار پرمخاطب سال نامید. اما 20 سال بعد بار دیگر توسط بهرام توکلی فیلمی با موضوع تختی ساخته شد؛ فیلمی که بهرغم سوژه یکسان از 2 زاویه کاملا مختلف، 2 اثر متفاوت را در سینمای ایران پیرامون یکی از قهرمانان ملی کشور ثبت کرد.
سالها بعد بهروز افخمی در حاشیه جشنواره فیلم فجر پیرامون چگونگی حضورش به عنوان کارگردان در فیلم نیمهتمام حاتمی گفته بود: «من در حالی کارگردان فیلم شدم که به خاطر نوع فیلمسازی مرحوم حاتمی عملا هیچ فیلمنامهای وجود نداشت و من از ابتدا مجبور به نوشتن شدم». بنابراین اساسا فیلم «تختی» را باید بیش از آنکه کار مرحوم علی حاتمی دانست باید فیلمی از بهروز افخمی نامید. از طرفی افخمی در همان گفتوگو به صراحت بیان کرده بود این فیلم در محافل ورزشی اصلا مورد توجه قرار نگرفته بود و علت این کمتوجهی را نیز نپرداختن به وجوه ورزشی تختی عنوان کرده بود. برخلاف بهروز افخمی اما در فیلم بهرام توکلی وجوه ورزشی تختی بسیار پررنگ بود تا جایی که توکلی در نشست خبری اکران جشنواره فیلم فجر اظهار داشت: «یکی از وجوه پررنگ زندگی تختی بحث ورزش است، بنابراین وجود یک گزارشگر ورزشی که روایتگر شخصیت او باشد برای ما بسیار مهم بود که در مجموع تصمیمهای فرمی و مضمونی باعث شد فیلم با وجود یک راوی تولید شود». فیلم «تختی» سال 98 در حالی اکران شد که تنها با 120 هزار مخاطب از استقبال خاصی برخوردار نشد.
نکته قابل تامل اینکه با توجه به تفاوتهای محتوایی و ساختاری هر 2 فیلم تولید شده با اختلاف 20 سال درباره یکی از قهرمانان ملی کشور، این ۲ فیلم در یک موضوع وجه اشتراک دارند و آن اینکه در هر 2 رنگ و بویی از یک قهرمان در بعد ملی دیده نمیشود، شخصیت اصلی 2 فیلم به نوعی یک شخصیت ناامید تصویر شده است و صدالبته که زندگی تختی با وجود مشکلات شخصی و فشارهای فراوان رژیم پهلوی به دلیل محبوبیت فراوان به خودکشی انجامید اما فراموش نکنیم که در سینمای قهرمانمحور همواره قهرمان اصلی با توجه به تمام سختی و مشقتهای پیش رویش در فصول پایانی فیلم، بعد قهرمانی بسیار پررنگتر شده تا جایی که تصور ذهنی یک قهرمان برای مخاطبان با قوت و قدرت باقی بماند و این در حالی است که در هر 2 فیلم شاهد یک پایان شکستخورده برای فرد قهرمان هستیم و بیش از آنکه اثری قهرمانمحور را به تماشا بنشینیم، شاهد فیلمی درباره زوال و نزول یک قهرمان هستیم و این یکی از عمده ضعفهای سینمای ایران در معدود آثار پرترهای بویژه با موضوع قهرمانان این سرزمین است.
ارسال به دوستان
حزبالله لبنان بلافاصله پس از وعده انتقام سخت از سوی نصرالله با 62 موشک پایگاه مرون حیاتیترین مرکز رصد و کنترل هوایی اسرائیل در نزدیکی لبنان را هدف قرار داد
انتقام چشمگیر
تنها یک روز پس از وعده انتقام سید مقاومت، حزبالله لبنان چشم امنیتی صهیونیستها بر فراز بلندترین نقطه فلسطین اشغالی را کور کرد. حزبالله لبنان دیروز صبح رسما اعلام کرد در نخستین واکنش به ترور شهید صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس و همرزمان شهیدش در حومه جنوبی بیروت، نیروهای مقاومت پایگاه بسیار حیاتی مراقبت هوایی مرون بر قله کوه الجرمق (کرمل) را با 62 موشک از انواع مختلف هدف قرار دادند که منجر به ویرانی بخشی از تاسیسات آن و جراحات مستقیم چند نظامی دشمن شد.
رسانههای عبری نیز به نقل از دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش صهیونیستی پرواز پهپادهای لبنانی بر فراز مرزهای شمالی سرزمینهای اشغالی را همزمان با شلیک 40 موشک از لبنان به سمت تاسیسات اطلاعاتی مربوط در روستای مرون تایید کردند.
این در حالی است که حملات موشکی و نفوذ پهپادی از جنوب لبنان به مناطق اشغالی شمال فلسطین در سراسر روز شنبه ادامه داشت.
نکته مهم اینکه سامانه کذایی گنبد آهنین نتوانسته از هدف قرار گرفتن وسیع مهمترین مرکز رصد هوایی اسرائیل جلوگیری کند. به گزارش کانال 12 اسرائیل، از صبح دیروز آژیرهای خطر در 94 شهر اشغالی در امتداد مرز با لبنان از جمله صفد و کرمیل در الجلیل به صدا درآمد. بلافاصله چند جاده، خیابان و چهارراه در این محدوده توسط ارتش اشغالگر مسدود شد که نشان از وحشت صهیونیستها از عملیات زمینی احتمالی نیروهای حزبالله برای آزادسازی این مناطق داشت، همچنین در پاسخ به این حمله مناطقی در جنوب لبنان هدف حمله توپخانهای قرار گرفت.
سیدحسن نصرالله روز جمعه تاکید کرده بود ترور شهید صالح العاروری، معاون دفتر سیاسی حماس در جنوب بیروت توسط رژیم صهیونیستی «مطمئنا بدون واکنش و مجازات نخواهد ماند». او در نخستین واکنش خود به این ترور در روز چهارشنبه گذشته، صریحا به رژیم صهیونیستی نسبت به گسترش درگیریها هشدار داده و گفته بود حزبالله خواهان شروع جنگ نیست اما اگر اسرائیل جنگ با لبنان را انتخاب کند، حزبالله «هیچ سقفی» و «هیچ قانونی» را برای ادامه چنین جنگی به رسمیت نخواهد شناخت. دبیرکل حزبالله لبنان سپس بر فرصت تاریخی برای آزادی سرزمینهای اشغالی جنوب لبنان از دست صهیونیستها تاکید کرد؛ مناطقی شامل بخش شمالی منطقه الغجر، مزارع شبعا، تلال کفرشوبا و نقطه موسوم به «بی۱» که سازمان ملل سالهاست با صدور قطعنامه ۱۷۰۱، اسرائیل را ملزم به خروج از آن کرده است.
این همان مناطقی است که از زمان آغاز حملات وحشیانه اسرائیلیها به نوار غزه زیر آتش قاهر مقاومت اسلامی لبنان قرار گرفته و بویژه تاسیسات امنیتی و نظامی آن هدف هزاران موشک و راکت بوده است.
نصرالله حتی برای تحقیر بیش از پیش صهیونیستها اعلام کرد مقاومت لبنان اقدام به تشکیل کمربند امنیتی در عمق ۷ کیلومتری مرزهای غیرقانونی شمال فلسطین اشغالی خواهد کرد.
این اظهارات، مقامات رژیم صهیونیستی را به وحشت انداخت و واکنشهای متفاوت آنها را در پی داشت.
از جمله پیامی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم پنجشنبه گذشته توسط فرستاده ویژه کاخ سفید برای جو بایدن فرستاد، مبنی بر اینکه اگر آمریکا و متحدان غربیاش در سطوح بینالمللی چارهای نیندیشند، با وضعیت فعلی، شمال سرزمینهای اشغالی در خطر سقوط بهدست مقاومت قرار میگیرد.
رئیس ستاد ارتش و وزیر جنگ رژیم هم با سفرها و سخنرانیهای نمایشی در مرزهای شمالی هر کدام تلاش کردند به نوعی به 300 هزار شهرکنشین فراری از مناطق شمالی اطمینان خاطر دهند ارتش اشغالگر آمادگی آن را دارد تا امنیت را به شهرکهای غصبی خود برگرداند. حتی یوآو گالانت، وزیر جنگ کابینه نتانیاهو روز جمعه با سفر به مناطق شمالی، اقدام به رجزخوانی برای لبنانیها کرده بود که ظرف چند ساعت پاسخی هشدارآمیز دال بر توانمندیهای مقاومت برای زدن ضربات هرچه سنگینتر به پیکره اشغالگران دریافت کرد.
* اهمیت پایگاه مرون
به گزارش رسانههای عبری، این برای نخستین بار است که این عمق از شمال فلسطین اشغالی توسط پهپادهای انتحاری و موشک هدف قرار میگیرد.
در این عملیات ترکیبی ابتدا حزبالله با شلیک ۴۰ راکت گراد (کاتیوشا) به سمت برخی مناطق در شمال فلسطین، صهیونیستها و سامانههای پدافندیشان را در منطقهای به وسعت کل جولان اشغالی و مناطق قریات شمعون درگیر کرد و سپس پهپادهای انتحاری مقاومت برای انهدام پایگاه مرون وارد عمل شدند. طبق بیانیه حزبالله این پایگاه که بر قله کوه الجرمق (کرمل)، بلندترین کوه سرزمین فلسطین واقع است، مرکز اصلی مدیریت و نظارت ارتش اشغالگر و تنها مرکز کنترل هوایی در مناطق شمالی فلسطین است. تشکیلات اشغالگر فقط یک پایگاه دیگر مشابه مرون دارد و آن پایگاه میتزپ رامون در جنوب فلسطین اشغالی است. در بیانیه دیروز حزبالله درباره این عملیات آمده است: «مقاومت اسلامی (حزبالله) به عنوان بخشی از واکنش اولیه به جنایت ترور رهبر بزرگ شیخ صالح العاروری، روز شنبه با حملاتی به شمال اسرائیل، پایگاه کنترل هوایی مرون را با 62 موشک از انواع مختلف هدف قرار داد».
جالب اینکه حزبالله ساعتی بعد بیانیه اولیه را اصلاح و بخشی مهم به آن اضافه کرد تا اهمیت پایگاه مرون را بیش از پیش شرح دهد. در بخش اضافهشده آمده است: «پایگاه مرون، سازماندهی، هماهنگی و مدیریت تمام عملیات هوایی به سمت سوریه، لبنان، ترکیه، قبرس و بخش شمالی حوزه شرق دریای مدیترانه را بر عهده دارد. این پایگاه همچنین مرکز اصلی عملیات پارازیت الکترونیکی در مسیرهای مزبور بوده و تعداد زیادی از افسران و سربازان زبده صهیونیست در این پایگاه فعالیت میکنند».
از برخی گزارشها چنین بر میآید که با توجه به حساسیت عملیات رصد و کنترل هوایی این مرکز، ممکن است حتی شلیک چند گلوله و راکت نیز باعث قطع خودکار تاسیسات برقی و راداری آن شود. پس میتوان نتیجه گرفت دیروز برای چند ساعت، مهمترین چشم شیطانی اسرائیل کور شده بود.
* وحشت توأمان آمریکا و اسرائیل
عمران خان، گزارشگر اختصاصی شبکه الجزیره در بیروت اما برآورد کرده اسرائیلیها منتظر پاسخ محکم مقاومت و در حالت آمادهباش کامل بودند.
او با تمجید محاسبات بسیار سیاسی رهبر حزبالله بر اساس شرایط خاص لبنان در بحبوحه ادامه درگیریهای مرزی با اسرائیل گفت: «او نمیخواهد لبنان در نتیجه یک جنگ آشکار آسیب ببیند ولی سخت حرف میزند و میگوید اگر اسرائیل بخواهد تنشها را تشدید کند، به همان شکل پاسخ خواهد گرفت». حتی پیش از ضربه کاری دیروز مقاومت به چشم اسرائیل نیز رژیم اشغالگر از شدت گرفتن حملات حزبالله به وحشت افتاده بود. نتانیاهو روز پنجشنبه در دیدار با آموس هوخشتاین، فرستاده ویژه رئیسجمهور آمریکا به تلآویو گفته بود اگر تدابیر امنیتی در شمال فلسطین تقویت نشود، حدود 100 هزار شهرکنشین تخلیهشده نمیتوانند به محل سکونت خود بازگردند. نتانیاهو همچنین در حساب ایکس خود لاف زده بود «اسرائیل متعهد به ایجاد یک تغییر اساسی در مرز خود با لبنان است».
با این پیام، او میخواهد بایدن را برای آغاز روندی دیپلماتیک برای خارج کردن صهیونیستها از بنبست زیر فشار قرار دهد.
هوخشتاین توسط جو بایدن به منظور کاهش تنش بین اسرائیل و حزبالله به منطقه اعزام شده بود، چرا که واشنگتن حتی بیش از افراطیهای اسرائیلی نگران از دست دادن برتری هژمونیک خود در خاورمیانه و شرق مدیترانه است.
4 سفر متوالی آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا به خاورمیانه و فلسطین اشغالی از زمان آغاز جنگ غزه طی ۳ ماه گذشته نیز ناظر به ترسی است که واشنگتن نسبت به از کنترل خارج شدن اوضاع دارد.
***
جدالهای بیپایان در کابینه امنیتی رژیم صهیونیستی
ایتمار بنگویر، وزیر امنیت داخلی کابینه کنونی نتانیاهو جمعه شب بار دیگر بنی گانتس، عضو شورای جنگ و وزیر اسبق جنگ اسرائیل را به باد انتقاد گرفت و گفت: «گانتس همچنان به مسیر شکست خود ادامه میدهد». به گزارش خبرگزاری فلسطینی سما، جلسه کابینه جنگ رژیم صهیونیستی روز پنجشنبه پس از جدال میان چند نفر از وزیران صهیونیست حاضر در این جلسه با هرتزی هالوی، رئیس ستاد مشترک ارتش به جنجال کشیده شد. تنشها در جلسه مزبور تا جایی ادامه یافت که منجر به درگیری لفظی میان ایتمار بنگویر وزیر امنیت داخلی رژیم صهیونیستی و گانتس شد. گانتس که همانند یوآو گالانت از هالوی حمایت کرد بر سر دیگر وزرای صهیونیستی که به رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی حمله کردند فریاد کشید و جلسه کابینه جنگ به طور کامل با تنش همراه شد. پس از داد و فریاد وزرای صهیونیست حاضر در این جلسه بر سر یکدیگر کنترل جلسه از دست نتانیاهو به طور کامل خارج شد و در حالی که تنها نظارهگر این داد و فریادها بود دستور پایان بینتیجه جلسه را داد. رسانههای صهیونیستی پیشتر نیز گزارش دادند بعد از آنکه نتانیاهو از حضور سران موساد و شینبت در جلسه کابینه جنگ جلوگیری کرد، جدال لفظی سختی میان وی و وزیر جنگ کابینهاش در گرفته است. بنگویر که نماینده افراطیترین طیف کابینه است، هرگونه توهین به هرتزی هالوی، رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم را در جلسه روز پنجشنبه کابینه کوچک امنیتی تلآویو رد کرد. او درباره سرنوشت غزه پس از پایان جنگ نیز گفت که نباید تصمیم به گانتس برسد که تلاش میکند حکومت به محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و دوستانش در غزه برسد. بنگویر سپس تاکید کرد نباید این جنگ در میانه راه متوقف شود.
کانال ۱۳ تلویزیون رژیم صهیونیستی با اعلام خبر جدال لفظی میان نتانیاهو و گالانت، خبر داد وزیر جنگ این رژیم به نتانیاهو گفته در حال ضربه زدن به امنیت اسرائیل است. همچنین شبکه کان نیز گزارش داد: وزیر جنگ رژیم به دیوید بارنیا، رئیس موساد پس از بازگشت از یکی از سفرهایش به خارج که برای موضوع اسرای صهیونیست در غزه انجام گرفته، حمله کرده است. بر اساس این گزارش، گالانت در یکی از جلساتی که نتانیاهو هم حضور داشته به رفتار بارنیا در قبال میانجیها اعتراض کرده است. از سوی دیگر کانال ۱۲ رژیم صهیونیستی گزارش داد به تازگی گزارشهایی مبنی بر انتقاد و توهین به هالوی در جریان نشستهای کابینه منتشر شده است. رژیم صهیونیستی که با هدف از میان بردن گروههای مقاومت فلسطین از جمله حماس و آزادی اسرای خود به غزه لشکرکشی کرده بود، بعد از هفتهها جنایت در این منطقه به اهداف خود نرسید و به مذاکره با مقاومت رو آورد. تشدید اختلافات داخلی بین سران رژیم صهیونیستی درباره مقصران شکست از مقاومت فلسطین نیز بر دامنه تنشها در سرزمینهای اشغالی افزوده است. عملیات توفان الاقصی در ۱۵ مهر، نظام امنیتی - سیاسی رژیم صهیونیستی را به هم ریخته و به عقیده بسیاری از کارشناسان، این رژیم دیگر نخواهد توانست وضعیت گذشته را بازیابد.
ارسال به دوستان
درس فراموش نشدنی صنعا به لندن
حنیف غفاری: نشریه انگلیسی «تایمز» گزارش داد ارتش انگلیس در حال تدارک یک طرح تحریکآمیز برای حملات هوایی علیه مواضع نیروهای یمنی در دریای سرخ است. بر این مبنا، نظامیان انگلیسی به نیروهای آمریکایی ملحق میشوند تا حملاتی موشکی علیه اهداف از پیش برنامهریزی شده متعلق به نیروهای مسلح یمن در دریا یا در داخل خود یمن اجرا کنند. متعاقبا مقامات انصارالله به لندن درباره تبعات هر گونه ماجراجویی در دریای سرخ یا خاک یمن هشدار دادهاند. هشدارهای صریح مقاومت یمن در حالی به لندن مخابره میشود که انصارالله قواعد مقاومت هوشمندانه و ثمربخش را در مواجهه با دشمنان فرامنطقهای و منطقهای بخوبی آموخته است. در تشریح رویکرد دولت و ارتش انگلیس همین بس که ورود پرریسک و از پیش شکست خورده لندن به عرصه تقابل نظامی با مقاومت یمن، بیانگر شوک بسیار سختی است که غرب در دریای سرخ به واسطه ابتکار عمل انصارالله دریافت کرده و هنوز قدرت هضم و تحلیل اولیه آن را نیز ندارد. به عبارت بهتر، در برهه کنونی شاهد واکنش عصبی و خشمگینانه بازیگران غربی در قبال استفاده انصارالله از مزیت استراتژیک، نظامی و جغرافیایی یمن در صیانت از ملت فلسطین هستیم. این واکنش، نشات گرفته از نوعی استیصال بوده نه اقدام خلاقانه! نباید فراموش کرد سال 2014 میلادی، زمانی که محمدبنسلمان تصمیم به اشغال یمن و نابودی مقاومت این کشور گرفت، از حمایت مطلق لندن و واشنگتن برخوردار بود. جو بایدن که آن زمان معاون رئیسجمهور وقت آمریکا (اوباما) بود، بلافاصله از ایده حمله به یمن استقبال کرد. مقامات انگلیسی نیز به کاخ سفید و ریاض تعهد دادند در کسوت «تسهیلگر» این جنایت و نسلکشی تمامعیار وارد صحنه شوند. آموزش مستمر خلبانان سعودی و اماراتی توسط ارتش انگلیس (با هدف بمباران مناطق گوناگون یمن) و حتی حضور صدها نظامی انگلیسی در نسلکشی یمنیها، بیانگر نقش لندن در این جنایت تمامعیار محسوب میشود. اما انگلیس در این قمار شکست خورد!
اکنون همان جریان مقاومتی که قرار بود طبق محاسبات سنتکام، انگلیسیها و سعودیها تا قبل از سال 2016 میلادی از بین برود، تبدیل به پشتوانهای قدرتمند در دفاع از ساکنان غزه و فلسطینیان شده است. مقامات انگلیسی به وضوح آگاه شدهاند انصارالله نهتنها قدرت اقدام، بلکه قدرت موازنهسازی یا حتی «تعیین وضعیت جدید» را در دریای سرخ و بابالمندب خواهد داشت و ابایی از به کارگیری مولفههای قدرت بالقوه و بالفعل خود در این مسیر نخواهد داشت. نباید فراموش کرد تصمیمات ۲ حزب محافظهکار و کارگر در خانه شماره 10 داونینگ استریت، هیچگاه در طول دهههای اخیر تابعی از منطق راهبردی نبوده و صرفا در راستای بازی کورکورانه لندن در زمین واشنگتن و تلآویو قابل توجیه است. از سوی دیگر، دولت کنونی انگلیس (دولت ریشی سوناک) که طبق تحلیل رسانههای غرب در آستانه سقوط قرار دارد، بیش از پیش جهت بقای حداقلی، خود را محتاج کاخ سفید و رژیم اشغالگر قدس میپندارد. سوناک در حالی سرنوشت خود را به بایدن و نتانیاهو گره زده که وجه اشتراک این ۳ سیاستمدار، چیزی جز «ناکامی مطلق» نخواهد بود. نکته پایانی اینکه تهدیدات لفظی اخیر دولت انگلیس علیه مقاومت یمن اکثرا از زبان «دیوید کامرون» وزیر خارجه کنونی و نخستوزیر اسبق این کشور اروپایی صورت میگیرد. دیوید کامرون همان فردی است که در دوران نخستوزیری خود، پیشبینی کرد همهپرسی برگزیت در سال 2016 رای نخواهد آورد. همچنین کامرون همان فردی است که نابودی مقاومت یمن را در تجاوز ائتلاف سعودی به صنعا قطعی قلمداد میکرد. با این حال هیچ یک از این پیشبینیها تحقق پیدا نکرد و بالعکس، تبدیل به پاشنه آشیل کامرون و حزب محافظهکار شد. اکنون نیز کامرون با همان اعتماد به نفس کاذب همیشگی خود از حمله به مقاومت یمن خبر میدهد! مقاومت یمن تاکنون درسهای بسیار بزرگی به صاحبان جریان زور و سلطه در منطقه و جهان داده و این بار نیز کامرون و سوناک میتوانند چنین موضوعی را امتحان کنند!
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|