|
ممکن است تا پایان دی هم اعزامی به عمره انجام نشود
تعلیق عمره مفرده تا اطلاع ثانوی
عمره مفرده باز هم تعلیق شد و اعزام متقاضیان تشرف به زیارت خانه خدا که برای سفر به سرزمین وحی ثبتنام کرده و آماده بودند، تا اطلاع ثانوی لغو شد. به گفته یک منبع مطلع «همچنان مشکل پرواز و امور اقتصادی مانع تشرف زائران عمره است، نه مسائل سیاسی». این در حالی است که سازمان حج و زیارت اعلام کرده بود اعزامها تا ۲۴ دی لغو شده و پس از آن برای تشرف به عمره اطلاعرسانی میشود. ابتدا قرار بود عمره از ۲۸ آذر برقرار شود که به دلیل استقبال نکردن متقاضیان، اعزامها به ۱۳ دی موکول شد اما شب قبل از اعزام به زائران اطلاع دادند پروازها لغو شده و اعزامی انجام نمیشود. رئیس سازمان حج و زیارت برای حل مشکل اعزامها به سرزمین وحی، به عربستان سفر کرد که در آخرین مذاکرات با طرف سعودی، مشکل پروازی هنوز ادامه دارد و حتی به گفته یک منبع مطلع «تا پایان ماه فعلی هم کاروانی به عمره اعزام نمیشود». با وجود پرداخت بدهی پروازها به عربستان، گفته میشود سعودیها خواستار برقراری دوطرفه سفرها شدهاند که به دلیل نبود تفاهمنامه همچنان خبری از اعزام زائران ایرانی به عمره نیست.
«محمد صالحی» از مدیران دفاتر زیارتی میگوید در جدیدترین اطلاعیه سازمان حج و زیارت «اعزامها تا ۲۴ دی لغو شده است». پیش از این سازمان حج و زیارت از تعلیق سفر به سرزمین وحی تا ۱۷ دی خبر داده بود. با توجه به مشکلات پروازی و نداشتن مجوزهای لازم از سوی ایرلاینهای ایرانی برای فعالیت در فرودگاه عربستان، پروازها به این کشور لغو شده است و سازمان هواپیمایی کشوری هم اعلام کرده «تا اطلاع ثانوی پروازها به سمت عربستان انجام نمیشود» اما با توجه به اینکه روزانه بیش از ۲ پرواز به عربستان پیشبینی شده و کاروانها هم برای تشرف به عمره آماده بودند، سازمان حج و زیارت زمان تقریبی برقراری عمره را روزهای پایانی دیماه اعلام کرده است. البته یک منبع مطلع میگوید «ممکن است تا پایان دی هم اعزامی به عمره انجام نشود».
به هر حال پس از لغو پروازها برای سفر زائران به سرزمین وحی در هفته گذشته، مسؤولان سازمان هواپیمایی کشوری ۱۳ دی اعلام کردند پروازها لغو یا ابطال نشده و این آمادگی در سازمان هواپیمایی کشوری، شرکت هما و فرودگاههای کشور وجود دارد که به محض اخذ مجوز ورود به آسمان عربستان، پروازها انجام شود. به گفته آنها، «مجوز ورود به فضای کشور عربستان سعودی در ایام غیر از حج تمتع پیچیدگیها و شرایط ویژهای دارد و ما زیرساختهای تخصصی و فنی را آماده کردهایم و هیچ مشکلی از این بابت نداریم». حسام قربانعلی، سخنگوی این سازمان با اشاره به اینکه برخلاف برخی گفتهها، موضوعاتی چون ضمانتنامه یا انتقال پول وجود ندارد و شرایط کنونی، پیچیدگیهای خاص خود را دارد که در حال رفع و رجوع آن هستیم و با توجه به اینکه اگر این پروازها لغو شود، عمرهگزاران و حجاج سال آینده بیش از همه متضرر خواهند شد، تاکید کرد: به محض دریافت مجوز، پروازها برای انتقال حداقل ۳۰ هزار زائر ایرانی از ۱۱ فرودگاه کشور به عربستان از سر گرفته خواهد شد.
ارسال به دوستان
رزمندگان حزبالله لبنان در نامهای مهم به سیدحسن نصرالله با آرمانهای مقاومت تجدید میثاق کردند
نامه میدان به فرمانده
گروه بینالملل: جمعی از رزمندگان مقاومت اسلامی لبنان در نامهای به سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزبالله بر عهد خود با نصرالله تاکید کردند. این موضوع یادآور نامه سال 2006 رزمندگان مقاومت لبنان در بحبوحه «حرب تموز» است. شبکه المنار بامداد دیروز طی گزارشی، به قرائت متن نامهای که توسط جمعی از رزمندگان جنبش مقاومت اسلامی لبنان خطاب به دبیرکل حزبالله نوشته شده، پرداخت. در این نامه آمده است: «سربازان شما در اختیار شما هستند تا خداوند دشمنان را به دست آنان عذاب کند و مرهمی بر دلهای مردم مؤمن باشد. ما به شما و خانواده وفادارمان قول دادیم بر وصیت شهدا وفادار بمانیم». رزمندگان حزبالله خطاب به نصرالله گفتند: «ای آقای ما! ای وعده راستین خدا و قدرت شاهد او! سربازانت سرهایشان را به خدا سپردهاند. اى پدر مجاهدان و شهیدان! سلام و احترام ما از آن شماست».
در ادامه این نامه ذکر شده است: «شما با تحیت و سلام شروع و برای ما دعا کردید که همین ما را در میدان حمایت و پشتیبانی کرد. ای مولای ما!ای محبوب ما! تو به ما شجاعت و شهامت بیاموز». رزمندگان حزبالله در نامه خود خطاب به دبیرکل حزبالله تاکید کردهاند: «ای پدر مجاهدان و شهدا! به شما درود و تهنیت میفرستیم... شما پشتیبان ما در میدان نبرد بودهاید و خستگیهای روزها و شبها را از ما زدودهاید». در این نامه تاکید شده است: «ما طعم شکست را به دشمن (صهیونیست) چشاندهایم و عرق پیشانی ما با خونمان درآمیخته است. ما از شما شجاعت، عمل و دلاوری را آموختهایم و از هیچ دشمنی باک نداریم ... دعای شما رمز پشتیبانی و ثابت قدمی و پیروزی ما در سایه صبر و اخلاص است. وعده ما به شما و اهل وفا این است که برای حفظ وصیت شهدا امانتدار باقی بمانیم و پیمان ما با شما این است که پرچم جهاد همچنان برافراشته باقی بماند، حتی اگر همه خون خود را نثار کنیم. ای سید و سرور ما! سربازان شما منتظر یک اشاره شما هستند تا خداوند با دستان آنها دشمنان را عذاب کند و بر دلهای مؤمنان مرهم نهد». پیش از این، دبیرکل حزبالله گفته بود طی ۳ ماه اخیر، ۴۸ مقر مرزی رژیم صهیونیستی، ۱۱ موضع در عمق خاک فلسطین اشغالی و ۱۷ شهرک صهیونیستنشین مورد هدف قرار گرفته است. سال 2006 هم نیروهای حزبالله لبنان نامهای در جنگ 33 روزه به سیدحسن نصرالله نوشتند. سردار شهید سلیمانی در گفتوگویی که با سایت رهبر انقلاب داشت درباره آن نامه گفته بود: «این نامه در اوج محاصره رزمندگان حزبالله لبنان بود که عماد مغنیه خود طراح این نامه بود. سیدحسن نصرالله به این نامه جواب داد که بسیار در جبههها اثرگذار بود. این موضوع انرژی بالایی ایجاد کرد. از روز بیستوهشتم، جنگ برگشت». در آن زمان سیدحسن نصرالله پیامی محبتآمیز به رزمندگان مقاومت نوشت. در ابتدای آن نوشته شده بود: «احبایی» که بعدتر یک خواننده لبنانی بر اساس این نامه، آهنگی معروف ساخت.
ارسال به دوستان
دستورالعمل جدید تنظیم بازار خودرو توسط شورای عالی رقابت ابلاغ شد
فروش خودرو فقط در سامانه
محدودیت خرید خودرو برای دارندگان پلاک برداشته شد
گروه اقتصادی: شورای عالی رقابت دستورالعمل تنظیم بازار خودرو را اصلاح کرد و آن را در اختیار وزارت صمت قرار داد. این دستورالعمل در یک کلان تصویر خرید خودرو را تسهیل میکند و از سوی دیگر اجازه فروش خودروها توسط خودروسازان بدون درج در سامانه را نمیدهد.
به گزارش «وطن امروز»، شورای رقابت متن دستورالعمل اصلاحشده تنظیم بازار خودرو را به وزارت صمت ابلاغ کرد که از عمدهترین موارد اصلاحی آنها میتوان به وکالتی کردن حساب خریدار، واریز ۵۰ درصد مبلغ قیمت کارخانه خودروی انتخابی و امکان ثبتنام برای دارندگان پلاک فعال با عمر بیش از ۵ سال اشاره کرد.
دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری در قالب مصوبه ۵۴۳ شورای رقابت که مصوب بهمن سال گذشته است و چهارشنبه هفته گذشته اصلاح شد، به وزارت صنعت، معدن و تجارت ابلاغ شده است. بر اساس این دستورالعمل (مصوب ۱۱ بهمن ۱۴۰۱)، مبنای تنظیم قیمت خودرو بر اساس ضوابط قیمتگذاری، مصوب هیأت تعیین و تثبیت قیمتهاست که توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان محاسبه و به وزارت صمت اعلام میشود.
بر اساس اصلاح صورتگرفته در دستورالعمل مصوبه ۵۴۳ تنظیم بازار خودرو که چهارشنبه هفته گذشته (۱۳ دی) از سوی شورای رقابت با اکثریت آرای حاضران مورد تایید قرار گرفت، وزارت صنعت، معدن و تجارت به عنوان سیاستگذار و تنظیمگر فنی این صنعت معرفی شده و در حقیقت ابلاغ قیمتهای محاسبهشده توسط سازمان حمایت به وزارت صمت واگذار شده است البته این به معنای کنار گذاشته شدن کامل شورای رقابت از قیمتگذاری خودرو نیست و صرفاً وظیفه ابلاغ مصوبه قیمتها و قیمتگذاریها بر دوش وزارت صمت افتاده و از این پس نظارت شورا درباره محاسبه و ابلاغ محاسبه، پسینی خواهد بود و چنانچه در نحوه اجرا شاهد ایراد باشد، ورود خواهد کرد.
در دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری مصوبه ۵۴۳ شورای رقابت، در مقدمه متن این دستورالعمل آمده است: «با توجه به وضعیت انحصاری بازار خودروی سواری در کشور، بر اساس بالا بودن شاخصهای تمرکز، تقاضای انباشته در بازار، ممنوعیت یا محدودیت واردات طی سالهای اخیر، پایین بودن قدرت انتخاب مصرفکنندگان، برخی احکام قانونی همچون ماده ۱۲ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۲۴ مهر ۱۴۰۰؛ بند (ف) تبصره 7 قانون بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور و تبصره ۵ قانون اصلاح ماده 10 قانون ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۹ آذر ۱۴۰۱ که وضعیت انحصاری این بازار را شدیدتر ساختهاند، ضمن دریافت نظرات مشورتی و پیشنهادها در کارگروه خودرو، شورای رقابت به استناد بند ۵ ماده ۵۸ قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و با توجه به مفاد ماده ۲ و ماده ۷ قانون ساماندهی صنعت خودرو، در تاریخ ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری را تصویب کرده است: (اصلاحی طی مصوبه ۶۳۳ تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۲ )».
در دستورالعمل اصلاحی صورت گرفته، از مقدمه عبارت «در کارگروه خودرو» حذف شده است.
در مصوبه ۶۳۳ (دستورالعمل اصلاحی تاریخ ۱۶ دی ماه ۱۴۰۲) قید شده است که بند یک ماده یک که به تعاریف اشاره دارد نیز با عنوان «کارگروه خودرو: موضوع مصوبه ۵۳۳ شورای رقابت مصوب ۱۰ دی ۱۴۰۱» حذف شده است.
بر اساس ماده ۳ دستورالعمل اصلاحی که به دستورالعمل قیمتگذاری خودرو در ذیل بند ۳-۱ مبنای تنظیم قیمت خودرو اشاره دارد، قید شده است قیمتهایی که توسط سازمان حمایت محاسبه میشود، به وزارت صمت اعلام شود و وزارت صمت نیز قیمتها را با رعایت مفاد این دستورالعمل به خودروسازان ابلاغ خواهد کرد (در مصوبه ۵۴۳، نتایج محاسبات در کارگروه خودرو ارائه میشد و به تصویب شورای رقابت میرسید).
تبصرهای دیگر تاکید دارد: قیمت تمام خودروهای وارداتی بر اساس ضوابط قیمتگذاری کالاهای وارداتی مصوب هیات تعیین و تصویب قیمتها، توسط سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان محاسبه و توسط عرضهکننده خودرو، لازمالاجراست (الحاقی طی مصوبه ۶۱۴ تاریخ ۲ آبان ۱۴۰۲).
در بند ۲ این ماده (۳-۲) و تبصره آن، واژههای کارگروه خودرو به وزارت صمت تبدیل شده است. همچنین در بند ۵، بندهای ۶ و ۷ ماده ۳ نیز تمام واژههای کارگروه خودرو و شورای رقابت به وزارت صمت اصلاح شده است.
* برداشتن محدودیت خرید خودرو برای دارندگان پلاک انتظامی بالای ۵ سال
در ماده ۴ دستورالعمل اصلاحی تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۲ که شرایط طرف تقاضا را تشریح میکند، ذیل بند ۴ در قالب تبصره آمده است کسانی که دارای یک پلاک انتظامی فعال هستند و عمر خودرو موضوع پلاک مذکور، بیش از 5 سال باشد، از ممنوعیت ثبتنام و خرید خودرو مستثنا هستند (الحاقی طی رای ۰۲-۱۲۷ هت / ۲۸ فروردین ۱۴۰۲ ).
همچنین طی مصوبه ۵۷۱ شورای رقابت تاریخ ۲ خرداد ۱۴۰۲، بند «عرضهکننده موظف است روشهای بازدارنده برای جلوگیری از انتقال سند حداقل به مدت یک سال از جمله در رهن گرفتن سند خودرو، را اتخاذ و اجرا کند» حذف شده است (مصوبه ۵۷۱ شورای رقابت تاریخ ۲ خرداد ۱۴۰۲).
* پیششرط حساب وکالتی به ثبتنامهای خودرو بازمیگردد
در بند ٩ ماده ۴ (شرایط طرف تقاضا) یاد شده است که مبلغی از بهای فروش خودرو باید در حساب خریدار موجود باشد که براساس نوع برنامه فروش متغیر است:
الف - در روشهای فروش فوری یا فوقالعاده، ۵٠ درصد از مبلغ خودرو (بر اساس بخشنامه اعلامی فروش) باید در حساب بانکی متقاضی باشد و تا پس از خرید خودرو، امکان برداشت آن مبلغ وجود نداشته باشد.
ب - در روش پیشفروش، بهاندازه مبلغ پیش پرداخت (و بر اساس بخشنامه اعلامی فروش) که با توجه به تبصره ١ ماده ۴ آییننامه اجرایی قانون حمایت از مصرفکنندگان خودرو مصوب هیات وزیران، حداکثر تا ۵٠ درصد از مبلغ فروش خودرو میبایست در حساب بانکی متقاضی موجود باشد و تا پس از خرید خودرو، برداشت ممکن نباشد.
تبصره: مشمولان ماده ١٢ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب ۲۴ مهر ۱۴۰۰ و تبصره ۵ قانون اصلاح ماده ١٠ ساماندهی صنعت خودرو مصوب ۹ آذر ۱۴۰۱، مشمول این ماده نیستند (الحاقی طی مصوبه ۶٣٢ تاریخ ۱۲ دی ۱۴۰۲).
* همه خودروسازان موظف به ارائه برنامه تولید هستند
بر اساس بند یک ماده ۵ دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری که به موضوع شرایط طرف عرضه میپردازد، تولیدکنندگان خودرو (اعم از تولید داخلی و مونتاژی) موظفند ابتدای هر سال برنامه تولید را به تفکیک ماه، به شورای رقابت و وزارت صمت اعلام کنند (اصلاحی طی مصوبه ۶٣٣ تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۲).
بر اساس تبصره ٢ این ماده، سازمان حمایت به طور مستمر وضعیت عرضه و تعهدات تولیدکنندگان خودرو را پایش و گزارش آن را به شورای رقابت ارائه خواهد کرد.
همچنین بند ٣ این ماده، تاکید دارد هرگونه تغییر قیمت خودرو ناشی از نصب آپشن یا قطعات که اجباری (و براساس الزامات قانونی) نباشد، پس از تایید وزارت صمت به سازمان حمایت اعلام و اثر قیمتی آن جهت تایید و ابلاغ به وزارت صمت، اعلام شود (اصلاحی طی مصوبه ۶٣٣ تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۲).
* شرکتهای خودرویی باید اطلاعات خودرو و خریدار را در سامانه یکپارچه ثبت کنند
بند ۵ این ماده نیز تاکید دارد عرضهکنندگان خودرو مکلفند در زمان انعقاد قرارداد فروش خودرو به مشتریان، اطلاعات مربوط به خودرو و خریدار را در سامانه یکپارچه عرضه خودرو ثبت کنند. نظارت بر عملکرد عرضهکنندگان خودرو در سامانه مذکور بر عهده وزارت صمت خواهد بود (اصلاحی طی مصوبه ۶٣٣ تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۲)
بر اساس ماده ۶ دستورالعمل اصلاحی تنظیم بازار خودروی سواری، وزارت صمت میتواند پیشنهادی جهت خروج برخی خودروها از شمول ضابطه قیمتی بند ٣-١ ماده ٣ و نیز ماده ۴ این دستورالعمل، با تعیین کف مقدار عرضه به شورای رقابت ارائه کند (اصلاحی طی مصوبه ۶٣٣ تاریخ ۱۶ دی ۱۴۰۲ ).
در نهایت ماده ٨ این دستورالعمل تاکید میکند که این دستورالعمل در جلسه شماره ۵۴٣ تاریخ ۱۱ بهمن ۱۴۰۱ شورای رقابت مصوب و طی جلسات شماره ۵٧١، ۶١۴، ۶٣٠، ۶٣٢ و ۶٣٣ شورای رقابت و رای ٠٢-١٢٧- هت، هیات تجدیدنظر، اصلاح شده که شامل 8 ماده و ١٠ تبصره است.
ارسال به دوستان
در حمله مسلحانه زندانیان فراری در اکوادور دستکم ۱۰ شهروند این کشور کشته شدند
جولان تبهکاران در شهر!
گروه بینالملل: وبگاه شبکه خبری الجزیره در گزارشی با اشاره به اوجگیری تنش و درگیریها در اکوادور میان نیروهای امنیتی این کشور و باندهای تبهکار، به ارزیابی و تحلیل آخرین روند تحولات و درگیریها در این کشور پرداخت.
الجزیره در گزارش خود نوشت: «دستکم 10 شهروند اکوادوری در این کشور در جریان اقدامات مخرب گروههای مسلح، کشته شدهاند و بیش از 20 مورد حادثه خشونتآمیز نیز در اقصی نقاط اکوادور گزارش شده است. رئیسجمهور اکوادور هرج و مرجهای جاری این کشور را «درگیریهای داخلی مسلحانه» توصیف کرده است. «دانیل نوبوآ» رئیسجمهور 36 ساله اکوادور، وضعیت فوقالعاده 60 روزه به همراه حکومت نظامی شبانه در این کشور اعلام کرده است. این اقدام پس از آن است که «خوزه آدولفو ماسیاس» رهبر بزرگترین باند تبهکاری اکوادور موسوم به «لُس چونروس»، بتازگی از زندان شهر بندری گوایاکیلِ اکوادور گریخت. تبهکاران اکوادوری مجموعهای از اقدامات تروریستی را در اقصی نقاط اکوادور انجام داده و البته شماری از زندانهای بشدت شلوغ و متراکم این کشور نیز دستخوش تنش و هرج و مرج شده است. در این میان، پلیس اکوادور از کشته شدن شماری از شهروندان اکوادوری به طرزی فجیع توسط باندهای تبهکار اکوادوری خبر داده است. گزارش شده برخی باندهای تبهکار اکوادور اقدام به اسارت گرفتن شماری از نظامیان اکوادوری کرده و البته که در شماری از شهرهای اکوادور نیز موجب انفجارهایی شدهاند. همچنین اعضای باندهای تبهکار اکوادوری در حالی که مسلح بوده و مواد منفجره در دست داشتهاند، به یک استودیوی رادیو و تلویزیون دولتی اکوادور در حالی که برنامه زنده پخش میکرد یورش بردهاند. گوایاکیل بزرگترین شهر ساحلی اکوادور است و در عین حال، بسیاری آن را خطرناکترین منطقه این کشور میدانند که بنادر آن برای قاچاق گسترده مواد مخدر از سوی باندهای تبهکار مورد استفاده قرار میگیرد. مقامهای اکوادوری گفتهاند بخشهای مختلف این کشور دستخوش خشونت شده و گزارشهای مختلف از انفجار خودروهای بمبگذاری شده در این کشور منتشر شده است. در این میان، شماری از خودروها و ادوات پلیس از سوی تبهکاران سوزانده شده و دست کم 7 افسر پلیس نیز از سوی شورشیان مورد ربایش قرار گرفتهاند. بسیاری از ناظران و تحلیلگران بر این باورند تحولات جاری در اکوادور، آزمونی جدی برای رئیسجمهور کنونی این کشور است؛ تاجری که نوامبر گذشته با این وعده که گروههای تبهکار را به شدیدترین وضع ممکن سرکوب خواهد کرد، به قدرت رسید. دانیل نوبوآ تاکید کرده است: «نیروهای امنیتی اکوادور از حمایت کامل سیاسی و قانونی در ایجاد امنیت در اکوادور برخوردارند».
وی افزوده است: «زمانی که باندهای مواد مخدر و تبهکاران به دولت اکوادور دیکته میکردند چه باید کند، به پایان رسیده است». شمار کشتههای ناشی از اقدامات خشونتآمیز و تبهکارانه در سال ۲۰۲۳ در اکوادور، 8 هزار و 8 نفر عنوان شده است. این میزان حدود 2 برابر آمارهای سال 2022 است؛ در آن سال بیش از 4500 نفر کشته شدند. شمار قتلهای اینچنینی از سال 2018 تا 2022 چهار برابر شده است. سال گذشته در اکوادور چیزی در حدود 200 تن مواد مخدر کشف شد. وضعیت امنیت در اکوادور از زمان پاندمی کرونا بدتر هم شده است؛ موضوعی که بر اقتصاد این کشور نیز اثرات بشدت منفی گذاشته است. برخی ناظران و تحلیلگران معتقدند مشکلات ساختاری در اکوادور موجب توسعه ناامنی در این کشور و البته قدرتگیری فراگیر گروههای تبهکار شده است. در این رابطه برخی به اقتصاد دلاریزه شده اکوادور نیز اشاره دارند و میگویند همین مساله عملا اکوادور را برای سازمانهای تبهکار به یک بهشت جهت پولشویی تبدیل کرده است. رئیسجمهور اکوادور قویا تاکید میکند آنچه اکنون در اکوادور رخ میدهد یک درگیری داخلی مسلحانه است. وی به طور خاص باندهای تبهکار اکوادور را به مثابه گروههای تروریستی معرفی کرده که دولت با تمام قوا به تقابل با آنها خواهد پرداخت. وی در حکمی به ارتش اکوادور و نیروهای امنیتی این کشور دستور داده گروههای تروریستی را نابود کنند. نوبوآ به طور خاص جنایات گروههای تبهکار در اقصی نقاط اکوادور را حرکتی برای ترساندن مردم این کشور توصیف و ارزیابی کرده است؛ اقدامی که نشان میدهد دولت اکوادور بخوبی توانسته به مقابله با این گروهها بپردازد. ناآرامیهای جاری در اکوادور سبب شده دولت پرو در مرزهای مشترک خود با اکوادور اعلام وضعیت آمادهباش کند. این در حالی است که کشورهای برزیل، کلمبیا و شیلی، حمایت قاطع خود را از دولت اکوادور در شرایط بحرانی کنونی اعلام کردهاند. همچنین سفارت و کنسولگری دولت چین در اکوادور، از تعلیق فعالیتهای خود در این کشور تا اطلاع ثانوی خبر داده است. دیپلمات ارشد دولت آمریکا در حوزه آمریکای لاتین نیز اعلام کرده است واشنگتن عمیقا نگران اوجگیری خشونتها در اکوادور است و البته آمادگی دارد به دولت نوبوآ در مواجهه با شورشیان کمک کند».
ارسال به دوستان
بررسی ستارههای بزرگ جام ملتهای آسیا به بهانه شروع این جام از فردا
طارمی و سردار در جمع ستارگان
هجدهمین دوره جام ملتهای آسیا 2023 قرار بود به میزبانی چین برگزار شود اما به علت شیوع دوباره ویروس کرونا در چین، کنفدراسیون فوتبال آسیا به صورت رسمی خبر انصراف چین از میزبانی این مسابقات را اعلام کرد و پس از بررسیهای «ایافسی» میزبانی این مسابقات (برای دومین بار) به قطر رسید. تعداد تیمهای شرکتکننده در مرحله پایانی مسابقات ۲۴ تیم است. از فردا جمعه این جام با بازی لبنان - قطر شروع میشود. تماشای ستارههای بزرگ فوتبال آسیا در جام ملتها بسیاری از فوتبالدوستان را به هیجان آورده است. در این مطلب به بررسی 10 بازیکن درخشانی که نباید تماشای بازی آنها در جام ملتهای آسیا را از دست بدهید، میپردازیم.
1- سونگ هیونگ مین – کرهجنوبی
آیا سون خواهد توانست کرهجنوبی را به سومین قهرمانی آسیا برساند؟ این بازیکن 31 ساله در حال حاضر کاپیتان تاتنهام است که یکی از مدعیان قهرمانی در لیگ برتر انگلیس به حساب میآید. او تا به حال 12 گل در 20 بازی در این فصل لیگ برتر به ثمر رسانده و حضورش به سود کرهجنوبی خواهد بود. مهاجم سابق بایرلوکوزن و هامبورگ که رکورد 3 جایزه مرد سال آسیا را به خود اختصاص داده تا به حال در 116 دیداری که با پیراهن تیم ملی کشورش انجام داده 41 گل به ثمر رسانده است.
2- کیم مین جائه – کرهجنوبی
کیم سال گذشته به عنوان بهترین لژیونر آسیا به خاطر درخششی که در قهرمانی ناپولی در سری آ پس از 33 سال داشت، انتخاب شد. او یکی از بهترین مدافعان میانی حال حاضر دنیاست و لقب «هیولا» را به خود اختصاص داده و تابستان گذشته از ناپولی راهی بایرن مونیخ شد. این بازیکن تا به حال 56 بازی برای تیم ملی کرهجنوبی انجام داده و نخستین بار در سال 2017 در ترکیب این تیم به میدان رفت.
3- سالم الدوساری – عربستان
بسیاری معتقدند الدوساری معروفترین گل تاریخ فوتبال عربستان را که باعث پیروزی این تیم برابر آرژانتین در جامجهانی 2022 قطر شد به ثمر رسانده است. الدوساری سال 2022 توانست جایزه بهترین بازیکن سال آسیا را هم از آن خود کند. وینگر 32 ساله، بازیکنی کلیدی در ترکیب الهلال و تیم ملی عربستان است و تا به حال 21 گل در 74 بازی با پیراهن تیم ملی کشورش به ثمر رسانده است.
4- تاکهفوسا کوبو – ژاپن
کوبو این فصل با 9 بار تاثیرگذاری روی گل در 18 دیداری که در ترکیب رئال سوسیداد انجام داده یکی از بهترین بازیکنان لالیگا بوده است. این بازیکن 22 ساله تنها 4 روز پیش از انجام نخستین بازیاش با پیراهن تیم ملی ژاپن در سال 2019 جشن تولد 18 سالگیاش را گرفت و تا به حال 29 بازی و 3 گل در کارنامهاش با این تیم ثبت کرده است. او در 10 سالگی به بارسلونا پبوست اما 4 سال بعد به توکیو افسی پیوست. رئالمادرید سال 2019 او را به خدمت گرفت اما پس از چند انتقال قرضی در سال 2022 راهی سوسیداد شد و از آن زمان تا به حال یکی از بازیکنان ثابت این تیم است.
5- مهدی طارمی – ایران
طارمی سال 2022 پس از مین جائه به عنوان دومین لژیونر برتر آسیا انتخاب شد. این مهاجم 31 ساله تا به حال 43 گل در 76 بازی ملی به ثمر رسانده است. اوج دوران فوتبال او سال 2020 بود که راهی پورتو شد و پیش از آن هم 2 سال در ترکیب الغرافه در لیگ ستارگان قطر حضور داشت.
6- کائورو میتوما – ژاپن
دلیل اول تماشای بازی میتوما مربوط به مصدومیتی است که ماه دسامبر در زمان حضورش در ترکیب برایتون گریبانگیر این بازیکن شد. همین باعث شده حضور او در اردوی تیم ملی ژاپن یک ریسک به حساب آید. میتوما از زمان حضورش در برایتون در سال 2021 به بازیکنی درخشان در ترکیب این تیم تبدیل شده است. با وجود تمام ستارگان حاضر در این تیم، مصدومیت میتوما شاید تاثیر قابل توجهی بر موفقیت این کشور در این تورنمنت داشته باشد.
7- اکرم عفیف – قطر
عفیف گل سوم تعیینکننده از روی نقطه پنالتی در جریان پیروزی قطر برابر ژاپن در فینال جام ملتهای آسیای 2019 را به ثمر رساند. این بازیکن 27 ساله که در لیگ ستارگان قطر در ترکیب السد بازی میکند و یکی از بزرگترین ستارههای این کشور است تا به حال 23 گل در 93 بازی ملی به ثمر رسانده است. 4 سال حضور در ویارئال نقش مهمی در شکلگیری سبک فوتبال او داشته است.
8- واتارو اندو – ژاپن
اندو خودش را به عنوان بازیکنی کلیدی در خط میانی لیورپول در فصل جاری معرفی کرده است. این بازیکن 30 ساله شاید خریدی غافلگیرکننده از اشتوتگارت در تابستان گذشته بود اما نشان داد تصمیم یورگن کلوپ برای به خدمت گرفتن او اشتباه نبوده است. ستاره سابق اوراوا ردز تا به حال 55 بازی با پیراهن تیم ملی ژاپن انجام داده و 2 گل هم به ثمر رسانده است.
9- لی کانگ این – کرهجنوبی
اگر کرهجنوبی قصد دارد سومین قهرمانی تاریخش را در رقابتهای جام ملتهای آسیا به دست آورد، پس لی باید نقشی کلیدی در خط حمله در کنار سون ایفا کند. لی تابستان گذشته از مایورکا به پاری سن ژرمن پیوست اما پیش از این هم خودش را به عنوان ستارهای آیندهدار معرفی و جایزه بازیکن جوان سال آسیا در سال 2019 را دریافت کرده بود. این بازیکن 22 ساله در 20 دیداری که برای ژاپن انجام داده 4 گل به ثمر رسانده است.
10- سردار آزمون - ایران
بدون شک سردار آزمون از مهمترین مهاجمهای فعلی آسیایی در فوتبال اروپاست. سردار فصل قبل در لورکوزن بود و حالا به صورت قرضی به رم آمده است تا زیر نظر مورینیو کار کند. او تنها ستاره این جمع است که دیرتر از دیگران به تیم اضافه میشود. به علت مخالفت باشگاه رم قرار شد آزمون بعد از 2 بازی رم به تیم ملی فوتبال ایران ملحق شود. زوج سردار کنار طارمی، بزرگترین امید ایران برای قهرمانی در این تورنمنت است.
ارسال به دوستان
حکمت سقراط و افلاطون
دستهای خونآلود
مکالمه گیجون
سقراط: چرا ساقطی افلاطون؟ حادثه توریستی کرمان به گوشت خورده است؟
افلاطون: منظورت ساکت و تروریستی است؟ به خدا سوگند اگر روزی کور شوم تو را با همین تپقها، در جا خواهم شناخت.
سقراط: آه ای افلاطون! وا بده. این مرض، علاجناپذیر است. راستی! در باب حادثه توریستی کرمان که بسیار کشته داد، ایران قهرمان خواهد شد یا چون قهرمان است تیم ملی قهرمان میشود یا قهرمان تیم ملی میشود؟ اسرائیلزیوس که قهرمان نمیشه!
افلاطون: افسوس که اگر با هم در یک بند نبودیم، به یقین میگفتم تو از برترینهای فن سفسطه هستی که باید پیروانش پیش پایت لنگ بیندازند. اما در جواب سوالت باید گفت با شفقت و مهری که از اسرائیلزیوس سراغ دارم بعید است
کودکی را بیدلیل شوکران دهد.
سقراط: صد افسوس که در سخنوری ادعایت میشود و ول کن نیستی. برادر فلسفی! وا بده. توییت ما را در باب کرمان حتما دیدهای که بر اهل فجازیوس خوش نیامد و تفبارانمان کردند. گفته بودیم شتافتن بر غذای نذری این چنین انتقام سخت خواهد داشت.
افلاطون: خوب گفتی که جمله کوتاه تو را به کار آید. چرا که دو جمله بیشتر تو را به کما میبرد. حال بگو از کجا این توییت زدی؟
سقراط: روزی یک سطل دارو، با آدمی همان کند که کاه و یونجه با گاو!
افلاطون: کسان پشت پردهات که بودند؟
سقراط: براندازیوس، اسرائیلزیوس، بایدنیوس، آپوزیژنیوس و سلطنتطلبیژنیوس جملگی شور کنند تا جملهای از پیج بیرون آید.
افلاطون: و تو چه میکنی؟
سقراط: پورسانتش میگیرم. نگفتی سقراط! بالاخره کار که بود؟
افلاطون: کار خودشان است.
سقراط: کاه و یونجهات را...یعنی داروهایت را خوردهای؟
افلاطون: به وفور.
سقراط: اگر خورده بودی مهمل نمیبافتی. در اخبار آمده است جمعی از فرقه داعشیوسها مسؤولیت حمله را گردن گرفتهاند.
افلاطون: از من مخواه باور پذیرم. یادت نیست در باب مرحوم ملکه نیز سخنها گفتند اما من تنها کسی بودم که زیر بار نرفتم؟
سقراط: آری! به یاد دارم که آنقدر سیاهپوش ماندی که ملکه به خوابت آمد و گفت: تو ما را چنان میسوزانی که هیزم جهنم نمیسوزاند. دربیاور آن پیراهن سیاه را پدر سگ.... بقیه را هم از سر مهر مادری بوق گذاشتی.
افلاطون: آری دلمان باز هوایش را کرد.
سقراط: خودمان هستیم. 10 هزار کشته غزه، هم زن بودند، هم کودک. داعشیوسها هم خودشان تسمهتایم پاره کرده بودند و بس نگران که نامش به یغما برند. تو چگونه گفتی کار خودشان است!
افلاطون: داعشیوسها هم کار خودشان است.
سقراط: پس مردمی که دوباره بر سر مزار برگشتند چه؟ اگر چنین باشد مردم ایران قهرمان میشوند و اگر قهرمان شوند تیم ملی قهرمان میشود و داعشیوس قهرمان نمیشود.
افلاطون: آنجا را بنگر سقراط. جام شوکران آوردند. هم اعصاب را آرام میکند هم ریق رحمت است برای خلاصی از شر تو.
پرستارهای تیمارستان در حال آوردن داروهای اعصاب: علی کریمی! زیباکلام... سریع برید تو اتاقتون مقاله دیالکتیکتون رو بنویسید. بدویید پسرا. پرستااااار اینا چرا بیرونن؟ گفته بودم مورد خطرناک بیرون نچرخه. ببریدشون شوکرانشون رو بخورن برن بخوابن.
ارسال به دوستان
زنان ایرانی در چه سنی مادر میشوند؟
رها عبداللهی: چندی پیش سازمان ثبتاحوال کشور اعلام کرد زنان ایرانی به طور میانگین در سن 27.3 سالگی مادر میشوند. این عدد برای ما حاوی پیامهای متعددی است.
1- بوی بهبود ز اوضاع جهان میشنوم؟
به نظر میرسد سن مادر شدن در سال ۱۴۰۲ نسبت به سالهای گذشته اندک بهبودی داشته. طبق آمار سازمان ثبتاحوال، سال ۱۳۹۸ این رقم 29.1 سالگی بوده که امسال تغییر چشمگیری داشته است. هنوز دلیل اعلام شدهای برای این موضوع نیافتهایم اما به نظر میرسد این اتفاق با افزایش اندک تعداد ازدواجها در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ ارتباط داشته باشد. گفته میشد محدودیتهای کرونایی موجب کاهش تشریفات ازدواج و در نتیجه بالا رفتن تعداد ازدواجها شده بود. این اتفاق در نوع خود جالب بود و عملا اثبات میکرد مخارج سرسامآور تشریفات زاید ازدواج چه مانع بزرگی بر سر راه تشکیل خانواده است. دلیل دیگری که برخی میآورند ازدواج زودتر در متولدان دهه هفتادی نسبت به متولدان دهه 60 است. دودوتا هم که چهارتا میشود، یعنی ازدواج زودتر مساوی است با باروری زودتر.
2- سرمان شلوغ است!
آمارها حاکی از ارتباط مستقیم افزایش اشتغال زنان با افزایش سن مادر شدن است. افزایش نرخ مشارکت زنان در نیروی کار در طی دهه ۷۰ از زیر 10 درصد به نزدیک 20 درصد، مساوی شد با کاهش شدید نرخ باروری زنان در همین دهه از حدود ۵ فرزند به ۲ فرزند و کمتر! هر چه زنان بیشتر وارد بازار کار شدند، کمتر به فرزندآوری تمایل پیدا کردند. دلیل این اتفاق ۲ چیز است؛ اولا قوانین حاکم بر ادارات و بازار کار بانوان توجه چندانی به ازدواج و فرزندآوری زنان شاغل نداشت و دوم اساسا جذابیتهای نقد حضور اجتماعی افراد را از توجه به لذتهای مادری غافل میکرد. گفتنی است در برنامه اول توسعه مصوب سال ۱۳۶۸ ذیل بند کنترل جمعیت، راهکارهای قابل تأملی آمده که یکی از آنان افزایش اشتغال زنان بود!
3- پزشکان چه میگوید؟
پزشکان بهترین سن برای مادر شدن را ۱۸ تا ۲۴ سالگی میدانند. فاصله زیاد میانگین سنی نخستین بارداری زنان در کشور با بازه سنی مطلوب خبر خوبی نیست، چون عوارضی مانند افزایش احتمال ناباروری، فرصت کمتر برای داشتن فرزندان بیشتر، بالا رفتن احتمال کاهش کیفیت باروری، پایین آمدن شانس استفاده از روشهای کمکباروری و... را در پی دارد. از نظر تربیتی نیز فاصله بیشتر سن والدین با فرزند فاصله بین نسلی را افزایش و ارتباطگیری را مشکلتر میکند.
4- از عوارض دیر «بله» گفتن!
در دهه 60 میانگین سن ازدواج زنان، 19.8 سال بوده که در انتهای دهه 90 به 24.8 رسیده. دلایل متعددی برای این افزایش وجود دارد. بدیهی است تا عوامل افزایش سن ازدواج وجود دارد، انتظار کاهش سن مادر شدن نابجاست. از بین عوامل مختلف مانع ازدواج بهنگام نقش عوامل اقتصادی و تغییر سبک شروع زندگی زوجین نسبت به گذشته پررنگتر است.
5- پدر و مادر شدن خرج دارد
ترس از موانع اقتصادی نقش بالایی در تاخیر تصمیم به فرزنددار شدن دارد. مقوله احساس ناامنی اقتصادی امر مهمی است اما باید گفت تصور اینکه تصمیم به بچهدار شدن باید پس از اطمینان از رفاه آینده فرزند باشد تصور نادرستی است. خانوادههای زیادی با فرهنگ قناعت و اعتماد به وعده خداوند مبنی بر تامین رزق و روزی فرزندان (آیه ۳۱ سوره اسرا) بچهدار میشوند و خود را از موهبت پدر و مادر شدن در جوانی محروم نمیکنند.
6- دورهایمان را بزنیم بازمیگردیم!
افزایش فاصله بین ازدواج و پدر و مادر شدن به میانگین ۴ سال رسیده. بسیاری از زوجین معتقدند فرزنددار شدن محدود شدن در کار و تفریح است و باید دورهایشان را برنند و سفرهایشان را بروند و پروژه بچهدار شدن را به آینده نامعلوم موکول کنند. بسیاری از جوانان امروز بچه را وبال گردن میدانند نه سرمایه و ثمره زندگی خود.
7- فریز کردن آینده!
آنچه گفته شد موجب شده بسیاری از بارداریها به بعد از 30 سالگی زنان موکول شود. پزشکان معتقدند بارداری پس از 30 سال بویژه پس از 35 سال احتمالا با افزایش ریسک ناباروری و کاهش کیفیت نطفه همراه است. از این رو به بانوانی که به هر دلیلی تصمیم دارند بارداری را به نیمه دوم 30 سالگی به تاخیر بیندازند توصیه میکنند به بانک ذخیره تخمک مراجعه کنند و برای ذخیره تخمکهای فریز شده خود اقدام کنند تا در زمان پیدا کردن آمادگی باروری، گرفتار مشکلات ناباروری نشوند. در حال حاضر مراکز متعددی در کشور این خدمات را انجام میدهند.
8- تشویق زرنگترها
به تازگی وزارت ورزش و جوانان برای تشویق جوانان به ازدواج طرحی ابتکاری را در پیش گرفته. وحید یامینپور، معاون وزیر ورزش و جوانان در این باره به ایسنا گفت: «وام ازدواج برای سال آینده با افزایش ۶۵ درصدی، ۳۵۰ میلیون برای پسران زیر ۲۵ سال و دختران زیر ۲۳ سال و ۳۰۰ میلیون تومان برای سایرین خواهد بود».
این طرح در راستای قانون جوانی جمعیت اجرایی خواهد شد. البته مهم است اجرای این طرح در دستانداز عدم همکاری بانکها دچار تعلل و توقف نشود و سرخوردگی ایجاد نکند.
ارسال به دوستان
نگاهی به 4 دهه نقشآفرینی فتحعلی اویسی در فیلمهای جدی و کمدی
بازیگر ترس و طنز
گروه فرهنگ و هنر: فتحعلی اویسی جزو معدود هنرمندان سینمای ایران بود که شخصیت تیپیکالش در سالهای آغازین فعالیتش 180 درجه با دهه پایانی کاریاش متفاوت بود؛ بازیگری با موها و ریشهای بور و ابروهایی درهم و آمیخته به اخم که همواره در صورتش دیده میشد و چشمهای خماری که وقتی به طرف مقابلش زل میزد، ترسی را به جانش میانداخت. صدای دورگه و شکل حرف زدنش، شمایل مجسم نقشهای منفی را در ذهن تداعی میکرد. اویسی در ناخدا خورشید (1365) در نقش سرهنگ، سردسته تبعیدیهایی بود که سرانجام طغیان کردند و خواجه ماجد را از سر راه برداشتند و با لنج ناخدا خورشید (داریوش ارجمند) از جزیره فرار کردند.
نقشهای منفی از جمله خصایص بازیهای او در دهه 60 بود، بویژه وقتی سیمای او همراه با صدای مرحوم عطاءالله کاملی بشدت همخوانی یافت و به جذبه او در قامت سرهنگ کمک شایانی کرد. فیلم سرب (1367) با بازی اویسی در نقش «یزقل» و دوبله مرحوم کاملی اوج شخصیتسازی او در قامت بدمن سینمای ایران بود؛ شخصیت منفی و اصلی فیلم که وقتی میخواهد دانیال (مرحوم امین تارخ) را هدف بگیرد، بسادگی و در ابتدا نوری (زنده یاد هادی اسلامی) را از پا در میآورد. اویسی در نقش یزقل، همچنان با رفتاری توأم با طمأنینه برای تماشاگران به عنوان شخصیتی منفی قابل پذیرش بود.
او در هیجو (1367) همراه خیالی جعفر (سعید پورصمیمی) بود و مرحوم ایرج دوستدار به جایش حرف میزد. شخصیت دکتر سروش در هامون (1368) در واقع به نوعی نقطه عطفی در کارنامه بازیگری اویسی محسوب میشد. او دیگر آن شخصیت منفی فیلمهای قبلی نبود اما همچنان در برخی سکانسها در برخورد با حمید هامون (خسرو شکیبایی) همانند همان شخصیتهای قبلیاش جدی میشد. او در سایه خیال (1369) در نقش یک تهیهکننده سینما ظاهر شد که صرفا به دنبال «آکشن» بود و دائما فروش فیلم دیگران را دنبال میکرد. در این فیلم نیز آنچنان که در آثار قبلیاش شاهد بودیم، دیگر خبری از آن مرد خشن و ترسناک سینما نبود تا در مومیایی3 (1378) در نقش سرهنگ سپهر که مجبور بود سروان قربانی (پرویز پرستویی) را تحمل و به او تفهیم کند مومیایی را از دست ندهد. اوج بازی اویسی در سکانسی بود که برای سروان قربانی توضیحات مبسوطی درباره کبری (مهتاب کرامتی) میداد و هر بار به مختصات فیزیکی او اشاره میکرد و با طمأنینه و سر حوصله و با استفاده از تکیهکلام «ولاغیر» این سکانس را به یکی از بهترین سکانسهای فیلم محمدرضا هنرمند تبدیل کرد. حضور کمیک او در این نقش - که اویسی آن را با جدیت اجرا کرد - با استفاده از دستها و چهره و اخمهایی که پیدا بود جدی نیست، کاملا در خدمت فضای فیلم قرار داشت و این فیلم را مقدمه چرخش عجیب اویسی در دنیای بازیگری از مرد ترسناک سینما به کمدین سینما کرد. پس از آن او برای نخستینبار در یک مجموعه تلویزیونی کمدی با عنوان بدون شرح (1381) در نقش مدیر هفتهنامهای ظاهر شد که در حال ورشکستگی بود. او از چند تکیهکلام استفاده میکرد و همین باعث شد شخصیت کمیکی که بازیاش میکرد گل کند. او بر خلاف آثار قبلیاش که هیبت و نگاههای خشن و کمتر حرف زدنش جزو خصایص نقشهای جدیاش بود، در این کار بسیار پرتحرک ظاهر شد. قیافهای جدی به خودش میگرفت اما این شگرد او بود، چرا که لحظهای بعد میزد زیر خنده و یکی از آن تکیهکلامهایش را تکرار میکرد و از کشتی عن قریب به گل نشستهاش میگفت که منظور همان بساط هفتهنامه بود یا وقتی میخواست شعری بخواند که همهاش را حفظ نبود، آن را با گفتن «حافظا» سرهمبندی میکرد و هنگامی که میخواست از دنیای جدید و مطبوعات مدرن سخن بگوید، از جمله «دیجیتالم کجا بود؟» استفاده میکرد. او در باغچه مینو (1382) مجموعهای که مرحوم رضا صفدری برای تلویزیون ساخت، در نقش منوچهر مینو بازی طنازانهاش را ادامه داد و همین مسیر را در مجموعه کمربندها را ببندیم (1383) پی گرفت. اویسی با یک استثنا بار دیگر به فضای کارهای قبلیاش بازگشت و در مجموعه زیرزمین (1385) در نقش فرج فرجیان این بار در قالب فردی فرورفت که به دنبال پولهای فراوانی مجبور میشود همراه همسرش شوکت (مهتاج نجومی) و دخترش پریا (بهاره رهنما) از بالای شهر به کوچه پسکوچههای پامنار کوچ کند. اویسی بازی در آثار کمدی را ادامه داد و در چند فیلم دیگر از جمله مادرزن سلام (1385)، شیر و عسل (1388) و ساعت شلوغی (1390) نقشهایی کم و بیش شبیه هم را بازی کرد. شاید واپسین هنری که دوستداران این بازیگر قدیمی را شگفتزده کرد و کمتر کسی فکرش را میکرد، خوانندگی او بود. شباهت صدای اویسی به یکی از بزرگان موسیقی و اجرای مسلط او با صدایی نرم و مخملی و ترانه «میزند باران به شیشه» در یاد و خاطره ما باقی مانده است.
اویسی سال 1365 کاندیدای لوح زرین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم ناخدا خورشید در دوره پنجم جشنواره فیلم فجر و همچنین سال 1367 کاندیدای سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای فیلم سرب در دوره هفتم جشنواره فیلم فجر شد.
این هنرمند توانا 13 مهر 1400 در 76 سالگی دیده از جهان فروبست.
ارسال به دوستان
ریلگذاری سقوط نتانیاهو
اسدالله رمضانزاده: «محمد شرقاوی» استاد مطالعات جنگ در دانشگاه جورج میسون به نکات قابل تاملی درباره ذهنیت نتانیاهو نسبت به جنگ غزه و متعلقات آن اشاره کرده است: «نتانیاهو باید هدف اعلامی خود مبنی بر نابودی حماس را کنار بگذارد. از یکسو نتانیاهو هنوز با حماس به صورت غیرمستقیم مذاکره میکند اما در عین حال رویای اصلی او نابودی حماس و پاکسازی این گروه از غزه است؛ او در ۲ جهان متفاوت زندگی میکند».
تحلیلگران حوزه روانشناسی سیاسی، بارها از نقش شخصیت و ذهنیت سیاستمداران بر شکلدهی وقایع و بحرانهای جهانی و منطقهای سخن گفتهاند. چه بسا مواردی که توهم سیاستمداران، منتج به خلق یک بحران مستمر و غیرقابل مهار در حوزه روابط بینالملل شده و آثار آن تا مدتها دامنگیر بشریت بوده است. اکنون درباره جانور خونخواری به نام «نتانیاهو» سخن میگوییم؛ جلادی که شکست مطلق خود در جنگ غزه را هنوز به لحاظ روانی باور نکرده است!
زمانی که عملیات غرورآفرین توفان الاقصی اتفاق افتاد، نتانیاهو ۳ هدف کلان را در قبال جنگ غزه مشخص کرد که به ترتیب عبارت از «نابودی حماس»، «اشغال نوار غزه» و «آزادی اسرای صهیونیست» بود. اکنون پس از گذشت بیش از ۳ ماه، هیچ یک از این ۳ هدف محقق نشده و نشانهای دال بر تحقق آنها در آینده نیز وجود ندارد. بسیاری از تونلهای حماس حتی شناسایی نیز نشده و فرماندهان ارشد مقاومت فلسطین نیز همچنان حضور محسوسی در میدان نبرد علیه دشمن صهیونیست دارند. در حالی که در روزهای ابتدایی جنگ غزه، 80 درصد ساکنان اراضی اشغالی مخالف هر گونه آتشبسی در مواجهه با حماس بودند اما به واسطه احصای نمادهای استیصال و شکست تلآویو در ادامه نبرد، اکنون 70 درصد صهیونیستها خواستار آزادی اسرا (حتی به بهای آتشبس دائم با حماس) هستند. از سوی دیگر، نظرسنجیها نشان میدهد با برگزاری انتخابات دوباره در اراضی اشغالی، نتانیاهو نهایتا 30 درصد آرا را به خود اختصاص خواهد داد و حتی نیمی از اعضای حزب متبوعش (حزب لیکود) نیز حاضر به حمایت از او جهت بقا در قدرت نیستند.
مجموع این نظرسنجیها نشاندهنده تفاوت روایتگری نتانیاهو و ساکنان اراضی اشغالی از جنگ غزه و تبعات آن است. نتانیاهو اصرار بر ادامه جنگ دارد، زیرا پایان جنگ مترادف با پایان وی و کابینهاش خواهد بود. نکته قابل تامل اینکه در داخل اراضی اشغالی، ریلگذاری سقوط نتانیاهو بهگونهای آشکار در حال انجام است؛ درست همزمان با تحقق شکست صهیونیستها در جنگ غزه، دیوان عالی این رژیم اصلاحات قضایی نتانیاهو را ابطال کرد تا دیگر مجالی برای تنفس نتانیاهو و کابینهاش در فضای داخلی تلآویو نیز باقی نماند. بدون شک اگر جنگ غزه رخ نمیداد و نمادهای شکست و استیصال رژیم اشغالگر قدس در این جنگ تا این اندازه محرز و آشکار نبود، دیوان عالی رژیم صهیونیستی قدرت ابطال اصلاحات قضایی نتانیاهو را نداشت. فراتر از آن، نمیتوان نقش برخی سران موساد و ارتش رژیم اشغالگر قدس را در ترغیب پشتپرده دیوان عالی نسبت به اعلام حکم جنجالی اخیر علیه اصلاحات قضایی نتانیاهو نادیده انگاشت.
برخی اعضای کابینه نتانیاهو مانند آریه درعی، رهبر حزب شاس، بنگویر و اسموتریچ به نتانیاهو اولتیماتوم داده بودند در مقابل فشارها برای عقبنشینی از اصلاحات جنجالی تسلیم نشود اما اکنون دیگر مجالی برای مقاومت نتانیاهو در برابر دیوان عالی رژیم صهیونیستی وجود ندارد.
نخستوزیر رژیم اشغالگر قدس باید به صورت همزمان با تبعات شکست داخلی (در حوزه اصلاحات قضایی) و نظامی(در جنگ غزه) مواجه شود. البته با پایان جنگ غزه که همراه با اعلام شکست رسمی رژیم صهیونیستی خواهد بود، نتانیاهو فرصتی برای تمرکز و مواجهه با این بحرانها نخواهد داشت و باید هر چه سریعتر خود را برای انحلال کنست و برگزاری انتخابات زودهنگام آماده کند. خروجی این روند چیزی جز پایان نتانیاهو و کابینهاش نیست.
نباید فراموش کرد پایان نتانیاهو، به معنای پایان بحران در اراضی اشغالی نیست. جابهجایی قدرت میان نتانیاهو و گانتس، به معنای تشدید شکاف میان ۲ طیف محافظهکار و لیبرال در تلآویو، آن هم در ذیل فرامتنی به نام «شکست در جنگ غزه» است. قطعا هیچ یک از سیاستمداران صهیونیست قادر به مدیریت این بحران و منازعه تمامعیار نخواهند بود.
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با اسدالله بادامچیان درباره چشمانداز انتخابات 11 اسفند و برنامه حزب مؤتلفه
ائتلاف روی اصول
محسن رستمی: تنها 50 روز تا دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی زمان باقی مانده است. در میان لیست احزاب و جریانهایی که در ادوار انتخابات فعال بودهاند، کمتر حزبی را همچون «موتلفه اسلامی» میتوان یافت که در تمام انتخاباتها مشارکت فعال داشته باشد؛ حزبی که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی و تاسیس نظام جمهوری اسلامی تلاش داشته به عنوان یک حزب شناسنامهدار جایگاه خود را در میدان رقابتها تثبیت کند. در این زمینه با اسدالله بادامچیان، دبیرکل حزب موتلفه اسلامی به گفتوگو نشستیم.
***
* آقای بادامچیان! ابتدا بفرمایید فضای سیاسی کشور در وضعیت کنونی را چگونه تحلیل میکنید و برنامه حزب موتلفه برای انتخابات پیشرو چیست؟
حزب موتلفه اسلامی از ابتدای انقلاب در تمام انتخابات حضور داشته است؛ از آغاز انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی و تمام انتخابات ریاستجمهوری، مجالس و شوراها به عنوان یک حزب دارای سابقه طولانی در انقلاب اسلامی (از سال ۴۱ تاکنون) انجام وظیفه کرده و حضور فعال و موثر داشته و داریم.
در گام اول انقلاب کار جمعی کردیم؛ علت این است که برای حفظ خط امام و خطوط اصیل انقلاب با هم حرکت کردیم تا خطوط امثال بنیصدر، نفاق و لیبرالیسم نتوانند موثر واقع شوند و بتدریج جامعه نسبت به گروههای التقاطی و انحرافی شناخت کافی را پیدا کنند. گروههای التقاطی و انحرافی ذهنیتهای غلط دارند؛ مثل ذهنیت پنجره رو به غرب و اینکه خیال میکنند همه امور از غرب برمیخیزد و همه راهها به روم ختم میشود. محمدرضا شاه هم میگفت ما میخواهیم ایران را به دروازه تمدن بزرگ برسانیم ولی نمیگفت میخواهیم متمدن کنیم. این ذهنیتی که محمدرضا شاه داشت از غربزدگی و مزدوری او سرچشمه میگرفت.
تا همین اواخر هم جریان اصلاحات در کشور به دنبال برجام بود. میگفتند اگر برجام را امضا نکنید، نان و آب و غذا و شیر هم نخواهید داشت؛ این ذهنیت، ذهینت غلطی بود. نظام در مقابل این ذهنیت به ۲ گونه میتوانست چاره کند؛ یکی اینکه میتوانست همه این تیپ ذهنیتها را کنار بزند و هر کس هم اگر تند بود سرکوب کند. دوم به شکل مردمی حرکت کند و آنها را به مردم بشناساند و زمینه را مساعد کند تا مردم خود قضاوت کنند. نتیجه آن میشود که مردم اینها را کنار میزنند.
به طور مثال امام راحل میدانستند بنیصدر آمریکایی است و مزدور آمریکاست اما مانع او نشدند، چون به گونهای عمل شده بود که وقتی بنیصدر به ایران آمد، مردم فکر میکردند او یار امام است. پس شعار میدادند «بنیصدر صددرصد» و بنیصدر، رئیسجمهور ایران شد. امام جلوی بنیصدر را نگرفت و روز قبل رایگیری هم فرمود همه بروید رای بدهید و به کسی که فکر میکنید بیشتر رای میآورد رای دهید؛ اکثر مردم فکر میکردند آن شخص بنیصدر است. سپس امام فرمود رئیسجمهور اگر خطا کند ملت او را به جهنم خواهند فرستاد. در واقع همان آغاز به ملت گفتند اگر رئیسجمهور خطا رفت او را به جهنم بفرستید. در واقع امام راحل، مردم را از بنیصدر گرفت نه بنیصدر را از مردم؛ مردمسالاری اسلامی یعنی همین.
در طول این مدت همه تیپها آمدند و رئیسجمهور شدند یا مجلس را تشکیل دادند اما الان اصلاحطلبان در ایران جایی ندارند. دیگر چه کسی میآید به اصلاحطلبان رای دهد تا دوباره دوره خاتمی تکرار شود؟ یا روحانی مجدد بر سر کار بیاید و بنزین را چند برابر کند و بگوید خواب بودم و متوجه افزایش قیمت بنزین نشدم یا دلار 3 هزار تومانی را 30 هزار تومان کند؟ جالب این است که اصلاحطلبان مرتبا نظارت استصوابی را مطرح میکنند. دعوای اصلاحطلبان بر سر یک چیز است و آن اینکه میگویند چرا شورای نگهبان ما را رد صلاحیت میکند؟ پاسخ این است: شورای نگهبان که همه شما را رد صلاحیت نمیکند؛ هر کدام شما را که مساله دارید رد میکند، چون شورای نگهبان قرار است احراز صلاحیت کند و برای احراز صلاحیت، رسیدگی به مسائل نماینده لازم است.
مردم باید در مقابل خطوط التقاطی - انحرافی و خطوطی که با ذهنیت انقلاب اسلامی و اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی و اصل ولایتفقیه همراهی ندارند بایستند تا این ذهنیتها رای نیاورند، نه اینکه رای بیاورند و نظام مجبور شود جلویشان را بگیرد. خیر! اینها باید خطشان رو شود و ماهیت و واقعیت خود را علنی کنند که امروز علنی شده است و حرفی برای گفتن ندارند. جریان اصلاحات دستشان رو شده است اما باز شاهد هستیم صداوسیما یک نماینده از اصلاحات و یک نماینده از اصولگراها را کنار هم قرار میدهد تا حرفهایشان را بزنند و مردم دیدگاههای ۲ طرف را بشوند.
ما در طول گام اول انقلاب در انتخابات با گروههای گوناگونی همراه شدیم و تشکیل جبهه دادیم تا جبهههایی که دارای ذهنیت غلط هستند موفق نشوند، آن هم از طریق انتخابات نه با زور و سرکوب. در انتخابات اخیر به جایی رسیدهایم که نه جریان اصلاحات جایگاهی در کشور دارد و نه جریان اصولگرایی.
در وضعیت فعلی، کشور بعد از 45 سال، نیازمند یک تحول عمیق است، بر این اساس رهبر انقلاب اسلامی نیز در ابتدای سال مساله تحول را تبیین کردند و در سخنرانی اخیرشان مجدد به تحول اشاره کردند، چرا که ایران امروز یک قدرت بینالمللی است؛ میدانند ایران درباره برخورد با کشتیهای اسرائیلی، یمن را کمک نمیکند اما پشتوانه یمن ایران است و این مساله را همه دنیا قبول دارد و اگر حماس موفق میشود، این ایران اسلامی است که از آن حمایت میکند. اگر آمریکا در عراق به بنبست میرسد آن هم از موفقیتهای ایران است.
این تحول را رهبر انقلاب در بیانیه گام دوم نیز فرمودند و امروز باید تمدن نوین اسلامی جایگزین تمدن غرب شود. دولت کریمه اسلامی باید به جای دولتهایی که هنوز نسبت به مسائل اسلامی ناقص هستند، مستقر شود. همه تحولاتی که باید پدید بیاید، نیازمند این است که از مجلس شروع شود. در مجلس است که باید قانون بر اساس تحول نوشته شود؛ تحولی که پدید میآید باید قانونی باشد. اگر بناست مدیرانی برای تشکیل دولت انتخاب شوند که این تحول را ایجاد کنند، باید وکلایی به مجلس بروند تا نیروهای انقلابی و شایسته را برای کابینه انتخاب کنند.
در انتخابات امسال که دومین انتخابات گام دوم انقلاب است، اگر مردم میخواهند از این مشکلات عبور کنند باید به نمایندگانی رای دهند که تحولآور، تحولآفرین و تکاملبخش باشند. نباید نماینده سازشکار و محافظهکار باشد. اگر وزیری خوب کار نکرد با قاطعیت او را کنار بگذارند. نمایندهای که در جیبش باز است، دهانش بسته است، بنابراین نماینده باید شجاع و پاک باشد.
ما در این دوره از انتخابات نمیتوانیم جمع شویم و به دنبال سهمخواهی برویم. باید همه با هم با گروههایی که قرار است برای خدا و مردم کار کنند یکی شویم و فهرست دهیم تا افراد شجاع، شایسته، متقی و تحولآفرین در این فهرست قرار بگیرند. «وحدت» روی اصول با همه جریانها، راهبرد حزب ما -موتلفه اسلامی- است. ما در موتلفه تمام تلاشمان را میکنیم تا به همه کسانی که به این موضوع علاقهمند هستند، افراد اصلح ارجح را معرفی کنیم.
* وضعیت اردوگاه اصلاحطلبان را چگونه ارزیابی میکنید؟ آیا به فهرست مشترکی خواهند رسید؟
الان اصلاحطلبان چند گروه شدهاند؛ یک گروه آنها متعصبان لجوج هستند که انتخابات را تحریم میکنند؛ جالب است که اعضای این گروه در نهایت آزادی هم میگویند آزادی نیست، در حالی که آزادانه هر حرفی را میزنند که همین تناقض رسوایشان کرده است. از سوی دیگر گروهی هستند که متعصب هستند و مشکل خاصی ندارند. یک گروه از اصلاحطلبان هم هستند که منافعشان را دیگر در اصلاحطلبی نمیبینند و میگویند اصلاحطلبی هستیم که نظام را قبول داریم. یک عده از اصلاحطلبان هم هستند که نظام هم معتقد است باید باشند و حضور پیدا کنند و تایید صلاحیت هم میشوند. یک بخشی از اصلاحطلبان هم هستند که بریده و منزوی هستند و به سمت انتخابات نمیآیند. یکسری هم دیگر اصلا اصلاحطلب نیستند.
* به نظر شما اصلاحطلبان یا حزب اعتدال که مورد حمایت آقای روحانی است، در تهران یا سراسر کشور فهرست میدهند؟
تا الان که آقای روحانی به صحنه آمده و برای مجلس خبرگان ثبتنام کرده است؛ عیبی هم ندارد. به نظر من شورای نگهبان هم مانع ورود ایشان به مجلس خبرگان نمیشود. روحانی برای انتخابات مجلس شورای اسلامی هم در حال جمع کردن نیروهای خودش است و از دولت خود تعریف میکند و میگوید باید همه در انتخابات شرکت کنند. آقای روحانی اخیرا عبارت جالبی را نقل کرده است. او گفته «اگر کسی به انتخابات نیاید یا باید در خانه بماند یا باید منزوی شود یا اینکه باید تظاهرات خیابانی کند که هیچکدام جوابگو نیست».
عدم شرکت در انتخابات یعنی فضا دادن به مخالف کسی که نیامده است. در حقیقت کسی که در انتخابات شرکت نمیکند به مخالف خود رای میدهد که این خیلی اشتباه است. نامزد نشدن یعنی میدان دادن به مخالف خود؛ بنده معتقدم اصلاحطلبان وارد انتخابات میشوند و فهرست هم میدهند و چند تا از آنها هم رای میآورند اما از نگاه من رای اکثریت را نخواهند داشت. علت این است که ملت به دلار 30 هزار تومانی رای نمیدهد.
* در صورت ارائه فهرست از سوی اعتدالیون، آیا نفرات موتلفه را به فهرست این حزب سیاسی معرفی میکنید؟
به چه دلیل باید نفراتمان را معرفی کنیم؟ ما فهرستمان را برای اطلاع عموم منتشر میکنیم.
* رهبر انقلاب بارها در فرمایشاتشان بر لزوم برگزاری پرشور انتخابات تاکید کردهاند؛ به نظر شما لوازم برگزاری انتخابات پرشور چیست؟
هوشیاری ملت. ملت به ۲ جهت در انتخابات شرکت میکنند؛ یکی اینکه اگر افرادی که دوره قبل راهی مجلس کردند، خوب عمل کرده باشند، این بار هم در پای صندوق حاضر میشوند و به آنها رای میدهند. دوم اینکه نماینده مورد حمایتشان خوب کار نکرده که در این صورت هم پای صندوق حاضر شده و افراد دیگری را جهت پیگیری مطالبات خود به مجلس میفرستند. مردم اگر میخواهند حرفشان را بزنند از طریق نمایندگانشان میزنند.
* اصلاحطلبان مدعی هستند بدون توجه به فتنه 88 باید نفراتی که در آن فتنه دخیل بودند تایید صلاحیت شوند؛ نظر شما چیست؟
مشکل اصلاحطلبان نه شورای نگهبان است نه این مسائل. مشکل اصلاحطلبان این است که میگویند میخواهیم در قدرت باشیم و ما را رد نکنید. بعد مدعی هستند فقط باید اصلاحطلبان باشند. از طرفی وقتی به آنها میگویند چرا با سایر جناحها و اصولگرایان همراه نمیشوید، جوابی ندارند و میگویند ما جدا از گروههای دیگر هستیم.
مردم در مجلس ششم به اصلاحطلبان رای دادند که هیچ کاری برای مردم نکردند و وضعیت بدتر هم شد. نمایندگان اصلاحطلب در مجلس ششم که اکثریت بودند، در مقابل ولایت و اصول نظام ایستادند و اعتصاب کردند. ملت اینها را دیدند و به تحلیل دقیق، دیگر به اصلاحطلبان رای نخواهند داد. برخی اصلاحطلبان کارهایی کردند که صلاحیتشان را برای مجلس و ریاستجمهوری از دست دادند؛ وقتی صلاحیت از دست رفته، باید به قانون عمل کنند ولی عمل نمیکنند؛ شورای نگهبان نمیتواند طبق قانون از حدود خود عدول کند. از نظر قانونی شورای نگهبان نباید داوطلبانی را که صلاحیت ندارند تایید صلاحیت کند. شورای نگهبان یکی از مقدسترین نهادهای نظام است.
وقتی شورای نگهبان احساس کند داوطلبی فارغ از جناحش، واجد صلاحیت و شرایط نیست، قانونا چارهای جز رد صلاحیت ندارد. برخی اصلاحطلبان مدعی هستند که شورای نگهبان به شکل جناحی عمل میکند. البته اینکه همواره تعدادی از اصلاحطلبان وارد مجلس شدهاند ناقض اینگونه اظهارات است.
برای مجلس یازدهم بسیاری از نمایندههای اصلاحطلبان تهران تایید صلاحیت شدند اما از طرف مردم اقبالی نداشتند و رای نیاوردند. در ریاستجمهوری 1400 نیز آقایان مهرعلیزاده و همتی تایید صلاحیت شدند اما رای نیاوردند. الان هم خیال میکنند مردم از حمله به شورای نگهبان خوششان میآید. مردم از اینکه اصلاحطلبان به شورای نگهبان حمله میکنند و از اینکه خلاف واقع میگویند خوششان نمیآید. همین اظهارات دوگانه باعث میشود مردم به اصلاحطلبان رای ندهند. من فکر میکنم اصلاحطلبان باید از این حرفها بیرون بیایند. چند سال پیش گفتم جریان اصلاحات مرد اما باور نکردند و شلوغ کردند و به مذاقشان خوش نیامد اما چرا بنده گفتم جریان اصلاحات مرد؟ چون دولت دوم خرداد و دولت اعتدال نتوانستند نظرات و خواستههای مردم را برآورده کنند و سابقهشان خوب نیست و بحران ایجاد کردند و در نتیجه مردم از آنها برگشتند. لذا اصلاحطلبان باید به راه مردم بازگردند. اگر به راه مردم بازگردند مردم به آنها اقبال خواهند داشت.
ارسال به دوستان
ارتش ملی یمن از حمله به یک کشتی آمریکایی در نزدیکی بندر الحدیده خبر داد
سیلی یمن به آمریکا
*یحیی سریع: این عملیات واکنشی اولیه به حمله اخیر نیروهای دشمن آمریکایی به نیروی دریایی ما است/ * سنتکام: 18 پهپاد، 2 موشک کروز و یک موشک بالستیک را در حمله پیچیده یمن خنثی کردیم
گروه بینالملل: فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام) سهشنبه در بیانیهای ادعا کرد حوثیها (انصارالله یمن) «حمله پیچیده»ای شامل موشکها و پهپادها را در دریای سرخ انجام دادند. سنتکام در بیانیهای که در شبکه اجتماعی ایکس منتشر شد، ادعا کرد این حمله حدود ساعت 9:15 صبح به وقت محلی رخ داد و در آن پهپادهای تهاجمی انتحاری و موشکهای کروز و بالستیک ضدکشتی - که از یمن به سمت دهها کشتی در دریای سرخ شلیک شدند - مورد استفاده قرار گرفتند. فرماندهی مرکزی آمریکا همچنین ادعا کرد نشانهای از آسیب دیدن این کشتیها در رگبار حملات وجود ندارد و کشتیهای جنگی آمریکا و انگلیس ۱۸ پهپاد، ۲ موشک کروز ضدکشتی و یک موشک بالستیک ضدکشتی را سرنگون کردند. سازمان عملیات تجارت دریایی انگلیس هم بامداد چهارشنبه اعلام کرد گزارشهایی مبنی بر حرکت پرتابههای مشکوک در آبهای دریای سرخ نزدیک یمن دریافت کرده است. شرکت امنیتی - دریایی انگلیسی «امبری» نیز گفت یک نفتکش، ۳ قایق را مشاهده کرده که از آنها ۲ موشک به سمتش شلیک شدند.ارتش یمن در حمایت از مردم فلسطین اعلام کرده به هیچ کشتی اسرائیلی و کشتیهایی که مقصد آنها اراضی اشغالی فلسطین است، اجازه عبور از تنگه بابالمندب و دریای سرخ را نخواهد داد. فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا در غرب آسیا اخیرا در بیانیهای اعلام کرد با نیروهای یمنی در دریای سرخ درگیر شده و ۱۰ نظامی یمنی را به شهادت رسانده است.
در واکنش، سرلشکر یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن تاکید کرد آمریکا باید مسؤولیت به شهادت رساندن نیروهای دریایی یمن را بپذیرد و اقداماتش مانع نیروهای یمنی برای عمل به وظیفه دینی و اخلاقیشان در قبال فلسطین نخواهد شد. در پی حملات یمنیها به کشتیهای اسرائیلی و مرتبط با این رژیم، آمریکا ائتلافی بینالمللی را تشکیل داد که با اقبال چندانی از سوی متحدانش روبهرو نشده و بر اساس اعلام پنتاگون ۱۲ کشور در حال حاضر شرکای آن هستند. آمریکا همچنین به دنبال قطعنامهای در شورای امنیت درباره دریانوردی در دریای سرخ است.
یحیی سریع، سخنگوی نیروهای مسلح یمن دیروز در بیانیهای اعلام کرد: نیروهای دریایی و نیروی موشکی، همچنین نیروی پهپادی ما به یاری خداوند در یک عملیات نظامی مشترک با تعداد زیادی موشک بالستیک و پهپاد، یک کشتی آمریکایی را که به رژیم صهیونیستی کمک میکرد، هدف قرار دادند. وی تاکید کرد: این عملیات پاسخ اولیه به تجاوز آمریکا به نیروهای دریایی ما بود. سخنگوی نیروهای مسلح یمن اخیرا اعلام کرده بود «نیروهای دشمن آمریکایی به ۳ قایق حمله کردند و ۱۰ نفر از نیروهای ما را به شهادت رساندند». سخنگوی نیروهای مسلح یمن در ادامه بیانیه خود افزود: نیروهای مسلح یمن در راستای حق دفاع از خود در برخورد مناسب با تمام تهدیدهای خصمانه علیه کشور، مردم و امت اسلامی تردید نخواهد کرد. یحیی سریع همچنین خاطرنشان کرد: نیروهای مسلح یمن تا زمان توقف تجاوزها و پایان دادن به محاصره برادرانمان در نوار غزه، به ممانعت از کشتیهای صهیونیستی و تمام کشتیهایی که در دریای سرخ و دریای عرب به سمت بنادر فلسطین اشغالی میروند ادامه میدهد.
وی همچنین بر تداوم کشتیرانی در دریای سرخ و دریای عرب به سمت تمام مقصدها به جز بنادر سرزمینهای اشغالی تاکید کرد.
پیش از این «سیدعبدالملک بدرالدین الحوثی» رهبر جنبش انصارالله یمن گفته بود «تجاوز خائنانه آمریکا به گروهی از قهرمانان نیروی دریایی یمن بدون پاسخ نخواهد ماند». رهبر انصارالله افزود: رژیم صهیونیستی و آمریکا با تمام سلاحها در کشتار مردم فلسطین و با پوشش سیاسی و حمایت رسانهای مشارکت میکنند. از سوی دیگر مهدی المشاط، رئیس شورای عالی سیاسی یمن اعلام کرد هیچ کشتی مرتبط با اسرائیل از دریای سرخ عبور نخواهد کرد. مقام عالی یمنی افزود: این نبرد افق زیادی را در سطح ملی و منطقهای و به طور کلی در منطقه به روی ما باز میکند. همچنین محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله یمن بار دیگر تأکید کرد گذرگاههای دریایی در دریاهای سرخ و عرب، در امنیت قرار دارد و هیچ خطری متوجه کشتیها نیست. عبدالسلام با اشاره به اینکه کشتیهای رژیم صهیونیستی یا عازم فلسطین اشغالی از این مقوله مستثنا هستند، گفت: این مساله به خاطر تجاوز ظالمانه و محاصره نوار غزه است. وی در عین حال گفت آمریکاییها سعی در ترساندن سایر کشورها دارند تا از این طریق بتوانند دیواری بینالمللی ایجاد کنند که در دریا، از اسرائیل حمایت کند. تاکید مجدد در این باره نشاندهنده ارتباطات و پیامهای متعدد و مداوم برای منصرف کردن صنعا از حملات در دریای سرخ است. در همین حال رسانههای صهیونیستی نوشتند بندر ایلات به دلیل عملیاتهای ارتش یمن علیه کشتیهای مرتبط با رژیم اشغالگر در دریای سرخ به طور کامل بسته شده است.
وبگاه عبریزبان «پاسپورت نیوز» به نقل از رئیس هیاتمدیره بندر ایلات نوشت: در نتیجه حملات یمن به کشتیها در دریای سرخ، این بندر عملا شاهد هیچ ترددی نبوده و بسته شده است. این مقام صهیونیست افزود: دیدن بندر به این شکل که نه صادراتی از طریق آن انجام میشود و نه واردات بسیار ناراحتکننده است. وی همچنین گفت ادامه تعطیلی بندر به خود شهر ایلات نیز آسیب رسانده و کشتیهای تفریحی دیگر وارد شهر نمیشوند. در حالی که پیش از این کل شهر از ورود گردشگران منتفع میشد. رئیس هیاتمدیره بندر ایلات در ادامه خواستار تعیین میزان خسارت برای تعطیلی آن شد و افزود: در نهایت وقتی واردات از شرق امکان عبور از بندر ایلات را ندارد، این امر به ضرر همه اسرائیلیها است. در همین راستا، روزنامه صهیونیستی «یسرائیل هیوم» نوشت غول کشتیرانی «مرسک» پس از اینکه کشتیهایش مجبور به تغییر مسیر از دریای سرخ و حرکت از طریق دماغه «امید نیک» در آفریقا شدند، قیمت حملونقل به مقصد رژیم صهیونیستی را 3.5 برابر افزایش داد. این روزنامه نوشت: پس از اعلام توقف استفاده از دریای سرخ توسط مرسک (MSC) به عنوان بزرگترین شرکت کشتیرانی جهان، قیمت محمولهها به مقصد اسرائیل گرانتر شده و این افزایش به بیش از ۷۰۰۰ دلار در هر کانتینر رسیده است.
گرانت شاپس، وزیر دفاع انگلیس سهشنبه از اعزام ناوچه اچاماس ریچموند نیروی دریایی بریتانیا به دریای سرخ برای آنچه مشارکت در «ماموریت بینالمللی حفاظت از ناوبری دریایی» در منطقه خواند، خبر داد. او در ایکس نوشت: «اچاماس ریچموند در راه دریای سرخ است تا اطمینان حاصل شود انگلیس حضوری قدرتمند در مواجهه با حملات حوثیهای تحت حمایت ایران (انصارالله یمن) دارد. به همراه آمریکا به هدایت پاسخ جهانی به بحران و انجام آنچه برای حفاظت از جانها و اقتصاد جهانی لازم است، ادامه خواهیم داد». اواخر آذر هم بریتانیا ناو «دایموند» نیروی دریایی سلطنتی را به منطقه اعزام کرد تا به ناوچه لنکستر، ۳ شکارچی مین و یک کشتی پشتیبانی ناوگان سلطنتی انگلیس بپیوندد. پیشتر نشریه انگلیسی تایمز گزارش داده بود ارتش انگلیس در حال تدارک یک طرح تحریکآمیز برای دست زدن به موجی از حملات هوایی علیه مواضع نیروهای یمنی در دریای سرخ است که چشمانداز تشدید چشمگیر تنشها در منطقه را مطرح میکند.
***
حمله موشکی به پایگاه آمریکا در سوریه
منابع رسانهای بعدازظهر دیروز از حمله موشکی به پایگاه اشغالگران آمریکایی در میدان گازی «کونیکو» در شرق سوریه خبر دادند. رسانههای عراق اعلام کردند گروههای مقاومت این کشور در ادامه حملات خود به پایگاههای غیرقانونی آمریکا در منطقه، پایگاه میدان گازی کونیکو را در شرق سوریه مورد حمله قرار دادند. با آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه و بمبارانهای بیوقفه مناطق مسکونی، آموزشی و درمانی این منطقه از سوی بمبافکنهای رژیم تلآویو، هر یک از گروههای مقاومت اسلامی منطقه وظیفهای را در حمایت از مردم مظلوم غزه به عهده گرفته است. در این بین گروههای عراقی با هدف قرار دادن یکصد باره پایگاههای آمریکایی در عراق و سوریه، به آمریکاییها تفهیم کردهاند هزینه حمایت از رژیم صهیونیستی در کشتار مردم غزه بسیار بالاست.
ارسال به دوستان
مادر شهید محمدامین صفرزاده، شهید 15 ساله انفجار تروریستی کرمان در گفتوگو با «وطن امروز»:
فکر و ذکر پسرم شهادت بود
اشکان صدیق: با شهادت یک نفر دیگر از مجروحان حادثه تروریستی کرمان، شمار شهدای این جنایت که داعش مسؤولیت آن را بر عهده گرفت به 93 نفر رسید؛ حادثهای که دل پدرها و مادرهای زیادی را خون کرد و خانوادههای زیادی را عزادار. یکی از خانوادهها، خانواده شهید «محمدامین صفرزاده» است که در غم از دست دادن فرزند 15 ساله خود میسوزند. متن زیر حاصل «وطن امروز» با مادر داغدیده شهید صفرزاده است که یکی از ۲ فرزند خود را در این واقعه تلخ از دست داد.
***
* سرکار خانم صفرزاده! عرض تسلیت و تبریک دارم بابت شهادت فرزندتان. آقا محمدامین چند ساله بود و چه خلق و خویی داشت؟ رفتار او با شما به عنوان مادر چگونه بود؟
محمدامین در کلاس نهم درس میخواند و 15 سال و 2 ماه از عمرش گذشته بود. پسرم متولد 12/8/1387 و خیلی مهربان و دلسوز بود؛ مثل یک فرشته. وقتی رفت ما فهمیدیم چه کسی را از دست دادیم. صبح روز مراسم زود از خواب بیدار شد و گفت مامان میخواهم حمام بروم و تمیز شوم. گفتم مامان این موقع صبح چرا میخواهی حمام بروی. گفت مامان امروز سالگرد حاجقاسم است. برادر کوچک محمدامین گفت «ها! داداشی دوست دارد شهید شود». چند سال پیش همسرم پیمانکار مخابرات بود و برای قابکشی به بیتالزهرا رفته بود. محمدامین پسر کوچکم را هم همراهشان برده بودند. موقعی که میخواستند به خانه بیایند یک کتاب به او هدیه داده بودند؛ کتاب مدافعان حرم. این کتاب را خوانده بود و آرزو داشت شهید شود. آن روز چون یک طوری گفت میخواهم شهید بشوم گفتم من نمیبرمت. من تا کارهایم را نکنم نمیبرمت. گفت من در همه کارها کمکت میکنم تا برویم. تا ساعت 12 او را معطل کردم گفتم خلوت شود بعد برویم. گفت مامان دیگر دارد ظهر میشود اگر من را نمیبری من خودم پیاده بروم. خانه را تمیز کرد، جارو کرد، کمکم کرد تا وسیلهها را جمع کنیم. با هم بودیم، یک جایی ایستاد و گفت حالا شما جدا بشین، من چون زانویم درد میکرد یواش با برادر کوچکش میرفتم. دست محمدامین را گرفته بودم چون کمی شلوغ بود. گفت مامان مگه من بچه هستم دستم را گرفتی، زشت است جلوی مردم. دستش را که ول کردم از من جدا شد، مدتی از هم جدا بودیم بعد دوباره همدیگر را تلفنی پیدا کردیم. آمد، لبو گرفته بود؛ برای ما هم نگه داشت خوردیم و با هم بودیم. رفتیم نماز بخوانیم بعد از نماز گفت مامان تو پایت درد میکند یواش برو من میروم زیارت قبر حاجقاسم برمیگردم میآیم دور میدان. دیگر ما رفتیم، در راه چون فشارم افتاده بود رفتم پیش دکتر سیار، فشارم را گرفت گفت خانم کمخون هستی، نسخهاش هم الان در کیفم است. تلفن ما را یادداشت کرد و ما رفتیم. بعد محمدامین زنگ زد گفت من یک نذری گرفتم شما هم بیایید. گفتم ما میرویم زیارت بازمیگردیم. همانجا بمان. محمدامین به من زنگ زد، گفت بابا زنگ زده گفته امروز روز مادر است بیاید خانه عزیز. گفت من میروم کنار ماشین. گفتم خیلی خب برو کنار ماشین ما هم از این طرف میآییم. رفتیم نزدیک مزار حاجقاسم بودیم دیدیم صدای مهیبی آمد، گفتم خدایا چی بود... گفتند مثل اینکه کپسول است. پسر کوچکم گفت مامان از صدای کپسول ما این همه واهمه داریم، بچههای غزه چه میکشند. دیگر همینطوری رفتیم. رفتیم کنار قبر حاجقاسم عکس گرفتیم. داشتیم برمیگشتیم، همان بالا بودیم دوباره دیدم صدای وحشتناکی آمد. گفتم این دفعه دیگر کپسول نیست. پسر کوچکم گفت مامان بریم محمدامین یک چیزش شده، رفتیم. ما زنگ زدیم دیدیم گوشی محمدامین آنتن نداد. دلواپس شدم. نمیدانستم شهید داده است، دیدم دارند میگویند از خیابان اصلی نروید، از سمت جنگل بروید بیرون، از خیابان اصلی نروید. دیگر همینطور ما میرفتیم زنگ میزدیم. به پسر کوچکم گفتم محمدامین شهید شده، چون صبح اینطوری به من گفت. به حاجقاسم علاقه شدیدی داشت. عکس حاجقاسم را هم کشیده بود و به مدرسه برده بود. ما از جنگل آمدیم گفتند خیلی کشتار داده، مستقیم رفتم بیمارستان باهنر، یک نفر گفت خانم اینجا دنبال جنازه بچهات هستی... گفتم من مطمئن هستم که بچهام شهید شد. بعد آمدم خانه مادرشوهرم یک تصاویری به گوشیم فرستاده بودند، گفتند این خیلی شباهت به پسرم دارد، یک چیزی گذاشته بودند روی صورتش مشخص نمیشد. همه مشخصاتش به غیر از اینکه کلاه داشت شبیه محمدامین بود. میگفتم محمدامین من کلاه نداشت، خودم را یک جورایی دلداری میدادم اما ته دلم میگفتم شهید شده... همیشه میگفتم این پسر آینده روشنی دارد. یعنی شهادت فکر و ذکرش بود اما فکر نمیکردم به این زودی از پیشم برود، بالاخره آمدیم بیمارستان، خالههایش دنبالش بودند، من رفتم پزشکی قانونی چون کارت پدرش در جیبش بود از روی کارت پدرش شناساییاش کرده بودند. محمدامین چون قدش بلند بود، 15 سالش بود اما 20 ساله نشان میداد.
* خدا به شما و برادر و پدر محمدامین صبر بدهد. در صحبتهایتان از علاقه محمدامین به حاجقاسم گفتید. از حس و علاقه محمدامین به سردار شهید سلیمانی بیشتر بفرمایید.
حاجقاسم یک حسینیهای در کرمان داشتند به نام بیتالزهرا. محمدامین همراه پدرش یک بار برای کشیدن کابل و سیم مخابرات در کودکی به آنجا رفته بود. یک هدیهای همراه با یک کتاب مدافعان حرم به محمدامین داده بودند. آن زمان حاجقاسم خیلی برای ما شناختهشده نبود. وقتی شهید شدند ما حاجقاسم را شناختیم، قبلا نمیدانستیم چنین شخصی را ما در کرمان داریم. میدانستیم حاجقاسم هست اما ما اینقدر اطلاعات نداشتیم، وقتی شهید شدند ما فهمیدیم. چون پسرم وقتی حاجقاسم شهید شد گفت مامان من از حاجقاسم جایزه گرفتم. کتاب مدافعان حرم... از زمانی که کتاب را خواند آرزویش شهادت شد، میگفت این مردنها به چه درد میخورد مامان... خوب است آدم شهید شود. در قرآن نوشته شهیدان زنده هستند و نزد پروردگارشان روزی میخورند. من الان شهید هم بشوم کنار سفره هستم، اگر یک روزی اتفاقی برای من بیفتد اینطوری است. اگر من شهید شوم، عزت پیدا میکنم. او به من اینها را یاد میداد. از او پرسیدم مامان! پولهایت را جمع کردی؟ کادوی روز مادر میخواهی به من چه چیزی بدهی.... (حرف خودش را بزنم) میگفت «من یک کادو بهت بدهم حال کنی» (ببخشید من اینطوری حرف میزنم حرف خودش را میگویم) بعد میگفت «استوری برات میگذارم. عکس باحجاب برای من بفرست من استوری روز مادر بذارم» عکس گرفته بود؛ با گوشی خودش گرفته بود.
* شما دقیقا کی متوجه شدید محمدامین شهید شده است؟ نخستین لحظاتی که متوجه شدید چه حس و حالی داشتید؟
من از همان اول حس کردم شهید شده است. بعد از انفجار به خواهرم زنگ زدم، گفت میگویند بمب زدهاند، گفتم محمدامین من هم بوده است. گفت امروز پسر من هم بوده. داشت سر به سرم میگذاشت که الان پسر خودش هم شهید شده. من گفتم نه، تو مادر شهید نمیشوی. من مادر شهید هستم، محمدامین من شهید شده، سربهسر هم میگذاشتیم به شوخی اما نمیدانستم بچهام اینطور شهید شده... اما به دلم الهام شده بود، مدام حرفمان درباره شهادت بود. هنوز خبردار نشده بودم که بچهام شهید شده با خواهرم و پسرم درباره شهادت حرف میزدم. همیشه خواهرهایم میگفتند محمدامین خیلی مظلوم است. خانواده شوهرم میگفتند محمدامین خیلی مظلوم است. باباش همیشه میگفت محمدامین را خیلی اذیت نکنید، خیلی کار به او ندهید... او خیلی مظلوم است. همه میگفتند خیلی مظلوم است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|