|
زد و خورد خیابانی در برخی شهرهای ترکیه پس از انتخابات شهرداریها
رجب در «وان» اعتراض
انتخابات شهرداریهای ترکیه، تقریباً بدون حاشیه پایان یافت اما حالا 4 روز پس از انتخابات، اوضاع در چند شهر ترکیه عادی نیست. اعلام مقررات منع تردد و تنش و درگیری بین مردم و پلیس در شهر وان و همچنین کشته شدن یک نفر در جریان دعوا بین هواداران 2 حزب، از رویدادهای پساانتخاباتی ترکیه است و برخی مقامات محلی، عملاً به ناامنی دامن میزنند.
شواهد نشان میدهد حزب عدالت و توسعه ترکیه به رهبری رجب طیب اردوغان، هنوز هم شوک شکست بزرگ را سپری نکرده است. این حزب پس از 22 سال، برای نخستین بار به رده دومین حزب ترکیه سقوط کرد.
رجب طیب اردوغان، رهبر حزب حاکم و رئیسجمهور ترکیه پس از اعلام شمارش آرا اعلام کرد به نظرات مردم کشورش احترام میگذارد و پیام مردم را دریافت کرده است اما حالا شواهد نشان میدهد بسیاری از شاخههای استانی و همچنین مقامات وزارت کشور، حاضر به پذیرش شکست نیستند و به دنبال راهکارهایی میگردند تا دستکم، بخشی از شکست را جبران کنند.
هواداران حزب عدالت و توسعه در منطقه پرواری، یک دعوای خیابانی بزرگ با هواداران «علی باباجان» سیاستمدار منتقد دولت به راه انداختند که در این نزاع، یک نفر کشته و 5 نفر مجروح شدند.
در شهر حاتای در نقطه حساس مرزی بین ترکیه و سوریه، نامزد مورد حمایت حزب عدالت و توسعه با یک اختلاف رأی ناچیز به عنوان برنده اعلام شده است که «اوزگور اوزل» رهبر حزب جمهوریخواه خلق اعلام کرد این فرد، با تخلفات گسترده حزب عدالت و توسعه برنده شده و لازم است آرای حاتای بازشماری شود.
در بتلیس و شرناخ نیز تنشهایی روی داده است اما اتفاقات وان، پیچیدهتر از دیگر تنشهای انتخاباتی است.
روز یکشنبه «عبدالله زیدان» به عنوان شهردار شهر وان ترکیه انتخاب شد. 2 روز بعد، هیات انتخاباتی محلی او را به دلیل اتهاماتی در گذشته و حمایت از حزب کارگران کردستان موسوم به «پکک» رد صلاحیت کرد. لازم به ذکر است ترکیه این حزب را یک «گروه تروریستی» میداند.
طبق گزارش راشا تودی، زیدان سال ۲۰۱۶ یک سال پس از اتهام «همدستی و تبلیغ» برای «پکک» به زندان رفت و سال ۲۰۲۲ آزاد شد. دادستانها میگویند محرومیت 3 ساله او از نامزدی هنوز به پایان نرسیده و همین امر باعث شده او برای انتخابات شهرداری واجد شرایط نباشد.
عبدالله زیدان پیشتر از سوی حزب «برابری و دموکراسی خلقها» نامزد پست شهرداری وان شد و صلاحیتش نیز توسط دادگاه عالی ترکیه مورد تایید قرار گرفته بود. او توانست با کسب بیش از ۵۵ درصد آرا پیروز این انتخابات شود.
حزب «برابری و دموکراسی خلقها» نه تنها رد صلاحیت زیدان را به عنوان «کودتای سیاسی» محکوم کرد، بلکه حامیان این سیاستمدار به خیابان آمده و سنگ و کوکتل مولوتف به سمت افسران پلیس پرتاب کردند و این افسران هم برای پاسخ به اعتراضات به گاز اشکآور و ماشینهای آبپاش متوسل شدند. برخی معترضان سنگرهایی را ایجاد کردند و سپس آنها را به آتش کشیدند. این ناآرامیها و اعتراضات در وان و سایر شهرهای شرقی و همچنین در آدانا در جنوب و ازمیر در سواحل دریای اژه گزارش شده است.
«اکرم امام اوغلو» شهردار استانبول، «اوزگر اوزل» رهبر حزب جمهوریخواه خلق، دبیرخانه حزب خوب و«علی باباجان» رهبر حزب جهش و دموکراسی، اقدام استانداری وان را محکوم کرده و خواهان آن شدند زیدان به عنوان شهردار، فعالیت خود را شروع کند.
عبدالله زیدان که از سوی مردم به عنوان شهردار کلانشهر وان انتخاب شده، سالهاست مشغول فعالیت سیاسی است و به عنوان یکی از هواداران «عبدالله اوجالان» رهبر زندانی گروهک تروریستی «پکک» شناخته میشود. پدر و برادر او قبلاً نماینده پارلمان بودهاند و خودش هم یک بار به عنوان نماینده به پارلمان راه یافت اما پس از مدتی کوتاه، مصونیت قانونی او به اتهام اقدام علیه امنیت ملی ترکیه لغو شد و به مدت چند سال در ادیرنه در کنار «صلاحالدین دمیرتاش» زندانی شد. اگرچه دمیرتاش در زندان مانده است اما زیدان آزاد شد و در انتخابات اخیر موفق شد رأی بالایی از مردم وان بگیرد.
ارسال به دوستان
اعضای شورای امنیت در نشست اضطراری حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری ایران در سوریه را محکوم کردند
محاکمه در نیویورک
* از مؤاخذه غرب توسط مسکو تا هشدار صریح پکن
گروه بینالملل: نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل درباره حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سوریه عصر سهشنبه به وقت نیویورک با حضور هیات جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. این نشست در پی حمله روز دوشنبه اول آوریل ۲۰۲۴ / ۱۳ فروردین ۱۴۰۳ رژیم اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق پایتخت سوریه برگزار شد که نمایندگی ایران در سازمان ملل برای محکوم کردن این اقدام به شورای امنیت سازمان ملل نامهای ارسال کرد و به دنبال آن، روسیه درخواست جلسه علنی شورای امنیت سازمان ملل را از کشور مالت که ریاست دورهای این شورا را در ماه جاری میلادی (آوریل) برعهده دارد، کرد. نمایندگان کشورهای عضو در شورای امنیت سازمان ملل در نشست اضطراری این شورا به استثنای آمریکا، انگلستان و فرانسه، حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در دمشق پایتخت سوریه را محکوم کردند و درباره اقدامات این رژیم و آشوبهای بیشتر در منطقه هشدار دادند.
* انتقاد مسکو از تناقض غرب
معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد گفت: مسکو پیشنویس بیانیهای را به شورای امنیت سازمان ملل ارسال کرد که در آن حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق محکوم شده است. به گزارش خبرگزاری تاس، دیمیتری پولیانسکی گفت: این فرصتی دیگر برای آزمایش نیت واقعی همکاران غربی است. بیایید ببینیم کار روی این موضوع چگونه پیش میرود. وی ادامه داد: ما در این بیانیه ارزیابی خود را از اتفاقات رخ داده ارائه دادیم و در پایان از همکاران خود در شورای امنیت پرسیدیم اگر نمایندگی دیپلماتیک کشور دیگری مانند یک عضو شورای امنیت یا یک کشور غربی مورد حمله قرار میگرفت، چه میشد؟ آیا شما همچنان سخنانی در محکومیت این حمله بر زبان نمیآوردید و تسلیت نمیگفتید؟ به گفته پولیانسکی، نمایندگان کشورهای غربی هیچ پاسخی برای سوالات روسیه ندارند. آنها درباره هر چیزی صحبت کردند اما نه درباره حمله هوایی به یک مرکز دیپلماتیک. وی اظهار داشت: در بیانیه ارائهشده به شورای امنیت سازمان ملل تأکید کردهایم در صورت وخامت بیشتر وضعیت، مسؤولیت این امر برعهده آمریکا، انگلیس و فرانسه خواهد بود که هرگز قدرت محکوم کردن حمله اسرائیل را پیدا نکردهاند. وی یادآور شد: آخرین بار که شورای امنیت درباره چنین موضوعی بحث کرد ۲۵ سال پیش بود؛ زمانی که ساختمان سفارت چین در بلگراد بر اثر حمله ناتو ویران شد. دیپلمات روس از اینکه دبیرخانه سازمان ملل نه بیانیهای در محکومیت اسرائیل صادر میکند و نه به ارزیابی مستقیم اقدامات تلآویو میپردازد، ابراز تأسف کرد.
* فرافکنی حامیان اسرائیل
«جیمز کاریوکی»، معاون سفیر انگلیس در این نشست گفت کشورش پس از حمله روز گذشته به کنسولگری ایران در دمشق بر «اهمیت احترام به مصونیت اماکن دیپلماتیک» و کارکنان آنها تاکید میکند. وی در عین حال ادعا کرد: با این حال «اراده ایران در بیثبات کردن منطقه» از طریق حمایت از گروههایی که «حمله و تهدید میکنند»، غیرقابل قبول است. معاون سفیر انگلیس مدعی شد: به طور واضح گفتهایم اقدامات ایران در شرایط ثباتزدا در منطقه نقش داشته است. ایران به حمایت خود از یمنیها، حزبالله، حماس و جهاد اسلامی ادامه میدهد. وی در سخنان خود ادعا کرد انگلیس از همان اول خواستار توقف بشردوستانه درگیریها در غزه بوده و کشورش بشدت نگران احتمال تشدید تنش در منطقه است. رابرت وود، معاون سفیر آمریکا در سازمانملل نیز عصر سهشنبه به وقت محلی در نشست اضطراری شورای امنیت درباره حمله رژیم اسرائیل به کنسولگری ایران در دمشق سوریه در سخنانش از تایید دخالت اسرائیل در حمله خودداری کرد. معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل گفت: «ما نمیتوانیم هیچ اطلاعاتی را درباره این حادثه تایید کنیم. وقتی جزئیات را کنار هم میگذاریم یک نکته روشن است. جمهوری اسلامی ایران و نیروهای نیابتیاش باید از تشدید تنشها در منطقه خودداری کنند». نماینده آمریکا در سازمان ملل ادامه داد: «در واقع از زمان حملات 7 اکتبر حماس به اسرائیل، ایالات متحده بارها به جمهوری اسلامی ایران نسبت به سوءاستفاده از موقعیت پیشآمده برای تشدید جنگ نیابتی با اسرائیل و دیگر بازیگران هشدار داد».
* هشدار چین
معاون نمایندگی چین در سازمان ملل نیز در این نشست شورای امنیت با محکوم کردن اقدامات اسرائیل در غزه نسبت به منجر شدن این اقدامات به آشوبهای بیشتر در منطقه هشدار داد. نماینده چین در نشست شورای امنیت گفت: اقدام اسرائیل نقض تمامیت ارضی سوریه است و چین به طور قاطع این اقدام را محکوم میکند. معاون نمایندگی چین در سازمان ملل گفت: 25 سال پیش سفارت چین در یوگسلاوی هدف حمله هوایی آمریکا قرار گرفت و تعدادی کشته شدند. ما این درد و غمی را که بر اثر حادثه روز گذشته بر مردم ایران وارد شد، عمیقا درک و با آنان ابراز همدردی میکنیم. وی تصریح کرد: اقدام اسرائیل نقض فاحش کنوانسیون ۱۹۶۸ وین است. نباید اجازه داد این دست اقدامات بیمحابا علیه اماکن دیپلماتیک صورت پذیرد.
* ایران: حق پاسخ محفوظ است
زهرا ارشادی، سفیر و معاون نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز روز سهشنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره حمله اسرائیل به کنسولگری ایران در سازمان ملل گفت: متأسفانه فقدان پاسخگویی و انفعال شورای امنیت تنها موجب تشویق و جرأتبخشی به رژیم صهیونیستی شده تا به تخلفات خود ادامه دهد. زمان آن فرا رسیده که شورای امنیت ضمن پذیرش مسؤولیت خود، به تهدید واقعی صلح و امنیت بینالمللی رسیدگی کند. شورای امنیت باید به سرعت به وظایف خود در قبال سرپیچیهای بیپروای رژیم اسرائیل عمل کند. باید تدابیر فوری و قابل اجرا برای وادارسازی این رژیم به اجرای تعهداتش اتخاذ شود. وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران خویشتنداری معتنابهی از خود به نمایش گذاشته است اما باید اذعان کرد چنین بردباریهایی توأم با محدودیت است. رژیم اشغالگر باید مسؤولیت کامل عواقب جنایات خود را بپذیرد. جمهوری اسلامی ایران حق مشروع و ذاتی خود را بر اساس قوانین بینالمللی و منشور ملل متحد برای پاسخ قاطع به اینگونه اقدامات مذموم محفوظ میدارد. سفیر و معاون نمایندگی دائم کشورمان نزد سازمان ملل متحد همچنین در پاسخ به ادعاهای نمایندگان آمریکا و انگلیس بیان کرد: نمایندگان آمریکا و انگلیس بار دیگر با مقصر دانستن ایران تلاش کردند مسؤولیت خود را در قبال اوضاع کنونی سوریه و منطقه انکار کنند. وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران قویا این اتهامات را رد میکند، تصریح کرد: ایران هرگز به دنبال کمک به سرریز مناقشه در منطقه نبوده و به دنبال تشدید یا گسترش تنش به کل منطقه نیست. بهرغم ابراز نگرانی از سرریز تنش در منطقه، آمریکا تلاش میکند از این وضعیت برای بیثبات کردن سوریه و منطقه سوءاستفاده کند. ارشادی با بیان اینکه ایالات متحده مسؤول تمام جنایات رژیم اسرائیل است، گفت: اقدامات وحشیانه و نسلکشی در غزه بدون رضایت صریح و حمایت همهجانبه سیاسی، مالی و نظامی، همچنین مشارکت آمریکا امکانپذیر نبود.
نماینده ایران ادامه داد: باعث تعجب است که ایالات متحده درباره حمایت از غیرنظامیان در غزه صحبت میکند و همچنین نگرانیهای خود را درباره نقض قوانین بشردوستانه ابراز میکند اما در عین حال بیش از ۶ ماه است شورای امنیت را از اقدام فوری و مناسب برای توقف جنگ در غزه بازداشته است.
دیپلمات ارشد ایرانی گفت: اگر ایالات متحده واقعا به غیرنظامیان اهمیت میدهد باید از سرزنش ایران خودداری و در عوض رژیم اسرائیل را مجبور به اجرای قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره آتشبس کند. نماینده ایران همچنین در واکنش به اتهامات انگلیس خاطرنشان کرد: انگلیس به جای انداختن تقصیر به گردن دیگران، باید اشتباهات خود را بپذیرد و سیاستهای زیانبار خود را که بر مردم منطقه تأثیر منفی گذاشته است، اصلاح کند.
ارسال به دوستان
تأملی بر تأکید اخیر رهبر انقلاب بر اثربخشی بیشتر رسانه نسبت به قدرت سخت در مقابله با دشمن
جبهه قلمدار
رهبر انقلاب در دیدار شعرا که به یک سنت ثابت در ماه مبارک رمضان تبدیل شده به اهمیت رسانه در دنیای جدید بویژه در تقابل با جنگ روانی دشمن اشاره و تصریح کردند رسانهها بیشتر از موشک و پهپاد در عقب راندن دشمن موثر هستند.
درباره این فرمایش رهبر معظم انقلاب میتوان چند نکته را مورد توجه قرار داد.
1- تاکید رهبر انقلاب بر میزان و محدوده اثربخشی رسانه به معنای نفی ابزار سخت دفاعی در مقابل دشمن نیست. در واقع ایشان بدون نفی قدرت سخت، به اولویت داشتن قدرت نرم در مواجهه با نقشههای دشمن تاکید کردهاند. رهبر انقلاب دستکم از ۳ دهه قبل نسبت به مقوله تهاجم فرهنگی هشدار دادهاند و طی این مدت بارها نیز نسبت به مراقبت از سرحدات نرمافزاری و عقیدتی انقلاب اسلامی و هنجارهای ملی و مذهبی مردم ایران انذار دادهاند. این بار در روزهای نخستین سال ۱۴۰۳، تاکید ایشان بر اولویت داشتن اثربخشی مقابله نرم با دشمن نسبت به مواجهه سخت، این مهم را یادآوری میکند که در مواجهه جبهه انقلاب با نقشهها و برنامههای دشمن، اکنون قدرت رسانهای بیشتر از قدرت سخت نظامی به کار میآید. تحلیل و تفسیر موجز این اشارت رهبر انقلاب این است که خط مقدم جمهوری اسلامی با دشمنان، اکنون نه در مرزها و خیابانها، بلکه در ذهنها، فکرها و قلبهاست. اسلحه و امکانات این نبرد نرم قطعا رسانهها هستند اما رسانه صرفا ابزار و امکان انتقال پیام و مفاهیم است. در واقع اکنون خط مقدم مواجهه با دشمن، صحنه مقابله پیامها و مفاهیم است؛ پیامهایی که باید در ۳ حوزه آنها را منظم کرد.
الف - رفتار تهاجمی و فعالانه: نظم غربی به عنوان مهمترین دشمن سیستماتیک جمهوری اسلامی ایران، اکنون در وضعیت ضعیف و شکنندهای قرار دارد. یکی از پیامهایی که باید توسط رسانهها تولید و به صورت گسترده توزیع شود؛ ضعف، ناکارآمدی و ناعادلانه بودن این نظم و اشاره مکرر به مصادیق آن است. نقطه عطف شکنندگی و اضمحلال نظم غربی در باور عمومی مردم دنیا، جنایاتی است که در غزه رخ میدهد و بانی و زمینهساز آن، نظام غربی به ریاست آمریکاست. در کنار مساله غزه که همه هنجارها و ارزشهای ادعایی نظام غربی را به چالش میکشد، شکافهای طبقاتی و اجتماعی کشورهای غربی مانند آمریکاست؛ انتخابات ریاستجمهوری آمریکا سوژه مناسبی است که رسانههای داخلی در سال جدید روی آن تمرکز کرده و از دل تحولات مربوط به آن، ماهیت اصلی نظام لیبرال - دموکراسی و تضادهای سیستماتیک آن با منافع ملی آمریکا و نیز بیاعتباری ساختارهای آن نزد افکار عمومی مردم این کشور را نشان دهند. دیکتاتوری دولتهای اروپایی بویژه در مواجهه با رشد اسلامگرایی در این قاره و نیز شکنندگی آنها در مواجهه با جنگ اوکراین از جمله موضوعاتی است که رسانههای ایرانی در رویکرد فعالانه خود علیه دشمن باید روی آن تمرکز کنند.
ب- وحدت ملی: فتنه ۱۴۰۱ با همه تبعات و آسیبهایی که به جامعه ایرانی وارد کرد، دچار شکست شد. پروژه ۱۴۰۱ پروژه براندازی جمهوری اسلامی بود؛ همه ابزارهای سخت و نرم و تمام اندوختههای آنان در ۴۳ سال پس از پیروزی انقلاب به میدان آورده شد اما شکست سنگینی خوردند. تعطیلی شبکه «منتو» در اواخر سال گذشته و نیز اعلام تعطیلی دفتر واشنگتن شبکه تروریستی «اینترنشنال» از نشانههای شکست پروژه براندازی سال ۱۴۰۱ است و این موضوع حاکی از تغییر دستور کار سرویسهای غربی در نحوه مقابله با ایران است. جمع کردن بساط پیمانکاران رسانهای پروژه براندازی در سال ۱۴۰۱ اگر چه یک خبر خوب برای رسانههای انقلابی است اما با توجه به آسیبهای اجتماعی و امنیتیای که فتنه ۱۴۰۱ بر ایران وارد کرده است، این تحلیل دور از ذهن نیست که دشمن پس از شکست در پروژه پاییز ۱۴۰۱، این بار به دنبال تعریف دستور کارهای جدید و خلق رسانههای جدید برای تمرکز بر آسیبهای وارد کرده به کشور و نظام است. در اتفاقات پاییز ۱۴۰۱، دشمن راهبردهای خود را در ۳ حوزه متمرکز کرد؛ زنان، شکاف قومی و شکاف مذهبی. در حوزه زنان همچنان موضوع کشف حجاب و بدپوششی به عنوان ظرفیتی علیه نظام حفظ شده است. ضمن اینکه از این ظرفیت به عنوان اهرمی برای ضدیت با دین و ارزشهای دینی استفاده میشود. در حوزه شکافهای مذهبی اگر چه دشمن دستاورد قابل توجهی نداشته است و دیپلماسی منطقهای ایران و مساله غزه تا حدود زیادی مانع ایجاد و تعمیق شکاف مذهبی شده است اما تحرکات مذهبی در برخی استانهای غربی بویژه در شرق کشور به خصوص پیوندهایی که بین متولی مسجد مکی زاهدان با برخی عناصر فعال در فتنه ۱۴۰۱ ایجاد شده، نشان میدهد دشمن همچنان ایجاد و تعمیق شکاف مذهبی را به عنوان یکی از راهبردهای خود پیگیری میکند. موضوع شکافهای قومی اما جدیتر است. با توجه به تمرکز بر عادیسازی، موضوع تجزیه و نیز تلاش برای اعتباربخشی به گروهکهای تجزیهطلب توسط رسانههای فعال در فتنه سال ۱۴۰۱، تحرکات قومیتگرایانه در کشور نیز تشدید شده است.
یکی از راهبردهایی که رسانههای انقلابی در سال جدید باید نسبت به آن توجه ویژه داشته باشند، دوری از پرداختن به هر سوژه و موضوعی است که موجب تشدید هر کدام از این راهبردهای سهگانه دشمن میشود. بویژه گیر افتادن در دوقطبیسازیهای کاذبی که آبشخور این راهبردهای سهگانه است؛ یکی از تکالیف مهم رسانههای انقلابی است. در نقطه مقابل، باید راهبرد ایجاد وحدت و انسجام ملی و خلق همدلی در دستور کار قرار گیرد. در این راستا حداقلیترین کار ممکن، ضریب دادن به موضوعاتی است که بستر و زمینه مشترک ملی، دینی و مذهبی دارند. تولید پیام همدلی و انسجام ملی از دل مناسبتها و مناسک ملی و دینی، هنری است که باید رسانهها خود را به آن مجهز کنند.
پ- امیدآفرینی: برای افزایش ضریب امیدآفرینی در جامعه باید گزاره «تغییر» در جامعه ملموس شود. قطعا بخشی از این مهم وابسته به عملکرد دستگاهها است. پوشش هنرمندانه و واقعی توفیقات و دستاوردها دولت، مجلس، قوه قضائیه و سایر دستگاهها و نهادها، کمترین کاری است که رسانههای انقلابی باید در راستای امیدآفرینی در جامعه انجام دهند. برای پوشش اثربخش این دستاوردها باید ۴ نکته مورد توجه قرار گیرد:
اول؛ استفاده از ابزار و امکانات رسانهای روزآمد و فراگیر. اینکه مردم اخبار و اطلاعات خود را از طریق کدام یک از مدیومهای رسانهای دریافت میکنند بسیار مهم است. گفتن واقعیتها در جایی که مردم نمیشنوند و نمیبینند، آب در هاون کوبیدن است. بنابراین باید راههای ارتباط با مردم را دانست و از آن طریق با مردم سخن گفت.
دوم؛ باید نسبت به تولید رسانههای جدید نیز توجه جدی کرد. زمانی که ارتباطگیری رسانههای موجود با عموم مردم دچار خدشه میشود، بدیهی است باید به فکر تولید رسانههای جدید بود. باید راههای ارتباط جدید با جامعه مخاطب ایجاد کرد. قطعا یکی از موانع ایجاد این راههای ارتباط جمعی جدید، وجود نگاهها و ملاحظات کلیشهای محافظهکارانه و محدود نسبت به رسانههاست. رسانه ابزار و کریدور انتقال پیامها و مفاهیم است. برای انتقال پیامهای جدید باید رسانههای جدید خلق کرد و در این راستا حتما لازم است نگاه جدیدی نسبت به این قبیل رسانهها ایجاد شود.
سوم؛ باید در توزیع و پوشش خدمات و دستاوردها، از نگاه سنتی «روابط عمومی محور» عبور کرد و پرداخت هنرمندانه منطبق بر واقعیتهای مربوط به باور عمومی را جایگزین کرد. پیششرط پرداخت هنرمندانه و اثرگذار به دستاوردها و توفیقات کشور، این است که متولیان رسانه باید بدانند دستگاه فکری و محاسباتی جامعه چگونه عمل میکند. فرآیند تولید خبر و انتقال پیام باید برای جامعه مخاطب باورپذیر باشد. سادهترین تکنیک برای ایجاد ارتباط و مفاهمه بین رسانه و جامعه مخاطب و به تبع آن، اثرگذاری اقدامات رسانهای، واقعگرایی است.
چهارم؛ رسانه حلقه آخر روایت است. این تصور که وظیفه جهاد تبیین در عملکرد رسانهها و میزان بهرهمندی آنان از دانش رسانه متبلور میشود، ناشی از فهم اشتباه از رسانه است. روایت محدود به رسانه نیست. روایت از ابتدای خلق یک تصمیم و از شروع یک اقدام آغاز میشود. رسانه عمدتا هنر روایتگری است، بنابراین لازم است تصمیمگیران و مجریان و صاحبان تریبون به هنر روایتگری و تبیین نیز آراسته شوند.
در این بخش لازم است یک موضوع بسیار مهم نیز مورد توجه قرار گیرد. کسانی و رسانههایی هستند که به هر دلیل، به خصوص به بهانه رقابتهای سیاسی، تولید ناامیدی میکنند. یک بخش از وظیفه مقابله با این افراد و رسانهها، بر عهده رسانههای دلسوز و انقلابی است اما بخش مهمی از وظیفه مقابله با عوامل مایوسسازی مردم، ابتدا بر عهده متولیان و مسؤولان و سپس بر دوش نهادهای نظارتی است. بویژه در سال جدید لازم است دستگاههای نظارتی، امنیتی و قضایی نسبت به برخورد با مایوسسازان، خاصه باند موسوم به «پروژه افشاگران» ملاحظات را کنار گذاشته و مانع هدررفت تلاش رسانههای انقلابی برای تولید امیدآفرینی و مقابله با دشمن شوند.
نکته پایانی اینکه جلب اعتماد عمومی از طریق تمرکز بر مطالبات واقعی و حداکثری مردم و تولید زبان مشترک انجام میشود. یکی از مهمترین ویژگیهای رسانه که جایگاه و میزان اثربخشی آن را نشان میدهد، ساختن باور و ادبیات اجتماعی مشترک حول آن باور و اعتقاد است.
ارسال به دوستان
راهپیمایی روز جهانی قدس فردا در تهران و بیش از 2000 نقطه کشور برگزار میشود
آماده روز قدس
* پیکرهای مطهر شهدای حمله تروریستی به کنسولگری ایران، روز قدس در تهران تشییع میشود
گروه اجتماعی: راهپیمایی روز جهانی قدس با توجه به وضعیت پیش آمده برای غزه طی چند ماه گذشته، امسال پرشورتر، کوبندهتر و متفاوتتر از سالهای قبل برگزار میشود. این مراسم که فردا در بیش از 2 هزار نقطه کشور برگزار میشود، در تهران حال و هوای دیگری دارد، چرا که پیکرهای مطهر شهدای عزیزمان که در کنسولگری ایران در دمشق به شهادت رسیدند، روز قدس در پایتخت تشییع میشود و پس از آن پیکرهای مطهر شهدا به زادگاههایشان منتقل میشود. پلیس نیز تمهیدات لازم را با اعمال ممنوعیتها و محدودیتهای ترافیکی آنگونه که این مراسم هر چه باشکوهتر برگزار شود، اندیشیده است. رئیس ستاد مرکزی انتفاضه و قدس دیروز در نشست خبری تصریح کرد: راهپیمایی روز قدس در بیش از ۲هزار نقطه کشور و با بیش از ۵۰۰ عنوان برنامه برگزار میشود. رمضان شریف درباره وضعیت کنونی رژیم صهیونیستی اظهار کرد: عدم موفقیت این رژیم در پیشبرد اهداف خود در طول ۶ ماه گذشته نشان میدهد وضعیت این رژیم به شرایط قبل از عملیات توفان الاقصی بازنخواهد گشت. وی با بیان اینکه آرزوی صهیونیستها بود که مردم فلسطین را در مقابل رزمندگان خود قرار دهند اما نتوانستند، اظهار کرد: امروز تحلیلگران آنها اعلام کردند غزه از بینرفتنی نیست. هجمه به بیمارستانها زبانزد عام و خاص شده و رفتارهای غیرحقوقی و غیردیپلماتیک از آنها سر میزند. رفتارهای جنونآمیز صهیونیستها نه از سر قدرت، بلکه از سر استیصال است. وی با اعلام اینکه راهپیمایی روز قدس امسال را صبح روز جمعه از مساجد و میدانهای اصلی شهرها و روستاهای سراسر کشور به سمت محل برگزاری نماز جمعه خواهیم داشت، افزود: راهپیمایی در بیش از ۲ هزار نقطه و با بیش از ۵۰۰ عنوان برنامه برگزار میشود. برای هر ۳۱ استان سخنران مشخص شده و بیش از ۱۵۰۰ مُبلغ به سراسر کشور اعزام میشوند. سردار رمضان شریف گفت: پیام وحدت ملت ما پیرامون موضوع حمایت از فلسطین و مبارزه با رژیم صهیونیستی در جهان نهادینه شده است و در این زمینه در کشور وحدت رویه وجود دارد که قابل تقدیر است و به امنیت و اقتدار کشور ما کمک میکند. رئیس ستاد مرکزی انتفاضه و قدس اظهار کرد: پیکر مطهر شهدای عزیزمان که در کنسولگری ایران در دمشق به شهادت رسیدند، روز قدس در تهران تشییع و پس از آن پیکرهای مطهر شهدا به زادگاههای خودشان منتقل میشود. روز شنبه نیز پیکر مطهر شهید «محمدرضا زاهدی» در اصفهان تشییع میشود. شریف با بیان اینکه مراسم تشییع در تهران از ۱۰ صبح همزمان با شروع راهپیمایی روز جهانی قدس خواهد بود، اعلام کرد: این مراسم از میدان فردوسی آغاز میشود. سخنران این مراسم در تهران، سردار حسین سلامی، فرمانده کل سپاه خواهد بود. بنا به این گزارش، مسیرهای راهپیمایی روز جهانی قدس در پایتخت به شرح زیر اعلام شد:
۱- مسجد امام حسین (ع): میدان امام حسین(ع)، خیابان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۲- مسجد جامع ابوذر: میدان ابوذر، خیابان ابوذر، خیابان شهید برادران حسنی، خیابان قزوین، خیابان کارگر، میدان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۳- مسجد مظهری: خیابان قزوین، میدان قزوین، خیابان کارگر جنوبی، میدان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۴- مسجد امام زمان(عج): خیابان آزادی، تقاطع خیابان بهبودی، میدان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۵- مسجد ابوالصدق: خیابان امام خمینی(ره)، خیابان کارون، خیابان آزادی، میدان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۶- مسجد حضرت مهدی(عج): خیابان ستارخان، میدان توحید، خیابان توحید، خیابان آزادی، میدان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۷- مسجد الجواد(ع): میدان هفتم تیر، خیابان کریمخان، میدان ولیعصر(عج)، بلوار کشاورز، دانشگاه تهران
۸- مسجد امام جعفر صادق(ع): فلکه اول صادقیه، خیابان ستارخان، خیابان توحید، خیابان آزادی، میدان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۹- مسجد حضرت امیر(ع): خیابان کارگر شمالی، میدان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
۱۰- مسجد جامع رسول اکرم(ص): تهرانسر، بلوار شاهد، بلوار تهرانسر، میدان کمالالملک، بزرگراه شهید لشگری، خیابان آزادی، خیابان انقلاب اسلامی، دانشگاه تهران
* اعلام ممنوعیتها و محدودیتهای ترافیکی در روز قدس
رئیس پلیس راهور تهران بزرگ محدودیتها و ممنوعیتهای ترافیکی ویژه راهپیمایی روز قدس در معابر پایتخت را اعلام کرد. سرهنگ سیدابوالفضل موسویپور با حضور در جمع خبرنگاران، درباره تمهیدات ترافیکی راهپیمایی روز جهانی قدس گفت: پلیس راهور تهران بزرگ برای راهپیمایی روز قدس تمهیدات ترافیکی ویژهای را اتخاذ کرده است. در همین راستا نیز اعمال محدودیتهای ترافیکی روز جهانی قدس از ساعت 8 صبح روز جمعه 17 فروردینماه آغاز شده و از ورود موتوسیکلتها به محدوده اجرای طرح جلوگیری خواهد شد. همچنین تمهیدات لازم اتخاذ شده تا راهپیمایان خودروهای خود را به صورت مورب با مدیریت پلیس راهور پارک کنند. وی ادامه داد: نخستین محدودیتها از ساعت 8 صبح روز جمعه، ۱۷ فروردینماه آغاز خواهد شد و سایر محدودیتها نیز متناسب با شروع راهپیمایی در محدودههای دیگر اجرا میشود. همچنین اعمال محدودیتهای تردد در ضلع غربی میدان ولیعصر(عج) در ورودی به بلوار کشاورز، همچنین بلوارکشاورز به سمت جنوب در تقاطعهای فلسطین، نادری، وصال و قدس اجرا میشود. رئیس پلیس راهور تهران بزرگ درباره ممنوعیتهای توقف در معابر منتهی به محل برگزاری مراسم راهپیمایی روز قدس ۱۴۰۳ نیز گفت: ممنوعیتهای توقف از ساعت ۲۴ پنجشنبه در هر ۲ مسیر بلوار کشاورز حدفاصل میدان ولیعصر(عج) تا تقاطع کارگر، خیابان ولیعصر(عج) حدفاصل خیابان جمهوری تا میدان ولیعصر(عج)، خیابان کارگر حدفاصل جمهوری تا میدان انقلاب، خیابان کارگر حدفاصل میدان انقلاب تا بلوار کشاورز، خیابانهای فلسطین و جویبار حدفاصل تقاطع خیابان انقلاب تا بلوار کشاورز، خیابان قدس حدفاصل تقاطع خیابان انقلاب تا بلوار کشاورز، خیابان ۱۶ آذر حدفاصل تقاطع خیابان انقلاب تا بلوارکشاورز، خیابانهای دانشگاه و ابوریحان حدفاصل خیابان انقلاب تا خیابان صبوری و همه معابر جنوبی خیابان انقلاب حد فاصل ولیعصر(عج) تا میدان انقلاب اجرا میشود. موسویپور با بیان اینکه مراسم تشییع پیکر شهدا نیز روز قدس برگزار میشود، گفت: با توجه به برگزاری مراسم تشییع پیکر شهدا در این روز از میدان فردوسی، پلیس راهور تهران بزرگ نسبت به برگزاری منظم این مراسم نیز تمهیدات ویژه خواهد داشت. رئیس پلیس راهور تهران بزرگ درباره محلهای توقف موتوسیکلتهای نمازگزاران و راهپیمایان نیز گفت: در خیابان حجاب حدفاصل خیابان فاطمی تا در شرقی پارک لاله، پارکینگ لاله در خیابان فاطمی مقابل پارک لاله، همه معابر جنوبی منتهی به خیابان انقلاب حدفاصل خیابان ولیعصر(عج) تا میدان فردوسی، پارکینگهای حافظ و علاءالدین در تقاطع خیابانهای جمهوری - حافظ و حافظ – کریمخان، خیابان ولیعصر(عج) حدفاصل خیابان انقلاب تا میدان ولیعصر(عج) در داخل پهلوگاههای پارک موتوسیکلت، خیابان نصرت حدفاصل خیابان جمالزاده شمالی تا خیابان کارگر شمالی و پارکینگ کاوه واقع در تقاطع خیابان آزادی - کاوه برای این منظور در نظر گرفته شده است. موسویپور درباره محلهای پیشبینی شده برای توقف اتوبوسهای شرکت واحد اتوبوسرانی نیز گفت: مسیر جنوب به شمال خیابان جمالزاده از خیابان آزادی تا خیابان فاطمی، داخل خط ویژه خیابان آزادی از بزرگراه نواب تا میدان انقلاب اسلامی، شمال به جنوب خیابان دکتر قریب از بلوار کشاورز، شمال به جنوب خیابان سپهبد قرنی، خط ویژه خیابان انقلاب از میدان فردوسی تا خیابان ولیعصر(عج)، شرق به غرب خط ویژه خیابان جمهوری حدفاصل تقاطع خیابان فردوسی تا خیابان دانشگاه، جنوب به شمال خیابان دانشگاه حدفاصل خیابان جمهوری تا خیابان انقلاب اسلامی، غرب به شرق خط ویژه خیابان طالقانی حدفاصل خیابان شریعتی تا خیابان ولیعصر(عج)، شمال به جنوب خیابان حافظ از تقاطع کریمخان، شمال به جنوب خیابان ولیعصر(عج) حدفاصل میدان ولیعصر(عج) تا خیابان انقلاب، شمال به جنوب خیابان کارگر جنوبی حدفاصل میدان انقلاب تا میدان پاستور، جنوب به شمال خیابان جمالزاده جنوبی (ضلع شرقی) حدفاصل خیابان جمهوری تا خیابان آزادی، خیابان کارگر شمالی حدفاصل میدان انقلاب تا خیابان فاطمی در هر ۲ مسیر، بلوار کشاورز حدفاصل خیابان کارگر شمالی تا خیابان قریب در هر ۲ مسیر، خیابانهای کلهر و کاوه، شمال به جنوب خیابان والعصر حدفاصل خیابان فرصت تا خیابان انقلاب، شرق به غرب خیابان آزادی حدفاصل میدان انقلاب تا خیابان قریب، غرب به شرق خیابان فرصت حدفاصل خیابان والعصر تا خیابان کارگر شمالی، شمال به جنوب خیابان ابوریحان حدفاصل خیابان انقلاب تا خیابان جمهوری، شرق به غرب خیابان کریمخان حدفاصل پل تا میدان ولیعصر(عج)، جنوب به شمال خیابان ولیعصر(عج) از میدان ولیعصر(عج) به سمت شمال و غرب به شرق خیابان کریمخان از خیابان حافظ به بعد برای این منظور در نظر گرفته شده است. موسویپور درباره محل پارک خودروهای شخصی راهپیمایان نیز گفت: توصیه ما استفاده از ناوگان حملونقل عمومی برای حضور در راهپیمایی روز قدس است.
ارسال به دوستان
به بهانه سالگرد درگذشت کیومرث پوراحمد
قصههای کیو
گروه فرهنگ و هنر: یک روز صبح دلش را به دریا میزند و عطای کار کردن در کارخانه ذوبآهن را به لقایش میبخشد و راهی تهران میشود تا به آنچه از بچگی آرزویش را داشت برسد... کیومرث پوراحمد عاشق سینما بود ولی برای رسیدن به آن باید راهی طولانی میپیمود اما هرگز فکرش را نمیکرد زمانی که جوانی 20 ساله بود و به عنوان منتقد در نشریات سینمایی به دور از خانه و در شهر غریب همزمان درس میخواند و نقد سینما مینوشت، چند دهه بعد به یکی از نامآشناترین و سرشناسترین فیلمسازان سینمای ایران بدل شود. قطعا در 5 دهه فیلمسازی باید دهه 70 را دهه پوراحمد نامید؛ سالهایی که کیومرث پوراحمد بهترین و مهمترین آثارش را در آن برهه ساخت اما این قدرت و شهرت به پیشینه او در دهه ۶۰ بازمیگردد. او که فارغالتحصیل کارگردانی سینما بود، کار خودش را اوایل 30 سالگی با دستیاری کارگردانی و بعد فیلمنامهنویسی شروع کرد. او با چند تجربه متفاوت پا به دهه 60 گذاشت، تجربههایی مانند فیلم «تاتوره» که به موضوع کاپیتولاسیون در زمان پهلوی میپرداخت. اواسط دهه 60 زمانی برای پیشرفت او در فیلمسازی بود که پس از مدتی به امضای او بدل شد؛ فیلمهایی نوجوانمحور با دنیایی که شبیه فیلمهای آن سالها نبود و رگههایی از تلخی و تاریکی را به همراه داشت. نخستین فیلم او با همان نگاه به نام «بیبی چلچله» در سال 1363 ساخته شد؛ فیلمی که در آن نوجوانی از ناپدری خود آزار میبیند و با درختی درد دل میکند. پوراحمد این نگاه را در فیلم «آلبوم تمبر» در سال 65 هم حفظ کرد؛ 2 پسر که علاقهمند جمعآوری تمبرهای اداره پست میشوند و داستانهایی احساسی و غمانگیز برایشان پیش میآید.
این نوع نگاه در آثار بعدی پوراحمد یعنی «گاویار» و «شکار خاموش» هم ادامه یافت تا اینکه دهه 70 فرارسید. حالا او آنقدر بر دنیایی که همیشه در فیلمسازی به آن علاقهمند بود مسلط شده بود که هوشنگ مرادیکرمانی را راضی کرد کتابش را به سریال تبدیل کند. «قصههای مجید» به یکی از ماندگارترین سریالهای تلویزیون بدل شد؛ مجموعهای که همچنان در امتداد نگاه خاص پوراحمد باعث شد حتی یکی از شادترین رمانهای مرادیکرمانی را در عین آمیختگی با نوعی غم به ماندگارترین سریالها در دهه 70 بدل کند؛ مجموعهای که آنقدر برای پوراحمد خوشیمن بود که تصمیم گرفت پس از اتمام سریال 4 فیلم سینمایی هم بر اساس قصههای کتاب بسازد؛ «شرم»، «صبح روز بعد»، «نان و شعر» و «سفرنامه شیراز». 2 فیلم اول بسیار دیده شدند و حتی در جشنواره فجر مورد تحسین و تقدیر قرار گرفتند، اما 2 فیلم دوم به اندازه قبلیها دیده نشدند.
شاید عدم اقبال به «نان و شعر» و «سفرنامه شیراز» است که پوراحمد را مجاب میکند پرونده مجید را برای همیشه ببندد اما نگاهش به دنیای بچهها را تغییر نمیدهد و فیلم «به خاطر هانیه» را میسازد؛ فیلمی که محور داستان آن یک کودک خردسال فلج و تلاش خانواده برای بهبود او است. همین نگاه در سال 74 پوراحمد را به سمت ساخت داستانی میبرد که پیشتر کیانوش عیاری هم در پی ساختن آن بود. داستان 2 خواهر دوقلو که به واسطه جدایی پدر و مادر از هم دور ماندهاند و پس از سالها همدیگر را پیدا میکنند. این قصه زمینهساز ساخت یکی از فیلمهای ماندگار پوراحمد یعنی «خواهران غریب» شد؛ فیلمی که حضور خسرو شکیبایی در نقش اصلی آن و موزیکال بودنش، آن را به یک اثر بسیار محبوب تبدیل کرد. اواسط دهه 70 خواهران غریب، پوراحمد را پس از افتی کوتاه دوباره به اوج بازگرداند و جایزه بهترین کارگردانی جشنواره فیلم فجر را هم برای او به همراه آورد.
کیومرث پوراحمد خوب میدانست چطور خود را در اوج نگه دارد. او که حالا دیگر بیش از 10 سال بود در سینما و تلویزیون کار کرده بود، احتیاج به یک تغییر در نوع نگاهش به جهان داشت. انگار تغییرات سیاسی و اجتماعی جامعه در اواسط دهه 70 او را هم مجاب کرد از دنیای نوجوانان فاصله بگیرد و ریسک تغییر مسیر را بپذیرد. همین بود که ژانری بسیار متفاوت را انتخاب کرد و سال 75 با سریال «سرنخ» به تلویزیون بازگشت؛ سریالی پلیسی - جنایی با یک کارآگاه اصفهانی طناز اما سختگیر.
«سرنخ» در برههای تبدیل به سریالی اصطلاحا خیابان خلوتکن شده بود. داستانهای جنایی به قلم خود پوراحمد، حضور بازیگران میهمان و ساختار سریال، آن را به یک اثر موفق در دهه 70 تلویزیون تبدیل کرد که هنوز هم ماندگار است. بعد از این مجموعه اما پوراحمد چند سالی را به نوشتن گذراند و فیلم یا سریالی نساخت تا اینکه اواخر دهه 70 دوباره با یک اثر متفاوت به سینما بازگشت.
اگر قرار باشد لیست فیلمهای برتر عاشقانه ایرانی را گردآوری کنیم، قطعا «شب یلدا» یکی از برجستهترین آثار این لیست خواهد بود؛ فیلمی که نه تنها پوراحمد را دوباره با ریسک تغییر ژانر روبهرو کرد، بلکه پای زندگی خصوصی او را هم به سینما باز کرد. بیش از 30 سال از ساخت «شب یلدا» میگذرد اما ممکن نیست دنبالکننده سینمای ایران باشید و سکانسهای رقص همراه با اشک محمدرضا فروتن در این فیلم را فراموش کنید یا حتی دیالوگهای این فیلم. «شب یلدا» حدیث نفسی بود که توانست برنده تندیس بهترین فیلم از جشن انجمن منتقدان سینما شود؛ فیلمی که نشان داد پوراحمد در 50 سالگی هنوز تغییر ژانر میدهد، ریسک میکند و موفق است.
همانقدر که «شب یلدا» همراه با محبوبیت و موفقیت بود، از سوی دیگر انتظارات را هم از پوراحمد بالا برد. دهه 80 معیارهای سینمای ایران تغییر یافت و پوراحمد چارهای نداشت جز آنکه مانند دیگران به این موج بپیوندد. به گفته خودش برای تامین مالی پروژهای که در ذهن داشت سال 83 سراغ بازسازی یکی از فیلمهای مشهور پیش از انقلاب یعنی «سلطان قلبها» رفت و با حضور گلزار و الناز شاکردوست «گل یخ» را ساخت که شبیه هیچکدام از آثار قبلی کارنامه پوراحمد نبود و با شکست سختی روبهرو شد اما ریسکپذیری پوراحمد باز هم پابرجا ماند و تصمیم گرفت حالا ژانرهای دیگر را امتحان کند اما مانند گل یخ مجدد شکست خورد.
فیلمسازی که اوایل دهه 70 به چهرهای شاخص و محبوب با تمام غمها و تلخیها در آثارش بدل شده بود، اوسط دهه 80 آخرین اثر دیدنی و ماندگار کارنامهاش را خلق کرد و بعد از آن دیگر نتوانست به روزهای اوج بازگردد. پوراحمد در این سال براساس قصهای از کتاب «شهر جنگی» حبیب احمدزاده، فیلم «اتوبوس شب» را ساخت؛ فیلمی که در آن خسرو شکیبایی و محمدرضا فروتن، بازیگران 2 فیلم ماندگار قبلیاش بازی کردند و داستانی نوجوانمحور داشت؛ مانند سالهای دور در اوج بودنش. پسری نوجوان قرار بود تعدادی اسیر عراقی را به مقصدی برساند. فیلم به سبک اصطلاحا جادهای و به شکل سیاه و سفید ساخته شد و در جشنوارههای داخلی و خارجی مورد تحسین قرار گرفت.
پس از «اتوبوس شب» او دوباره خود را در اوج میدید و تصمیم گرفت به تلویزیون بازگردد تا شاید روزهای خوش گذشته را تکرار کند اما مخاطب تلویزیون در اواخر دهه 80 دیگر آن مخاطب تلویزیون اواسط دهه 70 نبود و پوراحمد نیز نتوانست با سریال «پرانتز باز» اتفاق ویژهای رقم بزند.
ساخت فیلمی در دل جنگ و موفقیت «اتوبوس شب» در اوایل دهه 90 پوراحمد را به سمت ساخت یک اثر جنگی دیگر کشاند؛ «50 قدم آخر» که دوباره بر اساس داستانی از حبیب احمدزاده ساخته شد؛ فیلمی که در هیاهو و اوجگیری سینمای اجتماعی سالهای ابتدای دهه 90 نتوانست انتظارات را برآورده کند.
سال 94 در اوج اقبال ناگهانی به سینما در میان مردم و جابهجا شدن آمارهای نجومی فروش گیشه، پوراحمد دوباره سراغ داستانی شخصی رفت. او حالا در اواسط دهه هفتم زندگیاش بود و ترس از پیری باعث شده بود حدیث نفسی دیگر بسازد به نام «کفشهایم کو؟»؛ فیلمی که موردپسند عامه مردم قرار نگرفت اما نظر منتقدان را جلب کرد و بازی خوب رضا کیانیان، مشکلات فیلمنامه و ساختار آن را پوشش داد. پس از این فیلم پوراحمد خسته بود و بارها در مصاحبههای مختلف گفته بود کار برایش سخت شده است. حتی تیغ سانسور و نظارت را وسیلهای برای عدم آرامش فیلمساز پیری مانند خودش میدانست. او پس از «کفشهایم کو؟» 3 سال صبر کرد و بعد با فیلمی اجتماعی به نام «تیغ و ترمه» به سینما بازگشت؛ فیلمی که شاید اگر دهه 70 ساخته میشد بسیار پرمخاطب و دیدنی بود اما با معیارها و انتظارات میانه دهه 90 همخوانی نداشت و در جشنواره با هجمه زیادی روبهرو شد.
واکنشها به «تیغ و ترمه»، پوراحمد را دلگیر کرد و او تصمیم گرفت مدتی فیلمسازی را کنار بگذارد اما اتفاق جالب این بود که او سینما را کنار نگذاشت و طی ۴ سال دوری از کارگردانی در چند فیلم سینمایی مانند «جمشیدیه» و «نگهبان شب» به عنوان بازیگر حضور پیدا کرد؛ اتفاقی که باعث شد نظرها به او و بازی بیتکلف و رئالش جلب شود.
اما بدون تردید آنچه با تمام تغییرات و ریسکها همیشه و همواره ضمیمه پرونده کاری پوراحمد بود، نوع نگاه تلخ و تاریک در آثار ماندگارش بود؛ هنرمندی که تماشای دوباره فیلمهایش با تمام عشق و علاقه نوعی حس غم و اندوه را به همره دارد و شاید همین نگاه به دنیا بود که موجب شد سرانجام زندگیاش در 16 فروردین سال گذشته با خودکشی به پایان برسد.
ارسال به دوستان
از اردیبهشتماه اجرا میشود
سوختگیری فقط با کارت شخصی
* کارت «اضطراری» جایگاهها باقی خواهد ماند
با وجود مساله ناترازی در تولید و مصرف انرژی بویژه بنزین، با نزدیک شدن به ایام پایانی سال و شروع سفرهای نوروزی، وزارت نفت بر آن شد برای رفاه حال مردم در ایام نوروز کارتهای سوخت را در جایگاهها افزایش دهد که شاهد بازگشت «کارتهای سوخت نخی» به ازای هر نازل در پمپ بنزینها بودیم.
حال با پایان یافتن تعطیلات و مسافرتهای نوروزی، وزارت نفت خبر از اجرایی شدن دوباره استفاده از کارت سوخت شخصی در جایگاهها در روزهای آینده داده است، اگرچه به نظر میرسد امکان استفاده 100درصدی از کارت سوخت شخصی در فرآیند سوختگیری به دلایلی چون مدتزمان صدور کارتهای سوخت المثنی برای اشخاصی که کارت سوخت ندارند و همچنین سهمیههای محدود (160 لیتر مجموع سهمیه بنزین 1500 تومانی و 3000 تومانی در هر کارت سوخت شخصی) برای دارندگان کارت سوخت، وجود ندارد.
* در روزهای آینده سوختگیری فقط با کارت شخصی ممکن است
وزیر نفت گفت: ما به همکارانمان گفتیم اطلاعرسانی کنند در روزهای آینده دیگر عملیات سوختگیری با کارتهای شخصی انجام شود که البته این مساله ربطی به افزایش قیمت بنزین ندارد.
جواد اوجی در حاشیه نشست هفتگی هیات دولت در جمع خبرنگاران گفت: در حوزه مصرف بنزین نزدیک به 7 میلیون لیتر نسبت به سال گذشته رشد مصرف داشتیم اما با تلاش همکاران ما مردم دچار مشکل نشدند و بنزین را در تمام مبادی مصرف داشتیم.
وی افزود: در بودجه 1403، قانونگذار وزارت نفت را مکلف کرده در سال 1403 باید 95 درصد عملیات سوختگیری توسط کارت سوخت شخصی انجام شود. ما در این ۲ هفته میدانستیم خیلی از هموطنان هنوز کارت سوخت شخصی را جدی نگرفتهاند یا فراموش کردهاند همراه خود ببرند و به همین دلیل دستور دادیم در جایگاهها تعداد کافی کارت سوخت موجود باشد. وزیر نفت خاطرنشان کرد: بنابراین خواهش ما این است که هموطنان جهت عملیات سوختگیری از کارت شخصی خود استفاده کنند.
اوجی ادامه داد: ما روزهایی را داشتیم که 152 میلیون لیتر مصرف بنزین داشتیم در حالی که در روز 115 میلیون لیتر تولید داشتیم و به همین دلیل باید مدیریتی در حوزه مصرف بنزین ایجاد شود.
وزیر نفت عنوان کرد: ما به همکارانمان گفتیم اطلاعرسانی کنند در روزهای آینده دیگر عملیات سوختگیری با کارتهای شخصی انجام شود. این مساله ربطی به افزایش قیمت بنزین ندارد و ما در حال استفاده از روشهای غیرقیمتی برای مدیریت مصرف بنزین هستیم.
پیش از این نیز در نیمه نخست سال 1402 در قالب برنامه ساماندهی کارت سوخت آزاد جایگاهها، شاهد محدودسازی تعداد کارتهای سوخت آزاد جایگاهها بودیم و وزارت نفت به دنبال این بود تا پایان شهریور 1402، استفاده از کارت سوخت شخصی به بیش از 90 درصد برسد.
اما در نیمه دوم سال، با کاهش یکباره سهمیه بنزین 3000 تومانی در کارتهای سوخت شخصی از 150 لیتر به 100 لیتر، دوباره تعداد کارتهای آزاد جایگاهها افزایش یافت و هدفگذاری استفاده 90 درصدی از کارت سوخت شخصی به بعد موکول شد.
* وجود محدود کارتهای آزاد سوخت در جایگاهها
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: وضعیت کارتهای سوخت اضطراری در جایگاهها با توجه به قانون بودجه ۱۴۰۳ محدود خواهد شد اما این به معنای جمعآوری کارتهای اضطراری طی هفته جاری در جایگاهها نیست.
جعفر سالارینسب با تاکید بر اجرای قانون بودجه ۱۴۰۳ اعلام کرد: وزارت نفت مکلف است حداقل ۹۰ درصد توزیع بنزین را توسط کارت شخصی مردم انجام دهد، همچنین فراجا مکلف شده است مقدمات لازم را جهت تحویل یک هفتهای کارت به مردم فراهم کند. وی افزود: کارت اضطراری برای جایگاههای سوخت کماکان تا تکمیل مقدمات وجود خواهد داشت. او با تاکید بر اینکه مردم نگران سوختگیری نباشند، چراکه هیچ مشکلی ایجاد نخواهد شد، افزود: تدابیر لازم برای صدور کارت سوخت شخصی در نظر گرفته شده است و زمان صدور و تحویل با همکاری فراجا به یک هفته کاهش خواهد یافت. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی تصریح کرد: این موضوع هیچ ارتباطی با افزایش قیمت یا کاهش سهمیه بنزین ندارد و مردم به هیچ عنوان نگران این مساله نباشند.
* سامانهای که نیامد و وعدهای که به بعد موکول شد!
از سوی دیگر، هدفگذاری شده بود تا شروع بهمن 1402 امکان ثبت آنلاین درخواست صدور کارت سوخت فراهم شود که با گذشت بیش از ۲ ماه از این تاریخ، هنوز این مهم محقق نشده و معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش فرآوردههای نفتی وعده داده این کار تا پایان اردیبهشت محقق میشود.
با آنلاین شدن امکان ثبت درخواست صدور کارت سوخت المثنی، قرار است زمان صدور کارت سوخت المثنی از یک ماه اعلامی وزارت نفت، به یک هفته کاهش یابد.
این مساله، پیشنیاز اقدامی است که وزیر نفت اعلام کرده، چرا که بخشی از جامعه به دلایل مختلف از جمله خرید خودروی نوشماره یا مفقود شدن کارت سوخت، کارت شخصی به همراه ندارند و لازم است پیش از ضروری کردن استفاده از کارت سوخت شخصی و محدودسازی بیش از پیش استفاده از کارت سوخت آزاد در جایگاهها، سامانه مربوط برای ثبت آنلاین درخواست صدور کارت سوخت و کاهش زمان صدور آن به یک هفته، اجرایی شود.
ارسال به دوستان
یادداشت
خطای جبرانناپذیر صهیونیستها
محمدمهدی ایمانیپور*: حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی در پیامی به مناسبت شهادت سردار رشید اسلام سرلشکر پاسدار «محمدرضا زاهدی» و جمعی از همرزمان ایشان به دست رژیم مجعول صهیونیست تاکید کردند: آنها را از این جنایت و امثال آن پشیمان خواهیم کرد؛ به حول و قوه الهی.
درباره پیام گویا و قاطعانه رهبر بزرگوار انقلاب اسلامی نکات سهگانهای وجود دارد که لازم است در کنار یکدیگر مورد توجه قرار گیرد.
۱- جنایت اخیر رژیم اشغالگر قدس فراتر از جنبه همیشگی جنایات این رژیم که آکنده از توحش، نقض اصول انسانی و حتی اصول ابتدایی منازعه است، نقض قواعد آمره و حقوق دیپلماتیک مندرج در کنوانسیون وین محسوب میشود. ما اکنون نه تنها از یک جنایت، بلکه از یک «جرم آشکار» سخن میگوییم. زمانی که در معادلات حقوقی سخن از «جرم» به میان میآید، متعاقبا موضوع «مجازات مجرم» نیز موضوعیت پیدا میکند. از این رو پاسخ جمهوری اسلامی ایران به جنایت صورتگرفته از سوی صهیونیستها، به لحاظ اجرایی قطعیت و به لحاظ حقوقی نیز موضوعیت دارد و رژیم اشغالگر قدس عوارض و تبعات سنگین آن را درک خواهد کرد. رهبر حکیم انقلاب اسلامی وعده دادهاند رژیم صهیونیستی از این جنایت و «امثال آن» پشیمان خواهد شد. معنای این عبارت مشخص است: اینکه پاسخ جمهوری اسلامی ایران به اندازهای شدید است که نه تنها معطوف به جنایت اخیر صهیونیستها میشود، بلکه هزینه تکرار این جنایات را از سوی تلآویو افزایش خواهد داد.
۲- نکته بعد معطوف به چرایی اقدام جنایتکارانه و وقیح اخیر صهیونیستها در دمشق است. بدون شک کمتر عقل سلیمی تصور میکند اقدام تجاوزکارانه اخیر، برگرفته از ابتکار عمل میدانی و راهبردی رژیم اشغالگر قدس و تسلط آن بر صحنه است! شکست صهیونیستها در جنگ غزه و عدم تحقق اهداف سهگانه نتانیاهو مبنی بر «اشغال غزه»، «نابودی حماس» و «آزادی اسرای صهیونیست» سبب شده تلآویو با بحرانی مزمن و عمیق مواجه شود. این بحران در ۳ سطح داخلی، منطقهای و جهانی قابل فحص و بررسی است. صهیونیستها نه تنها میدان نبرد، بلکه فرامتن آن را نیز از دست دادهاند. از این رو اقدام اخیر صهیونیستها نه مصداق یک «کنش مقتدرانه»، بلکه نماد نوعی «واکنش ناشی از استیصال» محسوب میشود.
گذشت زمان و فرسایشی شدن جنگ غزه، بیش از پیش رژیم اشغالگر قدس را بین افکار عمومی دنیا منفور ساخته و نهتنها گذشته و حال، بلکه آینده این رژیم جعلی و کودککش را هدف قرار داده است. در چنین شرایطی سخن گفتن از ابتکار عمل و عقلانیت راهبردی در اردوگاه صهیونیستها بیشتر به یک طنز شبیه است.
۳ـ جنگ ترکیبی دشمن صهیونیست علیه بشریت، خصوصا ملتها و دولتهای آگاهی که در حال افشای ماهیت پلید، اشغالگرانه و نامشروع این رژیم هستند، شدت گرفته است. این تهدید ترکیبی، مقاومت ترکیبی و هوشمندانهای را میطلبد که لزوما بر واکنش در برابر دشمن متمرکز نیست و در بسیاری مقاطع باید خلاقانه و کنشگرانه عمل کند. خیزش جهانی در راهپیمایی روز جهانی قدس، یکی از مصادیق مقاومت ترکیبی و اثرگذار در برابر دشمن صهیونیست محسوب میشود. آنچه بیش از پیش تلآویو و حامیان غربی آن را در جنگ شناختی، نظامی، فرهنگی، سیاسی و... علیه فلسطینیان ناکام میگذارد، بسط و تکمیل شبکه مقاومت جهانی علیه آنهاست. پس از وقوع عملیات توفان الاقصی، چنین مسیر مقدسی با صلابت و سرعت بیشتری طی شده و قطعا پس از برگزاری راهپیمایی باشکوه و متفاوت فردا ـ روز جهانی قدس ـ شدت و عمق بیشتری به خود خواهد گرفت.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی *
ارسال به دوستان
گفتوگوی «وطن امروز» با محمدهادی همایون درباره وحدتملی در افق تمدن اسلامی
وحدت تمدنی ملت ایران
بحث وحدت ملی و اتحاد میان دلهای مردم از دلمشغولیهایی بود که مقام معظم رهبری در سخنرانی نوروزیشان با جامعه ایرانی در میان گذاشتند. در همین راستا با دکتر محمدهادی همایون، تمدنپژوه و معاون علوم انسانی دانشگاه آزاد اسلامی پیرامون لوازم این اتحاد به بحث و تبادل نظر پرداختیم.
* اولین پرسشی که میخواهم طرح کنم این است که شکلگیری هر نوع وحدتی در گرو تصویری از آینده است که فراگیر بوده و به نوعی همه را در خود مشارکت دهد؛ حال به نظر شما تصویر مورد نظر برای جامعه ایران چگونه تصویری خواهد بود؟
موضوع گره خوردن رفتار ما از جمله رفتار مبتنی بر وحدت به تصویر از آینده موضوع بسیار مهمی است. در واقع هر گروه و تجمعی از انسانها اگر تصویری از آینده و ماموریت برخاسته از آن نداشته باشد، نمیتواند وحدت پایدار، مستحکم و دارای مبنا داشته باشد. این موضوع را ما در نگاه کلامی و اعتقادی خود نیز داریم و بهجد معتقد هستیم که «جان گرگان و سگان هر یک جداست / متحد جانهای شیران خداست». چرا؟ چون پیوند بین کفار پیوند دائمی، مبنایی و عمیق نیست و به همین دلیل است که اینها آیندهای برای خود نمیتوانند تصویر کنند. در واقع تمام هویت جمعی خودشان را در تقابل با جبهه حق میبینند؛ پس وحدت آنها مقطعی بوده و هیچ وقت هم وحدتشان پایدار و اصیل نمیشود. در جبهه حق اما اینگونه نیست. ما بالاخره باید بتوانیم با یکدیگر زندگی کنیم و این زندگی نه فقط درباره آینده پیش رو، بلکه درباره ابدیت هم برای ما تصویر شدنی است. این تصویر آینده که دنبال آن میگردیم اتفاقا در مبانی عمیق دینی ما وجود دارد و آن هم تصویر بهشت است. تصویر بهشت یک جامعهای است که در آن وحدت مطلق حاکم است. از انتهای عالم که شروع کنید قرآن کریم درباره انسانهایی که وارد بهشت میشوند، میفرماید: « وَنَزَعْنَا مَا فِی صُدُورِهِمْ مِنْ غِلٍّ إِخْوَانًا عَلَى سُرُرٍ مُتَقَابِلِینَ»۱؛ یعنی ما آینه دلهای پاک آنها را از کدورت کینه و حسد و هر خلق ناپسند به کلی پاک و پاکیزه ساختیم تا همه برادروار روبهروی یکدیگر بر تختهای عزت بنشینند.
در انسان هر چیزی از اختلافات، کینه، ناهماهنگی و غیره وجود دارد میریزد. بله! انسان اگر مشکلی هم داشته باشد در مراحل مختلف زندگی تا قبر و برزخ همگی برطرف میشود تا انسانها با اختلاف وارد بهشت نشوند. این جمله مهم را باید یک بار دیگر تکرار کنیم که انسانها با اختلاف وارد بهشت نمیشوند. اگر ما میخواهیم وارد بهشت شویم که بهشت در نگاه من صورت عالی تمدنی است که میخواهیم آن را بسازیم، اگر به آن صورت عالی و شکل عالی توجه کنیم، نمیتوانیم اختلافها را باقی بگذاریم. یعنی اصلا به لحاظ نظری شدنی نیست. به ما گفتهاند «أَشِدَّاء عَلَى الْکُفَّارِ رُحَمَاء بَیْنَهُمْ»،2 لذا کسی که صددرصد وجودش آتش شده، کافر مطلق بوده و مقابل حق ایستاده و سزای او جهنم ابدی است. در همین دنیا ما مکلف هستیم با او خطکشی خود را رعایت کنیم و او را کنار بگذاریم ولی باقی افراد یعنی کسانی که چه الان بالفعل کاملا با جبهه حق یکی هستند و چه بعدا در طی مسیر یکی میشوند یا چه در فیلترها و صافیهای برزخ با ما یکی خواهند شد، همه ما با یکدیگر باید بتوانیم در بهشت زندگی کنیم و بهشت جایی نیست که در آن اختلاف باشد. این تصویر خیلی تصویر متعالی است که برای ما درست کردهاند.
موضوع دیگری که باید متذکر شوم و در صحبتهای قبل نیز تا حدی آشکار شد، این است که وحدت مورد نظر وحدتی نیست که بدون مبنا و بدون نقطه محوری باشد. نقطه محوری این وحدت ولایت است؛ حالا چه در سطح امام معصوم یا چه پایینتر بیاید در سازوکارهای حکومت اسلامی و تمدن اسلامی و موضوع ولایت فقیه. حال شما اگر همین الگو را از بهشت بگیرید و بیایید به سمت عقب، میرسیم به موضوع جامعه مهدوی و باز اگر عقبتر بیایید، میرسیم به موضوع تمدن نوین اسلامی. ما اگر میخواهیم به سمت تمدن نوین اسلامی برویم بهشدت و بهجد درگیر موضوع وحدت هستیم. یعنی جدیترین مساله ما میشود وحدت. اگر ما قرار است تمدن بسازیم، بله درست است که رشد اقتصادی در آن موضوع مهمی است، رشد فناوری، تعلیم و تربیت، رسانه، قدرت علمی و... مهم بوده و از عناصر و مولفههای جدی تمدنسازی هستند ولی جنس وحدت به گونهای است که همه آنها را در اولویت بعدی قرار میدهد. اگر این وحدت را نداشته باشیم اصلا یک صفحه یکدست و صاف نداریم که بتوانیم روی آن تمدن را نقاشی کنیم و مولفههای دیگر را بر آن سوار کنیم. فرض کنید وقتی شما دچار اختلاف در جامعه هستید چگونه میتوانید یک نظام اقتصادی کارآمد برپا کنید؟ لذا برخی از امور دارای تقدم و اولویت هستند. مشابه همین مساله وحدت، موضوع امنیت است. در وضعیت جنگ عملا هیچ رشد و توسعهای اتفاق نمیافتد، چرا که دائم دعواست. دیگر ایستایی و آرامشی وجود ندارد که بشود روی آن طراحی کرد. پیشنیاز همه اتفاقاتی که در تمدنسازی باید رخ دهد این است که اولا آن وحدت مورد نظر شکل بگیرد. این وحدت هم در واقع عرض کردم ذیل امام جامعه شکل گرفته و جهتگیری آن نیز مشخص است. متاسفانه به نظر میرسد ما هنوز این تصویر عالی و متعالی پیش رو را که به اسم تمدن نوین اسلامی میشناسیم، نتوانستهایم به زبان افکار عمومی و افواه مردم دربیاوریم. یعنی هنوز ما خیلی با اصطلاح تمدن اسلامی حرف نمیزنیم و هنوز درگیر مسائل روز خودمان هستیم. توجه نداریم قرار است تمدن نوین اسلامی برپا کنیم؛ کاری که عجین با سختیها بوده و باید برای تحقق فردای بهتر، سختیهای امروز را تحمل کنیم. ما به این دلیل که در موضع خود ایستادهایم و به آینده توجه نمیکنیم و تحرکی نداریم، دچار اختلاف هم میشویم. یعنی خود این اختلافات دامنگستر امروزی همیشه از ایستایی ما ناشی میشود. وقتی شما حرکت میکنید دیگر اختلافها کم میشود، چرا که همه حرکت را میبینند.
شما اگر در سطح جامعه جهانی و در سطح کلان تاریخ بروید، میبینید همه دشمنیها با ما بر سر این است که روی موضوع «مهدویت» ایستادهایم. مهدویت آرمان مشترک همه ادیان است. ادیان هرچند بر سر مصادیق آن اختلاف داشته باشند اما اصل آن را انکار نمیکنند. همه انسانها انتظار یک جامعه پر از عدل را میکشند. اگر همه کشورها به سمت آرمان مهدویت حرکت میکردند در جهان هیچ اختلافی پیش نمیآمد. همین الان جنگ غزه کمک میکند به روشن شدن این وضعیت. شما میبینید همه انسانها دارند با هم آهسته آهسته مسیر اتحاد را طی میکنند. لذا عدالت از طریق غزه در حال تبدیل شدن به یک امر جهانی است. حالا روی این موضوع میخواهم یک نکته مهمتر را سوار کنم و آن هم این است که پرچم این تحولات عظیم جهانی یعنی حرکت وحدتگرایانه به سمت امام و به سمت جامعه مهدوی و به سمت تمدن نوین اسلامی به دست انقلاب اسلامی ایران و جمهوری اسلامی برافراشته شد، لذا دیگران به ما نگاه میکنند. بقیه پشت سر ما میآیند. در این مسیر اگر درست در لحظاتی که اینقدر حساس و سرنوشتساز است جمهوری اسلامی این پرچم وحدتگرایانه را از دست بدهد، هم در داخل خود و هم در خارج ضربه سنگینی خواهد خورد. متاسفانه چنین به نظر میرسد که دشمن خیلی روی این موضوع سرمایهگذاری کرده است. اینکه اخیرا رهبر انقلاب فرمودند جریان مقاومت به بلوغ جدی رسیده و میتواند کار کند، باید توجه کرد که پشت مقاومت به رهبری جریان انقلاب اسلامی ایران گرم است که میتواند اینگونه خود را با حفظ قواعد وحدت در حرکتهای جهانی موثر نشان دهد.
* رویکردی که شما دارید موضوع مورد قبولی است و شکی در آن نیست اما رهبر انقلاب معمولا در انتخاباتها جملهای دارند که به نظر جای تحلیل بیشتر دارد. ایشان میفرمایند حتی اگر من را نیز قبول ندارید اما باز رای دهید. این یعنی رهبری علاوه بر وحدتی که شما متذکر شدید به موضوع فراتری نیز نظر دارند و آن هم وحدت ملی با افرادی است که با ملاک وحدت شما یعنی ولایت فقیه و ولایت همراه نیستند؛ این موضوع را چگونه تفسیر میکنید؟
نکته اول اینکه ما و شما از تفاوت حال و آینده سخن میگوییم. آن چیزی که شما از آن با نام ملیت یاد میکنید، امروز بشر مسائل خود را با آن پاسخ میدهد و آن چیزی که من از آن با نام امت و تمدن یاد میکنم، چیزی است که در آینده رخ داده و باید جهتگیریها به آن سمت باشد. این تفاوت به نظرم تفاوت قابل تاملی است. نکته دوم که باید به آن دقت کنیم و بعد تحلیل خود را بر آن سوار کنیم، این است که ایران اول انقلاب اسلامی با ایران امروز متفاوت است. ایران امروز ایرانی است که 44 سال پای انقلاب اسلامی، پای ایجاد تمدن نوین اسلامی ایستاده، ابتلائات را پشت سر گذاشته و پخته شده است، لذا خودش فینفسه یک چیز ارزشمند است. یعنی اگر الان میگویم ایران، منظورم دیگر ایرانی نیست که تازه بخواهد شروع کند و دانه دانه در بوتههای آزمایش قرار گیرد. وقتی میگوییم مردم ایران، معلوم است داریم از چه گروهی صحبت میکنیم. به هر حال تاریخ گذشته و در گذشته خیلی از اقوام آمدند و نامزد این نقش شدند و نتوانستند به جایی برسند. شاید جدیترینش بنیاسرائیل بود. یک دوره آمد، میخواست این کار را انجام بدهد ولی نتوانست. یک قسمتی هم مسلمانان صدر اسلام بودند که نتوانستند. نکتهای که در اینجا باید ذکر کنم این است که فرمول رسیدن به آخرالزمان، یک قوم منسجم است که جلو افتاده و بقیه پشت سر آن حرکت میکنند. به هر حال ما از حرکتهای فردی اصلاحی در دوران تاریخی فاصله گرفتهایم. قرآن کریم همیشه گفته است یک قومی میآید: « فَسَوْفَ یَأْتِیالله بِقَوْمٍ یُحِبُّهُمْ وَیُحِبُّونَهُ»3، لذا وجود یک قوم، قوم محوری است. الان به نظر میرسد در مرحلهای هستیم که از این قوم برخورداریم. این لزوما به معنای آن امت نهایی نیست. این قوم پیشتازی است که جلو میافتد و بقیه پشت سرش حرکت میکنند، همانگونه که در این 40 سال و خردهای دیدیم. پس اگر الان از ایران و ایرانی صحبت میکنیم، از یک عمل تجلییافته بالفعل صحبت میکنیم.
از طرف دیگر قرار نیست تنها یک گروه خاص اهل سعادت بوده و به بهشت بروند. قرار هم نیست گروه خاصی به قیمت ریختن همه به جهنم، بهشت بروند. هر کسی که به بهشت میرود باید بتواند اثبات کند که تمام تلاش خود را کرده تا بقیه را هم همراه کند. ما را بدون هم به بهشت راه نمیدهند، بنابراین موضوع مردم و همراهی مردم خیلی مهم میشود. شما نمیتوانید روی پل صراط بدویید و بگویید اگر مردم نیامدند به من ربطی ندارد. شما را بازمیگردانند تا با جمع همراه شوید. اگر مردم همراه نشوند هیچ جلو رفتنی مفید و ممکن نیست. جریانهای تاریخی مانند مختار را نگاه کنید. چه اتفاقی برای مختار افتاد که از بین رفت؟ مشکل جریان مختار در همین بود که از یک طرف به امام متصل نبود و از طرف دیگر به مردم؛ یک گروه نخبهای این وسط بود و همان گروه نخبه هم تا آخر ایستاد ولی عملا نتوانستند کار را جلو ببرند. نه عمیقا مردمی شدند و نه از آن طرف به امام متصل شدند. از این نوع حرکتها باز هم در طول تاریخ داشتیم. تفاوت تاریخ انقلاب اسلامی با حرکتهای مذکور، نخست در اتصالش به امام و سپس اتصالش به مردم است و این دو اتصال هر دو مهم هستند. شما همه حرکتهای مختلف از عاشورا، غدیر، اربعین، انقلاب اسلامی، ظهور و از همه اینها جامعتر، آخرالزمان را که نگاه میکنید عبارت است از حرکت مردم در یک وحدتی به سمت امام.
* پرسشی که در ذهن من طرح میشود این است که طی چند دهه گذشته بازگشت برخی تنشهای اجتماعی ما به مسائل دینی مربوط بوده است. چگونه باید احکام دینی را در سطح جامعه به اجرا درآورد که منجر به ایجاد شکاف و گسل اجتماعی نشود.
این پرسش خوبی است که در 2 سطح آن را بررسی میکنیم. نخستین سطح برخورد تقلیلگرایانه نسبت به فقه است که اکنون نیز آسیبهای آن را مشاهده میکنیم. وقتی ما از فقه سخن میگوییم مرادمان صرفا احکام شرعی است و توجهی به مقوله فقه اکبر نداریم. فقه اکبر یعنی عقاید، اخلاق و همین فقه اصغر به معنای امروز آن. این 3 بخش وقتی در کنار هم قرار میگیرند یک نظام منسجم درست میکنند. یادم میآید زمان جوانی، ما با پذیرش فقه موجود، تمام سوالاتمان و تعاملی که با علما داشتیم در همین ناحیه فقه اصغر بود. یعنی سوال شرعی میپرسیدیم مثلا اگر عالمی را میدیدیم سوالمان سوال شرعی و سوال فقهی بود. میپرسیدیم برای اینکه وظیفهمان را بدانیم و بر اساس آن هم عمل میکردیم. الان شما اگر نگاه میکنید، میبینید که سطح جامعه بالاتر آمده است و دیگر سوال از فقه نیست، بلکه سوال از عقاید است، سوال از اخلاق است.
* این شیوه از سوال را شما بالاتر آمدن سطح جامعه میدانید؟ آیا نشاندهنده سست شدن پایههای اعتقادی و افزایش شبههها نیست؟
خیر! به نظر من سطح جامعه بالاتر آمده که چنین سوالی میپرسد. مشکل اما آنجاست که ما روی عقاید سالهاست کار نکردهایم. عقاید را رها کردیم با فرض اینکه جامعه درباره عقاید معتقد است و حالا باید بیاید درباره وظایف خود سوال کند. تمدنسازی افق دیگری است و مواجهه متفاوتی را با عقاید طلب میکند. یعنی فرض کنید ما تا حالا میخواستیم خانهای یک طبقه بسازیم، این پی که کنده بودیم جواب میداد اما الان همین را اگر بخواهیم تخریب کنیم و یک ساختمان مثلا 30 طبقه روی آن بسازیم طبیعتا این پی دیگر جواب نمیدهد. پی عقاید ما بهشدت ضعیف است. ما از اندازه عقاید و بعد اخلاق این جامعهای که داریم میسازیم و نتوانستهایم پی محکمی برای آن بسازیم، رنج میبریم. اشکالاتی که شما شاهد هستید به همین دلیل است که جامعه پیشرفت کرده و بزرگ شده اما ما نتوانستهایم فقه اکبر آن را همساز با فقه اصغر به پیش ببریم و لذا دچار این اشکالات شدهایم. البته این خود توجه خیلی خوبی است که ما جلو رفتهایم و میبینیم که اینجا ضعف داریم و باید بازگردیم.
نکته بعدی این است که در دستگاه بزرگتر فقه اکبر تا حالا نقطه اتصال ما به جامعه همان فقه اصغر بود. همان فقه اصغری که برویم با آن سوال کنیم. یعنی مکلف میآمد سوال میکرد و عملیات خود را دریافت میکرد. الان ما به یک لایه پایینتر هم نیاز داریم به این دلیل که با مساله تمدن، حکومت، انسجام اجتماعی و... روبهرو هستیم. شما دیگر الان نمیتوانید بگویید من به عنوان دینی که تا به حال حکومت دستم نبوده، فقط پاسخ سوالها را میدهم. خیر! باید بروید وارد ساختارهای اجتماعی شوید، باید بروید وارد فناوری شوید. باید وارد مناسبات اجتماعی شوید. باید ایدههای خود را برای سفره مردم ترجمه کنید. حتی در بستهبندی کالاها و به نوعی مناسکی که ایجاد میشود توجه کنید. اینجا کار دیگر خیلی سخت است. یعنی ما الان 2 تا اوج باید بگیریم، یکی به سمت بالا تا اخلاق و عقاید که پایهها کاملا محکم شود. دومی آنکه خود این بنا را برسانیم به کاربرد و عملیات. لذا سطح میانی که داشتیم برای عملیات عظیم تمدنسازی که در حال شکلگیری است کفایت ندارد. ما باید بتوانیم به فناوری برسیم، به مناسک برسیم، به فرهنگ برسیم.
* به عنوان پرسش آخر میخواستم عرض کنم مباحثی که شما طرح میکنید برای گروههای کثیری از جامعه که با حقایق دینی زندگی میکنند دارای جذابیت است. شما وقتی از آرمانشهر مهدوی برای ما سخن میگویید یا از عدالت علوی سخن میگویید، در درون ما شوری برانگیخته میشود اما برای کسانی که فارغ از این حقایق بوده و تصاویر مذکور در میان آنها هیچ احساسی را برنمیانگیزد چه باید کرد؟
2 مساله وجود دارد؛ یکی اینکه باید فاهمه جامعه را به سمت فهم آینده آرمانی سوق داد. شما اگر قرار است تمدن بسازید، اگر قرار است حرکت کنید باید فهم از آینده را فراگیر کنید. هر قومی در طول تاریخ وقتی خواسته حرکت کند یک تصویر از آینده داشته و این تصویر حرکت را برای آن ضروری میکند. کسی که تصویری از آینده ندارد، نمیتواند تمدنسازی کند. کدام تمدن در تاریخ بشر را سراغ دارید که بدون تصویر از آینده توانسته است یک انسجام اجتماعی ایجاد کند؟ شوق برای حرکت ایجاد کند؟ ما هنوز با ادبیات تمدن نوین اسلامی با مردم سخن نمیگوییم. تمدن اسلامی برای ما هنوز نخبگانی است و بر سر سفرههای ما نیامده است.
مساله دوم این است که اگر ما اینجا کوتاهی داشته باشیم و ادبیات آینده را نتوانیم در زندگی امروز خود وارد کنیم، قاعدتاً باید برویم به سمت تقویت و تثبیت وضع موجود. یعنی بتوانیم در کوتاهمدت حالا که جامعه توان آن تصویرپردازی کلان را ندارد، تغییرات را مشاهده کنیم. این همان موضوعی است که رهبری تحت عنوان امیدآفرینی بسیار مورد تاکید قرار دادهاند و تلاش کردهاند نشان دهند در همین مدت کوتاه چه موفقیتهایی به دست آمده است. برای مثال عرض میکنم، دریاچه ارومیه ما الحمدلله در حال خروج از بحران است. تقریبا مشابه این وضعیت با یک مقدار تفاوت برای دریاچه آرال ترکیه رخ داد. دریاچه آرال از بین رفت، خب! دریاچه ارومیه با همه این شلوغیهای بعد از انقلاب ما، دشمنیها، جنگ و گرفتاریها، تحریم و... به هر حال احیا شد و این کار بزرگ و ماندگاری بود. مانند این کارها ما زیاد داریم اما چرا اینها را نمیتوانیم به همین طایفهای که شما الان درباره آنها سوال دارید نشان دهیم که ببینند واقعا در حال حرکت هستیم. اگر ما بتوانیم در کوتاهمدت این موفقیتها را نشان دهیم، در بلندمدت نیز جا برای آن تصاویر آرمانی از قلهها نیز باز میشود.
--------------------------
پانوشت
1-حجر: 47
2-فتح: 29
3- مائده: 54
ارسال به دوستان
رهبر انقلاب در دیدار سران قوا، جمعی از مسؤولان و کارگزاران نظام: شکست صهیونیستها قطعا ادامه خواهد یافت و تلاشهای مذبوحانه آنها مانند این کاری که در سوریه مرتکب شدند و البته سیلی آن را هم خواهند خورد، مشکلات آنها را علاج نمیکند
راه پیروزی
امکان نجات صهیونیستها از تلهای که به دست خودشان در آن افتادهاند وجود ندارد؛ رژیم صهیونیستی روز به روز ضعیفتر و به زوال و انهدام نزدیکتر خواهد شد
گروه سیاسی: رهبر حکیم انقلاب اسلامی عصر دیروز در دیدار سران قوا، جمعی از مسؤولان و کارگزاران نظام و چهرههای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی، ظرفیتهای طبیعی و انسانی کشور را برای تحقق انتظارات بجای مردم، مناسب خواندند و با ضروری خواندن تشکیل یک گروه زبده صاحبفکر برای مشخص کردن راههای مشارکت همه مردم در تحقق شعار سال افزودند: هر تلاشی برای رفاه مردم و پیشرفت کشور، کار برای خداست.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله العظمی خامنهای همچنین با اشاره به ۲ شکست رژیم جنایتکار صهیونیستی در «توفانالاقصی و تحقق اهداف حمله به غزه» تأکید کردند: روز قدس امسال انشاءالله با درخشش ملت ایران و حضور ملتهای مسلمان و آزادیخواه، به یک خروش بینالمللی علیه رژیم غاصب تبدیل خواهد شد.
ایشان ماه رمضان را به معنای جامع و واقعی کلمه، ماهی مبارک خواندند که از جوانب و روشهای مختلف مانند روزه، تلاوت قرآن، ادعیه و لیالی قدر قابلیتهای معنوی و درونی انسان را رشد میدهد و در نتیجه جامعه را ارتقا میبخشد. حضرت آیتالله خامنهای رمضان را در پرتو احسان و نیکوکاری و یاری دیگران، ماهی اجتماعی نیز برشمردند و افزودند: رمضان برای ترمیم جراحتهایی که در طول سال بر اثر گناهان بر روح و جان انسان وارد میشود، فرصتی فوقالعاده است که البته این ترمیم به واسطه استغفار و توبه امکانپذیر است. ایشان توبه را مفهومی فردی و اجتماعی برشمردند و افزودند: معنای حقیقی توبه، بازگشت از گناه و خطا، و اصلاح آثار و تبعات آن است؛ بنابراین هر فردی به هر علتی از جمله غفلت، تنبلی یا بیتوجهی باعث شده در زمینه اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و زمینههای دیگر گناهی، زخمی و مشکلی به وجود آید، باید ضمن استغفار و توبه، آثار آن مشکل را جبران و آن زخم را ترمیم کند. رهبر انقلاب تأثیر خطاهای مسؤولان را بیشتر از مردم عادی دانستند و تأکید کردند: اگر به علت رفتار، گفتار، تصمیمات و مواضع ما مسؤولان، مشکل و خطایی در کشور و جامعه ایجاد شود، باید خطا را بشناسیم، مسؤولیت آن را قبول کنیم و آثار و تبعات آن را جبران کنیم.
ایشان در بخش اصلی بیاناتشان، به موضوع شعار سال پرداختند و با اشاره به سخنان خوب رئیسجمهور در ابتدای این دیدار و تلاش و کار انصافا متراکم دولت برای حل مشکلات گفتند: البته انتظارات بیشتر است و باید با تلاش مضاعف گرهها را باز کرد که این دولت انشاءالله میتواند. رهبر انقلاب با اشاره به واقعیات تلخ و شیرین اقتصادی کشور افزودند: گرانیها، بیثباتی بازار، تنزل ارزش پول ملی و فاصله طبقاتی از جمله واقعیات تلخ اقتصادی است. ایشان افزودند: در مقابل، مسائل شیرین متعددی هم وجود دارد که زیرساختهای وسیع در دست انجام، راهاندازی تعداد قابلتوجهی بنگاههای نیمهتعطیل یا تعطیل، فعالیت هزاران مجموعه جوان و باانگیزه و با امید در شرکتهای دانشبنیان و شکلگیری بنگاههای توانا و کارآمد در بخش خصوصی و مردمی از جمله آنهاست. حضرت آیتالله خامنهای در بازگویی یک انتظار مهم و بجای مردم از مسؤولان گفتند: مردم انتظار دارند کارها و تلاشهای مسؤولان در زندگی آنها اثر ملموس داشته باشد که باید در جهت برآوردن این انتظار بحق، حرکت و تلاش کرد.
ایشان انتظار مردم برای بهبود اوضاع اقتصادی را با توجه به ظرفیتهای فوقالعاده کشور، قابل تحقق خواندند و افزودند: برخورداری از حدود ۷ درصد منابع طبیعی جهان با ۶۴ ماده مهم معدنی، آن هم در حالی که ایران حدود یک درصد جمعیت جهان را دارد، ظرفیت و فرصت بسیار مناسبی است. برخورداری از حدود ۳۷ میلیون هکتار اراضی قابل کشت، امکان مدیریت آب برای استفاده کامل از این ظرفیت بسیار مهم کشاورزی و حضور ایران در ردههای بالای تولید جهانی محصولاتی مانند فولاد و سیمان، از دیگر ظرفیتهای طبیعی ایران بود که رهبر انقلاب به آنها اشاره کردند. ایشان ظرفیتهای انسانی را از ظرفیتهای طبیعی مهمتر خواندند و افزودند: برخورداری ملت ایران از استعداد و هوش بالاتر از متوسط جهانی، ۳۶ میلیون جوان، ۱۴ میلیون دارای تحصیلات عالیه، ۳ میلیون دانشجو، بیش از صد هزار هیات علمی و بیش از ۱۵۰ هزار پزشک از جمله ظرفیتهای بیبدیل انسانی ایران است. حضرت آیتالله خامنهای همچنین با اشاره به موقعیت مهم جغرافیایی و تنوع بالای اقلیمی گفتند: همه این ظرفیتها نشان میدهد توقعات اقتصادی مردم و رهبری قابل دستیابی است. ایشان در تشریح موانع بیرونی و درونی بهبود اوضاع اقتصادی گفتند: تهدیدات، تحریمها و کارشکنیهای مستمر در دستیابی ایران به امکانات لازم، مهمترین موانع خارجی است که البته میتوان این موانع را کم و کماثر کرد؛ ضمن اینکه تحریمها بهگفته کارآفرینان برجسته، میتواند فرصتآفرین هم باشد. حضرت آیتالله خامنهای افزودند: کمکاری، بیدقتی، کمانگیزگی، تلاش برای بهدستآوردن محبوبیت و به فکر مناصب بالاتر بودن از جمله موانع درونی است که استفاده صحیح از ظرفیتها و فرصتهای گسترده کشور را دچار وقفه و خلل میکند. رهبر انقلاب اسلامی در فرازی مهم از بیاناتشان، کار برای مردم و رفاه مردم و تلاش برای پیشرفت کشور را کار برای خدا خواندند و تأکید کردند: تلاش برای گشودن گره از کار مردم، یعنی داشتن نیت خدایی و پروردگار حتما به این تلاش، برکت و پاداش میدهد. رهبر انقلاب در تبیین بایدها و نبایدهای تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»، به «مداخلههای دولتی و حکومتی» اشاره کردند و با تأکید بر کاهش این مداخلات گفتند: به میدان آوردن توان مالی، فکری و ابتکارات مردم منافع زیادی برای کشور دارد. ایشان تصور برخی افراد درباره بسته شدن دست دولت در صورت ورود مردم به عرصه اقتصاد و به دست گرفتن مدیریتها را نادرست خواندند و افزودند: مردم و دولت هر یک وظایفی دارند که باید با تفکیک قائل شدن بین این وظایف ستادی و عملی، دولت در مسائل ستادی همچون آمایش سرزمین و نظارت و جلوگیری از تخلفات به وظایف خود عمل کند و مردم هم جنبههای عملی کار را برعهده بگیرند. حضرت آیتالله خامنهای مشارکت و نقشآفرینی مردم در اقتصاد را موجب نیرومندی ایران و ثبات اقتصاد دانستند و افزودند: سیاستهای اصل ۴۴ که با استفاده از خود قانون اساسی تنظیم و ابلاغ شد، باید عملی شود که در گذشته ضعفهای زیادی در این زمینه وجود داشته است. ایشان تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی در برنامه هفتم را از منظر کارشناسان، امکانپذیر و استمرار آن را موجب ایجاد گشایش مطلوب در زندگی مردم دانستند و گفتند: البته رشد اقتصادی به تنهایی برای تحول در زندگی و معیشت مردم و طبقات ضعیف کافی نیست بلکه مؤلفههای دیگری همچون فرصتهای عادلانه و برابر برای دستیابی به امکانات در سطوح مختلف نیز لازم است که در این زمینه نقش آموزش و مهارتافزایی جوانان، کلیدی است و مدیران ارشد باید برای آن برنامهریزی کنند. «نشان دادن راههای مشارکت مردم با سرمایههای اندک در تولید و اقتصاد» نکته دیگری بود که رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر آن، دولت و مجلس را به تشکیل گروهی زبده و صاحبفکر برای اندیشهورزی در این باره فراخواندند. ایشان در توصیهای دیگر به مسؤولان، توجه و عمل به برنامه هفتم را ضروری خواندند و گفتند: بر اساس گزارشها، متوسط عمل به 6 برنامه قبلی حدود ۳۵ درصد است که این خسارتی برای کشور است و دولت کنونی که خوشبختانه دولتی فعال و اهل فکر و کار و تلاش است باید تلاش کند برنامه هفتم عملیاتی شود.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اهمیت مساله زمان به عنوان سرمایهای ارزشمند و پرهیز از موکول کردن کار امروز به فردا، به مسؤولان گفتند: زمان به سرعت میگذرد بنابراین برای کارها و برنامههای مصوب، زمانبندی کنید و به سرانجام رسیدن آنها را در زمان معین پیگیری کنید.
ایشان نقش دیپلماسی و سیاست خارجی را هم در اقتصاد بسیار مهم و تأثیرگذار خواندند و افزودند: ما همسایگان متعددی داریم و در تعدادی از پیمانهای جهانی نیز سهیم هستیم که باید با تحرک فوقالعاده دیپلماتیک از این فرصتها در زمینه اقتصاد استفاده کنیم. رهبر انقلاب در بخش دیگری از بیاناتشان با اشاره به مساله حجاب گفتند: مساله حجاب که اکنون تبدیل به یک چالش تحمیلی شده است، پیش از این وجود نداشت و افرادی با برنامهریزی و نقشه کشیدن، آن را به مسالهای تحمیلی تبدیل کردند.
ایشان موضوع حجاب را از جنبههای فقهی، قانونی و ملاحظات جانبی در خور توجه دانستند و افزودند: از لحاظ شرعی، حجاب حکم مسلم شرعی است و پوشاندن بدن برای زنان غیر از صورت و ۲ کف دست واجب شرعی و غیرقابل صرفنظر کردن است و مردم و بانوان ما که مسلمان و مقید و متعبد هستند، باید این حکم شرعی را رعایت کنند. حضرت آیتالله خامنهای از منظر قانون، حجاب را حکمی قانونی خواندند و با تأکید بر اینکه رعایت قانون بر همگان، چه معتقدان به شرع و چه غیرمعتقدان واجب است، گفتند: درباره ملاحظات جانبی، دخالت بیگانگان در قضیه حجاب از طریق انواع رسانهها واضح بود البته عدهای هم در داخل به آنها کمک کردند اما اصل هدایت و طراحی برای مخالفت با حجاب از بیرون کشور انجام شد که بانوان عاقل و فهمیده ما باید به این واقعیت توجه کنند.
ایشان با اشاره به گزارشهای موثق از استخدام افرادی برای حضور هنجارشکنانه در جامعه با هدف از بین بردن حرمت حجاب افزودند: وقتی ما دست بیگانه را در قضیهای میبینیم باید مواضع خود را متناسب با این واقعیت تنظیم کنیم. رهبر انقلاب طراحی برای برداشتن حجاب بانوان را اول کار بدخواهان دانستند و گفتند: هدف نهایی آنها برگرداندن تدریجی وضع کشور به دوران فضاحتبار طاغوت است که در آن دوره وضع زنان برخلاف امروز از لحاظ سطح سواد و نقشآفرینی مدیریتی، ضعیف و از لحاظ پوشش و هنجارهای اجتماعی هم بسیار مفتضح بود.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: اطمینان دارم بانوان کشورمان حتی کسانی که در زمینه حجاب قدری سهلانگاری دارند، دلبسته به اسلام و نظام هستند، بنابراین باید به این چشم به موضوع نگاه کرد در عین حال که قضیه حجاب را هم همه باید رعایت کنند. ایشان دولت و قوهقضائیه را موظف به عمل به مسؤولیتهای شرعی و قانونی خود در موضوع حجاب دانستند و افزودند: البته خود بانوان در این زمینه بیش از همه مسؤولیت دارند که حجاب اسلامی را رعایت کنند. رهبر انقلاب در بخش پایانی بیاناتشان با تأکید بر اینکه نباید اجازه داد مساله مهم غزه از اولویت افکار عمومی دنیا خارج شود، جنایات رژیم صهیونیستی همچون نسلکشی و کشتار دسته جمعی و حمله به زنان و کودکان و بیماران و بیمارستانها را در تاریخ دورههای اخیر بیسابقه خواندند و گفتند: جنایات به حدی است که حتی افراد پرورشیافته در فرهنگ غربی و در اروپا و آمریکا هم فریاد اعتراض بلند کردهاند.
ایشان در نوعی جمعبندی ۶ ماه جنگ، رژیم صهیونیستی را از ۲ جنبه شکستخورده دانستند و گفتند: شکست اول آنها در روز ۱۵ مهر و توفان الاقصی بود که رژیم مدعی تسلط اطلاعاتی و نظامی را متحمل شکست اطلاعاتی عظیم از یک گروه مقاومت با امکانات محدود کرد و این شکست و آبروریزی رژیم صهیونیستی هرگز ترمیم نشده و نخواهد شد.
حضرت آیتالله خامنهای شکست دوم صهیونیستها را شکست در دستیابی به اهداف اعلام شده در حمله به غزه خواندند و با اشاره به برخورداری صهیونیستها از حمایت همهجانبه نظامی، مالی و سیاسی آمریکاییها از جمله وتوی قطعنامهها و دروغ محض غیرالزامآور خواندن قطعنامه اخیر افزودند: با وجود همه این حمایتها، صهیونیستها حتی نتوانستند به یکی از اهداف اعلام شده خود دست پیدا کنند. رهبر انقلاب اسلامی افزودند: آنها میخواستند مقاومت و به طور خاص، گروه حماس را نابود و زمینگیر کنند در حالی که امروز حماس و جهاد اسلامی و مجموعه مقاومت غزه با تحمل مشکلات، در حال ضربه زدن به رژیم غاصب هستند.
ایشان درندهخویی و کشتار زنان و کودکان بیگناه را ناشی از عجز صهیونیستها در مقابل رزمندگان مقاومت دانستند و گفتند: شکست صهیونیستها قطعا ادامه خواهد یافت و تلاشهای مذبوحانه آنها مانند این کاری که در سوریه مرتکب شدند و البته سیلی آن را هم خواهند خورد، مشکلات آنها را علاج نمیکند.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اینکه امکان نجات صهیونیستها از تلهای که به دست خودشان در آن افتادهاند وجود ندارد، افزودند: رژیم صهیونیستی روز به روز ضعیفتر و به زوال و انهدام نزدیکتر خواهد شد و امیدواریم جوانان ما روزی را ببینند که قدس شریف در اختیار مسلمانان است و در آن نماز میگزارند و دنیای اسلام نابودی رژیم غاصب را جشن میگیرد.
ایشان تشکیل نظام جمهوری اسلامی را فرصتی بزرگ برای دنیای اسلام برشمردند و با تأکید بر قدرت روزافزون نظام اسلامی و ضعف دشمنان آن گفتند: محاسبات منطقهای و وضعیت جبهه مقاومت و جبهه مقابل آن بعد از توفان الاقصی تغییر کرده و در آینده بیش از این نیز دگرگون خواهد شد و دشمنان «اسلام و مقاومت و جمهوری اسلامی ایران» ضمن ناگزیر بودن از تن دادن به این تغییرات باید بدانند نمیتوانند در این منطقه در جامعه اسلامی حکمروایی کنند.
در پایان این دیدار نماز مغرب و عشا به امامت رهبر انقلاب اسلامی اقامه شد. ایشان در بین ۲ نماز، با اشاره به در پیش بودن روز جهانی قدس، با تأکید بر اینکه روز قدس امسال، خروش بینالمللی علیه رژیم غاصب صهیونیستی خواهد بود، گفتند: اگر در سالهای قبل، کشورهای اسلامی روز قدس را برگزار میکردند، امسال به احتمال زیاد در کشورهای غیراسلامی هم روز قدس با عظمت برگزار خواهد شد که امیدواریم ملت ایران همچون همه عرصهها در این روز نیز بدرخشد.
در ابتدای این دیدار رئیسجمهور با بیان گزارشی از فعالیتها و برنامههای دولت گفت: تمام هَمّ دولت آن است که با همکاری و هماهنگی سایر بخشها و قوا، روز به روز وضعیت اقتصادی و معیشتی را بهبود و در نهایت سامان بخشد.
آقای رئیسی تخصیص ۴۵ میلیارد دلار به بخش تولید و تحقق رشد بیش از ۶ درصدی اقتصادی، تحقق بودجه تراز، کاهش رشد نقدینگی به کمتر از ۲۵ درصد، مدیریت نظام بانکی و انحلال موسسات مالی ناتراز، تحقق هدفگذاری در زمینه ایجاد اشتغال، رشد صادرات بخش دانشبنیان و تداوم ساخت بیش از ۲ میلیون مسکن را از اقدامات مهم دولت در سال ۱۴۰۲ برشمرد و گفت: اگرچه تورم سالانه و ماهانه در سال گذشته کاهشی شد اما دولت تا جلب رضایت مردم و تحقق نرخ تورم مطلوب به تلاش خود ادامه میدهد. متناسبسازی دستمزدها، افزایش تولید برق، نفت، گاز و محصولات پتروشیمی، تحقق آبرسانی به روستاها، توسعه زیرساختهای ارتباطاتی، اقدامات اساسی در زمینه ارائه کالابرگ، بیمه سلامت و حمایت هدفمند از دهکهای پایین درآمدی از دیگر اقدامات مهم دولت در سال گذشته بود که آقای رئیسی در گزارش خود به آنها اشاره کرد.
رئیسجمهور در پایان با تسلیت مجدد شهادت سرداران و افسران مستشار ایرانی در حمله تروریستی در دمشق تأکید کرد: آینده از آن مردم فلسطین و جبهه مقاومت و توأم با نابودی رژیم صهیونیستی خواهد بود.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|