کمبود ۵۰۰ آمبولانس و ۱۸۰۰ نیرو در اورژانس تهران
اورژانس استان تهران، سالانه پاسخگوی تماس بیش از 2.5 میلیون نفر است و بیش از یک میلیون مأموریت انجام میدهد. این حجم گسترده درخواستها در حالی است که تجهیزات اورژانس به دلیل استفاده مداوم و فرسودگی شدید، نیازمند بازسازی و بهروز رسانی هستند. از طرفی دیگر، کمبود نیروهای فوریت پزشکی در کل کشور به ویژه کلانشهر تهران، فشار زیادی بر تیمهای اورژانس وارد کرده است.
آزمون استخدامی نیروی جدیدی به اورژانس اضافه نمیکند!
اخیراً وزارت بهداشت از برگزاری آزمون استخدامی برای جذب نیروهای جدید در نظام سلامت خبر داده، سهم اورژانس تهران از این استخدامها هنوز به طور دقیق مشخص نشده اما به نظر میرسد که این آزمون هم درد کمبود نیرو در اورژانس تهران را دوا نمیکند.
محمداسماعیل توکلی، رئیس سازمان اورژانس استان تهران در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم درباره میزان کمبود نیرو در اورژانس تهران اظهار کرد: «در حال حاضر، 140 پست خالی داریم اما نزدیک به 1800 نفر کمبود نیرو داریم. وقتی برای آزمون استخدامی و جذب نیرو مجوز صادر میشود، این مجوزها صرف تبدیل وضعیت نیروهای موجود میشود و در واقع هیچ نیروی جدیدی به ما اضافه نمیشود و این چالش جدی ماست.»
وی افزود: «هماکنون اورژانس تهران نزدیک به 3000 نفر نیروی انسانی دارد که 50 درصد از این نیروها شرکتی هستند.»
کمبود 260 دستگاه موتورلانس در پایتخت
در کنار مشکلات ناشی از کمبود نیرو، فرسودگی و کمبود آمبولانسها را نیز میتوان یکی از دلایلی دانست که اورژانس را در کاهش مدت زمان رسیدن بر بالین بیماران دچار مشکل کرده است. راهکاری که در کلانشهرهایی نظیر تهران برای کاهش مدت زمان رسیدن بر بالین بیماران در نظر گرفته شده، استفاده از موتورلانسهاست اما متأسفانه در این زمینه نیز با کمبود شدید تجهیزات مواجهیم.
رئیس سازمان اورژانس استان تهران درباره کمبود تجهیزات نیز به تسنیم گفت: «ما حتی نسبت به برنامه ششم توسعه نیز با کمبود 500 دستگاه آمبولانس، 260 دستگاه موتورلانس و 250 عدد اتوبوس آمبولانس مواجه هستیم.»
آمبولانسها چند دقیقهای بر بالین بیماران میرسند؟
توکلی درباره مدتزمان رسیدن آمبولانسها بر بالین بیماران نیز تصریح کرد: «زمان رسیدن موتورلانسها بر بالین بیماران و مصدومان حوادث ترافیکی و غیرترافیکی، اکنون به 11 دقیقه کاهش یافته است و آمبولانسها نیز به طور میانگین طی مدت 16 دقیقه به محل حادثه اعزام میشوند.»
به گفته وی، بازگشایی مدارس و افزایش ترافیک خیابانها در برخی از روزها، باعث افزایش میانگین زمان رسیدن بر بالین بیماران به 17 دقیقه نیز میشود.
اورژانس دونده و اسکوتری به بازار میآیند
راهکار جدیدی که اورژانس استان تهران برای حل معضل کمبودها در نظر گرفته، راهاندازی اورژانسهای دونده و اسکوتری به عنوان روشهای نوین ارائه خدمات فوریت پزشکی است. این دو سیستم جدید امدادی با هدف کاهش زمان پاسخگویی به حوادث و دسترسی سریعتر به محل وقوع اتفاقات، در بازار تهران، طراحی شدهاند. اورژانسهای دونده که با نیروهای متخصص پرستاری یا فوریت پزشکی، قادر به حرکت سریع در میان جمعیت و خیابانهای باریک هستند، میتوانند در مواقع اضطراری حضور مؤثری داشته باشند. اعزام نیروهای اورژانس به محل حادثه با اسکوترها نیز به تیمهای امدادی این امکان را میدهد که با سرعت بیشتری به محل حادثه رسیده و خدمات اولیه درمانی را ارائه دهند.
توکلی درباره این موضوع نیز توضیح داد: «حدود 21 درصد از تماسهایی که با اورژانس استان تهران گرفته میشود نیاز به اعزام آمبولانس دارد، به همین دلیل توسعه اورژانس دونده و اسکوتر میتواند زمان رسیدن نیروهای اورژانس بر بالین بیماران را کاهش دهد. با اجرای طرح اورژانس دونده، زمان رسیدن بر بالین بیمار در مناطق پرازدحامی همچون بازار تهران، از میانگین 35 دقیقه به 13 دقیقه کاهش یافته است اما باتوجه به اینکه نیروهای اورژانس تجهیزات امدادی نسبتاً سنگینی به همراه دارند، به این فکر افتادیم که از وسیلهای که سبکتر از موتور و قابل حمل است و امکان تردد در مناطق پرازدحام را دارد برای خدمترسانی این نیروها استفاده کنیم و در این راستا، اورژانس اسکوتر را با سه تا چهار دستگاه طی روزهای آینده در بازار تهران راهاندازی خواهیم کرد.»
با وجود این، کمبود 1800 نیرو و 500 آمبولانس در اورژانس پایتخت، معضل سادهای نیست که بتوان آن را با راهکارهای مقطعی و مُسکنهای موقتی مرتفع کرد و وزارت بهداشت، باید هرچه سریعتر فکری به حال دریافت مجوز جذب نیروهای جدید در اورژانس کند.
انتهای پیام/