ذلت جولانی
گروه بینالملل: پس از سقوط حکومت بشار اسد و روی کار آمدن شورشیان تکفیری تحت حمایت قطر و ترکیه، تحولاتی در حوزه روابط کشورهای منطقه و جهان با حکام جدید دمشق رخ داد؛ تحولاتی که در پی آن تکفیریهای تروریست با کراوات و کت و شلوار در مقابل لنز رسانههای جهان ظاهر شده و خواستار عادیسازی روابط با غرب و حتی رژیم صهیونیستی شدند؛ البته این درخواست برای تلآویو چندان جذاب نبود و صهیونیستها به تجاوزات زمینی و هوایی خود علیه سوریه پسابشار اسد ادامه دادند، به نحوی که طبق تخمینها خسارات وارد شده به بخش نظامی این کشور جنگزده در پی حملات رژیم صهیونیستی به چندصد میلیارد دلار رسید و بازسازی توان نظامی سوریه را در کوتاهمدت و حتی میانمدت تقریبا غیرممکن کرد. رژیم صهیونیستی همچنین با پیشروی در مناطق مرزی استراتژیک با سوریه در جنوب این کشور و تصرف مناطق بیشتری از بلندیهای جولان، کوه حرمون و استان قنیطره دست بالا را در مذاکرات با حکام جدید دمشق به دست آورد؛ دست بالایی که اکنون خود را نشان داده است.
* سفر ترامپ به منطقه و چراغ سبز به جولانی
پس از سفر دونالد ترامپ به منطقه بود که سوریه ابومحمد جولانی [احمد شرع] برای نخستینبار توانست توجه غرب را جلب کند. در این سفر با وساطت محمد بنسلمان، ولیعهد سعودی و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، دونالد ترامپ حاضر به نشستی چندجانبه در حضور جولانی شد و وی را به عنوان حاکم دمشق به رسمیت شناخت. پس از این دیدار، بخشی از تحریمهای اروپا و آمریکا از سوریه برداشته شد و زمزمههایی نیز مبنی بر پیوستن سوریه به توافق آبراهام شنیده شد، بویژه پس از سرمایهگذاری چندصد میلیون دلاری اماراتیها در بنادر سوریه که تاکنون بزرگترین دستاورد حکومت تکفیریها محسوب میشود. البته راه ارسال کمکهای سعودی، قطر و امارات نیز پس از این دیدار هموار شد و وضعیت به وجود آمده نشان تغییرات جدی در روابط دمشق با حکام منطقه و جهان است.
* مذاکرات پنهان
پس از دیدار جولانی و ترامپ بتدریج صحبت از مذاکره و گفتوگوی دمشق و تلآویو در محافل عربی و سوری مطرح شد؛ مذاکراتی پنهان و به گفته برخی منابع، غیرمستقیم که تاکنون چند دور آن برگزار شده و واکنشهای متفاوتی را در درون سوریه و جهان عرب برانگیخته است. این مذاکرات در میانه کشتار روزانه فلسطینیها در نوار غزه و جنایات رژیم صهیونیستی و اشغالگری آنها در سوریه در حال برگزاری است و معلوم نیست با چه هزینهای قرار است حکومت جولانی مشروعیت یابد. پیش از این در چند مرحله که درگیری میان برخی گروههای طرفدار فلسطین در سوریه با حکومت جولانی، همچنین نیروهای وابسته به صهیونیستها مانند دروزیها بالا گرفته بود، رژیم اشغالگر هشدارهایی را به حاکمان دمشق ارسال کرده بود که نشان از پیشروی رژیم اشغالگر تا دمشق داشت. هدف قرار دادن 500 متری کاخ ریاستجمهوری دمشق که محل اقامت جولانی است، یکی از این اقدامات صهیونیستها بود؛ اقدامی که منجر به ترس و وحشت کاخنشینان تکفیری شد و آنها را از هرگونه تلاش برای آزادسازی اراضی سوریه و حمایت از فلسطین منصرف کرد. اکنون اما دیگر بحث حمایت از فلسطین مطرح نیست و صحبت از چشمپوشی از خاک سوریه برای دور نخست مذاکرات مطرح شده است؛ چشمپوشی از حق حاکمیت بر جولان در ازای به رسمیت شناخته شدن حکومت خودخوانده جولانی و عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی!
گدئون سعر، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در این باره گفت: باقی ماندن در بلندیهای جولان، شرط اصلی هرگونه توافق احتمالی برای عادیسازی روابط با سوریه است و به رسمیت شناخته شدن حاکمیت اسرائیل بر جولان، گام ضروری برای توافق با احمد شرع، رئیس دوره انتقالی سوریه محسوب میشود.
سعر به شبکه تلویزیونی عبریزبان «آی 24 نیوز» گفت: اگر فرصتی برای دستیابی به توافق صلح یا عادیسازی روابط با سوریه همزمان با باقی ماندن جولان تحت حاکمیت اسرائیل فراهم شود، به نظرم این رخدادی مثبت برای آینده اسرائیلیها خواهد بود. اظهارات سعر با نقل قول همین شبکه اسرائیلی از یک منبع آگاه سوری همزمان شد که پیشبینی کرد توافق برای عادیسازی کامل روابط بین دمشق و تلآویو قبل از پایان سال 2025 به دست میآید. این منبع افزود مذاکرات به درخواست احمد شرع همچنان زیر نظر مستقیم رئیسجمهور آمریکا ادامه دارد و از حمایت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز برخوردار است.
به گفته این منبع، توافق مدنظر شامل عقبنشینی تدریجی اسرائیل از اراضی سوریه است که بعد از سقوط بشار اسد به اشغال اسرائیل درآمده است. شبکه تلویزیونی یادشده همچنین مدعی شد جنگ اخیر بین اسرائیل و ایران موجب نزدیک شدن دیدگاهها بین دمشق و تلآویو شده است، بویژه که سوریه به هواپیماهای اسرائیلی اجازه داد در این عملیات نظامی از آسمان این کشور عبور کنند. همچنین برخی حملات از داخل خاک سوریه انجام شد.
البته این تنها خوشخدمتی این روزهای جولانی به صهیونیستها نبوده است و وی به رغم اینکه توانایی جلوگیری از عبور جنگندهها و پهپادهای رژیم صهیونیستی را نداشت ولی بر همکاری با تلآویو علیه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد. روزنامه عبری اورشلیم پست در همین راستا به نقل از احمد شرع (ابومحمد جولانی) نوشت: ما به دنبال شراکت استراتژیک با اسرائیل در خاورمیانه جدید برای مقابله با دشمنان مشترک، بویژه گروههای نیابتی ایران هستیم.
این سخنان در حالی مطرح میشود که در میانه جنگ و درگیری حداکثری محور مقاومت علیه رژیم صهیونیستی در دفاع از مردم غزه، حکومت جولانی و نیروهای وی که پیش از این داعیه حمایت و دفاع از فلسطین و مبارزه با آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه را داشتند، اکنون مشغول مذاکره با صهیونیستها در باکو، دوبی و بزودی دمشق هستند تا در ازای بقای خود، بخش قابل توجهی از خاک سوریه را واگذار کنند.