تأمین برخط دارو
گروه اجتماعی: حمله وحشیانه رژیم صهیونیستی با همدستی آمریکا به کشورمان، ایستادگی ملت در حفظ نظام، اقتدار نیروهای مسلح و پایداری دستگاههای خدماترسان به مردم را در شرایط جنگی بخوبی ثابت کرد. تامین ضروریات زندگی و نیازهای روزمره بویژه کالاهای سلامتمحور همراه با ارائه خدمات شبانهروزی به مردم نمونهای از تلاشهای جهادی ارگانها و دستگاههای مختلف بود که با همراهی و همدلی مردم طی روزهای جنگ و پس از آن، کمکاری و کمبودی در کشور احساس نشد. کادر درمان و حوزه سلامت از روز نخست در خط مقدم خدماترسانی به مردم و مجروهان جنگی بودند که نقش تامین و توزیع 24 ساعته دارو و تجهیزات پزشکی در این شرایط از اهمیت خاصی برخوردار بود به طوری که با وجود برخی کمبودها ولی نیازها در پی مدیریت بازار دارو فراتر از آن چیزی که احساس میشد در سراسر کشور بدون هیچ مشکلی برآورده شد. در این باره مهدی پیرصالحی، معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در گفتوگو با «وطن امروز» به اقدامات انجامشده این سازمان برای عبور از بحران شرایط جنگی در عرصه تامین نیازهای دارویی و تجهیزات پزشکی، اشاره کرد و اظهار داشت: با آغاز جنگ ناجوانمردانه رژیم صهیونیستی علیه کشورمان، از همان روز اول برای تامین نیازهای دارویی کشور و خدماترسانی بهموقع، ستاد مدیریت بحران در سازمان بهسرعت تشکیل شد تا ضمن حفظ شرایط موجود با هماهنگی استانها سرعت عمل بیشتری درباره تجهیز و ارسال دارو به داروخانهها و مراکز درمانی انجام شود. با این وجود طبق آمارهایی که از همه شهرها و مراکز استانی داشتیم اقدامات لازم برای برآورده کردن نیاز دارویی، همچنین شیرخشک در سراسر کشور عملیاتی شد، زیرا میدانستیم مصرف دارو یا شیرخشک در کدام استان بیشتر است، بنابراین با اولویتبندی مناطق برای تامین نیازها و رفع کمبودها به سرعت توزیع دارو و شیرخشک فراتر از روند معمولی انجام شد و در طول روز نیز هر ساعت با معاونتهای بهداشت و روسای دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور برای پوشش اقلام دارویی و تجهیزات پزشکی در ارتباط بودیم.
وی با بیان اینکه طی روزهای جنگ و حتی پس از آن شرکتهای پخش دارو، کارخانههای داروسازی، همچنین داروخانهها همراهی و همکاری بسیار خوبی در تامین و توزیع دارو و شیرخشک داشتند، افزود: همکاری خوب همه بخشهای مرتبط دارویی به گونهای بود که در این شرایط، همگی به صورت 24 ساعته و چندشیفته کار کنند تا تولید و توزیع دارو، همچنین تجهیزات پزشکی و شیرخشک به صورت برخط باشد.
* شرایط خوب ذخایر دارویی کشور
پیرصالحی در پاسخ به اینکه ذخایر دارویی کشور با توجه به تامین ارز دارو و افزایش میزان فعالیت داروسازان در کشور چگونه است افزود: خوشبختانه ذخایر دارو در کشور اکنون بهتر از هر زمانی است و در صدد هستیم اقدامات بهتری برای تولید و تامین دارو داشته باشیم؛ بخش عمده داروها در کشور تولید میشود و با تدابیر اتخاذشده نیازهای دارویی به اشکال مختلف تامین میشود. این در حالی است که پس از آتشبس نیز همچنان ستاد مدیریت بحران در سازمان غذا و دارو فعال است تا با مدیریت و همافزایی مشکلی در تامین و توزیع دارو در کشور نداشته باشیم.
رئیس سازمان غذا و دارو با بیان اینکه آمادگی لازم را داریم که چنانچه دشمن به خود جرأت دهد و حمله احتمالی مجدد به کشور داشته باشد نیازهای دارویی کشور را در سطح وسیع تامین کنیم، گفت: همانطور که در بحبوحه حمله رژیم صهیونیستی به کشور نیاز دارویی بخوبی تامین شد اکنون نیز ذخایر دارویی تقویت شده و همه شرکتهای داروساز، همچنین شرکتهای توزیع در آمادهباش کامل قرار دارند و شبانهروز در عرصه تولید و تامین دارو کار میکنند.
وی اضافه کرد: طی روزهای جنگ بیمارستانها و مراکز درمانی هیچ مشکلی بابت کمبود دارو و تجهیزات پزشکی نداشتند، چرا که نیازهای دارویی در همه مراکز درمانی با سرعت تامین میشد. اکنون نیز با توجه به تشدید نظارت بر زنجیره تامین دارو به مردم اطمینان میدهیم مشکلی درباره کمبود دارو در کشور وجود ندارد. از طرفی سازمان غذا و دارو از مدتها پیش سناریوهای بحرانی را برای بروز چنین اتفاقاتی پیشبینی کرده بود به همین دلیل مشکلی بابت کمبود دارو کشور را در شرایط جنگی تهدید نکرد.
رئیس سازمان غذا و دارو اظهار داشت: همانگونه که در روزهای جنگ این سازمان عملکرد موفقی را به ثبت رساند، اکنون نیز آمادگی لازم را برای پوشش دارو در کشور پایش و تأمین مستمر داریم. با این وجود به مردم اطمینان میدهم ذخایر دارو، تجهیزات پزشکی و مواد غذایی در سطح کشور و مراکز درمانی به میزان مناسب تأمین شده است و دانشگاههای علوم پزشکی نیز با سیاستهای سازمان هماهنگ هستند.
وی اضافه کرد: دانشگاههای علوم پزشکی کشور باید با بررسی دقیق وضعیت ذخایر دارویی و تجهیزات پزشکی را به صورت دقیق گزارش دهند تا سازمان غذا و دارو نیز در کمترین زمان ممکن نیاز آنها را برطرف کند.
* کشور از بحرانهای گسترده دارویی عبورکرده
هر چند طی سالهای گذشته و به دلیل اختلاف نرخ ارز تولید دارو در کشور با مشکلاتی مواجه بود اما اکنون این مساله با تامین ارز تولیدکنندگان دارو تا حدی حل شده است به طوری که در زمان حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان مشکلی وضعیت دارویی کشور را تهدید نکرد. دکتر محمد هاشمی، مشاور رئیس سازمان غذا و دارو نیز طی گفتوگویی با «وطن امروز» اظهار داشت: سازمان غذا و دارو در جریان جنگ ۱۲ روزه، با اجرای سیاستهای پیشگیرانه و تشکیل کمیته رصد دارو، موفق شد زنجیره تأمین دارو را بدون وقفه حفظ کند. بیش از ۹۰ درصد داروخانههای منتخب و شبانهروزی تهران و همه داروخانههای منتخب و شبانهروزی استانها فعال بودند. شرکتهای پخش نیز به صورت شبانهروزی دارو رساندند و برای جلوگیری از تعطیلی داروخانهها، سیاستهای موثری اجرایی شد. با شناسایی موارد معدود تعطیلی بدون مجوز، برخورد قانونی نیز در دستور کار قرار گرفت.
وی در ادامه افزود: در همان روزهای اولیه حمله رژیم صهیونیستی به کشورمان، توزیع منطقهای دارو و شیرخشک با توجه به جابهجایی جمعیت، بویژه در استانهای شمالی، تا ۱.۵ برابر افزایش یافت. با پیگیریهای مستمر سازمان غذا و دارو و حمایتطلبی از دستگاههای مرتبط پرداخت مطالبات داروخانهها توسط بیمهها، چرخه نقدینگی آنها تقویت شد. اکنون نیز با ادامه تولید و توزیع شبانهروزی و وجود ذخایر کافی، آمادگی کامل برای مدیریت ادامه شرایط بحرانی وجود دارد تا هیچگونه خللی در خدمترسانی ایجاد نشود.
هاشمی تصریح کرد: قیمت دارو در سراسر کشور یکسان است، از طرفی عدم کمبود یا گرانی دارو در روزهای جنگ، حاصل اقداماتی همچون رصد لحظهای دارو، استمرار پخش، کنترل قیمت از طریق سامانههای نظارتی و اطلاعرسانی شفاف بود که باعث شد دچار گرانی یا کمبود دارو در کشور نشویم. این روند همچنان تداوم دارد و در صورت ادامه بحران نیز با همین مکانیزمها مدیریت خواهد شد.
وی در پاسخ به اینکه برخی بیماران خاص نیازمند داروهایی هستند که در صورت کمبود سلامت آنها تهدید میشود، در شرایط جنگی چه اقداماتی برای تامین داروی مورد نیاز آنها انجام شد افزود: نیاز بیماران خاص و مزمن هم با استفاده از ذخایر راهبردی و توزیع هدفمند تأمین شد. در موارد معدود کمبود، با اقدام سریع پخش منطقهای، دارو بدون وقفه در اختیار همه بیماران قرار گرفت.
سازمان همچنان برای تأمین پایدار داروهای خاص، اولویت تولید داخل را حفظ کرده و مسیرهای جایگزین وارداتی را نیز فعال نگه داشته است. این در حالی است که داروهای حیاتی و ضروری در زمان جنگ در اولویت قرار گرفتند و در استانهایی که با افزایش تقاضا مواجه بودند، موجودی دارویی از انبارهای مرکزی یا ذخایر استراتژیک منتقل شد تا کمبودی وجود نداشته باشد. اکنون نیز داروهای بیماران خاص و مزمن مانند انسولین، داروهای شیمیدرمانی، صرع، MS و سایر داروهای تخصصی، به صورت هدفمند و بر اساس نظام سهمیهبندی هوشمند در حال توزیع است.
مشاور رئیس سازمان غذا و دارو تصریح کرد: با توجه به تقویت نظام تأمین، رصد، تولید و تسویه بدهیها، کشور از بحرانهای گسترده دارویی عبور کرده و در صورت ادامه جنگ نیز این ساختار مدیریتشده، مانع بروز هرگونه بحران یا اختلال در دسترسی به دارو خواهد شد.