|
گفتوگوی «وطن امروز» با حجتالاسلام رضویهمدانی درباره ظرفیتهای مراسم حج
میعادگاه اتحاد و مبارزه
در نگاهی متدبرانه به آیات قرآن مجید در حوزه حج و کعبه به این نکته پی میبریم که مساله حج یک مناسک ظاهری و معمولی نیست بلکه این مراسم باشکوه یک فراخوان جهانی از تمام مسلمانان برای ایجاد یک تشکیلات واحد و به هم پیوسته برای مقابله با سردمداران ظلم و شرک جهانی است. این نگاه به مساله حج که کعبه را به یک پایگاه امن برای مبارزان راه توحید و عدالت تبدیل میکند به طور اساسی با نگاه بسیاری از مردم که حج را صرفا به یک مناسک ظاهری برای اهل استطاعت و پولدارها فروکاست میدهد متفاوت است. رهبر حکیم انقلاب در دیدار مسؤولان حج بر این مساله تاکید ویژهای داشتند و وحدت بین مسلمانان برای مقابله با طواغیت عالم را هدف حج ابراهیمی دانستند و فرمودند: «کاری کنید که تا اسم حج میآید، تا اسم کعبه معظمه میآید، آن جوان امروزی ما این مفاهیم به ذهنش خطور کند: مفهوم تمدنسازی، مفهوم اتحاد جهانی، مفهوم نگاه فرامرزی و بینالمللی، مفهوم رفع تمایز و مانند اینها به ذهنش بیاید». در همین زمینه و برای تبیین بیشتر موضوع با حجتالاسلام والمسلمین سیدجلال رضویهمدانی، نماینده بعثه حضرت آیتالله العظمی نوریهمدانی گفتوگو کردیم.
* جناب حجتالاسلام رضوی! به عنوان مقدمهای برای شروع بحث، تقاضا میکنم اشارهای بفرمایید به جایگاه حج در منظومه معارفی اسلام. بعضا با رصد فضاهای فرهنگی حتی فضاهای فرهنگی در بین قشر مذهبی، اینطور به نظر میرسد که حج، مظلوم واقع شده و عطش و توجهی آنچنان که بایسته و شایسته است به این فریضه الهی بویژه در بین قشر جوان وجود ندارد.
ببینید! یکی از اجتماعات عظیم اسلام، حج است. حج کنگره بزرگ مسلمانان جهان است و این مراسم یک برنامه مدبرانه الهی است که گستره و دامنه آن تا ابدیت امتداد دارد و انشاءالله این حج بیتالله که نقطه عطفی است، زمینه تعلیم حقیقت دین، معرفت به دین و رهرویی از اهداف نبی مکرم اسلام(ص) را رقم میزند.
قرآن میفرماید: «جَعلَالله الْکَعبَهَ الْبَیْتَ الْحَرَامَ قیَامًا للنَّاس». اینکه کعبه برای قیام مردم قرار گرفته یعنی این کعبه ستون زندگی بشر است و برای یک جمعیت خاصی نیست یا برای یک مردم در یک دوران خاصی نیست، بلکه در اینجا به این معناست که تمام بشریت احتیاج به این دارند که به سمت و سوی معنویت که منافع حتی مادی آنها هم در آن نهفته است و کعبه میتواند این را ایجاد کند، بروند. از طرفی همان طور که رهبر معظم انقلاب فرمودند خدا کعبه را مایه قوام جامعه دانسته؛ این خیلی چیز مهمی است؛ «قیامًا للنّاس». یعنی اگر چنانچه حج وجود نداشته باشد و تحقق پیدا نکند، امت اسلامی و جامعه اسلامی فرو خواهد پاشید. به این دلیل است که فقها میگویند حج در مواردی واجب کفایی است؛ یعنی چنانچه شما یک روزی دیدید حاجیای وجود ندارد از هیچ جای دنیا، بر شما شخصا واجب است که حج بروید ولو 10 بار هم قبل از آن حج رفته باشید. هرگز نباید این خانه، این قرارگاه اصلی و این مرکز اساسی خالی بماند. «قیامًا للنّاس»؛ این خیلی تعبیر مهمی است.
این کعبه است که به اعتبار قرآن، زمینه رفع فسق و فجور و جدال را به وجود میآورد. این کعبه است که اتحاد و یکپارچگی، انسجام و دوستی و همرنگی و یکدلی را به ملتها آموزش میدهد. این کنگره عظیم بشری است که مسلمانان را نسبت به تکالیف خودشان در مقابل دشمنان آشنا میکند. «تَعَاوَنُوا عَلَی الْبر وَالتَّقْوَی» در همین حج اتفاق میافتد؛ تمام مناسک، اذکار و اعمال حج برگرفته از مصالحی است که خداوند این مصالح را برای انسانها قرار داده و ما نباید از برکات این حج غافل باشیم.
* رهبر معظم انقلاب تاکید داشتند باید به حج، یک نگاه تمدنساز داشت. ممنون میشوم درباره این گزاره توضیح بیشتری بفرمایید.
بله! حجی که در هر سال برگزار میشود، نمایشگاه ظرفیتهای عظیم جهان اسلام است اما انسان افسوس میخورد که این جمعیت عظیم، این سرمایه عظیم، چرا در عرصه سیاست و اقتصاد و فرهنگ باید مصرفکننده باشد؟ باید تابع باشد؟ این ظرفیت عظیم، پیش روی ما است، چرا با وحدت و اتحاد این ظرفیتها را شکوفا نمیکنیم تا از وابستگی و مصرفکنندگی خارج شویم و خود تبدیل به یک نیروی جهانی تولیدکننده شویم. نگاه تمدنی یعنی این. یعنی تلاش برای شکفتگی ظرفیتهای جهان اسلام و تبدیل آن از یک جهان مصرفکننده به یک جبهه تولیدکننده و این نیازمند وحدت و اتحاد است.
امروز که بحث تمدن اسلامی است و بحث یکپارچگی مسلمانان در مقابل دشمن مشترکشان استکبار و صهیونیست است، همانهایی که از روز اول پیدایش اسلام سر به مخالفت گذاشته و با اذیت و آزار پیامبر اعظم(ع) و حتی نقشه حذف فیزیکی پیامبر(ص) به دنبال این بودند که اسلام را محو کنند، مسلمانان باید در برابر دشمنیهای بدخواهان اسلام تدابیر مشترکی را پیشبینی کنند. امروز بیشتر از هر روز دیگر نیازمند وحدت در مقابل دشمن خارجی هستیم.
رهبر حکیم انقلاب بر این نکته تاکید داشتند که حج یک فراخوان جهانی است و هدف این فراخوان برای اتحاد و انسجام و ارتقای امت اسلامی است. هدف، اتحاد امت اسلامی است؛ در مقابل چه چیزی؟ در مقابل کفر، در مقابل ظلم، در مقابل استکبار، در مقابل بتهای بشری و غیر بشری، در مقابل همه آن چیزهایی که اسلام آمد برای اینکه آنها را از بین ببرد، باید جمع بشوند تا با اینها مقابله کنند.
در برخورد استکبار و صهیونیست با مسلمانان - این قصابان عصر جاهلیت - ما شاهد به شهادت رسیدن کودکان، زنان، نوجوانان و افراد پیر هستیم. چرا امروز جهان اسلام توسط استکبار و صهیونیست اینگونه مورد هجمه قرار گرفته است و چرا مسلمانان با یکپارچگی و اتحاد در مقابل این همه زر و زور و تزویر دشمن، مقاومتی را که تمامعیار در مقابل این همه هجمهها بایستد، از خود نشان نمیدهند؟ بنابراین این کنگره عظیم حج است که با حضور حاجی در خانه خدا در واقع برائت عملی از مشرکان و کفار را فریاد میکشد و در مقابل، این جمعیت خروشان هر ساله با حضور خود به نمایندگی ملیت خود با فرهنگها و رسوم آشنا میشود و سیاه و سفید، اروپایی و آسیایی، غربی و شرقی از مسلمانان کنار هم قرار میگیرند. همه اینها آثار این کنگره عظیم است. درس حج این است که مقاوم باشیم و در مقابل دشمنان پیامبر اعظم(ص)، مخالفان کعبه و در برابر خائنان به قرآن کوتاه نیاییم. با اتحاد و انسجام میتوانیم یک قدرت و تمدن بزرگ اسلامی را رقم بزنیم.
* رهبر انقلاب بر این نکته تاکید داشتند که مسلمانان باید نگاه فراسرزمینی داشته باشند و از هر تمایز غیراصیلی بپرهیزند؛ شما وضعیت مسلمانان در این زمینه را چگونه تحلیل میفرمایید؟
آنچه تا امروز انجام شده، تدابیری بوده که در مقتضیات زمان خود بسیار مطلوب بوده است اما امروز دیدهبان اصلی جهان اسلام و ولی امر مسلمین جهان با بیانات مبسوطشان به مطالبی اشاره کردند که تمام آن مطالب نیاز امروز جامعه جهانی اسلام است. ما باید از نگاههای نزدیک، زودگذر و روزمرگی و همچنین از نگاههای حول و حوش خود خارج شده و نگاهمان را یک نگاه جهانی بدانیم، چرا که این کعبهای که اساس قیام ناس قرار داده شده و این کعبهای که خداوند با قرار دادن آن موجب نزول برکاتش بر امت اسلام شده، کعبهای است که برای همه مسلمانان است و باید همه مسلمانان خاشعانه و خاضعانه از برکات آن بهره ببرند. بنابراین برنامههای ما هم نباید یکسری برنامههای صرفا منطقهای و کوچک باشد، بلکه باید برنامهها و تدابیر جهانی برای رفع مشکلات جهان اسلام و آمادگی برای رسیدن به آن حقیقتی باشد که حاجی از زیارت و رفتن به کعبه دریافت میکند. از این منظر بیانات مقام معظم رهبری راهگشا، الهامدهنده و موجب امید در میان دلهای شیفته توحید و توحیدمداران است.
* در پایان اگر نکتهای مانده که تمایل دارید درباره آن توضیح دهید، بفرمایید.
مایل هستم درباره 3 نکته مهمی که رهبر معظم انقلاب به آنها اشاره کردهاند، قدری مبسوطتر بپردازم؛ مساله «فراملی بودن حج»، «مساله رفع تمایز» و مساله «وحدت با اهل سنت».
متاسفانه یکی از آسیبهای سیاستگذاریهای فرهنگی ما این است که بخوبی تنوعهای فرهنگی را نمیشناسیم و از زاویه دید خود به قومیتها و ملیتهای دیگر نگاه میکنیم یا نهایتا از دید برخی رسانههایی که به افکار ما نزدیک هستند نسبت به سایر ملیتها، قومیتها و فرهنگها اطلاع پیدا میکنیم. حج این امکان را برای ما فراهم میکند که بدون واسطه با تنوعهای فکری و فرهنگی آشنا شویم و این فرصت بسیار مناسبی برای ما است. متاسفانه ما در مراسم حج، ایزوله رفتار و سعی میکنیم در همان جمعهای خودمانی باقی بمانیم، در صورتی که حج امکان ارتباطات گسترده با نقاط مختلف جهان را برای ما فراهم میکند. این نکته را هم تاکید کنم که ارتباطات بینالمللی فقط زمینهساز نشر و ترویج افکار و فرهنگ ما نیست، بلکه گاهی در این مراودات ما متوجه ضعفها و کاستیهای خود میشویم و به خوداصلاحی میپردازیم و این از برکات ارتباطات گسترده است.
نکته بعدی مساله «رفع تمایز» است. حج یک فضای معنوی مساواتگرایانهای را ایجاد میکند که ما باید از این زمینه برای عدالتخواهی و رفع تمایزهای بیجا و خودساخته استفاده کنیم. یکی از مشکلات ما، حائلی است که بین مردم و مسؤولان وجود دارد، حج یعنی از میان برداشته شدن این حائلها، اگر حتی پادشاه یک کشور یا رئیسجمهور یک کشور بخواهد کعبه را زیارت کند باید دوشادوش و شبیه سایرین این کار را انجام دهد. باید فرهنگ مساوات را با استفاده از حج نهادینه کرد. شما نگاه کنید در سیره حکمرانی امیرالمومنین، هیچ حائلی بین حاکم و مردم نبود. یک زنی خدمت حضرت میرسد و از کارگزار حضرت در منطقه خود شکایت میکند، حضرت پس از تحقیق و یقین به صحت ادعای آن زن، حکم عزل آن کارگزار را به خود آن زن میدهد تا به او ابلاغ کند. همین زن بعد از شهادت حضرت امیر(ع)، برای شکایت به دربار معاویه میرود، معاویه با او بد برخورد میکند و رسیدگی نمیکند، این زن داستان خودش با امام علی(ع) را نقل میکند، معاویه در اینجا جمله مهمی میگوید، میگوید: علی شما را گستاخ کرده بود. ببینید! سیره حکمرانی علوی اینگونه است که مردم در این نوع حکمرانی، نسبت به ظلم و حاکمان گستاخ میشوند، مطالبهگر میشوند، حکومتی که مردم را دهان بسته و ذلیل کند، حکمرانیاش حکمرانی اموی است نه علوی. ما باید از زمینههای فرهنگی حج در رفع تمایز، برای تربیت مردمی مطالبهگر، پرسشگر و گستاخ در برابر ظلم و زبان دراز در برابر حاکم جائر استفاده کنیم.
مساله آخری که لازم است در اینجا اشاره کنم مساله وحدت با اهل سنت است. حج، جای فرقهگرایی نیست، اگرچه آنجا گاهی برخوردهایی میشود که از فرهنگ اسلامی دور است اما ما شیعیان باید همیشه داعیهدار وحدت و مسالمت باشیم، مصداق آن آیه کریمه که میگوید: «لئنْ بَسَطْتَ إلَیَّ یَدَکَ لتَقْتُلَنی مَا أَنَا ببَاسطٍ یَدیَ إلَیْکَ لأَقْتُلَکَ إنی أَخَافُالله رَبَّ الْعَالَمینَ»؛ مسلما اگر تو برای کشتن من دستت را دراز کنی، من برای کشتن تو دستم را دراز نمیکنم؛ زیرا از پروردگار جهانیان میترسم.
متاسفانه برخی فکر میکنند حج فرصتی برای عقدهگشاییهای فرقهای و گروهی است در حالی که سیره اهل بیت این نبوده است. سیره اهل بیت، مدارا و دعوت به محبت و وحدت بوده است بویژه اکه اکنون مسلمانان با یک دشمن خارجی مشترک مواجه هستند، با یک تمدن مادی و سرتاپا غرق در شهوت و دنیاگرایی که جایی برای تنفس معنوی باقی نمیگذارد؛ تنفسی که نهتنها فرهنگ معنوی را بلعیده، بلکه میخواهد سرزمینها، منابع و نیروی انسانی سرزمینهای مسلمان را نیز ببلعد و استثمار کند. در این شرایط، سخن گفتن از اختلافات دهها قرن قبل، مشغول شدن به آنها و فراموش کردن جدالهای حساسی که در زمان کنونی در جریان است، کودکانه است. این وظیفه آگاهان و اهل بصیرت است که نگاه حاجیان را به دعواهای تمدنی معطوف کنند نه دعواهای فرقهای و این از ملزومات و ضروریات حج ابراهیمی است.
ارسال به دوستان
علیرضا جهانبخش درباره تعهدش به آرمان فلسطین: دفاع از مظلوم ارزشمندتر از فوتبال است
لایی به صهیونیستها
بازیکن ایرانی تیم فاینورد در واکنش به برخی حاشیهسازیهای ایجاد شده پس از قهرمانی این تیم در لیگ هلند اظهار کرد: در این چند سال در عمل ثابت کردم نظرم درباره خطوط قرمز کشورم چیست و چقدر برای آنها احترام قائلم. علیرضا جهانبخش در گفتوگو با ایسنا به سوالاتی درباره قهرمانی فاینورد در لیگ هلند، انتشار تصویری حاشیهساز پس از قهرمانی این تیم و همگروهی ایران با امارات، فلسطین و هنگکنگ در جامملتهای آسیا صحبت کرد. وی در قسمتی از این مصاحبه در پاسخ به این سوال که یکی از حاشیههایی که بعد از قهرمانی فاینورد ایجاد شد، انتشار تصویری از تو در کنار یکی از بازیکنان رژیم صهیونیستی بود، گفت: موضع من در این اتفاق مشخص است و نیاز به تفسیر رسانهای ندارد. من در این چند سال در عمل ثابت کردم نظرم درباره خطوط قرمز کشورم چیست و چقدر برای آنها احترام قائلم. یک بار ۷ سال پیش و وقتی خیلی جوانتر از امروز بودم و یک بار دیگر ۲ سال قبل وقتی عضو همین تیم فاینورد بودم، نظرم را در عمل نشان دادم. در هر ۲ بار هم بر اساس خواسته قلبی خودم تصمیم گرفتم و با وجود تعارض با قرارداد حرفهای، مقابل تیمهایی از این رژیم بازی نکنم، چون معتقدم انسانیت و دفاع از مظلوم ارزش بسیار بیشتری دارد. در هر ۲ مرتبه هم باشگاههایم به تصمیمی که گرفتم نهایت احترام را گذاشتند. در این چند سال هم چیزی عوض نشده که من بخواهم نظرم را عوض کنم و احترامی که در گذشته به قوانین و اعتقاداتم میگذاشتم، الان هم پابرجاست. جهانبخش همچنین درباره قرعهکشی جام ملتهای آسیا هم صحبت کرد و گفت: من همیشه گفتهام تیمها در آسیا در حال پیشرفتند و هیچ بازی آسانی وجود ندارد. خیلیها میگویند گروه ما گروه آسانی است اما من اصلا موافق این مساله نیستم. همه بازیها سخت است و همه تیمها برای نتیجه گرفتن میآیند. همه تیمها در حال پیشرفتند به همین خاطر باید از مرحله گروهی خیلی محکم کارمان را شروع کنیم و نشان دهیم هدف بزرگی در جام ملتها داریم. این جام ملتها متفاوت است، چون در قطر دیدیم همه تیمها چقدر در جامجهانی خوب بودند. همه پیشرفت کردهاند، همه مربیان خوب دارند و بازیکنانشان در سطح خیلی خوبی بازی میکنند، به همین خاطر به نظرم جام ملتهای خیلی خوب و قشنگی خواهد شد و قطعا هر تیمی که از نظر تجربی، ذهنی و فنی بتواند در این تورنمنت بیشتر دوام بیاورد، فکر میکنم شانس قهرمانی بیشتری داشته باشد. این چیزی است که در تیم ما وجود دارد؛ شخصیت تیمی، کادر جدیدمان که از تجربه خیلی خوبی برخوردار است و در حال تلاشند یکدلی و رسیدن به هدف مشترک را در تیممان به وجود آورند. امیدوارم با حمایت هوادارانمان در ایران بتوانیم به هدف بزرگ و مهممان دست یابیم. ارسال به دوستان
آغاز عملیات اجرایی انتقال آب دریای عمان به ۳ استان سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی با حضور رئیسجمهور
شرق ایران سیراب میشود
عملیات آبگیری و بهرهبرداری از سد مخزنی کهیر سواحل مکران، آبرسانی به 155 روستا و افتتاح 17 پروژه صنعت برق
گروه اقتصادی: صبح پنجشنبه سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور به منظور افتتاح چند طرح عمرانی، پیگیری پروژه راهبردی سواحل مکران و شرکت در آیین افتتاح خط انتقال برق از کشورمان به پاکستان، وارد استان سیستانوبلوچستان شد.
اصلیترین عملیات عمرانی افتتاحشده در این سفر آغاز عملیات لولهگذاری انتقال آب دریای عمان به شرق کشور بود.
بر این اساس، عملیات لولهگذاری انتقال آب دریای عمان به 3 استان سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی با دستور حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی و با نام مبارک امام رضا علیهالسلام آغاز شد.
بنا بر اعلام مسؤولان و مجریان، برای اجرای این طرحها حدود هزار و ۷۰۰ کیلومتر لولهگذاری خواهد شد که آب خلیجفارس و دریای عمان را به استانهای تعیین شده منتقل میکند.
طرح انتقال آب از دریا جزو طرحهای کلان تعریفشده برای تامین بخشی از کسری آب در دالان شرق کشور است که اجرای آن از آبان سال ۱۴۰۰ آغاز شد و طبق تفاهمنامههای منعقدشده، آب انتقالی به استانهای خراسان رضوی و خراسان جنوبی در بخش صنعت به مصرف خواهد رسید اما این آب در سیستانوبلوچستان برای تامین مصارف آشامیدنی نیز پیشبینی شده و طبق برنامه زمانبندیشده این طرح با سرمایهگذاری ۳ میلیارد یورویی تا پایان سال ۱۴۰۴ به بهرهبرداری خواهد رسید.
همچنین به دستور رئیسجمهور عملیات آبگیری و بهرهبرداری از سد مخزنی کهیر شهرستان کنارک به منظور تامین آب آشامیدنی، کشاورزی و صنعت محدوده بخش کهیر سواحل مکران پس از گذشت ۱۳ سال آغاز شد.
نوع این سد بتن غلتکیCMD-FSHD، ارتفاع سد ۵۴ متر، طول تاج سد ۳۸۲ متر، عرض تاج سد 5 متر، حجم بتنریزی سد ۷۷۰ هزار متر مکعب، طول سریز ۱۲۲ متر، نوع سرریز آزاد و بدون دریچه، سطح دریاچه در تراز نرمال ۲۳ کیلومتر مربع، طول دریاچه ۲۱ کیلومتر، حجم اولیه مخزن در تراز نرمال ۳۴۳ میلیون مترمکعب و پتانسیل سطح زیر کشت آن بیش از 5 هزار هکتار است.
رئیسجمهور همچنین از طرح آبرسانی به ۱۵۵ روستای استان سیستانوبلوچستان به صورت همزمان از طریق ویدئوکنفرانس بهرهبرداری کرد.
این طرحها در ۱۹ شهرستان استان در قالب ۷ مجتمع آبرسانی و ۲۶ پروژه از محل طرح جهاد آبرسانی وزارت نیرو با اعتبار ۲۹۱ میلیارد تومان اجرا شده است.
حجم عملیات انجام شده برای این تعداد روستا، شامل ۴۲۲ کیلومتر لولهگذاری خطوط انتقال و شبکه توزیع در اقطار ۹۰ تا ۵۰۰ میلیمتر، ۱۲ حلقه چاه با ظرفیت ۱۲۲ لیتر بر ثانیه، احداث ۸ باب مخزن ذخیره با حجم ۲۰۰۰ مترمکعب و ۱۰ باب ایستگاه پمپاژ است. با بهرهبرداری از طرح آبرسانی به این تعداد روستا، شاخص آبرسانی استان با 6 ,1 درصد ارتقا به عدد 6 ,72 درصد میرسد. همچنین در این سفر بهرهبرداری از ۱۷ پروژه صنعت برق در سیستان و بلوچستان آغاز شد. با افتتاح این پروژهها 14 هزار خانوار از نعمت برق بهرهمند میشوند.
* بازدید از مجتمع پتروشیمی نگین مکران
همچنین رئیسی از مجتمع پتروشیمی نگین مکران بازدید کرد و از نزدیک در جریان آخرین وضعیت توسعه این مجتمع بزرگ پتروشیمی قرار گرفت.
طرح عظیم شهرک پتروشیمی مکران در ساختگاهی به مساحت بیش از ۱۲۰۰ هکتار با طول تقریبی 4.4 و عرض 2.5 کیلومتر در حوزه سواحلی مکران در حال اجراست.
موقعیت استراتژیک این منطقه و نزدیکی به بازارهای مصرف بزرگ دنیا از طریق اتصال به آبهای آزاد و توجیهات اقتصادی ناشی از آن اهمیت این پروژه را دوچندان میکند.
این پروژه فراملی با هدف توسعه صنعت بویژه صنعت پتروشیمی در منطقه سیستان و بلوچستان، ایجاد اشتغال و ارتقای شاخصهای امنیتی و با هدف جذب سرمایهگذاری در استان سیستانوبلوچستان آغاز شده است.
این مجتمع مشتمل بر واحدهای اوره آمونیاک، متانول، متانول آمونیاک، انواع پلیاتیلن، الفین، آروماتیک، MEG، MTP و کریستال ملامین با ظرفیت تولیدی بالغ بر ۲۶ میلیون تن در سال است.
در این سفر همچنین افتتاح پست و خط انتقال برق به پاکستان هم اتفاق افتاد. رئیسجمهور در مراسم مشترک افتتاح پست و خط تبادل برق میان ایران و پاکستان که با حضور «شهباز شریف» نخستوزیر این کشور برگزار شد، از اینکه با این افتتاح یکی از جلوههای تعمیق و تقویت همکاری میان 2 کشور دوست و برادر رقم میخورد، ابراز خرسندی کرد.
رئیسجمهور با بیان اینکه ایران و پاکستان روابط عمیقی دارند که ریشه در اشتراکات فرهنگی و اعتقادی 2 کشور دارد، گفت: پاکستان، مردمی بسیار فهیم و متدین دارد که علاقهمند انقلاب شکوهمند اسلامی هستند و امروز روابط 2 ملت مثالزدنی است.
رئیسی افزود: ارتباطات ایران و پاکستان از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی در حوزههای مختلف برقرار بوده و روز به روز گسترش یافته و امروز اراده 2 کشور بر بهبود و ارتقای بیش از پیش این روابط است.
رئیسجمهور با خوشامدگویی به نخستوزیر و دیگر مقامات پاکستانی حاضر در این مراسم اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران به برکت انقلاب اسلامی و هدایتهای امام راحل و رهبری معظم انقلاب اسلامی بهرغم تهدیدها، فشارها و تحریمها با همت دانشمندان و فرهیختگان جوان خود و با تکیه بر دانش و فناوری در حوزههای مختلف از جمله انرژی گامهای بلندی برداشته است. رئیسی با بیان اینکه ایران توانسته با تکیه بر توانمندیهای داخلی همه تحریمها را خنثی کند، تصریح کرد: شاید سطح پیشرفتهای حاصل شده در ایران برای برخی باورپذیر نباشد. یکی از بخشهایی که در آن کار بسیاری شده حوزه انرژی است. امروز ایران در عرصه برق و نفت و گاز تولیدکننده و صادرکننده است و توانسته در زمینه دانشبنیان نیز گامهای خوبی در عرصه انرژی بردارد.
* حضور آمریکا در منطقه امنیتساز نیست
رئیسی با بیان اینکه امروز همه به این نتیجه رسیدهاند که حضور آمریکاییها در منطقه و افغانستان امنیتساز نیست، اظهار داشت: در عوض همکاری بین ایران و پاکستان میتواند امنیتی پایدار را در منطقه رقم بزند و همکاریهای 2 کشور در عرصههای اقتصادی، تجاری، علمی و فناوری میتواند به پیشرفت 2 کشور کمک شایستهای کند.
شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز در این مراسم با بیان اینکه همکاریهایی که امروز افتتاح شدند یک باب جدید میان 2 کشور است، گفت: شک نداریم که ایران و پاکستان برادر هستند و روابط آنها فراتر از روابط 2 همسایه، روابطی خویشاوندی است. نخستوزیر پاکستان راهاندازی «بازارچههای مرزی» میان 2 کشور را آغاز دورهای جدید از تلاشها برای پیشرفت منطقه دانست و افزود: همچنین افتتاح پست و خط انتقال برق نیز بسیار مایه خرسندی است و ضمن تشکر از وزیر نیرو و دستاندرکاران ایرانی اجرای این پروژه مشخصا از برادرم آیتالله رئیسی قدردانی میکنم که شخصا پیگیر رفع تعویق اجرای این پروژه بودند، هرچند این تعویق از طرف پاکستان بود.
نخستوزیر پاکستان با تاکید بر اینکه در این روز تاریخی باید بنای جدید برای توسعه روابط 2 کشور پیریزی کنیم، تصریح کرد: ارتقای امنیت مرزها نقش مهمی در توسعه روابط 2 کشور دارد و همه تلاش خود را در این زمینه به کار خواهیم گرفت.
بازارچه خردهفروشی مشترک «پیشین» میتواند تحول مهمی را هم در شهر پیشین و هم در شهرستان راسک داشته باشد و به نحو مطلوب معیشت مرزنشینان را تامین کند.
۶ هزار خانوار شهرستان راسک از تخفیفات و مزایای بازارچه خرده فروشی مشترک «پیشین» بهرهمند خواهند شد که این مساله نقش مهمی در بهبود وضعیت اقتصادی مردم این منطقه خواهد داشت.
همچنین با حضور رئیسجمهور کشورمان و نخستوزیر پاکستان خط تبادل برق پلان - جیوانی در گذرگاه مرزی «پیشین» به صورت ویدئوکنفرانسی افتتاح شد.
******
اخطار رئیسجمهور به طالبان درباره حقابه هیرمند؛ بیانیه وزارت امور خارجه درباره بدعهدی مداوم طالبان
گروه سیاسی: پنجشنبه هفته گذشته حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور کشورمان به منظور افتتاح چند طرح عمرانی و پیگیری پیشرفت پروژه راهبردی سواحل مکران به استان سیستانوبلوچستان سفر کرد.
پیگیری پیشرفت پروژه راهبردی «توسعه سواحل مکران»، آغاز رسمی آبگیری سد کهیر، عملیات آبرسانی روستایی و آغاز عملیات اجرایی لولهگذاری پروژه آبرسانی از دریای عمان به استانهای سیستانوبلوچستان، خراسان جنوبی و خراسان رضوی از جمله برنامههای سفر رئیسی به سیستانوبلوچستان بود.
سفر رئیسجمهور به استان سیستان بلوچستان، جدای از جنبههای زیرساختی و توسعه محوری که دارد، از ۲ منظر قابل توجه است.
* جنبه دیپلماتیک
در ارتباط با جنبه دیپلماتیک سفر رئیسی به استان سیستانوبلوچستان میتوان به موارد ذیل اشاره کرد.
1- اخطار قاطع درباره آب به افغانستان
حجتالاسلام رئیسی در جریان سفر به استان سیستانوبلوچستان در مراسم آغاز لولهگذاری انتقال آب از دریا به استانهای نوار شرقی کشور گفت: دولت ما تلاش میکند از دریای عمان آب به مناطق مختلف شرق کشور برسد که اجرای این طرح زمانبر است اما حقابهای را که مردم سیستان از رود هیرمند دارند، نمیشود مشمول مرور زمان کرد. رئیسجمهور افزود: تا زمانی که آب به این منطقه برسد زمان طولانی نیاز است، البته دوستان و عزیزان ما که با انگیزه هستند تلاش میکنند این زمان را محدود کنند ولی این حقابه، حق مردم منطقه سیستانوبلوچستان است، مربوط به الان هم نیست، این در معاهدات و قراردادها هست و در تاریخ هم این آب همیشه برای منطقه میآمده و مردم استفاده میکردند و مربوط به یک دوره خاص نبوده است. رئیسی اظهار داشت: میخواهم به حاکمان افغانستان عرض کنم این سخن بنده را مطلب عادی تلقی نکنند، بسیار جدی بگیرند. به مسؤولان و حاکمان افغانستان اخطار میکنم حق مردم منطقه سیستانوبلوچستان را سریعا بدهند. رئیسجمهور با اشاره به برخی ادعاهای منتشره مبنی بر اینکه سد احداثشده روی هیرمند آب چندانی ندارد یا بخشی از آن رسوبات است، تصریح کرد: باید هرچه سریعتر این اجازه به کارشناسان ما داده شود تا این مساله را بررسی کنند، اگر کارشناسان ما این مطلب را تایید کردند، بسیار خب! اشکال ندارد، در نبودن آب ما بحثی نداریم اما اگر آب وجود دارد، این حق مردم سیستانوبلوچستان باید داده شود و ما به هیچ عنوان اجازه نمیدهیم حق مردم ضایع شود. رئیسی تاکید کرد: بدانند دولت مصمم است حق مردم را در همه شئون بگیرد؛ این هم حق مردم استان است و ما دنبال میکنیم. در همه نقاط مرزی کشور و نه صرفا در اینجا حق مردم کشورمان را خواهیم گرفت. آب مساله اصلی دنیای امروز است و اجازه نمیدهیم این حق مردم ایران از طرف هیچ کشوری ضایع شود. رئیسجمهور با تاکید دوباره بر این نکته که مخاطبان این سخنان وی، باید این اخطار را کاملا جدی بگیرند، گفت: این سخنان بنده را بسیار جدی بگیرند و بعد گله نکنند که به ما گفته نشد یا تصور میکردیم میشود با گفتار سیاسی و گذشت ایام از این مساله گذر کرد، خیر! گذشت ایام این مساله را حل نمیکند. البته نماینده ما در افغانستان و استاندار سیستانوبلوچستان نیز این مساله را از طریق گفتوگو و دیپلماسی پیگیری میکنند اما از حاکمان افغانستان میخواهم این مطلب بنده را بسیار جدی بگیرند و سریعا اقدام کنند که مردم سیستانوبلوچستان به حقشان برسند.
2- دیدار با نخستوزیر پاکستان
دیدار با شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان و افتتاح بازارچه مشترک بین ۲ کشور، از دیگر برنامههای سفر یک روزه رئیسی به سیستانوبلوچستان بود. رئیسی در دیدار شهباز شریف، با اشاره به اراده دولت جمهوری اسلامی ایران بر توسعه روابط با همسایگان، بر ضرورت گسترش روابط دو کشور در زمینههای مختلف تاکید کرد. رئیسجمهور ساخت ۷ بازارچه مرزی و تبادل برق میان ایران و پاکستان را جلوه دیگری از همکاریهای خوب و زمینهساز تحکیم روابط ۲ کشور دانست و گفت: ظرفیتهای خوبی برای تبادل انرژی بین ایران و پاکستان وجود دارد. رئیسی همچنین با بیان اینکه سطح روابط تجاری ایران و پاکستان تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله دارد، بر آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روابط با پاکستان در بخشهای مختلف تجاری، صنعتی، کشاورزی و علم و فناوری تاکید کرد. رئیسی حضور نخستوزیر پاکستان و هیات همراه در نقطه صفری مرزی با ایران را نشانه پایداری امنیت در جمهوری اسلامی ایران دانست و افزود: ممکن است برخی گروهکها در نقاط مرزی به دنبال ناامن کردن مرزهای ۲ کشور باشند که این مساله حساسیت دولت پاکستان را میطلبد. رئیسی همچنین با اشاره به اراده دولت جمهوری اسلامی برای حل اختلافات منطقهای میان کشورهای اسلامی، به توافق ایران با عربستان اشاره کرد و گفت: ما هیچگاه عربستان را دشمن خود تلقی نکردهایم، بلکه مبتنی بر سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران رژیم صهیونیستی را دشمن مشترک جهان اسلام میدانیم. شهباز شریف، نخستوزیر پاکستان نیز در این دیدار ضمن ابراز خرسندی از حضور رئیسجمهور و تعدادی دیگر از مقامات جمهوری اسلامی ایران در نقطه صفر مرزی با پاکستان، مرز ۲ کشور را مرز دوستی، برادری و پیشرفت دانست و با اشاره به اهمیت تامین امنیت مناطق مرزی ۲ کشور، بر عزم دولت پاکستان برای ریشهکنی ناامنی در این منطقه تاکید کرد. شهبازشریف همچنین با دعوت از رئیسجمهور برای سفر به پاکستان گفت: مردم پاکستان مشتاقانه منتظر دیدار با شما هستند.
* جنبه مردمی حضور رئیسی در سیستانوبلوچستان
در ارتباط با این جنبه از سفر رئیسجمهور به استان سیستانوبلوچستان نیز میتوان به دیدار وی با سران طوایف منطقه و تأکید بر جبران ظلم به افرادی که در ماجرای جمعه 8 مهر زاهدان آسیب دیدند اشاره کرد.
حجتالاسلام رئیسی در سفر یک روزه خود به سیستانوبلوچستان، در نشستی صمیمانه با سران طوایف و معتمدان استان به گفتوگو نشست. رئیسی وحدت و انسجام موجود میان طوایف و مذاهب اسلامی استان را مثالزدنی و شایسته شکر الهی عنوان کرد و گفت: در شرایطی که امروز راهبرد دشمن ایجاد تفرقه و اختلاف است، بزرگان و سران طوایف این استان باید به موضوع وحدت و انسجام به دیده راهبرد بنگرند. رئیسی در ادامه مرزی بودن استان سیستانوبلوچستان به رغم برخی تحرکات برای ناامنسازی این منطقه را نه تهدید، بلکه یک فرصت دانست و با اشاره به توافقهای خوب انجامشده در راستای توسعه روابط تجاری و اقتصادی با پاکستان از جمله احداث ۷ بازارچه مرزی مشترک تصریح کرد: معتقدم بهترین و معتمدترین تجار و بازرگانان در این استان وجود دارند که میتوانند تجارت با همسایگان را رونق بخشند. رئیسجمهور همچنین ثبات امنیت در این استان را از دیگر موهبتهای الهی و ثمره مجاهدتها و جانفشانیهای شهدا دانست و تاکید کرد: باید تلاش شود عدهای سودجو نتوانند با اقداماتی نظیر جرائم سازمانیافته امنیت این استان را مخدوش کنند. رئیسی با اشاره به تلاش دشمنان برای بر هم زدن امنیت و آرامش کشور در اغتشاشات پاییز سال گذشته گفت: در جریان حوادث سال گذشته افرادی خواستند با ایجاد اغتشاش امنیت جامعه را مختل و نظم را بر هم بزنند که این اقدامات مورد قبول هیچ شهروندی نیست اما عدهای نیز که در این ماجرا هیچ نقشی نداشتند یا از نماز جمعه باز میگشتند، یا عابر و کاسب بودند، مورد آسیب قرار گرفتند و مظلوم واقع شدند و این وظیفه ما است که نسبت به آنها توجه داشته باشیم. رئیسی تصریح کرد: بنده نیز بلافاصله پس از حادثه تلخ نماز جمعه زاهدان وزیر کشور را مامور کردم با سفر به این استان، هم عوامل این حادثه را شناسایی و با آنها برخورد کند و هم کسانی که در این حادثه مظلوم واقع شدند مورد دلجویی قرار بگیرند. بعد از آن هم گروههای مختلفی برای سرکشی به همه خانوادههای آسیبدیده اعزام شدند و بنده هم شخصا مترصد فرصتی هستم که از این خانوادههای محترم و عزیز دلجویی کنم و این توجه مقطعی نخواهد بود، بلکه مستمرا ادامه خواهد داشت. رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقدامات صورت گرفته در جهت محرومیتزدایی و توسعه استان، سیستانوبلوچستان را پاره تن ایران خواند و تصریح کرد: قطعا وضعیت امروز استان سیستانوبلوچستان با قبل از انقلاب اسلامی و حتی سالهای ابتدایی پس از پیروزی انقلاب بسیار متفاوت است و اقدامات گستردهای در جهت ایجاد زیرساختهای عمومی در این استان انجام شده اما حتما این وضعیت با نقطه مطلوب فاصله دارد و با توجه به ظرفیتهای عظیم موجود باید تلاش بیشتری برای رفع نیازهای مردم سیستانوبلوچستان انجام شود.
اولویت قرار دادن احداث مراکز بهداشتی و درمانی، پیگیری احداث مراکز شبانهروزی تعلیم و تربیت از سوی آموزشوپرورش، همچنین بررسی مشکلات برخی اراضی شخصی ملی شده در این استان از جمله تاکیدات رئیسجمهور ناظر به مطالبه برخی مدعوین حاضر در این نشست بود. رئیسی همچنین ایجاد آرامش در زندگی مردم، مهار تورم و رشد و رونق تولید را وظیفه دولت دانست و بر عزم و اهتمام جدی دولت برای تحقق این مهم تاکید کرد.
***
اقدامات بینظیر دولت در آبرسانی به روستاهای سیستانوبلوچستان
معینالدین سعیدی، نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با ایرنا اظهار داشت: در بخش مرکزی چابهار حتی یک متر لولهکشی آب نداشتیم که با همت دولت سیزدهم بعد از گذشت چندین دهه کار آبرسانی به ۵۸ روستا در حال انجام است که در نوع خود کاری بزرگ و به یادماندنی است. وی افزود: اینکه رئیسجمهور بار دیگر به سیستانوبلوچستان بویژه حوزه انتخابیه چابهار سفر داشته، موجب قدردانی است، چون علاوه بر آبگیری سدکهیر، افتتاح خردهفروشی بازارچه مرزی پیشین و دستور ویژه برای تکمیل طرحهای نیمهتمام، فقط در سواحل مکران ۳۵۰ روستا به شبکه آبرسانی متصل شدند، این کارهای بزرگ جای قدردانی دارد و از دولت بویژه وزارت نیرو نهایت سپاس را دارم. سعیدی با اشاره به مواضع رئیسجمهور و وزیر خارجه بر توسعه روابط تجاری، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی با کشور پاکستان و افتتاح بازارچه مرزی خردهفروشی و توجه به زیرساختهای مرز ریمدان افزود: این اقدامات منجر به رضایتمندی مردم و خوشحالی مرزنشینان خواهد شد. نماینده مردم شهرستانهای چابهار، نیکشهر، زرآباد، کنارک، قصرقند و دشتیاری گفت: مطالبه حقابه و سخنان محکم ریاست جمهوری و وزارت خارجه نشان از عزم آنها برای پیگیری مطالبات و مشکلات مردم است که از این بابت از دولت تشکر میشود که به فکر مردم استان و تامین آب آنها هستند. وی بیان کرد: سد کهیر که ۶ سال تعطیل بود، سال ۱۴۰۰ مجددا آغاز به کار کرد و هم اینک در مرحله آبگیری است و بر اساس آمار ۵۰ میلیون مترمکعب آب دارد که با توجه به ظرفیت ۳۴۳ میلیون مترمکعبی که دارد، میتواند بیش از 5 هزار هکتار از اراضی کشاورزی پاییندست را زیرکشت ببرد و آب مورد نیاز بیش از ۵۵ روستای تشنه را تامین کند. وی افزود: ۴۰۰ روستا در حوزه شهرستانهای چابهار، دشتیاری و تلنگ قصرقند هم اینک به شبکه آب شرب سدهای زیردان و پیشین متصل هستند و از آب هوتگ نجات پیدا کردهاند که این هم کار بزرگی است. وی ادامه داد: ساخت مجتمع آبرسانی در ۶ شهرستان حوزه انتخابیه چابهار، احداث شبکه آبرسانی، حفر چاه و ساخت منبع آب و کمکهای بزرگ و کوچک دیگر از دیگر خدمات دولت سیزدهم است که هیچگاه از ذهن مردمان این سرزمین پاک نخواهد شد. سعیدی همچنین به آبرسانی به روستای تیس در منطقه آزاد چابهار اشاره و خاطرنشان کرد: سالها مردم این روستا فاقد آب بودند که با همت منطقه آزاد کار خوبی انجام شد و هم اینک در مرحله افتتاح قرار دارد.
ارسال به دوستان
حضور بشار اسد در نشست اتحادیه عرب، پایانی بر توهم حذف مقاومت از معادلات منطقه و مهر اعتراف رسمی حکام عربی به پذیرش تغییرات جدید غرب آسیاست
به کرسی نشست
گروه بینالملل: رئیسجمهور سوریه روز پنجشنبه پس از 12 سال وارد فرودگاه بینالمللی ملک عبدالعزیز شهر جده شد و مورد استقبال مقامات عربستان سعودی قرار گرفت.
بشار اسد که برای حضور در سیودومین نشست سران اتحادیه عرب به عربستان سفر کرده بود، مورد استقبال بدربن سلطان، معاون امیر مکه قرار گرفت و با احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب دیدار کرد. رئیسجمهور سوریه از سوی «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان برای شرکت در نشست سران اتحادیه عرب دعوت شده بود.
اتحادیه عرب نوامبر ۲۰۱۱ عضویت دمشق را به حالت تعلیق درآورد و تحریمهای سیاسی و اقتصادی علیه آن وضع کرد. فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان ماه گذشته به سوریه رفت و با بشار اسد دیدار کرد. بعد از این سفر همتای سوری او نیز به عربستان رفت و در نهایت یکشنبه هفته گذشته اتحادیه عرب در نشست وزیران خارجه با لغو تعلیق عضویت سوریه در این اتحادیه موافقت کرد و بعد از آن، ریاض رسما از بشار اسد برای شرکت در نشست اتحادیه عرب دعوت کرد. رئیسجمهور سوریه همچنین در جده به دیدار و رایزنی با مقامات و هیاتهای کشورهای عربی پرداخت. اسد پس از اینکه با «قیس سعید» رئیسجمهور تونس دیدار و گفتوگو کرد، در ادامه با «منصور بن زاید آلنهیان» رئیس هیات اماراتی شرکتکننده در اجلاس عرب دیدار کرد. در این دیدار روابط دوجانبه میان سوریه و امارات و راههای تقویت اقدام عربی مشترک مورد رایزنی قرار گرفت. منصور بن زاید، مراتب سلام و درود محمد بن زاید آلنهیان، رئیس امارات را به وی ابلاغ کرد. رهبران و روسای جمهور حاضر در این نشست همچنین علاوه بر موضوع جولان عربی اشغالی سوریه و همبستگی و حمایت از لبنان به عنوان ۲ موضوع دائمی در دستور کار، گزارش ریاست اجلاس درباره فعالیت کمیته پیگیری اجرای تصمیمات و تعهدات و گزارش دبیرکل درباره اقدام مشترک عربی را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
* سیودومین نشست سران اتحادیه عرب
اجلاس سران کشورهای عربی روز جمعه در فضای مثبت ناشی از بازگشت سوریه به این اتحادیه پس از ۱۲ سال غیبت، برگزار شد. سران و رهبران شرکتکننده در این اجلاس سازوکارهایی را برای تقویت اقدامات مشترک عربی، فعال کردن روابط دوجانبه بین کشورهای عربی و توسعه مکانیسمهای عملی برای مقابله با چالشها و بحرانهای پیش روی ملت عرب مورد بحث و بررسی قرار دادند. همچنین در این نشست تحولات سیاسی فلسطین اشغالی، حملات اسرائیل به قدس اشغالی و مساله شهرکسازی و موضوعات حمایت از بودجه دولت فلسطین و پایداری مردم فلسطین و همچنین حمایت از صلح و توسعه در جمهوری سودان، تحولات لیبی و یمن و حمایت از جزایر کومور و جمهوری سومالی پیگیری شد. در این گفتوگوها موضوعات دیگری از جمله پیگیری تعاملات کشورهای عربی با موضوع جهانی تغییرات اقلیمی و راههای تقویت همکاریهای اعراب در زمینه امنیت سایبری و امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات در چارچوب امنیت بینالمللی نیز مورد بحث قرار گرفت.
افتتاحیه سیودومین نشست شورای اتحادیه عرب در سطح سران در جده عربستان سعودی با حضور رئیسجمهور سوریه برگزار شد. به گزارش خبرگزاری دولتی سوریه سانا، ایمن بن عبدالرحمن، نخستوزیر الجزایر در افتتاحیه سیودومین نشست شورای اتحادیه عرب در سطح اجلاس سران در جده گفت: شعار اتحاد مجدد مظهر احیای جایگاه طبیعی سوریه در میان برادرانش در اتحادیه عرب است و ما از این حضور سوریه بسیار استقبال میکنیم.
همچنین رؤسای جمهور، پادشاهان و رهبران عرب برای گرفتن عکس دسته جمعی قبل از نشست سران کشورهای عربی گرد هم آمدند. محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان که به نیابت از ملک سلمان ریاست سیودومین نشست سران عرب در جده را بر عهده داشت، گفت: حضور جناب رئیسجمهور بشار اسد در این نشست باعث خرسندی ما است. محمد بن سلمان رئیس سیودومین نشست سران عرب در ادامه اظهار داشت: مساله فلسطین، مساله محوری اعراب و مسلمانان است و در راس اولویتهای پادشاهی عربستان قرار دارد و امیدواریم بازگشت سوریه به اتحادیه عرب به حمایت از سوریه و امنیت این کشور کمک کند. وی افزود: هرگز اجازه نخواهیم داد منطقه ما به میدانی برای نزاع و درگیری تبدیل شود. سالها جنگ و درگیری که ملتهایمان از آن رنج کشیدند، دیگر کافی است.
* استقبال از روابط دوباره ایران و عربستان در نشست جده
نخست وزیر عراق، ولیعهد کویت، پادشاه بحرین و رئیس شورای ریاستی یمن در سخنرانی خود در اجلاس سران اتحادیه عرب از روابط دوباره ایران و عربستان استقبال کردند. به گزارش الجزیره، محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق در سخنرانی خود در نشست سران اتحادیه عرب در جده عربستان تاکید کرد: از نزدیک شدن روابط ایران و عربستان که در راستای امنیت و ثبات منطقه است، استقبال میکنیم. وی از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب نیز استقبال کرد. همچنین شیخ مشعل الاحمد الصباح، ولیعهد کویت در سخنرانی خود در این نشست تاکید کرد تفاهمات ایران و عربستان بازتاب مثبتی بر منطقه خواهد داشت. شیخ حمدبنعیسی آلخلیفه، پادشاه بحرین نیز در اظهارات خود از تلاشهای عربی برای ایجاد نظام منطقهای جدید و متوازن و از سرگیری روابط دیپلماتیک تهران- ریاض استقبال کرد. رشاد محمد العلیمی، رئیس شورای ریاستی یمن هم تاکید کرد: امیدواریم تفاهمات ایران و عربستان نتایج مثبتی برای یمن به دنبال داشته باشد.
* اسد: جهان چندقطبی، فرصتی تاریخی است
بشار اسد که پس از سالها غیبت در اجلاس سران عرب حضور یافته بود، درباره موضوعات متعددی به بیان دیدگاههایش پرداخت. رئیسجمهور سوریه در نخستین سخنرانی خود پس از سالها غیبت سوریه در اجلاس سران اتحادیه عرب گفت: ما در برابر فرصت تاریخی به منظور سروسامان دادن به بیت عربی با کمترین دخالت خارجی هستیم. اسد گفت: اقدام عربی مشترک نیازمند سیاست واحد و سازوکار مشخص است. ما باید آنچه آینده ما را تهدید و بحران ایجاد میکند را بیابیم تا غرق نشویم. جهان چندقطبی فرصتی تاریخی پیش روی ما گذاشته است. با همبستگی «عربی- عربی» و شروع مرحله جدید اقدام مشترک امید زیاد میشود. ما باید به دنبال عناوین اصلی باشیم که آینده ما را تهدید میکند و باعث بحران ما میشود تا با پرداختن به نتایج و نه علتها، نسلهای آینده را غرق نکنیم. وی با اشاره به حجم چالشها اعلام کرد: کلمات و کنفرانسها کفایت نمیکند. چالشهای زیادی پیش رو ما قرار دارد؛ از جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت فلسطین گرفته تا خطر عثمانی و چالش توسعه به عنوان نیاز مبرم جوامع در حال رشد ما. اتحادیه عرب باید موضوعات مختلف را مورد بررسی قرار دهد. وی افزود: من خواهان بازنگری در منشور اتحادیه عرب و اساسنامه آن به منظور همخوانی آن با نیازهای کنونی هستم. اسد گفت: آشتیهای انجامشده فرصتی تاریخی به منظور سر و سامان دادن اوضاعمان بدون دخالت خارجی فراهم کرده است. دنیا باید موضوعات داخلی را به ملتهای ما محول کند و ما باید با دخالتهای خارجی مخالفت کنیم. وی افزود: اقدام عربی مشترک نیازمند دیدگاه مشترک برای فعال کردن نقش آن در حل بحرانها و چالشهاست. سوریه قلب تپنده جهان عرب است. اقدام عربی مشترک نیازمند راهبرد و دیدگاه و اهداف مشترک است. رئیسجمهور سوریه گفت: امیدوارم که این نشست سرآغاز مرحله جدیدی از اقدام عربی به منظور همبستگی میان ما برای تحقق صلح در منطقه به جای جنگ و ویرانی باشد.
وی ادامه داد: کمال تشکر را از روسای هیاتهایی دارم که از ما و بازگشت سوریه به اتحادیه عرب استقبال کردند. بشار اسد گفت: از جناب ولیعهد به خاطر نقش بزرگی که عربستان ایفا کرد و تلاشهای فراوان انجامشده از سوی آن برای تقویت آشتی در منطقه و موفقیت این اجلاس تشکر میکنم. محمد بن سلمان ولیعهد سعودی از بشار اسد رئیسجمهور سوریه هنگام ورود به سالن محل برگزاری نشست سران عرب در جده به گرمی استقبال کرد.
* زلنسکی میهمان غیرمنتظره نشست جده
نشست اتحادیه عرب اما یک میهمان غیرمنتظره هم داشت؛ ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین. او که با دعوت ولیعهد سعودی به جده آمده بود در سیودومین نشست سران عرب شرکت کرد. وی در این نشست گفت: از عربستان سعودی به خاطر ایفای نقش میانجیگری برای آزادی اسیران اوکراینی در جنگ تشکر میکنم. برای بازپسگیری خاک خود به جنگ ادامه خواهیم داد. محمد بن سلمان هم در همین رابطه اظهار کرد: از تلاشهای بینالمللی برای حل بحران اوکراین حمایت میکنیم و برای میانجیگری میان روسیه و اوکراین آماده هستیم. در همین اثنا رسانههای عربی روز گذشته با انتقاد از دعوت شدن رئیسجمهور اوکراین به نشست سالانه سران کشورهای عربی، تاکید کردند که این یک اقدام سیاسی بیسابقه است و باعث ناراحتی و ناهماهنگی بین اعضای اتحادیه عرب خواهد شد. برخی رسانههای عربی از جمله روزنامههای الجزایری از دعوت محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی از ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین برای شرکت در نشست اتحادیه عرب انتقاد کردند. پایگاه خبری - تحلیلی «عربی۲۱» در این باره گزارش داد: تیتر امروز روزنامههای الجزایر در آستانه اجلاس سران کشورهای عربی در جده مشابه بود. در یکی از آنها که به عنوان روزنامه نزدیک به ریاست جمهوری شناخته میشود، تصویری از محمد بن سلمان منتشر شد. این تصویر نشاندهنده نارضایتی شدید آن روزنامه از این دعوت بود و این موضوع را منعکس میکرد که کشورهای عربی از حضور زلنسکی در نشستشان احساس ناراحتی میکنند. روزنامه «الخبر» در تیتر اصلی خود با مطرح کردن این سوال که «زلنسکی در اجلاس سران عرب چه میکند؟!» به نقل از منابع ناشناس نوشت: «این اقدام بر روند جلسات این نشست تاثیرگذار بوده، بویژه اینکه برای نخستین بار است که دعوتنامهای برای حضور از رئیسجمهور یک کشور خاص و نه مقامات منطقهای یا سازمانهای بینالمللی ارسال میشود». در همین خصوص، روزنامه فرانسویزبان «لواکسپرسیون»، در تیتر اول خود دعوت زلنسکی به نشست جده را به «چرخش شگفتانگیز حوادث ۲۴ ساعت قبل از شروع اجلاس» توصیف کرد. این روزنامه نوشت: آنچه بنسلمان انجام داد به واقعیت موضع بیطرفانه اتحادیه عرب در قبال درگیریهای اوکراین - روسیه و تلاشهای قبلی آن برای میانجیگری بین دو طرف و حتی به تفاهمنامه سفر هیات عالی رتبه عربی سال گذشته به مسکو و کییف و دیدار آن با مقامات ۲ کشور با هدف سوق دادن ۲ طرف به مذاکره ضربه میزند.
* پیام پوتین به نشست جده؛ تأکید بر همکاریهای روسی - عربی در چارچوب منافع مشترک
همچنین رئیسجمهور روسیه با ارسال پیامی برای نشست جده، بر همکاریهای مسکو با کشورها در چارچوب منافع مشترک تاکید کرد و این روند را ادامهدار خواند. «ولادیمیر پوتین» پیامی برای نشست جده متشکل از سران کشورهای عربی ارسال و در آن به تداوم همکاریهای بین مسکو و کشورهای عربی براساس منافع مشترک تاکید کرد. براساس گزارش پایگاه اینترنتی شبکه «الجزیره»، پوتین تاکید کرد: توسعه همکاری بین مسکو و کشورهای عربی براساس منافع مشترک است. مسکو به حمایت خود از تلاشها برای حل مسالمتآمیز بحرانها در سودان، لیبی، سوریه و یمن ادامه خواهد داد. در ادامه پیام رئیسجمهور روسیه برای نشست جده آمده است: مسکو نسبت به توسعه روابط دوستانه و مشارکت سازنده با کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا اهتمام میورزد.
* خشم آمریکا از سفر اسد به عربستان
وزارت خارجه آمریکا در واکنش به سفر رئیسجمهور سوریه به عربستان سعودی برای شرکت در نشست اتحادیه عرب بعد از ۱۲ سال اعلام کرد از این اقدام متحدانش حمایت نخواهد کرد. وزارت خارجه آمریکا به سفر بشار اسد، به عربستان سعودی برای شرکت در نشست سران کشورهای اتحادیه عرب در جده واکنش نشان داد. وزارت خارجه آمریکا روز پنجشنبه در بیانیهای که از ناراحتی این کشور از این تحول دیپلماتیک خبر میدهد، اعلام کرد ما معتقدیم نباید به سوریه حق بازگشت به اتحادیه عرب داده شود. آمریکا با بیان اینکه واشنگتن از هرگونه عادیسازی روابط با «رژیم اسد» حمایت نمیکند و کما اینکه از اقدام متحدانش در این راستا نیز حمایت نخواهد کرد، گفت: ما نهتنها با بشار اسد عادیسازی روابط نخواهیم داشت، بلکه تحریمها به صورت کامل بر سوریه باقی خواهد ماند. بهرغم این اظهارات وزارت خارجه آمریکا، این کشور اعلام کرد آماده است با هر طرفی که بتواند آزادی شهروندان آمریکایی زندانی در سوریه را تضمین کند، تماس برقرار کند.
ارسال به دوستان
حج ظرفیتساز و مأموریت جدید کارگزاران حج
بنیامین شکوهفر: عبادات و مناسک پیش از اثرگذاری در جنبههای فردی و شخصی، در دگردیسی رفتاری، اخلاقی و فکری جامعه مؤثرند و عملا با مسائل اجتماعی و حقوق جمعی مرتبطند اما از میان فرایض، حج حائز ویژگیهای منحصر به فردی است، چراکه حضور در اجتماع بینالمللی را نمیتوان از ذات حج جدا کرد.
فضای حاکم بر ایام تشریق و مناسک حج، زمان محدود و مشخصشده هر ساله، مکان معین مورد وثوق همه فرق اسلامی و سایر الزامات این فریضه بینالمللی - اسلامی و عطیه الهی زمینهساز تحقق این ارتباطات بین مسلمانان جهان شده است.
از این جهت روح اجتماعی حاکم بر حج از آن جداییناپذیر است و در تار و پود آن تعبیه شده است.
حج به عنوان باشکوهترین تجلی بروز قدرت جهان اسلام، در همه عصرها و نسلها بهترین فرصت است تا توسط ملتها و دولتهای اسلامی آنچنان که رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار اخیر جمعی از کارگزاران و حجاج سال جاری فرمودند، به عنوان ابزاری مناسب برای ارتقا و نزدیکی امت به یکدیگر و اتحاد در مقابل کفر، ظلم، استکبار و بتهای بشری و غیربشری مورد بهرهبرداری قرار گیرد.
حج فراگیرترین عامل جهت جلوگیری از پراکندگی مسلمانان از هر رنگ، نژاد، جغرافیا و مذهب است. بدینسان به عنوان یکی از ارکان عملی اسلام در پیریزی وحدت جامعه اسلامی و تشکیل امت واحده و حرکت آن به سوی آینده، جایگاه ممتازی دارد و «ظرفیتسازترین» فریضه واجب اسلامی در همبستگی جهان اسلام است اما شرط لازم برای تحقق فلسفه ذاتی حج برحسب مساله اساسیای که رهبر معزز انقلاب بیان داشتند، وجود نگاه و روحیه جهانی و فراسرزمینی حجاج، نهادهای مجری و کشورهای حاضر در این مناسک است.
ایجاد احساس یگانگی در جامعه بزرگ اسلامی، همدلی، همراهی و همافزایی بین جوامع مسلمین و مخالفت با فردیت، انزوا و عزلت و تشکیل نهاد «حزبالله» و «جماعت یکدل اسلامی» که خواست قرآن کریم است، یگانه معلول بیبدیل نگاه جهانی و فراسرزمینی خواهد بود که در طول تاریخ شیاطین انس و جن همواره در هدم آن کوشیدهاند و امروز هم شیطان بزرگ و عوامل آن با تمام قوا درصدد ممانعت از بروز این اتحاد و و همبستگی هستند.
قرآن کریم در آیات ٢٧ و ٢٨ سوره حج به صراحت کنگره حج را دارای آثار و برکات بیشماری دانسته و با عبارات «منافع لهم» خیر کثیر و فواید سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، نظامی و فردی حج را برای جهان اسلام در ذیل همبستگی اسلامی بیان میدارد.
هرچند هر سال به دلیل محدودیتهای موجود افراد کمی امکان تشرف به این میقات بینالمللی و میعادگاه جهانی را دارند اما روح حج و شعائر الهی آن قلوب همه جوامع اسلامی و آحاد مسلمانان را با ندای تلبیه به تلاطم درمیآورد و فرصت مناسبی برای تبلیغ و تبشیر فلسفه حج و شناخت واقعی آن ایجاد میکند. از همین رو مقام معظم رهبری ماموریتی جدید در حوزه فرهنگسازی ابعاد حج خصوصا برای جوانان را متذکر شدند تا مسؤولان و دستاندرکاران حج و زیارت نسبت به این مهم بیش از پیش همت گمارند.
مطالبه معظمله بر فرهنگسازی بر کلمه حج و «کعبه» معظمه در میان آحاد مردم بویژه جوانان امروزی بود تا تداعیکننده مفاهیم اساسی همچون تمدنسازی، اتحاد در مقابل ظالمان و مستکبران، نگاه فرامرزی و جهانی و رفع تمایزات موجود جوامع بشری باشد.
از این جهت مسؤولان بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت علاوه بر ماموریتهای قبلی، در حوزه فرهنگسازی عمومی برای آحاد مردم و جوانان نیز ماموریتی جدید گرفتند که البته بنا بر ایدههای از قبل بیانشده توسط نماینده ولی فقیه در سازمان، آمادگی بعثه برای بهرهبرداری مناسب از ایام ذیالحجه و فرصت رسانهای حاکم بر این ایام جهت لبیک به مطالبه رهبر حکیم انقلاب را میتوان انتظار داشت.
ارسال به دوستان
حرکت ابر رادیواکتیو به سمت غرب اروپا
متحدان اروپایی ناتو وقوع فاجعهای زیستمحیطی مشابه حادثه چرنوبیل در سال 1986 میلادی را انتظار میکشند که عاقبت دخالتشان در جنگ اوکراین است. بر اساس آخرین گزارشهای منابع نظامی اوکراینی و روس، یک ابر رادیواکتیو که از انفجار دپوی مهمات ارسالی انگلیسیها در غرب اوکراین تشکیل شده، در حال حرکت به سمت غرب اروپاست. نخستین گزارشها از بروز فاجعه زیستمحیطی در منطقه خلمینتسکی اوکراین، هفته گذشته از سوی واحدهای گشتی ارتش این کشور به بیرون درز کرد. سپس گزارشهایی غیررسمی از رصد آلودگی هستهای در لوبلین، مهمترین شهر لهستان نزدیک مرز اوکراین در شبکههای اجتماعی منتشر شد. در نهایت دیروز دبیر شورای امنیت روسیه با تایید این پدیده خطرناک، درباره زمینههای آن اطلاعرسانی کرد. «نیکولای پاتروشف» در گزارش خود در جریان جلسه روز جمعه کابینه روسیه فاش کرد دلیل تشکیل ابر رادیواکتیو در اوکراین، انهدام گلولههای حاوی اورانیوم ضعیفشده بوده که توسط یکی از اعضای ارشد ناتو یعنی بریتانیا برای استفاده تانکهای چلنجر انگلیسی به اوکراین ارسال شدهاند. دبیر شورای امنیت روسیه در جلسه مزبور، سران ایالات متحده را به اعمال نفوذ برای ارسال چنین سلاحهای غیرمتعارفی توسط اعضای ناتو در قالب کمک به اوکراین متهم کرد اما در واقع هدف از چنین کاری آسیب رساندن مضاعف به هر 2 طرف جنگ، چه دریافتکنندگان اوکراینی و چه روسهاست. پاتروشف در این باره گفت: «آنها (آمریکاییها) این گونه به اوکراین کمک میکنند؛ با فشار آوردن به اقمارشان برای ارسال مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده. در نتیجه انهدام [مهمات] یک ابر رادیواکتیو در حال حرکت به سمت اروپای غربی است. در لهستان هم افزایش تشعشعات را تشخیص دادهاند».
این در حالی است که گزارشهایی از انهدام یک انبار بزرگ مهمات در شهر خلمینتسکی در غرب اوکراین در روز شنبه هفته گذشته منتشر شده بود. واحدهای گشتزنی ارتش اوکراین ظاهرا نمونههایی از تشعشعات غیرعادی را در داخل و اطراف این شهر جمعآوری کرده بودند. یک نیروگاه هستهای نیز در نزدیکی این انبار مهمات قرار دارد اما به آن آسیبی نرسیده است. رصد مسیر حرکت واحدهای کنترل تشعشع اوکراین در فواصلی بسیار دورتر از محل دپوی منفجرشده، این گمانه را تایید کرد که ممکن است اورانیوم ضعیفشده داخل مهمات انگلیسی منهدمشده بر اثر انفجارهای قوی تبدیل به گرد و غبار شده و به شکل یک توده معلق رادیواکتیوی با جریان هوا به سمت مناطق مرکزیتر اروپا حرکت کرده باشد.
با وجود انکار مقامات ورشو، از دوشنبه گذشته گزارشهایی غیررسمی درباره رصد تشعشعات غیرعادی هستهای در شهر لوبلین در شرق لهستان در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود.
از طرف دیگر «روسپاتربنادزور» آژانس دولتی نظارت بر وضعیت تشعشعات هستهای روسیه با انتشار بیانیهای متعاقب اظهارات دبیر شورای امنیت این کشور اعلام کرد: «وضعیت تشعشعات در کشور ما ثابت است. هیچ زمینه تشعشع اضافی شناسایی نشده است».
در حالی که اورانیوم ضعیفشده رادیواکتیو خفیف است، عمدتا یک خطر برای سلامتی در نظر گرفته میشود، زیرا این ماده یک فلز سنگین سمی است. ذرات اورانیوم یا اکسید اورانیوم تولیدشده در یک انفجار میتواند توسط هر کسی که در معرض آنها قرار میگیرد استنشاق شود یا محیط را آلوده کند. مسکو در ماههای اخیر بارها درباره رفتار ماجراجویانه ناتو برای ارسال تسلیحات غیرمتعارف به اوکراین هشدار داده بود اما کشورهای عضو این پیمان نظامی غربی از جمله خود انگلیس نهتنها ارسال چنین تسلیحاتی را انکار میکنند بلکه به شکلی بیشرمانه، انفجار مهمات ساختهشده با اورانیوم ضعیفشده را به عنوان تهدید محیط زیستی به رسمیت نمیشناسند. روسیه بر اساس مطالعات انجامشده در کشورهایی مانند صربستان و عراق که طی 3 دهه گذشته هدف حملات تسلیحات اورانیوم ضعیفشده توسط ناتو قرار گرفته بودند، هشدار داده بود استفاده از این نوع مهمات (اورانیوم ضعیفشده) یک تهدید زیستمحیطی است و سلامت آحاد بشر را در درازمدت تهدید میکند. حال کشورهای غرب، شرق، مرکز و شمال اروپا در حالی با کابوس قرار گرفتن در مسیر ابر رادیواکتیوی از مبدا اوکراین دست و پنجه نرم میکنند که حکومتهایشان از جمله دولت لندن در کمال تعجب ماهیت تهدیدآمیز این پدیده را رد کرده بودند. از آخرین باری که اروپاییها پدیده خطرناک ابر رادیو اکتیو از مبدا اوکراین - نیروگاه هستهای منفجرشده چرنوبیل در شمال این کشور - را تجربه کردند 37 سال میگذرد، پدیدهای که گفته میشود باعث افزایش انواع سرطانها، بیماریهای مرموز و تولد نوزادان ناقص میان مردم در مسیر خود بویژه در کشورهای روسیه، اوکراین، لهستان، آلمان، بلغارستان، ترکیه و حتی انگلیس شده بود.
ارسال به دوستان
ساختاری که باید تغییر کند
محمدحسین مهدویزادگان: سیکل بحرانهای ترکیبی شکلگرفته در نظام بینالملل پس از جنگ دوم جهانی، به گونهای شکل گرفته است که در آن سازمانهای بینالمللی به جای نقش «بازدارنده»، به مثابه یک «کاتالیزور» عمل میکنند! بارزترین مصداق در اثبات این گزاره، تحولات اخیر فلسطین است. رژیم غاصب صهیونیستی در سایه سکوت سازمان ملل متحد، کشتار کودکان و زنان فلسطینی، تجاوز به حریم مسجدالاقصی، شهرکسازیهای غیرقانونی و حتی تعرض به حق سرزمینی کشورهای منطقه را در دستور کار قرار داده و ابایی از پذیرش مسؤولیت حقوقی این جنایات نیز ندارد! اگر چه سکوت سازمانهای ظاهرا حقوق بشری غرب در قبال جنایات رژیم اشغالگر قدس تبدیل به یک رویه مستمر شده و انتظاری نیز از این سازمانهای ضدبشری وجود ندارد اما قطعا چنین قاعدهای درباره سازمان ملل متحد صادق نیست!
پس از پایان جنگ دوم جهانی، سازمان ملل متحد قرار بود به نقطه ثقل و گرانیگاه ایجاد صلح پایدار در نظام بینالملل تبدیل شود، به گونهای که مداخله موثری در مواجهه با هرگونه تجاوز، نقض حقوق بشر و حقوق سرزمینی ملتها صورت دهد! اکثریت قریب به اتفاق کشورهای دنیا نیز عضو این سازمان محسوب میشوند و هر سال (ماه سپتامبر/ شهریور) در مجمع عمومی نیز مواضع خود در قبال تحولات جاری در جهان را به صورت رسمی خطاب به همه ملتهای دنیا بیان میکنند. از این رو، کارویژه سازمان ملل متحد را نباید با کارویژه سازمانهای حقوق بشری وابسته به غرب و رژیم اشغالگر قدس مقایسه کرد. ذکر این مقدمه، معطوف به نتیجهای است که سالهاست افکار عمومی دنیا نسبت به عملکرد سازمان ملل گرفتهاند: ساختار و مناسبات جاری در سازمان ملل متحد و اکثر سازمانهای بینالمللی رسمی، مولد بحران در جهان است نه از بین برنده آن!
وجه مشترک جنایاتی مانند کشتار قانا در سال 2006 (در جریان جنگ 33 روزه) قتلعام در اردوگاههای آوارگان فلسطینی (سالهای 2021 و 2023) و دیگر جنایاتی که توسط رژیم قاتل و کودککش صهیونیستی رخ داده، سکوت و همراهی سازمانهای بینالمللی بوده است. در این معادله، اسامی و عناوین چندان تاثیرگذار نبوده و از «خاویر پرز دکوئیار» گرفته تا «کوفی عنان»، «بان کی مون» و «آنتونیو گوترش»، یکی از پیششرطهای حضور و تثبیت خود در مسند دبیرکلی سازمان ملل متحد را سکوت در برابر جنایات صهیونیستها تلقی میکنند.
در این میان آمریکا، انگلیس و فرانسه به عنوان ۳ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز به تلآویو تضمین دادهاند در بحبوحه بدترین و سختترین جنایاتی که ارتش اسرائیل علیه فلسطینیان صورت میدهد، قطعنامه یا حتی بیانیهای ساده و نرم علیه این جنایات منتشر نکنند. حتی بارها آمریکا در برابر قطعنامههای پیشنهادی علیه جنایات مسلم رژیم اشغالگر قدس، از حق وتوی خود استفاده کرده است. در جریان حوادث و حملات تروریستی پاریس در سالهای گذشته، شاهد ابراز همدردی و حمایت همهجانبه سازمانهای به اصطلاح بینالمللی از جمله سازمان ملل متحد با خانواده قربانیان این حوادث بودیم. در بسیاری از نقاط جهان، شاهد نصب پرچم فرانسه در میادین اصلی جهان و برگزاری اعتراضات و راهپیماییهای مختلف در محکوم کردن این حوادث بودیم. با این حال مدعیان حقوق بشر از کنار کشتار دستهجمعی ملت فلسطین یا کودکان یمنی که مصداق نسلکشی عامدانه و مستمر محسوب میشود به سادگی گذشتهاند. گویا اساسا اتفاقی در این کشورها رخ نداده و فلسطین و یمن نیز جایی در نقشه جهان ندارند. تقسیمبندی ملتهای جهان به شهروندان درجه اول و دوم و سوم، سیاست اعلامنشده ولی اعمالی غرب در قبال ساکنان کره زمین محسوب میشود اما بدتر از این نگاه فاجعهآمیز، تطبیق رفتار سازمانهای بینالمللی با این تقسیمبندی ضدانسانی است!
بر این اساس از دید رسانهها و سیاستمداران غربی و همچنین افرادی که در سازمان ملل متحد در مسند قدرت قرار گرفتهاند، میان ساکنان فلسطین و یمن با آمریکا و اروپا از زمین تا آسمان فاصله وجود دارد! از دید افرادی مانند آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد و سیاستمداران غرب، خون کودکی که در غزه، کرانه باختری و رفح روی زمین ریخته میشود، اساسا ارزشی برای موضعگیری یا حتی سکوتی یک دقیقهای در ابتدای جلسات سازمان ملل متحد ندارد. بسیاری از تحلیلگران حوزه روابط بینالملل به درستی بر این باورند تامین 20 درصد هزینههای سالانه سازمانهای بینالمللی از سوی آمریکا، این کشور و متحدانش را به بازیگرانی مسلط در این محافل تبدیل کرده است. همین مساله، سبب شده خروجی راهبرد، رویکرد و رفتار سازمانهای بینالمللی چیزی جز خلق، تشدید و تثبیت بحرانهای گوناگون در جهان نباشد. راهحل مواجهه با این روند، قطعا تغییر دبیرکل یا افزایش تعداد کمیتههای تخصصی سازمان ملل متحد و دیگر سازمانها نیست! دگرگونی ساختاری سازمان ملل متحد و حذف دالهای مرکزی مسمومی مانند «لیبرال - دموکراسی»، «موازنه قدرت بر اساس زور و سلطه» و «حق ناحق وتو» تنها راه عبور از این بحران چندین ساله تلقی میشود. این خواست عموم ملتهای جهان است.
ارسال به دوستان
حکم اعدام عاملان شهادت ۳ نیروی حافظ امنیت در پرونده «خانه اصفهان» اجرا شد
مجازات جانوران آغل
* معدومان با گروهک تروریست منافقین در ارتباط بوده و اقدامات تروریستی خود را بر اساس دستورات آنها انجام میدادند
عوامل حمله تروریستی «خانه اصفهان» که منجر به شهادت ۳ نفر از نیروهای حافظ امنیت شد، بامداد دیروز به دار مجازات آویخته شدند. با آنکه متهمان پرونده حمله تروریستی «خانه اصفهان» در روند بازجوییها متعدد خود به صراحت اقرار کردند ۳ نفر از نیروهای حافظ امنیت را در ناآرامیهای آبان سال گذشته به شهادت رسانده و روی مردم آتش گشودند اما طی هفتههای اخیر رسانههای معاند با جنجالآفرینی با هدف انحراف افکار عمومی، سعی در وارونه جلوه دادن برخی حقایق و نظرات درباره قاتلان و اشرار این حادثه تروریستی داشتند، غافل از اینکه در مقابل این پروژههای شکستخورده، مردم با آگاهی و هوشیاری همچنان خواستار اشد مجازات مجرمان مخل امنیت هستند. این در حالی است که تروریستهای خانه اصفهان علاوه بر به شهادت رساندن 3 مامور حافظ امنیت، دارای سوءسوابق متعدد چون شرارت، نزاعهای دستهجمعی با سلاح سرد و گرم، تجاوز به عنف، فساد اخلاقی و ایجاد رعب و وحشت بودند.
مرکز رسانه قوهقضائیه اعلام کرد: حکم اعدام محکومان صالح میرهاشمی، مجید کاظمیشیخشبانی و سعید یعقوبیکردسفلی از عوامل حمله تروریستی محله خانه اصفهان در آبان ۱۴۰۱ که منجر به شهادت تعدادی از نیروهای حافظ امنیت شد، اجرا شد. متهم ردیف اول این پرونده ارتباط رسمی با گروهک تروریستی منافقین داشت؛ گروهکی که جنایات متعددی را علیه شهروندان ایرانی انجام داده و با انجام ترورهای کور و طراحیشده، ۱۷ هزار نفر را به شهادت رسانده است. ۲۵ آبان ۱۴۰۱ در پی حمله مسلحانه تروریستی در میدان نگهبانی محله خانه اصفهان، ۳ مدافع امنیت به نامهای اسماعیل چراغی، محسن حمیدی و محمد کریمی به شهادت رسیدند. عوامل این حمله، با هماهنگی قبلی که با یکدیگر داشتند دست به اقدام تروریستی زده و با کشیدن سلاح به قصد جان مردم و ماموران اقدام به تیراندازی کردند. در این عملیات تروریستی تعدادی از مردم و نیروهای حافظ امنیت نیز مجروح شدند. پس از دستگیری عوامل تیراندازی و صدور کیفرخواست، جلسات دادگاه رسیدگی به اتهامات ۶ نفر از متهمان این پرونده در دادگستری استان اصفهان برگزار شد. در فرآیند برگزاری دادگاه ۴ نفر از متهمان دارای وکیل تعیینی بودند و ۲ نفر نیز به علت عدم معرفی وکیل تعیینی، از امکانات قانونی استفاده کرده و برای آنها وکلای تسخیری در نظر گرفته شد و پس از برگزاری جلسات رسیدگی و بررسی مستندات و اخذ دفاعیات متهمان و وکلای آنها، رای دادگاه بدوی صادر شد. بر اساس احکام صادره، صالح میرهاشمیبلطاقی، فرزند سیدکاظم متهم ردیف اول پرونده به اتهام محاربه از طریق کشیدن سلاح کلت کمری در معابر عمومی، تشکیل و اداره دسته و گروه مجرمانه به قصد بر هم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی منتهی به جرائم ضدامنیت داخلی و عضویت و همکاری با گروهک منافقین، مجید کاظمیشیخشبانی، فرزند محمدرضا متهم ردیف دوم پرونده به اتهام محاربه از طریق کشیدن سلاح کلاشنیکف و عضویت در دستهجات و جمعیت غیرقانونی به قصد برهم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی منتهی به جرایم ضد امنیت داخلی و سعید یعقوبیکردسفلی، فرزند کرمعلی متهم ردیف سوم پرونده به اتهام محاربه از طریق اقدام به کشیدن اسلحه و استفاده از کلت کمری، عضویت در دستجات و جمعیت غیرقانونی به قصد بر هم زدن امنیت کشور و اجتماع و تبانی منتهی به جرائم ضدامنیت داخلی کشور به اعدام محکوم شدند.
* شهادت 3 نفر از نیروهای مدافع امنیت
طبق شواهد و مستندات موجود در پرونده و اقاریر صریح متهمان، تیراندازیهای انجام شده از طرف این ۳ نفر منجر به شهادت ۳ نفر از نیروهای مدافع امنیت در شهر اصفهان شده بود. همچنین برای دیگر متهمان پرونده احکام زندان صادر و یکی از متهمان نیز از اتهامات وارده تبرئه شد. پس از اعتراض متهمان پرونده، رای بدوی در دیوان عالی کشور مورد بررسی مجدد قرار گرفت که با توجه به اسناد و مدارک متقن، در نهایت حکم اعدام متهمان ردیف اول تا سوم تایید شد. در دادنامه صادرشده از سوی دیوان عالی کشور آمده است: فرجامخواهان ردیفهای اول تا سوم آقایان صالح میرهاشمی، مجید کاظمیشیخشبانی و سعید یعقوبیکردسفلی از حیث عنوان اتهامی محاربه از طریق تیراندازی با سلاح گرم از نوع سلاح جنگی کلت کمری و کلاشنیکف به سوی ماموران انتظامی و امنیتی که منجر به شهادت ۳ نفر شد، قصد و نیت براندازی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران را داشته و سرکردگی اغتشاش و آشوب را بر عهده داشتهاند و از طرف دیگر با سرپل گروهک تروریستی منافقین در خارج از کشور در ارتباط مستقیم بودهاند و از سرپل خط گرفته و مراتب را به دیگران نیز منتقل کرده بودند. همچنین متهمان در اغتشاشات سال گذشته اماکن عمومی را به آتش کشیده و با ساخت کوکتلمولوتف و پرتاب آن به سمت ماموران و مردم حریق عمدی ایجاد کرده و موجبات رعب و وحشت مردم را به همراه آوردهاند. دیوان عالی کشور در ادامه دادنامه صادره، آورده است: وکلای متهمان مورد اشاره، اعتراض موجه و مستدلی را که توانایی خدشه و نقض دادنامه را داشته باشد، ارائه نکردند و از جهت رعایت تشریفات دادرسی نیز در محکومیت صادر شده، اشکال خاصی به نظر نمیرسد. مستندا به بند «الف» ماده ۴۶۹ قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۹۲ و اصلاحی ۹۴ ضمن رد فرجامخواهی دادنامه، اجرای حکم اعدام تایید و ابرام میشود.
* ارتباط متهمان با گروهک منافقین
بر اساس مستندات و همچنین اقاریر صریح متهمان، این افراد با گروهک تروریستی منافقین در ارتباط بوده و اقدامات تروریستی خود را بر اساس دستورات گروهک منافقین انجام دادهاند. متهم صالح میرهاشمی در رابطه با ارتباط خود با گروهک تروریستی منافقین عنوان کرده است: «یک صفحه به نام بیباک به من پیام داد که حاضر به همکاری با ما هستید؟ که در ادامه من هم چندین نقطه را برای اطلاع منافقین شناسایی و ارسال کردم، از جمله حوزه علمیه لیمجیر، پایگاه سپاه در خانه اصفهان و پایگاه بسیج که از طریق تلگرام آدرس این اماکن را برای آنها ارسال و اعلام کردم مسلح هستم». متهم به همراه همدستان خود در یک آغل اقدام به ساخت کوکتلمولوتف کرده بود و تصاویر کوکتلها را برای سرپل گروهک تروریستی منافقین ارسال میکرده است. متهم میرهاشمی همچنین در ارتباطاتی که با عوامل گروهک منافقین داشته، عنوان کرده است: «ما یک تیم ۵ نفره مسلح هستیم و از نظر مالی و پشتیبانی به هیچ کسی احتیاجی نداریم». بر اساس مستندات پرونده، صالح میرهاشمی همچنین تصاویری را از محله خانه اصفهان برای گروهک منافقین ارسال کرده است. صالح میرهاشمی درباره سلاح کمری خود عنوان کرده است سال ۱۴۰۰ در کردستان اسلحه کلت کمری را به همراه تعدادی تیر به قیمت ۸ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان با یک خشاب اضافه خریداری کرده است. وی در اقاریر خود نزد ضابط قضایی اعلام کرده است: «۴ حلقه لاستیک در زمین حسن نفتی را برداشته به سمت فلکه نگهبانی خانه اصفهان رفته و آنها را وسط خیابان انداخته و اقدام به سر دادن شعار کردیم». وی در اقاریر خود عنوان کرده است مجید کاظمی محکومعلیه دیگر پرونده با اسلحه کلاشنیکف از زمین کنار قرضالحسنه وارد خیابان شد و شروع به تیراندازی کرد.
* تشریح دفاعیات متهمان در جلسات دادگاه
صالح میرهاشمی در دادگاه با اشاره به شب تیراندازی که منجر به شهادت ۳ مامور حافظ امنیت شد، گفت: «در شب وقوع حادثه زمانی که مجید کاظمی شروع به تیراندازی کرد به سمت وی ایستادم و گفتم روبهرو شلوغ است، در محل سر و صدای زیادی بود و متوجه حرف من نشد. شروع به دویدن کردم که متوجه شدم فردی از پشت سر با سلاح کلت در حال تیراندازی به سمت شهید اسماعیلی است».
وی ادامه داد: «زمانی که ماموران آمدند، مجید در حال تیراندازی بود، از پشت یک نفر را دیدم که اقدام به تیراندازی کرد، صورت وی پوشیده بود اما از نظر هیکل و ظاهر شبیه سعید یعقوبی بود». وی همچنین در رابطه با اسلحه خود به قاضی گفت: «حدود یک سال و نیم گذشته بود که کلت کمری ترکیهای را به همراه ۱۲ فشنگ از فردی به نام «حمیدلره» خریداری کردم و هیچ استفادهای از آن نکردم. شب وقوع حادثه اسلحه در پارکینگ خانه و زیر زین موتور من بود». پس از اخذ دفاعیات میرهاشمی و وکیل وی، اتهامات متهم ردیف دوم پرونده مجید کاظمیشیخشبانی مورد رسیدگی قرار گرفت.
به گفته نماینده دادستان، این فرد در اغتشاشاتی که منجر به شهادت ۳ مامور حافظ امنیت شد، با استفاده از سلاح کلاشنیکف به سمت ماموران تیراندازی کرده است.
مجید کاظمیشیخشبانی در دفاعیات خود در دادگاه درباره اسلحهای که در شب حادثه همراه خود داشته است، گفت: «در زمان دستگیری ما، سلاحهای کلاشنیکف و کلتی که سعید یعقوبی به من داده بود در آغل کشف شد». شبانی در جلسه دادگاه در پاسخ به سوال قاضی که آیا اتهام خرید و فروش اسلحه را قبول داری یا خیر؟ پاسخ داد: «سلاح کلاشنیکف خریدم».
* من که آب از سرم گذشته، بگذار همه را بکشم!
سعید یعقوبی، متهم ردیف سوم پرونده نیز در دادگاه جزئیات حادثه را اینگونه شرح داد: «شب اغتشاشات در خانه بودم که صالح به من زنگ زد و گفت به نگهبانی خانه اصفهان بیا. در حین رفتن و در مسیر به مجید (محکومعلیه ردیف دوم) زنگ زدم که او هم در مسیر آمدن به آنجا بود. زمانی که به محل رفتم دیدم اغتشاش شروع شده است. در محل سهیل و صالح را دیدم. کمتر از ۱۰۰ نفر وسط معرکه و ۲۰۰ نفر نیز در حال تماشا بودند. در همین زمان ماموران آمدند و دیدم مجید از زمین خاکی تیراندازی کرد. مجید اسلحه را روی یک خودرو گذاشته بود و تیراندازی میکرد». متهم ادامه داد: «بعد از این ماجرا به همراه مجید به یک کبابی رفتیم. در آنجا مجید از من خواست از وی فیلم بگیرم. در زمان فیلمبرداری صاحب کبابی ما را دید و فکر میکنم صحبتهای مجید را شنید. مجید از من خواست آنجا را ترک کنیم. مجید به من گفت من را جایی ببر تا فشنگ بخریم، من که چند نفر را کشتم و آب از سرم گذشته، بگذار همه را بکشم».
ارسال به دوستان
پس از استقرار نمایندگی یک بانک روسی در ایران، 2 بانک ایرانی در روسیه شعبه خواهند زد
صفآرایی بانکی علیه تحریم
* دفتر تجاری ایران در روسیه فعال میشود
بر اساس توافقات انجامشده بین ایران و روسیه، بناست ۲ بانک ایرانی در روسیه نمایندگی و شعبه داشته باشند و یکی از مهمترین بانکهای روسیه نیز در ایران نسبت به تأسیس نمایندگی اقدام کرده است. بانک VTB دومین بانک بزرگ روسیه است و در واقع این از معدود دفعاتی است که شاهد آغاز فعالیت یک بانک خارجی بزرگ در کشورمان هستیم. ورود بانک VTB به فضای بانکی کشورمان در واقع نخستین قدم از توسعه همکاریهای کشورمان با یک کشور دوست و یک بانک بزرگ است که سابقه فعالیت در اروپا، آسیا، آفریقا و حتی آمریکا را هم دارد. همانطور که گفته شد بانک VTB دومین بانک بزرگ روسیه است و از نظر رنکینگ جهانی هم به گزارش مؤسسه فایننشالتایمز با داشتن رتبه ۲۳۶ در جمع ۵۰۰ بانک برتر جهان قرار دارد. همکاری بین ایران و روسیه از سال گذشته و در بحبوحه تحریمهای غرب علیه مسکو و تهران شتاب بیشتری گرفته است. در طول سال 2022، طرفین به توافقهایی دست یافتند که همکاریهای دوجانبه را گسترش میدهد. این توافقات شامل قراردادهای بانکی، عرضه مبادلهای برای توربینها، قطعات یدکی و تجهیزات هواپیما تا قراردادهای ساخت مشترک خطوط لوله گاز میشود. بهگفته رئیس پارلمان روسیه، 2 کشور فعالانه در حال برداشتن گامهایی برای افزایش تجارت متقابل هستند که این اقدامات «در شرایط ناشی از فشار تحریمها» علیه هر 2 کشور بسیار مهم است. ویاچسلاو ولودین همچنین تأکید دارد: هر 2 کشور اکنون باید بر افزایش همکاریهای متقابل در بخشهای مالی و بانکی، بویژه با افزایش استفاده از ارزهای ملی در تسویه حسابها، با استفاده از سیستمهای پرداخت روسی «میر» و «شتاب» ایرانی تمرکز کنند. از سال گذشته شبکه پیامرسان بانکی ایران با نام «سپام» به پیامرسان بانکی روسی متصل شد و بعد از آن مقدمات اتصال میر به شتاب طی شد. سامانه پیامرسان مالی الکترونیکی (سپام) به منظور الکترونیکی کردن مراودات بانکی و ایجاد زیرساخت یکپارچه خدمترسانی میان ایران و روسیه راهاندازی شده است. با استفاده از سپام نهتنها برای نخستینبار یک زیرساخت پیامرسانی واحد مالی ملی در کشور برای همه مراودات مالی عمده بانکها از قبیل اعتبارات اسنادی ارزی و ریالی، ضمانتنامههای ارزی و ریالی، حوالجات ارزی، مکاتبات، استعلامها و مذاکرات از طریق یک شبکه واحد پیامرسانی فراهم شده است، بلکه امکان اتصال به بانکهای خارجی در خارج از کشور را میتوان به گونهای برقرار کرد که بدون به کارگیری امکانات مؤسسه سوئیفت و نگرانیهای مربوط به آن، با زبانی مشترک و آشنا، تعاملات مالی با آخرین فناوریهای موجود انجام شود.
در همین ارتباط محسن کریمی، معاون بینالملل بانک مرکزی گفته بود: با اتصال سامانههای پیامرسان ملی بانکهای ایران و روسیه، 700 بانک روسی میتوانند با بانکهای ایرانی تبادل پیام مالی داشته باشند، همچنین 106 بانک غیرروسی از 13 کشور دیگر هم به این سامانه پیامرسان متصل شدهاند و میتوانند با بانکهای کشور تبادلات مالی داشته باشند.
اتصال شتاب به میر موضوع مهمی است که حداقل در سالهای گذشته تلاشهای زیادی برای آن انجام شد ولی به سرانجام نرسید اما با توافقات اخیر 2 کشور و انجام مقدمات فنی و کارشناسی، شتاب ایران به میر روسیه وصل شد.
این خبری بود که سیداحسان خاندوزی، وزیر اقتصاد آن را رسانهای کرد و گفت: «اتصال شبکه شتاب کشور به شبکه پرداخت الکترونیکی کشورهای منطقه پیگیری شد. به طور مشخص درباره روسیه این اقدام به ثمر نشسته است. در ماههای آینده برای تجار ایرانی و روس که مبادله انجام میدهند، بدون نیاز به مراجعه به شبکههای بینالمللی و ارزهای غیرمحلی، این امکان را فراهم میکنیم».
با اتصال شبکه شتاب ایران به میر روسیه، شبکه کارتی 2 کشور به هم وصل خواهد شد. الان بانکهای 2 کشور به هم وصل شدهاند و با هم میتوانند پیام رد و بدل کنند. سوییچ پرداخت کارتی هم اگر وصل شود، مردم میتوانند با کارت بانکی خود در کشور مقابل در مغازهها خرید کنند.
گفتنی است در توافقنامه بانکهای مرکزی ایران و روسیه، گامهایی تعریف شده است که نخستین قدم آن همین اتصال پیامرسانهای ملی 2 کشور است. یکی دیگر از آن اقدامات به کارگیری پولهای ملی در مبادلات تجاری است. یعنی در مرحله اول سوئیفت ملی بین 2 کشور ایجاد شده است. اقدام دیگر هم پولهای ملی است که در آینده نزدیک عملیاتی میشود.
معاون نخستوزیر روسیه بتازگی از توافق اولیه ایران و روسیه برای استفاده از ارز ملی در مبادلات خبر داده و تاکید کرده است: علاوه بر موضوعات حوزه انرژی، موافقتنامه همکاری در زمینه گمرکی و موضوع استفاده از ارز ملی در تبادلات مطرح شد و موضوعات بانکی زمینه اولیه توسعه تجاری 2 کشور هستند که ما اهتمام لازم را برای رفع چالشهای آن داریم.
رئیس پارلمان روسیه نیز قبلا در همین ارتباط گفته بود: استفاده فعالانهتر از ارزهای ملی برای تسویه حسابها مهم است. قبلا کارهای زیادی در این زمینه انجام شده است. سهم روبل و ریال در تسویه حسابهای متقابل اکنون از 60 درصد فراتر رفته است.
از مهمترین موضوعات مورد توافق ایران و روسیه، تاسیس نمایندگی و شعبه بانکهای 2 کشور است. طبق تازهترین خبر اعلام شده از سوی بانک مرکزی ایران، بناست بزودی 2 بانک بزرگ تجاری ایران در روسیه نمایندگی و شعبه تأسیس کنند، ضمن اینکه مهمترین بانک روسی نیز اخیراً نسبت به تاسیس نمایندگی در ایران اقدام کرده است.
محسن کریمی، معاون بینالملل بانک مرکزی چندی پیش
با تایید این موضوع از اقدام 2 بانک ایرانی برای تاسیس نمایندگی و شعبه در روسیه خبر داد و گفت: بانک VTB دومین بانک بزرگ روسیه است که بیشترین شعبه خارجی در میان بانکهای روسیه را داراست و در حال افتتاح دفتر نمایندگی در تهران است.
وی افزود: هدف تاسیس دفتر نمایندگی بانکهای هر کشوری در خارج از آن کشور عمدتا برای شناسایی فرصتهای اقتصادی چه از جهت تجاری و چه سرمایهگذاری است؛ بنابراین تاسیس دفتر نمایندگی یک بانک روسی در ایران شروع خوبی برای گسترش همکاریهای اقتصادی بین 2 کشور تلقی میشود.
کریمی اظهار کرد: هر چه روابط بانکی در چارچوب رسمی و شکل متعارف خود توسعه یابد، عملا باعث خواهد شد نقل و انتقال وجوه از شیوههای غیررسمی و نامتعارف و بعضا پرریسک و پرهزینه خارج شده و وارد شیوههای رسمی و بانکی شود که متعارف و کمریسکتر و کمهزینهتر برای تجار 2 کشور است. بنابراین میتوان گفت گام مهم بعدی توسعه روابط ایران و روسیه، تاسیس بانک است و با تسهیل روابط بانکی قطعا روابط تجاری 2 کشور با تحولاتی مثبت همراه خواهد شد. از جمله مهمترین اثرات این اقدام را میتوان افزایش عرضه ارز در کشور دانست، چرا که با افتتاح شعب بانکهای کشورهای همسایه، صادرات نفتی و غیرنفتی تسریع و تسهیل میشود و در نتیجه بازگشت ارز به کشور و واردات ارز نیز سرعت مییابد. از همین رو میتوان انتظار برقراری ثبات و آرامش در بازار ارز را نیز در آینده نزدیک داشت.
***
دفتر تجاری ایران در روسیه آغاز به کار میکند
رئیس اتاق بازرگانی ایران میگوید سال جاری، دفتر تجاری اتاق بازرگانی در روسیه آغاز به کار خواهد کرد. غلامحسین شافعی که در صدر یک هیات تجاری برای حضور در اجلاس بینالمللی اقتصادی «کازان فروم ۲۰۲۳»، به جمهوری تاتارستان سفر کرده است، در نشست اتاق بازرگانی و صنعت تاتارستان افزود: رویکرد اصولی ایران، مشارکت سازنده با همسایگان برای تحقق نظم پایدار مبتنی بر امنیت جمعی و حمایت از توسعه کشورهای منطقه از طریق ایجاد پیوندهای متقابل اقتصادی است. وی با اشاره به اولویت ایران برای توسعه روابط اقتصادی با جمهوریهای فدراسیون روسیه بویژه جمهوری تاتارستان تصریح کرد: وجود ظرفیتها و تواناییهای ایران و جمهوری تاتارستان در زمینههای بسیار متنوع و با عمق قابل توجه، در شرایط فعلی میتواند در یک فاصله کوتاه، تغییرات عمیقی در جهت توسعه روابط اقتصادی ایجاد کند. شافعی با اشاره به رغبت فعالان اقتصادی 2 کشور برای توسعه مبادلات و روابط دوجانبه افزود: البته استفاده از این فرصت میتواند در سایه روابط مستحکم سیاسی ایران- روسیه و اراده سران 2 کشور برای توسعه تعامل و مراودات و توجه جدی به رفع اشکالات زیرساختی در تجارت 2 کشور باشد. وی با بیان اینکه در طول چند ماه گذشته شاهد رفع برخی مضایق و مشکلات برای فعالان اقتصادی 2 کشور بودیم، گفت: موضوع تجارت با ارزهای ملی 2 کشور و امضای توافقنامه کریدور سبز گمرکی از جمله گشایشهایی است که بخشی از مشکلات بخش خصوصی 2 کشور در توسعه مبادلات را رفع میکند.
ارسال به دوستان
لیگ بیستودوم فوتبال به پرسپولیس رسید
جامی که سرخ شد
* سپاهان دوم و استقلال سوم شدند
خبری از معجزه برای سپاهان نبود و 28 اردیبهشت قرار نبود چیزی برگردد. پرسپولیس در آخرین هفته لیگ بیستودوم برابر نساجی در قائمشهر صفآرایی کرد و در بازی همزمان سپاهان مقابل مس کرمان به میدان رفت. پرسپولیس در کنار دریا تنها محتاج پیروزی بود تا جام را از آن خودش کند اما سپاهان در دل کویر گوشش به بازی پرسپولیس بود و حواسش به پیروزی مقابل مسی که در حال سقوط بود اما یکی از زودهنگامترین گلهای این فصل پرسپولیس موجب شد سرخهای پایتخت با گل دقیقه 2 مقابل نساجی از همان ابتدا بدون استرس کار را پیش ببرند. اگرچه سپاهان در کرمان موفق شد ۲ بر یک از سد مس بگذرد اما پیروزی 4 بر صفر خیرهکننده پرسپولیس مقابل نساجی 9 نفره، خیال همه را راحت کرد. هیچ خبری از شگفتی نبود تا پرسپولیس اینچنین قهرمان لیگ بیستودوم شود. مس کرمان هم به واسطه باخت برابر سپاهان پایینتر از نفت آبادان قرار گرفت و به همراه نفت مسجد سلیمان، به لیگ دسته یک سقوط کردند.
* رکوردهای پرسپولیس برای قهرمانی لیگ
تیم فوتبال پرسپولیس که عنوان قهرمانی بیستودومین دوره رقابتهای لیگ برتر را به خود اختصاص داد، در ۶ مورد رکورد بهترینهای این فصل را به نام خود ثبت کرد. استقلال هم در یک مورد بهترین شد. شاگردان یحیی گلمحمدی در شرایطی این عنوان را به خود اختصاص دادند که تا 3 هفته مانده به پایان لیگ در رده سوم قرار داشتند و شانس رسیدن به جام آنها نسبت به استقلال و سپاهان کمتر بود. با این حال برتری پرسپولیس در داربی تهران و تساوی خانگی سپاهان برابر ملوان فرصت را در اختیار سرخپوشان قرار داد تا به صدر جدول بازگردند و در هفتههای پایانی با کسب 3 پیروزی متوالی عنوان قهرمانی را به خود اختصاص دهند. از سویی علیرضا بیرانوند، دروازهبان ملیپوش پرسپولیس که در ۲ جامجهانی وظیفه حراست از دروازه تیم ملی ایران را بر عهده داشت، در این فصل بیشترین بسته نگه داشته دروازه (کلینشیت) را به خود اختصاص داد تا دستکش طلایی را از آن خود کند.
* یحییگلمحمدی به برانکو رسید
پرسپولیس با ۶۶ امتیاز بالاتر از سپاهان و استقلال جام قهرمانی را از آن خود کرد. این هشتمین جام پرسپولیس در دوران برگزاری لیگ برتر است که با هدایت یحیی گلمحمدی به دست آمد. سابقه قهرمانی پرسپولیس در لیگ برتر به این ترتیب است:
دوره اول لیگ برتر: قهرمانی با علی پروین
دوره هفتم لیگ برتر: قهرمانی با افشین قطبی
دوره شانزدهم لیگ برتر: قهرمانی با برانکو ایوانکوویچ
دوره هفدهم لیگ برتر: قهرمانی با برانکو ایوانکوویچ
دوره هجدهم لیگ برتر: قهرمانی با برانکو ایوانکوویچ
دوره نوزدهم لیگ برتر: قهرمانی با یحیی گلمحمدی (نیمفصل اول کالدرون سرمربی بود)
دوره بیستم لیگ برتر: قهرمانی با یحیی گلمحمدی
دوره بیستودوم لیگ برتر: قهرمانی با یحیی گلمحمدی
به این ترتیب یحیی گلمحمدی هم به رکورد ۳ قهرمانی با پرسپولیس در لیگ برتر رسید؛ رکوردی که پیش از این در اختیار برانکو ایوانکوویچ بود.
* مغانلو آقای گل لیگ بیستودوم
شهریار مغانلو، مهاجم تیم فوتبال سپاهان به عنوان آقای گلی بیستودومین دوره مسابقات لیگ برتر رسید. در این فصل، شهریار با به ثمر رساندن ۱۳ گل عنوان بهترین گلزن لیگ برتر را از آن خود کرد. رقابت برای کسب عنوان آقای گلی در هفته آخر بشدت داغ شد. تا قبل از این هفته، مغانلو با ۱۲ گل در صدر بود و رضا اسدی و محمد عباسزاده با ۱۰ و ۱۱ گل در ردههای دوم و سوم بودند. مهدی قائدی از استقلال هم ۹ گل به ثمر رسانده بود. قائدی اما در بازی آخر استقلال برابر تراکتور ۳ گل به ثمر رساند و ۱۲ گله شد اما مغانلو هم در بازی آخر سپاهان برابر مس یک گل زد و توانست گوی سبقت را از مهاجم استقلال برباید و به آقای گلی برسد. مغانلو با این تعداد گل، آمار ادموند بزیک، مهاجم سابق سپاهان در دوره دوم لیگ برتر را تکرار کرد که ۱۳ گل به ثمر رسانده بود.
* استقلال؛ تهاجمیترین تیم فصل
استقلال لقب تهاجمیترین تیم لیگ برتر در فصل 1402-1401 را به خود اختصاص داد. شاگردان ریکاردو ساپینتو در ایستگاه پایانی در استادیوم آزادی در روزی که تعداد تماشاگران حریف بیشتر از میزبان بود، نمایش تحسینبرانگیزی برابر تیم خوب تراکتور داشتند و در نهایت پیروزی خود را با 7 گل جشن گرفتند. زدن گلهای زیاد در جریان یک بازی از سوی استقلالیها خیلی دور از انتظار نبود. آنها چند هفته پیش در استادیوم آزادی در حالی که نیمه نخست بازی با هوادار را صفر - صفر به پایان برده بودند، در نیمه دوم 6 گل زدند. با 7 گلی که استقلال در بازی با تراکتور به ثمر رساند، شمار گلهای خود را در 30 بازی به عدد 52 رساند و عنوان تهاجمیترین تیم لیگ برتر را به خود اختصاص داد. فاتح سوپرجام با این تعداد گل در 30 بازی لیگ برتر معدل گل 1.73 را برای هر بازی به ثبت رساند. جالب اینکه آبیها در دور رفت در 15 بازی 15 گل زده بودند و معدل گل زده آنها در هر بازی یک گل بود. استقلال در حالی به این عنوان در نیم فصل دوم دست یافت که در تعطیلات زمستانی ۲ بازیکن از دست داد اما بازیکن جدیدی به ترکیب اضافه نکرد. شاید این عنوان برای استقلال در فصلی که شانس تکرار قهرمانی در لیگ برتر را از دست داد، خیلی دلخوشکننده نباشد اما این نمایش و این آمار اهرم خوبی برای آبیها به منظور قهرمانی در جام حذفی است. شاگردان ریکاردو ساپینتو این بار در شرایطی برای قهرمانی در جام حذفی میجنگند که تجربه بازی با پرسپولیس و صنعت نفت را که منجر به از دست دادن امتیاز و شانس تکرار قهرمانی شد، در ذهن دارند و به طور حتم با راهکارهای تازهتری به میدان خواهند آمد، البته اگر داربی در دیدار پایانی جام حذفی تکرار شود.
ارسال به دوستان
سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امروز به کار خود پایان میدهد
رونق کتابخوانی و کتابفروشی
گروه فرهنگ و هنر: سرانجام بعد از 10 روز مهمترین نمایشگاه فرهنگی کشور امروز به پایان میرسد. «سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران» امسال با استقبال غیر منتظرهای از سوی اهالی کتاب، اقشار مختلف مردم و رسانهها مواجه بود؛ نمایشگاهی که امسال میزبان رهبر معظم انقلاب اسلامی بود و دیدار ۳ ساعته ایشان هم برای مسؤولان و هم مردم پرمعنا و الهامبخش بود، همچنین کشور تاجیکستان میهمان ویژه آن بود.
کارشناسان بر این باورند نمایشگاه کتاب باید در حوزه افزایش فرهنگ کتابخوانی، فارغ از اینکه یک زمینه برای خرید کتاب است، اثربخش باشد. محیط نمایشگاه به تنهایی مردم را به سمت کتاب جذب میکند. البته موضوع گرانی کتاب یکی از چالشهایی بود که در نمایشگاه کتاب به چشم میخورد و انتظار میرود طوری برنامهریزی شود که مردم بیدغدغه کتاب بخرند. از طرفی، ناشران یک دوره بدی را در ایام کرونا پشت سر گذاشتند و خوشبختانه نمایشگاه فیزیکی امسال باعث فروش ناشران در هر دو بخش مجازی و فیزیکی شد که برای آنها رضایتبخش بود.
* ارسال بیش از ۱۶۳ هزار مرسوله برای مخاطبان
حضور بیش از 200 کتابفروش در نمایشگاه کتاب سیوچهارم را باید به فال نیک گرفت و همین مساله به رونق نشر کمک جدی میکند. شبکه توزیع کتاب، ناظر و قائم به کتابفروشان است و کتابفروشان خیلی بیشتر از این باید حمایت شوند.
در حوزه محتوایی هم بیش از 500 نشست در این دوره از نمایشگاه برگزار شد. شخصیتهای برجسته و اهل فضل و صاحبنظران در این نشستها حضور یافتند و از این لحاظ، نسبت و ارتباطی جدی بین شهروندان و عموم مخاطبان و فرهیختگان و نخبگان جامعه ایجاد میکند.
رونمایی از سامانه تسهیلات ناشران و کتابفروشان نیز در نمایشگاه کتاب سیوچهارم اتفاق مبارکی بود. این سامانه میتواند ظرفیتهای خوبی را ایجاد کند و امکانات خوبی را در اختیار فعالان صنعت نشر قرار دهد. طبق بند «ج» ماده ۹۲ قانون ششم برنامه، دولت مکلف شده یکسری تخفیفها در حاملهای انرژی و تعرفههای پستی و ساختوسازی را برای ناشران ایجاد کند. این موضوع معطل مانده بود که در این دوره انجام شد.
علی رمضانی، قائممقام و سخنگوی سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران طی نشست خبری خود با خبرنگاران گفت: نمایشگاه میهمانان مختلف داشت، همچنین معاون اول و معاون اجرایی ریاست جمهوری، تولیت آستان قدس و عزیزان دیگری در نمایشگاه کتاب حضور داشتند. آنچه مورد توجه مسؤولان است، گرهگشایی از صنعت نشر است که جلسات پایانی بازدید این مهم را رقم میزدند. معاون اول در جلسه با ناشران مختلف آموزشی، عمومی، کودک و نوجوان گفتوگو کرد. مسائلی مانند مالیات، بیمه تأمین اجتماعی، کاغذ، بحثهای صنفی، موضوعات کتب کودک و نوجوان و سایر مباحث در صنعت نشر توسط ۱۰ نفر از اعضای تشکلها و ناشران در جلسه بیان شد.
قائممقام سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: استقبال مردم کتابخوان وظیفه نمایشگاه را سنگینتر میکند. امیدواریم پس از پایان این دوره، جلسات ارزیابی و آسیبشناسی برگزار کنیم و این فرآیند در دوره آتی کمنقصتر باشد. برای مثال یکی از نویسندگان که در سالهای مختلف در نمایشگاه بود، گفت برای نمایشگاه امسال فکر شده و این مساله مسؤولیت ما را سنگینتر کرده است. در بخش کودک و نوجوان به ۲ سالهها نیز خدمترسانی شده است. همچنین تعدادی از تماشاچیان به سینما کتاب مراجعه کردند و پویانمایی لوپتو را مشاهده کرده و پس از آن درباره کتابی که یکی از ناشران با این نام منتشر کرده است، گفتوگو شد. میز خدمت اهل قلم ۴۷۰ خدمت به اهالی قلم ارائه کرده است، همچنین سرای ملل از ۲ کتاب به زبان اردو و ترکمن رونمایی کرد.
قائممقام سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران گفت: تاکنون ۱۶۳ هزار و ۳۴۰ مرسوله به دست مخاطبان رسیده است و ۱۱۱ هزار و ۹۴۰ بسته در حال آمادهسازی توسط ناشران است. همچنین ۱۹۰ هزار بسته در حال توزیع است. شهرهای تهران، مشهد و اصفهان بیشترین سفارشها را داشتند و از مجموع ۱۱ هزار بسته بیش از ۹۷۳ بسته به روستاها ارسال شده است.
رمضانی با ارائه آمار فروش تا ساعت ۲۱ روز نهم نمایشگاه کتاب در بخش حضوری بیان کرد: در بخش حضوری ۱۸۵میلیارد تومان فروش داشتیم که ۱۳۶میلیارد تومان در دستگاههای کارتخوان رسمی ثبت شد. برآورد میشود بخش حضوری نمایشگاه حدود ۴۹ میلیارد تومان در کارتخوان غیررسمی، کارت به کارت و کارتخوان غیررسمی فروش داشته است.
قائم مقام سیوچهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اعلام اینکه در بخش مجازی ۹۶ میلیارد تومان فروش انجام شده است، افزود: 78.5 میلیارد مربوط به ناشران و 17.5 میلیارد مربوط به کتابفروشان است. در مجموع تا ساعت ۲۱ روز نهم نمایشگاه حدود ۲۸۱ میلیارد تومان برای نمایشگاه کتاب ثبت شده است. به گفته او در بخش مجازی ۸۷۰ هزار نسخه کتاب به فروش رفته است.
* اجرای طرح کتابخانه سپید
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بازدید از نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از اجرای طرح «کتابخانه سپید» در مراکز بهداشتی و درمانی کشور خبر داد.
بهرام عیناللهی گفت: بر اساس تفاهمنامهای که با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی منعقد شد، مقرر شده مراکز بهداشتی و درمانی سراسر کشور به منظور توسعه فرهنگ کتابخوانی که تاثیر قابل توجهی در ارتقای سلامت معنوی در جامعه دارند، به کتابهای عمومی و تخصصی تجهیز شوند. وی افزود: مطابق این تفاهمنامه مراکز متعدد وزارت بهداشت اعم از خانههای بهداشت، مراکز جامع سلامت، بیمارستانها و درمانگاهها مجهز به کتابخانه خواهند شد تا مراجعان و خدمتگیرندگان از این مراکز در اوقات آزاد خود به مطالعه بپردازند و از این طریق به ارتقای سطح سواد سلامت مردم کمک شود.
* اهمیت کتابخوانی و ارتقای سواد سلامت جامعه
وزیر بهداشت ادامه داد: سال ۱۴۰۱ بیش از ۵ هزار عنوان کتاب در حوزه علوم پزشکی منتشر شد که ۳ هزار عنوان آن تالیفی و ۲ هزار عنوان ترجمه بود. دانشگاههای علوم پزشکی کشور ۸۰۰ مرکز تحقیقاتی دارند که حاصل تلاش آنها در ۲۲ سال گذشته عرضه ۶۴۲ عنوان کتاب به جهان بوده است.
وی با تاکید بر اهمیت کتابخوانی و ارتقای سواد سلامت جامعه اظهار داشت: استادان و دانشجویان علوم پزشکی باید از آخرین دستاوردهای علمی روز در این حوزه مطلع باشند که انتشار کتابها و مجلات علمی به این امر مهم کمک میکند. علاوه بر مطالعات فردی، دانشمندان علوم پزشکی برنامههای ژورنال کلوپ را در گردهماییهای علمی اجرا میکنند که در آن به طور گروهی به مباحث علمی پرداخته میشود.
عیناللهی ادامه داد: با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرحی را در دست اجرا داریم تا ۱۸ هزار خانه بهداشت کشور را به کتاب و کتابخانه تجهیز کنیم. کتابخوانی در توسعه سلامت معنوی در جامعه اثرگذار است. طبق توافقنامه انجام شده به صورت مرحلهای خانههای بهداشت و مراکز جامع سلامت و سپس مراکز درمانی وزارت بهداشت را با اولویت مناطق محروم به کتاب، کتابخانه و امکانات کتابخوانی مجهز خواهیم کرد.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|