01/اسفند/1403
|
01:19
۱۵:۳۶
۱۴۰۳/۱۱/۳۰

جان باختن یک دانشجو و جای خالی یک تشکل مهم در دانشگاهها

درگذشت دانشجوی دانشگاه تهران و موضوع امنیت خوابگاههای دانشجویی در حالی این روزها به یکی از موضوعات اساسی آموزش عالی تبدیل شده که جای خالی یک تشکل مهم در جلوگیری از این حوادث و وقایع اخیر بیش از پیش احساس می‌شود.
کد خبر: ۴۰۱۵۸۱

جان باختن یک دانشجو و جای خالی یک تشکل مهم در دانشگاهها

 پس از درگذشت امیرمحمد خالقی دانشجوی مدیریت دانشگاه تهران در پی حمله سارقان به او در اطراف کوی دانشگاه و واکنش‌های صورت گرفته از سوی بخش‌های مختلف دانشجویی و دانشگاهی، ضرورت ایمنی‌سازی محیط‌های پیرامون خوابگاهها و دانشگاههای مختلف به خصوص در ساعات ابتدایی و پایانی شب از سوی مسئولان دانشگاهها و نیروهای انتظامی بیش از پیش نمایان شد.

در این میان دانشجویان که بارها پیش از این ماجرای تلخ، مطالبات خود را درباره نقاط حادثه خیز محیط پیرامونی کوی دانشگاه به دلیل وقوع اتفاقات مشابه در نامه‌ها و جلسات با مسئولان به گوش آنها رسانده بودند بیش از همه از این ماجرا متاثر شدند و طی چند روز اخیر نیز با برگزاری تریبون‌های دانشجویی و تجمعات ضمن مطالبه‌گری تلاش کردند، صدای خود را بیش از گذشته و با صدای بلندتر به گوش مسئولان برسانند.

دانشجویان که به عنوان یکی از ارکان اساسی دانشگاهها نقش مهمی در امورات دانشگاه و به خصوص پیگیری مسائل صنفی و رفاهی قشر دانشجو بر عهده دارند در قوانین داخلی دانشگاهها نیز از جایگاه ویژه‌ای برخوردارند و آیین‌نامه‌ها و تشکل‌های مختلفی برای ایجاد بستر فعالیت قانونی آنها در دانشگاه تدوین و نحوه فعالیت و مطالبه‌گری آنها را مشخص می‌کند.

یکی از بخش‌ها و تشکل‌های مهم دانشجویی که هدف آن پیگیری مطالبات صنفی و رفاهی دانشجویان در سطح خوابگاهها و دانشگاههاست «شوراهای صنفی- رفاهی دانشجویی» است که طبق قانون، ساز و کار مشخصی برای فعالیت آن در همه دانشگاهها، واحدها، دانشکده‌‌ها و خوابگاهها مشخص شده است. 

بر اساس قانون این شوراها وظیفه پیگیری امورات مرتبط با مسائل دانشجویان در زمینه‌‌های مختلف نظیر تغذیه، خوابگاه، خدمات رفاهی، حمل و نقل، بیمه و... را دارند. شوراهای صنفی دانشجویان در تعامل با مسئولان ضمن اعلام مشکلات، نقش مهمی را در پیگیری مستمر مطالبات و مشکلات صنفی و رفاهی دانشجویان ایفا و مسیر مشخص و قانونی را در این زمینه دنبال می‌کنند.

به دلیل اهمیت نقش شورای صنفی در پیگیری امورات خوابگاههای دانشگاه تهران، طبق قانون تشکیل یک شورای صنفی مخصوص خوابگاههای کوی و یک شورای صنفی مخصوص خوابگاههای این دانشگاه در سطح تهران پیش بینی شده است که متاسفانه به دلایلی چند سالی است در فضای دانشگاه فعالیتی ندارند.

فیلم| نخستین اعترافات متهمان به قتل دانشجوی دانشگاه تهران

 

آخرین دوره فعالیت شورای صنفی دانشجویان کوی دانشگاه تهران به سالهای 98 و 99 بر می‌گردد و این شورا طی سه سال اخیر فعالیتی نداشته است. علت این مسئله نیز به رعایت موارد قانونی و البته میزان استقبال دانشجویان از انتخابات این تشکل صنفی دانشجویی بر‌می‌گردد.

طبق آیین‌نامه شورای‌های صنفی - رفاهی دانشجویان که در آذرماه سال 1401 برای آخرین بار به‌روز شد، انتخابات این تشکل دانشجویی در شرایطی رسمی و قانونی است که 20 درصد از دانشجویان واجد شرایط آن مرکز و واحد دانشگاهی در انتخابات شرکت کرده باشند و ملاک انتخاب داوطلبان کسب رای اکثریت شرکت‌کنندگان تعیین شده است.

در واقع به دلیل اینکه دانشجویان دانشگاه تهران هم برای حضور در شورای صنفی کوی و هم برای شرکت در انتخابات این تشکل، استقبالی از خود نشان ندادند، برگزاری انتخابات این تشکل مهم طی سه سال اخیر از نظر قانونی با مشکل اساسی روبرو بوده و برگزار نشده است.

البته بی‌رغبتی دانشجویان برای فعالیت در تشکل‌های دانشجویی به شوراهای صنفی محدود نمی‌شود و سایر تشکل‌های دانشجویی مانند کانون‌های فرهنگی و حتی تشکل‌های سیاسی نیز از این موضوع بی‌نصیب نماندند اما این موضوع انتخابات آنها را با مشکلاتی از این دست مواجه نکرده و فعالیت آنها ادامه دارد اما انتخابات شوراهای صنفی به دلیل بند 18 و تبصره‌های موجود در آیین‌نامه شوراهای صنفی با تعداد شرکت‌کنندگان در انتخابات رسمیت می‌یابد و چنانکه این عدد با تعداد دانشجویان فعال در دانشکده، مرکز و خوابگاه نسبیت قانونی نداشته باشد برگزار نمی‌شود.

رضائیان، معاون دانشجویی دانشگاه تهران در این خصوص به تسنیم گفت: انتخابات شوراهای صنفی دانشجویان دانشگاه تهران طبق قانون و در زمان مقرر در برخی دانشکده‌ها و واحدها که تعداد دانشجویان و شرکت‌کنندگان در آن  به نصاب رسیده بودند تشکیل شده است. آیین‌نامه شورای صنفی بندی دارد که در آن اعلام شده تعداد  شرکت‌کنندگان در انتخابات واحدهای روزانه باید حداقل 20 درصد از جمعیت دانشجویی آن واحد باشد لذا  این موضوع از مشکلات پیش‌روی شوراهای صنفی بوده است.

وی گفت: بر این اساس برخی از دانشکده‌ها و خوابگاهها به دلیل به حد نصاب نرسیدن شرکت‌کنندگان شورای صنفی ندارند.

به گفته رضائیان وزیرعلوم اخیرا دستور داده است در آیین‌نامه شوراهای صنفی دانشگاهها بازنگری شود و انتخابات شورای صنفی خوابگاههای دانشگاه تهران به خصوص خوابگاههای سطح شهر تهران برگزار شود تا با فعال شدن شوراهای صنفی مطالبه‌گری دانشجویان از مسیر مشخصی پیش رود.

وزیر علوم 27 بهمن‌ماه در مراسم ترحیم خالقی نیز با اشاره به عدم تشکیل شوراهای صنفی برخی دانشکده‌ها و خوابگاهها خواستار رفع قانونی موجود در این زمینه و برگزاری انتخابات شوراهای صنفی با هر تعدادی از دانشجویان شده بود.

با توجه به اینکه تدوین آیین‌نامه‌های این چنین از وظایف و اختیارات سازمان امور دانشجویان است باید منتظر ماند تا  این سازمان طی روزهای آینده نسخه به روز شده آیین‌نامه شوراهای صنفی و رفاهی دانشجویان را اعلام و به دانشگاهها ابلاغ کند تا این مشکل قانونی از مسیر تشکیل این تشکل اساسی و مهم که نقش و نبود آن در اتفاقات این چنینی بیش از پیش احساس می‌شود، برداشته شود.

انتهای پیام/

 
ارسال نظر
پربیننده