05/اسفند/1403
|
00:47
۲۲:۴۳
۱۴۰۳/۱۲/۰۳
نگاهی به علل گرانی و کمبود دارو و نگرانی از تداوم این روند در سال آینده به دلیل رشد نرخ ارز

وضعیت اورژانسی دارو

وزیر بهداشت: بودجه دارو متناسب با نرخ ارز تأمین می‌شود
کد خبر: ۴۰۱۸۳۱

وضعیت اورژانسی دارو

گروه اجتماعی: کمبود و گرانی 300 قلم دارو از یک طرف و چرخه معیوب تولید آن به دلیل تغییرات نرخ ارز همچنین کمبود منابع مورد نیاز از طرف دیگر نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است که مبادا مردم سال آینده با توجه به رشد نرخ ارز با مشکل گرانی دارو مواجه شوند. گرانی‌ای که هم‌اکنون نیز در بازار کاملا مشهود است و بخشی از داروها در داروخانه‌ها یافت نمی‌شود و خریداران آن بعضا بالاجبار به بازار سیاه برای تهیه داروهای گرانی که کیفیت آنها نامعلوم است رو می‌آورند. طبق اظهارات نمایندگان مجلس در زنجیره تولید دارو، بحث این است که باید واردات انجام شود. برای اینکه واردات انجام شود، واردکننده باید بتواند ارز را تهیه کند و پول داشته باشد. 
متأسفانه به دلیل اینکه بیمه تأمین اجتماعی با توجه به‌عدم دریافت مطالباتش از دولت، نتوانسته مطالبات داروخانه‌ها و مراکز خصوصی را به‌موقع پرداخت کند، داروخانه‌ها پول شرکت‌ها را نداده‌اند و شرکت‌ها هم پول واردکننده را پرداخت نکرده‌اند. در حال حاضر، چرخه تولید دارو دچار اختلال شده و حتی اگر امروز اصلاح شود، چند ماه طول می‌کشد تا این نقص جبران شود. به همین دلیل، متأسفانه در ماه‌های آینده احتمال کمبودهای دارویی را چنانچه نسخه‌ای شفابخش برای این مساله پیچیده نشود شاهد خواهیم بود.  توجه به بحث تامین مطالبات تأمین اجتماعی مساله مهمی است که مورد توجه قرار دارد، در این باره دکتر پزشکیان نیز قول دادند این موضوع را پیگیری کنند. البته دولت اواخر ماه گذشته بخش عمده‌ای از منابع را پرداخت کرد و به حساب داروخانه‌ها واریز ‌شد.  
طبق اظهارات محمد جمالیان، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، داروخانه‌ها اعلام کرده‌اند از اول اسفندماه دفترچه‌های تأمین اجتماعی را نمی‌پذیرند. این تاریخ در برخی استان‌ها ۴ اسفند و در برخی ۱۵ اسفند اعلام شده است. بنابراین فردی که دفترچه تأمین اجتماعی دارد باید به چند داروخانه مراجعه کند تا یک داروی ساده را دریافت کند. با این وجود جای تأسف دارد که هنوز نتوانسته‌ایم با همه پیگیری‌هایی که شده است، این مشکل را حل کنیم. 
همایون سامح‌یه نجف‌آبادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت‌و‌گو با «وطن امروز» گفت: هر چند اقدامات خوبی برای افزایش منابع و بودجه وزارت بهداشت انجام شده است و از طرفی یک میلیارد دلار نیز با تایید مقام معظم رهبری از صندوق توسعه ملی برای تامین نیازهای وزارت بهداشت برداشت شده است و این موضوع جای امیدواری دارد اما در نهایت آن چیزی که باید واقع‌بینانه به آن نگریست این است که با وجود افزایش بودجه و کمک‌های دیگر اما متاسفانه آن چیزی که برآورد می‌شود وزارت بهداشت و درمان برای سال آینده با مشکل کمبود منابع مواجه خواهد بود، چرا که ناترازی‌ها به گونه‌ای است که در پوشش هزینه‌های لازم و رسیدن به نقطه مطلوب هنوز فاصله‌هایی وجود دارد. 
وی با بیان اینکه وجود ناترازی‌ها به دلیل تغییر نرخ ارز و ایجاد چالش تولید دارو در داخل در کنار تامین منابع برای پرداخت به داروخانه‌ها مشکلاتی است که با آن مواجه هستیم، افزود: سیر صعودی نرخ ارز از 4200 تومان به 28 هزار و از 28 هزار تومان به 38 هزار برای سال آینده باعث افزایش 30 درصدی نرخ دارو فقط از طریق تغییر نرخ ارز رسمی است، این در حالی است که بیشتر شرکت‌های دارویی به دلیل کمبود منابع و عدم همراهی در دریافت تسهیلات ارزی مجبور می‌شوند با ارز آزاد حدود 90 هزار تومانی مواد موثر و اولیه دارو را تهیه کنند که با این روال در مجموع می‌توان گفت قیمت دارو برای سال آینده احتمالا به 2 برابر نزدیک شود. 
عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اضافه کرد: اکنون چرخه تولید دارو به دلیل کمبود منابع برای واردات مواد اولیه معیوب است و فراهم کردن نیاز آنها نیز به این آسانی‌ها نیست، در چنین شرایطی پیش‌بینی می‌شود وضعیت دارویی کشور چنانچه فکری برای آن نشود در شرایط سختی قرار خواهد گرفت. این در حالی است که مردم در شرایط اقتصادی قرار دارند و اگر هزینه درمان آنها نیز افزایش یابد فشارها بر زندگی آنها مضاعف‌تر خواهد شد.
شرایط نامساعد وضعیت دارو در حالی است که رئیس‌جمهور در نشست اخیر ارائه و بررسی طرح «ساماندهی وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی» که به ریاست وی و با حضور وزیر بهداشت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیس کل بانک مرکزی و جمعی از اعضای کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، اعضای فرهنگستان علوم پزشکی و مسؤولان سازمان‌های مرتبط با درمان و سلامت برگزار شد، گفته است: هدف ما این است که دغدغه و مساله آن بخش از جامعه که برای دریافت خدمات سلامت و درمان با مشکلات مالی مواجه است و گاهی یک نفر مجبور می‌شود خانه و زندگی خود را صرف درمان کند، برطرف شود و رفاه مردم در زمینه سلامت ارتقا یابد. 
در این جلسه با توجه به اهمیت موضوع سلامت، مقرر شد با تأمین منابع کافی، در مدت باقیمانده از سال جاری و نیز سال آینده به گونه‌ای عمل شود که دارو و تجهیزات پزشکی مورد نیاز مردم به میزان کافی تأمین و به شیوه مناسب در اختیار آنان قرار گیرد. 
رئیس‌جمهور در این جلسه با تأکید بر اینکه تأمین سلامت مردم برای ما بسیار مهم است و اولویت این جلسه تعیین محل تأمین منابع مورد نیاز نظام درمان و سلامت دولتی است، اظهار داشت: اجرای طرح نظام ارجاع و پزشک خانواده می‌تواند بخش عمده مشکلات متعدد نظام سلامت و درمان را برطرف کند اما اجرای این طرح نیز نیازمند تهیه اطلاعات دقیق از مسائل این حوزه از جمله تعداد افراد مبتلا به بیماری‌های مختلف، میزان متوسط مصرف دارو و امثال آن است.
* وزیر بهداشت: بودجه دارو متناسب با نرخ ارز تأمین می‌شود
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از تصویب تأمین کامل بودجه دارو و تجهیزات پزشکی در نشست با رئیس‌جمهور و مسؤولان اقتصادی و پارلمانی کشور خبر داد. محمدرضا ظفرقندی ابراز امیدواری کرد مجلس شورای اسلامی در بررسی نهایی بودجه، تأمین کامل بودجه دارو و تجهیزات پزشکی را تأیید کند تا در سال آینده شرایط بهتری در این حوزه فراهم شود. 
وزیر بهداشت درباره نشست ارائه و بررسی طرح ساماندهی وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی گفت: این نشست با حضور رئیس‌جمهور، رئیس سازمان برنامه و بودجه، رئیس بانک مرکزی، رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، نمایندگان مجلس، اساتید فرهنگستان و مسؤولان وزارت بهداشت برگزار شد که محور اصلی آن تأمین بودجه دارو و تجهیزات پزشکی بود. محمدرضا ظفرقندی افزود: برای سال آینده پیش‌بینی شده تأمین منابع مالی مورد نیاز برای حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، متناسب با تغییرات نرخ ارز، به ‌طور کامل لحاظ شود.

ارسال نظر
پربیننده