چین: غزه نباید ابزاری برای معاملات سیاسی باشد
طرح جایگزین عربی برای غزه که در طی هفتههای گذشته توسط مصر مطرح شده است، همچنان به نتیجه نرسیده است. در همین راستا، سران کشورهای عربی روز جمعه گرد هم آمدند تا درباره بازسازی نوار غزه گفتوگو کنند و با طرح آمریکا برای کنترل غزه مقابله نمایند، اما نشانهای از پیشرفت ملموس در این مذاکرات دیده نشد.
بر اساس بیانیه منتشرشده در وبسایت وزارت امور خارجه چین، وانگ یی در مسیر بازگشت از نشست وزیران خارجه گروه بیست (G20) در ژوهانسبورگ، بنا به درخواست طرف مصری، با سامح شکری همتای مصری خود تلفنی گفتوگو کرد. دو طرف بهطور عمیق درباره تحولات منطقهای تبادل نظر کردند. وانگ یی در این گفتگو اظهار داشت: چین دوست کشورهای عربی و شریک راهبردی جامع مصر است. پکن از موضع کشورهای عربی حمایت کرده، با جابهجایی اجباری مردم فلسطین مخالف است و امیدوار است توافق آتشبس بهطور کامل اجرا شود.
وانگ یی تصریح کرد: غزه بخشی از سرزمین فلسطین است و آینده این منطقه باید مطابق با خواست و اراده مردم فلسطین تعیین شود. او افزود که طرحهای حکمرانی پس از جنگ در غزه باید بر اساس اصل "اداره غزه توسط فلسطینیان" شکل بگیرد.
وزیر امور خارجه چین همچنین بر اهمیت تسریع در تدوین طرحهای بازسازی و حکمرانی غزه تأکید کرد و تلاشهای کشورهای عربی، بهویژه مصر، را در این زمینه ستود. وی بار دیگر خاطرنشان کرد که تنها راهحل قطعی و پایدار برای این بحران، اجرای "راهحل دو دولتی" است، که میتواند به صلحی پایدار منجر شود.
سامح شکری، وزیر خارجه مصر، در مقابل آخرین تحولات غزه را به اطلاع طرف چینی رساند و اعلام کرد که مصر متعهد به اجرای کامل توافق آتشبس در غزه بوده و همراه با کشورهای عربی در حال تدوین طرح بازسازی این منطقه است. وی همچنین تأکید کرد که مصر با جابهجایی اجباری مردم فلسطین بهشدت مخالف است.
وزیر خارجه مصر همچنین خاطرنشان کرد که چین بهعنوان عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و رئیس دورهای این شورا در ماه جاری، نقش ویژه و مهمی در حل بحران دارد. وی ابراز امیدواری کرد که پکن در فرآیند بازگرداندن صلح و بازسازی غزه، حمایت خود را از کشورهای عربی ادامه دهد.
وانگ یی روز سهشنبه گذشته در نیویورک ریاست نشست سطح عالی شورای امنیت سازمان ملل با محوریت چندجانبهگرایی را بر عهده داشت و در این نشست تأکید کرد که در جهان، تنها بحران اوکراین وجود ندارد و نباید درگیری غزه به حاشیه رانده شود. وی همچنین تصریح کرده بود که غزه و کرانه باختری نباید بهعنوان ابزاری برای معاملات سیاسی مورد استفاده قرار گیرند.
اوایل ماه میلادی جاری، دونالد ترامپ پیشنهاد داده بود که ایالات متحده اداره نوار غزه را بر عهده بگیرد، که این اقدام، سیاست چندین دههای واشنگتن در قبال درگیری اسرائیل و فلسطین را تغییر داد و با موجی از محکومیت از سوی کشورهای خاورمیانه، ازجمله متحدانی چون عربستان سعودی، مواجه شد.
انتهای پیام/