دور دنیا
سخنگوی وزارت امور خارجه:
ترکیه به نتایج و آثار سیاستهای خود فکر کند
سخنگوی وزارت امور خارجه دیروز در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت. اسماعیل بقایی درباره اظهارات غیرسازنده وزیر خارجه ترکیه علیه ایران و در پاسخ به این سؤال که آیا روابط ۲ کشور به سمت منفی متمایل شده است؟ گفت: ما برای روابط دوجانبه با ترکیه ارزش بسیار بالایی قائلیم. نسبت به اهمیت و وجود منافع متقابل در این روابط، روابط ۲ ملت همسایه و تاریخی واقفیم. برای ما بسیار ارزش دارد و این را بارها تکرار کردهایم. وی در ادامه افزود: امر پوشیدهای نیست که اختلافنظرهایی با ترکیه درباره برخی پروندههای منطقهای از قدیم وجود داشته است. هنر ۲ طرف این بوده که با رویکردی خردمندانه و رفتاری منطقی توانستهاند اختلافنظرها و اختلاف دیدگاهها را مدیریت کنند بدون اینکه به روابط خدشهای وارد شود. بقایی بیان کرد: این کماکان سیاست ما است. صحبتهایی که شنیدیم و متاسفانه بارها تکرار شد، بسیار غیرسازنده بود، بنابراین نیازمند این بود که موضع ایران در این باره روشن و قاطع بیان شود. وی گفت: آنچه در منطقه در 4-3 ماه اخیر رخ داد، تبعاتش را روزبهروز به شکل نمایانتری میبینیم؛ از حیث جری شدن رژیم صهیونیستی در منطقه و سوریه. لازم است دوستان ترکیهای ما به نتایج و آثاری که بر سیاستهایشان عارض شده، بیشتر بیندیشند. بقایی ادامه داد: آنچه باید وجهه همت ما و ترکیه و سایر کشورهای منطقه قرار بگیرد، این است که بتوانیم منطقهای امن و به دور از اختلاف و تفرقه برای خیر و صلاح ملتهای منطقه ایجاد کنیم. در این مسیر مصمم هستیم و بر این باوریم که ترکیه نسبت به اهمیت حفظ و ارتقای روابط دوجانبه بر اساس منافع ملی ۲ ملت، هم وقوف و هم اهتمام دارد. امیدواریم این مسیر را با کمک هم ادامه دهیم.
***
کمک بیش از حد وزیر خارجه ترامپ به اسرائیل
وزیر خارجه آمریکا به منظور تداوم حمایت از رژیم صهیونیستی، برای دومین مرتبه طی یک ماه گذشته کنگره را برای فروش تسلیحات به تلآویو دور زد. مارکو روبیو با استناد به «اختیارات اضطراری» خود تصمیم گرفت بدون کسب تأیید کنگره، ۴ میلیارد دلار دیگر تسلیحات به رژیم صهیونیستی ارسال کند. این دومینبار در یک ماه گذشته است که دولت ترامپ روند تأیید کنگره برای ارسال تسلیحات به رژیم اشغالگر را دور زده است. روبیو در بیانیهای که روز شنبه منتشر کرد، توضیحی درباره علت استفاده از اختیارات اضطراری ارائه نداد و تنها اظهار داشت دولت آمریکا «به استفاده از همه ابزارهای موجود برای تحقق تعهد دیرینه آمریکا به امنیت اسرائیل، از جمله ابزارهایی برای مقابله با تهدیدات امنیتی» ادامه خواهد داد. طبق اعلام رسانههای آمریکایی روز جمعه کمیته کنگره آمریکا که مسؤول بررسی فروش تسلیحات به دولتهای خارجی است از این تصمیم مطلع شدهاند. حداقل یکی از مقامات کنگره به طور خصوصی نسبت به دور زدن روند بررسی این موضوع ابراز نگرانی کرده است. پیش از این چندین پرونده مربوط به ارسال مهمات به رژیم صهیونیستی در حال بررسی در کنگره بودند اما یکی از این پروندهها به ارزش حدود ۲ میلیارد دلار از سوی وزارت خارجه برای بررسی به کنگره ارسال نشده بود. یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، این موضوع را بیان و تأکید کرده است این قرارداد شامل تسلیحات حساس میشود. بر اساس اسنادی که پنتاگون روز جمعه و در رابطه با جزئیات این طرح فروش سلاح به رژیم صهیونیستی منتشر کرد، رژیم صهیونیستی در این طرح قرار است ترکیبی از انواع بمبها را دریافت کند، از جمله بیش از ۳۵ هزار بمب یک تنی. این در حالی است که صهیونیستها پیشتر از این بمبهای ۱۰۰۰ کیلوگرمی در حمله به بخشهای مختلف باریکه غزه استفاده کردهاند و افسران نظامی آمریکایی اذعان دارند که این نوع بمبها برای جنگهای شهری نامناسب هستند.
***
اعتراف رسانه صهیونیست:
اسرائیل ناقض آتشبس است و نقش قربانی را بازی میکند
یوسی میلمان، کارشناس امنیتی در روزنامه هاآرتص نوشت: دولت اسرائیل توافق با حماس را که در دوحه در ۱۷ ژانویه امضا شد و کابینه آن را تصویب کرد، نقض کرده است و اکنون تظاهر به این میکند که قربانی است و حماس را به نقض آن متهم میکند. در همین باره، عاموس هارئیل، تحلیلگر نظامی اسرائیلی در روزنامه هاآرتص نوشت: اگر دقت کنیم، باید این عناوین اعلام شود: اسرائیل توافق اسیران را نقض میکند، از گذرگاه فیلادلفی عقبنشینی نکرده است و از پایبندی خود به توقف درگیریها عقبنشینی کرده و نمیپذیرد که وارد مرحله دوم توافق شود. در حالی که بر اساس توافقات یابد مرحله دوم توافق آتشبس پس از پایان مرحله نخست آن شروع میشد و رژیم صهیونیستی از آغاز مرحله دوم سر باز زده است و فرستاده آمریکا طرحی را برای تمدید مرحله نخست و نه آغاز مرحله دوم مطرح کرده است، وزیر خارجه رژیم صهیونیستی گفت: ما با پیشنهاد آمریکا جهت برقراری آتشبس در ۱۵ روز نخست ماه رمضان در ازای آزادی اسیرانمان موافقت کردیم اما متاسفانه حماس نپذیرفت. وی تصریح کرد: ما در حال حاضر قادر به پیشبرد توافق آتشبس در غزه نیستیم. گیدئون ساعر ادعا کرد: ما به تمام تعهداتمان در چارچوب توافق آتشبس تا روز آخر عمل کردیم! پیشتر دفتر دولتی اطلاعرسانی در نوار غزه اعلام کرد کانکسی برای ساکنان نوار غزه وارد این منطقه نشده و کانکسهایی که روز جمعه وارد غزه شد، برای استفاده موسسات بینالمللی بوده است. «سلامه معروف» مدیر دفتر اطلاعرسانی دولتی در غزه گفته بود: نوار غزه به دستکم ۶۰ هزار کانکس و ۲۰۰ هزار چادر برای ایجاد پناهگاه موقت برای صدها هزار خانواده نیاز دارد. چیزی که تاکنون به دست ما رسیده کمتر از نیمی از نیازهای ما به چادر است. هیچگونه کانکسی برای ساکنان غزه وارد نشده است.