اخبار فرهنگی
سریال معاویه، ترویج سلطنت موروثی است
محمدحسین رجبیدوانی، تاریخپژوه معاصر در گفتوگو با تسنیم، به انتقاد از سریال معاویه که با هزینه عربستان سعودی جلوی دوربین رفته و از شبکه امبیسی پخش میشود، پرداخت و گفت: با توجه به برخی قسمتها که از این سریال دیدم، برداشت من از اهداف عربستان سعودی و وهابیت در این سریال این است که آنها از موفقیت محور مقاومت به رهبری ایران و محبوبیت آن در بین مردم، بویژه پس از حوادث غزه وحشت دارند. در غزه، تنها حامی مردم مظلوم، جبهه مقاومت (عمدتا شیعه) بود. تبلیغات گسترده وهابیت علیه شیعه و جنایات داعش و سایر گروههای تکفیری، حقانیت و مظلومیت شیعه را برای غیرشیعیان آشکار کرد. در نتیجه بسیاری به مذهب شیعه گرویدند یا به دروغ بودن تبلیغات علیه شیعه پی بردند. دولتهای فاسد عربی که مدعی تسنن هستند، کمترین اقدامی برای دفاع از مردم سنی غزه انجام ندادند، بلکه برخی از آنها حتی با رژیم صهیونیستی همکاری کردند.
وی در ادامه افزود: به نظر من، با توجه به آسیب دیدن جبهه مقاومت بر اثر جنایات صهیونیستها، همچنین از دست رفتن شهید سیدحسن نصرالله و ویرانی غزه، سعودیها تلاش میکنند با این سریال و با سفیدنمایی معاویه، نشان دهند که امید به جبهه مقاومت و شیعه واهی بوده است. آنها با تحریف تاریخ و پاک کردن چهره معاویه، میخواهند مردم را از حمایت از جبهه مقاومت منصرف کرده، به جای آن، عظمت دوران حکومت معاویه را بازسازی کنند.
این تاریخپژوه معاصر ادامه داد: تحلیل دیگری که در فضای مجازی دیدهام و جالب بود، این احتمال را مطرح میکند که هدف خاندان سعودی از این سریال، شبیهسازی حکومت معاویه و تبدیل خلافت به سلطنت موروثی برای تحکیم قدرت خودشان باشد. معاویه نخستین کسی بود که در اسلام، برخلاف رویه انتخاب صالحترین فرد به عنوان خلیفه، خلافت را به سلطنت موروثی تبدیل کرد. سعودیها با احیای نماد حکومت معاویه، میخواهند مجد و عظمت دوران او را به دنیای اهل سنت بازگردانند. این تحلیل بیمبنا نیست و ممکن است یکی از اهداف سعودیها باشد، هرچند تحلیل اصلی من، همان سفیدنمایی معاویه برای تضعیف جبهه مقاومت است.
***
رستم و سهراب در ارمنستان
لوریس چکناواریان (آهنگساز و رهبر ارکستر) با انتشار ویدئویی در فضای مجازی، از اجرای اپرای «رستم و سهراب» خود در ارمنستان خبر داد.
اجرای صحنهای و کامل اپرای «رستم و سهراب» در سالن اپرای ایروان ارمنستان از ۱۱ تا ۱۳ فروردین سال آینده برگزار میشود.
در همین راستا چکناواریان طی توضیحاتی در این باره گفت: «سلام دوستان گرامی. امروز تولد یکی از آثار من است؛ اپرای رستم و سهراب، شاهکار فردوسی که سالها روی آن کار کردم تا این داستان زیبا را به صورت اپرا دربیاورم. امروز در اپرای ایروان برنامهریزی کردم و ۱۱، ۱۲ و ۱۳ فروردین اپرا اجرا میشود. برایم افتخار بزرگی است و خوشحالم که دوستم عزیزم یارتا یاران که هنرپیشه، کارگردان و شاعر بزرگی است، کارگردانی و طراحی این اپرا را بر عهده گرفته و کار فوقالعادهای انجام داد. امیدوارم شما دوستان عزیز تشریف بیاورید و این شاهکار ادبی رستم و سهراب فردوسی را با موسیقی من بشنوید. به امید دیدار».
رستم و سهراب اپرایی تکپردهای، ساخته لوریس چکناواریان است که نخستین بار سال ۱۳۸۳ در تالار فردوسی تهران روی صحنه رفت.
چکناواریان کار روی این اپرا را پس از دریافت کمکهزینهای از کارل ارف در سالزبورگ، اتریش آغاز کرد. ساخت رستم و سهراب ۲۵ سال به طول انجامید و در نهایت، پس از ۱۵ سال از پایان تصنیف آن، به رهبری لوریس چکناواریان در مرداد و شهریور ۱۳۸۱ در سالن همایش میلاد تهران اجرا شد.
چکناواریان خود در این باره میگوید: در 13 سالگی در زورخانه با صدای مرشد شیرخدا با رستم و سهراب آشنا شدم. از کودکی عاشق صدای شیر خدا و شیفته صدای ضرب بودم. اسم رستم را در زورخانه شنیدم و عهد کردم اپرای رستم و سهراب را بنویسم اما سازگاری ارکستر و اشعار برای اجرای این اپرا 25 سال طول کشید.
وی در ادامه با اشاره به تاثیر آیینهای مذهبی بویژه طبل و سنج عزاداریهای ماه محرم در تکمیل این اثر اظهار کرد: نوشتن اپرا را در اروپا تمام کردم اما با توجه به شرقی بودن اثر موفق به اجرای آن در اروپا نشدم. با اتمام تحصیلاتم در اروپا به توصیه یکی از دوستانم و با شرط دادن سفارش ساخت اپرای رستم و سهراب به ایران برگشتم اما با مخالفت برخی افراد ساخت این اپرا میسر نشد.
لوریس چکناواریان نوشتن اپرا را کاری سخت عنوان کرده بود و میگفت: اپرا شامل شعر و داستان و دکور و موسیقی و تجمیعی از هنرهای گوناگون و پرهزینه است. اجرای این اپرا حدود ۲ ساعت و ۲۰دقیقه زمان میبرد.