23/فروردين/1404
|
22:18
۲۲:۲۱
۱۴۰۴/۰۱/۲۲
عضو کمیسیون بهداشت مجلس در گفت‌و‌گو با «وطن امروز» از گرانی و کمبود دارو با وجود تأمین منابع قابل توجه برای این بخش انتقاد کرد

نارسایی توزیع

گروه اجتماعی: بحث گرانی دارو و کمبود برخی اقلام دارویی در کشور چالشی است که خیلی‌ها با آن درگیرند. هر چند موضوع تامین ارز و افزایش قیمت آن طی یکسال اخیر زمینه کاهش میزان تولید دارو را برای سازندگان این کالای سلامت‌محور ایجاد کرده است اما اختصاص یک میلیارد دلار بودجه از صندوق توسعه ملی برای تأمین دارو که به گفته وزیر بهداشت این منابع جذب شده است کمک می‌کند در صورت برنامه‌ریزی درست و کار کارشناسی برای تولید و توزیع مناسب، مردم چون گذشته با کمبود و گرانی دارو مواجه نشوند. اکنون که ارز قابل توجهی برای تامین دارو اختصاص داده شده است ولی همچنان مردم با افزایش قیمت دارو مواجهند که وزارت بهداشت و سازمان‌های مرتبط باید این مشکل را به درستی حل کنند. طبق اظهارات اخیر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، دارو به عنوان یک صنعت اقتصادی، اجتماعی و امنیتی باید از چند منظر مورد توجه قرار گیرد. بنابراین چند عامل باید با هم ترکیب شوند تا پیشرفت این صنعت رقم بخورد. تامین نیاز به نقدینگی و ارز از یک طرف و مصرف درست از سوی دیگر مسائلی است که باید مورد توجه قرار گیرد، بنابراین تولید و قیمت‌گذاری دارو نیز باید به‌گونه‌ای باشد که از هدررفت سرمایه کشور جلوگیری شود. نکته مهم این است که سود و پرداخت‌ها باید همخوانی با جیب مردم داشته باشد. در کنار این ۲ اصل، کیفیت بالا نیز بسیار حائز اهمیت است و هیچ‌گاه نباید کوچک‌ترین خدشه‌ای به آن وارد شود. وی با بیان اینکه با پیشرفت صنعت داروسازی، ما موفق به تولید بسیاری از داروهایی شده‌ایم که آرزوی تولید آنها را داشتیم و تجربه 40 ساله در این صنعت رقم خورده است، گفت: اولویت دولت و شخص رئیس‌جمهور، حمایت از تولید داروهای ژنریک و پیشرفت صنعت داروسازی است. وزیر بهداشت درباره تأمین نقدینگی صنعت داروسازی نیز گفت: از صندوق پیشرفت و توسعه یک میلیارد دلار جذب کردیم که برای تأمین داروهای استراتژیک بود. همچنین پیگیری‌هایی برای جذب 300 میلیون دلار برای پرداخت بدهی‌ها انجام شد که اخیرا مصوبه آن را دریافت کردیم. کارگروهی تشکیل خواهد شد تا نحوه تأمین و لیست موارد مشخص شود و حداکثر بهره‌برداری از این 700 میلیون دلار انجام گیرد. ظفرقندی با تاکید بر اینکه حدود 55 درصد بدهی‌های دارویی با 300 میلیون دلار تسویه می‌شود، ابراز امیدواری کرد در سال 1404 با امکانات موجود بتوانیم باقی مطالبات صنعت داروسازی را پرداخت کنیم و برای پیشرفت بیشتر قدم برداریم. وزیر بهداشت ضمن اعلام حمایت از پیشنهادات سرمایه‌گذاری داخلی یا خارجی در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی، ابراز کرد: امیدوارم با کمک فعالان این صنعت و رشد تولید، نسبت به سال‌های گذشته، وضعیت بهتری داشته باشیم.
* نظارت بر چگونگی تولید و توزیع دارو بیشتر شود
در این باره دكتر عالیه زمانی‌كیاسری، عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت‌وگو با «وطن‌امروز» درباره وضعیت قیمت دارو و نحوه تامین و توزیع آن اظهار داشت: در پی جذب یک میلیارد دلار منابع برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی، مردم نباید با مشکل گرانی و کمبود این کالای استراتژیک مواجه شوند، بنابراین نظارت‌ها و کنترل در نحوه تامین و توزیع این کالای مهم حیاتی، ضروری است. 
وی با بیان اینکه اقدامات خاصی در مجلس برای تامین بودجه دارو در سال‌جاری انجام شده است، افزود: هفته گذشته جلسه‌ای در کمیسیون بهداشت مجلس با حضور مدیران سازمان غذا و دارو و حوزه‌های مرتبط برگزار شد، در این جلسه موضوعات مختلفی مورد بحث و بررسی قرار گرفت به طوری که قرار شد سازمان غذا و دارو نیازهای مردم را از حیث تامین دارو با قیمت مناسب برآورده کند، چرا که برخی بیماران خاص هنوز هزینه‌های بالایی را برای تامین دارو می‌پردازند یا برخی اقلام دارویی از قیمت بالایی برخوردارند که این مساله همچنان مورد گلایه مردم از مسؤولان است. زمانی‌کیاسری در ادامه گفت: در این جلسه مقرر شد سامانه تیتک به لحاظ نظارت بیشتر در حوزه بازرسی مورد توجه بیشتری قرار گیرد و به سازمان غذا و دارو هشدار داده شد که موضوع قیمت‌گذاری با همکاری وزارت بهداشت و سایر حوزه‌های مرتبط به درستی انجام شود تا هم مردم و هم سازمان‌های بیمه‌گر و داروخانه‌ها دچار مشکل نشوند. وی با بیان اینکه متاسفانه دستوراتی در زمینه مدیریت قیمت دارو و نحوه درست توزیع این کالا داده می‌شود اما به‌رغم تلاش‌ها برای کاهش قیمت دارو و توزیع درست آن ولی بعضا در کف بازار قیمت‌ها به این گونه نیست یا کمبودهایی احساس می‌شود، افزود: دستگاه‌های نظارتی باید در این زمینه فعال شوند نه اینکه اقدامات نظارتی فقط به مثابه رفع تکلیف باشد. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در ادامه افزود: درباره توزیع دارو با قیمت مناسب بارها هشدار داده‌ایم اما در عمل درباره داروهای شیمی‌درمانی یا تک نسخه‌ای آنگونه که مردم می‌گویند یا با کمبود مواجهیم یا با قیمت گران به دست بیماران می‌‌رسد. با این وجود باید پذیرفت در فرآیند توزیع دارو هنوز مشکلات پابرجاست و با چالش‌هایی روبه‌رو هستیم. 
* تدوین فهرست ۴۷۰ قلم دارو برای مدیریت بحران
دارو یکی از راهبردی‌ترین اقلام مصرفی در کشور است و به عنوان مهم‌ترین رکن نظام سلامت باید در دسترس عموم مردم باشد و به همین علت، تنظیم بازار دارو از طریق سیاست‌گذاری و تنظیم مقررات زنجیره تولید، توزیع و عرضه برعهده سازمان غذا و دارو است. در این باره رئیس سازمان غذا و دارو از تدوین فهرستی شامل ۴۷۰ قلم دارو خبر داد که شامل داروهای دارای کمبود مقطعی و اقلام حیاتی در شرایط بحران است. مهدی پیرصالحی افزود: این فهرست مبنای تامین، توزیع و ذخیره‌سازی دارو در کشور قرار گرفته است تا از بروز کمبودهای احتمالی پیشگیری شود. وی تصریح کرد: سازمان غذا و دارو با رصد مستمر این اقلام، مدیریت به‌‌موقع زنجیره تامین را در دستورکار خود قرار داده است. پیرصالحی با اشاره به اقدامات حوزه دارو در سال گذشته، اظهار کرد: در اسفند پارسال با تخصیص ۳۰۰ میلیون دلار از منابع صندوق توسعه ملی، موجودی دارویی کشور از حدود ۲ ماه به ۳ ماه و نیم افزایش یافت. وی از آغاز رایزنی‌ها برای تامین ۷۰۰ میلیون دلار دیگر در سال جاری خبر داد و تاکید کرد این منابع با هدف تقویت زنجیره تأمین دارو و جلوگیری از ایجاد بحران در دسترس قرار خواهد گرفت. رئیس سازمان غذا و دارو درباره چالش تأمین نقدینگی در صنعت داروسازی و تجهیزات پزشکی گفت: این مشکل یک مساله فرانهادی است که تنها با همکاری بخش‌های مختلف دولت قابل حل است. پیرصالحی تاکید کرد: وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور خارجه باید به کمک بیایند تا سیستم‌های مالی و نقدینگی این صنعت بهبود یابد. سازمان غذا و دارو نیز با استفاده از ابزارهای مختلف و همکاری با این نهادها تلاش می‌کند مشکلات نقدینگی صنعت داروسازی کشور را برطرف کند. 
وی افزود: در سال جدید، علاوه بر پیگیری مستمر برای تسهیل فرآیندها و واگذاری وظایف غیرحاکمیتی به بخش خصوصی، از اولویت‌های سازمان ایجاد تعامل موثر با بانک مرکزی برای تخصیص ارز است. ما قصد داریم با استفاده از تجربیات گذشته، در حوزه ارز ترجیحی و ارز توافقی، همکاری‌های لازم را برای بهبود وضعیت موجود انجام دهیم. این همکاری‌ها به ما این امکان را می‌دهد تا شرایط سخت اقتصادی سال جاری را بهتر مدیریت کنیم.

ارسال نظر
پربیننده