کسی در دولت متوجه نشد؟
امیرعباس نوری: مصاحبه پزشکیان با تاکر کارلسون دیروز منتشر شد. ضعف مفرط رئیسجمهور در بیان و همینطور هزینههای سهو لسان او، این بار بیشتر از موارد گذشته میتواند برای کشور هزینهساز شود. از همان نخستین نشست خبری آقای پزشکیان با اصحاب رسانه، ضعف بیان و ادبیات او واضح و آشکار شد. همان زمان به اطرافیان، نزدیکان و دفتر پزشکیان توصیه شد فکری برای این موضوع کنند؛ یا نسبت به بهبود مواضع و ادبیات او اقدام و یا برنامههای مصاحبه و نشستهای خبری او را تا جای ممکن محدود کنند. به هر حال مصاحبه با کارلسون نشان داد نهتنها فکری برای این نقیصه نشده، بلکه ظاهرا مشورتهای اشتباه و مواضع اشتباه، به ادبیات نادرست نیز افزوده و ملغمهای پرهزینه برای کشور ایجاد شده است. مصاحبه با تاکر کارلسون میتوانست در میانه جنگ آمریکا و رژیم صهیونیستی با ایران، یک فرصت مهم برای اثرگذاری ایران بر افکار عمومی مردم آمریکا باشد. با توجه به مخاطبان میلیونی برنامه کارلسون، پزشکیان و مجموعه مشاورانش میتوانستند از فرصت دوربین او بیشترین استفاده را برای تشریح واقعیات این جنگ برای مردم آمریکا ببرند. با این حال اما آقای رئیسجمهور و مجموعه مشاوران او نهتنها قدر این فرصت را ندانستند، بلکه به طرز عجیبی نسبت به بدیهیات مربوط به جنگ اخیر نیز دچار خطای تحلیلی شدند. به عنوان نمونه آقای پزشکیان در بخشی از این مصاحبه گفت رئیسجمهور آمریکا میتواند منطقه را وارد صلح کند! این موضعگیری آن هم پس از توطئه اخیر ترامپ و نتانیاهو علیه ایران، حقیقتا تاسفآور است. حمله نظامی به ایران یک نقشه از پیش طراحیشده توسط ترامپ و نتانیاهو علیه ایران بود؛ نقشهای که جان 1000 نفر از مردم ایران را گرفت. دولت آمریکا به صورت غیرقانونی به تاسیسات هستهای ما حمله کرد و حاصل سالها زحمات و خون دانشمندان ما را بمباران کرد. در چنین شرایطی رئیسجمهور ایران باید دولت آمریکا و شخص رئیسجمهور جنایتکار آمریکا را مواخذه کند، نه اینکه در کمال تعجب از صلح و اراده ترامپ برای آن سخن بگوید! این مواضع آقای رئیسجمهور مطلقا سنخیتی با آنچه طی 3 هفته گذشته بر سر ایران آمد نداشت و همینطور نسبتی با واقعیات مربوط به جنگ و پس از جنگ نیز ندارد. نکته تاسفآور دیگر زمانی بود که تاکر کارلسون از پزشکیان درباره حکم مراجع عظام تقلید درباره ترامپ و نتانیاهو پرسید. پزشکیان در کمال حیرت از در انکار وارد شد و گفت این حکم ربطی به ترامپ ندارد! حقیقتا آدم میماند چه بگوید!
قطعا هر کسی جای آقای پزشکیان بود بلافاصله به مجری معروف آمریکایی یادآوری میکرد این رئیسجمهور آمریکا بود که ابتدا رهبر ایران را که رهبر میلیونها مسلمان شیعه در سراسر دنیاست تهدید به ترور کرد و اتفاقا از واکنش به موقع علما و مراجع به عنوان یکی از واکنشهای طبیعی و قابل قبول و معتبر در مقابل چنین تهدید غیرانسانیای دفاع میکرد. آقای پزشکیان اما به گونهای سخن گفت که ظاهرا تمناهایی دارد و البته بهتر است فعلا روی آن باز نشود. به هر حال، گارد آقای رئیسجمهور در این مصاحبه بویژه نسبت به دولت آمریکا کاملا اشتباه بود و بعید نیست این اشتباه مهم باعث ایجاد برآوردهای اشتباه در آمریکا نسبت به موضع واقعی ایران شده و زمینهساز حمله مجدد رژیم صهیونیستی به ایران شود. این توجیه که پزشکیان با این مواضع لایت نسبت به ترامپ، در تلاش برای ایجاد فاصله میان ترامپ و نتانیاهو بوده نیز حقیقتا ارزش پرداختن و پاسخ دادن ندارد. ایجاد اختلاف میان ترامپ و نتانیاهو زمانی رخ میدهد که رئیسجمهور ایران مقتدرانه هزینههای همدستی با نتانیاهو و دخالت دولت آمریکا در جنگ را به او یادآوری کند و نسبت به تداوم این دخالت هشدارهای محکم بدهد. اگر قرار بر ایجاد فاصله میان ترامپ و نتانیاهو باشد، باید محکم هشدار داد و تهدید کرد. باید هم هنرمندانه از مواهب مذاکره و توافق گفت و هم محکم و مقتدرانه، هزینههای همدستی با نتانیاهو در اقدام نظامی علیه ایران را یادآوری کرد. حقیقتا چه کسی این مشورت اشتباه را به پزشکیان داده است که با تمنا و مجامله میتواند رئیسجمهور جنایتکار آمریکا را به دور شدن از نتانیاهو ترغیب کند؟
نکته آخر اینکه مصاحبه کارلسون با آقای رییس جمهور به صورت زنده انجام نشد. به عبارتی اطرافیان و نزدیکان پزشکیان و مقامات دفتر او می توانستد ایرادات این مصاحبه را اصلاح کنند. با این حال اما ظاهرا در آن جمع، کسی متوجه ایرادات اساسی مواضع آقای رییس جمهور نشده است. ظاهرا همه بر ایده و راهبرد تمنا و مجامله اتفاق نظر داشتند.