24/تير/1404
|
20:59
۱۲:۳۹
۱۴۰۴/۰۴/۲۴

السودانی: ایران کشوری مهم در منطقه بوده و روابط راهبردی عمیقی میان ماست

نخست‌وزیر عراق با هشدار درباره پیامدهای جنگ‌افروزی‌های رژیم صهیونیستی در منطقه و تاثیر آن بر همه کشورها، تاکید کرد ما به شدت تجاوز این رژیم به خاک ایران را محکوم می‌کنیم و ایران کشوری مهم در منطقه است و روابط راهبردی عمیقی با آن داریم.

السودانی: ایران کشوری مهم در منطقه بوده و روابط راهبردی عمیقی میان ماست

 روزنامه سعودی الشرق الاسط در سایه تحولات اخیر منطقه از جمله جنگ ایران و رژیم صهیونیستی و همچنین وقایع مربوط به جنگ غزه و تحولات سوریه، مصاحبه‌ای با محمد شیاع السودنی، نخست وزیر عراق انجام داده و درباره این وقایع سوالاتی از او کرد.

اسرائیل همچنان به تجاوزگری در منطقه ما ادامه می‌دهد

محمد شیاع السودانی در پاسخ به این سوال که آیا بعد از اتفاقات غزه، لبنان، سوریه و ایران، با توازن‌های جدیدی در منطقه مواجه هستیم گفت: مطمئناً بله، بعد از وقایع 7 اکتبر 2023 تجاوز اسرائیل به لبنان، تحولاتی که در سوریه رخ داد و سپس تجاوز رژیم صهیونیستی و ایران و آغاز جنگ میان آنها گمانه زنی‌هایی در مورد آینده منطقه وجود دارد. در حال حاضر شاهد ادامه تجاوزات اسرائیل به غزه و لبنان هستیم و همزمان با آن، این رژیم تجاوزات مستمری هم به سوریه انجام می‌دهد. در این میان درباره آتش بس بین رژیم صهیونیستی و ایران صحبت می‌کنیم و بنابراین با یک مسیر سیاسی پایدار برای شکل منطقه، موازنه‌ها و روابط در آن مواجه نیستیم.

وی افزود: این تحولات سوال مهمی را مطرح می‌کند که نیاز به یک دیدگاه روشن دارد؛ اینکه ما برای منطقه حساس خود در تمام سطوح اقتصادی، امنیتی و سیاسی چه می‌خواهیم. برای اولین بار منطقه ما شاهده جنگی بوده که تقریباً به یک جنگ فراگیر تبدیل شد. عراق بخشی از جغرافیایی سیاسی این منطقه و بخش فعالی از آن بوده و بنابراین در برابر تحولات بیکار نمی‌نشیند؛ بلکه از طریق روابط و منافع خود با کشورهای منطقه به دنبال تدوین موضعی است که به تقویت امنیت و ثبات کمک کند؛ به ویژه از آنجایی که ما کاملاً مخالف جنگ‌هایی هستیم که دهه‌هاست ما را درگیر خود کرده‌اند.

تجاوز اسرائیل به کشور مستقلی مانند ایران به شدت محکوم است

نخست وزیر عراق در پاسخ به این سوال که بعد از آغاز جنگ میان رژیم صهیونیستی و ایران، موضع عراق چه بود گفت: همه انتظار داشتند که تشدید اوضاع، جنگ قریب‌الوقوع و حملات متقابل رخ دهد و این برداشت همه کشورهای منطقه بود و عراق هم بخشی از منطقه است. بعد از آغاز تجاوز اسرائیل به ایران که شامل نقض حریم هوایی عراق نیز می‌شد، این رویداد مهم عراق را در این جنگ و حمله به یک کشور همسایه درگیر کرد که مغایر با قانون اساسی و اصول سیاسی ماست؛ اصولی که بر مبنای آن هیچ کشوری حق استفاده از حریم هوایی خاک عراق به عنوان سکویی برای حمله به کشورهای دیگر را ندارد.

این مقام عراقی تصریح کرد: ما مجبور شدیم موضع خود را در سطح دیپلماتیک بین‌المللی نشان دهیم و شکایتی را به شورای امنیت سازمان ملل ارائه دادیم و تماس‌هایی در این زمینه برقرار کردیم. ما همچنین تجاوز به یک کشور همسایه (تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران) را محکوم کردیم و در حالی که طرف متجاوز مدعی بود یک حمله پیشگیرانه انجام داده، اما در واقع کاری که انجام داد تجاوز آشکار به یک کشور مستقل (ایران) بود که عضو سازمان ملل است.

السودانی گفت: مهمترین مسئله چگونگی حفظ امنیت داخلی، موضع سیاسی و موضع ملی ما در مورد این بحران بود و این کاری بود که ما به لطف خدا با تدوین یک موضع ملی واحد توانستیم انجام دهیم و از ورود عراق به این جنگ جلوگیری کردیم.

موضع ایران لزوم توقف کامل تجاوزات علیه این کشور بود

نخست وزیر عراق در پاسخ به این سوال که آیا در طول جنگ، ایران درخواستی از عراق داشت یا نه اظهار داشت: هیچ درخواستی وجود نداشت، بلکه عراق اولین طرفی بود که موضع خود را روشن کرد و پیام‌هایی را میان طرف‌های مختلف برای توقف این جنگ منتقل نمود. ما دائماً با ریاست جمهوری و همه کانال‌های ارتباطی ایران در تماس بودیم و این یک روند مداوم بود. قرار بود مذاکرات آمریکا و ایران روز یکشنبه انجام شود، اما تجاوز اسرائیل به خاک ایران در بامداد جمعه اتفاق افتاد.

وی اضافه کرد: رویکرد عراق تلاش برای بازگشت به مذاکرات و پایان جنگ بود، اما دیدگاه ایران این بود که چگونه می‌توانیم در شرایطی که تجاوز به کشورمان ادامه دارد با آمریکا مذاکره کنیم. ما در این میان، مذاکرات و تماس‌هایی با کشورهای منطقه و آمریکا در مورد این مسئله داشتیم و ایران هم بر لزوم توقف تجاوزات علیه این کشور تاکید داشت.

نتانیاهو برای جلوگیری از سقوط خود به دنبال نگه داشتن منطقه در وضعیت جنگی است

محمد شیاع السودانی درباره مرحله آینده بعد از جنگی که میان رژیم صهیونیستی و ایران رخ داد، اظهار داشت: طبیعی است که ما نگران مرحله آینده باشیم؛ زیرا همه می‌دانند که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اشغالگر به هیچ آتش بسی نه در غزه و نه در لبنان پایبند نبوده است و ممکن است به تجاوز بیشتر علیه ایران دست بزند. سیاست، روش و استراتژی او این است که منطقه را در حالت جنگی نگه دارد تا موقعیت سیاسی خودش را حفظ کند.

این مقام عراقی گفت که ایران کشور مهمی در منطقه است و ما طبیعتاً نگران ثبات کل منطقه و همه کشورهای همسایه خود هستیم. شما نمی‌توانید آتشی را در یک کشور همسایه ببینید و بی‌تفاوت باشید و تصور کنید که این آتش به شما نمی‌رسد. این رویکرد ما با همه است، چه ایران و چه سایر کشورهای همسایه. آنچه که ما در این مرحله به آن اعتقاد داریم، حرکت به سمت ثبات، امنیت، صلح و تفاهم است.

ایران هرگز به سمت ساخت سلاح هسته‌ای حرکت نکرده است

وی در مورد اینکه آیا از نظر او تمایل واقعی از سوی ایران برای رسیدن به توافق در مذاکرات احتمالی با آمریکا وجود دارد گفت: بله برداشت ما از مجموعه تماس‌ها و دیدارها با مقامات ایرانی این است که تمایل جدی از سوی دولت ایران برای رسیدن به توافقی که منافع این کشور را تضمین کند و نگرانی‌های بین‌المللی را از بین ببرد وجود دارد؛ زیرا در ایران چه در سطح مذهبی و چه رسمی هیچ تصمیمی برای داشتن سلاح هسته‌ای که مایه نگرانی کشورهای جهان است وجود ندارد. بنابراین می‌توان گفت مسیر رسیدن به تفاهمی که این مسئله را حل کند آسان است.

ایران هرگز مداخله‌ای در امور عراق نداشته و رابطه عمیق و راهبردی میان دو کشور برقرار است

وی درباره روابط عراق و ایران تاکید کرد که رابطه ما با جمهوری اسلامی ایران یک رابطه و همکاری استراتژیک مبتنی بر اشتراکات مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و منافع متقابل است. ایران همچنین در دوره‌های مختلف از جمله دوران مبارزه با تروریسم در کنار کشور و ملت عراق ایستاده است و ما مطمئناً مشتاقیم که این رابطه در چارچوب سالم خود ادامه یابد و همچنان منافع مشترک را تامین کند.

السودانی با اشاره به اینکه ایران به هیچ وجه مداخله‌ای در امور داخلی عراق ندارد گفت که عراق یک کشور مستقل بوده و تصمیمات ملی آن بر اساس منافع و اولویت‌های مردمش است. رابطه مثبتی میان ایران و عراق وجود دارد و هیچ دخالتی در کار نیست.

انتهای پیام/

 
ارسال نظر
تازه ها