|
اعتراضات گسترده در شهرهای مختلف فرانسه در واکنش به کشته شدن یک نوجوان 17 ساله به دست پلیس این کشور را با وضعیت اضطراری مواجه کرده است
مکرون و مکافات
*رئیسجمهور فرانسه نشست اتحادیه اروپایی در بروکسل را نیمهکاره رها کرد/ * مکرون: شبکههای اجتماعی در حوادث اخیر نقش داشتند؛ با هرکسی که به نهادهای دولتی حمله کند قاطعانه برخورد خواهد شد
گروه بینالملل: فرانسه که خود را مهد تمدن و زادگاه «اعلامیه حقوق بشر و تمدن» به جهانیان معرفی میکند، بار دیگر به دلیل نقض حقوق انسانی و قتل یک نوجوان توسط پلیس این کشور، درگیر ناآرامی و اعتراضات گسترده و متهم به تناقض و دورویی در ادعای دموکراسی شده است.
تیراندازی به یک نوجوان و چند روز درگیری بین پلیس و معترضان، بار دیگر توجهها را به گلایههای مزمن مردم فرانسه از خشونت پلیس و نژادپرستی سیستماتیک معطوف کرده است؛ خشونتی که در سازمانهای مجری قانون، بویژه در حومههای کمدرآمد و دارای نژادهای مختلط مشهودتر است.
شهرهای بزرگ فرانسه برای سومین شب متوالی شاهد ناآرامی بودند و امانوئل مکرون همچنان سعی دارد خشم فزاینده عمومی را که از قتل یک نوجوان ۱۷ساله توسط پلیس ناشی شده، مهار کند.
به گفته دادستانی، نوجوان ۱۷ ساله صبح روز سهشنبه در خودرویی با 2 سرنشین در نانت با سرعت زیاد در حال رانندگی بود که از خط اتوبوس عبور کرد. نخستین تلاش 2 افسر پلیس با موتور برای متوقف کردن او در چراغ راهنمایی ناکام ماند. دفتر دادستانی عمومی در بیانیهای اعلام کرد این نوجوان از چراغ قرمز عبور کرد و در پیادهرو به رانندگی و فرار ادامه داد. زمانی که مأموران کمی بعد او را متوقف کردند، هر 2 اسلحه خود را در راستای درهای خودرو به سمت این نوجوان نشانه رفته و از او خواستند موتور خودرو را خاموش کند. در این بیانیه آمده است وقتی مظنون به طور ناگهانی شروع به رانندگی کرد، یکی از افسران تیراندازی کرد. پلیسی که به «نائل»، نوجوان ۱۷ ساله در منطقه نانت در غرب پاریس شلیک کرده و جان او را گرفته، پیشتر مدعی شده بود این نوجوان قصد زیر گرفتن آنها را بعد از متوقف کردن خودرو داشته است اما ویدئوی منتشرشده از حادثه روز سهشنبه نشان میدهد 2 پلیس در حالی که به پنجره خودروی مقتول نزدیک میشوند، کلت کمری خود را به سمت راننده نشانه گرفته و با حرکت خودرو، یکی از آنها اقدام به شلیک میکند. این ویدئو نشان میدهد خودروی مقتول کمی پس از حرکت، به یک پست در نزدیکی محل حادثه برخورد کرده و متوقف شده است.
پلیس فرانسه پنجشنبهشب گذشته اعلام کرد نیروهایش با حوادث جدیدی در شهرهای نانت، مارسی، لیون، پائو، تولوز و لیل از جمله آتشسوزی و پرتاب مواد محترقه توسط معترضان مواجه شدهاند. این در حالی است که بر اساس اعلام وزیر کشور فرانسه، پنجشنبهشب حدود ۴۰ هزار افسر پلیس در سراسر این کشور مستقر شدند تا ناآرامیهای درگرفته پس از قتل «نائل» نوجوان ۱۷ساله را کنترل کنند؛ شهروندی فرانسوی با تبار مراکشی و الجزایری که سهشنبه گذشته به ضرب گلوله پلیس فرانسه کشته شد.
در منطقه نانت واقع در حومه غربی پاریس که این نوجوان در آنجا کشته شد، معترضان خودروها را به آتش کشیدند، خیابانها را محاصره کردند و اشیایی را به سوی پلیس پرتاب کردند. معترضان شعار «انتقام نائل» را در ساختمانها و ایستگاههای اتوبوس نقش زده و یک بانک را به آتش کشیدند که توسط آتشنشانان خاموش شد تا از سرایت آتش به ساختمان بالای آن جلوگیری شود.
به گزارش الجزیره، پلیس پاریس اعلام کرد در مرکز پاریس یک فروشگاه کفش نایکی غارت شده و شیشههای آن شکسته شده است. مقامات محلی در شهر «کلمر» در 8 کیلومتری مرکز پاریس، منع رفتوآمد شبانه را تا دوشنبه برقرار کردند و یک مقام محلی پاریس گفت پس از ساعت ۹ شب به وقت محلی، تمام خدمات اتوبوس و تراموا متوقف خواهد شد زیرا چهارشنبه شب بعضی اتوبوسها و ترامواها به آتش کشید شدهاند.
آتش اعتراضها در شهر کوچکی در فاصله ۹ کیلومتری پاریس، به تالار شهر رسید و به این ساختمان آسیبهایی وارد کرد. این آتش به ورزشگاه ملی فرانسه که مقر المپیک ۲۰۲۴ پاریس است هم نزدیک شد، همچنین در شهر مارسی که دومین شهر مهم فرانسه است، پلیس در جریان درگیری با جوانان در یک منطقه توریستی نارنجکهای گاز اشکآور شلیک کرد. واحدهای پلیس ویژه در لیل، لیون و بوردو مستقر شدند و در گرنوبل یک اتوبوس هدف پرتاب مواد محترقه قرار گرفت و کارمندان شرکت حملونقل محلی کار را متوقف کردند.
ناآرامیهای این روزهای فرانسه خاطرات اعتراضات سال ۲۰۰۵ را زنده کرد که این کشور را به مدت 3 هفته متشنج و ژاک شیراک، رئیسجمهوری وقت را مجبور به اعلام وضعیت اضطراری کرد. در آن زمان بیش از ۶۰۰۰ نفر دستگیر شدند. آن موج خشونت در شهری در حومه پاریس به نام «کلیشی سو بوآ» درگرفت و پس از آن اتفاق افتاد که 2 جوان که از دست پلیس در یک پست برق مخفی شده بودند، بر اثر برقگرفتگی جان خود را از دست دادند.
امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در پیامی به معترضان گفت: در ساعات اخیر با صحنههای خشونتآمیزی در ایستگاههای پلیس و همچنین مدارس و شهرداریها مواجه بودهایم. این (خشونت) بههیچوجه توجیهپذیر نیست.
شهردار مارسی که دومین شهر بزرگ فرانسه محسوب میشود، اعلام کرده شهروندان حق برپایی تظاهرات را نخواهند داشت. تمام وسایل حملونقل عمومی در این شهر از ساعت ۷ شب جمعه به وقت محلی تعطیل شد. پلیس فرانسه پنجشنبه شب اعلام کرد نیروهایش با حوادث جدیدی در شهرهای مارسی، لیون، پائو، تولوز و لیل از جمله آتشسوزی و پرتاب مواد محترقه توسط معترضان مواجه شدهاند.
* افزایش بازداشتیها به ۸۷۵ نفر
وزارت کشور فرانسه روز گذشته با بهروزرسانی آماری که منتشر کرده بود، اعلام کرد تعداد بازداشتیهای تظاهرات شب گذشته به ۸۷۵ تن رسیده که نیمی از آنها در پاریس هستند. بر اساس آمار اعلامشده توسط امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در ابتدای نشست مدیریت بحران کابینه، طی این اعتراضات مجموعا ۴۹۲ ساختمان تخریب، ۲۰۰۰ خودرو دچار حریق و ۳۸۸۰ مورد آتشسوزی گزارش شده است. یک رادیوی فرانسوی گزارش داد ۲۴۹ افسر پلیس و ژاندارم در اعتراضات پنجشنبه شب مجروح شدهاند.
الیزابت بورن، نخستوزیر فرانسه گفت دولتش در حال بررسی تمام گزینهها برای احیای نظم است، از جمله اعلام وضعیت اضطراری. او گفت: ما همه گزینهها - از جمله وضعیت اضطراری - را بررسی میکنیم و تنها یک اولویت داریم: برقراری نظم در کشور. در صورت اعلام وضعیت اضطراری، ارتش فرانسه میتواند مسؤولیت پلیس این کشور را برعهده بگیرد. «کلمنت بوون» وزیر حملونقل فرانسه نیز در مصاحبهای رادیویی گفت حملونقل عمومی در منطقه پاریس روز جمعه (دیروز) به شدت مختل شد و بسته شدن زودهنگام این شبکه را رد نکرد. این در حالی است که بامداد دیروز ۱۲ دستگاه اتوبوس در پارکینگی در منطقه اوبرویلیه واقع در شمال پاریس به آتش کشیده و تخریب شدند.
«امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه دیروز جمعه پس از گستردهترین شب اعتراضات به تیراندازی مرگبار پلیس به یک نوجوان ۱۷ ساله، کابینه خود را برای دومین جلسه بحران طی 2 روز گذشته گرد هم جمع کرد. به نوشته خبرگزاری رویترز، وزارت کشور فرانسه از شامگاه پنجشنبه در تلاش برای سرکوب سومین شب اعتراضات و ناآرامیها در اکثر شهرهای این کشور، ۴۰ هزار پلیس و نیروی امنیتی را مستقر کرده بود. کاخ الیزه در بیانیهای اعلام کرد مکرون روز جمعه ساعت ۱۱ به وقت گرینویچ با کابینه خود در پاریس دیدار کرد.
کاربران در شبکههای اجتماعی با به اشتراک گذاشتن تصاویر و فیلمهای متعددی از وضعیت آشوبناک شهرهای مختلف فرانسه در پی برخورد خشن نیروهای امنیتی با معترضان به قتل یک نوجوان توسط پلیس، نوشتند: «وضعیت کنونی فرانسه نسبت به شورش هفته قبل واگنر در روسیه، بیشتر به کودتا شباهت دارد اما رسانههای جریان اصلی غربی هیچوقت به آن اعتراف نمیکنند».
***
مکرون نشست بروکسل را به خاطر وضعیت اضطراری فرانسه نیمهکاره رها کرد
رئیسجمهور فرانسه با بیان اینکه شبکههای اجتماعی در اعتراضات چند شب گذشته در این کشور نقش داشتند تاکید کرد اقدامات محدودکنندهای را در ارتباط با شبکههای اجتماعی به اجرا خواهیم گذاشت. «امانوئل مکرون» رئیسجمهور فرانسه که نشست اتحادیه اروپایی را برای شرکت در یک جلسه امنیتی در پاریس پیرامون اعتراضات اخیر در این کشور نیمه کاره رها کرد و به کشورش بازگشت، گفت: وضعیت اکنون در فرانسه غیرقابل قبول شده است. براساس گزارش الجزیره، وی با اشاره به درگیریهای گسترده نیروهای امنیتی فرانسه با معترضان به کشته شدن یک نوجوان 17 ساله به دست پلیس که از سه روز پیش آغاز شده است اضافه کرد، اعتراضاتی که با خشونت همراه شود غیرقابل توجیه است.
رئیسجمهور فرانسه در ادامه تاکید کرد دولتش تدابیر بیشتر و ویژهتری را در ارتباط با اعتراضات اتخاذ میکند و تهدید کرد با هرکسی که به موسسات دولتی حمله یا نهادهای دولتی را غارت کند قاطعانه برخورد خواهد شد. مکرون همچنین افزود: برای محافظت از شهروندان فرانسوی بسیاری از فعالیتهای عمومی در برخی مناطق لغو خواهد شد. وی با اشاره به بازداشت گسترده صدها نفر درپی اعتراضهای 3 شب گذشته آن را گردن شبکههای اجتماعی و بازیهای ویدئویی انداخت و گفت: بسیاری از بازداشتشدهها نوجوان هستند و این مسؤولیت برعهده والدین است و آنها باید از مشارکت فرزندانشان در اعتراضات جلوگیری کنند.
رئیسجمهور فرانسه با بیان اینکه شبکههای اجتماعی در حوادث اخیر در این کشور نقش داشتند همچنین تاکید کرد برای حذف محتوای تحریکآمیز در شبکههای اجتماعی اقداماتی [محدودکننده] را اجرا خواهیم کرد و این شبکهها باید محتوای حساس را حذف کنند و مسؤولیت خود را انجام دهند. وی که در نشست امنیتی اضطراری صحبت میکرد تاکید کرد در صورت لزوم جلسات امنیتی ادامه خواهد یافت اما به دستگاههای اجرایی فرانسه دستور داد برای کنترل شورشها نیروهای امنیتی بیشتری مستقر شوند.
ارسال به دوستان
پاسخ بده آقای مکرون!
حنیف غفاری: امانوئل مکرون و دیگر مقامات کاخ الیزه لحظهای آرام و قرار ندارند! دامنه اعتراضات در پاریس، نانت و شهرهای دیگر مانند مارسی و تولوز روز به روز گستردهتر میشود و پرسش خشمگینانه معترضان مبنی بر چرایی شلیک مرگبار پلیس به یک نوجوان 17 ساله غیرمسلح، هنوز از سوی نهادهای مسؤول فرانسوی بیپاسخ مانده است. اریک دوپونت مورتی، وزیر دادگستری فرانسه بدون آنکه به خشونت سیستماتیک و تروریسم رسمی پلیس و مقامات دولتی کشورش کمترین اشارهای کند، به معترضان هشدار داده است: «عدالت در تلویزیون و شبکههای اجتماعی اجرا نمیشود. هرکسی که به پلیس و دستگاه قضایی توهین کند، شریک اتفاقی است که میافتد».
در مقابل، معترضان میگویند امیدی نسبت به مجازات قاتل نوجوان قربانی ندارند. ساختار قضایی فرانسه، نوعی مصونیت ذاتی و حقوقی برای پلیس قائل است که عملا دست آن را برای جنایت باز گذاشته و جلوی هرگونه مجازات جدی علیه آن را نیز میگیرد، حتی اگر اثبات شود جنایت پلیس عامدانه صورت گرفته است! قطعا فرانسویها تجربه تلخ سال 2016 میلادی را درباره «آدام ترائوره» نوجوانی که در بازداشتگاه مارسی بر اثر ضرب و جرح پلیس به قتل رسید، به یاد دارند. قاتلان ترائوره امروز بدون کمترین مزاحمتی در حال تنفس و فعالیت در همان ادارات پلیس هستند، بدون آنکه کمترین مجازات واقعی را در قبال جنایت آشکار خود تحمل کرده باشند.
این روزها مقامات فرانسوی صراحتا برخی معترضانی را که دست به غارت فروشگاهها و ضرب و جرح شهروندان و آتش زدن اماکن عمومی و خودروها میکنند متوحش خوانده و میگویند این اقدامات توجیهناپذیر است! فراتر از آن، امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه از خانوادهها خواسته است فرزندانشان را از محیط «شورش و اعتراض» دور نگاه دارند؛ در غیر این صورت مسؤولیت هر اتفاقی بر عهده آنهاست!
۱- به نظر میرسد آتش زدن اماکن عمومی برای سران کاخ الیزه قبح ذاتی ندارد و بستگی دارد به اینکه این جرم در چه مکانی رخ دهد و مخاطب آن چه کسی باشد!
پاییز 1401، زمانی که اغتشاشات در داخل کشورمان به اوج رسید، فرانسویها سخن از قباحت آتش زدن اماکن عمومی به میان نمیآوردند! همگان به یاد دارند مکرون در سخنانی که برگرفته از توهم احمقانه و ذوقزدگی ناشیانه وی بود، به عناصر تروریست مفلوک وعده داد در کنار «انقلاب زنانه» ملت ایران خواهد ایستاد. نکته مهمتر اینکه اغتشاشات سال گذشته در کشورمان، نه منبعث از جرم محرز پلیس (مانند آنچه در فرانسه رخ داد) بلکه معطوف به یک ادعا رخ داد که جریانات معاند سندی در اثبات آن هرگز ارائه نکردند. در آن زمان فرانسویها مانند دیگر بازیگران غربی خود را به آب و آتش زدند تا اغتشاشات در ایران ادامه یابد بلکه از نمد آغشته به ترور و خشونت داخلی، کلاهی برای خود در ایران ببافند.
۲- امروز فرانسویها در قبال کشورشان از اصالت منطق و خویشتنداری در قبال «جرم محرز پلیس» سخن میگویند. تفاوت اغتشاشات سال گذشته ایران و آنچه امروز در فرانسه رخ میدهد، واقعی بودن مصدر آن در فرانسه و کاذب بودن آن در ایران است. اما فارغ از ماهیت وقایع ایران و فرانسه، نوع مواجهه رئیسجمهور و وزیر دادگستری فرانسه با وقایع اخیر در این کشور بسی قابل تامل است!
اگر به قول وزیر دادگستری فرانسه عدالت در تلویزیون و شبکههای اجتماعی اجرا نمیشود، چرا فرانسویها سال گذشته میلیونها دلار خرج حمایت از گروههای تروریست تجزیهطلب ضدایرانی و برانداز در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی کردند؟! اگر توهین به دستگاه قضا و پلیس جرم است، چرا سناتورهای فرانسوی و مقامات دولت مکرون عاملان شهادت دهها پلیس، بسیجی و نیروهای امنیتی کشورمان در خیابانها را به مثابه یک قهرمان و اسطوره مورد تمجید قرار میدادند؟
امروز فرانسویها باید به بسیاری از سوالات پاسخ دهند؛ آنها باید ابتدا در مقابل افکار عمومی دنیا پاسخ دهند خشونت سیستماتیک چگونه در طول سالهای گذشته و اخیر به یک ساختار و مدل تثبیتشده در این کشور مدعی آزادی و دموکراسی تبدیل شده است؟ مقامات کاخ الیزه باید توضیح دهند چرا مداخلهگرایی آنها در اغتشاشات داخلی یک کشور مصداق «دفاع از آزادی» است اما خط و نشان کشیدن در قبال معترضانی را که از قتل و جنایت آشکار پلیس فرانسه به ستوه آمده و خواستار توقف این توحش نظاممند هستند، یک «رفتار منطقی» تلقی میکنند. فرانسه نه تنها فرسنگها با دموکراسی و آزادی واقعی فاصله دارد، بلکه هنوز به جایگاهی نرسیده است که بخواهد مدعی رعایت حداقل استانداردهای بشری و انسانی شود.
۳- در این معادله، تکلیف نهادهای ظاهرا بینالمللی و سازمانهایی که عامدانه راه را برای استمرار جنایت پلیس و نیروهای امنیتی فرانسه علیه شهروندان (بویژه رنگینپوستان و اقلیتهای نژادی) باز گذاشتهاند نیز کاملا مشخص است. به هر حال خشونت ساختاری و حکومتی کاخ الیزه نیاز به پشتیبانانی در خارج از مرزهای فرانسه دارد؛ چه بازیگرانی بهتر از پارلمان اروپا و کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد؟!
ارسال به دوستان
آیا سوئدیها خطای بزرگ خود را جبران میکنند؟
محمدحسین مهدویزادگان: ابعاد متنی و حقوقی دادگاه «حمید نوری» در استکهلم، بارها مورد نقد و بررسی کارشناسان مسائل قضایی و تاریخی قرار گرفته است. فارغ از عدم صلاحیت ماهوی دادگاه سوئد در بررسی این پرونده و منسوخ بودن اصل حقوقی صلاحیت جهانی در طی شدن این روند، بایستههای لازم در روند ظاهری دادرسی قضایی نیز در این روند رعایت نشده و همین مساله، به لحاظ شکلی نیز روند محاکمه را مخدوش کرده است. اما در اینجا قصد نداریم بر ابعاد حقوقی این پرونده متمرکز شویم. اساسا معتقدیم رویکرد دستگاه امنیتی سوئد (SAPO) در قبال ایجاد پرونده قضایی علیه حمید نوری، منبعث از نگاه فرامتنی و محاسبات سیاسی این نهاد سوئدی است. در این باره نکاتی وجود دارد که لازم است مدنظر قرار گیرد.
نخست اینکه طی سالهای پس از جنگ دوم جهانی، اصرار سوئدیها مبنی بر حفظ ساختار «دولت رفاه» در این کشور و فراتر از آن، تمایل ۲ جریان راست میانه و سوسیال ـ دموکرات مبنی بر عدم مداخله در خلق بحرانهای جهانی، سبب تبلور نوعی خاص از سیاست خارجی و اقتصاد در این کشور شد. در چنین شرایطی، رفتار سیاسی سوئدیها بر مبنای تقویت «واسطهگری» در حوزه روابط بینالملل، حفظ ساختار دولت رفاه در حوزه اقتصادی و تبلور جامعه چندفرهنگی در حوزه اجتماعی این کشور شکل گرفت. این ترکیب مورد اتفاق نظر کلی ۲ جریان سنتی قدرت در استکهلم قرار گرفت. اما پس از گذار بشریت به هزاره سوم، دولتهای سوئد دچار سوءمحاسباتی شدند که محصول آنها، اخلال در این سهگانه و در نهایت، حرکت استکهلم به سوی ناکجاآباد شده است!
به عنوان مثال، سوئدیها بیش از پیش خود را به شریک با اولویت ناتو تبدیل کرده و در بسیاری از ماموریتهای خارجی پیمان آتلانتیک شمالی، مانند یک عضو رسمی این پیمان مشارکت کردند. از سوی دیگر، قرائت فمینیستی خاص سوئدیها سبب شد مداخلهگرایی آنها در امور داخلی دیگر کشورها به بهانه نقض حقوق زنان، به اوج برسد. در کنار این موارد، به واسطه عملکرد پرخطای دستگاه امنیتی سوئد، شاهد رشد موازی 2 جریان افراطی در این کشور بودیم: «نژادپرستان مهاجرستیز» و «طرفداران تروریسم تکفیری». حضور گسترده اتباع سوئدی از شهرهای استکهلم، لوند، مالمو و یوتهبری (گوتنبرگ) در صف تروریستهای داعش در عراق و سوریه از یک سو و رشد همزمان جریانات افراطی در پارلمان سوئد (Riksdag) منجر به از بین رفتن توازن میان ۳ ضلع اقتصادی، بینالمللی و اجتماعی در این کشور اسکاندیناویایی شد.
اکنون در سال 2023 میلادی قرار داریم. سوئدیها در عرصه سیاست خارجی رادیکالتر شدهاند و در مسیر عضویت در ناتو گام برداشتهاند؛ موضوعی که میتواند آینده امنیتی سوئد را تحت تاثیر منفی خود قرار دهد. به عبارت بهتر، سوئدیها از این پس نه به عنوان واسطه یا میانجی در حوزه روابط بینالملل، بلکه به مثابه جزئی از ناتو در تولید و استمرار بحرانهای جهانی نقش پررنگی ایفا خواهند کرد. متعاقبا دستگاه امنیتی سوئد در هدایت برهم کنش ۲ جریان افراطی (تروریسم تکفیری و راست افراطی) دچار خطای محاسباتی سختی شده است. بسیاری از پیشفرضهای دستگاه امنیتی سوئد مبنی بر هدایت و مدیریت برهم کنش این ۲ جریان افراطی محقق نشده و در مقابل، مفهومی به نام جامعه چندفرهنگی مصادیق خود را در سوئد از دست داده است. اگر قبلا در ایستگاه متروی مرکزی شهر استکهلم، همزیستی مسالمتآمیز مهاجران و سوئدیهای اصیل را با یکدیگر مشاهده میکردیم، اکنون این تعامل مدنی جای خود را به برخی رقابتها و حتی نفرتهای فردی و اجتماعی داده است.
باید اذعان کرد توازن اجتماعی - امنیتی در سوئد بر هم ریخته است. مسؤول این روند نه شهروندان سوئدی، بلکه دستگاه امنیتی و دولتهای این کشور هستند. خروجی این بیتعادلی، بروز رفتارهای غیرمسؤولانه و خطرناکی است که قطعا هزینهها و تبعات آن متوجه سوئدیها خواهد شد.
یکی از این موارد، مربوط به برگزاری دادگاه حمید نوری است. همانگونه که اشاره شد، نمیتوان بدون در نظر گرفتن بستر و فرامتنی که دادگاه آقای نوری در آن برگزار میشود، تحلیل جامعی از رویکرد غیرحقوقی دولت و دستگاه قضایی سوئد در این روند داشت. تجمیع عوامل فرامتنی پرخطر و پرریسک در حوزه سیاست خارجی و اجتماعی سوئد، منجر به کوچ عقلانیت و احتیاط از استکهلم شده است. در چنین شرایطی بروز رفتارهای غیرمنطقی از سوی سوئدیها، بیش از هر زمان دیگری در کالبد سیاسی این کشور نمود یافته است. شاید تنها راه بازگشت سوئدیها از مسیر پرخطری که در حوزههای گوناگون در پیش گرفتهاند، بازتعریف سهگانهای است که اکنون چیزی از آن باقی نمانده است.
بهتر است بگوییم سوئدیها در حوزه امنیتی، سیاست خارجی و اجتماعی خود نیاز به یک دوربرگردان دارند. تعلل جریانات قدرت در سوئد در این خصوص، هزینههای این بازگشت را در آینده برای استکهلم سنگینتر خواهد کرد.
ارسال به دوستان
اگر زلنسکی چشمانش را باز میکرد...
نوید مؤمن: این روزها چهره سران ناتو از شنیدن نام کییف و زلنسکی در هم کشیده میشود! شکست در نبرد باخموت و متعاقبا ناکامی ارتش اوکراین در ضد حمله اخیر علیه روسیه و شکست شبهکودتای واگنر علیه پوتین ظرف کمتر از ۲۴ ساعت، به وضوح نشان میدهد آتلانتیکیها در آینده با تاثیر شکستهای میدانی اوکراین در مذاکرات صلح با روسیه مواجه خواهند شد. این در حالی بود که آمریکا و انگلیس طی ماههای گذشته اصرار داشتند از مزیتهای میدانی اوکراین به مثابه مولفهای برای وادارسازی روسها در امتیازدهی به غرب استفاده شود. آنچه در بحبوحه ناامیدی و شکست ناتو در اوکراین خودنمایی میکند، وعدهای تحت عنوان عضویت اوکراین در ناتو است. براستی تکلیف این وعده غربیها چه میشود؟ چرا حتی برخی اطرافیان زلنسکی قصد دارند در آینده، سکوت خود را در قبال خیانت آشکار ناتو به کییف بشکنند؟ تحقیر اوکراین در پرونده عضویت این کشور در پیمان آتلانتیک شمالی در ۳ سطح قابل بررسی و تحلیل است.
۱- ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو و برخی مقامات ارشد این مجموعه امنیتی، تاکید کردند اساسا بر مبنای نگاه ژئواستراتژیک و ژئوپلیتیک، جایگاه اوکراین در ناتو محفوظ است و این کشور، به پیمان آتلانتیک شمالی تعلق دارد! اما پس از مدتی اندک و زمانی که شکستهای میدانی اوکراین در برابر روسیه نمود بیشتری یافت، دبیرکل ناتو در چرخشی آشکار اعلام کرد تنها در صورت پیروزی در میدان نبرد، اوکراینیها میتوانند نسبت به عضویت در ناتو امید داشته باشند! به عبارت بهتر، در سطح اول آتلانتیکیها عضویت مطلق و ذاتی اوکراین در ناتو را تبدیل به عضویت مشروط کردند.
۲- وزرای دفاع کشورهای ناتو در جریان نشست اخیر خود در بروکسل، تاکید کردند اساسا عضویت اوکراین در ناتو امکانپذیر نیست و نباید در این خصوص دیگر وعدهای به کییف داد! استدلال حداقل ۱۱ وزیر دفاع ناتو این بود که در بحبوحه نبرد کنونی (جنگ اوکراین) قطعا نمیتوان عضویت اوکراین در ناتو را محقق کرد، زیرا در این صورت، وفق ماده 5 اساسنامه پیمان آتلانتیک شمالی، کل اعضای ناتو موظف به ورود مستقیم به میدان جنگ و حمایت میدانی محض از اوکراین خواهند شد؛ موضوعی که خط قرمز نظامی - میدانی اعضای ناتو است. از سوی دیگر، پس از پایان جنگ نیز امکان پیوستن اوکراین به پیمان آتلانتیک شمالی وجود دارد، زیرا قدر متیقن هر گونه پیمان صلحی که میان اوکراین و روسیه منعقد شود (بویژه با توجه به دست برتر میدانی روسها)، بیطرفی نظامی اوکراین در نظام بینالملل و امتناع دائم آن از پیوستن به ناتو خواهد بود.
در چنین شرایطی، آتلانتیکیها گزینه «شراکت ناتو - اوکراین» را مطرح کردند، به این معنا که اوکراین به یکی از شرکای با اولویت اعضای پیمان آتلانتیک شمالی تبدیل شود؛ بدون آنکه به عضویت دائم این پیمان درآید اما در اینجا نیز تعارضی وجود دارد که منجر به عقبنشینی آتلانتیکیها نسبت به وعده حداقلی اخیر شده است. تبدیل کردن اوکراین به شریک با اولویت ناتو قطعا از سوی روسیه تحمل نمیشود، مگر آنکه بسیاری از همکاریهای نظامی و امنیتی متعارف میان ناتو و بازیگران خارج از این مجموعه، در قبال اوکراین در نظر گرفته نشود! به عنوان مثال، کشورهای سوئد و استرالیا اکنون در عین اینکه هنوز به عضویت رسمی ناتو درنیامدهاند اما بر اساس شراکت خود با اعضای ناتو، در همه عملیاتها و مانورهای ناتو در دیگر نقاط دنیا حضور و مشارکت دارند اما چنین قاعدهای در قبال کشوری مانند اوکراین صادق نیست. اساسا شرایط اوکراین به گونهای است که قهرا اعضای ناتو ۲ گزینه بیشتر در برابر آن پیش رو ندارند: عضویت دائم در پیمان آتلانتیک شمالی یا عدم عضویت مطلق! در اینجا گزینهای به نام شراکت استراتژیک با ناتو محلی از اعراب ندارد، زیرا شرایط جنگ و صلح، بازیگران را به سوی «پذیرش موقعیت مطلق» و نه «جایگاه و وضعیت نسبی» سوق میدهد!
3- در سومین و آخرین سطح، سران ناتو دستورالعملی تحت عنوان «بازسازی مناطق جنگی اوکراین» را در دستورکار قرار دادهاند. یکی از انگیزههای اصلی آتلانتیکیها از این رویکرد، تمرکززدایی از پروژه عضویت دائم اوکراین در ناتو و حتی تبدیل آن به شریک با اولویت این مجموعه است. زلنسکی نیز به عنوان مهرهای بیاراده در کییف، نسبت به چنین حقیقت تلخی (برای غربگرایان اوکراینی) آگاه است. قطعا مانور تبلیغاتی غرب روی بازسازی مناطق جنگزده در اوکراین، مانع مطالبهگری صدباره غربگرایان کییف مبنی بر عضویت در ناتو خواهد شد. همان گونه که مشخص است، حتی کمکهای ظاهرا انسانی و اقتصادی غرب جهت بازسازی مناطق تخریب شده نیز ناظر بر نوعی هدفگذاری پنهان و در عین حال ابزارگرایانه و غیرانسانی است! بهتر بود زلنسکی چشمان خود را سالها قبل باز میکرد.
ارسال به دوستان
نخستوزیر پیشین اوکراین افشا کرد
آمریکا به دنبال جایگزین زلنسکی
نخستوزیر پیشین اوکراین در کانال تلگرام خود نوشت: غرب بویژه ایالاتمتحده به دنبال جانشینی برای ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین است. به گزارش بخش عربی شبکه آرتی روسیه، «میکولا آزارف» که در فاصله سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۴ صدارت کابینه اوکراین را بر عهده داشت، جمعبندی خود را نظرات علنی محافل رسانهای غربی درباره ضد حمله بهاری اوکراین اعلام کرده که به نوشته او چیزی جز خودکشی دولت کییف و شکست تمام عیار برای غرب نبوده است. آزارف نوشت: «تمام ناکامیها در جبهه نبرد، بار سنگینی بر دوش زلنسکی است. وی اکنون برای آمریکا گزینه مناسبی نیست و توانایی پیشبرد اوکراین به سمت گفتوگوهای صلح را ندارد. غرب با جدیت به دنبال گزینه برای جانشینی او است».
به نوشته وی، واشنگتن به رغم انکارها به دنبال توقف درگیریها در اوکراین است، چرا که کشورهای غربی نیاز دارند تسلیحات و مهمات از دست رفته خود را جبران و جایگزین کنند و سطح آمادگی در همه بخشها را به سابق بازگردانند. وی «ویتالی کلیچکو» شهردار کییف و بوکسور سابق را گزینه مناسبی برای آمریکا دانسته که واشنگتن اعتماد بالایی به او دارد و از این رو در لیست افراد واجدالشرایط برای جایگزینی زلنسکی قرار دارد. این مقام سابق کییف همچنین از «روسلان استفانچوک» رئیس پارلمان اوکراین و حتی «اولنا زلنسکا» همسر زلنسکی به عنوان گزینههای آمریکا برای جایگزینی کمدینی که بر کرسی ریاستجمهوری نشسته، نام برده است. در این راستا نشریه انگلیسی اکونومیست نیز پنجشنبه گذشته در گزارشی از وضعیت جنگ اوکراین نوشت کشورهای غربی از نتایج ضد حمله اوکراینیها راضی نیستند و ارتش این کشور را تحت فشار قرار دادهاند. این انتقادات موجب شده است اوکراینیها نیز زبان به گلایه باز کنند. یک مقام سازمان اطلاعات اوکراین در این باره به اکونومیست گفت: «پیشروی کم ارتش اوکراین به تجهیزات و ابزارهای در دسترس مربوط میشود. برخی شرکا از ما میخواهند تا به جلو رویم و به سختی بجنگیم اما آنها همزمان هیچ عجلهای در تأمین تسلیحاتی اوکراین و اقلامی که نیاز داریم، از خود نشان نمیدهند».
کمبود سلاح در میان نیروهای اوکراینی اما مورد تأیید نخستوزیر پیشین این کشور نیست. میکولا آزارف در کانال تلگرام خود نوشت اوکراین به نمایشگاه انواع سلاحها تبدیل شده و این مقدار خرید تسلیحاتی، اوکراین را تا سالهای سال بدهکار خواهد کرد.
ارسال به دوستان
رئیسجمهور در سفر به استان کرمان 12 طرح در حوزه آب و برق و فاضلاب به ارزش 24 هزار و 409 میلیارد تومان را افتتاح کرد
نهضت آبرسانی به کرمان رسید
گروه اقتصادی: رئیسجمهور در ادامه سفرهای استانی خود صبح دیروز - جمعه - به منظور افتتاح 12 طرح در حوزه آب و برق و فاضلاب، به ارزش 24 هزار و 409 میلیارد تومان، به استان کرمان سفر کرد. مهمترین طرحی که در این سفر افتتاح شد، بخش گازی 312 مگاواتی نیروگاه خودمصرف بوتیا با ظرفیت کل 450 مگاوات بود که توسط شرکت فولاد بوتیای ایرانیان برای تامین برق مجتمع فولاد بوتیا و فولاد زرند احداث شده است و مازاد تولید آن نیز به شبکه برق سراسری تزریق خواهد شد. این نیروگاه دارای یکی از پیشرفتهترین توربینهای کلاس F با بالاترین راندمان است و بخش بخار آن نیز به ظرفیت 138 مگاوات، طبق پیشبینیها تا پیش از پایان سال به بهرهبرداری خواهد رسید.
به گزارش «وطن امروز»، در نخستین برنامه این سفر، خط انتقال آب شرب به شهرستانهای بم و بروات به طول 57 کیلومتر، ایستگاه پمپاژ به ظرفیت 970 لیتر در ثانیه، ۲ مخزن 10 و 5 هزار مترمکعبی و 40 کیلومتر خط برق، با حضور رئیسجمهور افتتاح شد. همچنین فاز اول تصفیهخانه این طرح نیز به ظرفیت 250 لیتر از مجموع 1500 لیتر بر ثانیه به بهرهبرداری رسید.
پروژه آبرسانی به بم و بروات از سد نسا بیش از 10 سال نیمهکاره و رها مانده بود و در حالی که سد نسا یکی از بهترین آبهای استان را از منشا کوههای جبالبارز دارد، مردم شهرهای شرقی استان بویژه بم از دسترسی به این آب باکیفیت محروم بودند. خطوط جمعآوری، انتقال و تصفیهخانه فاضلاب سیرجان نیز پس از سالها معطلی در این سفر افتتاح شد تا مردم و بخش صنعت شهرستان از مزایای آن برخوردار شوند. این پروژه شامل 373 کیلومتر خطوط جمعآوری و تصفیهخانه به ظرفیت 26 هزار و 550 مترمکعب در شبانهروز است. افزایش سطح بهداشت عمومی و جلوگیری از آلودگی سفرههای آب زیرزمینی، بازچرخانی آب و استفاده از پساب در صنعت، از جمله فواید و اثرات مثبت اجرای این پروژه است. جمعیت هدف این پروژه در فاز یک 210 هزار نفر طراحی شده است. در ادامه برنامههای این سفر پست 132.20 کیلوولت سبزواران، خط 400 کیلوولت شاهماران2، خطوط 132 کیلوولت ارتباطی جیرفت و خط 400 کیلوولت بم - جیرفت نیز با دستور رئیسجمهور افتتاح شدند.
احداث، توسعه، اصلاح، بهینهسازی شبکه برق جهت برقرسانی به بیش از 6400 متقاضی فاقد برق، برقرسانی به 12 روستای فاقد برق، برقرسانی به 637 واحد مسکن ملی و تحویل پنل خورشیدی به عشایر استان به تعداد 340 دستگاه نیز از جمله اقدامات انجام شده در این سفر بودند.
رئیسجمهور همچنین از عملیات احداث شبکه آبرسانی به مرکز استان که از خط انتقال آب خلیجفارس به بخشهای صنعتی سیرجان منشعب شده است بازدید کرد. احداث این خط به طول 146 کیلومتر که از بهمن سال گذشته آغاز شده با سرعت بسیار خوبی پیش میرود، به طوری که 66 کیلومتر آن احداث شده و پیشبینی میشود در بهار سال آینده به بهرهبرداری برسد. با بهرهبرداری از این پروژههای آبرسانی، بخشی از تنش آبی استان کرمان حل شد.
* آبرسانی به شهرهای بم و بروات
این پروژه شامل خط انتقال آب شرب به طول ۵۷ کیلومتر، ایستگاه پمپاژ به ظرفیت ۹۷۰ لیتر در ثانیه، ۲ مخزن ۱۰ هزار و ۵ هزار مترمکعبی و ۴۰ کیلومتر خط برق است؛ فاز اول تصفیهخانه به ظرفیت ۲۵۰ لیتر در ثانیه از مجموع ۱۵۰۰ لیتر بر ثانیه افتتاح شد. پروژه آبرسانی بم و بروات از سد نسا بیش از ۱۰ سال نیمهکاره بوده و در حالی که سد نسا یکی از بهترین آبهای استان را از منشا کوههای جبالبارز دارد، مردم شهرهای شرقی استان بهویژه بم، دسترسی به این آب باکیفیت نداشتند.
تأمین، تصفیه و انتقال آب شرب شهرهای بم و بروات به میزان ۲۰ میلیون مترمکعب در سال با این طرح محقق میشود. این پروژه ۲۴۰ هزار نفر شهرهای بم و بروات را پوشش میدهد.
* افتتاح خطوط جمعآوری و انتقال و تصفیهخانه سیرجان
این پروژه شامل ۳۷۳ کیلومتر خطوط جمعآوری و تصفیهخانه به ظرفیت ۲۶ هزار و ۵۵۰ مترمکعب در شبانهروز است. افزایش سطح بهداشت عمومی و جلوگیری از آلودگی سفره آب زیرزمینی، بازچرخانی آب و استفاده از پساب در صنعت از جمله فواید و اثرات مثبت این پروژه به شمار میرود. این پروژه در فاز یک برای تعداد ۲۱۰ هزار نفر طراحی شده است. عملیات اجرایی احداث پروژه خطوط جمعآوری و انتقال و تصفیهخانه سیرجان از سال ۹۷ آغاز شده بود.
* پروژههای افتتاح شده برق
۱- پروژه تکمداره به طول ۹۰ کیلومتر با اعتبار ۷۲۰۰ میلیارد ریال با هدف ایجاد ارتباط بین شبکه سراسری و شبکه جنوب شرق، بهبود ولتاژ منطقه و افزایش پایداری شبکه. عملیات اجرایی این پروژه از سال ۱۳۹۳ آغاز شده است. این پروژه به دلیل تکمیل رینگ ۴۰۰ کیلوولت جنوب شرق کشور پروژهای فرامنطقهای بوده و استانهای کرمان - هرمزگان – سیستانوبلوچستان و خراسان جنوبی را دربرمیگیرد.
۲- پروژه خط ۲ مداره ۳ باندل، ۴۰۰ کیلوولت به طول 23.5 کیلومتر با اعتبار ۵ هزار میلیارد ریال با هدف انتقال توان و انرژی و برقراری رینگ ۴۰۰ کیلوولت منطقه. عملیات اجرایی این پروژه از سال ۱۳۸۵ آغاز شده بود.
۳- پست با ظرفیت ۵۰ مگاولت آمپر با ۲ فیدر خط و ۱۶ فیدر ۲۰ کیلو ولت و ۲ فیدر بانک خازنی با اعتبار ۳۵۰۰ میلیارد ریال با هدف بهبود پروفیل ولتاژ - تأمین انرژی مورد نیاز متقاضیان - و کاهش تلفات از سال ۱۳۹۷ آغاز شده بود.
۴- خطوط ۲ مداره ۱۳۲ کیلوولت جیرفت به طول ۲۰ کیلومتر با اعتباری بالغ بر ۳ هزار میلیارد ریال با هدف کاهش تلفات و رفع افت ولتاژ منطقه جیرفت و تأمین بار منطقه جیرفت و افزایش قابلیت اطمینان شبکه از سال ۱۳۹۷ آغاز شده بود.
۵- پروژه افزایش به میزان ۱۵ مگاولت آمپر و ۲ فیدر ۱۳۲ کیلوولت و ۱۲ فیدر ۲۰ کیلوولت و ۲ فیدرخازن با اعتباری بالغ بر ۵۰۰ میلیارد ریال با هدف تأمین برق متقاضیان.
۶- شرکت توزیع نیروی برق جنوب کرمان نیز پروژههای توسعه و احداث و اصلاح و بهینهسازی شبکه برق جهت برقرسانی به تعداد بیش از ۶۴۰۰ متقاضی فاقد برق با سرمایهگذاری ۱۶۸ میلیارد تومان را افتتاح کرد. این پروژه جمعیت ۶۴۰۰ مشترک را تحت پوشش قرار میدهد و از اثرات افتتاح این پروژه میتوان به برقرسانی به متقاضیان فاقد برق، رفع افت ولتاژ و افزایش قابلیت اطمینان شبکه برق اشاره کرد.
۷- پروژه برقرسانی به ۴ روستای فاقد برق با اعتباری بالغ بر ۱۱ میلیارد تومان در روستاهای رزدر و کلیچان ریگان، روستاهای ده برزوییه و هارونییه بردسیر.
۸- برقرسانی به ۶۳۷ واحد مسکن ملی در بافت، بردسیر، بم، جیرفت.
۹- پروژه توزیع ۲۶۰ سیستم قابلحمل خورشیدی بین عشایر در ۱۶ شهرستان تحت پوشش.
۱۰- پروژههای جدید شرکت توزیع نیروی برق شمال استان کرمان در سال جاری با اعتباری بالغ بر ۱۶۷ میلیارد تومان به بهرهبرداری رسیدند که در محدوده ۷ شهرستان تحت پوشش شامل مرکز استان کرمان، رفسنجان، انار، شهربابک، زرند، راور و کوهبنان قرار دارند.
* بازدید از پروژه آبرسانی به شهرهای کرمان و رفسنجان
رئیسجمهور در دمای بالای 40 درجه کویر رفسنجان، در بخشی از مسیر پروژه آبرسانی به شهرهای کرمان و رفسنجان از سامانه انتقال آب خلیجفارس به صنایع جنوب شرق کشور حضور یافت و ضمن بازدید از بخشهایی از این طرح، با توضیحات دستاندرکاران از جزئیات اجرای این پروژه مطلع شد.
سیدابراهیم رئیسی در ادامه برنامههای سفر یکروزه به استان کرمان، ظهر جمعه در بخشی از محل اجرای پروژه آبرسانی اضطراری به شهرهای کرمان و رفسنجان از سامانه انتقال آب خلیجفارس به صنایع جنوب شرق کشور حضور یافت و با توضیحات دستاندرکاران از جزئیات اجرای این پروژه اطلاع یافت.
طرح انتقال آب شرب به شهرهای کرمان و رفسنجان به میزان 30 میلیون مترمکعب در سال، با پیشبینی اعتبار بالغ بر 3 هزار میلیارد تومان آغاز شده و تاکنون 16 کیلومتر لولهگذاری 2 هزار میلیمتر، 21 کیلومتر لولهگذاری 1800 میلیمتر و 27 کیلومتر لولهگذاری 1000 میلیمتری از این پروژه برابر با 45.5 درصد از پروژه اجرا شده است.
به گفته دستاندرکاران پروژه، با وجود سختی کار و مسیر اجرا، این طرح با سرعت خوبی در حال اجراست و پیشبینی میشود بهار سال آینده به بهرهبرداری برسد.
ارسال به دوستان
اهانت مجدد به قرآن کریم در سوئد با حمایت مقامات این کشور خشم مسلمانان جهان را برانگیخت
سندروم اسکاندیناوی
* سازمان همکاری اسلامی هفته آینده نشست فوقالعاده در جده برگزار میکند/ * ورود معترضان خشمگین عراقی به سفارت سوئد در بغداد
گروه بینالملل: اهانت دوباره به قرآن کریم در سوئد همزمان با ایام حج و عید سعید قربان، خشم جهان اسلام را به دنبال داشته و با واکنشهای زیادی در بین کشورهای مسلمان روبهرو شده است.
چهارشنبه گذشته یک فرد عراقی اقدام به آتش زدن نسخهای از قرآن در مقابل بزرگترین مسجد در استکهلم، پایتخت سوئد کرد. «سلوان مومیکا» مهاجر عراقی که در منطقه قرهقوش واقع در «بخدیدا» در استان نینوا متولد شده و در شبکههای اجتماعی خود را «نویسنده ملحد» معرفی میکند، تحت حمایت مقامات سوئدی و برابر چشمان حدود ۲۰۰ مسلمان دست به آتش زدن نسخهای از قرآن کریم در مقابل مسجدی در استکهلم زد. در این میان پلیس سوئد یک جوان که قصد سنگ پرتاب کردن به سوی این مهاجر عراقی را داشت، بازداشت کرد. این اتفاق پس از آن رخ داد که پلیس سوئد اعلام کرد مجوز برگزاری اعتراضی را صادر کرده که سازماندهنده آن قصد دارد چهارشنبه در آغاز تعطیلات 3 روزه عید قربان، در بیرون از مسجد اصلی استکهلم به قرآن کریم اهانت کرده و آن را بسوزاند.
این حادثه دومین توهین به مقدسات اسلامی در سوئد پس از اقدام افراطگرای دانمارکی در سال ۲۰۲۲ در آتش زدن قرآن مقابل سفارت ترکیه در استکهلم محسوب میشود. اول بهمن ۱۴۰۱ تعدادی از گروههای افراطی در اقدامی هتاکانه اقدام به آتش زدن قرآن کریم مقابل سفارت ترکیه در استکهلم کردند. سخنگوی پلیس سوئد هم در اقدامی اسلامستیزانه عنوان کرد به رهبر اسلامستیز حزب راستافراطی «استرام کورس» دانمارک اجازه داده در راهپیمایی مقابل سفارت ترکیه، قرآن را بسوزاند.
سلوان مومیکا ۳۷ ساله و عراقیالاصل که چهارشنبه ۲۸ ژوئن در مرکز استکهلم مقابل مسجد اصلی شهر، صفحاتی از قرآن را پاره کرد و آتش زد، دوستش را هم که با بلندگو صحبت میکرد و فیلم میگرفت، در کنار خود داشت. این گستاخی که با تأیید و حمایت دولت سوئد انجام شد، خشم جهان اسلام را برانگیخته است. «ولید المقدادی» روزنامهنگار تحقیقی در برنامه «بهترین گفتار» که از شبکه روسیا الیوم پخش میشود، گفت: «سیلوان مومیکا اهل استان نینوا در شمال عراق، یک لیبرال و ملحد افراطی است. او بنیانگذار حزب دموکراتیک سریانی و فرمانده یک گروه مسلح به نام «صقور السریان» بود. به گفته او، سلوان مومیکا سال ۲۰۱۷ به اتهام جنایت جنگی دستگیر و سپس با دخالت کشورهای غربی آزاد شد و به سوئد رفت و اکنون هم به یکی از احزاب تندروی این کشور پیوسته است. المقدادی که خود ساکن سوئد است، افزود: «نوع رفتاری که او انجام میدهد، از شوت کردن قرآن کریم در زمین فوتبال تا انداختن گوشت خوک روی آن و چنین اقداماتی نشان میدهد او هیچ سررشتهای از سیاست ندارد». با این وجود این فرد عراقی اعلام کرد نسخهای دیگر از قرآن را طی ۱۰ روز دیگر آتش خواهد زد. سلوان مومیکا که از کشورش به سوئد گریخته است، در مصاحبه با یک روزنامه سوئدی اعلام کرد طی ۱۰ روز آینده پرچم عراق و نسخهای از قرآن را در مقابل سفارت عراق در استکهلم آتش خواهد زد. وی گفت از تاثیر کاری که کرده، آگاه است و هزاران تهدید به قتل دریافت کرده است.
* واکنشهای گسترده جهان اسلام
بسیاری از کشورهای اسلامی اهانت به قرآن کریم در سوئد را محکوم کرده و نسبت به این واقعه موضع گرفتهاند. سازمان همکاری اسلامی نیز قرار است هفته آینده نشست فوقالعادهای در جده برگزار کند.
در عراق، آیتالله سیستانی در نامهای از سازمان ملل خواست گامهای عملی برای ممانعت از تکرار این قبیل حوادث بردارد. در این نامه آمده است: این اقدام شنیع بارها در کشورهای مختلف طی سالهای اخیر رخ داده اما آنچه قابل ملاحظه است اینکه این اقدام این بار با مجوز پلیس سوئد به زعم احترام به آزادی بیان رخ داده است. در نامه مذکور آمده است: اما قطعا احترام به آزادی بیان به هیچکس اجازه نمیدهد اینچنین اقدام زشتی که تعرض آشکار به مقدسات بیش از 2 میلیارد مسلمان در جهان به شمار میرود و محیطی مناسب برای انتشار افکار افراطی و اقدامات اشتباه فراهم میآورد، انجام دهد. آیتالله سیستانی ضمن محکوم کردن این اقدام، از سازمان ملل خواست اقداماتی موثر برای جلوگیری از تکرار این اقدامات و پیشبرد کشورها به سوی بازنگری در قوانینی که اجازه این اقدامات را میدهد، اتخاذ کند. وی خواستار تثبیت ارزشهای همزیستی مسالمتآمیز میان پیروان ادیان و روشهای فکری مبتنی بر رعایت حقوق و احترام متقابل میان همه شد. همچنین «عبداللطیف رشید» رئیسجمهور عراق، سازمان حشدالشعبی و ائتلاف چارچوب هماهنگی عراق هم هتک حرمت قرآن کریم را محکوم کردند. «احمد الصحاف» سخنگوی وزارت خارجه این کشور گفت بغداد از مقامات سوئد میخواهد فرد هتاک به قرآن کریم را به این کشور تحویل دهند. الصحاف گفت: «فردی که به قرآن کریم اهانت کرد، تبعه عراق است و ما از مقامات سوئد میخواهیم وی را تحویل دولت عراق دهند تا بر اساس قانون عراق محاکمه شود». غروب پنجشنبه گذشته نیز صدها معترض خشمگین عراقی با ورود به سفارتخانه سوئد شیشههای این ساختمان را شکستند.
وزارت خارجه مراکش هم اعلام کرد این کشور کاردار سوئد را برای ابراز محکومیت شدید خود نسبت به هتک حرمت قرآن در این کشور احضار کرد و همچنین در بیانیهای از فراخواندن سفیر خود در کشور سوئد در اعتراض به اهانت به قرآن کریم خبر داد. اردن و امارات عربی متحده نیز ضمن محکوم کردن هتک حرمت قرآن کریم در سوئد، سفرای سوئد در ابوظبی و امان را احضار و تأکید کردند استفاده از حربه آزادی بیان، چنین اقدام شنیعی را توجیه نمیکند. وزیر خارجه ترکیه هم اعلام کرد آنکارا اقدام نفرت انگیز پلیس سوئد علیه قرآن کریم در روز عید قربان را محکوم میکند. «هاکان فیدان» در شبکههای اجتماعی نوشت: صدور مجوز اینگونه اقدامات ضد اسلامی به بهانه آزادی بیان غیر قابل قبول است. وی تأکید کرد چشمپوشی از چنین اقدامات شنیع یک کشور به منزله همدستی با آن کشور است. رئیسجمهور روسیه نیز در محکومیت توهین به قرآن تاکید کرد بیاحترامی به قرآن در روسیه برخلاف برخی کشورها جرم حساب میشود. ولادیمیر پوتین گفت: روسیه برای قرآن و احساسات دینی مسلمانان احترام زیادی قائل است و عدم احترام به این کتاب آسمانی در روسیه جرم است. وی خاطرنشان کرد این امر در همه کشورها رایج نیست. رئیسجمهور روسیه افزود: قرآن برای مسلمانان و دیگران مقدس است. ما میدانیم کشورهای دیگر به صورت متفاوت عمل میکنند. آنها به احساسات دینی مردم احترام نمیگذارند و همچنین میگویند این جرم نیست.
***
رئیسی: جامعه اسلامی از این توهین نخواهد گذشت
رئیسجمهور کشورمان روز گذشته در جمع نمازگزاران جمعه در مصلای شهر رفسنجان ضمن محکومیت شدید اهانت به قرآن کریم در سوئد تصریح کرد: در کشورهای اروپایی که مدعی آزادی و احترام به عقیده دیگران هستند، به ارزشمندترین کتاب الهی که برای هدایت بشر آمده، یعنی قرآن کریم اهانت میکنند و نه فقط قلوب 2 میلیارد مسلمان، بلکه قلب پیروان تمام ادیان الهی، آسمانی و ابراهیمی و تمام آزادزنان و آزادمردان را جریحهدار میکنند. حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی توهین به قرآن کریم را توهین به همه ادیان الهی، توهین به انسانیت، توهین به بشریت و توهین به همه ارزشهای الهی دانست و تاکید کرد: جامعه اسلامی از این توهین نخواهد گذشت. رئیسی با بیان اینکه آنها به دروغ طرفدار آزادی بیان، قلم و عقیده هستند، چرا که اگر طرفدار آزادی بودند قرآن جلوه آزادی است، افزود: آنها با آزادی مخالفند و میخواهند همان استبداد رای و نظر باطل خودشان را با تابلوی آزادی به بشریت تحمیل کنند. حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران هم پنجشنبه 8 تیر اعلام کرد: همه جهان اسلام اهانت به کتب آسمانی و قرآن کریم را قویا محکوم میکند. اجازه دادن در اهانت به مقدسات دینی و قرآنکریم با هر توجیهی از سوی سوئد پذیرفته نیست. دموکراسی و آزادی خواندن این رفتارها، فقط و فقط مشوق تروریسم و افراطگرایی است. دودش قبل از هر طرفی به چشم غرب خواهد رفت. از سویی هتک حرمت قرآن کریم در سوئد، کاردار سفارت سوئد در تهران را در غیاب سفیر این کشور به وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران کشاند. این دپیلمات سوئدی توسط مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه به این وزارتخانه احضار شد. مدیرکل غرب اروپا در احضار کاردار سوئد ضمن محکوم کردن اقدام اخیر در سوئد در اهانت به مهمترین مقدسات اسلامی، سکوت و رفتار منفعلانه دولت سوئد را عاملی برای جسورتر شدن ناقضان یکی از اصول بنیادین و بدیهی حقوق بشر یعنی اصل احترام به ارزشهای دینی و آسمانی برشمرد.
ارسال به دوستان
خانوادههای اعضای گروهک منافقین با برگزاری تجمعی در تهران از اقدام آلبانی در برخورد با این سازمان تروریستی تقدیر کردند
مطالبه اخراج تروریستها
گروه سیاسی: به فاصله کمتر از 10 روز، پلیس آلبانی روز پنجشنبه هفته گذشته دوباره وارد مقر گروهک تروریست منافقین در تیرانا شد.
بنا بر گزارش «آلبانی دیلی نیوز»، پلیس آلبانی صبح روز پنجشنبه (۲۹ ژوئن) بار دیگر وارد مقر گروهک تروریستی منافقین در منطقه «مانز» شهر «دورس» شد. طبق این گزارش، رسانههای محلی گزارش دادند نیروهای پلیس آلبانی در ورودی اردوگاه «اشرف ۳» مستقر شدند و همه خودروهایی که این اردوگاه را ترک میکردند را کنترل کردند.
نیروهای پلیس آلبانی پس از استقرار در این محل، چند بار اقدام به بازرسی خودروهایی کردند که وارد اردوگاه منافقین شده یا از آنجا خارج میشدند. مقامهای پلیس آلبانی دلیل حضور نیروهای تحت امرشان در جلوی دروازه ورودی اردوگاه سازمان منافقین در منطقه مانزا در دورس را افزایش تدابیر امنیتی در این اردوگاه اعلام کردند. برخی منابع خبری از جمله یورونیوز نیز گزارش دادند بازرسیهای پلیس آلبانی از اشرف 3 با هدف جلوگیری از ورود تجهیزات رایانهای به اردوگاه منافقین انجام میشود تا از ادامه فعالیت سایبری توسط اعضای این سازمان تروریستی جلوگیری شود.
اقدام آلبانی در حالی است که 30 خردادماه سال جاری نیز پلیس این کشور با حمله به مقر گروهک منافقین، دهها نفر از منافقین را بازداشت کرد، در جریان این عملیات ضدتروریستی، اعضای سازمان تروریستی منافقین با یگان ضدتروریسم پلیس آلبانی درگیر شدند که طی آن یک نفر از منافقین کشته و 36 نفر دیگر از تروریستها زخمی شدند. وزارت کشور آلبانی نیز بعد از این اتفاق در بیانیهای اعلام کرد عملیات پلیس این کشور مطابق قوانین و بر اساس حکم دادگاه عالی مبارزه با تروریسم انجام شده است. در این بیانیه آمده است: «مطابق توافق میان ما و سازمان (گروهک منافقین) در سال 2014 اعضای این گروه صرفاً به دلایل انساندوستانه در کشور ما پناهنده شده بودند اما با انجام اقدامات تروریستی و سایبری این توافق را نقض کردند». گفتنی است طبق بازرسیهای انجامشده توسط نیروهای امنیتی آلبانی، برخی وسایل الکترونیکی از جمله تعدادی پهپاد در مقر این گروهک ضبط شد.
* خانوادههای اعضای منافقین خواستار برخورد با گروهک شدند
شکستهای منافقین پایان ندارد. پس از حمله پلیس آلبانی به مقر این گروهک تروریستی که عصبانیت آنها را در پی داشت، حالا تعدادی از خانوادههای اعضای منافقین با صدور بیانیهای، ضمن قدردانی از اقدام پلیس آلبانی، خواستار اخراج سازمان منافقین از این کشور شدند.
در همین رابطه برخی خانوادههای اعضای گرفتارشده در گروهک منافقین از سراسر کشور، روز گذشته با تجمع مقابل سفارت ترکیه در ایران به عنوان حافظ منافع آلبانی در ایران، از اقدام مسؤولانه دستگاه قضایی و انتظامی آلبانی در کنترل مقر گروهک منافقین قدردانی کردند. افراد حاضر در این مراسم با در دست داشتن پلاکاردهایی خواهان اجازه دولت آلبانی به آنها برای سفر به آن کشور و پیگیری وضعیت اعضای خانواده خود شدند.
این خانوادهها که بیش از 2 هزار نفر از بستگانشان عضو سازمان منافقین بوده و در پایگاه این سازمان تروریستی در تیرانا حضور دارند، در بیانیهای ضمن تقدیر از برخورد پلیس آلبانی با گروهک منافقین، این اقدام را آغازی بر پایان حیات ننگین و کارنامه ضدبشری این سازمان عنوان و تاکید کردند: انتظار داریم دولت آلبانی با بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای خود، ضمن تعطیلی اردوگاه قرون وسطایی منافقین در کشور آلبانی، اعضای گرفتار را به زندگی آزاد و به دور از سیطره رهبران آن بازگرداند.
در بخشهایی از این بیانیه آمده است:
«انجمن نجات آسیبدیدگان از خشونت، به نمایندگی از بیش از 2 هزار نفر از خانوادههای اعضای دربند و گرفتار در اردوگاه منافقین (سازمان مجاهدین خلق)، همچنین بیش از 3 هزار نفر از افرادی که طی سالیان گذشته موفق به فرار از این سازمان اهریمنی شدهاند، ضمن ابراز عالیترین مراتب تشکر و قدردانی خود از اقدام مسؤولانه و بشردوستانه دولت محترم آلبانی در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ (۲۰ ژوئن ۲۰۲۳) نسبت به برخورد قانونی و قاطع با پنهانکاریها و اقدامات غیرقانونی و تروریستی رهبران این گروهک (سازمان)، توجه عموم مخاطبان محترم را به نکات و ملاحظات زیر که برآمده از تجربه زندگی چندده ساله ما درون منافقین (سازمان مجاهدین خلق) یا در ارتباط مستقیم با آن است، جلب میکنیم:
انجمن نجات، اقدام ارزنده دولت آلبانی مقارن با سالگرد آغاز جنگ مسلحانه منافقین (سازمان مجاهدین خلق) علیه ملت و دولت ایران در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ (۲۰ جولای ۱۹۸۱) را که منجر به کشتار و ترور بیش از 17 هزار تن از مردم عادی در کنار تعدادی از مسؤولان ارشد وقت شد، به فال نیک گرفته و آن را بهسان نقطه عطفی در پایاندهی به کارنامه سیاه آنها میداند. هماکنون آلبانی در یک بزنگاه تاریخی قرار گرفته است و مساله اصلی، استقلال عمل و اعمال حاکمیت تمامعیار آلبانی در سرزمین خود است، چرا که بر اساس تجارب گذشته، منافقین (سازمان مجاهدین خلق) در برابر این اقدام قانونی آلبانی، بهنحو فزایندهای با جریانسازی رسانهای تلاش دارد ضمن مظلومنمایی خود و فرار از اتهامات مسلم وارده، نسبت به اعمال فشار و محکومسازی دولت آلبانی و ممانعت از تداوم رویکرد اخیر از سوی آن دولت محترم در موضوعاتی از قبیل نقض حقوقبشر و سنگاندازی در پروسه عضویت آلبانی در اتحادیه اروپایی اقدام کند. لذا بر مبنای واقعیتهای اشارهشده، دولت آلبانی نباید اسیر جنجال، هوچیگری و زیادهخواهی منافقین شود و اجازه ندهد مورد سوءاستفاده یک گروه تروریستی فرتوت، منزوی و مورد تنفر مردم ایران و حتی مخالفان دولت ایران قرار گیرد. صحنه رویارویی وحشیانه سران منافقین (سازمان مجاهدین خلق) با اقدام قانونیِ پلیس آلبانی و استفاده آنها از اعضا بهعنوان «سپر انسانی» جهت به راه انداختن جنجال تبلیغاتی با هدف صیانت از خود و مصون ماندن از بازرسی محل استقرار آنها بویژه VIP مریم رجوی، بار دیگر خاطرات برخورد پلید و غیرانسانی رهبران منافقین (سازمان مجاهدین خلق) با خانوادههای دردمندی که خود را با تمام سختیها به نزدیکی اردوگاه منافقین در عراق رسانده بودند، در ذهن ما تداعی کرد. خاطراتی که سراسر ددمنشی و توحش منافقین برای به سکوت کشاندن و ممانعت از رسیدن صدای خانوادهها به عزیزان دربندشان در اردوگاه آنان را یادآور میسازد.
همانطور که در اطلاعیه ارگان سیاسی منافقین با نام شورای ملی مقاومت در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۴۰۲ (۲۰ ژوئن ۲۰۲۳) آمده است، سران منافقین در سالهای ۲۰۰۹ و ۲۰۱۵، به دلیل ممانعت از انجام ماموریت پلیس عراق در ارتباط با اردوگاه گروهک (سازمان)، شدیدا با نیروهای عراقی درگیر و حتی با سلاح به آنان حملهور شدند. همین واکنش عینا در مقابل پلیس آلبانی تکرار شد، چرا که بر اساس منطق ایدئولوژیک و الگوی رفتاری رهبران گروهک، آنان خود را فراتر از قانون دانسته و در هیچ کشوری ملزم به رعایت قانون نبودهاند. رفتار منطقی دولت آلبانی در برابر منافقین، آغازی است بر پایان حیات و کارنامه سیاه این سازمان ضدبشری و مخرب. لذا این وضعیت، آزمایشی خطیر برای دولت آلبانی تا رسیدن به مقصود نهایی است که همانا بازگشت اعضای دربند سازمان به زندگی انسانی و آزادانه و نیز محکومیت رهبران و مسؤولان ارشد منافقین است. در سایه این امر، علاوه بر تحقق آرزوی خانوادههای دردمند، حاکمیت و مطالبات قانونی دولت آلبانی نیز به نحو شایستهای محقق میشود. انتظار داریم دولت آلبانی با بهرهگیری از تمامی ظرفیتهای خود، ضمن تعطیلی اردوگاه قرون وسطایی منافقین در کشور آلبانی، اعضای گرفتار را به زندگی آزاد و به دور از سیطره رهبران آن بازگرداند. در مقابل، انجمن نجات آمادگی خود را برای انجام هرگونه همکاری و حمایت مالی با دولت آلبانی اعلام کرده و عمیقا چشمانتظار شروع این فرآیند در نخستین فرصت است».
ارسال به دوستان
30 اثر ارزشمند تاریخی در دولت سیزدهم به ایران بازگردانده شد؛ رشد 55 درصدی ورود گردشگران به ایران طی 2 ماه نخست امسال نسبت به سال گذشته
بازگشت آثار تاریخی
ظرفیت کمنظیر و بعضا بینظیر جاذبههای گردشگری ایران از آثار باستانی و ابنیه کهن تاریخی تا طبیعت دلانگیز و چهارفصل در کنار تنوع زیستمحیطی همچنین فرهنگ و آداب و سنن رنگارنگ موجب شده است فقط در ۲ ماه نخست امسال ۸۵۰ هزار گردشگر وارد کشور شوند؛ آماری که نشان از رشد ۵۵ درصدی آن نسبت به سال گذشته دارد. طبق اظهارات وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آمار ورود گردشگران به کشور در دولت سیزدهم همچنان رو به افزایش است و خوشبختانه با اقداماتی که دولت بویژه در توسعه زیرساختها که نیاز اولیه گردشگران است، انجام داده، همچنان روند صعودی را شاهد هستیم. از طرفی اقدامات قابل توجهی هم برای بازگرداندن آثار تاریخی به کشور از طریق رایزنیهای دیپلماتیک انجام شده است تا موزههای کشور بیش از پیش مورد اقبال گردشگران قرار گیرد. این در حالی است که در مدت حدود ۲ سال از فعالیت دولت سیزدهم، ۳۰ اثر و سند تاریخی به کشور بازگردانده شده است. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در بازدید از سد تاریخی فریمان اظهار داشت: سنگنگاره ساسانی به کشور وارد و تحویل موزه ملی ایران شد که کار بزرگی بود. عزتالله ضرغامی ادامه داد: در دولت سیزدهم تلاش زیادی از سوی وزارت امور خارجه و میراث فرهنگی و نمایندگی وزارت امور خارجه در لندن انجام شد تا مجسمه سرباز ساسانی که دهه ۶۰ به صورت قاچاق خارج شده بود، بعد از پیگیری حقوقی بازگردد.
وی گفت: آنچه در مرحله نخست برای ما اولویت دارد، این است که اشیایی را که به صورت غیرقانونی و قاچاق از کشور خارج شده بازگردانیم. ضرغامی ادامه داد: درباره سایر اشیای تاریخی ارزشمند که به صورت قانونی هم خارج شده باشد، در نشست سال گذشته کشورهای صاحب تمدن باستانی در عراق پیشنهاد دادیم همه کشورهای صاحب تمدن اسلامی بالاتفاق موضوع بازگشت اشیای تاریخی خود را به کشورشان پیگیری کنند و همه موافقت کردند و این موضوع به عنوان یک مصوبه اعلام شد. وزیر میراث فرهنگی،گردشگری و صنایعدستی با بیان اینکه کشور ما صاحب تمدن 7 هزار ساله است، گفت: هویت ما جزو شناختهشدهترین هویتهای بشری است و آنچه به عنوان میراث فرهنگی داریم؛ چه ملموس و ناملموس، متعلق به همه بشریت است. وی گفت: اینها باید در کشور خودمان نگهداری، ترویج و معرفی شود و فرصتی برای مردم دیگر کشورها شود تا از نزدیک اینها را ببینند و با فرهنگ و مردم ایران بیشتر آشنا شوند. ضرغامی افزود: اینها تاریخ ملتهاست که باید به جای اصلی خود بازگردد و هرکس میخواهد آنها را مشاهده کند به کشور اصلی سفر و آثار دیگر این کشورها را هم مشاهده کند. امروز کشورهای صاحب تمدنهای باستانی کاملا با این موضوع موافق هستند. وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گفت: امیدواریم کشورهای غربی که در رژیم پهلوی با استفاده از ضعف دولتهای غیرمردمی این اشیا را خارج کردهاند، در این زمینه همکاریهای لازم را داشته باشند.
وی یادآورشد: به رغم ادعاها و تبلیغاتی که در فضای مجازی تلاش میکنند این دولتها را ملی جلوه دهند، یکی از مصادیق ضدملی آنها اقداماتی بود که در زمینه خروج اشیای تاریخی شده است و این کار به صورت قانونی هم بوده و همین موضوع امروز کار ما را سخت کرده است. ضرغامی در بخش دیگری از صحبتهایش با بیان اینکه فریمان به لحاظ بناهای تاریخی ملموس بسیار غنی و قابل توجه است، گفت: سد فریمان یکی از سازههای ارزشمند و میراث تاریخی از دوره تیموری است. درباره بعضی سازهها مثل نظام آبی شوشتر که ثبت جهانی شده، از همه جای دنیا برای الگوگیری از یک نظام تجمیع و توزیع آب که مهندسی بسیار پیشرفته دارد، میآیند و تماشا میکنند.
* توسعه صنعت گردشگری جایگزینی برای صنعت نفت
کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری در گفتوگو با خبرنگار «وطن امروز»، درباره اثرات مثبت بازگرداندن آثار ارزشمند تاریخی به کشور گفت: اقدامات دولت سیزدهم در حوزه گردشگری برای تسهیل امور ورود توریست به کشور، همچنین ارتباط با دنیا از طرق مختلف به گونهای است که میزان ورود گردشگران به کشور افزایش یافته است. از طرفی رایزنی برای بازگشت آثار گرانبهای ایران به کشور، اقدامی بینظیر در راستای حفظ و حراست از تاریخ و فرهنگ کشورمان است و این موضوع کمک شایانی به رونق موزهها و غنای فرهنگی کشور، همچنین رشد میزان ورود گردشگران به کشور میکند.
مرتضی خاکسار با بیان اینکه برای بازگشت آثار گرانبهای فرهنگی و تاریخی کشور باید هزینه کرد، افزود: بیترید هزینه برای رونق یافتن صنعت گردشگری، ارزآوری قابل توجهی را نصیب کشور میکند. صنعت توریسم در صورت توسعه میتواند جایگزین صنعت نفت شود.
وی خاطرنشان کرد: ایران در بخش گردشگری طبیعی و تاریخی جزو 10 کشور پرجاذبه دنیا و در بخش گردشگری فرهنگی و ابنیه باستانی جزو 9 کشور نخست جهان شاخته شده است که به نظر میرسد دولت و مجلس برای تقویت این بخش درآمدزا باید علاوه بر بهرهگیری از نظرات و راهکارهای اساتید و کارشناسان خبره این حوزه، فراکسیونها و کمیتههای تخصصی مجلس را در این بخش به جد فعال کنند تا نقاط ضعف برطرف و نقاط مثبت برجستهتر شود.
کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری در ادامه اظهار داشت: توسعه صنعت گردشگری به عنوان سرمایهگذاری بلندمدت منجر به افزایش میزان تولید ناخالص ملی، اشتغالزایی، کاهش بیکاری و بزهکاریهای اجتماعی میشود که دولت سیزدهم در این مسیر با توجه به رشد میزان ورود توریست به کشور گامهای خوبی را برداشته است.
خاکسار در پایان گفت: از آنجا که ایران از ظرفیت فوقالعادهای در بخش گردشگری و میراث فرهنگی برخوردار است، بنابراین باید با تمرکز بر توسعه صنعت گردشگری، علاوه بر ارزآوری، به شکوفایی اقتصادی کشور کمک کرد.
ارسال به دوستان
واکاوی تحلیلی معنای امید در نگاه رهبر انقلاب
امید، موتور پیشران کشور
اگر بخواهیم برخی از کلیدواژههای اساسی بیانات رهبر معظم انقلاب را فهرست کنیم، قطعا «امید» یکی از آنها خواهد بود. همین مساله باعث میشود نگاه عمیقتری به ابعاد و زوایای مساله امید در نگاه رهبری داشته باشیم؛ اینکه امید بستر رشد چه نهالهایی خواهد بود و همین بستر رشد، چگونه فراهم خواهد شد؟ بین امید کاذب و صادق چه تفاوتی هست؟ راههای امیدافزایی در کشور چیست؟ یادداشتی که در ادامه تقدیم میشود قصد دارد نگاهی هر چند گذرا به ابعاد و زوایای مساله امید در نگاه رهبر معظم انقلاب داشته باشد.
دکتر محمدسهیل سرو: با پیروزی انقلاب اسلامی ایران دوران جدیدی از عالم به وجود آمده که دین و انقلاب اسلامی در آن نقش محوری دارند. از این رو دشمنی دشمنان را با انواع راهکارها در پی دارد و توانمندترین حربه دشمنان ایجاد ناامیدی است، در حالی که ظرفیتهای امیدبخش برای ادامه راه از یک سو و وجود انگیزه در جامعه از سوی دیگر گواه بر حضور امید در عرصههای مختلف است. از دید آیتالله خامنهای، راهکار بروز امید وابسته به تحقق اعتماد در عرصه جامعه از طریق پایبندی عملی مسؤولان به آرمانها و ارزشهای انقلاب است.
همچنین با توجه به اندیشه رهبر انقلاب، «امید» کلید اساسی همه قفلهاست و نخستین توصیه پیش از همه چیز بوده که بدون آن هیچ گامی نمیتوان برداشت. میتوان به این نکته آگاهی یافت که امید در واقع همه چیز است؛ هم نظر است هم عمل، هم ذهن است هم عین و به طور کلی آن را میتوان نگاه خوشبینانه به آینده و متکی به واقعیتهای عینی تعریف کرد. هرچند امید هم امید بیجا نیست؛ امیدی است که واقعیتها، کاملا ما را به درستی آن نوید میدهد به طوری که سیاست تبلیغی و رسانهای دشمن و فعالترین برنامههای آن مأیوس کردن مردم و حتی مسؤولان و مدیران ما از آینده است.
امید است که انگیزه تلاش میدهد و انگیزهها و ارادههای منفصل را به یکدیگر متصل و لباس یکپارچگی و همجهتی را در قواره جامعه تنظیم میکند. از این رو، اساسیترین قضیه «امید» است. از جمله سختترین کارهایی که علیه من و شما انجام میشود این است که امید را از ما برانند؛ سعی کنید امید را زنده نگه دارید. امید به پیروزی، امید به پیشرفت و امید به موفقیت، هر انسانی را به حرکت وادار میکند. اگر شما بخواهید یک انسان فعال و سرزنده و شادابی از حرکت بیفتد، کافی است او را ناامید کنید. اگر ناامید کردید، دستهای فعال سست خواهد شد و زانوان فعال و استوار به لرزه خواهد افتاد. در واقع امید بزرگترین قوه محرکه انسان و عاملی حرکتبرانگیز است، لذا اگر امید نباشد، حرکت هم نخواهد بود.
امید در تضاد با مفاهیمی همچون بیارادگی و غفلت و ترس و در ترادف با مفاهیمی همچون انگیزه، شجاعت، حرکت و پیشرفت، جهاد، اعتماد و تعهد است.
1- عنصر بیارادگی و غفلت: زمانی که جامعهای ناامید است، عنصر اراده و انگیزه در آن کمرنگ میشود و امید به بهبود امور، تلاش و جدیت را جهت دستیابی به هدف میطلبد، در حالی که جامعه ناامید انگیزه حرکت در جهت تحقق اهداف را ندارد؛ هر چند هدفی ترسیم شده باشد اما انگیزه حرکت به سمت آن وجود ندارد.
کار دشمن این است که با نفوذ و اختلال محاسباتی، ترس و امید کاذب به جامعه و مسؤولان انتقال میدهد که نتیجه آن نیز غفلت و غافلگیری از دشمن خواهد بود. این کار با شیوههایی همچون «خبرهای دروغ، تحلیلهای مغرضانه، وارونه نشان دادن واقعیتها، پنهان کردن جلوههای امیدبخش، بزرگ کردن عیوب کوچک و کوچک نشان دادن یا انکار محسنات بزرگ... با رسانههای صوتی و تصویری و اینترنتی دشمنان» انجام میشود.
۲- ترس: ترس مفهومی تهی از امید است. ترس حرکت و پیشرفت را از فرد و جامعه سلب میکند و توقف و سکون را به بار میآورد و در مواردی حتی موجب ذلت و خواری نیز هست، در حالی که امید، انسان را به کنشگری وامیدارد و انگیزه و جوشش را در او تقویت میکند. از این رو رهبر انقلاب ترس را در کنار یأس و در تقابل با امید استعمال کردهاند. «اینجانب همواره از امید کاذب و فریبنده دوری جستهام اما خود و همه را از نومیدی بیجا و ترس کاذب نیز برحذر داشتهام و برحذر میدارم» (بیانیــه گـام دوم انقلاب، ۱۳۹۷).
* مؤلفههای امیدزا
۱- انگیزه، حرکت و پیشرفت: امید در یک معنا به معنی انگیزه و انگیزه داشتن است. «آن چیزی که جنگنده را، رزمنده را در جبهه نگه میدارد، امید است. باید امید داشته باشد، بداند که میتواند به پیروزی برسد. این امید را بایـد زنده نگه داشت».
۲- اعتماد و تعهد: امید امری اعتمادآفرین است و به تعبیری میتوان این ۲ مفهوم را متناظر یکدیگر دانست. «یک کلید اصلی وجود دارد و آن امید دادن و اطمینان دادن به مردم است. اگر مردم ناامید شدند، اعتماد خودشان را از دست دادند و متزلزل شدند، شکست قطعی است». در جای دیگری نیز رهبر انقلاب این ۲ واژه را باهم استفاده کردهاند: «عامل اصلی پیروزی در صحنه بودن مردم است؛ عامل در صحنه بودن مردم، امید و اطمینان آنهاست. این امید را باید در مردم تقویت کرد؛ مردم را نباید ترساند؛ مردم را نباید بدبین کرد، بیاعتماد کرد».
* چگونگی تحقق امید
چگونگی تحقق امید از سرفصلهای اساسی در مباحث پیرامون امید و امیدواری است. چهبسا گفتوگوها از امید بسیار است اما مسیر دستیابی به آن روشن نیست. رهبر انقلاب اسلامی تحقق امید را وابسته به چند عامل دانستهاند:
اول، نترساندن یکدیگر: «قرآن کریم میفرماید: «الَّذِینَ قالَ لَهُمُ النَّاسُ إِنَّ النَّاسَ قَدْ جَمَعُوا لَکُمْ فَاخْشَوْهُمْ»؛ این از طرف دشمن است؛ بترسید - «قَدْ جَمَعُوا لَکُمْ فَاخْشَوْهُمْ» نسبت داده شود به دشمن - آیه دیگر «إِنَّما ذلکُمُ الشَّیْطانُ یُخَوِّفُ أولیاءه» میترساند. «لَنْ لَمْ یَنتَـه المُنافِقُونَ وَ الَّذِینَ فِی قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ وَ الْمُرْجِفُونَ فِى الْمَدِینَة لَتُغْرِینَّکَ بهم» ببینید، اینهاست. یعنی ترسیدن مردم مذمت شده؛ مردم را ناامید کردن، مردم را بیاطمینان کردن، مذمت شده».
دوم، تواصی یکدیگر به ایستادگی: «متقابلا، نقطه مقابل: «وَ الْعَصْرِ إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِی خُسْرٍ إِلَّا الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَ تَواصَوْا بِالْحَقِّ وَ تَواصَوْا بِالصَّبْرِ»؛ همدیگر را باید وصیت کنیم، توصیه کنیم به صبر، به ایستادگی، به پیروی از حق؛ همدیگر را نگه داریم. «وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بعض» اولیا یعنی پیوستهها؛ به همدیگر پیوستند. این وظیفه ما است، بنابراین باید به این نکته امید و اطمینان توجه کرد».
سوم، کشف مهمترین ظرفیت امیدبخش جامعه و سرمایهگذاری بر آن: «مهمترین ظرفیت امیدبخش کشور، نیروی انسانی مستعد و کارآمد با زیربنای عمیق و اصیل ایمانی و دینی است. جمعیت جوان زیر ۴۰ سال فرصت ارزشمندی برای کشور است. ۳۶ میلیون نفر در سنین میانه ۱۵ و ۴۰ سالگی، نزدیک به ۱۴ میلیون نفر دارای تحصیلات عالی، رتبه دوم جهان در دانشآموختگان علوم و مهندسی، انبوه جوانانی که با روحیه انقلابی رشد کرده و آماده تلاش جهادی برای کشورند و جمع چشمگیر جوانان محقق و اندیشمندی که به آفرینشهای علمی و فرهنگی و صنعتی و... اشتغال دارند... فرصتهای مادی کشور نیز فهرستی طولانی را تشکیل میدهد که مدیران کارآمد و پرانگیزه و خردمند میتوانند با فعال کردن و بهرهگیری از آن، درآمدهای ملی را با جهشی نمایان افزایش داده و کشور را ثروتمند و بینیاز و به معنی واقعی دارای اعتماد به نفس کنند و مشکلات کنونی را برطرف کنند».
چهارم، سوق دادن امید به لایههای عمیق نظام ارزشی جامعه: «در خود و دیگران نهال امید به آینده را پرورش دهید. ترس و نامیدی را از خود و دیگران برانید، این نخستین و ریشهایترین جهاد شما است».
پنجم، اعتمادزایی: رهبر انقلاب در برخی مواقع امید را که به کار بردهاند و از واژههای اطمینان و اعتماد نیز استفاده کردهاند و با واو عاطفه این موضوع را به کار بردهاند: «حالت ناامیدی و بیاعتمادی به آینده یکی دیگر از مشکلات و آسیبهاست. حالت بیاعتمادی به خود شخص و خود ملی از دیگر آسیبهاست. مثلا وقتی ضعفهایی گفته میشود، میگویند در مملکت ما دیگر این طوری است؛ این حالت بیاعتمادی به خود است. چرا باید این بیاعتمادی وجود داشته باشد. این بیاعتمادی خودش منشأ بسیاری از مفاسد دیگر است، از جمله مصادیق آن همین گرایش به جنس خارجی است. این را کوچک نگیرید، این خیلی مهم است، این یک فرهنگ است» (ایشان بیاعتمادی را یک نوع فرهنگ میدانند).
* جمعبندی
امید در بیانات رهبر انقلاب به عنوان کلید حل همه مسائل نگریسته شده و بر لزوم گسترش آن به لایههای عمیق جامعه تأکید شده است. همچنین امید به حرکت و پیشرفت به جلو با نگاه به آینده در کلام ایشان تعریف شده است. نکته جدیدی کـه در این تحقیق درباره امید در اندیشه آیتالله خامنهای به چشم میخورد، این است که ایشان امید را ظرفیتبخش سایر ابعاد جامعه میدانند و نگاه ایشان کاملا همراه با امیدواری از نوع امید صادق در مقابل امید کاذب است و ایشان امید را بهمثابه حرکت و پیشرفت تعریف کردهاند.
حضرت آیتالله خامنهای در بیانیه گام دوم انقلاب تصویری از آینده و گذشته انقلاب اسلامی ارائه کردهاند. در این تصویر دوران جدیدی از عالم ترسیم شده است که با وقوع انقلاب اسلامی آغاز شده که با دشمنیهای گسترده دشمن همــراه بــوده اسـت. در این بین برای رشد و شکوفایی هرچه بیشتر امور انقلاب ظرفیتهای خاصی در ایران و بدنه انقلاب اسلامی وجود دارد که همگی ظرفیتهایی امیدبخش هستند و کلید همه قفلها و گرههای انقلاب نیز با امید و اعتماد باز میشود؛ بنابراین با امید میتوان راهکارهایی هم برای مقابله با چالشهای درونی و بیرونی از جمله تهاجم دشمن به دست آورد و هم شکاف میان واقعیتها با آرمانها را که در واقع یکی از اساسیترین شکافهای نامیدکننده است، کم و امیدواری را تقویت کرد.
حضرت آیتالله خامنهای تعبیر ظریفی را در همنشینی امید و اعتماد و اطمینان به کار بردهاند و در نظر ایشان ایـــن موارد نمیتواند از یکدیگر جدا انگاشته شود. در واقع هر جا امید صادق باشد، اعتماد و اطمینان نیز وجود دارد، هرچند امید کاذب قابلیت اینچنینی ندارد. از سوی دیگر چینش این مفاهیم کنار یکدیگر گواه نهتنها ظرفیتهای فردی آن است، بلکه ظرفیتهای اجتماعی آن را نیز بیان میدارد، چراکه «اعتماد» مفهومی اجتماعی است که در یک گروه یا جامعه شکل میگیرد و نمیتوان حالت فردی را در ابعاد جامعه برای آن تصور کرد، مگر مواردی مانند اعتماد به خدا و خود اما به طور کلی اعتماد در ارتباط با دیگران و جامعه معنا مییابد؛ بنابراین همنشینی امید و اعتماد در بیانیه گام دوم نشان از مفهوم امید اجتماعی در اندیشه آیتالله خامنهای دارد که میتوان ساختارهای اجتماعی و فرهنگی را بر اساس آن بازتولید و مورد بازتنظیمی قرار داد. همچنین اعتمادزایی پیشرفت، ایستادگی و نترساندن یکدیگر، راهکارهای چگونگی تحقق امید در نظر ایشان تلقی شده است.
ارسال به دوستان
|
|
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
آدرس مطلب:
|