اخبار اقتصادی
اجرای تعرفهگذاری پلکانی برای مدیریت مصرف برق
وزارت نیرو در سال جدید با اجرای تعرفهگذاری پلکانی و الزام مشترکان پرمصرف، ادارات و صنایع به احداث نیروگاههای تجدیدپذیر، گامهای کلیدی برای مدیریت مصرف برق برداشته است.
وزارت نیرو با انتشار گزارشی اعلام کرد به منظور مدیریت بهتر مصرف برق و کاهش فشار بر شبکه و در راستای اجرای قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق و برنامه هفتم توسعه، بهای انرژی برق را به صورت پلکانی افزایش میدهد. بر اساس این گزارش، بررسیها نشان میدهد حدود 75 درصد مشترکان برق در محدوده الگوی مصرف قرار دارند و در مجموع 52 درصد از کل برق بخش خانگی را مصرف میکنند.
این دسته از مشترکان به طور کامل از یارانه انرژی بهرهمند شده و نهتنها مشمول افزایش تعرفه یا اعمال محدودیت در مصرف نمیشوند، بلکه در صورت کاهش مصرف مشمول پاداش نیز میشوند.
در مقابل 25 درصد مشترکان خانگی، برق را بیش از الگوی تعیینشده مصرف میکنند که این گروه با وجود سهم کمتر در جمعیت (یکسوم مشترکان کممصرف)، 48 درصد کل برق خانگی را به خود اختصاص دادهاند که تقریبا معادل کل مشترکان کم مصرف است.
بررسی دقیقتر این گروه نشان میدهد 15 درصد از این مشترکان، میزان مصرفی تا 1.5 برابر الگو دارند و در مجموع 18 درصد کل برق خانگی را استفاده میکنند.
همچنین 8 درصد مشترکان بین 1.5 تا 2.5 برابر الگو برق مصرف میکنند که سهم آنها از کل مصرف 20 درصد است. در این میان تنها 2 درصد مشترکان خانگی با مصرف بیش از 2.5 برابر الگو، به تنهایی 10درصد از مصرف برق بخش خانگی را به خود اختصاص دادهاند؛ آماری که نشاندهنده توزیع نامتعادل مصرف برق و نقش مشترکان پرمصرف در افزایش بار شبکه است.
وزارت نیرو به منظور مدیریت بهتر مصرف برق و کاهش فشار بر شبکه و در راستای اجرای قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق و برنامه هفتم توسعه، بهای انرژی برق را به صورت پلکانی افزایش میدهد.
در این نظام تعرفهای، مشترکانی که مصرف آنها بیش از 2.5 برابر الگو است، هزینهای تا 40 برابر بیشتر از مشترکان کممصرف پرداخت میکنند. این دستور کار با هدف ایجاد انگیزه برای اصلاح الگوی مصرف و کاهش وابستگی به شبکه برق تدوین شده است.
***
افت شدید ذخایر سدهای تهران
شروع سال ۱۴۰۴ با افت شدید ذخایر سدهای تهران همراه بوده و بررسی وضعیت بارشها و ذخایر سدها در شروع سال طی سالهای اخیر، نشاندهنده وضعیت تشدید خشکسالیهای تهران است. تهران در حال سپری کردن پنجمین سال متوالی خشکسالی است؛ این رویه در طول نیمقرن اخیر بیسابقه بوده است.
محسن اردکانی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران در این باره گفت: طی نیم قرن اخیر، روند خشکسالیهای تهران بدین شکل بوده که 2 سال خشکسالی پیدرپی داشتیم و بعد از آن، چند سال ترسالی را در تهران تجربه میکردیم، این برای نخستین بار است که 5 سال خشکسالی پیدرپی را در تهران سپری میکنیم. وی افزود: 84 درصد آب توزیعی در تهران صرف مصارف خانگی میشود و با این سهم بزرگ، در شرایط خشکسالی متوالی و کمبارشی شدید امسال، مدیریت مصرف خانگی میتواند راهگشا باشد.
5 سد امیرکبیر (کرج)، لتیان، طالقان، ماملو و لار، منابع اصلی تأمین آب شرب تهران، در کنار برداشت از منابع زیرزمینی هستند؛ در سنوات گذشته همواره 60درصد تأمین آب تهران از منابع سطحی و 40 درصد از منابع زیرزمینی انجام میشد اما طی ۲ سال اخیر این نسبت عکس شده و اکنون 60 درصد تأمین آب از منابع زیرزمینی انجام میشود. با این حال، با وجود سهم 40درصدی منابع سدها در تأمین آب تهران، این منابع سطحی سهم اصلی را در حفظ کیفیت آب تهران دارند و نمیتوان بدون منابع سدها، آب تهران را از نظر کمی و کیفی تأمین کرد. بررسی وضعیت ذخایر سدهای تهران در شروع سال طی سالهای اخیر، به وضوح نشاندهنده وضعیت خشکسالی رو به تشدید تهران است. به جز سد طالقان که به خاطر عدم اجرای بهموقع خط دوم انتقال آب به تهران، نمیتوان از ظرفیت کامل آن برای تأمین آب تهران استفاده کرد و همواره ذخایر بهتری نسبت به 4 سد دیگر دارد.
***
نفت برنت به زیر ۷۰ دلار سقوط کرد
قیمت نفت در ساعات ابتدایی معاملات روز جمعه بازار آسیا، کاهش بیشتری یافت و تحت تاثیر تعرفههای جدید آمریکا و تاثیر جنگ تجاری جهانی بر تقاضا برای سوخت، در مسیر ثبت بدترین عملکرد هفتگی چند ماه اخیر قرار گرفت. بهای معاملات آتی برنت با ۳۱ سنت معادل 0.4 درصد کاهش، به ۶۹ دلار و ۸۳ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۳۲ سنت معادل 0.5 درصد کاهش، به ۶۶ دلار و ۶۳ سنت در هر بشکه رسید. قیمت نفت پنجشنبه گذشته، پس از آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تعرفههای متقابلی را بر بسیاری از کشورها اعمال کرد و ۸ عضو اوپک پلاس، به طور غیرمنتظرهای طرح خود را برای حذف تدریجی کاهش تولید با افزایش تولید در ماه مه پیش بردند، بزرگترین کاهش درصدی خود از سال ۲۰۲۲ را ثبت کرد.
تصمیم گروه اوپک پلاس برای پیشبرد برنامه افزایش تولید نفت، به فشار نزولی بر قیمت نفت افزود. این گروه اکنون قصد دارد ۴۱۱ هزار بشکه در روز از تولیدش را در ماه مه به بازار بازگرداند که از ۱۳۵ هزار بشکه در روز که در ابتدا برنامهریزی شده بود، افزایش یافته است. واردات نفت، گاز و محصولات پالایش شده، مشمول تعرفههای جدید گسترده آمریکا نخواهند شد اما جنگ تجاری جهانی که آمریکا به راه انداخته، تهدیدی برای افزایش تورم و توقف رشد اقتصادی این کشور و جهان است.