ترامپ گروگان تهدید خود شده است
گروه سیاسی: شبکههای معاند فارسیزبان که همواره بر طبل تحریمها میکوبیدند و سعی داشتند نظام اسلامی را به زعم خود یک حکومت منزوی در جهان معرفی کنند، در حالی که کشورمان با قدرت توانست هرگونه پیششرط برای مذاکره با آمریکا را منتفی کند و محور اصلی گفتوگوهای غیرمستقیم با طرف آمریکایی را به سوی مسائل هستهای و رفع تحریمها بکشاند، ناچار به اعتراف شده و اذعان میکنند ایران در این دور از مذاکرات دست برتر را دارد.
در همین باره یکی از اپوزیسیون حاضر در یکی از برنامههای شبکه اینترنشنال با ابراز تاسف از اینکه ویتکاف در برابر عراقچی یک مذاکرهکننده کمتجربه است، گفت: «امارات، عربستان و قطر دارند همراه میشوند با اروپا و آمریکا که این مذاکرات به نتیجه برسد. جمهوری اسلامی 46 سال است که مذاکره میکند و هنر الکن گذاشتن و نیمهتمام گذاشتن مذاکرات را دارد. من نگرانم! ویتکاف توانایی ندارد و عراقچی به مراتب تواناییهای بیشتری دارد و متاسفانه این اتفاق (توافق) دارد میافتد!»
مئیر جاویدانفر، کارشناس صهیونیست نیز در گفتوگو با بیبیسی فارسی گفت: «اسرائیل این بار نمیتواند کاری بکند. در اتریش (مذاکرات وین) یادمان هست که نتانیاهو زمین و زمان را بهم دوخت بعد از امضای برجام. این همه انتقاد کرد از اوباما و جان کری. این بار جرأت نمیکند جیکش دربیاد، چرا که از دیدگاه سیاست داخلی و خارجی شدیدا وابستگی دارد به ترامپ و واضح بگویم تمام مساله امنیتی اسرائیل وابسته است به یک نفر «آقای ترامپ» و اگر او بخواهد یک تصمیم بگیرد که به یک توافق محدود با ایران برسد، اسرائیل هیچ کاری نمیتواند بکند».
یکی دیگر از کارشناسان شبکه معاند اینترنشنال نیز با ابراز تاسف از اینکه چرا ترامپ از لفاظیهای جنگطلبانه خود دست برداشته و آنطور که ایران خواسته نمایندهاش را پای میز مذاکره غیرمستقیم با ایران نشانده است، گفت: «ترامپ به نوعی گروگان تهدید خود شده است، چرا که اعتبارش نزد متحدانش زیر سوال خواهد رفت. این (تقویت توان نظامی آمریکا در منطقه و تهدید نظامی کشورمان که پیش از مذاکرات انجام شده بود) برای آمریکا تا همین الان که من دارم صحبت میکنم دستکم 200 یا 300 میلیون دلار خرج برداشته است. اگر او حمله نکند همه میپرسند شما این همه خرج کردید برای چه؟ این همه نیرو آوردید، ناوهای هواپیمابر، استقرار بمب افکنها، تقویت سامانه پدافند هوایی و... پس چرا کاری نکردید؟ پس چه فرقی با بایدن دارید؟»
به نظر میرسد ایستادگی ایران روی خواستههایش که باعث شد تا ترامپ از زیادهخواهیهای پیشین خود دست بردارد و مذاکره غیرمستقیم با ایران آن هم صرفا درباره مساله هستهای و رفع تحریمها را بپذیرد، باعث عصبانیت و ناامیدی اپوزیسیون و رسانههای معاند شده است. برخی از این رسانهها که انتظار حمله نظامی آمریکا را میکشیدند، از اینکه قدرت نظامی ایران در کنار اتحاد مردم و مسؤولان در دفاع از کشور به دیپلماتهای کشورمان توانایی لازم برای حضور پرقدرت در مذاکرات را داده، ناامید و سردرگم هستند.
* «ایران» طرف موفق دور نخست مذاکرات
نشریه نیویورکتایمز نیز در گزارشی مفصل اعتراف کرد «برای ایران، دور نخست مذاکرات با ایالات متحده تا حد زیادی موفقیتآمیز ارزیابی میشود».
این نشریه افزود: تهران میتواند ادعا کند ۲ شرط اصلیاش برای ادامه مذاکرات محقق شده است: نخست، تمرکز واشنگتن بر برنامه هستهای ایران حفظ شد و دوم، هیچ اشارهای به برچیدن تاسیسات هستهای یا تغییر سیاستهای منطقهای ایران، از جمله حمایت از گروههایی مانند حماس، حزبالله و حوثیها نشد.
نیویورکتایمز همچنین نوشت: ویتکاف از ایران نخواست برنامه غنیسازیاش را به طور کامل متوقف کند، بلکه تمرکز اصلی بر این موضوع بود که ایران از مواد موجود خود برای تولید سلاح هستهای استفاده نکند.
***
ایران نخستین گل را در مذاکرات غیرمستقیم به آمریکا زد
در ادامه تحلیلهای رسانههای منطقهای و جهانی از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در مسقط، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر شناختهشده جهان عرب و سردبیر روزنامه فرامنطقهای رایالیوم، سرمقاله جدید این روزنامه الکترونیکی را به همین موضوع اختصاص داد و نوشت: ایران موفق شد در بازی نبرد ارادهها که روز شنبه در مسقط، پایتخت عمان آغاز شد، گل بزرگی به دروازه آمریکا بزند. وی تأکید کرد: ایران با اصرار بر اینکه مذاکرات باید غیرمستقیم باشد، این گل بزرگ را به آمریکا زد، زیرا طرف آمریکایی مذاکرات مستقیم را ترجیح میداد و این نکتهای بود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در کنفرانس خبری مشترک خود با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به آن اشاره کرد و موجب شوک نتانیاهو شد.
وی افزود: هیات آمریکایی به ریاست «استیو ویتکاف» مشاور ترامپ، از موضع ضعف در این مذاکرات شرکت کرد، بویژه بعد از شکست سیاستهای آمریکا در تحمیل تعرفههای گمرکی به بیش از 200 کشور و نهاد در جهان که نتیجه آن انزوای ایالات متحده و حتی تبدیل شدن متحدان قبلی آن به دشمنان جدیدش از جمله در اروپا و جنوب شرقی آسیا بود.
در ادامه این مقاله آمده است: اعضای هیات جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات به ریاست عباس عراقچی، وزیر امور خارجه و دیپلمات باسابقهای که مذاکرات توافق هستهای سال 2015 را با گروه 1+5 نیز هدایت کرده بود، با استفاده از تجربه و مهارتی که در فنون مذاکره دارند، زیر بار سیاستهای تهدید و ارعاب ترامپ نرفتند و توانستند همه شروط خود را به واشنگتن تحمیل کنند، از جمله محدود شدن مذاکرات به مساله هستهای و نپرداختن به موضوعاتی همچون سامانههای موشکی، پهپادی یا روابط ایران با گروههای محور مقاومت در غزه، لبنان، یمن و عراق، در نهایت ایرانیها توانستند خواسته خود را به آمریکا تحمیل کنند.