18/ارديبهشت/1404
|
22:10
۲۳:۰۰
۱۴۰۴/۰۲/۱۷
ارتش هند از هدف قرار دادن ۹ منطقه پاکستان و منطقه کشمیر آزاد در عملیاتی تحت عنوان سیندور خبر داد

سیندور خونین

ساقط شدن ۵ جنگنده ارتش هند بر فراز آسمان این کشور توسط نیروی هوایی پاکستان

سیندور خونین

گروه بین‌الملل: ساعت ابتدایی بامداد چهارشنبه به وقت محلی، خبری که بسیاری از مردم شبه‌قاره هند منتظر شنیدن آن بودند به جهان مخابره شد؛ آغاز تهاجم هند به پاکستان در پی حمله تروریستی پلگهام که دهلی‌نو مدعی است با هدایت و حمایت ارتش پاکستان در کشمیر تحت کنترل هند انجام شده است؛ عملیاتی که مردم کشمیر آزاد یا کشمیر تحت کنترل پاکستان با شنیدن صدای انفجارهای شدید از آن خبردار شدند؛ انفجارهایی مهیب که تنها به کشمیر آزاد محدود نبود و مناطق دیگری را نیز هدف قرار داد. طبق بیانیه منتشر شده توسط ارتش هند در ساعات ابتدایی حمله 9 موقعیت در خاک پاکستان توسط نیروی هوایی این کشور هدف قرار گرفت.  در این بیانیه آمده است: حملات با دقت بالا علیه اردوگاه‌های تروریستی انجام شد. هیچ‌گونه تأسیسات نظامی پاکستان هدف قرار نگرفت و ۹ نقطه در داخل پاکستان و کشمیر پاکستانی هدف قرار گرفته‌ شد. ارتش هند همچنین در این بیانیه و پوسترهای رسانه‌ای مربوط به آن عملیات خود را «سیندور» نامید؛ عملیاتی که به گفته هندی‌ها تروریست‌های پلگهام را هدف قرار داده و به تاسیسات نظامی پاکستان آسیبی نرسانده است و هدف آن افزایش تنش با اسلام‌آباد نیست. ویکرام میسری، معاون وزیر خارجه هند با اشاره به عملیات اخیر این کشور علیه پاکستان موسوم به «سیندور» گفت دهلی‌نو از حق خود برای جلوگیری از حملات تروریستی بیشتر از جانب اسلام‌آباد استفاده کرده است. میسری گفت: داده‌های اطلاعاتی ما درباره گروه‌های تروریستی مستقر در پاکستان نشان داد حملات بیشتری علیه هند در شرف وقوع است. بنابراین مهار [این حملات] و خنثی‌سازی آنها لازم شد. وی اقدامات هند را متوازن و مسؤولانه توصیف کرد و افزود: هند از حق خود برای پاسخ و جلوگیری از هر گونه حملات مشابه فرامرزی استفاده کرد. به گفته میسری، تمرکز ارتش هندوستان در عملیات سیندور، «انهدام زیرساخت‌های تروریستی و از بین بردن تروریست‌هایی بود که ممکن بود به هند اعزام شوند». 
در پاسخ، وزیر دفاع پاکستان ادعای هند مبنی بر هدف قرار دادن پایگاه‌های تروریستی را «کذب» خواند و تأکید کرد تمام اهداف مورد حمله، مناطق غیرنظامی بوده‌ است. خواجه آصف همچنین اعلام کرد هند این حملات را با استفاده از موشک‌های دوربرد و از داخل حریم هوایی خود انجام داده است، بدون اینکه وارد حریم هوایی پاکستان شود. وزیر دفاع پاکستان همچنین در واکنش به حمله هند گفت: آنها حتی فرصت ندادند مردم خانه‌های خود را ترک کنند. هند عمداً در این حملات غیرنظامیان را هدف قرار داد. وی تاکید کرد: پاسخ ما به دشمنان پاکستان قطعی است و اقدام تلافی‌جویانه علیه هند انجام خواهد شد.  ژنرال احمد شریف، سخنگوی ارتش پاکستان نیز صبح دیروز در یک نشست خبری با اعلام اینکه پاسخ به حملات دهلی‌نو همچنان ادامه دارد، گفت شمار تلفات حمله بامداد چهارشنبه هند در پاکستان به ۲۶ کشته افزایش یافته است و ۴۶ نفر دیگر زخمی شده‌اند. ارتش پاکستان همچنین از سرنگونی ۵ جنگنده هندی طی این درگیری‌ها توسط ارتش پاکستان خبر داد. 
* جلسه کمیته امنیت ملی پاکستان
پس از این حمله جلسه فوق‌العاده کمیته امنیت ملی پاکستان دیروز با حضور نخست‌وزیر این کشور برگزار شد و پس از 2 ساعت به پایان رسید. در بیانیه پایانی کمیته امنیت ملی پاکستان آمده است: نیمه شب گذشته هند حملات هماهنگ موشکی، هوایی و پهپادی را به چندین مکان در قلمرو حاکمیتی پاکستان، از جمله سیالکوت، شکرگره، موریدکه و بهاولپور در پنجاب، کوتلی و مظفرآباد در جامو و کشمیر آزاد انجام داد. این حملات بی‌دلیل و غیرقابل توجیه، عمداً مناطق غیرنظامی را به بهانه‌های دروغین وجود اردوگاه‌های تروریستی خیالی هدف قرار داد که منجر به جان باختن مردان، زنان و کودکان بی‌گناه و آسیب به زیرساخت‌های غیرنظامی از جمله مساجد شد. در ادامه این بیانیه آمده است: اقدام تجاوزکارانه هند همچنین باعث ایجاد خطر جدی برای خطوط هوایی تجاری شد و جان هزاران مسافر را به خطر انداخت. علاوه بر این، پروژه برقابی نیلوم - جهلوم نیز در قلمروی پاکستان عمداً و با نقض کنوانسیون‌های بین‌المللی هدف قرار گرفت. کمیته امنیت ملی پاکستان این اقدامات را غیرقانونی، نقض آشکار حاکمیت و تمامیت ارضی پاکستان اعلام و ضمن محکوم کردن آن، تاکید کرد این اقدام بر اساس قوانین بین‌المللی، آشکارا اعمال جنگی محسوب می‌شود. بر اساس این بیانیه، هدف قرار دادن عمدی غیرنظامیان، از جمله زنان و کودکان بی‌گناه توسط ارتش هند، جنایتی فجیع و شرم‌آور و نقض تمام هنجارهای رفتار انسانی و مفاد قوانین بین‌المللی است. پاکستان در این بیانیه ادعاهای هند مبنی بر وجود اردوگاه‌های تروریستی در خاک خود را بشدت رد کرد و یادآور شد بی‌درنگ پس از ۲۲ آوریل ۲۰۲۵ (۲ اردیبهشت)، پاکستان پیشنهاد صادقانه‌ای برای تحقیقات معتبر، شفاف و بی‌طرفانه ارائه داد که متأسفانه پذیرفته نشد. بر اساس این گزارش، نیروهای مسلح پاکستان مطابق اعمال حق دفاع از خود و چارچوب واکنش که در بیانیه کمیته امنیت ملی مورخ ۲۲ آوریل (۲ اردیبهشت) تشریح شده است، قاطعانه از تمامیت ارضی پاکستان، از جمله جامو و کشمیر آزاد، در برابر تجاوز هند دفاع کردند و در عین حال ۵ هواپیمای جنگنده هندی را نیز در این فرآیند سرنگون کردند. در این بیانیه آمده است: پاکستان همچنان به صلح باعزت و افتخار متعهد است و تأکید می‌کند هرگز اجازه نقض حاکمیت، تمامیت ارضی یا آسیب رساندن به مردم خود را نخواهد داد. کمیته امنیت ملی پاکستان از جامعه بین‌الملل خواست «وخامت اقدامات غیرقانونی و بی‌دلیل هند را به رسمیت بشناسد و دهلی‌نو را به خاطر نقض آشکار هنجارها و قوانین بین‌المللی پاسخگو کند».
* واکنش‌ها به جنگ کشمیر
در واکنش به این تحولات، سازمان ملل متحد نگرانی عمیق خود را از عملیات نظامی هند در سراسر خط کنترل و مرزهای بین‌المللی اعلام کرد. سخنگوی دبیرکل سازمان ملل از ۲ طرف خواست حداکثر خویشتنداری نظامی را رعایت کنند. علاوه بر سازمان ملل متحد، بسیاری از کشورها نیز به درگیری نگران‌کننده بین ۲ کشور واکنش نشان دادند. وزارت خارجه ترکیه در بیانیه‌ای با اشاره به حملات هند به پاکستان اعلام کرد: ما با نگرانی تحولات بین پاکستان و هند را دنبال می‌کنیم. عصر سه‌شنبه (6 مه) حمله‌ای که توسط هند سازماندهی شده بود، خطر یک جنگ تمام‌عیار را آشکار کرد. ما چنین اقدامات تحریک‌آمیز و حملاتی را که غیرنظامیان و زیرساخت‌های غیرنظامی را هدف قرار می‌دهد، محکوم می‌کنیم. به طرفین توصیه می‌کنیم با احتیاط عمل کنند و از اقدامات یکجانبه خودداری کنند. امیدواریم هر چه سریع‌تر اقدامات لازم برای کاهش تنش در منطقه انجام شود و سازوکارهای لازم، از جمله حوزه مبارزه با تروریسم، برای جلوگیری از تکرار حوادث مشابه ایجاد شود. وزارت خارجه چین نیز اعلام کرد: برای ایفای نقش سازنده در راستای کاهش تنش میان هند و پاکستان آماده هستیم. سخنگوی وزارت خارجه روسیه هم گفت: روسیه از همه طرف‌های درگیر می‌خواهد خویشتنداری کنند تا از وخامت بیشتر اوضاع جلوگیری شود. سفیر رژیم صهیونیستی در دهلی‌نو اما با اعلام حمایت از هندوستان در درگیری‌های اخیر با پاکستان افزود: از حق دفاع از خود هندوستان در مواجهه با تروریسم حمایت می‌کنیم. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا نیز در واکنش به حملات هند به پاکستان گفت: این شرم آور است. ما بتازگی از آن باخبر شدیم.  وی افزود: بر اساس آنچه در گذشته رخ داده است، ما می‌دانستیم قرار است اتفاقی رخ دهد، زیرا ۲ طرف برای دهه‌ها و قرن‌ها با یکدیگر جنگیده‌اند. رئیس‌جمهور آمریکا در پایان ابراز امیدواری کرد این درگیری هرچه زودتر پایان یابد.
* آخرین تحولات
طبق اخبار تکمیلی منتشر شده در رسانه‌های هند و پاکستان در  روز چهارشنبه، به نظر می‌رسد علاوه بر هدف قرار گرفتن 9 نقطه در خاک پاکستان و کشته و زخمی شدن ده‌ها نفر از شهروندان این کشور، در طرف هند نیز تلفاتی وجود دارد و طبق گزارشات پلیس هند، در حمله توپخانه‌ای پاکستان به منطقه «پونچ» کشمیر تحت کنترل هند دست‌کم ۱۲ نفر کشته و ۳۸ نفر زخمی شدند. از سوی دیگر با بررسی تصاویر و گزارشات رسانه‌های محلی، همچنین بیانیه ارتش پاکستان مشخص شد نیروی هوایی پاکستان ۳ فروند جنگنده رافال، یک فروند میگ ۲۹ و یک فروند سوخو ۳۰ MKI هندی را بر فراز ۵ نقطه در شمال هند و منطقه کشمیر سرنگون کرده است. سخنگوی ارتش پاکستان نیز ادعا کرده است آنها می‌توانستند ۱۰ جنگنده هندی را سرنگون کنند اما با سرنگون کردن تنها ۵ فروند، خویشتنداری نشان داده‌اند. از سوی دیگر، رسانه‌های هندی نیز تاکنون سقوط ۴ جنگنده را تایید کرده‌اند. ارتش پاکستان قول داده است به حملات موشکی هند در زمان، مکان و شیوه‌ای مناسب پاسخ خواهد داد و این پاسخ جدا از ۵ جنگنده هندی است که سرنگون شده‌. در مجموع به نظر می‌رسد ارتش پاکستان به نسبت عملکرد موفقی در مقابل تهاجم ارتش هند از خود نشان داده و تلفات سنگینی را به نیروی هوایی این کشور وارد کرده و علاوه بر آن آماده پاسخ به حملات بامداد چهارشنبه است. از سوی دیگر برخی اظهارنظرها نشان از تمایل اسلام‌آباد به کاهش تنش دارد. برای مثال خواجه محمد آصف، وزیر دفاع پاکستان در گفت‌وگو با بلومبرگ گفت: «اگر این خصومت‌ها متوقف شود، قطعا با هند گفت‌وگو خواهیم کرد».  وی افزود: «ما نمی‌خواهیم اوضاع متشنج شود اما اگر هرگونه اقدام خصمانه‌ای از سوی هند انجام شود، ما باید پاسخ دهیم». این سخنان از سوی بسیاری از رسانه‌ها پالسی برای کاهش تنش تلقی شده است.

ارسال نظر