گُر گرفتگی کرونا
هر چند شیوع ویروسها، چرخش و تکثیر آنها معمولا در فصول سرد سال طبیعی به نظر میرسد و باعث سرایت و بعضا همهگیری نیز میشود ولی اکنون که هوا رو به گرمی میرود، گزارشها حکایت از افزایش تعداد مراجعهکنندگان با علائم آنفلوآنزا، بدندرد، عفونت گلو و بیحالی به مراکز درمانی و بیمارستانی دارد. ابتلا به این بیماری، پزشکان را نیز متعجب کرده، چرا که به گفته آنها در این روزهای گرم چرخش ویروسها بویژه کرونا و مبتلا شدن خیلیها به آن کمسابقه است. آخرین یافتههای نظام مراقبت نشان میدهد نسبت ابتلا به «کووید-۱۹» طی چند هفته گذشته افزایش یافته است. بر اساس پایشها، نسبت ابتلا به این بیماری از ۲ درصد به ۴ درصد رسیده است. این در حالی است که بیمارانی که به این ویروس مبتلا میشوند میگویند؛ با وجود چند بار مراجعه به پزشک نتیجهای نگرفتهایم و پس از بهبودی چندروزه دوباره سردرد، گلودرد، بیحالی، کوفتگی و کماشتهایی سراغمان میآید. از آنجا که چند هفتهای است آمار مراجعه بیماران با علائم کرونا به کلینیکهای پزشکی و بیمارستانی افزایش یافته، گمانهزنی درباره احتمال شیوع ویروس جدید ناشناخته از سوی کارشناسان بهداشت مطرح شده است به طوری که اواخر ماه گذشته دکتر مینو محرز، فوقتخصص بیماریهای عفونی طی گفتوگویی با «وطن امروز» اعلام کرد: «ویروسها این روزها به قدری زیاد شدهاند که تشخیص آنها برای اینکه بیمار به ویروس آنفلوآنزا یا سویههای «کووید-۱۹» مبتلا شده آسان نیست، چرا که اکثر افرادی که به بیماریهای تنفسی مبتلا میشوند و احتمال میرود به کووید مبتلا هستند پس از انجام آزمایش نتیجهشان معمولا منفی میشود؛ موضوعی که بیانگر این است که احتمالا ویروس ناشناختهای در کشور در گردش است که این ویروس احتمالا در پی انجام مسافرتهای نوروزی از خارج به کشور وارد شده است». توجه به این مساله و حساسیت موضوع تا جایی بود که اخیرا دکتر علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت با انتشار نامهای مبنی بر افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا، خطاب به معاونان بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی کشور ضمن اجرای اقدامات مراقبتی و آموزشی، از آنها خواست گزارش عملکرد دورهای خود را به مرکز مربوط ارسال کنند. در متن این نامه تاکید شد؛ رصدهای انجام شده در سامانههای دیدهوری و مراقبت غیردیدهوری کشور حاکی از افزایش موارد ابتلا به ویروس کرونا در هفتههای اخیر است. پس از انتشار این نامه دکتر علیرضا ناجی، رئیس مرکز تحقیقات ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اعلام کرد: ویروس جدیدی در جهان شناسایی نشده و باید همان توصیههای بهداشتی قبلی رعایت شود. علاوه بر وی، دکتر قباد مرادی، سرپرست مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت نیز اعلام کرد آخرین یافتههای نظام مراقبت و دیدهبانی عفونتهای تنفسی بیانگر این است که نسبت ابتلا به «کووید-۱۹» طی چند هفته گذشته افزایش یافته و نسبت ابتلا به این بیماری از ۲ درصد به ۴ درصد رسیده است.
وی تأکید کرد: سویه جدید و خطرناکی از «کووید-۱۹» در کشور و دنیا در گردش نیست و آنچه شاهد ابتلای مردم در جهان و ایران هستیم، همان سویههای معمولی هستند. کارشناسان بهداشت تاکید دارند؛ هر چند از وضعیت اضطراری کرونا خارج شدهایم ولی این ویروس تمام نشده است و نباید همچنان از آن غافل بود، چرا که ابتلا به کرونا همچنان برای برخیها چون افراد مسن و کسانی که بیماری زمینهای و تنفسی دارند میتواند خطرناک باشد.
دکتر شروین شکوهی، فلوشیپ بیماریهای عفونی در بیماران مبتلا به نقص ایمنی و پیوند در گفتوگو با «وطن امروز» گفت: مراجعه مبتلایان به کرونا به مراکز درمانی مدتی است زیاد شده و جای تعجب است که در فصول گرم سال ویروسها فعال و اثرگذاری بالا داشته باشند. وی با بیان اینکه کرونا هنوز تمام نشده است، گفت: سادهانگاری و بیتوجهی به رعایت پروتکلهای اجتماعی باعث سرایتپذیری این ویروس شده است؛ ویروسی که میتواند برای افراد مسن، بیماران تنفسی و کسانی که نقض ایمنی دارند خطرناک باشد، بنابراین استفاده از ماسک در اماکن عمومی ضروری به نظر میرسد.