10/تير/1404
|
07:22
۲۲:۴۷
۱۴۰۴/۰۴/۰۹
استدلال محکم ایران در مقابل مطالبه بازدید آژانس از مراکز هسته‌ای

فعلا محکوم کنید

آژانس باید ابتدا تکالیف قانونی‌اش را انجام دهد

گروه سیاسی: تروئیکای اروپا دیروز بیانیه‌ای منتشر کرد و در آن مدعی شد ایران باید از تهدید گروسی دست بردارد. در این بیانیه، ۳ کشور اروپایی بدون اینکه به تجاوز نظامی آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای کشورمان اشاره کنند، از ایران خواستند همکاری خود را با آژانس مجددا از سر بگیرد! شامگاه یکشنبه نیز تماس تلفنی مکرون با پزشکیان در همین راستا بود. 
به گزارش «وطن امروز»، توالی حوادث و تحولات پیرامون پرونده هسته‌ای ایران و نقش مخرب کشورهای غرب با آن به گونه‌ای پیش می‌رود که گویی یک تیم از این کشورها به همراه رژیم صهیونیستی سناریویی را به اجرا گذاشته‌اند تا شرایط نابودی برنامه هسته‌ای ایران را فراهم کنند اما چون در این هدف موفق نشده‌اند، اروپا پیشقدم شده تا با برقراری مجدد بازرسی‌های آژانس، به میزان خسارت واقعی به این تاسیسات پی ببرد! 
تصویب قطعنامه ضدایرانی در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از ارائه گزارش مغرضانه گروسی و تنها ساعاتی بعد از آن، حمله بامداد 23 خرداد رژیم صهیونیستی به ایران و خصوصا تاسیسات هسته‌ای کشورمان، همگی مؤید یک کار تیمی هماهنگ‌شده از سوی آمریکا، اروپا و اسرائیل است.  
در چنین شرایطی ایران با استناد به سیاسی‌کاری و اقدامات مخرب و مغرضانه رافائل گروسی، در صدد تعلیق همکاری با آژانس برآمده است. تصویب طرح مجلس در این باره قدمی در این مسیر بود که گویا این طرح نیز به مذاق غربی‌ها خوش نیامده و حالا اروپا مامور شده دوباره بازرسی‌های آژانس را برقرار کند.
* حمایت تروئیکا از گروسی
روز گذشته ۳ کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در بیانیه‌ای مشترک تهدیدهای ادعایی از سوی ایران علیه «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی ایران را محکوم و حمایت کامل خود از آژانس و مدیرکل آن در اجرای دستورکارشان را تکرار کردند. 
در این بیانیه که در وبگاه وزارت خارجه فرانسه منتشر شده، بدون در نظر گرفتن مطالبات ایران از آژانس و مدیرکل آن برای حفاظت از تاسیسات اتمی ایران در برابر حملات آمریکا و رژیم صهیونیستی مطرح شد: ما از مقام‌های ایران می‌خواهیم از هرگونه اقدامی با هدف پایان دادن همکاری با آژانس بپرهیزند. 
تروئیکای اروپا با درخواست ازسرگیری همکاری ایران با آژانس گفت: ما از ایران می‌خواهیم فورا همکاری خود را ذیل تعهدات الزام‌آور قانونی‌اش از سر گرفته و تمام اقدامات لازم را برای تامین ایمنی و امنیت کارکنان آژانس فراهم کند. 
ایران که گزارش گروسی درباره برنامه هسته‌ای‌اش را زمینه‌ساز حملات اخیر رژیم صهیونیستی و آمریکا می‌داند، چهارشنبه گذشته (۴ تیر) با مصوبه مجلس، اقدام به تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی کرد. مقام‌های ایران در واکنش‌های رسمی ضمن انتقاد از عملکرد جانبدارانه گروسی، تنها موضوع پیگرد قانونی کوتاهی او در عمل به تعهداتش را مطرح کرده‌اند و تهدیدی علیه او مطرح نشده و مشخص نیست اروپایی‌ها از کدام تهدید سخن می‌گویند. 
* بازرسان آژانس در ایران هستند
از زمان تجاوز نظامی صهیونیست‌ها به کشورمان، اروپا و شخص گروسی بارها از ایران خواسته‌اند دسترسی دوباره بازرسان آژانس به تاسیسات هسته‌ای کشورمان را فراهم کند. حتی گروسی در روزهایی که این تاسیسات توسط اسرائیل و سپس آمریکا بمباران می‌شد نیز درخواست می‌کرد شخصا در ایران حضور یابد و از این تاسیسات بازدید کند. 
گذشته از تردیدهایی که درباره نیات گروسی و غرب از بازرسی تاسیسات بمباران شده هسته‌ای ایران وجود دارد، بتازگی اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه در مصاحبه با راشاتودی گفت بازرسان آژانس همچنان در ایران هستند اما با وجود بمباران اماکن هسته‌ای ایران مشخص نیست آنها به دنبال بازدید از چه چیزی هستند؟ 
بقایی در این باره افزود: بازرسان آژانس همچنان در ایران هستند و به کار خود ادامه می‌دهند اما مساله این است که تأسیسات هسته‌ای ما بشدت آسیب و مورد هدف قرار گرفته است. سازمان انرژی اتمی ما در حال بررسی میزان خسارات است تا ببینیم چگونه می‌توان همکاری با آژانس را از سر گرفت. در حال حاضر، آنچه از آژانس و شورای حکام انتظار می‌رود این است که به مسؤولیت‌ها و وظایف خود پایبند بمانند و حملات رژیم‌های آمریکا و اسرائیل به تأسیسات هسته‌ای ما را به ‌طور صریح و بدون ابهام محکوم کنند. این کاری است که آژانس و مدیرکل آن انجام نداده‌اند و مردم ایران از این نهاد چنین انتظاری دارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین با اشاره به تصویب طرح تعلیق همکاری ایران با آژانس از سوی مجلس بیان کرد این طرح بازتاب خواسته عمومی بود و با اجماع مجلس تصویب شد. این نشان می‌دهد مردم ما تا چه اندازه نسبت به مواضع آژانس و گروسی عصبانی هستند. آنچه ایالات متحده و رژیم صهیونیستی علیه تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز ما انجام دادند، کاملا غیرقانونی و مغایر معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای بود. در عین حال، باید توجه داشت برنامه هسته‌ای ایران تنها برنامه هسته‌ای در جهان است که توسط قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، یعنی قطعنامه ۲۲۳۱، تأیید شده و شامل غنی‌سازی در داخل ایران هم هست. بنابراین اقدامات آمریکا و رژیم صهیونیستی نه‌تنها نقض اصول منشور ملل متحد، بویژه ماده ۲ بند ۴ که استفاده از زور را منع می‌کند، بلکه نقض معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیز هست.
* پزشکیان: گروسی به قوانین پایبند نیست
شامگاه یکشنبه امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه با مسعود پزشکیان تماس تلفنی برقرار کرد. مکرون در این تماس تلفنی به دنبال مطرح کردن دوباره درخواست اروپا مبنی بر ادامه همکاری ایران با آژانس بود اما پس از تجاوز هوایی آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای کشورمان که به دنبال اقدامات مخرب رافائل گروسی انجام شد، انتقادها از مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در فضای سیاسی کشورمان تشدید شده است. 
در همین راستا رئیس‌جمهور نیز شامگاه یکشنبه در پاسخ به تماس تلفنی مکرون، تاکید کرد وقتی مدیرکل آژانس انرژی اتمی به قوانین پایبند نیست، چطور می‌توان از ایران انتظار داشت مثل سابق با آژانس همکاری کند؟
پزشکیان در تماس تلفنی همتای فرانسوی خود ضمن انتقاد از رفتار مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ‌دلیل ارائه گزارش‌های نادرست در زمینه پرونده هسته‌ای، همچنین اینکه وی بر‌خلاف تمام قوانین موجود حمله به تأسیسات هسته‌ای کشورمان را محکوم نکرد، افزود: امروز نگاه دولت، مجلس شورای اسلامی و ملت ایران این است که مدیرکل آژانس در قبال پرونده هسته‌ای کشورمان به‌رغم همه همکاری‌ها و تعاملات انجام شده، بی‌طرفانه عمل نکرده است و این رفتار به‌ هیچ‌‌وجه برای ما قابل قبول نیست. اقدام نمایندگان مجلس که برآمده از خواست ملت ایران است نیز، واکنشی طبیعی به این رفتار غیرموجه، غیرسازنده و مخرب مدیرکل آژانس انرژی اتمی بوده است.
وی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به‌رغم تأکیدات مکرر و اثبات چندین ‌باره عدم تمایل به ساخت سلاح اتمی و استقبال از میز مذاکره برای حل شبهات و ادعاهای مطرح‌شده درباره فعالیت هسته‌ای، حین مذاکرات با آمریکایی‌ها، با مجوز و پشتیبانی این کشور، از سوی رژیم صهیونیستی مورد حمله قرار گرفت، تصریح کرد‌: متأسفانه این جنایت منجر به شهادت جمعی از هموطنان، دانشمندان و فرماندهان نظامی کشورمان شد و تأسف‌آورتر اینکه مدعیان حقوق بشر و قوانین بین‌المللی به ‌جای تقبیح و محکومیت، سعی در توجیه این اقدام ضدانسانی و غیرقانونی رژیم صهیونیستی و آمریکا دارند.
رئیس‌جمهور با ابراز اینکه وقتی مدیر کل آژانس انرژی اتمی به قوانین این نهاد بین‌المللی پایبند نیست و از محکوم کردن حمله به تأسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران سر باز می‌زند، انتظار پایبندی کشورهای عضو به قوانین این آژانس دور از منطق است، تصریح کرد‌: تمام فعالیت‌های هسته‌ای ایران تحت نظارت بازرسان آژانس بوده و دوربین‌های نظارتی آن در مراکز هسته‌ای ما فعال بوده است، با این حال پس از خرابکاری‌های متعدد رژیم صهیونیستی در این مراکز، آمریکا نیز اقدام به حمله نظامی به تأسیسات هسته‌ای ما کرد و در نهایت ناباوری، آژانس انرژی اتمی به‌جای محکومیت، این اقدامات خطرناک ضدبشری و غیرقانونی را توجیه کرد؛ آیا این رفتار آژانس را منطقی می‌دانید؟
پزشکیان رفتار اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مایه نگرانی و ایجاد چالش‌های جدی در سطح اعتماد عمومی ملت ایران ارزیابی و تأکید کرد نخستین گام در مسیر بازسازی این اعتماد آسیب‌دیده، التزام کامل این نهاد بین‌المللی به رعایت دقیق قوانین و مقررات خود است.
وی با طرح این پرسش که «چرا رژیم جنایتکار صهیونیستی که عضو ان‌پی‌تی نیست و در تمام این سال‌ها بر‌خلاف تمام قوانین موجود جهانی و بین‌المللی عمل کرده است، باید مرجع و مبنای گزارشات آژانس انرژی اتمی باشد؟» اضافه کرد: این رفتارهای دوگانه مشکلات بسیاری برای امنیت منطقه و جهان ایجاد کرده است و انتظار این است که آژانس انرژی اتمی ضمن رعایت حقوق کشورها و پرهیز از رفتارهای دوگانه، از حق و حقوق کشورهای عضو نیز دفاع کند.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه پرسش جدی ملت ایران در شرایط کنونی این است: «با توجه به تجربیات اخیر و به ‌فرض تداوم همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس انرژی اتمی، چه ‌تضمینی وجود دارد که تأسیسات هسته‌ای کشورمان بار دیگر مورد تعرض قرار نگیرد؟»، خاطرنشان کرد: هنگامی که رژیم صهیونیستی که به انجام بی‌سابقه‌ترین جنایات علیه زنان و کودکان بی‌دفاع غزه مبادرت ورزیده است، به ‌طور مستقیم به کشور عزیز ما نیز تعدی می‌کند و با نهایت وقاحت و بی‌شرمی، ایران را عامل ناامنی منطقه قلمداد می‌کند و جامعه جهانی صرفاً نظاره‌گر این وقایع است، چه جایگاهی برای قوانین و مقررات بین‌المللی باقی می‌ماند؟
پزشکیان با تأکید بر سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر پرهیز از هرگونه جنگ و ناامنی و حل‌وفصل مسائل صرفاً از طریق دیپلماسی و گفت‌وگو، ابراز امیدواری کرد سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی از جمله آژانس انرژی اتمی با عمل به تعهدات و پایبندی به میثاق خود با کشورهای عضو، جهان را به ‌جای جنگ و درگیری، به مسیر صلح و امنیت رهنمون سازند.
امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه نیز در این گفت‌وگوی تلفنی ضمن تسلیت جان ‌باختن شماری از هموطنان‌مان در حملات اخیر رژیم صهیونیستی، با بیان اینکه فرانسه جزو نخستین کشورهایی بود که حمله نظامی آمریکا و اسرائیل به ایران را محکوم کرد و صراحتاً به نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی اعلام داشت برای این رژیم، هیچ جایگاه حقوقی و مشروعیتی برای مداخله در پرونده هسته‌ای ایران قائل نیست،‌ تصریح کرد: ما همچنین مواضع جمهوری اسلامی ایران درباره اجرای صحیح و یکسان قوانین از سوی آژانس انرژی اتمی را درک و تأیید می‌کنیم و بر ادامه همکاری جمهوری اسلامی ایران با آژانس حتی در چارچوبی جدید و همچنین ادامه روند گفت‌وگو با کشورهای اروپایی تأکید داریم.
* بازی ادامه دارد
رفتار متناقض کشورهای غرب خصوصا اصرار کشورهای اروپایی برای برقراری دوباره بازرسی‌های آژانس نشان می‌دهد آنها همچنان به دنبال پیگیری سناریوی خود با نیت نابودی برنامه هسته‌ای کشورمان هستند. با مروری بر حوادث اخیر می‌بینیم اروپا و آمریکا در مرحله اول از طریق گزارش‌های سیاسی و مغرضانه گروسی سعی کردند برنامه هسته‌ای ایران را خطری قریب‌الوقوع نشان دهند. گروسی در آن مرحله تلاش ‌کرد با گزارش‌ها و اظهارنظرهای مغرضانه خود راه را برای تصویب قطعنامه ضدایرانی آمریکا و اروپا در اجلاس فصلی شورای حکام باز کند. 
تنها ساعاتی پس از تصویب این قطعنامه، مرحله دوم این سناریو با حمله هوایی اسرائیل به کشورمان آغاز شد. در این مرحله آنها به نتیجه مطلوب نرسیدند. یاوه‌گویی‌های ترامپ درباره موفقیت‌آمیز بودن حملات اسرائیل نیز راه به جایی نبرد و سپس خود آمریکا به صورت مستقیم به اماکن هسته‌ای کشورمان در فردو، نطنز و اصفهان حمله کرد. اما از آنجا که برخی گزارش‌ها نظیر افشاگری شبکه سی‌ان‌ان نشان داد آسیب جدی به تاسیسات ایران وارد نیامده است، حالا غرب و خصوصا اروپا به دنبال آن است تا میزان واقعی خسارات را دریابد تا برای مراحل بعد سناریوی خود از آن استفاده کند. 
فراموش نکرده‌ایم که گروسی به عنوان یکی از زمینه‌سازان اصلی حملات آمریکا و اسرائیل به ایران، علاوه بر اصرار به آغاز بازرسی‌ها، مصر بود از جای اورانیوم غنی‌شده ایران نیز باخبر شود! آنها همچنان به دنبال پیگیری برنامه‌های خود هستند و طرح مجلس برای تعلیق همکاری‌ها با آژانس، قدمی مثبت در جهت برهم زدن این برنامه‌ها است که تا اینجای کار حمایت‌های خوبی نیز از سوی مسؤولان دولتی دریافت کرده است.

***
روانچی: ایران اصرار به غنی‌سازی صلح‌آمیز دارد

معاون وزیر امور خارجه کشورمان در گفت‌وگو با شبکه انگلیسی بی‌بی‌سی بار دیگر تاکید کرد ایران اصرار دارد اورانیوم را برای استفاده صلح‌آمیز در داخل خاک ایران غنی‌سازی کند. مجید تخت‌روانچی در مصاحبه با شبکه انگلیسی بی‌بی‌سی تاکید کرد اگر آمریکا می‌خواهد مذاکرات دیپلماتیک را از سر بگیرد، باید هرگونه برنامه حمله دیگری به ایران را منتفی بداند.
معاون وزیر امور خارجه در ادامه با تاکید بر اینکه ایران اصرار دارد اورانیوم را برای استفاده صلح‌آمیز در داخل خاک ایران غنی‌سازی کند، گفت: سطح آن قابل بحث است، ظرفیت آن قابل بحث است اما اینکه بگوییم شما نباید غنی‌سازی داشته باشید، باید غنی‌سازی صفر داشته باشید و اگر موافق نباشید، ما شما را بمباران خواهیم کرد، این قانون جنگل است.
وی همچنین درباره آینده مذاکرات ایران و آمریکا گفت هیچ تاریخی برای بازگشت احتمالی به مذاکرات توافق نشده و نمی‌دانم چه چیزی در دستورکار خواهد بود.  تخت‌روانچی افزود: در حال حاضر ما به دنبال پاسخ به این سوال هستیم که آیا در حالی که در گفت‌وگو هستیم، شاهد تکرار یک اقدام تجاوزکارانه خواهیم بود یا خیر؟
او گفت: ایالات متحده باید «در مورد این سوال بسیار مهم» و «آنچه قرار است به ما ارائه دهند تا اعتماد لازم برای چنین گفت‌وگویی را ایجاد کنند» کاملاً شفاف باشد. تخت‌روانچی در پاسخ به این سوال که آیا ایران می‌تواند به عنوان بخشی از هرگونه توافق، احتمالاً در ازای کاهش تحریم‌ها و سرمایه‌گذاری در کشور، بازنگری در برنامه هسته‌ای خود را در نظر بگیرد، گفت: «چرا باید با چنین پیشنهادی موافقت کنیم؟»
وی بار دیگر تأکید کرد برنامه ایران، از جمله غنی‌سازی اورانیوم تا 60 درصد، برای اهداف صلح‌آمیز است. تخت‌روانچی همچنین در این مصاحبه گفت متحدان عرب ایران در خلیج ‌فارس «تمام تلاش خود را می‌کنند تا فضای لازم برای گفت‌وگو را آماده کنند». معاون وزیر امور خارجه افزود: «ما جنگ نمی‌خواهیم. ما می‌خواهیم در گفت‌وگو و دیپلماسی شرکت کنیم اما باید آماده باشیم، باید محتاط باشیم تا دوباره غافلگیر نشویم».

***
بقایی: مقامات آلمانی از ادبیات هیتلر استفاده می‌کنند

سخنگوی وزارت خارجه کشورمان به سخنان ضدایرانی صدراعظم آلمان واکنش نشان داد.
اسماعیل بقایی در نشست خبری هفتگی خود با اصحاب رسانه، پاسخگوی سوالات خبرنگاران شد.
بقایی درباره حمله شیمیایی رژیم بعث عراق در سردشت و نقش آلمان در تجهیز صدام گفت: این حملات بارها تکرار شد. آنچه محرز است و تردیدی در آن نیست، این است که توسعه و تولید تسلیحات شیمیایی عراق با همکاری تعدادی از کشورهای غربی بویژه آلمان انجام می‌شد. مطالبه ما در این باره تا زمانی که حقیقت آشکار شود ادامه دارد. ما ۲ سال قبل پیشنهادی را به آلمان ارسال کردیم برای تشکیل سازوکار حقیقت‌یاب و کماکان پیگیر هستیم. آلمان‌ها مدعی هستند در مقطعی به این موضوع پرداخته‌اند و احکامی صادر شده است. باید این اسناد را در اختیار ما بگذارند.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره تعلیق همکاری با آژانس و رفتار مدیرکل آن گفت: آژانس یک نهاد بین‌المللی است و وظایف روشنی دارد، وظایف مدیرکل هم روشن است. آنچه مطالبه کردیم این است که مدیرکل در چارچوب وظایف فنی خودش عمل کند و تحت تاثیر برخی اعضای آژانس نباشد. وی ادامه داد: رویکرد 3 کشور اروپایی در این ۲ دهه برای فشار علیه ایران روشن است و همیشه درخواست ما این بوده آژانس به دور از رویکردهای سیاسی عمل کند. گزارش آژانس، گزارش نامناسبی بود و مبنایی برای قطعنامه سیاسی شورای حکام شد. ما موضوع را مطرح کردیم و پیگیر هستیم اما این موضوع نباید ما را از موضوع محوری که غیرقانونی بودن حملات رژیم صهیونیستی و آمریکا بوده دور کند. آنچه اتفاق افتاد، یک تجاوز بود و الان مطالبه اصلی ما این است که متجاوز شناسایی شود. متجاوز روشن است و شورای امنیت باید بر این امر صحه بگذارد.
وی درباره سفر وزیر کشور آلمان به اراضی اشغالی فلسطین گفت: موضعی که از سوی آلمان و فرانسه در ارتباط با تجاوز رژیم علیه ایران اتخاذ شد، قابل قبول نیست. بویژه اظهارات مقامات آلمانی، شریک تاریخی برای این رژیم ایجاد خواهد کرد؛ اینکه شما تجاوز آشکار را به عنوان کار کثیف جلوه بدهید. همه می‌دانند این کلمه به چه معناست. فکر نمی‌کردم صدراعظم آلمان از عباراتی استفاده کند که برای توجیه اقدامات هیتلر استفاده می‌شد.

ارسال نظر
پربیننده