اخبار اقتصادی
برق صنایع قطع نشد
مدیریت مصرف اجرا شد
با ناترازی ۱۰ هزار مگاواتی شبکه برق کشور، دولت طرح مدیریت مصرف استانی را اجرا کرده که اعتراض صنایع بزرگ را به دنبال داشته است. این صنایع کاهش ۹۰ درصدی مصرف برق خود را معادل تعطیلی واحدهای تولیدی میدانند. وزیر صمت نیز تصمیم وزارت نیرو را مغایر تفاهمنامه قبلی دانسته و از اثرات منفی آن بر تولید هشدار داده است. با این حال مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق تأکید دارد برق هیچ صنعتی بهطور کامل قطع نشده و مصرف در ساعات اوج به صورت برنامهریزیشده مدیریت میشود. صنایع بزرگ موظف به احداث نیروگاههای خودتأمین تا سال ۱۴۰۴ بودهاند اما تاکنون تنها ۲۰۰۰ مگاوات وارد مدار شده است. در همین حال صنایع انرژیبر بیش از ۳۰ همت بدهی به صنعت برق دارند و بخش قابلتوجهی از برق مصرفی را با نرخ پایینتر از قیمت تمامشده دریافت میکنند.
***
افزایش ۲۷ درصدی صادرات ایران به قزاقستان و توسعه همکاریهای تجاری
رایزن بازرگانی ایران در قزاقستان از افزایش ۲۷ درصدی صادرات ایران به این کشور در سال ۱۴۰۳ خبر داد. میزان صادرات ایران به قزاقستان به ۲۷۸ میلیون دلار رسیده و واردات از قزاقستان نیز ۶۱ میلیون دلار بوده است. مهمترین اقلام صادراتی شامل مواد غذایی، محصولات پتروشیمی و مصالح ساختمانی است، در حالی که ایران از قزاقستان جو، ذرت، کنجاله و گوشت وارد میکند.
آنه دوردی ایرانپناه توضیح داد: با تبادل هیاتهای رسمی و تجاری بین ۲ کشور، امید میرود حجم مبادلات تجاری افزایش یابد. همچنین، شناخت قزاقستان از کیفیت کالاهای ایرانی و قیمتهای رقابتی، به تقویت اعتماد بین طرفین کمک کرده است. رایزن بازرگانی ایران در ادامه تأکید کرد با توجه به ظرفیتهای کشاورزی قزاقستان، مذاکرات و تبادل هیاتهای تجاری میتواند همکاریهای اقتصادی بین ۲ کشور را گسترش دهد. در همین راستا هیاتی از شرکتهای ایرانی حوزه مواد غذایی و کشاورزی در حال مذاکره با طرفهای قزاقستانی هستند.
***
عرضه اوراق مرابحه ارزی ایران در بورس مسکو
رئیسکل بانک مرکزی ایران از برنامههای جدید این مرکز برای توسعه بازار ارز و تأمین مالی خبر داد. یکی از اقدامات مهم، پذیرش و عرضه اوراق صکوک مرابحه ارزی در بورسهای منطقهای، بویژه بورس مسکو است.
محمدرضا فرزین در جلسه مجمع عمومی مرکز مبادله ارز و طلا اعلام کرد این مرکز در سال جاری برنامههایی نظیر راهاندازی بازار ارز اشخاص، بازار ارز خدمات، بازار اسکناس مسافرتی و توسعه سامانه ارز تجاری را دنبال خواهد کرد. وی تأکید کرد: تأمین مالی ارزی از طریق انتشار صکوک مرابحه، با هدف تقویت تعاملات مالی بینالمللی در دستور کار قرار گرفته است. مرکز مبادله ایران در سال ۱۴۰۳ نقش مؤثری در مدیریت بازار ارز و طلا ایفا کرد و با مشارکت بانکها، ۷میلیارد دلار ارز معامله شد. همچنین معاملات شمش طلا و حراج سکه در این مرکز انجام شد.
***
افزایش ۲ میلیون بشکهای ظرفیت ذخیرهسازی نفت ایران
با بهرهبرداری از ۲ مخزن نوسازیشده در پایانه نفتی جزیره خارک، ظرفیت ذخیرهسازی نفت خام کشور ۲میلیون بشکه افزایش یافت. این اقدام قدرت مانور صادراتی را بالا برده، تولید بالادستی را تسهیل کرده و هزینههای اجاره مخازن را کاهش میدهد. همچنین بازسازی ۵ شناور برای پشتیبانی عملیات بارگیری نفت آغاز شده است.
***
افزایش قیمت شیر خام به ۲۳ هزار تومان
وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرد قیمت هر کیلوگرم شیر خام در دامداری به ۲۳ هزار تومان افزایش یافته است. این تصمیم در راستای جبران هزینههای بالای نگهداری دام اتخاذ شده و شورای قیمتگذاری محصولات اساسی این نرخ را تصویب کرده است.
غلامرضا نوریقزلجه گفت: بر اساس این مصوبه، قیمت شیر خام بسته به درصد چربی آن قابل تغییر خواهد بود، بهطوری که با هر 0.1 درصد افزایش یا کاهش چربی، ۴۵۰ تومان به قیمت آن اضافه یا کسر میشود. این اقدام با هدف حمایت از دامداران و تنظیم بازار شیر انجام شده است.
***
ابلاغ نرخ جدید شکر داخلی و وارداتی
قیمت جدید شکر تولید داخل و وارداتی اعلام شد. بر اساس تصمیمات اخیر، هر کیلوگرم شکر تولید داخل درب کارخانه ۴۶۳۰۰ تومان تعیین شده که برای مصرفکننده ۵۹ هزار تومان خواهد بود. همچنین قیمت شکر وارداتی درب کارخانه ۵۷ هزار تومان ابلاغ شده است.
این تغییرات در راستای تعیین قیمت برخی کالاهای اساسی از جمله شیر خام، گوشت مرغ و گوشت قرمز منجمد انجام شده است.