دور دنیا
خشم نتانیاهو از انتقاد مقامات غرب
نخستوزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به موج درخواستهای بینالمللی برای پایان دادن به بحران انسانی در غزه، بشدت از مواضع کانادا، فرانسه و بریتانیا انتقاد کرد. این اعتراضها پس از انتشار بیانیههایی صورت گرفت که در آن تلآویو به ضرورت توقف حملات در غزه و انجام اقدامات ملموس علیه سیاستهای این رژیم تهدید شد. بنیامین نتانیاهو طی پستی که شامگاه دوشنبه در شبکه اجتماعی ایکس منتشر کرد، اعلام کرد درخواست رهبران این 3 کشور برای خاتمه جنگ در غزه، که او آن را «جنگ دفاعی حیاتی اسرائیل» توصیف کرد و همچنین پیشنهاد تشکیل کشور مستقل فلسطینی، به زعم وی «جایزهای بزرگ برای عملیات 7 اکتبر» محسوب میشود. او همچنین مدعی شد چنین مواضعی میتواند شرایط را برای فجایع بزرگتر مهیا کند. این ادعاها در حالی مطرح شد که گزارشها از غزه حکایت از بحران انسانی بیسابقهای دارد؛ وضعیت قحطی و مرگ و میر گستردهای که هر روز بیشتر به وخامت میگراید.
کشورهای انگلیس، فرانسه و کانادا اخیراً در یک بیانیه مشترک، حملات رژیم صهیونیستی به این منطقه را محکوم کرده و صریحاً تأکید کردهاند: «شرایط انسانی در غزه به هیچ وجه قابل قبول نیست». به عقیده این دولتها، اقدام اسرائیل برای اجازه ورود محدود کمکهای بشردوستانه ناکافی بوده و آنها خواستار توقف فوری عملیات نظامی و بازگشایی مسیرهای کمکرسانی شدهاند. در این بین، تنشها پس از آغاز حمله زمینی ارتش اسرائیل در روز یکشنبه (۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۴) تحت عنوان «عملیات ارابههای گیدئون» افزایش یافته است؛ عملیاتی که از سوی ناظران یک اقدام خطرناک در تشدید قتلعامهای جاری تعبیر شده است. افزون بر این، رژیم صهیونیستی از ۲ مارس ۲۰۲۵ / ۱۲ اسفند ۱۴۰۳، سیاست «گرسنگی دادن هدفمند» علیه 2.4 میلیون فلسطینی ساکن نوار غزه را در پیش گرفته است؛ سیاستی که شامل بستن گذرگاهها و جلوگیری از ورود کمکهای انباشته شده در نقاط مرزی شده است. بحران جدی در غزه نهتنها توجه جامعه بینالملل را برانگیخته، بلکه فشارها بر اسرائیل برای پایان دادن به این وضعیت وخیم هر روز بیشتر میشود اما به نظر میرسد سیاستهای سختگیرانه همچنان مانعی جدی در مسیر حل این فاجعه انسانی است.
***
تعطیلی تمام بیمارستانهای شمال نوار غزه
اشغالگران صهیونیست در ادامه حملات گسترده و بیرحمانه خود علیه غیرنظامیان در نوار غزه، جنگی سیستماتیک را علیه بیمارستانها و مراکز درمانی به راه انداختهاند. دکتر محمد ابوسلمیه، مدیر بیمارستان شفا، با اشاره به وضعیت بحرانی سیستم بهداشت غزه، اعلام کرد تمام بیمارستانهای شمال این باریکه از کار افتادهاند. او در اظهارات مطبوعاتی خود ضمن هشدار درباره افزایش روزافزون مجروحان بر اثر حملات مداوم، تأکید کرد هیچ مرکز درمانیای در غزه قادر به فعالیت با ظرفیت کامل نیست. وی افزود: حملات صهیونیستها از آغاز درگیریها شمار زیادی از بیمارستانهای غزه را به طور کامل ویران کرده است و اخیراً حتی بقایای این مراکز درمانی نیز هدف قرار گرفتهاند. او همچنین به نبود حمایتهای بینالمللی از زیرساختهای پزشکی و کادر درمان غزه اشاره و این شرایط را به عنوان فاجعهای انسانی توصیف کرد. به گفته وی، بیماران سرطانی به دلیل تخریب بیمارستانها و کمبود تجهیزات پزشکی جان خود را از دست میدهند و بسیاری از بیمارستانهای شمال غزه کاملاً غیرقابل استفاده شدهاند. دکتر ابوسلمیه توضیح داد با تخریب بیمارستانها و کمبود شدید داروها، روزانه دهها بیمار سرطانی جان میسپارند و وضعیت بهداشتی منطقه را بحرانی و بیسابقه برشمرد. او افزود: هدفگیری انبارهای دارو توسط اشغالگران، بخشی از جنگ سیستماتیکی است که با هدف نابودی کامل زیرساختهای درمانی و محروم کردن مردم از حق درمان صورت میگیرد. وی تأکید کرد بیمارستان اندونزی نیز به دلیل محاصره شدید، موانع برای ورود بیماران و کادر درمان و حملات بیوقفه به طور کامل از چرخه خدمت خارج شده است.
از سوی دیگر دکتر مروان الهمص، مدیر بیمارستانهای صحرایی نوار غزه، اعلام کرد استفاده از سلاحهای ممنوعه توسط اشغالگران و بمبارانهای مداوم، منجر به افزایش موارد ابتلا به سرطان در میان مردم غزه شده است. او پیشبینی کرد طی سالهای آینده این بحران گسترش بیشتری یابد و بسیاری از افراد به انواع سرطان مبتلا شوند. بر اساس آمار رسمی سازمان جهانی بهداشت، حدود 11 هزار نفر از ساکنان غزه نیازمند درمان در خارج از این منطقه هستند اما وزارت بهداشت غزه این رقم را 25 هزار زخمی اعلام کرده است که همه آنها با خطر مرگ قریبالوقوع مواجهند. دکتر الهمص همچنین توضیح داد: غزه عملاً وارد مرحله فروپاشی کامل سیستم بهداشتی شده است؛ به عنوان مثال، خدمات قلب و جراحی قلب متوقف شدهاند و بخش عمدهای از خدمات جراحی ارتوپدی و عمومی نیز دیگر ارائه نمیشود. او تأکید کرد ادامه این وضعیت و محاصره میتواند مرگ جمعی بیماران و مجروحان را در پی داشته باشد. این مقام پزشکی اشاره کرد سازمان جهانی بهداشت و سایر نهادهای بینالمللی وضعیت غزه را رصد میکنند اما قادر به اتخاذ اقدامات مؤثر نیستند. طبق گزارشها، رژیم اشغالگر تمام مراکز مرتبط با صلیب سرخ، هیاتهای بینالمللی پزشکی و پزشکان بدون مرز را هدف قرار داده است. نتیجه این اقدامات، تشدید فاجعه انسانی در غزه و ناکارآمدی کلی زیرساختهای حیاتی درمانی است.