دور دنیا
استعفای رئیس بنیاد بشردوستانه اسرائیلی در غزه
«جیک وود» مدیرعامل بنیاد بشردوستانه غزه، یک سازمان غیردولتی مورد حمایت آمریکا و اسرائیل، از سمت خود استعفا کرد. مدیرعامل بنیاد بشردوستانه غزه تحت حمایت آمریکا و اسرائیل پیش از اجازه ورود هر گونه کمکی به غزه استعفا کرد. مدیرعامل بنیاد بشردوستانه غزه، انسانیت و بیطرفی طرح توزیع کمکها را زیر سوال برد. در این زمینه به نقل از جیک وود در بیانیهای نوشته شد: «اجرای طرح کمکرسانی در غزه با پایبندی دقیق به اصول بشردوستانه بیطرفی، شفافیت و استقلال بشردوستانه ممکن نیست؛ امری که من به آن معتقدم و از آن دست نمیکشم». بر اساس گزارش رسانههای عبری، وود از اسرائیل خواست کمکها به غزه را از طریق همه مکانیسمها به طور قابل توجهی گسترش دهد. وی همچنین از طرفهای مربوط خواست به بررسی راههای جدید و بدیع برای رساندن کمک به مردم نوار غزه که از قحطی بیسابقه رنج میبرند، ادامه دهند. وود گفت 2 ماه پیش بر اساس تجربهاش در عملیاتهای بشردوستانه برای هدایت سازمان با او تماس گرفته شد. به گزارش روزنامههای عبری، او گفت: «مانند بسیاری در سراسر جهان، من از بحران گرسنگی در غزه وحشتزده و غمگین شدم و به عنوان یک مدیر بشردوست، وظیفه خود میدانستم هر کاری که میتوانم برای کاهش رنج انجام دهم». به گزارش تایمز اسرائیل، استعفای وود نشاندهنده ضربه بزرگی به تلاشهای متجاوزان اسرائیل برای از سرگیری کمک به غزه بر اساس شرایط این رژیم است.
***
برگزاری نخستین دادگاه غزه در بوسنی
دادگاه غزه یک دادگاه مردمی که به عنوان یک ابتکار عمل مستقل با اهداف بشردوستانه و اخلاقی برای بررسی جنایات جنگی مداوم رژیم صهیونیستی در غزه تاسیس شده است، نخستین جلسه علنی خود را دیروز (دوشنبه) در سارایوو، پایتخت بوسنی و هرزگوین برگزار کرد. این دادگاه به ریاست «ریچارد فالک» گزارشگر سابق و ویژه سازمان ملل در امور اراضی اشغالی فلسطین از 26 تا ۲۹ مه در سارایوو برگزار میشود. مباحث مطرح شده طیف وسیعی از مسائل، از جمله نسلکشی استعماری، مهاجران، چارچوبهای نسلکشی، آپارتاید، کوچ اجباری جمعیت، حفاظت از غیرنظامیان، کاستیهای نظام سازمان ملل و جرمانگاری اعتراضات درباره فلسطین و بویژه غزه را پوشش خواهد داد. میزگردهایی با موضوع واقعگرایی سیاسی و ژئوپلیتیک معاصر و اقتصاد سیاسی نسلکشی، به همراه یک نشست ویژه با عنوان «سربرنیتسا تا غزه» به عنوان بخشی از این برنامه برگزار خواهد شد. در روز پایانی این دادگاه، «اعلامیه سارایوو» که با مشارکت همه شرکتکنندگان تهیه شده است، به عموم ارائه خواهد شد. این دادگاه با حمایت «مجمع جوانان همکاری اسلامی» سازماندهی میشود که ۶۶ نهاد عضو از جمله ۵۰ سازمان ملی جوانان و ۱۶ سازمان جوانان اقلیت مسلمان را گرد هم آورده است. دادگاه غزه به صورت رسمی نوامبر ۲۰۲۴ توسط ائتلافی از دانشگاهیان، روشنفکران، مدافعان حقوق بشر و نمایندگان سازمانهای جامعه مدنی در لندن، در پاسخ به «ناکامی کامل جامعه بینالمللی سازمانیافته در اجرای قوانین بینالمللی در غزه» آغاز به کار کرد. پس از نشست سارایوو، دادگاه قصد دارد جلسه نهایی خود را اکتبر ۲۰۲۵ در استانبول ترکیه برگزار کند. در خلال این رویداد، هیات منصفه موسوم به «وجدان»، پیشنویس یافتهها و تصمیمات دادگاه را که بر اساس شهادت شاهدان و اظهارات فلسطینیهای آسیبدیده از جنگ در غزه جمعآوری شده است، ارائه خواهد کرد. این دادگاه قصد دارد به صورت شفاف، مستقل از ساختارهای قدرت جهانی و بدون محدودیت فعالیت کند و در عین حال کار خود را در یک جدول زمانی قابل دسترس به پایان برساند.
***
نسلکشی 2200 خانواده در غزه
از آغاز جنگ علیه نوار غزه بیش از ۱۲ هزار کشتار انجام شده که بیشتر آنها علیه خانوادههای فلسطینی بوده و حدود ۲۲۰۰ خانواده به طور کامل نابود شدند که مجموع شهدای آن بیش از ۶۳۵۰ تن بود. طبق آمار منتشر شده، تمرکز رژیم اشغالگر بر هدف قرار دادن زنان و کودکان است و تاکنون نیز 20 هزار کودک فلسطینی در حملات آن شهید و دهها هزار کودک دیگر زخمی شدهاند و تعداد زیادی از آنها برای تکمیل درمان خود باید به خارج از غزه بروند اما رژیم اشغالگر گذرگاهها را نیز مسدود کرده و به آنها اجازه درمان نمیدهد. این شرایط، زندگی این جمع از کودکان فلسطینی را تهدید میکند. وزارت بهداشت فلسطین در غزه با ارائه آماری از شهدای هر گروه سنی از کودکان فلسطینی تاکید کرد: تعداد کودکان شهید غزه نشاندهنده ابعاد حملات مستقیم و سیستماتیک علیه ضعیفترین و بیگناهترین گروه جامعه فلسطین است. طبق گزارش این وزارتخانه ۹۱۶ نفر از گروه نوزادان (کودکان زیر یک سال)، ۴۳۶۵ نفر از کودکان یک تا 4 سال، ۶۱۰۱ نفر از کودکان ۶ تا ۱۲ سال و ۵۱۲۴ نفر از کودکان گروه سنی ۱۳ تا ۱۷ سال در حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه به شهادت رسیدهاند. همچنین بر اساس بیانیههای دفتر اطلاعرسانی دولت غزه، در این حملات صدها خانواده فلسطینی به طور کامل نابود شده و تمام اعضای آنها به شهادت رسیدهاند. به گزارش این دفتر، از آغاز جنگ علیه نوار غزه بیش از ۱۲ هزار کشتار انجام شده که بیشتر آنها علیه خانوادههای فلسطینی بوده و حدود ۲۲۰۰ خانواده به طور کامل نابود شدند که مجموع شهدای آن بیش از ۶۳۵۰ نفر است.