دور دنیا
لاوروف: مذاکرات ایران و آمریکا در مسیر درستی است
وزیر خارجه روسیه گفت: این امیدواری وجود دارد که ایران و آمریکا در زمینه مذاکرات هستهای به پیشرفتی دست یابند و این رویه در مسیر درستی در حال حرکت است. سرگئی لاوروف دیروز در سیزدهمین نشست بینالمللی نمایندگان عالیرتبه مسؤول مسائل امنیتی در مسکو اظهار کرد: «حق غنیسازی در چارچوب استفاده صلحآمیز برنامههای انرژی هستهای در مذاکرات بین ایران و آمریکا اصل کلیدی است».
وی افزود: «قضاوت اظهارنظرهای طرفهای مذاکره پس از نتایج دور پنجم گفتوگوها این امیدواری را ایجاد میکند که پیشرفت حاصل میشود و اینکه همه چیز در مسیر درست خود در حال حرکت است». وی البته اوضاع پیرامون برنامه هستهای ایران را همچنان دشوار دانست. وزیر خارجه روسیه همچنین با بیان اینکه استقرار نیروهای ناتو در مرز با روسیه باعث نگرانی مسکو است، گفت: «ما بابت این اقدامات از سوی ناتو در سراسر خطر مرزی با روسیه نگرانیم. از زمان پیوستن سوئد و فنلاند به ائتلاف نظامی ناتو، این نگرانی بیشتر هم شده است و مشخص نیست چرا آنها از وضعیت بیطرفی خود ناراضی بودند». وزیر خارجه روسیه در ادامه این نشست گفت: دور بعدی مذاکرات بین روسیه و اوکراین بزودی برگزار میشود و افزود: «در مذاکرات ۱۶ مه در استانبول، ما بر لغو همه قوانین تبعیضآمیز اصرار داشتیم و در دور بعد مذاکرات مستقیم که خیلی زود زمان آن را اعلام خواهیم کرد، به این کار ادامه خواهیم داد».
***
اظهارنظر ایهود اولمرت درباره مذاکرات ایران و آمریکا
ایهود اولمرت درباره مذاکرات هستهای میان ایران و آمریکا اظهار نظر کرد. نخستوزیر پیشین اسرائیل در این باره گفت: «لفاظیهای نتانیاهو کاملا شناخته شده است و همه ما با تهدیدهای دورهای که او متوجه ایرانیان میکند، آشنا هستیم. من هنوز معتقدم شانس زیادی وجود دارد که رئیسجمهور ترامپ در این مذاکرات موفق شود. او همین چند روز پیش گفت اخبار خوبی از این مذاکرات به گوش میرسد. امیدوارم توافق حاصل شود و امیدوارم این توافق تضمین کند نظارت دقیقی بر هرگونه برنامه آینده ایران در انرژی هستهای وجود داشته باشد. در هر صورت، من فکر نمیکنم این وظیفه اسرائیل باشد که به ایران حمله کند، زیرا فکر میکنم آمریکا یا از طریق مذاکره یا به شیوهای بسیار مؤثرتر از لفاظیهای نتانیاهو میتواند با آن برخورد کند».
***
درخواست زلنسکی برای دیدار با پوتین در حضور ترامپ
بعد از رد درخواست رئیسجمهور اوکراین برای دیدار با همتای روس خود، ولودیمیر زلنسکی این بار پیشنهاد نشست سهجانبه با حضور دونالد ترامپ را مطرح کرده است. کرملین پیشتر گفته بود دیدار روسایجمهوری روسیه و اوکراین تنها در صورتی که هیأتهای ۲ طرف در مذاکرات صلح به نوعی توافق دست یابند، برگزار خواهد شد. درخواست زلنسکی در حالی مطرح شده که ترامپ از او و پوتین ابراز ناامیدی کرده و مسکو و کییف در هفتههای اخیر موجی از حملات هوایی گسترده را رد و بدل کردهاند. زلنسکی در اظهارات دیروز خود به خبرنگاران گفت اگر پوتین با یک نشست دوجانبه راحت نیست، یا اگر خواست همه این است، «من برای قالب نشست سهجانبه آمادگی دارم». او در عین صحبت از مذاکرات صلح، از ترامپ خواست بخشهای انرژی و بانکی روسیه را تحریم کند و ساعاتی پس از این سخنانش هم اوکراین یکی از بزرگترین حملات پهپادی خود را به روسیه با شلیک شبانه حدود ۳۰۰ پهپاد انجام داد. مذاکرات صلح درباره جنگ اوکراین در حالی با بنبست مواجه شده که حملات پهپادی و موشکی ۲ طرف به یکدیگر افزایش چشمگیری داشته است و بسیاری از تحلیلگران وضعیت جبهههای نبرد را متشنج توصیف کردهاند.
***
ایتالیا خواهان توقف فوری جنگ غزه شد
وزیر خارجه ایتالیا در نشست پارلمان این کشور خواستار توقف فوری جنگ غزه شد و کوچ اجباری فلسطینیان را غیرقابل قبول خواند. آنتونیو تاجانی در حضور قانونگذاران ایتالیایی در رم اعلام کرد: «جنگ در غزه باید پایان یابد». وزیر خارجه ایتالیا البته در سخنرانی در پارلمان آن کشور از نسلکشی اسرائیل در غزه دفاع کرد و گفت: «پاسخ به حمله تروریستی وحشتناک ۷ اکتبر، مشروع و قانونی بود». تاجانی در شرایطی این حرف را مطرح کرده که ایتالیا همراه دیگر کشورهای غربی، پس از عملیات توفان الاقصی و آغاز نسلکشی رژیم صهیونیستی در کنار این رژیم قرار داشتهاند. وزیر خارجه ایتالیا در ادامه سخنانش ژست حقوق بشری به خود گرفت و با اشاره به ادامه جنایات جنگی در غزه گفت: «[پاسخ اسرائیل به توفان الاقصی] غیر قابل قبول شده است. در نتیجه ما از اسرائیل میخواهیم فوراً [به جنگ] پایان دهد». اظهارات دیپلمات ارشد ایتالیایی در حالی بیان شده که طی روزهای اخیر مقامات اروپایی اظهاراتی درباره لزوم ورود کمکهای بشردوستانه به غزه بیان کرده و برخی حتی بر ضرورت تحریم رژیم اشغالگر تاکید کردهاند. تاجانی با اشاره به اصرار مقامات اسرائیلی برای اشغال غزه و کوچ اجباری ساکنان آن تصریح کرد: «اخراج فلسطینیان از غزه یک گزینه قابل قبول نیست و نخواهد بود».