اخبار اقتصادی
ایجاد بانک مشترک ایران و عمان در دست بررسی است
بانک مرکزی در حال بررسی امکان ایجاد بانک و توسعه فعالیتهای پولی مشترک با عمان است که میتواند زمینهساز تبادلات پولی مستقیم شود.
رئیسکل بانک مرکزی در جریان سفر به عمان اظهار کرد: روند تجارت بین ایران و عمان به حوزه پولی و بانکی گره خورده است و برای همکاریهای پولی و بانکی باید سازوکارهای تجاری را نیز بررسی کنیم.
محمدرضا فرزین با ابراز اینکه «چالشهایی برای تجار ایرانی و همچنین بانک مرکزی در عمان وجود دارد که در حال بررسی و حل آنها هستیم»، گفت: یکی از مسائل بحث خط کشتیرانی بود که توافقات خوبی در این زمینه انجام شد. خط کشتیرانی از بندر چابهار به عمان راهاندازی شده است که گام مؤثری برای تسهیل تجارت و کاهش هزینههای حملونقل خواهد بود.
او افزود: در مذاکراتی که انجام شده است، طرفین برای اختصاص فضایی ویژه مانند بندر اختصاصی جهت فعالیتهای تجاری ایران به توافق اولیه رسیدند.
فرزین با بیان اینکه یکی از موانع جدی فعالیت تجار ایرانی در عمان مشکل ضمانتنامهها بود، اعلام کرد: قرار است با حضور تجار ایرانی و عمانی در جلسهای مشترک، راهکار عملی برای این موضوع پیدا شود. رئیسکل بانک مرکزی در ادامه گفت: ما همچنین با طرف عمانی در حال بررسی امکان ایجاد بانک و توسعه فعالیتهای پولی مشترک هستیم که میتواند زمینهساز تسویه مالی آسانتر و تبادلات پولی مستقیم شود و مذاکرات خوبی هم در این باره داشتهایم.
رئیس کل بانک مرکزی با یادآوری اینکه موضوع دیگر انتقال پول است، اضافه کرد: برای رفع این موضوع به دنبال این هستیم مانند تجربهای که با برخی کشورها داشتیم، کارت گردشگری تعریف کنیم تا عمانیها در ایران یا بالعکس بتوانند بهراحتی پول جابهجا کنند. وی افزود: بهطورکلی بر تمام موضوعات پولی و بانکی مروری داشتیم و به این توافق رسیدیم که هم عملیات تسویه و هم عملیات انتقال باید تسهیل شود.
فرزین در پایان گفت: این مذاکرات مثبت، اقداماتی که توافق شد یا در دستور کار قرار گرفت، به دلیل حضور رئیسجمهور در عمان بود؛ وقتی روابط سیاسی خوبی برقرار میشود، طبیعتاً بر بهبود روابط اقتصادی و پولی ـ بانکی نیز تأثیرگذار است. حضور آقای رئیسجمهور و تأکیدات ایشان و همچنین صحبتهایی که با سلطان عمان داشتند، قاعدتاً کمککننده ما در مسیر گشایشهای پولی و بانکی خواهد بود.
***
افت ۴ هزار واحدی شاخص بورس
شاخص بورس در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه با افت ۴ هزار واحدی روبهرو شد.
در جریان دادوستدهای دیروز بازار سرمایه، بیش از 26 میلیارد و 69 میلیون سهم و حق تقدم به ارزش بالغ بر 12هزار میلیارد تومان در بیش از 584 هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت و شاخص بورس با افت 4 هزار و 856 واحدی در ارتفاع 3 میلیون و 129 هزار و 403 واحد قرار گرفت.
بیشترین اثر منفی بر دماسنج بازار سهام در روز گذشته به نام نمادهای معاملاتی فولاد، فارس و وپاسار شد و در مقابل نمادهای وبملت، رمپنا و شیراز با رشد خود مانع افت بیشتر نماگر بازار سهام شدند. بر اساس این گزارش، در بازارهای فرابورس ایران هم با معامله 9 میلیارد و 643 میلیون ورقه به ارزش 146 هزار و 844 میلیارد تومان در 257 هزار نوبت، شاخص فرابورس (آیفکس) 109 واحد رشد کرد و در ارتفاع 27 هزار و 646 واحد قرار گرفت. در این بازار هم بیشترین اثر منفی بر شاخص فرابورس به نام نمادهای معاملاتی نیشکر، ساوه و خاور شد و در مقابل نمادهای معاملاتی ومپنا، سامان و آریان بیشترین اثر مثبت را بر این شاخص به نام خود ثبت کردند. افزون بر این در جریان معاملات دیروز بازار سرمایه، از 353 نماد معاملاتی فعال در بورس، 52 درصد معادل 183 نماد معاملاتی مثبت و 48 درصد معادل 170 نماد منفی بودند. در فرابورس نیز از 390 نماد فعال در این بازار، 52 درصد معادل 201 نماد معاملاتی مثبت و 48 درصد معادل 189نماد منفی بودند.
همچنین در پایان معاملات دیروز 22 درصد معادل 76 نماد معاملاتی در بورس با صف خرید و 6 درصد معادل 20 نماد با صف فروش مواجه شدند. در فرابورس هم 29درصد معادل 115 نماد با صف خرید و 18 درصد معادل 69 نماد با صف فروش به کار خود پایان دادند. ضمن اینکه در پایان معاملات ارزش صفهای خرید نیز هزار و 600 میلیارد تومان در برابر 889 میلیارد تومانی بود که در صف فروش بودند. علاوه بر این 114 میلیارد تومان پول حقیقی نیز از بازار سهام خارج شد و صندوقهای درآمد ثابت نیز با ورود 311 میلیارد تومانی نقدینگی مواجه بودند.
***
تصمیمات جدید کمیته ارزی صمت برای تسهیل واردات مواد اولیه
مشاور وزیر صمت گفت: بازرگانان دارای صلاحیت میتوانند با درخواست هر واحد تولیدی نسبت به واردات مواد اولیه و تجهیزات با استفاده از سهمیه ارزی همان واحد تولیدی اقدام کنند.
گلناز نصراللهی، مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت و عضو کمیته ارزی وزارت صمت، با اشاره به اینکه تصمیم امروز (روز گذشته) بهمنظور ایجاد مشوق برای واحدهای تولیدی دارای صادرات اتخاذ شد، اظهار کرد: تسریع و تسهیل واردات مواد اولیه توسط تولیدکنندگان و سرعت یافتن جریان تولید با سادهسازی فرآیند کنونی، مزیت اصلی این تصمیم است. وی دیگر تصمیم مهم جلسه دیروز این کمیته را استفاده از تواناییهای بازرگانان برای تأمین مواد اولیه وارداتی عنوان کرد و افزود: مقرر شد با ایجاد سازوکار سامانهای، بازرگانان دارای صلاحیت با درخواست هر واحد تولیدی نسبت به واردات مواد اولیه و ماشینآلات و تجهیزات مورد نیاز با استفاده از سهمیه ارزی همان واحد تولیدی اقدام کنند.
عضو کمیته ارزی وزارت صمت، با بیان اینکه با این تصمیم امکان استفاده از توانایی و نقدینگی بازرگانان فراهم میشود، تاکید کرد: در این حالت تعهد ثبت آمار تولید پس از تحویل کالای وارد شده به واحد تولیدی، برای آن واحد ایجاد میشود.