دور دنیا
ریابکوف: غرب مقصر وضعیت فعلی برجام است
معاون وزیر خارجه روسیه تاکید کرد برنامه هستهای ایران همواره تحت نظارتهای دقیق آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار داشته و هرگونه حمله به تأسیسات هستهای ایران از سوی رژیم صهیونیستی را به طور کامل مردود دانست. اظهارات سرگئی ریابکوف در شرایطی بیان میشود که بحثها پیرامون مذاکرات برای احیای توافق هستهای ایران (برجام) همچنان ادامه دارد. وی با اشاره به ناکامی دولت پیشین ایالات متحده در بازگشت به برجام، تصریح کرد اکنون واشنگتن با جدیت بیشتری به توافقی با تهران متعهد شده است. وی افزود امکان حصول نتیجه مطلوب هنوز وجود دارد، هرچند فرآیند مذاکره با چالشهای پیچیدهای روبهرو است. ریابکوف همچنین خاطرنشان کرد روسیه از نزدیک تماسهای غیرمستقیم میان ایران و آمریکا را دنبال میکند و این تبادلات نشاندهنده تغییری معنادار در فضای پرتنش چند سال اخیر مرتبط با برنامه هستهای ایران است. معاون وزیر خارجه روسیه دیدگاه خود را درباره اقدامات دولت قبلی آمریکا که وعده بازگشت به برجام داده بود، مطرح کرد و افزود: دولت ترامپ اکنون تمرکز بیشتری بر ایجاد یک توافق دوجانبه با تهران دارد؛ توافقی که بتواند سوءتفاهمها و تعصبات پیرامون انرژی هستهای صلحآمیز ایران را برطرف کرده و زمینهساز کاهش تنشها شود. ریابکوف تاکید کرد روسیه نقش فعالی در تسهیل مذاکرات بین ایران و ایالات متحده ایفا میکند و اعتقاد دارد راهحلهای مؤثر تنها از طریق تعاملات سیاسی - دیپلماتیک قابل دستیابی است. وی بر لزوم تکیه به قوانین بینالمللی، امنیت برابر و گامهای تدریجی برای بازیابی اعتماد در روند اجرای توافقها تاکید کرد. یکی دیگر از نکات مهم مطرحشده توسط دیپلمات ارشد روس، اشاره به جایگاه ایران به عنوان یکی از کشورهایی بود که بیشترین نظارتها را از سوی آژانس بینالمللی انرژی اتمی تجربه کرده است. وی تاکید کرد برنامه هستهای ایران حتی آماری بالاتر از سایر کشورهای غیرهستهای عضو معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای دارد، کشورهایی که گاه ادعاهای بیاساسی را علیه ایران مطرح میکنند. ریابکوف همچنین تأکید کرد نمیتوان ایران را مسؤول کاهش مقیاس همکاریهای شفافسازی داوطلبانهاش با آژانس دانست، زیرا این وضعیت نتیجه مستقیم مسیر مخرب آمریکا و کشورهای اروپایی در نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است.
وی هشدار داد هرگونه حمله به زیرساختهای هستهای ایران نهتنها غیرقابل قبول است، بلکه میتواند پیامدهای فاجعهباری از نظر انسانی و زیستمحیطی داشته باشد. به گفته ریابکوف، اینگونه اقدامات نهتنها فاصله از راهحلهای صلحآمیز را بیشتر میکند، بلکه بحرانها را نیز تشدید خواهد کرد. وی تأکید کرد تنها گزینه منطقی و پایدار، بهرهگیری حداکثری از دیپلماسی و دوری جستن از هرگونه برخورد نظامی است. به باور این مقام روس، همانطور که جهان در سال ۲۰۱۵ با امضای برجام مسیر دیپلماسی را به جای جنگ انتخاب کرد، اکنون نیز گزینه دیگری جز تلاش برای دستیابی به توافقی جامع و ماندگار از طریق ابزارهای صلحآمیز وجود ندارد.
***
حماس: توافق جامع تنها راهحل موجود است
با ادامه جنگ فرسایشی در نوار غزه که بتازگی با تلفات سنگین برای ارتش صهیونیستی همراه بوده، جنبش حماس بار دیگر بر موضع خود تاکید و اعلام کرد تنها راه پایان این درگیریها، دستیابی به یک توافق جامع است. این جنبش از طریق کانال تلگرامی خود پیام داد در پاسخ به نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه غیرنظامیان، تاکتیکهای مقاومت همچنان با هدف مدیریت جنگ فرسایشی ادامه دارد و دشمن صهیونیست روزانه با استراتژیهای میدانی تازه غافلگیر میشود.
در ادامه این پیام، حماس تصریح کرد افزایش اقدامات نظامی رژیم اشغالگر تنها منجر به رشد میزان خسارتهای آن شده و وضعیت زندانیان اسرائیلی در بند مقاومت را بیش از پیش مبهم میکند. از نگاه این جنبش، تنها گزینه ممکن برای پایان دادن به این نزاع، انعقاد توافقی جامع است؛ مسألهای که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به صراحت با آن مخالفت میورزد. جنبش حماس همچنین اعلام کرد ادعای پیروزی مطلقی که نتانیاهو وعده آن را میدهد، چیزی جز یک توهم نیست که شهروندان اسرائیل را در گمراهی فروبرده است.
حماس تاکید کرد جنگی که نتانیاهو به دنبال ادارهاش است، پایانی ندارد و روز به روز فشارها بر او نیز افزایش مییابد. جنبش حماس بر این باور است این بحران نهتنها به سرانجام مثبتی برای نتانیاهو نخواهد انجامید، بلکه پایان دوره سیاسی و شخصی او را رقم خواهد زد، چرا که رویاپردازی وی درباره حل سریع و قاطع این نزاع اکنون فروپاشیده است.