علیه قانون جنگل
گروه سیاسی: ابلاغ قانون تعلیق همکاری ایران با آژانس از سوی رئیسجمهور به دولت، این قانون را که ۴ تیر به تصویب مجلس و چند روز بعد به تایید شورای نگهبان رسیده بود، به مرحله اجرایی رساند. حالا پرونده هستهای ایران وارد دوران جدیدی شده است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز در نخستین واکنش به این خبر اعلام کرد منتظر اطلاعات رسمی بیشتری از سوی ایران است.
به گزارش «وطن امروز»، دیروز مسعود پزشکیان، رئیسجمهور قانون الزام دولت به تعلیق همکاری با سازمان (آژانس) بینالمللی انرژی هستهای (اتمی) را که در جلسه علنی مورخ ۱۴۰۴/۴/۴ مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید طی نامه شماره 55024 مورخ ۱۴۰۴/۴/۱۰ ابلاغ کرد. به این ترتیب دستگاههای اجرایی ذیربط در دولت نظیر سازمان انرژی اتمی موظفند همکاری خود با آژانس را به حالت تعلیق درآورند.
پس از حمله اسرائیل و آمریکا به تأسیسات هستهای کشورمان که بامداد 23 خرداد شروع شد و تا 12 روز بعد ادامه داشت، مقامات کشورمان بارها اعلام کردند گزارشهای مغرضانه رافائل گروسی زمینهساز این تجاوز نظامی شده است. آخرین گزارش مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیش از تجاوز اسرائیل به ایران، بهانههای لازم برای تصویب قطعنامه ضدایرانی آمریکا و اروپا در نشست فصلی شورای حکام را فراهم کرد و تنها چند ساعت بعد رژیم صهیونیستی حملات هواییاش را به ایران آغاز کرد. با برقراری آتشبس بین ایران و رژیم صهیونیستی و در حالی که تاسیسات هستهای کشورمان چندین بار توسط رژیم صهیونیستی و نهایتا آمریکا بمباران شد، رافائل گروسی در ۲ مصاحبه جداگانه اعتراف کرد ایران به دنبال ساخت سلاح هستهای نبوده است! این اعتراف دیرهنگام با واکنش شدید دستگاه سیاست خارجی کشورمان روبهرو شد و در یکی از جدیدترین اظهار نظرها، سخنگوی وزارت امور خارجه گفته است: به طور جدی نسبت به نقش مدیرکل آژانس اتمی در انتشار جدیدترین گزارشش درباره برنامه هستهای ایران انتقاد داریم. او میدانست فعالیتهای هستهای ما کاملا صلحآمیز است و در مصاحبه خود با شبکه سیانان هم تایید کرد هرگز هیچ سند، مدرک یا شواهدی مبنی بر حرکت ایران به سمت ساخت سلاح هستهای ندارد اما در گزارش اخیر خود آشکارا زمینه را برای تروئیکای اروپا و آمریکا برای ارائه قطعنامه علیه ایران فراهم کرد که در نهایت بهانه را برای حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به تاسیسات هستهای کشور ایجاد کرد.
نگاه سیاسی گروسی به پرونده هستهای ایران و ابهامات جدی درباره نقش او در زمینهسازی حملات آمریکا و اسرائیل به ایران، باعث شد نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۴ تیرماه، تنها یک روز پس از اعلام آتشبس بین ایران و رژیم صهیونیستی طرحی را تحت عنوان تعلیق همکاریهای جمهوری اسلامی با آژانس بینالمللی انرژی اتمی با قید ۲ فوریت به تصویب برسانند که در ماده واحده این طرح آمده است: با توجه به نقض حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ایران توسط رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا نسبت به تأسیسات هستهای صلحآمیز کشور و به مخاطره افتادن منافع عالیه ایران، مستند به ماده 60 عهدنامه 1969 وین درباره معاهدات، دولت مکلف است بلافاصله پس از تصویب این قانون هرگونه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر اساس معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT) و پادمان مبتنی بر آن را تا حصول شروطی از جمله تأمین امنیت تأسیسات و دانشمندان به حالت تعلیق درآورد.
* مردم ایران از مواضع آژانس به خشم آمدهاند
با ابلاغ رسمی قانون تعلیق همکاری ایران با آژانس، پرونده هستهای ایران وارد مرحله جدیدی شده است. ایران حتی بهرغم خروج یکجانبه آمریکا از برجام که در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ انجام شده بود، ۲ سال همچنان به همکاری خود با آژانس طبق توافق برجام ادامه داد. حتی پس از قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از حقوق ملت ایران که در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده بود، نظارتهای پادمانی آژانس بر تاسیسات هستهای ایران ادامه یافت و طبق گفته مسؤولان کشورمان، بیشتر از 70 درصد بودجه و نظارتهای آژانس روی برنامه هستهای ایران متمرکز شده بود.
اما بهرغم همکاریهای مستمر ایران با آژانس، مدیرکل این نهاد بینالمللی در راستای سیاستهای کشورهای غرب و رژیم صهیونیستی گام برمیداشت و همواره در گزارشهای خود زمینهساز صدور قطعنامههای ضدایرانی در شورای حکام آژانس میشد. این نگاه مغرضانه باعث خشم عموم مردم ایران از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد.
در همین باره سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفت: «ما با هیچ کسی در سازمانهای بینالمللی دشمنی نداریم اما مردم ما واقعا از موضع آژانس اتمی به خشم آمدهاند و از آن ناراحت هستند». «اسماعیل بقایی» روز گذشته در گفتوگویی اظهار داشت: ما با هیچ کسی در سازمانهای بینالمللی، شامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی دشمنی نداریم اما نکته این است که خشمگین و عصبانی هستیم. مردم ما واقعا از موضع آژانس اتمی به خشم آمدهاند و از آن ناراحت هستند.
وی که این سخنان را در مصاحبه با رسانه «ویوری» در میان گذاشت، همچنین گفت: قطعنامه ضدایرانی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی زیربنای حملات رژیم صهیونیستی به ایران و تاسیسات هستهای را ایجاد کرد. ما به طور همزمان نسبت به نقش مدیرکل آژانس اتمی در انتشار جدیدترین گزارش خود درباره برنامه هستهای ایران انتقاد جدی داریم. او میدانست فعالیتهای هستهای ما کاملا صلحآمیز است و در مصاحبه خود با شبکه سیانان هم تایید کرد هرگز هیچ سند، مدرک یا شواهدی مبنی بر حرکت ایران به سمت ساخت سلاح هستهای ندارد اما در گزارش اخیر خود آشکارا زمینه را برای تروئیکای اروپا و آمریکا برای ارائه قطعنامه علیه ایران فراهم کرد که در نهایت بهانه را برای حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به تاسیسات هستهای کشور فراهم کرد.
بقایی تصریح کرد: نکته دیگر این است که ما از آژانس اتمی و مدیرکل آن و به علاوه شورای حکام بهحق انتظار داشتیم به صراحت و قاطعانه حمله رژیم اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هستهای صلحآمیز ما را محکوم کنند. چنین اتفاقی نیفتاد و ما همچنان انتظار داریم آنها این کار را انجام دهند، چرا که این بخشی از مسؤولیت آنهاست که نسبت به این بیعدالتیها و تجاوزات غیرقانونی واکنش نشان دهند.
دیپلمات ایرانی افزود: تنها چند روز از حمله آنها گذشته است و سازمان انرژی اتمی ایران به سختی تلاش میکند ارزیابی کند چه اتفاقی افتاده است. در نهایت، این بر عهده آنهاست که وضعیت را تشریح کنند و بگویند تاسیسات هستهایمان تا چه اندازه آسیب دیدهاند.
بقایی خاطرنشان کرد: من به شما میگویم سطح آسیب جدی است و امیدواریم در آینده نزدیک جزئیات آن از سوی نهادهای هستهای ایران اعلام شود.
* برنامه هستهای ایران همچنان رو به جلو
پس از ابلاغ قانون تعلیق همکاری ایران با آژانس از سوی رئیسجمهور، رئیس سازمان انرژی اتمی نیز اعلام کرد برنامه هستهای ایران همچنان رو به جلو است و حرکت خود را متوقف نکرده است. محمد اسلامی دیروز بعد از نشست هیات دولت در گفتوگویی درباره تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا به تاسیسات هستهای ایران گفت: این عملیاتی که در ایران اتجام دادند، ضربه به منشور ملل متحد بود. وی افزود: این حملات نشان داد در دنیا قانون جنگل حاکم است و شما اگر قدرتمند نباشید نمیتوانید به حیاتتان ادامه دهید. ملت ایران این را خوب درک کرد.
اسلامی خاطرنشان کرد: صنعت هستهای چیزی نیست که با بمباران از دست برود. صنعت و فناوری بومی است و در جان این آب و خاک است. رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: راه پیشرفت صنعت هستهای مستحکم ادامه خواهد داشت. رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: صنعت هستهای با بمباران از بین نمیرود. فناوری هستهای در ایران بومی و در جان مردم و این آب و خاک است. راه پیشرفت آن هموار است و ادامه خواهد یافت.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پس از بمباران تاسیسات ایران توسط 2 قدرت هستهای [آمریکا و رژیم صهیونیستی]، حتی از محکوم کردن لفظی این حملات وحشیانه و مغایر قوانین بینالمللی خودداری کرد، لذا اکنون با ابلاغ رسمی قانون تعلیق همکاری ایران با آژانس و حرکت رو به جلوی برنامه هستهای کشورمان، به نظر میرسد در ایران کسی منتظر نیست تا ببیند واکنش آژانس به این رویدادها چه خواهد بود. آژانس بینالمللی انرژی اتمی در میان افکار عمومی ایران، همچنین مسؤولان کشورمان وجاهت خود را از دست داده و بیشترین انتقادها نیز متوجه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس است که بارها اغراض سیاسی خود در پرونده هستهای کشورمان را به اثبات رسانده است. از سویی آژانس که اکنون خود را در موضع ضعف میبیند، پس از اعلام رسمی قانون تعلیق همکاری ایران با آژانس، صرفا به یک اظهار نظر بسنده و اعلام کرد: «ما از این گزارشها مطلع هستیم. آژانس بینالمللی انرژی اتمی منتظر اطلاعات رسمی بیشتر از ایران است».
***
عراقچی: میزان آسیبها به «فردو» خیلی جدی است
ایهام هستهای
بحث روی میزان آسیبها به تاسیسات هستهای کشورمان خصوصا تاسیسات فردو که محل غنیسازی اورانیوم بود، همچنان ادامه دارد و در یکی از جدیدترین اظهار نظرها، سیدعباس عراقچی در مصاحبه با شبکه آمریکایی «سیبیاس» درباره میزان خسارتهای وارد شده به فردو گفت: هیچکس اطلاع دقیقی ندارد که در زمان حاضر چه اتفاقی در فردو افتاده است، تا آنجا که من میدانم میزان آسیبها خیلی زیاد و خیلی جدی است، با این حال سازمان انرژی اتمی ایران در حال بررسی و ارزیابی وضعیت است و نتیجه کار به دولت اعلام خواهد شد.
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در پاسخ به این سؤال که آیا بازرسان ایرانی قادر به دسترسی به فردو بودهاند، گفت: این مورد را سازمان انرژی اتمی باید پاسخ دهد؛ آنها در حال ارزیابی وضعیت هستند.
عراقچی در ادامه در پاسخ به این سؤال که ترامپ در چندین نوبت اعلام کرده است تأسیسات هستهای ایران در حملات آمریکا به قول وی محو شدهاند، آیا چنین چیزی واقعیت دارد، اظهار داشت: ظاهر امر نشان میدهد صدمات خیلی سنگین و خیلی جدی بوده است، من دوباره تکرار میکنم اطلاعات دقیق ندارم ولی ظاهراً فعلاً قابل استفاده نیست تا بررسی شود چه میزان طول میکشد تا مجدداً راهاندازی شود یا اصلاً آیا میتواند راهاندازی شود یا نه.
وی در واکنش به اظهارات مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به بیبیسی درباره احتمال غنیسازی دوباره ایران ظرف چند ماه آینده گفت: ببینید! ارزیابی ایشان بر پایه فناوری و دانش غنیسازی در ایران هست، از این زاویه بله! من فکر میکنم درست است، چون صنعت غنیسازی ما یک صنعت بومی است و از خارج وارد نشده است که بشود از طریق بمباران از بین برد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: انرژی هستهای تبدیل به یک علم و فناوری در ایران شده است و روشن است فناوری را به وسیله بمباران نمیتوان از بین برد، بنابراین اگر اراده ما پیشرفت مجدد صنعت هستهای باشد؛ که هست، این اراده مسلم است که به سرعت میتوان همه خرابیها را ترمیم و همه صدماتی را که وارد شده است، جبران کرد و این به این دلیل نیست که تأسیسات دست نخورده است، نه! به این دلیل است که فناوری دست نخورده و تکنولوژی بین دانشمندان ما وجود دارد.
عراقچی درباره غنیسازی ایران در آینده گفت: ما در حال ارزیابی شرایط بعد از حمله و تهاجم رژیم صهیونیستی و آمریکا هستیم، سیاستهای ما در حال تدوین است، واقعیت این است که ما برای صنعت غنیسازی زحمت زیادی کشیدهایم؛ هم دانشمندان ما خیلی زحمت کشیدند و تلاش کردند، هم مردم ما تحمل کردند و بهخاطر غنیسازی بیش از 20 سال تحت تحریمهای بسیار سنگین قرار گرفتیم؛ ما را به شورای امنیت بردند، دانشمندان ما را ترور کردند، در صنایع و تأسیسات ما خرابکاری کردند ولی در همه این سالها تلاش کردیم برنامه غنیسازی ما همچنان صلحآمیز بماند و از محدوده صلحآمیز فراتر نرود و تلاش کردیم ثابت کنیم به جامعه بینالملل و به همه کشورهایی که نگرانی دارند که این برنامه کاملاً صلحآمیز است، یک بار هم حتی وارد توافق شدیم و به توافقی رسیدیم که همه دنیا آن را به عنوان یک دستاورد دیپلماسی جشن گرفت ولی متأسفانه آمریکا از آن خارج شد.
وی تصریح کرد: ما این سالها تحمل کردیم. غنیسازی تبدیل به یک موضوع غرور و افتخار ملی برای ایرانیان شده است. الآن که به خاطرش جنگیدیم، یعنی یک عامل بسیار مهم اضافه شده است و آن اینکه 12 روز جنگ سنگین را ما به خاطر همین موضوع داشتیم، بنابراین اینطور نیست که کسی بتواند این صنعت را کنار بگذارد، این یک افتخار و غرور ملی است، حتماً حفظ خواهد شد و ما حتماً در جهت حفظ آن تلاش خواهیم کرد، البته همچنان برنامه هستهای ما صلحآمیز است و ما قصد حرکت بهسمت ساخت سلاحهای هستهای را نداریم.
وزیر امور خارجه همچنین افزود: این سلاحها بر اساس فتوای مقام معظم رهبری حرام است و هیچ جایگاهی در دکترین امنیتی ما ندارد. من امیدوار هستم دنیا و بویژه غرب، این نکته را درک و قبول کند که مردم ایران این حق را دارند که از حقوق هستهای خود برای مقاصد صلحآمیز بهرهمند شوند و از این حق خود کوتاه نمیآیند.