رستگاری در قطر
مهدی مرسلی: سهراب بختیاریزاده مردی نیست که با موجها از جا کنده شود. او ناخدایی است که کشتی استقلال را در بدترین شبهایش تنها نگذاشت. شاید خودش هم میدانست بازی مقابل الریان بیشتر از یک مسابقه عادی است؛ این نبردی بود برای بقا، برای بازگرداندن غرور و برای اینکه ثابت کند هنوز استقلال، همان استقلال است، حتی اگر روزهای سختی را بگذراند.
وقتی سوت پایان بازی زده شد، دوربینهای تلویزیونی یک قاب خاص را شکار کردند؛ بختیاریزاده در میان یارانش، آرام و استوار، سرشار از احساسی که نمیخواست به رخ بکشد. برخلاف محمد نوازی که سیل اشکهایش بند نمیآمد، سهراب همان بود که همیشه بود: محکم، کمحرف ولی پر از داستانهایی که در دلش مچاله شده بود.
* مچ انداختن با قهرمان لیبرتادورس
هواداران استقلال قبل از این بازی حتی در خوشبینانهترین پیشبینیها هم نمیتوانستند برد ۲ بر صفر را تصور کنند. حریفی که مقابلشان ایستاده بود، تیمی بود که زبان رختکنش پرتغالی است و بازیکنانش بوی فوتبال برزیل میدادند. سرمربیشان، آرتور ژرژ، تاج قهرمانی لیبرتادورس را بر سر گذاشته و آمده بود تا استقلال را هم در دوحه قربانی کند اما سهراب و شاگردانش بازی را جور دیگری نوشتند.
استقلالی که در این مسابقه دیدیم، آن تیمی نبود که هفتههای قبل در زمین راه میرفت. این یک ارتش بود، با فرماندهای که هر چند روزی ناخدا شد ولی از جنس دریانوردانی بود که با هر توفانی، فقط محکمتر میایستند. او با تیمی که از هم پاشیده بود، با نفراتی که روحیهشان را از دست داده بودند، به جنگ رفت و نشان داد فوتبال فقط به اسمها نیست.
* ناخدای بیادعا
استقلال در این فصل همه چیز را تجربه کرد: بحران، آشفتگی و بیسر و سامانی. سهراب آنقدر فرصت نداشت که شناخت دقیقی از این تیم به دست بیاورد. او نه مثل جواد نکونام برنامه بلندمدت داشت، نه مثل پیتسو موسیمانه قرارداد سنگین و فرار ناگهانی. او فقط یک چیز داشت: تعهد.
بعد از رفتن نکونام، سهراب آمد تا تیم را از سقوط نجات دهد. بعد، موسیمانه آمد و سهراب را در کنار خود نگه داشت. وقتی مربی آفریقایی ترجیح داد چمدانهایش را ببندد، باز هم سهراب ماند. او در تمام این مدت، یک چیز را نشان داد: استقلال برایش مهمتر از هر عنوانی است. مهمتر از آنکه سرمربی باشد یا دستیار، مهمتر از اینکه قراردادش چند صفر داشته باشد یا نداشته باشد.
در تمام این ماهها، او کمترین سهم را در مشکلات داشت اما بیشترین انتقادها را شنید. هیچوقت در زمین کسی را مقصر ندانست، هیچوقت چوب انتقاد را روی سر بازیکنان نکوبید، هیچوقت برای اثبات خودش دست به بازیهای پشت پرده نزد. فقط کار کرد؛ فقط جنگید.
* پاداش یک وفادار
اگر استقلال در این فصل میتوانست تابلویی از بحران را ترسیم کند، احتمالاً پر از ترکهای عمیق میشد. این تیم زخمهای زیادی دارد، از کمبود بدنی گرفته تا نبود بازیکنان کلیدی. هیچ مربیای، نه ایرانی و نه خارجی، نمیتوانست در کوتاهمدت این همه مشکل را حل کند اما سهراب، با دستان خالی، از دل این بحران عبور کرد و تیم را در حساسترین شبش، به سلامت به ساحل رساند.
حالا استقلال به مرحله حذفی لیگ قهرمانان آسیا رسیده است، با نمایشی که نشان داد این تیم هنوز میتواند اما این صعود، قبل از هر کس، یک پاداش است برای بختیاریزاده؛ برای کسی که در این ماهها، ناخدایی بود که در توفانها ایستاد، نه برای خودش؛ که برای استقلال و حالا، در پرواز بازگشت به تهران، شاید برای نخستین بار در ماههای اخیر، بتواند چند دقیقه آرامش را مزه کند.
***
۸ تیم صعودکننده لیگ نخبگان
غرب آسیا
سرنوشت ۸ تیم صعودکننده از مرحله گروهی لیگ نخبگان در غرب آسیا مشخص شد.
رقابتهای هفته هشتم و پایانی لیگ نخبگان آسیا در منطقه غرب طی روزهای دوشنبه و سهشنبه برگزار شد که در ۲ بازی آخر، استقلال ایران و الهلال عربستان به ترتیب توانستند برابر الریان قطر و الوصل امارات به برتری دست پیدا کنند تا برنامه مرحله حذفی بازیها نیز با انجام این ۲ مسابقه مشخص شود.
الهلال عربستان بهترین نمایش را در بین تمام تیمهای منطقه غرب و شرق آسیا در لیگ نخبگان داشت و در 8 مسابقه 7 پیروزی به دست آورد و فقط یک تساوی در زمین السد کسب کرد تا 22 امتیازی و صدرنشین شود و حریفی کمدردسر در دور حذفی داشته باشد. الهلال با 26 گل زده بهترین خط حمله را هم به خود اختصاص داد و البته صدرنشینی آنها به لطف تفاضل گل بهتر نسبت به الاهلی بود.
الاهلی عربستان هم در شرایطی جایگاه دوم جدول را به خود اختصاص داد که در ۸ بازی انجامشده، مثل الهلال ۷ برد به دست آورد ولی یک تساوی خانگی برابر استقلال ایران داشت و آبیها با نمایشی فراتر از انتظار در جده توانستند کار بزرگی انجام دهند و نگذارند سبزپوشان سعودی بالاتر از الهلال بایستند.
النصر عربستان هم که دوشنبه با تیم دوم خود مقابل پرسپولیس بازی کرد و متوقف شد، پیش از آن ۵ پیروزی، یک تساوی و یک شکست (برابر السد) در لیگ نخبگان آسیا داشت تا در جایگاه سوم جدول لیگ نخبگان بایستد و منتظر تعیین تیم ششم جدول برای حریف مرحله حذفی باشد که آبیها به آنها برخورد کردند.
السد قطر هم که رقیب سرسخت غولهای سعودی بود و در ۸ بازی انجامشده در دور گروهی لیگ نخبگان ۳ برد، ۳ مساوی و ۲ باخت داشت، با 12 امتیاز در جایگاه چهارم جدول ایستاد تا رقیب الوصل امارات در دور یکهشتم نهایی شود.
الوصل که در صورت کسب پیروزی در مسابقه مقابل الهلال میتوانست به رتبه چهارم جدول صعود کند، ۲ بر صفر در خانه مغلوب شد تا کارش در دور گروهی با 11 امتیاز به پایان برسد و ۲ هفته دیگر میزبان السد در استادیوم زعبیل در بازی رفت مرحله حذفی باشد.
استقلال ایران که قبل از مسابقه سهشنبه شب در جایگاه دهم جدول لیگ نخبگان آسیا بود و ممکن بود از این رقابتها کنار برود، با یک تساوی هم شانس صعود به رده هشتم و راهیابی به جمع 16 تیم نهایی را داشت ولی نتیجه ارزشمندی در ورزشگاه احمد بن علی به دست آورد و ۲ بر صفر الریان رده ششمی را مغلوب کرد تا 9 امتیازی شود و از سوی دیگر، جایگاه این تیم را در جدول بگیرد و قطریها را به رده هفتم بفرستد.
الریان قطر هم در حالی رتبه هفتم جدول دور گروهی لیگ نخبگان آسیا را کسب کرد که در صورت برد میتوانست به رده پنجم برسد و حریف راحتتری در مرحله حذفی (السد) داشته باشد اما این اتفاق نیفتاد تا مجبور به جدال با تیم پرستاره الاهلی عربستان شود.
پاختاکور ازبکستان هم که با شرایطی عجیب و عدم جدال با ۳ تیم بزرگ عربستان در ۸ مسابقه و فقط بهخاطر ۲ تفاضل گل بهتر نسبت به پرسپولیس، بالاتر از سرخپوشان ایران قرار گرفت و در رتبه هشتم جدول منطقه غرب آسیا ایستاد، باید در دور حذفی با الهلال روبهرو شود.
برنامه بازیهای مرحله یکهشتم نهایی لیگ نخبگان که دور رفت آن روزهای 13 و 14 اسفند و مسابقات برگشت روزهای 20 و 21 اسفند برگزار میشود، به شرح زیر است (اسامی تیمهای میزبان دور رفت ابتدا آمده است):
پاختاکور ازبکستان - الهلال عربستان
الریان قطر - الاهلی عربستان
استقلال ایران - النصر عربستان
الوصل امارات - السد قطر
***
صعود استقلال به مرحله یکهشتم پایانی لیگ نخبگان با شکست الریان
استقلال آبروی ایران را خرید
زهره فلاحزاده: آخرین روز بهمن بدون شک برای استقلالیها بهترین خاطره سال ۱۴۰۳ حساب میشود؛ جایی که باد به پرچم آبیها وزید و بعد از مدتها لبخند روی لب هوادارانشان نشست.
سهشنبه شب چشم همه به دیدار الریان قطر - استقلال ایران بود. آبیها در صورت برد و رفتن به جایگاه ششم به یاران رونالدو در رده سوم میرسیدند که برای آنها این نتیجه میتوانست بهترین اتفاق باشد، چرا که هواداران استقلال یکبار در مرحله گروهی میتوانستند پذیرای رونالدو و تیمش در ایران باشند اما ایافسی با گرفتن میزبانی از ما، مانع این اتفاق خوشایند شد. آبیپوشان در صورت مساوی با الریان هم با قرار گرفتن در جایگاه هشتم باید با تیم صدرنشین و سرسخت الهلال رقابت میکردند که قطعاً شانس بسیار کمی برای صعود به مرحله یکچهارم پایانی داشتند. اما استقلال در صورت باخت به قطریها، رقیب دیرینهاش یعنی پرسپولیس را راهی مرحله یکهشتم پایانی میکرد که قطعاً اتفاق تلخی برای آنها بود.
استقلالیها اما با یک بازی حسابشده توانستند از سد الریان قطر عبور کنند. شاید مصدوم شدن مسعود جوما، مهاجم نهچندان باکیفیت آبیها که حتی در همین بازی در دقایق ابتدایی بازی یک موقعیت صددرصد را گل نکرد، بهترین شانس سهراب بختیاریزاده و تیمش بود. البته زمانی که تابلوی تعویض بالا رفت و علیرضا کوشکی جای جوما به زمین آمد، آه از نهاد هواداران بلند شد که باز هم بین بد و بدتر یک انتخاب دارند و قرار است این بازیکن درست مثل بازیهای اخیر خود آنها را آزار دهد اما برخلاف انتظار، کوشکی هم پاس گل اول را به محمدرضا آزادی داد تا استقلال از حریفش پیش بیفتد و هم با گلی که با یک حرکت انفرادی پس از پاس بینقص رامین رضاییان به ثمر رساند، تیر خلاص را بر پیکره نیمه جان الریان زد.
استقلال با همین ۲ گل و تعویض طلایی بختیاریزاده توانست با قرار گرفتن در رده ششم به مرحله یکهشتم نهایی صعود کند و در این مرحله ۱۳ اسفند در ورزشگاه آزادی میزبان النصر و ۲۰ اسفند در استادیوم ملک سعود میهمان یاران رونالدو خواهد بود.
استقلال که فصل پر از چالش و بحران را سپری کرده و تا همین جا هم ۳ سرمربی روی نیمکت خود داشته و بزودی هم سرمربی خارجی دیگری انتخاب خواهد کرد که رکورد یک فصل را خواهد زد، توانست به عنوان تنها نماینده ایران به جمع ۸ تیم برتر آسیا در منطقه غرب برسد. شاید تا قبل از شروع مسابقات تیمهای ما در فصل زمستان، کمتر کسی گمان میکرد استقلال با این وضع وخیم بتواند به مرحله بعد لیگ نخبگان صعود کند و این پرسپولیس باشد که جای آنها به یکهشتم نهایی میرسد اما آبیها ثابت کردند در آسیا هنوز میشود روی آنها حساب کرد.
استقلال که این فصل بارها با نمایش ضعیف و غیرقابل توجیه، هوادارانش را ناامید کرد و با قرار گرفتن در ردههای پایین جدول لیگ برتر شانس مدعی بودن را از دست داد اما توانست آبروی ایران را در آسیا بخرد و حالا قاره کهن نام استقلال ایران را هم یکبار دیگر در کنار تیمهای قدرتمند و پرمهرهای مثل الهلال، النصر و الاهلی مشاهده میکند.
استقلال مثل درخت بیآب و غذایی است که شاید ساقهها و برگهایش از بین بروند اما ریشهاش هنوز در خاک رشد میکند و میتواند دوباره خودش را بازسازی کند و ساقه و برگ جدید پرورش دهد. به هر حال با توجه به اینکه سپاهان پرستاره در مرحله پلیآف و در خانه خیلی زود مقابل الاهلی امارات با نتیجه سنگین شکست خورد و نتوانست به مسابقات لیگ نخبگان راه پیدا کند و پرسپولیس مدعی لیگ هم با قرار گرفتن در رده نهم نتوانست به مرحله یکهشتم پایانی صعود کند، استقلال با وجود مشکلات بیشمار توانست جور مابقی نمایندههای ایران را بکشد و به جمع ۸ تیم برتر غرب آسیا بپیوندد.
حالا همه نگاهها به استقلال است که کمتر از ۲ هفته دیگر میزبان النصر است. آبیها قصد دارند باز هم در آسیا بزرگی کنند و با توجه به اینکه در دور گروهی با نتیجه نزدیک یک بر صفر از النصر شکست خوردند اما اینبار میخواهند مقابل دیدگان هواداران پرشمار خود، رونالدو و همتیمیهایش را با شکست بدرقه کنند. آنها میخواهند نخستین تیم ایرانی باشند که توانسته رونالدو را شکست دهد.