دور دنیا
وزیر صنایع دفاع پاکستان:
هرگز اسرائیل را به رسمیت نمیشناسیم
وزیر صنایع دفاع پاکستان در واکنش به اظهارات اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در عربستان پیرامون طرح سازش با رژیم صهیونیستی، گفت: اسرائیل در تنشهای شبهقاره دست دارد و موضع ما استوار است که پاکستان هرگز رژیم اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت. محمدرضا حیات در گفتوگو با رسانههای پاکستانی در واکنش به مطالبه ترامپ از اعراب منطقه برای پیوستن به توافق آبراهام و گسترش سازش با رژیم اسرائیل گفت: پاکستان بر سیاست خود علیه این رژیم استوار است و ما آخرین کشور جهان خواهیم بود که این رژیم را به رسمیت میشناسیم. وی اظهار داشت: مردم، دولت و نیروهای مسلح پاکستان هرگز از حمایت از مردم کشمیر عقبنشینی نخواهند کرد و میدانیم رژیم اسرائیل با همدستی برخی کشورها در پی ضربه زدن به اسلامآباد است. وزیر صنایع دفاع پاکستان در ادامه تاکید کرد: سیاست خارجی ما روشن است و اسلامآباد هرگز رژیم اسرائیل را به رسمیت نخواهد شناخت. حیات با اشاره به روابط نزدیک رژیم اسرائیل با هند گفت: میدانیم اسرائیلیها در گسترش تنشهای اخیر در جنوب آسیا و حتی حملههایی که به پاکستان انجام شده است، دست دارند. ارتش پاکستان هفته گذشته در پی حملات پهپادی هند به مناطق مختلف آن کشور اعلام کرد بیش از ۷۰ پهپاد هند را که اکثر آنها ساخت اسرائیل بوده سرنگون کرده است.
***
فرار مغزها از دست ترامپ
نشریه آمریکایی فارن پالیسی از اقدامات تشویقی کشورهای اروپایی برای جذب پژوهشگران و دانشمندان ایالات متحده پس از بازگشت ترامپ به کاخ سفید خبر داد. «فرانسه را برای علم انتخاب کنید»؛ این نام طرحی است که رئیسجمهور فرانسه امانوئل مکرون برای جذب پژوهشگران به راه انداخته است. همچنین طبق گزارشات رسانههای فرانسوی، بودجهای معادل ۱۰۰ میلیون یورو برای این طرح در نظر گرفته شده است. اورسولا فن درلاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز ۵۰۰ میلیون یورو برای جذب پژوهشگران اختصاص داده است. این در حالی است که در نقطه مقابل، ترامپ نهتنها بودجه مراکز تحقیقاتی و دانشگاهها را کاهش داده، بلکه بیش از ۱۵۰۰ ویزای دانشجویی را نیز لغو کرده است. فارن پالیسی تأکید کرده اقدامات ترامپ باعث نگرانی پژوهشگران و دانشجویان بینالمللی شده و احتمال فرار مغزها را افزایش داده است. این نشریه هشدار داده ایالات متحده در شرایطی زمینه فرار مغزهای خود را فراهم کرده که سایر کشورها از جمله کانادا در حال سرمایهگذاری بیشتر برای جذب نخبگان هستند. فارن پالیسی افزوده شبکه دانشگاهی سلامت تورنتو ۳۰ میلیون دلار کانادا برای جذب ۱۰۰ دانشمند جوان اختصاص داده است. کشورهای شرق آسیا از جمله چین، کرهجنوبی و سنگاپور نیز با سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه، خود را بهعنوان قطبهای جدید نوآوری معرفی کردهاند. این وضعیت پس از آن هشدارها را افزایش داد که دونالد ترامپ به جهت انتقامگیری از دانشجویان معترض حامی فلسطین دست به لغو ویزاهای آنها زده و بسیاری از دانشگاههای مطرح آمریکا را از بودجههای حمایتی دولت فدرال محروم کرده.
***
آمار وحشتناک کشتار کودکان غزه به دست اسرائیل
صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف) در بیانیهای اعلام کرد اسرائیل طی 2 روز، ۴۵ کودک فلسطینی را در نوار غزه به شهادت رساند. یونیسف با ابراز نگرانی شدید نسبت به این آمار، تأکید کرد این یک یادآوری ویرانگر دیگر است از اینکه کودکان در غزه بیش از همه قربانی هستند؛ آنها هر روز با گرسنگی دستوپنجه نرم میکنند و سپس هدف حملات کور قرار میگیرند. به نوشته مرکز اطلاعرسانی فلسطین، در همین راستا سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام کرد حملات رژیم صهیونیستی به زیرساختهای درمانی غزه ادامه دارد و تداوم این حملات اخیرا بیمارستان اروپا در خانیونس را کاملا از مدار خدمت خارج کرد. به گفته این سازمان، تعطیلی این بیمارستان به قطع خدمات حیاتی از جمله جراحی مغز و اعصاب، مراقبتهای قلبی و درمان سرطان منجر شده است؛ خدماتی که در سایر نقاط غزه نیز در دسترس نیست. همچنین سازمان جهانی بهداشت هشدار داد این وضعیت، ظرفیت محدود نظام درمانی در غزه را بهشدت تحت فشار قرار داده، بویژه آنکه این بیمارستان نقش کلیدی در روند انتقال مجروحان برای درمان ایفا میکرد. خلیل دقران، سخنگوی وزارت بهداشت غزه نیز تأکید کرد بیمارستانهای غزه با کمبود شدید خون مواجهند. او هشدار داد مردم به دلیل سوءتغذیه و فقر آهن، حتی قادر به اهدای خون هم نیستند.
***
توافق روسیه و اوکراین درباره تبادل لیست شرایط آتشبس
پس از دیدار روز جمعه هیاتهای روسیه و اوکراین در استانبول، ولادیمیر مدینسکی، دستیار رئیسجمهور روسیه و رئیس هیات روس، گفت: طرفین توافق کردند فهرست دقیقی از شرایط برای آتشبس تهیه کنند. دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز در این باره به خبرنگاران گفت: «روسیه و اوکراین توافق کردند فهرست شرایط آتشبس را مبادله کنند. کار ادامه دارد؛ در حال انجام است. طرف روس چنین فهرستی را تهیه کرده و آن را تحویل خواهد داد و با طرف اوکراینی مبادله خواهد شد». پسکوف افزود: کار روی حل و فصل مناقشه در اوکراین تازه آغاز شده و ادامه خواهد یافت. سخنگوی کرملین همچنین گفت: تغییر در ترکیب هیات روس در مذاکرات با اوکراین مورد بحث نیست و مذاکرات ادامه خواهد یافت. تحقق توافق به دست آمده در جریان مذاکرات اخیر در استانبول مهم است. سخنگوی کرملین همچنین در پاسخ به سوالی درباره اینکه دور بعد مذاکرات چه زمانی است، گفت: «ما باید به آنچه هیاتها دیروز توافق کردند، عمل کنیم. این امر در درجه اول شامل انجام مبادله ۱۰۰۰ نفر در برابر ۱۰۰۰ اسیر جنگی و تبادل فهرست شرایط اصلی مورد بحث است. همانطور که همکارم ولادیمیر مدینسکی آن را بیان کرد».