هم فال و هم جاسوسی!
گروه سیاسی: اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه دیروز اعلام کرد: «اتهام 2 تبعه انگلیس که در کرمان بازداشت شدهاند، جاسوسی است». این زن و مرد انگلیسی که در برخی اخبار از آنها با عنوان زوج یاد شده است، در پوشش گردشگر به ایران آمده بودند که دی ماه امسال به اتهام جاسوسی توسط سازمان اطلاعات سپاه استان کرمان دستگیر شدند.
2 جاسوس در قالب زوج گردشگر!
به گزارش «وطن امروز»، چند روز پیش انگلستان اعلام کرد 2 تبعه این کشور در سفر به ایران بازداشت شدهاند. در زمان انتشار این خبر، صحبتی از زمان این اتفاق به میان نیامده بود اما خیلی طول نکشید که 29 بهمن اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه با تایید خبر بازداشت 2 تبعه انگلیسی در کرمان گفت: بله! ما از این موضوع مطلع شدیم و طبق عرف جاری در وزارت خارجه برای دیدار کنسولی سفیرشان با بازداشتشدگان هماهنگ کردیم.
بقایی پس از اعلام هماهنگی وزارت امور خارجه برای دیدار سفیر انگلیس با 2 تبعه بازداشتشده، بیان کرد: «البته اطلاعات دقیقتر در اختیار قوهقضائیه قرار دارد».
یک روز بعد از اظهار نظر دستگاه سیاست خارجه کشورمان، قوه قضائیه رسما اعلام کرد که اتهام این زوج جاسوسی است. خبرگزاریها در زمان انتشار سخنان اصغر جهانگیر، تصویری از دیدار چند روز پیش سفیر انگلستان با 2 تبعه بازداشت شده این کشور منتشر کردند.
جهانگیر با اشاره به ملاقات سفیر انگلیس با 2 تبعه بازداشتشده این کشور در کرمان گفت: این افراد در دی سال جاری به اتهام جاسوسی دستگیر شدهاند.
جهانگیر افزود: این افراد با همکاری دستگاههای امنیتی تحت اشراف قرار گرفته و توسط سازمان اطلاعات سپاه استان کرمان بازداشت شدند.
سخنگوی دستگاه قضا اعلام کرد: افراد بازداشتشده تحت پوشش گردشگر وارد ایران شدهاند و در پوشش کارهای تحقیقاتی و پژوهشی اقدام به جمعآوری اطلاعات در چندین استان کشور کردهاند.
جهانگیر بیان کرد: این افراد با موسسات پوششی مرتبط با سرویسهای اطلاعاتی کشورهای متخاصم و غربی در قالب و پوشش فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی همکاری میکردند.
سخنگوی قوه قضائیه گفت: این 2 تبعه انگلیس طی یکسری اقدامات منسجم اطلاعاتی، در حال جمعآوری اطلاعات در شهر کرمان، تحت کنترل دستگاههای اطلاعاتی استان قرار گرفته و بازداشت شدند.
تحت رصد نهادهای امنیتی
حجتالاسلاموالمسلمین ابراهیم حمیدی، رئیس کل دادگستری استان کرمان نیز به موضوع بازداشت 2 تبعه کشور انگلستان در این استان واکنش نشان داد و گفت: طبق رصدهای نهادهای اطلاعاتی و امنیتی ارتباط این افراد با چندین موسسه وابسته به سرویسهای اطلاعاتی محرز شده و تحقیقات تکمیلی در این رابطه ادامه دارد.
وی در ادامه به ملاقات سفیر انگلیس با 2 فرد بازدداشتشده اشاره کرد و گفت: ملاقات «هوگو شورتر» سفیر انگلیس با 2 متهم امنیتی تبعه این کشور در دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان و بر اساس هماهنگیهای قضایی و اطلاعاتی انجام شده است.
حمیدی تاکید کرد: این دیدار به درخواست سفیر انگلیس و با موافقت مقام قضایی و هماهنگی دستگاه امنیتی انجام شده است.
بازتاب بازداشت 2 جاسوس انگلیسی
پس از اعلام دولت انگلستان مبنی بر بازداشت 2 تبعه این کشور در ایران، این خبر به سرعت از سوی برخی رسانههای خارجی بویژه رسانههای معاند فارسیزبان بازتاب داده شد. این رسانهها بدون اینکه اشارهای به علت بازداشت این 2 فرد داشته باشند، سعی کردند اینطور عنوان کنند که آنها صرفا زوج گردشگری هستند که برای عکاسی به دور دنیا و البته ایران سفر کردهاند.
رسانه آلمانی «دویچه وله فارسی» از زاویه احساسی وارد ماجرا شد و در این باره تیتر زد: «خانواده زوج بریتانیایی بازداشتشده در ایران: باید بازگردند». این رسانه همچنین نوشت: «دولت بریتانیا هویت 2 شهروند خود را که در ایران بازداشت شدهاند کریگ و لیندزی فورمن اعلام کرد. این زوج در سفر خود با موتوسیکلت به دور دنیا در ماه ژانویه در شهر کرمان بازداشت شدهاند».
دویچه وله افزود: خانواده کریگ و لیندزی فورمن با انتشار بیانیهای که توسط وزارت خارجه بریتانیا منتشر شد، از نگرانی شدید خود در این باره خبر دادند: «این اتفاق غیرمنتظره باعث نگرانی عمیق در میان خانواده ما شده است و ما در این دوران دشوار، تمام تمرکز خود را بر تضمین امنیت و سلامت آنها قرار دادهایم».
شبکه اینترنشنال هم طبق خطی که همواره دنبال میکند، از زبان منبعی که مشخص نیست چه کسی است، آورد: «شما لازم نیست جرمی مرتکب شوید. داشتن گذرنامه اروپایی شما را به یک هدف [برای حکومت ایران] تبدیل میکند. اگر چشمان آبی و موی بلوند دارید، ایران برای شما امن نیست؛ چه به عنوان گردشگر و چه برای سفر کاری».
البته این شبکه اعلام نکرد چطور هر سال هزاران گردشگر اروپایی «چشم آبی و مو بلوند» به ایران میآیند و بدون هیچ مشکلی به کشورشان برمیگردند! بیبیسی، رادیو فردا، یورونیوز و چند رسانه دیگر نیز به بازتاب خبر بازداشت 2 جاسوسی انگلیسی پرداختند.
اقدامات مخرب انگلیس در ایران
هرچند نگاه خصمانه و اقدامات مخرب انگلیس در ایران سابقهای تاریخی دارد، بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی این اقدامات موارد متعددی را شامل میشود اما حالا که خبر دستگیری 2 تبعه انگلیسی به جرم جاسوسی منتشر شده است، بد نیست نگاهی به گذشته نه چندان دور و اعدام «علیرضا اکبری» دارای تابعیت مضاعف ایرانی - انگلیسی داشته باشیم که دی 1401 به اتهام افساد فیالارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور از طریق جاسوسی برای دستگاه اطلاعاتی دولت انگلیس اعدام شد.
از اکبری به عنوان شاهمهره دستگاه اطلاعاتی دولت انگلیس برای جاسوسی در داخل ایران و آن هم در سطوح بالا نام برده میشد. بر اساس دادنامه صادره، اقدامات این ابرجاسوس انگلیس در خلال دهههای 80 و 90 علیه امنیت ملی کشور، جاسوسی به نفع کشور انگلیس، ارتباطات با سرویس جاسوسی6MI و ملاقاتهای وسیع با افسران اطلاعاتی دشمن در کشورهای مختلف و مدت طولانی جاسوسی بود که مصداق جنایت گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور شناخته شد، به گونهای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور در حد وسیع شده بود.
کشور انگلستان در میان دیگر کشورهای اروپایی همواره مواضع نزدیکتری به آمریکا درباره ایران داشته و دارد. این کشور در ماههای اخیر چه به صورت مستقل یا در کنار دیگر کشورهای اروپایی چند بار ایران و برخی اشخاص را مورد تحریم قرار داده است. در یک مورد پس از عملیات «وعده صادق 2» که در پاسخ به شرارتهای رژیم صهیونیستی انجام شد، انگلیس اعلام کرد چند فرد و نهاد ایرانی را تحریم کرده است. همچنین این کشور در کنار فرانسه و آلمان به بهانه ارسال سلاح از ایران به روسیه، تحریمهایی را علیه شرکتهای هواپیمایی و دریانوردی ایران اعمال کرده بود.