چشمههای معرفت
گروه سیاسی: حاصل 40 سال تدریس و تحقیق آیتالله العظمی جوادیآملی با همکاری دهها پژوهشگر در قالب گروههای علمی تبدیل به 80 جلد تفسیر قرآن «تسنیم» شده است که پیش از ظهر دیروز در مدرسه عالی دارالشفای قم با حضور جمعی از مسؤولان کشوری و حوزوی رونمایی شد.
«تفسیر قرآن تسنیم» تا به آن میزان ارزشمند است که مقام معظم رهبری آن را مایه افتخار شیعه و حوزه علمیه خواندند و در بیان برخی خصوصیات این تفسیر گفتند: «قوت تفکر عقلانی مفسر محترم، کمک زیادی به فهم نکات لطیف و ظریف نهفته در آیات قرآن کرده است. همچنین این تفسیر مشابه تفسیر المیزان اما بهروزتر و با گستردگی بیشتر، سرشار از مطالب دانستنی و قابل استفاده و در واقع یک دایرهالمعارف جامع است».
دیروز مراسم رونمایی از ۸۰ جلد تفسیر تسنیم، اثر آیتالله جوادیآملی با حضور جمعی از مسؤولان کشوری و حوزوی در مدرسه عالی دارالشفا قم برگزار شد.
آیتالله جوادیآملی مرجع تقلید شیعیان، آیتالله اعرافی مدیر حوزههای علمیه، آیتالله آملی لاریجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، حجتالاسلام محمدیگلپایگانی رئیس دفتر مقام معظم رهبری، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن حاجیمیرزایی رئیس دفتر رئیس جمهور، حجتالاسلام سیدحسن خمینی، آیتالله حسینی بوشهری رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، تعدادی از اعضای جامعه مدرسین و اعضای مجلس خبرگان رهبری از جمله حاضران در این مراسم بودند.
در این برنامه بیانات رهبر معظم انقلاب که در دیدار دستاندرکاران همایش بینالمللی تفسیر قرآن «تسنیم» در 4 اسفند 1403 ایراد شده بود، منتشر شد.
همچنین در این مراسم، آیتالله جوادیآملی طی سخنانی بیان داشت: ما ۷۰ سال قبل که وارد شدیم، در درس خارج آیتالله میرزاهاشم آملی شرکت کردیم. به قم که آمدیم خدمت آیات عظام بروجردی، امام راحل و محقق داماد رسیدیم؛ ۱۳ سال خدمت مرحوم آقای داماد بودیم که ایشان نه فقط استاد بلکه پدری کردند. ۷ سال اینگونه شد که تقریرات را محضر ایشان میبردم و سطر به سطر آن را میدیدند و آنچه دقیق و صحیح تشخیص میدادند تایید کرده و اضافه میکردند.
ایشان افزودند: روزی بعد از پایان درس اسفار، دفعتا به ذهن ما رسید که «تفسیر» را شروع کنیم و این با استقبال حوزه و فضلا مواجه شد و این درس ۴ نسل طول کشید و نقد و رفع شبهه ۴ نسل پاسخ داده شد و از این جهت ممکن است تکرار در آن باشد.
ایشان با تاکید بر اقتدار حوزه علمیه، عنوان کردند: همانگونه که میدانیم، وظیفه عالم، عالم کردن مردم جاهل است اما جاهل را عالم کردن گوشهای از کار است. جاهل را عاقل کردن کار آسانی نیست. عاقل و عادل، کم است. آنکه نه بیراهه برود و نه راه کسی را ببندد، کم است. غیرعادل را عاقل کردن، سخت است. ایشان ادامه دادند: فصل اول، «جهلزدایی» و فصل دوم، «جهالتزدایی» است؛ «جهالتزدایی» به مراتب سختتر از «جهلزدایی» است. «جهالت»، علم را از پای در میآورد. «جهالتزدایی» کار عقل عملی است. گروهی که جهالت را میزدایند و جاهل را عالم میکنند؛ جهل را با علم حوزه و دانشگاه از بین بردن سخت نیست. نظام باید نظام عاقلیت باشد.
حضرت آیتالله جوادیآملی گفتند: فصل سوم آن است که حوزه تلاش کند جاهلیت را از بین ببرد، لذا اصرار این روایات این است که «امام» باشد. اگر امامت نشد، جاهلیت است. این روایت که «مَنْ ماتَ وَ لَمْ يَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ فَقَدْ مَاتَ مِيتَةً جَاهِلِيَّة؛ هر کس بميرد و امام زمانش را نشناخته باشد، بدون تردید به مرگ جاهلى مرده است»، این پیام را میرساند که نقش و کار امام، جاهلیتزدایی است. نظام امامت که آمد جایی برای جهل نیست. در بخش دیگری از این مراسم، آیتالله علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه گفت: تفسیر تسنیم یک دایرهالمعارف علوم اسلامی است که تنظیم موضوعات، طبقهبندی دقیقی دارد و مناهج عقلی و نقلی در این تفسیر تجمیع شده است.
وی بیان کرد: یکی از مهمترین دروس آیتاللهالعظمی جوادیآملی، رعایت اخلاق در همه موارد است. روز اولی که در سال ۵۶ در درس اسفار علامه شرکت کردم درسی ارائه کردند که هماکنون نیز در ذهن بنده ساری و جاری است.
یادآور میشود مجموعه 80 جلدی تفسیر قرآن «تسنیم»، حاصل 40 سال تدریس و تحقیق آیتالله جوادیآملی است که با همکاری دهها پژوهشگر در قالب گروههای علمی تدوین شده است.