دور دنیا
تلاش مصر برای کنار زدن طرح ترامپ
منابع مصری اعلام کردند قاهره تدوین طرح خود برای بازسازی نوار غزه بدون بیرون راندن ساکنان آن در مقابل طرح گستاخانه ترامپ را به پایان رسانده است. آنها اضافه کردند: این طرح شامل ۳ مرحله از مداخله نیروی انسانی گرفته تا بازسازی نوار غزه با مشارکت ساکنان این باریکه است. قرار است طرح مذکور در نشست فوقالعاده سران کشورهای عربی در قاهره طی ۴ مارس جاری ارائه شود. بر اساس این طرح مناطقی در داخل نوار غزه برای اسکان فلسطینیها به صورت موقت ایجاد میشود تا شرکتهای مصری و عربی کار خود را برای بازسازی این باریکه آغاز کنند. یک کمیته اداری نیز مسؤولیت اداره امور غزه را طی مرحله انتقالی به مدت ۶ ماه بر عهده میگیرد. تشکیلات خودگردان فلسطین نیز اداره کامل این باریکه را به دست خواهد داشت. پیش از این رئیسجمهور آمریکا مدعی شده بود ساکنان نوار غزه برای بازسازی این باریکه باید منطقه را ترک کنند. طرح ترامپ شامل اخراج اجباری 2 میلیون ساکن نوار غزه به خارج از این باریکه و اسکان آنها در کشورهای مصر و اردن بود؛ طرحی که واکنشهای منفی بسیاری را در جهان برانگیخت. این طرح با مخالفت شدید اردن و مصر مواجه شد که به عنوان مقاصد اصلی میزبانی اهالی غزه در طرح ترامپ در نظر گرفته شده بودند و علاوه بر آن بسیاری از کشورهای مسلمان جهان و همچنین اتحادیه اروپایی و سازمان ملل متحد این طرح را بهشدت محکوم کردند.
***
ماسک خواستار خروج آمریکا از ناتو و سازمان ملل شد
میلیاردر مشهور آمریکا و وزیر «بهرهوری» در دولت دونالد ترامپ بر این باور است که زمان خروج واشنگتن از ناتو و همچنین سازمان ملل متحد فرا رسیده است! ایلان ماسک در شبکه اجتماعی «ایکس» در پاسخ به پست یک تحلیلگر سیاسی حامی ترامپ، با مضمون «وقت ترک ناتو و سازمان ملل است»، با کلمه «موافقم»، حمایت خود را از این موضوع نشان داد. این حمایت همگام با درخواست برخی قانونگذاران جمهوریخواه آمریکا از جمله سناتور مایک لی، به منظور بازنگری در تعهد واشنگتن به این ائتلاف نظامی تحت رهبری آمریکاست. لی به عنوان یکی از منتقدان دیرینه ناتو، این ائتلاف را «بازمانده جنگ سرد» توصیف کرده و گفته است ناتو باید «متوقف شود». وی همچنین مدعی شده است این ائتلاف برای اروپا «اهمیت خیلی زیادی دارد اما برای آمریکا چندان حائز اهمیت نیست». به گفته وی، منابع آمریکا برای محافظت از اروپا هزینه میشود اما آنها منفعت مستقیم ناچیزی به آمریکا ارائه میدهند. اظهارنظر ماسک در بحبوحه مباحثات گستردهتر در دولت ترامپ بر سر نقش آتی آمریکا در ناتو و ائتلافهای بینالمللی مطرح شده است. هرچند ترامپ به طور مستقیم تمایل خود را برای خروج از ناتو اعلام نکرده اما به دفعات تاکید کرده است کشورهای اروپایی عضو ناتو باید بودجه نظامی خود را افزایش دهند.
***
نمایندگان پارلمان عراق خواهان خروج ترکیه از شمال این کشور شدند
کمیسیون امور امنیتی و دفاعی پارلمان عراق از دولت این کشور خواست به حضور نظامی ترکیه در عراق پایان دهد. علاوی البنداوی، عضو این کمیسیون به پایگاه خبری «بغداد الیوم» گفت: دولت عراق باید اقدام فوری برای پایان دادن به حضور نظامی ترکیه در شمال کشور انجام دهد بویژه که حزب کارگران کردستان ترکیه (پکک) آتشبس اعلام کرده است؛ گروهی که ترکیه به بهانه حضور آنها دست به پیشروی در داخل اراضی عراق میزد. البنداوی افزود: ترکیه پس از این دیگر هیچ عذر و دستاویزی برای حضور غیرقانونی خود در شمال عراق ندارد، لذا باید سریعا به استقرار نظامیان ترکیه پایان دهیم، چرا که این امر نقض حاکمیت عراق است و امنیت ملی ما را به خطر میاندازد. پیش از این، «عصام شاکر»، از رهبران چارچوب هماهنگی شیعیان عراق تاکید کرده بود پس از فراخوان «عبدالله اوجالان»، رئیس «پکک» از اعضای این گروهک برای توقف جنگ و روی آوردن به فرآیند سیاسی مسالمتآمیز با آنکارا، دیگر هیچ توجیهی برای حضور نظامی ترکیه در حدود 80 نقطه از شمال عراق وجود ندارد.
***
تسریع کمک 4 میلیارد دلاری آمریکا به رژیم صهیونیستی
وزیر خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد مقامات واشنگتن روند تحویل حدود ۴ میلیارد دلار کمک نظامی به اسرائیل را تسریع میکنند. مارکو روبیو افزود: من سندی را امضا کردم که مقامات وضعیت اضطراری با استفاده از آن میتوانند تحویل حدود ۴ میلیارد دلار کمک نظامی به اسرائیل را تسریع دهند. این تصمیم برای لغو تحریم تسلیحاتی وضع شده توسط دولت بایدن است که به اشتباه از ارسال برخی سلاحها و مهمات برای رژیم اسرائیل خودداری میکرد. وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد این سند همچنین نشان میدهد اسرائیل هیچ دوست و متحدی بزرگتر از رئیسجمهور ترامپ در کاخ سفید ندارد. بر این اساس، دولت دونالد ترامپ با فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی به اسرائیل به ارزش کلی ۱۲ میلیارد دلار از روز ۲۰ ژانویه و ورود ترامپ به کاخ سفید موافقت کرده است. حدود یک ماه پیش نیز پایگاه خبری آکسیوس به نقل از چند مقام رژیم اسرائیل نوشت کاخ سفید دستور رفع تعلیق ارسال بمبهای 2 هزار پوندی (یک تُنی) به رژیم صهیونیستی را صادر کرده است. دولت جو بایدن، رئیسجمهور سابق ایالات متحده در مه ۲۰۲۴ ارسال یکی از محمولههای این بمبها را تعلیق کرده بود. طبق گزارش آکسیوس، وزارت دفاع آمریکا به رژیم صهیونیستی اطلاع داد تعلیق ارسال بمبهای مذکور لغو شده و ۱۸۰۰ بمب 84 MK که در انبارهای آمریکا ذخیره شده، با کشتی به اسرائیل ارسال خواهد شد. کمکهای آمریکا به رژیم صهیونیستی در حالی افزایش یافته که کمکهای آنها به اوکراین در دولت جدید آمریکا قطع شده است. پیش از این و پس از مجادله بین زلنسکی و ترامپ در کاخ سفید، جیدی ونس، معاون اول ترامپ از توقف ارسال هر گونه سلاح به اوکراین خبر داده بود. همین مساله نیز منجر به افزایش انتقادات اروپا از آمریکا شده است.