قدرت مردم
رها عبداللهی: مقام معظم رهبری در خطبههای عید فطر امسال از ۲ نقش مهم برای مردم سخن گفتند؛ یکی پیام مهم به دشمن در روز قدس و دیگری پاسخ دادن به شرارتهای احتمالی داخلی.
ایشان در فرازهای ابتدایی بیاناتشان فرمودند: «ختم ماه رمضان هم به این راهپیمایی پرشور و پرمعنا انجام گرفت؛ مردم - ملت ایران - در جمعه آخر ماه رمضان حرکت عظیمی را انجام دادند و مطالب زیادی از این اجتماع عظیم مردم به دنیا منعکس شد؛ آنهایی که باید بفهمند، آنهایی که باید بشناسند ملت ایران را، خیلی پیامها را از این اجتماع عظیم شما مردم عزیز در تهران، در شهرهای گوناگون - بزرگ و کوچک - [دریافت کردند و] مردم توانستند این پیام را برسانند و کار بسیار مهمی انجام گرفت».
در واقع مقام معظم رهبری نقش اصلی پاسخ دادن به تهدیدات اخیر دشمن و محاسبات غلطی را که موجب آن تهدیدات شده بود از آن مردم دانستند؛ حتی بیش از نامهها و اظهارات دیپلماتیک مرسوم!
مقام معظم رهبری نقش مهم دیگری در انتهای خطبهها برای مردم برشمردند و آن جواب دادن به شرارت داخلی دشمنان بود که فرمودند: «تهدید میکنند که شرارت خواهند کرد. البته ما خیلی اطمینان نداریم و احتمال زیاد نمیدهیم که از بیرون شرارتی انجام بگیرد اما اگر شرارتی انجام بگیرد، قطعا ضربه متقابل محکم خواهند خورد و اگر به فکر این باشند که در داخل کشور فتنه راه بیندازند، مثل بعضی سالهای قبل که راه انداختند، جوابشان را خود ملت ایران خواهند داد، همچنان که در گذشته دادند».
این همه اهمیت دادن به مردم و نقششان چه معانی میتواند داشته باشد؟
۱- واقعیت این است که نقش همراهی مردم و افکار عمومی در اقدامات نظام اسلامی نقشی هویتی و راهبردی است. این بحث ورای تعارفات و ظاهرسازی، موضوعی حقیقی و ریشهدار در جمهوری اسلامی است. بارها در ادبیات امامین انقلاب شنیدهایم که در نظام اسلامی، ملت تصمیمگیرنده است. یعنی مردم علاوه بر اینکه صاحب حق و تکلیف در نظام اسلامی هستند، بالاتر از همه اینها، حقیقتا مالك و مسلط بر سرنوشت و امور خودشان هستند و این، یك امر واقعی است. جمهوری اسلامی با نیروی انقلاب مردم به وجود آمد و با همان نیرو در ۸ سال جنگ و حوادث متعدد سخت باقی ماند. عزتمندی و اقتدارش نیز جز با ورود نیروی عظیم مردمی ممکن نیست، چرا که نظام اسلامی قدرتش را از مردم میگیرد.
۲- آیا منظور از مردم قشر خاصی از مردم است یا منظور همه مردم است؟ مقام معظم رهبری به این سوال در بیاناتی که سال ۱۴۰۲ در دیدار با ائمه جمعه داشتند پاسخ فرمودند: «امیرالمؤمنین به اعانت مردم احتیاج دارد. حالا این «مردم» که میگوییم، چه مردمی که دارای شأن اجتماعیاند - مثلا اهل علمند، اهل دینند، اهل سیاستند؛ یک شأن اجتماعی دارند - چه توده مردم؛ به اعانت همه احتیاج است». اینگونه نیست که حضور قشر خاصی کافی باشد. کشور به حضور تودههای مردم نیاز دارد.
۳- مردم ایران همواره هدف اصلی دشمن برای فشار سخت و نرم بودهاند، چرا که دشمن بخوبی از مردمپایه و مردمنهاد بودن این جامعه آگاه است. مردم هدف فشارهای سخت اقتصادی هستند، چون آنان باید از پشتیبانی نظام خسته شوند و نظام را رها کنند. مردم مخاطب عملیاتهای روانی هستند، چون باید ناامید و منفعل شوند و نسبت به تواناییها و قدرت نظام تردید کنند تا خود مطالبهگر تسلیم در مقابل دشمنان شوند.
اهمیت حضور مردم در راهپیمایی روز قدس آن هم در اوج مشکلات معیشتی و تهدیدات دشمن از اینجا میآید و برای همین رهبری آن را به عنوان ارسالکننده پیام به دشمنان و تعیینکننده عنوان فرمودند.
۴- مقام معظم رهبری پشتوانه رسیدن نظام به اهدافش را حضور مردم در صحنه میدانند؛ نه فقط صحنههایی چون انتخابات و راهپیمایی که نمود واضح دارند، بلکه عرصههایی چون جهش علم و فناوری و رشد اقتصادی و سرمایهگذاری. شعار سال ۱۴۰۴ نیز کاملا بر این مبنا انتخاب شده که مردم پای کار کمک به اقتصاد بیمار کشور بیایند و با سرمایهگذاری در جهت تولید خلأها را پر کنند.
۵- هدف فتنهها به خیابان کشیدن ظرفیت نارضایتیهای مردم در جهت اهداف شورشطلبانه و هرج و مرجطلبانه و در نهایت ناامنی و براندازی است. مقام معظم رهبری در خطبههای روز عید فطر، ضمن رد احتمال شرارت خارجی، شرارت داخلی یا همان فتنهگری را ممکن دانستند اما همان ظرفیت مردمی - که هدف اولیه فتنه است - را برای خنثی کردن آن کافی دانستند. این نه از بابت کماهمیت بودن شرارت داخلی نسبت به خارجی، بلکه از بابت سابقه درخشان مردم ایران در ابتر گذاشتن فتنههاست. در سنوات گذشته چندین بار کشور دچار فتنه شد اما هیچگاه نتوانست جمعیتهای مردمی را به خود جذب کند. تودههای مردمی گاهی چون فتنه ۱۴۰۱ با بیتوجهی موجب خاموشی فتنه میشوند و گاهی چون ۹ دی با به میدان آمدن بساط فتنه را جمع میکنند.
۶- قدرتی که مردم به نظام میدهند، وابسته به حفظ هویت ایرانی - اسلامی ست. هرجا این هویت تقویت شد، قدرت مردمی حماسه آفرید و هرجا تضعیف شد، از همان نقطه آسیب خوردیم. مقام معظم رهبری نیز روی این نکته تأکید داشته و در جایی فرمودهاند: «یکی از وظایف ما این است که متوجه به «خود»، به «خودی خود» باشیم. ملت ایران هویت خود را باید فراموش نکند؛ اگر هویت خود را فراموش کرد، ضربه خواهد خورد، سیلی خواهد خورد، عقب خواهد ماند. خدای متعال برای کسانی که یاد او را فراموش کردند میفرماید: نَسُواالله فَاَنساهُم اَنفُسَهُم؛ آنها خدا را فراموش کردند، خدا هم آنها را از خودشان غافل کرد و مبتلا به فراموشی از خودشان کرد. این نشاندهنده آن است که توجه به خود، هویت خود، خصوصیات خود، برای شخص، برای هر ملت، برای هر مجموعه یک امر لازمی است». ۱۴۰۲/۹/۱۵