دور دنیا
سفیر چین در تهران:
با ورود شورای امنیت به موضوع هستهای ایران مخالفیم
سفیر چین در تهران دیروز در نشستی با خبرنگاران در محل این سفارتخانه، در پاسخ به سوال فارس مبنی بر اینکه پکن چه اقدامات دیپلماتیک و عملی برای جلوگیری از اقدام احتمالی کشورهای اروپایی علیه ایران در فعالسازی سازوکار موسوم به «اسنپ بک» و بازگشت تحریمهای سازمان ملل انجام خواهد داد، گفت در ماه گذشته طرف چینی میزبان نشست سهجانبه چین، ایران و روسیه درباره مساله هستهای ایران بود و بیانیه مشترکی هم صادر کردند و «در آن بیانیه، ۵ ابتکار طرف چینی را برای حلوفصل مساله ایران از طریق مناسب مطرح کردیم». زونگ پیوو افزود: «ابتکارات مذکور سیستمی برای حلوفصل سیاسی و دیپلماتیک مساله هستهای ایران است و میخواهم روی چهارمین مورد آن تاکید کنم مبنی بر اینکه به گفتوگو برای همکاری پایبند هستیم و با وارد شدن شورای امنیت سازمان ملل در این موضوع مخالفت میکنیم». وی تصریح کرد: «در وضعیت فعلی وارد شدن شورای امنیت در این موضوع به ایجاد اعتماد متقابل بین طرفهای مربوط کمک نمیکند و اختلافات را برطرف نمیکند و استفاده از سازوکار اسنپ بک فقط باعث میشود تلاشهای دیپلماتیک سالهای اخیر بیفایده شود. باید محتاطانه این را بررسی کنیم و نشست سهجانبه با ایران و روسیه، تلاش دیپلماتیک مهم طرف چینی بوده است».
***
شورش باندهای مواد مخدر فرانسه علیه دولت
به گزارش رسانههای فرانسوی، چند زندان فرانسه بویژه در منطقه جنوب شرق این کشور دوشنبهشب هدف اقدامهای خشونتباری از جمله آتش زدن خودروها، تیراندازی با سلاحهای خودکار و تخریب درها قرار گرفت. بر اساس گزارشها، آتشسوزیها در پارکینگهای مجاور زندانها انجام شد، در حالی که از سلاحهای نظامی خودکار علیه ورودی یک زندان استفاده شد. مقامهای فرانسوی از این رویدادهای خشونتبار همزمان و مرتبط بهعنوان یک عملیات سازمانیافته یاد میکنند که احتمالا به تنشهای مبارزه با قاچاق مواد مخدر مرتبط است. به گفته آنها، این موج از حملهها در زمینهای پرتنش رخ میدهد که با تنشهای مکرر درباره سیاست مبارزه با جرائم سازمانیافته مشخص میشود. طبق گزارش رسانه های فرانسوی، افراد مسلح به زندانهای تولون، مارسی، ولانس، نیم، لیون، ویلپانته و نانتر حمله کردند که جدیترین آن، حمله به تولون بود. وزارت دادگستری فرانسه در بیانیهای اعلام کرد چند زندان هدف آتشافروزی قرار گرفته و زندان تولون در جدیترین حمله از سوی افراد مسلح مجهز به سلاح اتوماتیک هدف تهاجم قرار گرفت. به گفته مقامات فرانسوی این حملات هیچ قربانی یا زخمی نداشته اما بازرسان در حال تحقیقات در این باره هستند. در همین حال ژرالد دارمانین، وزیر دادگستری فرانسه به زندان تولون سفر و با مقامات این زندان گفتوگو و از آنها اعلام حمایت کرد. در مارسی و ولانس، خودروی مسؤولان زندان به آتش کشیده شد. هرچند هنوز هیچ گروهی مسؤولیت این حمله را بر عهده نگرفته اما بازرسان در حال کشف ارتباط احتمالی این حملات با باندهای قاچاق مواد مخدر خشمگین از سیاستهای دولت یا گروههای آشوبگر چپ افراطی هستند. یک مقام قضایی فرانسوی در مصاحبه با رسانههای این کشور گفت احتمالا زندانیان در بخشهای فوق امنیتی، این حملات را هماهنگ کردهاند.
***
مرحله جدیدی از بحران در روابط شاباک و نتانیاهو
افشای اطلاعات محرمانه، بحران در روابط دولت نتانیاهو و شاباک را وارد مرحله جدیدی کرد. روزنامه عبریزبان یدیعوت آحارانوت از بروز بحرانی تازه میان دولت رژیم صهیونیستی و دستگاه امنیت داخلی این رژیم (شاباک) خبر داد. بر اساس این گزارش، یکی از افسران ذخیره شاباک به اتهام افشای اطلاعات حساس بازداشت شده است. به گفته یدیعوت آحارانوت، این اطلاعات محرمانه ظاهراً به وزیر لیکودی، «عمیخای شیكلی» و شماری از خبرنگاران منتقل شده است. گفته میشود هدف از این افشاگریها، حمله سیاسی به رئیس شاباک، «رونن بار»، بوده؛ کسی که اخیرا بنیامین نتانیاهو تصمیم به برکناری او گرفته بود اما با دخالت دیوان عالی، اجرای این تصمیم متوقف شد. حزب حاکم لیکود در واکنش به بازداشت این افسر شاباک، مدعی شده است این اقدام تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر «افشای توطئههای دولت عمیق برای سرنگونی دولت» است. همچنین یاریو لیوین، وزیر بهاصطلاح «دادگستری» از حزب لیکود با لحنی تند رئیس شاباک را متهم کرده که گویا ریاست یک دستگاه جاسوسی خصوصی را بر عهده دارد. پس از این تحولات بود که برخی رسانه های عبری خبر از تسلیم رئیس شاباک در برابر نخستوزیر رژیم صهیونیستی دادند. عامیت سگل، خبرنگار شبکه خبری 12 رژیم صهیونیستی در کانال شخصی خود در تلگرام نوشت: رونن بار میگوید ظرف چند هفته استعفا خواهد داد. رونن بار، رئیس شین بت در روزهای اخیر گفت قصد دارد ظرف چند هفته از سمت خود استعفا کند. وی این موضوع را حداقل در ۲ مورد، در گفتوگوهایی که به حواشی پیرامون شاباک میپرداخت، علنی کرد. رئیس سازمان امنیت داخلی رژیم صهیونیستی در این گفتوگو بهشدت از نخستوزیر انتقاد و بر لزوم تعیین رئیس مناسب شاباک و تشکیل کمیته تحقیقات دولتی برای بررسی شکست در توفان الاقصی، وقایع پیش از جنگ و حین آن تاکید کرد. با این حال، وی تایید کرد که از اهمیت ادامه جدال حقوقی پیرامون دوره تصدی خود و اقدامات غیرقانونی نتانیاهو برای برکناری رئیس شاباک آگاه است و پیامدهای این موضوع را برای سازمان متبوع خود، درک میکند. رونن بار قرار است اوایل هفته آینده سوگندنامهای را به دیوان عالی قضایی تقدیم کند و به نظر میرسد به هنگام این امر تاریخ بازنشستگی خود را نیز اعلام کند. گمانهزنیها در رابطه با زمان بازنشستگی رونن بار چند هفته دیگر است. روابط عمومی سازمان امنیت داخلی رژیم صهیونیستی به این سخنان رونن بار واکنشی نشان نداده است.