21/ارديبهشت/1404
|
02:17
۲۲:۳۹
۱۴۰۴/۰۲/۲۰
رهبر انقلاب در دیدار هزاران تن از کارگران تأکید فرمودند

کارگر مهم‌ترین سرمایه تولید

گروه سیاسی: رهبر حکیم انقلاب اسلامی صبح دیروز در دیدار هزاران تن از کارگران به مناسبت هفته کار و کارگر، تحقق شعار سرمایه‌گذاری برای تولید را در گرو توجه جدی به کارگران به ‌عنوان مهم‌ترین سرمایه کار و یکی از ستون‌های قوام و دوام جامعه دانستند و به الزاماتی همچون تأمین امنیت شغلی و ایمنی کارگران، مهارت‌افزایی و شریک کردن کارگران در سود تولید اشاره و خاطرنشان کردند: مصرف کالاها و جنس ایرانی باید به یک فرهنگ در کشور تبدیل شود، البته در کنار فرهنگ‌سازی باید کیفیت کالاهای داخلی نیز ارتقا یابد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای همچنین با اشاره به استمرار جنایات و کشتار بی‌رحمانه مردم غزه و فلسطین به دست رژیم صهیونیستی که با حمایت آمریکا و انگلیس در جریان است، تأکید کردند: ملت‌ها باید در مقابل رژیم صهیونیستی و حامیانش بایستند و نگذارند مسائل مربوط به فلسطین به فراموشی سپرده شود.
رهبر انقلاب در ابتدای بیانات‌شان با تبریک سالروز میلاد باسعادت حضرت امام رضا علیه‌السلام و گرامی‌داشت یاد شهید رئیسی که اهتمام فراوانی به مسائل مردم بخصوص کارگران داشت، سخنان وزیر رفاه، کار و تعاون اجتماعی در این دیدار و بیان خلأها و نیازهای محیط کار و جامعه کارگری را صحیح و نیازمند توجه و پیگیری خواندند و افزودند: اگر مسؤولان مربوط همت کنند و تصمیم بگیرند، رفع این مشکلات و دغدغه‌ها، ممکن و شدنی است.
رهبر انقلاب مسائل کار و کارگری را با سرنوشت کشور مرتبط خواندند و در بیان اهمیت ارزش کار و کارگر گفتند: کارگران عزیز باید قدر خود را بدانند چرا که کسب رزق زندگی و نان حلال با دوری از چپاول‌گری، مفت‌خواری و دست‌اندازی به مال دیگران، همچنین رفع نیازهای جامعه با تولید محصولات و خدمات، ۲ خصوصیت باارزش و مهم کارگر از بُعد انسانی است که نزد خدای متعال، حسنه محسوب می‌شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در تبیین ارزش کار گفتند: کار، ستون اصلی اداره و دوام زندگی بشر  است که بدون آن، زندگی فلج می‌شود، بنابراین اگرچه علم و سرمایه در انجام کار مهم و تأثیرگذار است اما بدون کارگر، کاری پیش نمی‌رود و این کارگر است که به سرمایه، روح می‌بخشد.
ایشان با اشاره به نامگذاری سال جاری به عنوان «سرمایه‌گذاری برای تولید»، مهم‌ترین سرمایه تولید و یکی از ستون‌های قوام و دوام جامعه را کارگر خواندند و با تأکید بر اینکه سرمایه‌گذاری مالی بدون اراده و توانایی کارگر راه به جایی نمی‌برد، افزودند: به همین علت، دشمنان جوامع از جمله بدخواهان جمهوری اسلامی از ابتدای انقلاب تا امروز در پی آن بودند و هستند که جامعه کارگری را از کار در فضای جمهوری اسلامی منصرف و معترض کنند.
رهبر انقلاب با اشاره به تلاش‌های جریان‌های کمونیستی برای تعطیلی و فلج کردن تولید در ابتدای انقلاب گفتند: امروز هم همان انگیزه‌ها وجود دارد اما هم آن روز و هم امروز، کارگران ما در مقابل آنها ایستاده و با مشت محکم به دهان آنها کوبیده‌اند.
ایشان با تأکید بر اینکه لازمه صیانت از سرمایه مهمی همچون کارگر این است که بخش‌های مختلف به وظایف خود عمل کنند، درباره «امنیت شغلی» کارگران گفتند: کارگر باید بداند در شغل خود خواهد بود و بتواند برای زندگی خود برنامه‌ریزی کند و مطمئن باشد ادامه کار او وابسته به اراده دیگران نیست.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تعطیلی برخی کارخانجات و واحدهای تولیدی به بهانه‌های مختلف را در چندین سال قبل، ضد امنیت شغلی خواندند و افزودند: برای تعطیلی این واحدها، بهانه‌هایی همچون نبود مواد اولیه یا فرسودگی ماشین‌آلات مطرح می‌‌شد، در حالی ‌که این مشکلات باید علاج می‌شد نه اینکه کارخانه‌ها تعطیل شوند.
ایشان با اشاره به فروش زمین‌های ارزشمند برخی کارخانجات به منظور سودجویی به بهای تعطیلی تولید و اخراج کارگران تأکید کردند: دستگاه‌های نظارتی و قضایی، همچنین مجموعه دولت مراقبت کنند چنین اتفاقاتی تکرار نشود.
رهبر انقلاب به احیای حدود ۸ هزار کارخانه تعطیل یا نیمه‌تعطیل در دولت شهید رئیسی اشاره کردند و گفتند: این حرکت نشان داد می‌توان از تعطیلی کارخانجات یا کاهش ظرفیت تولید آنها جلوگیری کرد که این یکی از افتخارات آن شهید عزیز بود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای به موضوع امنیت شغلی از زاویه‌ای دیگر یعنی لزوم تأمین امنیت شغلی کارآفرین نیز پرداختند و گفتند: نباید به‌گونه‌ای برخورد کرد که کارآفرین احساس کند سرمایه‌گذاری و حفظ سرمایه، به ضرر او تمام می‌شود.
ایشان تأمین ایمنی کارگر را مسؤولیتی مهم برشمردند و با اشاره به اخبار اسفبار حوادث معادن در چند سال اخیر گفتند: البته طبق گزارش‌های رسیده، مشکل ایمنی محدود به معادن نیست و تأمین ایمنی کارگران در همه واحدهای تولیدی، چه به وسیله الزامات فنی و چه با پوشش‌های تأمین اجتماعی باید به صورت جدی پیگیری و اجرا شود.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای وظیفه دیگر در قبال جامعه کارگری را مهارت‌افزایی خواندند و افزودند: برای مهارت‌آموزی کارگران، در سازمان فنی و حرفه‌ای و آموزشگاه‌های آن زمینه بسیار خوبی وجود دارد. البته در کنار این آموزشگاه‌ها، شرکت‌های بزرگ هم می‌توانند در حاشیه کار خود، مجموعه‌ها و دوره‌هایی برای افزایش مهارت‌های کارگران ایجاد کنند.
رهبر انقلاب با اشاره به تأکیدات مکرر بر مصرف تولیدات داخلی به ‌عنوان حمایتی مهم از کارگران گفتند: البته برخی در این زمینه درست عمل نکردند اما تا جایی که به آن عمل شد برای کشور مفید بود، چرا که خرید جنس تولید داخل کمک به کارگر و سرمایه‌گذار ایرانی است اما خرید نوع خارجی آن در واقع کمک به کارگر و سرمایه‌گذار خارجی و خلاف انصاف و انسانیت است.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای با اشاره به کیفیت بسیار خوب برخی کالاهای داخلی افزودند: این را به فرهنگی رایج تبدیل کنیم که ایرانی  کالای ایرانی مصرف کند مگر در کالایی که تولید داخل ندارد.
ایشان با انتقاد از مکاتبه یکی از دستگاه‌ها مبنی بر رفع ممنوعیت واردات کالاهای دارای تولید داخل، باز کردن راه واردات را انتخابی آسان اما به ضرر کشور و جامعه کارگری خواندند و گفتند: حتی اگر کالایی در داخل کیفیت خوبی ندارد سعی کنید کیفیت آن را بالا ببرید همچنان ‌که چند سال قبل در پاسخ به کسانی که به کیفیت خودروهای داخلی اعتراض داشتند گفتیم جوان ایرانی که با وجود محاصره علمی و اقتصادی، می‌تواند موشک و محصولی تولید کند که دشمن بگوید به احترام این کار تمام‌قد می‌ایستم، بنابراین می‌تواند خودرویی نیز با کیفیت بهتر و مصرف کمتر تولید کند.
رهبر انقلاب یکی از کارهای مهم به نفع کارگران و کارفرمایان را که نیازمند برنامه‌ریزی جامع و کامل مسؤولان است، شریک کردن کارگر در سود حاصل از تولید دانستند و افزودند: اینکه کارگر احساس کند در سود کالا شریک است، باعث افزایش انگیزه و ارتقای کیفیت و اتقان کار و ماندگاری آن واحد تولیدی برای سالیان طولانی خواهد شد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای تأمین مسکن کارگران از طریق تعاونی‌های مسکن یا ایجاد خانه‌های سازمانی در اطراف واحدهای تولیدی را مورد تأکید قرار دادند و در بیان نکته‌ای دیگر با اشاره به مساله «فرهنگ محیط کار» افزودند: در فلسفه مارکسیستی، محیط کار و زندگی، محیط تضاد و دشمنی است و کارگر باید با صاحب کارخانه دشمن باشد که با این فکر غلط سال‌های طولانی خود و دنیا را معطل کردند اما اسلام، محیط کار و زندگی را محیط ائتلاف و همکاری و هم‌افزایی می‌داند، بنابراین در محیط کار هر ۲ طرف باید صمیمانه به پیشرفت کار کمک کنند.
ایشان صحبت درباره کارگر را منحصر به کارگران صنعتی ندانستند و افزودند: همه کارگران همچون کارگران ساختمانی، مزرعه‌ای، میادین میوه و تره‌بار و بانوانی که در قالب مشاغل خانگی با استفاده از وسایل ارتباطی جدید، تولیدات خود را می‌فروشند، باید از لحاظ تأمین اجتماعی و سایر الزامات برشمرده شده مورد توجه قرار گیرند.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در بخش پایانی بیانات‌شان با اشاره به سیاست‌های مغرضانه‌ای که در پی به فراموشی سپردن مساله فلسطین است، تأکید کردند: ملت‌های مسلمان نباید اجازه دهند با شایعات گوناگون و به میان آمدن حرف‌های بی‌ربط و بی‌معنی، افکار عمومی از مساله فلسطین و غزه و جنایات رژیم صهیونیستی جدا شود.
ایشان ایستادگی دنیا در مقابل رژیم صهیونیستی و حامیان آن را ضروری خواندند و گفتند: آمریکا به معنی واقعی از رژیم صهیونیستی حمایت می‌کند و اگرچه در عالم سیاست اظهاراتی می‌شود که ممکن است برداشت‌های دیگری از آن شود اما واقعیت این است که مردم مظلوم فلسطین و غزه نه‌تنها با رژیم صهیونیستی، بلکه با آمریکا و انگلیس روبه‌رو هستند و آنها به جای جلوگیری از جنایات و قتل و کشتار، جنایتکار را اینگونه با ارسال سلاح و امکانات تقویت و کمک می‌کنند.
رهبر انقلاب با تأکید بر اینکه بعضی شعارها و حرف‌ها و حوادث گذرا نباید باعث فراموشی مساله فلسطین شود، خاطرنشان کردند: به توفیق و به عزت و جلال الهی، فلسطین بر اشغالگران صهیونیست پیروز خواهد شد و جَوَلان چند روزه جریان باطل پایان خواهد یافت؛ همچنان‌ که کارهایی که در سوریه می‌کنند نشانه قوت آنها نیست، بلکه نشانه ضعف است و موجب ضعف بیشتر نیز خواهد شد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌‎ای ابراز امیدواری کردند ملت ایران و ملت‌های مومن روزی پیروزی فلسطین بر غاصبان آن سرزمین را به چشم خود مشاهده کنند.
در ابتدای این دیدار وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در سخنانی، بهبود وضعیت کارگران را موجب بهبود حال همه جامعه دانست و گفت: کارگران نیروی پیش‌برنده سیاست‌های اقتصادی کشورند و مشارکت آنها در تدوین و اجرای سیاست‌ها، کلید راهگشای تولید و صنعت خواهد بود.
«پیگیری میدانی مصوبات کار و تولید»، «هدف‌گذاری برای کاهش ۸ درصدی حوادث کار در سال ۱۴۰۴»، «حفظ قدرت خرید کارگران»، «توزیع کالابرگ»، «تقویت فرهنگ کار با حذف واسطه‌ها»، «کاهش هزینه‌های جامعه کارگری با اصلاح نظام آموزشی و نظام سلامت»، «پیگیری مسکن کارگری» و «مطالبه از جامعه هنری برای تجلیل از مقام کارگر» از جمله محورهای سخنان آقای میدری در این دیدار بود.

******
«وطن امروز» از تبعات آزادسازی واردات کالاهای مصرفی مشابه تولید داخل گزارش می‌دهد
آزمون حمایت از تولید
تصمیم دولت در آزادسازی واردات کالاهایی که مشابه داخلی دارند، از سوی کارشناسان، نمایندگان مجلس و فعالان حوزه کار در تضاد با سیاست‌های بلند مدت کشور ارزیابی شده و از دیدگاه رهبر انقلاب هم نیازمند تجدیدنظر است

گروه اقتصادی: در پی انتشار خبری مبنی بر لغو ممنوعیت واردات کالاهای مصرفی بادوام خارجی که مشابه ایرانی دارند، حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب اسلامی، در دیدار کارگران به‌شدت از این تصمیم انتقاد کردند. ایشان این سیاست را نه‌تنها متضاد با اهداف توسعه اقتصادی کشور، بلکه به ضرر جامعه کارگری و تولید ملی دانستند.
رهبر انقلاب در بیانات‌شان تأکید کردند: «در صورت وجود مشکلاتی مانند کیفیت پایین یا مصرف بالا در محصولات داخلی، باید تلاش شود تا این نقاط ضعف برطرف شود، نه اینکه در پاسخ به این چالش‌ها، راه واردات کالاهای خارجی باز شود». ایشان با اشاره به توانمندی‌های جوانان ایرانی، فرمودند: «اگر جوان ایرانی می‌تواند در شرایط محاصره اقتصادی و علمی، موشک و سلاح پیشرفته تولید کند، قطعاً قادر است خودرویی با مصرف کمتر و کیفیت بهتر هم تولید کند».
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ضمن بیان اینکه واردات آسان‌ترین راه است، این رویکرد را به ضرر کشور، جامعه کارگری و تولید ملی عنوان کردند. ایشان همچنین بر لزوم تبدیل مصرف کالای داخلی به یک فرهنگ عمومی تأکید کردند و اظهار داشتند: «یکی از مهم‌ترین ابعاد حمایت از کارگر، مصرف کالای داخلی و تقویت این رویکرد در جامعه است».
«وطن امروز» نیز  پنجشنبه گذشته در گزارشی تحلیلی، این تصمیم را با شعار سال مغایر دانست و خطای این روند را در تضعیف بنیه اقتصادی کشور و کاهش انگیزه تولیدکنندگان داخلی برشمرد.
لازم به توضیح است در خبر لغو ممنوعیت واردات کالای مشابه خارجی آمده بود: طبق ماده ۱۶ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب سال ۱۳۹۸، ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی تا پایان قانون برنامه 5 ‌ساله ششم توسعه ادامه داشت. با اتمام این قانون و عدم پیش‌بینی مجدد این ممنوعیت در قانون برنامه 5 ساله هفتم، این سیاست رسماً متوقف شده است.
* حمایت از تولید داخلی، سیاست ثابت مجلس بوده و هست
سیدجواد حسینی‌کیا، نایب‌رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، درباره انتقادات اخیر مقام معظم رهبری درباره واردات کالاهای خارجی که دارای مشابه داخلی هستند به «وطن امروز» اظهار کرد: مجلس همواره سیاست‌های خود را بر حمایت از تولید داخلی متمرکز کرده است. کمیسیون صنایع و معادن در این راستا جلسات متعددی با وزارتخانه‌های ذی‌ربط برگزار کرده و بسیاری از این سیاست‌ها توسط وزرای دوره‌های قبلی نیز ابلاغ شده‌اند. این برنامه‌ها شامل جلوگیری از واردات کالاهایی است که در داخل کشور تولید می‌شوند و ظرفیت بالایی برای تأمین نیازهای داخلی دارند.
حسینی‌کیا در ادامه توضیح داد: کالاهایی که می‌توانند بیش از 80 درصد نیاز کشور را تأمین کنند باید در اولویت تولید داخلی قرار گیرند. حتی برای 20 درصد باقی‌مانده نیز زیرساخت‌های لازم برای تولید در کشور ایجاد شده است. این اقدامات به ‌عنوان بخشی از استراتژی بلندمدت برای توسعه توانمندی‌های داخلی و کاهش وابستگی به واردات طراحی شده‌اند.
وی افزود: پیشبرد این سیاست‌ها کاملاً منطبق با رهنمودهای مقام معظم رهبری است که همواره بر حمایت از تولید داخلی تأکید داشته‌اند. در شرایط فعلی اقتصادی کشور، حمایت از تولیدکنندگان داخلی بیش از پیش ضروری است و باید تمام تلاش‌ها به‌ سوی این هدف معطوف شود.
حسینی‌کیا در پاسخ به این سؤال که آیا باید ممنوعیت یا محدودیت بر واردات کالاهای مشابه تولید داخلی اعمال شود، گفت: «بله، در شرایط فعلی، اعمال محدودیت برای کالاهای مشابه تولید داخلی ضروری است. البته این به معنای انحصار مطلق برای تولیدکنندگان داخلی نیست، بلکه هدف این است که بازار توسط کالاهای وارداتی اشباع نشود و تولیدکنندگان داخلی فرصت رشد و توسعه پیدا کنند».
وی در پاسخ به نقش دولت در کیفیت کالاهای داخلی، گفت: «هدف اصلی ما باید تقویت کیفیت تولید داخلی باشد. این موضوع نه‌تنها به ایجاد اشتغال کمک می‌کند، بلکه باعث جذب سرمایه‌های داخلی نیز می‌شود. البته بهبود کیفیت محصولات داخلی نیز همواره در دستور کار دولت و مجلس قرار دارد و باید به‌صورت مستمر بررسی شود».
* هر یک میلیارد دلار واردات، صدها هزار فرصت شغل را می‌سوزاند
در این زمینه لازم به یادآوری است که در دیدار مراسم روز کارگر در سال 1401، مقام معظم رهبری با اشاره به مشکلات ناشی از واردات بی‌رویه، تأکید کردند خرید کالاهای خارجی در حالی که مشابه داخلی وجود دارد، برابر است با ضربه زدن به تولید داخلی. ایشان با بیان اینکه واردات لازم و ضروری مانند مواد اولیه و تجهیزات صنعتی هیچ ایرادی ندارد، افزودند: «ما با واردات بی‌رویه و قاچاق مخالفیم». رهبر انقلاب هشدار دادند که این رویکرد نه‌تنها به تعطیلی کارخانه‌ها منجر می‌شود، بلکه به بیکاری کارگران داخلی نیز دامن می‌زند.
بر اساس آمارهای کارشناسان، واردات کالاهایی مانند پوشاک، کفش و لوازم خانگی که در داخل کشور تولید می‌شوند، به طور مستقیم باعث تعطیلی صدها هزار فرصت شغلی می‌شود. این موضوع بویژه در صنایعی مانند لوازم خانگی و پوشاک که در حال حاضر با چالش‌های متعددی مواجه هستند، قابل توجه است.
* نقض سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی
سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران ایران نیز در گفت‌وگو با «وطن امروز»، به نامه‌ معاونت حقوقی رئیس‌جمهور انتقاد کرد. وی این نامه را نه‌تنها ناقض سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، بلکه متضاد با اصل ظرفیت‌سازی درونی و کاهش وابستگی دانست.
گلپور با اشاره به پیشنهاد استفاده از ابزارهای غیرتعرفه‌ای مانند استانداردهای فنی و ضوابط بهداشتی به جای ممنوعیت واردات، اظهار داشت: «این ابزارها به دلیل نقص‌های اجرایی و نظارتی، تاکنون نتوانسته‌اند نقش مؤثری در حمایت از تولید داخلی ایفا کنند». 
وی تأکید کرد در شرایط فعلی، که تولیدکنندگان داخلی با نوسانات نرخ ارز و هزینه‌های بالای تولید مواجه هستند، حذف ممنوعیت واردات کالاهای مشابه، ضربه‌ای جدی به صنعت ملی وارد خواهد کرد.
گلپور افزود: «استناد به تفسیر محدود از قوانین و چشم‌پوشی از مصالح کلان اقتصادی، در تعارض آشکار با بندهای 7، 9، 10، 13 و 20 سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی است». این سیاست‌ها بر حمایت مؤثر از تولید داخلی، مدیریت هدفمند واردات و ارتقای تاب‌آوری اقتصاد تأکید دارند.
وی خاطرنشان کرد: دولت باید در مقام راهبر توسعه ملی از تمام ابزارهای قانونی برای تقویت تولید داخلی استفاده کند. چرا باید از ابزار مؤثری مانند ممنوعیت واردات کالاهای مشابه داخلی کناره گرفت؟ این سؤالی است که نیاز به پاسخ دقیق دارد.
به گزارش «وطن امروز»، واردات بی‌رویه کالاهای خارجی نه‌تنها به تضعیف تولید داخلی منجر می‌شود، بلکه به بیکاری کارگران داخلی نیز دامن می‌زند. در حالی که سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی بر حمایت از تولید داخلی تأکید دارند، نادیده گرفتن این اصول می‌تواند ضربه‌ای جدی به اقتصاد ملی وارد کند. دولت باید با اعمال ممنوعیت‌های لازم و مدیریت هوشمندانه واردات، به تقویت صنعت داخلی کمک کند و از وابستگی به تولید خارجی بکاهد.
لذا تصمیم لغو ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی، به‌رغم برخی تسهیلاتی جزئی که برای برخی از اقشار ایجاد می‌کند، با اهداف بلندمدت اقتصاد مقاومتی و توسعه پایدار کشور در تضاد است. رهبر انقلاب نیز با تأکید بر اهمیت حمایت از کالای ایرانی، دستگاه‌ها را به تجدیدنظر در این تصمیم فراخواندند.

ارسال نظر
پربیننده