دور دنیا
اخراج 15 هزار کارمند سوری توسط جولانی
مرکز «دیدبان حقوق بشر سوریه» روز دوشنبه خبر داد شورشیان مسلح حاکم بر سوریه ۱۵ هزار کارمند را اخراج کردند. این مرکز با انتشار بیانیهای خبر داد: وزارت آموزشوپرورش سوریه ۳ هزار معلم را برکنار کرده است؛ آن هم در اقدامی که واکنشهای بسیار گستردهای در پی داشته است. این مرکز خبر داد ۱۲ هزار کارمند از استان لاذقیه که بیشتر ساکنان آن علوی هستند، از وزارتخانههای بهداشت و آموزشوپرورش کنار گذاشته شدهاند. این اقدامات تبعیضآمیز شورشیان مسلح منجر به درگیریهای قومی و مذهبی در سوریه شده است. تجاوزات شورشیان علیه مردم غرب سوریه شامل حملات مسلحانه، ضرب و جرح و قتل و غارت نیز میشود؛ به نحوی که صدها نفر از علویان سوریه چهارشنبه گذشته با نیروهای امنیتی وابسته به دولت شورشیان در غرب این کشور درگیر شدند. منابع محلی سوریه خبر دادند این درگیری بعد از حمله نیروهای وابسته به دولت شورشیان به چند نفر و دستگیری تعدادی از مردم محلی در شهر «القرداحه» در غرب سوریه رخ داد. در این درگیری علویان سوریه، نیروهای امنیتی وابسته به شورشیان را در پاسگاه پلیس شهر القرداحه تحت محاصره خود درآوردند. دولت شورشیان سوریه نیرو و تجهیزات به محل درگیری ارسال کرده و سعی در سرکوب این اعتراضات دارد. پیش از این نیز سوریه اواسط دیماه سال جاری شاهد تظاهرات گسترده صدها نفر از علویان در شمال و غرب سوریه بود. علویان در اعتراض به هتک حرمت مقبره یکی از شخصیتهای برجسته دینیشان دست به تظاهرات زده بودند. نیروهای امنیتی وابسته به دولت شورشیان سوریه این تظاهرات را پس از چند ساعت تنش سرکوب کردند. دیدبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد: این اقدامات در زمانی انجام میشود که بخشهای دولتی سوریه شاهد تغییرات اداری بسیار گسترده است و همین مساله پرسشهای زیادی را درباره پیامدهای اجتماعی و اقتصادی آن در مناطق مذکور به همراه داشته است.
***
جنگ در پارلمان صربستان!
روز گذشته تصاویری از پارلمان صربستان مخابره شد که تعجب بسیاری را در جهان برانگیخت. درگیری فیزیکی و تنش شدید و پرتاب نارنجک دودزا در صحن پارلمان صربستان تصاویری غیرقابل باور بود که رسانههای این کشور به جهان مخابره کردند. طبق گزارشات منتشر شده، اپوزیسیون دولت این کشور دست به این اقدام زده است. اقدامات دیروز نمایندگان مخالف در حمایت از اعتراضات اخیر این کشور بویژه اعتراضات دانشجویی انجام شد. اعتراضات در صربستان بعد از ریزش مرگبار سقف یک ایستگاه قطار آغاز شد و به بزرگترین تهدید برای دولت صربستان تبدیل شده است. در این اتفاق که ۴ ماه پیش رخ داد، ۱۵ نفر کشته شدند. در جلسه دیروز پارلمان، بعد از آنکه ائتلاف حاکم به رهبری حزب مترقی صربستان (SNS) دستور کار خود را پیش برد، برخی سیاستمداران مخالف از جای خود برخاسته و به سمت رئیس پارلمان هجوم بردند و با نیروهای امنیتی درگیر شدند. برخی دیگر نارنجکهای دودزا و گاز اشکآور پرتاب کردند. رئیس پارلمان آنا برنابیچ بعد از این درگیریها اعلام کرد ۲ نماینده مجروح شده که یکی از آنها از حزب مترقی سکته مغزی کرده و در وضعیت بحرانی قرار دارد. او با این حال گفت «پارلمان به کار خود ادامه خواهد داد و از صربستان دفاع خواهد کرد». پارلمان صربستان قرار بود روز گذشته قانونی برای افزایش بودجه دانشگاهها را تصویب کند که یکی از مطالبات اصلی دانشجویان معترض در ماههای اخیر بوده است. همچنین قرار بود استعفای نخستوزیر «میلوش ووچویچ» را به رسمیت بشناسد اما مواردی که ائتلاف حاکم در دستور کار قرار داد، موجب خشم مخالفان شد.
***
طرح 800 میلیارد یورویی اروپا برای دفاع
رئیس کمیسیون اتحادیه اروپایی «اورسولا فون در لاین» تأکید کرد این اتحادیه قصد دارد به کشورهای عضو، فضای مالی بیشتری برای سرمایهگذاریهای دفاعی ارائه دهد. وی تصریح کرد از این ۸۰۰ میلیارد یورو، مبلغ ۱۵۰ میلیارد یورو به عنوان وام برای سرمایهگذاری دولتهای اروپایی در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، اتحادیه اروپایی به دنبال جذب سرمایههای خصوصی نیز خواهد بود. با به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در کاخ سفید، همکاریهای آمریکا و اروپا با چالش مواجه شده است. رئیسجمهور آمریکا با توقف کمکهای خود به اوکراین، تهدیدهای تعرفهای علیه اروپا همچنین درخواست از ناتو برای افزایش سرمایهگذاریهای دفاعی، قاره سبز را بهشدت تحت فشار قرار داده است. اروپا از لحاظ دفاعی وابستگیهای قابلتوجهی به واشنگتن دارد و همین مساله کشورهای قاره سبز را به تکاپوی بیشتر برای بهبود وضعیت دفاعیشان واداشته است. اختلافات پیشآمده بین بروکسل و واشنگتن بر سر جنگ اوکراین و توقف کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین، مباحث درباره افزایش شکاف امنیتی بین قدرتهای غربی را افزایش داده است.