زوم روی خیابانها
گروه اجتماعی: مدیریت شهری تهران در حالی در مسیر هوشمندسازی پایتخت گام بر میدارد که اکنون قرار است با اضافه شدن ۱۵ هزار دوربین نظارت تصویری در سطح شهر تا پایان سال همچنین استفاده از تجهیزات هوش مصنوعی برای کشف تخلفات منجر به حادثه، تحول خاصی را در راستای مدیریت ترافیکی و... ایجاد کند. شهردار تهران همواره بر لزوم استفاده از دانش و نوآوری برای حل مشکلات پایتخت و برنامهریزی برای هوشمندسازی شهر تاکید ویژه دارد، چرا که به گفته وی تهران کلانشهری با موضوعات پیچیده و درهمتنیده است و اگر از طریق دانش همچنین استفاده از فنون و تجهیزات مدرن و پیشرفته پیش نرود، سرنوشت خوبی نخواهد داشت.
از طرفی تاکید مدیریت شهری بر تبدیل دانش به فناوری برای تبدیل تهران به شهری هوشمند همچنان مورد توجه قرار دارد به طوری که اخیرا معاون برنامهریزی، توسعه سرمایه انسانی و امور شورای شهرداری تهران از حرکت پایتخت در مسیر توسعه بر مدار «برنامهمحوری» خبر داد و اعلام کرد: تحقق ۷۸ درصدی برنامهها در شهرداری تهران حاصل انسجام مدیریتی و تعهد جمعی در مسیر تحقق برنامه چهارم توسعه شهر تهران است. مجید باقری با بیان اینکه در حوزههایی نظیر حملونقل، محیط زیست، ایمنی، مسائل فرهنگی و اجتماعی، هوشمندسازی و خدمات شهری بیش از ۳۰۰ شاخص عملکردی در حال پایش و ارزیابی هستند، میگوید: این شاخصها بر اساس احکام برنامه چهارم و با هدف پایش پیشرفت پروژهها طراحی شدهاند به طوری که بیش از ۱۸۴ هزار میلیارد تومان اعتبار سرمایهگذاری طی ۳ سال گذشته در این بخشها در نظر گرفته شده بود که عمده این اعتبارات به پروژههایی اختصاص یافته است که مستقیماً در زندگی شهروندان تأثیرگذار هستند. علاوه بر این توجه مدیریت شهری به موضوع هوشمندسازی ناوگان حملونقل با برقیسازی خودروها به عنوان یک اولویت مهم همواره در دستور کار شهرداری قرار گرفته است تا به تدریج با افزایش ورود این نوع خودروها در پایتخت شاهد جولان خودروهای برقی در سطح شهر به صورت وسیع باشیم؛ رویکردی که به گفته کارشناسان تاثیر خاصی بر کاهش آلودگی هوا در کلانشهر تهران دارد.
* اضافه شدن ۱۵ هزار دوربین نظارت تصویری در سطح شهر
مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران ضمن تشریح برنامههای این شرکت برای کنترل ترافیک پایتخت، از اضافه شدن ۱۵ هزار دوربین نظارت تصویری به تهران تا پایان سالجاری خبر داد.
حمید برادران، درباره نظارت هوشمند و دوربینی در شهر تهران با بیان اینکه با توجه به اعتباراتی که شورای شهر تهران برای سال ۱۴۰۴ مصوب کرده است، یکی از اولویتهای شهرداری تهران هوشمندسازی شهر و پایش هوشمند تهران خواهد بود، گفت: تقریباً حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان بودجه و اعتبارات به این حوزه اختصاص داده شده است. وی با بیان اینکه علاوه بر این، پروژه ایجاد زیرساختهای کافی برای ناوگان حملونقل عمومی برقی را نیز به عنوان پروژههای اولویتدار در نظر گرفتیم، افزود: در حال حاضر حدود ۱۶۰۰ میلیارد تومان بودجهای است که برای این پروژه عددگذاری شده است ولی احتمالاً بر اساس برآوردهایی که ما داشتیم تا پایان امسال نیازمند نزدیک به ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار و بودجه برای تکمیل توسعه زیرساخت برقیسازی هستیم.
* نوسازی همه دوربینهای طرح ترافیک
برادران درباره جزئیات پروژه تکمیل توسعه زیرساخت برقیسازی با بیان اینکه اولویت اول کاریمان را توسعه زیرساخت شارژ برقی و توسعه زیرساختهای دوربینی قرار دادهایم، گفت: در حوزه دوربین؛ تقریبا همه دوربینهای طرح ترافیک و آلودگی هوا را تا پایان سال ۱۴۰۳ نوسازی کردیم و تمام ۶۰۰ سامانه در واقع فعال شده و در حال تکمیل زیرساختهای شبکهای و برقرسانیاش است که تا پایان اسفند سال گذشته، این موضوع را هم مرتفع کردیم. مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران ادامه داد: پروژه بعدی که اولویتدار است، پروژه ۶۰۰ سامانه سرعت لحظهای و متوسط بزرگراهی شهر تهران است که تا پایان خردادماه یا نهایتا اواسط تیرماه این پروژه به بهرهبرداری خواهد رسید.
به گفته وی، یکی از پروژههای دیگری که به عنوان پروژههای فوری و در واقع تکمیلکننده ما است، پایش نظارت تصویری و استفاده از تجهیزات هوش مصنوعی برای کشف تخلفات منجر به حادثه و قانونگریزیهایی است که در حال حاضر در شهر میبینیم که براساس آن، حدود ۱۵ هزار دوربین نظارت تصویری در نظر گرفته شده است که تا پایان سال ۱۴۰۴ این تعداد دوربین به شهر تهران اضافه خواهد شد. برادران ادامه داد: رویکرد، رویکرد نظارتی و کاهش تخلفات حادثهخیز در شهر تهران است که به تبع آن کاهش تصادفات و مرگ و میرهای شهری را خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از پروژههای اولویتدار در سال جدید، توجه به سامانههای دوربینی و سامانههای ثبت تخلف چراغ قرمز است که ثبت تخلفات چراغ قرمز تقریبا در همه تقاطعها هوشمند است که حدود ۵۲۲ تقاطع هوشمند میشود، گفت: بر همین اساس در ۴ رویکرد مختلف تامین دوربین خواهد شد و پایش بهتری روی چراغهای راهنمایی و تخلفات عبور از چراغ قرمز خواهیم داشت. مدیرعامل شرکت کنترل ترافیک شهرداری تهران با تأکید بر اینکه در خط ویژه حدود ۱۰۰ سامانه اضافه خواهد شد و در خط اضطرار تونلی هم حدود ۱۰۰ دوربین اضافه خواهد شد که تقریبا پوشش حداکثری را خواهیم داشت، به ایسنا گفت: دقت داشته باشید که این دوربینها مجزا از آن ۱۵ هزار دوربین نظارتی است و نوع فعالیت این دوربینها به سمت دوربینهای پلاکخوان و ثبت تخلف است.
برادران در پایان با تاکید بر اینکه یکی دیگر از پروژههایی که در سال جاری به دنبال آن هستیم، «ایجاد و به روزرسانی سامانه کشف حوادث اتوماتیک تونلهای شهری» در جهت کاهش حوادث حادثهساز در داخل تونلهای شهری خواهد بود بیان کرد: بر این اساس تغییر لاینها و تخلف عدم رعایت حدفاصل مجاز بین خودروها را میتوانیم با این سیستمها چک کنیم که امیدواریم در سال جدید این پروژه را مورد بازآفرینی قرار دهیم.