حذف برخی آزمایشها به دلیل نبود کیت
توجه به تامین منابع لازم برای تجهیز آزمایشگاهها به دستگاهها و سیستم مدرن همچنین نیاز به ابزارها برای تشخیص دقیق انجام آزمایش، ضرورتی اجتنابناپذیر است، چرا که پیشرفت خدمات علوم آزمایشگاهی بدون حمایتهای ویژه امکانپذیر نیست. این در حالی است که قرار است هوش مصنوعی نیز در آینده نزدیک وارد تشخیص آزمایشها شود. کمتوجهی به تامین نیاز منابع آزمایشگاهها به عنوان بخش مهم تشخیص بیماری در حالی است که در پی تغییر نرخ ارز ترجیحی، دولت باید 7 همت به این بخش بدهد ولی تاکنون اقدامی در این راستا نکرده است. رئیس انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران به تشریح مهمترین مسائل و مشکلات حرفه علوم آزمایشگاهی در کشور پرداخت. شهروز همتی دیروز در نشست خبری کنگره سالانه انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی گفت: در سالی که گذشت جامعه آزمایشگاهی کشور با چالشهای متعددی مواجه بود؛ از بحران ارزی تا کمبود کیتهای تخصصی، از جمله مشکلات حرفه علوم آزمایشگاهی بود. وی با اشاره به برگزاری کنگره علوم آزمایشگاهی در روزهای نهم تا شانزدهم اردیبهشت ۱۴۰۴ در مرکز همایشهای برج میلاد، افزود: در کنگره پیش رو، تمام فعالان علوم آزمایشگاهی حضور خواهند داشت. همچنین ۲۱۰ شرکت دانشبنیان در نمایشگاه جانبی کنگره، آخرین دستاوردهای حوزه علوم آزمایشگاهی را ارائه میکنند. همتی گفت: این کنگره حامل پیام روشن برای مسؤولان نظام سلامت کشور است. در حالی که بیش از ۷۰ درصد تشخیص بیماریها بر عهده آزمایشگاههای پزشکی است اما سهم حرفه آزمایشگاهی از منابع مالی نظام سلامت، فقط ۵ درصد است. وی افزود: هزینه نکردن در آزمایشگاه، منجر به افزایش هزینههای نظام سلامت خواهد شد. همتی با اشاره به فرار مغزها در حرفه علوم آزمایشگاهی، بیان کرد: بسیاری از سرمایههای انسانی در رشته علوم آزمایشگاهی، به دلیل موانع خدمتی در رشته خود، مجبور به مهاجرت شدهاند. وی از حذف برخی آزمایشها به دلیل نبود کیتهای مورد نظر خبر داد و گفت: دستگاههای پیشرفتهای در آزمایشگاههای تشخیص پزشکی وجود دارد که به دلیل نبود کیتهای مورد نظر، از کار افتادهاند و عملا آزمایشهای مربوط انجام نمیشود. وی افزود: گرانی کیتها با افزایش تعرفهها، همخوانی ندارد و این موضوع نیز باعث شده آزمایشگاهها از انجام برخی آزمایشها منصرف شوند.
در ادامه امیرحسن زرنانی، دبیر علمی کنگره نیز اظهار داشت: نگاه ما به کنگره پیش رو، تأکید بر استفاده از فناوریهای نوین در حرفه علوم آزمایشگاهی تشخیص پزشکی است. وی افزود: ما قرار است در آینده به نظام هماهنگ آزمایشگاههای تشخیص پزشکی برسیم که آنچه پزشک درخواست میکند، در مدتزمان کوتاهی در اختیار او قرار بگیرد. زرنانی اظهار داشت: آزمایشگاههای نسل آینده، آزمایشگاههای برگرفته از هوش مصنوعی خواهند بود و این تغییرات بنیادین در ایران نیز در حال پیگیری است. وی افزود: پزشکی فردمحور، یکی از موضوعات مورد بحث در حرفه علوم آزمایشگاهی است و در آینده شاهد تغییرات زیادی در آزمایشگاههای تشخیص پزشکی خواهیم بود. همچنین غلامرضا حمزهلو، دبیر اجرایی کنگره گفت: در شرایط کنونی که بیماریهای غیرواگیر رو به گسترش است، باعث میشود نیاز به خدمات آزمایشگاهی افزایش یابد. وی افزود: آزمایشگاهها با استفاده از علم و فناوری، در یک دهه آینده دچار تغییرات بنیادین خواهند شد و میتوانند پزشکی پیشگیرانه و فعالانه را تشویق کنند. حمزهلو ادامه داد: آزمایشگاهها میتوانند در تشخیص بیماریها، کمک بزرگی به نظام سلامت کشور کنند و انجمن دکترای علوم آزمایشگاهی نیز در این مسیر، پیشرو بوده است.
وی افزود: در کنگره پیش رو نیز به همین محورها خواهیم پرداخت و سعی میکنیم شرکتکنندگان در کنگره را با پیشرفتهای جدید آشنا کنیم. فریبا شایگان، مدیر علمی کنگره نیز گفت: شانزدهمین کنگره بینالمللی و بیستودومین کنگره کشوری ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی تشخیص پزشکی ایران، با هدف ارتقای سطح علمی همکاران علوم آزمایشگاهی برگزار میشود. وی افزود: همکاران علوم آزمایشگاهی، خط مقدم تشخیص بیماریها هستند که انتظار میرود بیش از پیش در نظام سلامت کشور مورد توجه قرار بگیرند.