از LA چه خبر؟
گروه اقتصادی: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، هفته گذشته در شبکههای اجتماعی پستی را درباره قطع برق در ایران بازنشر کرده است. این پست برگرفته از گزارشی از روزنامه نیویورکتایمز بوده که توسط اشلی ریندسبرگ، روزنامهنگار آمریکایی، در ایکس منتشر شده بود.
عنوان این توئیت که به قطعی برق در ایران اشاره میکند، این است: اینگونه است که حکومتها سقوط میکنند.
در واقع این اقدام ترامپ در راستای همان فشار حداکثری علیه ایران ارزیابی میشود؛ پروژهای که هدف آن متقاعد کردن ایران به دادن امتیازهای مورد نظر ترامپ است.
مسعود پزشکیان، ساعاتی پس از این اقدام ترامپ در جلسه با مدیران غرب استان تهران اظهار داشت: «ترامپ یک حرفهایی میزند ولی برخی نباید اینجا به دنبال این باشند که خود را با آن حرفها تطبیق دهند یا مقایسه کنند. ترامپ میخواهد چه کار کند؟ این ما هستیم که تصمیم میگیریم آینده خود را چگونه شکل دهیم. ترامپ نمیتواند ما را تحریم کند».
رئیسجمهور ضمن تأکید بر اینکه مدیران باید دیدگاههای خود را تغییر دهند و نابسامانیها و ناترازیها را اصلاح کنند تا کسی مثل ترامپ نتواند چنین اظهاراتی را داشته باشد، گفت: «من رئیسجمهور و شما مثل هم هستیم و اگر باور کنیم، میتوانید تغییر ایجاد کنیم و ترامپی که ادعای تحریم ایران را دارد، نمیتواند این کار را انجام دهد، اگر ما ذهن و باور خود را تحریم نکنیم».
واکنشهای مختلف به این توئیت بازنشر شده، نشاندهنده اهمیت و حساسیت ابراز نظرهای سیاسی درباره اقدام به تغییر و دخالت در سیاستهای کشورهای دیگر از جمله اقدامات ترامپ علیه ایران است.
البته به اعتقاد کارشناسان این قبیل مواضع ترامپ، صرفا گزارههایی برای عملیات روانی است وگرنه قطعی برق یا موارد مشابه، نمیتواند ملاک مناسبی برای وضعیت ماندگاری حکومتها باشد. اگر اینگونه باشد خود دولت آمریکا بیشتر از سایر کشورها در معرض سقوط است. چند ساعت بعد از این توئیت، شرکتهای توزیع برق آمریکا اعلام کردند نزدیک به ۱۱ هزار خانه در ایالت نیویورک با خاموشی مطلق مواجه هستند. این در حالی است که نیویورک یکی از ۳ ایالت بزرگ با بیشترین تولید اقتصادی در آمریکاست اما رسانههای آمریکایی هیچ خبری درباره این قطعی برق منتشر نکردهاند.
ماه گذشته نیز قطع برق گریبانگیر 1.5 میلیون خانه در مناطق شرق و شمال شرق آمریکا شد که باعث توقف فعالیت بسیاری از کارخانههای این مناطق به مدت یک هفته شد.
در نیویورک، نشنال گرید، کنادیسون، لانگآیلند و راکلند ۴ منطقه با بیشترین قطع برق هستند.
با اینکه آمریکا بزرگترین تولیدکننده انرژی در جهان است، فاکسنیوز در گزارشی اشاره کرده است که 60 سال از عمر شبکه برق این کشور میگذرد و بحران فرسودگی شبکه برق بهزودی ترامپ را به چالش خواهد کشید.
متئو لانگ، کارشناس انرژی علت اصلی وقوع قطعی گسترده برق در ایالات متحده را عوامل آب و هوایی و توفانهای گسترده میداند اما ساندرو مارتینز، کارشناس دیگر انرژی، با این نظر مخالف است و معتقد است آب و هوا بهانه مناسبی برای توجیه ناکارآمدیها نیست.
در گزارش فاکسنیوز همچنین آمده است: سرمایهگذاری برای رفع فرسودگی شبکه برق آمریکا واجبترین اقدام برای حفظ امنیت ملی این کشور است و اگر این موضوع مانند گذشته به فراموشی سپرده شود، ایالات متحده با بحران خاموشی مواجه خواهد شد.
***
چالش بحران برق در تگزاس
اظهارات ترامپ علیه ایران در حالی مطرح شد که هنوز مردم آمریکا خاموشی گسترده در فوریه ۲۰۲۱ ایالت تگزاس را فراموش نکردهاند. این قطع برق یکی از بدترین قطعیهای برق در تاریخ این کشور بود. در این اتفاق دولت آمریکا با وجود توفان زمستانی «یوری» با کاهش دمای بیسابقه و توفان قطبی، میلیونها نفر را بدون برق، گرما و آب رها کرد. این بحران نواقص ساختاری زیرساختهای انرژی تگزاس و آمریکا را آشکار کرد.
این بحران پیامدهای انسانی فاجعهباری را برای مردم آمریکا به وجود آورد و مردم برای بقا مجبور به استفاده از روشهای گرمایشی موقت و پناه بردن به مراکز گرمایشی شدند. در جریان این قطع برق ۲۴۶ نفر جان خود را از دست دادند و خسارت اقتصادی آن حدود ۱۹۵ میلیارد دلار بود.
جدایی شبکه برق تگزاس از شبکههای ملی آمریکا، عدم وجود تجهیزات ضدیخ در زیرساختهای انرژی تگزاس و تمرکز کوتاهمدت تأمینکنندگان برق بر سودآوری به جای سرمایهگذاری در مقاومسازی به عنوان دلایل این بحران در آمریکا معرفی شدند.
***
مشکلات زیرساختی آب در آمریکا
این بحرانها تنها در بخش برق در آمریکا نبوده و نمونههای دیگر آن در سایر صنایع نیز وجود دارد. به عنوان مثال بر اساس نقشههای کارگروه محیط زیست (EWG)، سامانههای آبرسانی در ایالتهای نیوجرسی، ماساچوست، کالیفرنیا، نیوهمپشایر و پنسیلوانیا بالاترین سطح آلودگی آب آشامیدنی را دارند.
دیوید اندرو، معاون و دانشمند ارشد این گروه در مصاحبه با نیوزویک گفت: تحقیقات کمی درباره منبع آلودگی PFAS و چگونگی ورود آن به آب آشامیدنی، بویژه در مناطق شهری وجود دارد. این آلودگیها با صنعتی شدن و استفاده از محصولات مصرفی و صنعتی همراه است.
تأسیسات آموزشی آتشنشانان و فرودگاهها به دلیل استفاده از فوم آتشنشانی که دارای سطوح بالای پرو پلی فلورآلکیل (PFAS) است، از منابع مهم آلودگی هستند. همچنین دفن زبالهها و برخی کارخانجات صنعتی به افزایش سطح آلودگی کمک میکنند. جو بایدن، رئیسجمهور سابق آمریکا و سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا (EPA) محدودیتهای ملی برای مواد شیمیایی PFAS در آب آشامیدنی را تعیین کردند. این مواد شیمیایی که به «مواد شیمیایی برای همیشه» معروف هستند، بدون تجزیه شدن به صورت پایدار در بدن انسان و محیط زیست باقی میمانند و به طور جدی با مشکلات سلامتی از جمله سرطان مرتبط هستند.
***
بحران کمبود تخممرغ در آمریکا؛ از جیرهبندی تا دزدی
دونالد ترامپ که مشکل قطع برق ایران را به سقوط(!) حکومت نسبت میدهد، باید به یاد آورد که کشور خود او حتی در تامین مواد خوراکی داخلی نیز با بحرانهایی روبهرو بوده و در مقاطعی توان مدیریت آنها را نداشته است که به عنوان نمونه میتوان به افزایش قیمت تخممرغ و کمبود آن در آمریکا اشاره کرد. شایان ذکر است در همان تاریخ رسانههای آمریکایی گزارش دادند قیمت تخممرغ در ایالات متحده به بالاترین میزان در 10 سال اخیر رسیده و کمبود آن باعث شده فروشگاهها تخممرغ را جیرهبندی کنند. این وضعیت منجر به دزدی تخممرغ توسط مردم شد.
دلیل افزایش قیمت تخممرغ: گزارشات مختلف از جمله از بلومبرگ و فوربز نشان میدهد کاهش عرضه و افزایش تقاضا، به همراه مشکلات مربوط به آنفلوآنزای پرندگان، باعث افزایش قیمت تخممرغ در آمریکا شده است. قیمت تخممرغ در شیکاگو 55 درصد نسبت به سال گذشته میلادی افزایش یافته و وزارت کشور ایالات متحده پیشبینی کرده این افزایش ممکن است به بیش از 20 درصد برسد.
دزدی تخممرغ: کمبود تخممرغ و قیمتهای بالا باعث شده مردم آمریکا به فروشگاهها هجوم ببرند و حتی گزارشهایی از دزدی تخممرغ به دست پلیس رسیده است. در سیاتل، بیش از 500 تخممرغ از یک رستوران دزدیده شد و در پنسیلوانیا، 100 هزار تخممرغ از یک تریلر دزدیده شد.
واکنشهای سیاسی و اقتصادی: این بحران تخممرغ بهانهای برای جدالهای سیاسی میان دموکراتها و جمهوریخواهان شده است. CNN گزارش داده افزایش قیمت تخممرغ نه به بایدن و نه به ترامپ مربوط نیست اما مشکلی است که باید حل شود. در حالی که جمهوریخواهان، تورم و افزایش قیمتها را به عنوان نقطه ضعف دولت بایدن معرفی کردهاند، ترامپ با وعده کاهش قیمت این محصولات رایها را به نفع خود جمع کرد.
ناظران اقتصادی معتقدند بحران تخممرغ نشاندهنده آسیبپذیری ساختارهای اقتصادی و مدیریتی آمریکا در مواجهه با مشکلات تأمین کالاهای اساسی است.
***
ضعف مدیریت بحران در آتشسوزیهای آمریکا
حسن گلی، فعال رسانهای و اجتماعی به ناکارآمدی دولت آمریکا در مهار بحرانهای اجتماعی همچون برق، آب و آتشسوزی اشاره کرد و در این باره به «وطن امروز» گفت: آتشسوزیهای مکرر در آمریکا، بویژه در مناطق غربی آن به دلیل تغییرات اقلیمی و خشکسالی تشدید شدهاند. عوامل مدیریت دولتی و اشتباهات انسانی و برخی روندهای طبیعی در بروز این حوادث نقش دارند.
وی ادامه داد: این آتشسوزیها به جامعه آمریکا آسیبهای زیادی وارد کرده، از جمله تأثیرات اقتصادی بر مردم منطقه و اثرات زیستمحیطی منفی. با وجود تکرار این حوادث، هنوز نظام موثری برای مقابله و پیشگیری از آنها در آمریکا ایجاد نشده است.
وی تأکید کرد: ضعفهای مدیریتی و عدم توجه به پدافند غیرعامل و سیاستهای زیستمحیطی، از دلایل اصلی این ناکارآمدیهاست. شهر لسآنجلس که مرکز سیاحتی و فرهنگی آمریکا محسوب میشود، به دلیل موقعیت جغرافیایی و خسارتهای وحشتناک آتشسوزیهای اخیر، توجهات ویژهای را به خود جلب کرده است.
گلی به عدم آمادگی دولت آمریکا و ضعف در برنامهریزی جامع برای پیشگیری و مهار این حوادث هم اشاره کرد. او گفت: یکی از دلایل ناکارآمدی در مهار آتشسوزیها، کمبود تجهیزات و امکانات لازم است.
این فعال اجتماعی اظهار داشت: آمریکا نیز مانند سایر کشورها دارای ضعفها و قوتهایی است و تصورات رسانهها از این کشور با واقعیتهای آن تفاوت دارد. او افزود که جامعه آمریکا با آنچه در هالیوود نمایش داده میشود، فاصله زیادی دارد.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا باید به جای صرف منابع در جنگها و حمایتهای تسلیحاتی، به تقویت نظام پدافند غیرعامل خود بپردازد. گلی تأکید کرد آمریکا باید به عنوان شریک اصلی اسرائیل در جنایات علیه بشریت، پاسخگو باشد. وی بر لزوم عبرتگیری از این حوادث و اصلاح روندهای زیستمحیطی ایران تأکید کرد.
گلی در پایان با اشاره به اظهارات ترامپ درباره خاموشیهای ایران افزود: در صورت وقوع حادثهای مشابه در ایران، رسانههای آمریکا با هدف نشان دادن ناکارآمدی نظام سیاسی ایران، آن را به شکل گستردهای پوشش میدادند، پس برای مسؤولان ایران نیز مهم است که با درس گرفتن از حوادث داخلی و بینالمللی، روندهای مدیریتی خود را تقویت کند.
آتشسوزی کالیفرنیا و لسآنجلس تنها نمونهای از سوءمدیریتها در آمریکا بود و نمونههای دیگری از آن نیز قبلا رخ داده که به بخشی از این عدم توان و اثرات حوادث اشاره خواهیم کرد، به عنوان نمونه:
1- آتشسوزی لسآنجلس (Getty Fire): این آتشسوزی در سال 2025 به دلیل سوءمدیریت و کمبود آب در منطقه لسآنجلس شدت گرفت. ناکارآمدیهای مدیریتی و کمبود منابع باعث شد این آتشسوزی به میزانی بیسابقه از جمله تخریب هزاران هکتار زمین و هزاران ساختمان را در پی داشته باشد.
2- آتشسوزی هاوایی (Hawaii Wildfires): سال 2018، آتشسوزیهای شدید در هاوایی به دلیل سوءمدیریت دولت و عدم توجه به امور طبیعی، منجر به سوختن بخشهای بزرگی از این جزیره شد. این حادثه نشاندهنده ناتوانیهای دولت در مدیریت بحرانهای طبیعی است.
3- آتشسوزی کالیفرنیا (California Wildfires): آتشسوزیهای مختلف در کالیفرنیا نیز نمونههایی از سوءمدیریتهای دولتها در آمریکاست. این آتشسوزیها به دلیل ناهماهنگی میان نهادهای فدرال و ایالتی و کمبود منابع شدت گرفتند.
از این دست آتشسوزیها که دولت آمریکا در مهار آنها ناموفق است، همه ساله در این کشور اتفاق میافتد.
***
تحلیل واکنش ترامپ و تأثیر ناترازیها بر سیاست کشورهای غربی در قبال ایران
به گزارش «وطن امروز»، واکنش دونالد ترامپ به قطع برق در ایران نشاندهنده تحلیلها و ارزیابیهای آمریکاییها از اینگونه مسائل است. چنین اتفاقاتی که نتیجه سوءمدیریت است، نهتنها زندگی مردم را مختل میکند، بلکه به دشمنان خارجی فرصتی برای سوءاستفاده میدهد. این نوع حوادث باعث ایجاد تصورات خطرناک در ذهن دشمنان کشور از جمله افرادی با روحیات و تفکرات ترامپ میشود. ترامپ به این باور غلط رسیده که خاموشیها نشان از ناتوانی دولت ایران در انجام وظایف خود است و این موضوع، ایران را ضعیف جلوه میدهد. بنابراین، دشمن خارجی این وضعیت را به عنوان نشانهای از ضعف تلقی میکند و مسؤولان لازم است با هماهنگی بیشتر و کار جهادی از همه ظرفیتها با هماهنگی بیشتر بهره ببرند تا دشمن نتواند از این طریق و با جوسازی علیه حاکمیت ایران فشار بیشتری را وارد کند.
به طور کلی، دولت باید به اهمیت این نوع مسائل و تبعات گسترده سوءتدبیرها آگاه باشد، زیرا سوءمدیریتها نهتنها زندگی روزمره و کسبوکارها را مختل میکنند، بلکه دشمنان خارجی را نیز به طمع میاندازند تا فشار بیشتری بر کشور وارد کنند. ایجاد یک نظام مدیریتی کارآمد و اتخاذ تدابیر مناسب برای پیشگیری از اینگونه حوادث، نهتنها بهبود زندگی مردم را به دنبال دارد، بلکه کشور را در برابر تهدیدات خارجی مقاومتر میکند.