اخبار فرهنگی
چهلودومین جایزه کتاب سال برگزیدگان خود را شناخت
مراسم اختتامیه و معرفی برگزیدگان چهلودومین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران عصر روز گذشته با حضور رئیسجمهور در تالار وحدت برگزار شد.
اسامی برگزیدگان بخش «ادبیات» این دوره از جایزه کتاب سال را در ادامه میخوانید.
داستان بلند و رمان:
- «دختران قبیله جنگ» نوشته جواد افهمی، قم: خط مقدم
- «دم اسبی» نوشته رامبد خانلری، تهران: بان
داستان کوتاه:
-«پرندهباز تهران» نوشته ندا رسولی، تهران: هیلا
شعر کلاسیک:
-«خون برگ» سروده عباس کیقبادی، اصفهان: گفتمان اندیشه معاصر
شعر نو:
-«تو رفتهای یا من» سروده محمدرضا روزبه، تهران: فصل پنجم
شعر محاوره:
-«چهیل» سروده سامی تحصیلداری، تهران: دالاهو
- «نَه نِه» سروده الهه رشیدی، رشت: ریما
نقد ادبی:
-«دیرش روایی» تألیف بهمن نامورمطلق، تهران: سخن
درباره شعر:
-«فهلویات؛ پژوهشی در اشعار بازمانده از زبان ادبی مشترک عراق عجم و آذربایجان» تألیف پژمان فیروزبخش، تهران: انتشارات دکتر محمود افشار، با همکاری سخن
متون قدیم:
-«أنیس الطالبین و عده السالکین؛ در شرح مقامات سلطان العارفین خواجه بهاء الحق والدّین نقشبند و مقامات علاءالدین عطار» تألیف خواجه محمد پارسا، تصحیح مریم حسینی و محمود علیزادهکاشانی، تهران: علمی
ادبیات زبانهای دیگر:
-«اختلال» نوشته هروه لوتلیه، ترجمه شهلا حائری و فلورا منوچهریمقدم، تهران: قطره
***
حذف کتابفروشان از نمایشگاه کتاب تهران
بر اساس مصوبه شورای سیاستگذاری سیوششمین نمایشگاه کتاب تهران، کتابفروشان در این دوره نمایشگاه کتاب تهران حضور نخواهند داشت.
شورای سیاستگذاری سیوپنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در جلسه دوم خود که هفته گذشته برگزار شد، مصوب کرد کتابفروشان در این دوره نمایشگاه که اردیبهشت 1404 برگزار میشود، حضور نداشته باشند.
در ۲ دوره اخیر نمایشگاه کتاب تهران، کتابفروشان با حضور در سامانه مجازی نمایشگاه کتاب تهران آثار خود را عرضه کردند، حضور کتابفروشان در نمایشگاه کتاب دستاوردهای اقتصادی برای آنان بههمراه داشت ولی در عین حال برخی اشکالات زیرساختی از جمله چندقیمتی عرضه شدن یک کتاب، لغو برخی سفارشات مشتریان و... را نیز بههمراه داشت که موجب شده بود فروش ناشران در بخش مجازی نمایشگاه اندک شود.
در این دوره نمایشگاه اعضای شورای سیاستگذاری با رای اکثریت اعضا حذف کتابفروشان از سیوپنجمین دوره نمایشگاه را به تصویب رساندند.
همچنین قرار است ناشران هم بهصورت فیزیکی و هم مجازی در سیوپنجمین نمایشگاه کتاب تهران حضور داشته باشند.
حذف کتابفروشان از نمایشگاه کتاب تهران با توجه به اقتصاد ضعیف این قشر قطعا انتقادهایی را در صنف ایجاد خواهد کرد، با این حال وزارت فرهنگ در نظر دارد فروشهای فصلی را در ۳ فصل تابستان، پاییز و زمستان برای حمایت از کتابفروشیها تقویت کند.
بودن یا نبودن کتابفروشان در نمایشگاه کتاب، مساله و دغدغه سالهای اخیر نشر است. کتابفروشان همواره از آسیبی که برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به اقتصاد آنها در ماههای پیش و پس از اردیبهشت وارد کرده است، انتقاد داشتهاند، بنابراین فراهمسازی زمینه حضور کتابفروشان در این رویداد اساسا برای جبران این زیان بوده است. برخی ناشران موافق حضور و برخی دیگر مخالف حضور کتابفروشان در نمایشگاه هستند.
سال 1402 نخستین تجربه حضور کتابفروشان در نمایشگاه کتاب تهران تجربه قابلتوجهی بود، با وجود استقبال اندک کتابفروشان و برخلاف پیشبینیها، استقبال از کتابفروشیهای عضو سامانه آنچنان بالا گرفت که بسیاری از آنها فروشگاههای خود را تعطیل کردند و تنها به انجام امورات مربوط به خریدهای نمایشگاه کتاب تهران پرداختند، سرانجام کتابفروشان فروش 20 میلیاردی کتاب را در نمایشگاه رقم زدند؛ این موفقیت سال بعد نیز تکرار شد و میزان فروش 25درصد افزایش یافت.
اما حاشیههای حضور کتابفروشان در نمایشگاه مجازی کتاب تهران کم نبود، مهمترین چالش ایجادشده در این زمینه عرضه کتاب با چند قیمت متفاوت در بخش مجازی نمایشگاه کتاب تهران بود. کتابفروشانی که نسخههای چاپ قدیمی کتابها را در اختیار داشتند، کتابها را ارزانتر از ناشر عرضه میکردند و مخاطب طبیعتا کتاب با قیمت پایینتر را انتخاب میکرد که این امر هم داد ناشران را درآورده بود و معتقد بودند نمایشگاه کتاب فرصتی 10 روزه برای آنان است که در اوضاع نامناسب اقتصادی نشر بتوانند جبران ضرر و زیان یک ساله اخیر را داشته باشند، که حالا با حضور کتابفروشان و عرضه کتاب با چند نرخ متفاوت این فرصت تبدیل به تهدید شده است.
اما روی دیگر ماجرا مشکلاتی بود که خود کتابفروشان با سامانه داشتند، مشکلاتی از قبیل لغو پیدرپی سفارشات بهدلیل موجود نبودن کتابها در کتابفروشیها و...، باید دید وزارت فرهنگ چه برنامهای برای حمایت از کتابفروشیها دارد.